Belépés
2019. június 16. vasárnap | 24. hét | 167. nap | 20:55 | Jusztin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Zárul a görög koporsó
Világ
Zárul a görög koporsó

2011. november 2., szerda 19:06 | [1 órája frissítve]

Hogy Görögország csődbe megy, biztosra vehető, az igazi kérdés már csak az, hogy ez kontrollált formában, a múlt szerdai eurócsúcson rögzített módon, a bankok közreműködésével megy végbe, vagy irányítás nélkül. Jeorjiósz Papandreu görög miniszterelnök népszavazási kezdeményezése után jelentősen megnőtt ez utóbbi esélye. Még ha jó kérdést is tesznek fel, amire már látszik esély, és a görögök fejet hajtanak a megszorítások előtt, a népszavazás felvetése önmagában előidézheti a csődöt: a decemberre várt döntésig bukhatják ugyanis az EU-IMF hitelek esedékes részleteit, ami nélkül működésképtelenné válhat az ország. Ha lemondanak a segítségről, jönnek az ellátási nehézségek. Egyszerűsítve nem lesz pénz például elég olajat venni.

A görög csőd elkerülhetetlen, az azonban, hogy ez milyen formában megy végbe, milyen hatásokkal jár az országra, és milyenekkel az eurózónára nézve, egyelőre bizonytalan.
hirdetés

Azt, hogy az ország törlesztés képtelenné vált, a múlt heti eurócsúcson is elismerték. A "bankok önkéntes áldozatvállalása" nem jelent mást, mint nem formális, részleges államcsődöt. A bankok elengedik a náluk lévő görög adósság felét, bízva abban, hogy így nem következik be a teljes, és kontrollálatlan csőd, aminek következtében az összes befektetett pénzüket el bukják.
Görögország csak a kezdet

Rendkívüli csúcsot tartanak

A görög népszavazás miatt rendkívüli válságtanácskozást tartanak szerdán este Cannes-ban a G20-ak csütörtök-pénteki csúcstalálkozója előtt. A rendkívüli válságcsúcsról Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök telefonon állapodott meg. A találkozón eszerint e két politikus mellett az Európai Unió, továbbá az Európai Tanács, valamint az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap vezetői vesznek részt. Merkel és Sarkozy külön megbeszélést tart Jeórjiosz Papandreu miniszterelnökkel.

Bár Görögország az euróövezeti GDP-értéknek alig 2,5 százalékát adja, - vagyis adósságának abszolút értéke sem jelentős - a magánszektorbeli befektetők pedig az államadósságból alig 100 milliárd eurót birtokolnak, a teljes és kontrolálatlan, azaz a hitelezőkkel előzetesen nem egyeztetett államcsőd mégis beláthatatlan következményekkel járhat.

A görög bankokat valószínűleg államosítani kellene, korlátozni kellene a bankbetétekről kivehető pénz mennyiségét és meg kellene tiltani a külföldre irányuló euróátutalásokat. A kontrolálatlan csőd így hamar komoly ellátási problémákat okozhat, nem lehetne a mostani igényeknek megfelelő mennyiségű energiahordozót venni, de általános ellátási nehézségekkel is számolni kellene. Persze költeni sem lenne mit, az állam nem tudná fizetni a béreket, nyugdíjakat, legalábbis semmiképpen nem a mostani szinteken.

A totális csőd azonban nemcsak a görögöket sújtaná. Ha ugyanis Görögország egy olasz banknak például 20 milliárd euróval tartozik, akkor a veszteség leírása rontja a bank tőkehelyzetét, visszafogja a hitelezését, kénytelen fiókokat bezárni, leépíteni. A közvetlen és a hitelezésen keresztüli a hatások a gazdaság minden részébe elérnek, lassul a növekedés, nő a munka néküliség és az ország csődkockázata, a befektetők elpártolhatnak az ország finanszírozásától. Ráadásul a bankok ma Európában szorosan kapcsolódnak egymáshoz, követeléseket adnak-vesznek: ha X olasz bank helyzete meginog, az kihat arra is, hogy a neki éppen hitelező, vagy nála betétes francia vagy német bank helyzete hogyan alakul.

Az eurózóna szempontjából tehát kevésbé Görögország jelenti a problémát, sokkal inkább attól félnek, hogy Olaszország, Spanyolország és Portugália lehet a következő áldozat. Olaszország kimentése elemzők szerint már túl nagy falat lenne, az olasz kötvénypiac mérete több, mint 1600 milliárd euró, ebből a következő két évben több, mint 500 milliárd euró a lejárat.

Ha ők borulnak, velük bukik mindenki, hiába döntöttek a múlt héten az eurócsúcson, hogy további pénzeket tesznek az eurómentő alapba, nincs az a pénz , ami két-három ekkora országot kihúzna a csávából. Berlusconi olasz miniszterelnök ugyanakkor múlt héten ígéretet tett arra, hogy kiigazításokkal stabilizálják a helyzetet. Hosszabb távon megoldás lehet a közös európai intézmények megerősítése is, amely ha teljes fiskális uniót várhatóan nem is hoz, elégséges lehet a bizalom helyreállításához.

A helyzetet könnyíti az is, hogy a görög csőd nem okoz majd olyan meglepetést, mint például a Lehman Brothers 2008-as bedőlése, ekkor ugyanis a helyzet váratlansága is fokozta a hatást. A görög csődesélyeket már régóta tükrözi a görög kormánykötvények törlesztési kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (CDS) árazása és a görög államkötvények kockázati felára, vagyis a piac lényegében már felkészült a bukásra.
Közös érdeknek tűnt

Az unió gazdasága szempontjából elsődleges szempont az, hogy gátat szabjanak a görög fertőzés járványszerű terjedésének. A múlt heti eurócsúcson született megállapodások - az államadósság egy részének elengedése, az eurósánc, az Európai Pénzügyi Stabilitási Alap (EFSF) megerősítése, az olasz szigorítás - éppen ezt célozzák.

A másik szempont inkább politikai. A monetárius unió történetének eddigi legnagyobb válságát éli, ha az eurózóna döntéshozói képtelenek kezelni a helyzetet, az az integráció alapjait kérdőjelezi meg. Ha nem lesznek sikeresen úrrá a görög helyzeten, az tovább erősítheti az eurószkeptikus pártokat, amelyek az európai együttműködés helyett a nemzeti szuverenitás szerepét hangsúlyozzák.

A múlt szerdai eurócsúcson tehát úgy tűnt, közös érdek, hogy Görögország helyzetét rendezzék, a déli állam előtt az elrettentő 2001-es argentín, és az 1998-as orosz államcsőd példája lebegett, az európai kormányok pedig a bizalmi kárt próbálták csökkenteni.

Ezek után megdöbbenést és értetlenséget keltett Papandreu miniszterelnök bejelentése, miszerint népszavazást tartanak az eurócsúcson született megállapodásról. Bár a döntés mögött egyértelműen belpolitikai érdekek húzódnak, a bejelentés mégis meglepetést okozott annak tükrében, hogy egy héttel korábban még a görög miniszterelnök is alternatíva nélküli, egyetlen esélynek nevezete a megszorításokat, amelyeket a mostani segítségért cserébe kér tőlük Európa.
Kőkemény megszorítások

Bár Görögország a korábbi megállapodásokat csak részlegesen, illetve egyáltalán nem hajtotta végre, már az eddig hozott intézkedések is kicsapták a lakosságnál a biztosítékot, a megszorításokat utcai tiltakozások, sztrájkok kísérik. Pedig a célok teljesítéséhez további jelentős kiigazításra lenne szükség, az eurózóna döntéshozói 80 ezer közalkalmazott helyett 100 ezer elbocsátását várják el 2015-ig. Ezen belül 50 ezer munkahely azonnali megszüntetését írták elő, valamint a meglévő státuszok díjazásának jelentős csökkentését.
A görög problémák

A válság előtt, 2003 és 2007 között az eurózóna átlagánál gyorsabban, évi 4 százalék körül növekedett a görög gazdaság, ebben azonban nagy szerepet kapnak a már 30 éve folyamatosan érkező uniós támogatások, amik átlagosan az éves GDP 3,3 százalékát teszik ki. Emellett sokat számítottak a 2004-es athéni olimpiához kapcsolódó infrastrukturális beruházások és a bővülő banki hitellehetőségek, amik rekordszinten tartották a lakosság fogyasztását.

Az elmúlt évekig rózsásnak tűnő felszín - gyors növekedés, magas életszínvonal - alatt már régóta egyre növekvő feszültségek húzódnak. A görög állam valójában már hosszú ideje sokkal többet költ, mint amennyit a gazdaság termelékenysége alapján megengedhetne magának.

Egy másik fontos probléma a feketegazdaság burjánzása és az adóelkerülés drámai szintje. Nehezíti a helyzetet a demográfiai helyzet is, az erősen öregedő társadalom miatt a nyugdíj-juttatások szintje hosszabb távon fenntarthatatlanná válhat. A problémák gyökerén és a gazdaság nemzetközi versenyképtelenségén pedig csak részben segítenek a kényszerből, gyorsan kidolgozott megszorító csomagok.

Görögországban a válság alatt elszálltak az állam mutatói. Az államadósság - bár a válság előtt sem gyakran esett a GDP 100 százaléka alá - tavaly már annak a 142 százalékát is elérte, miközben a hiányt a 2009-es 15,4 százalékról csak a GDP 10,5 százalékra tudták leszorítani, és már ehhez is példátlan megszorítások kellettek. Hitelt pedig egyelőre gyakorlatilag senkitől nem kapnak: a hitelminősítők óva intenek a görög állampapíroktól mindenkit.

Mérsékelni kell a nyugdíjakat, újraszabatják az egészségügyi kiadásokat, újabb adóemelésekre tettek javaslatot. Megkezdődött az adórendszer átalakítása, gyorsítják a bírósági ítélkezést, erélyesebb fellépésre készülnek a nagyobb adómegtagadókkal szemben és drasztikusan emelkedett a fűtőolaj ára is. Elrendelték az állami vagyon számbavételét is egy nagyarányú privatizáció megindítása érdekében.

Így aztán nem csoda, hogy a lakosság 60 százaléka elutasítja a múlt heti, eurócsúcson született megállapodást, amely szerint Görögországnak újabb megszorításokon keresztül az államadósság szintjét a jövő évi 182 százalékos GDP-arányos szintről 2020-ra 120 százalék alá kell csökkenteni.
Nehéz jósolni

Balázs Péter diplomata, volt külügyminiszter szerint a mai helyzetben nem lehet megjósolni, hogy mi lesz a népszavazás kimenetele, de az egyértelműen belpolitikai manőver, Papandreu a belpolitikai erőviszonyokat teszteli.

Szerinte nem lehet messzemenő következtetéseket levonni mindaddig, amíg nem ismerjük a népszavazáson feltett kérdést. Másképpen hangzik, ha azt a megszorításokra hegyezik ki, megint másképpen, ha a csődre, maga a kérdésfeltétel alapvetően meghatározhatja a szavazás kimenetelét is (szerda esti hírek szerint a kérdés az eurózónában való maradásról szólna, amivel nőtt az esélye annak, hogy a görögök igennel szavazva elfogadják a csomagot). Így aztán egyelőre az sem jósolható meg, hogy a népszavazási kezdeményezés hogyan hat az eurózónára.
Már a szavazás felvetése is elég csődhöz?

Akárhogy is teszik fel tehát a kérdést a népszavazáson, kétségtelenül megnőtt az esélye annak, hogy Görögországnak hivatalosan is csődöt kell jelentenie. Már csak azért is, mert a népszavazás megtartására - az eddig kiszivárgott hírek szerint - december előtt aligha van esély, addig pedig az ország várhatóan a mentőcsomag újabb, 8 milliárd eurós részletét sem kaphatja meg, ami nélkül néhány héten belül be is jelenthetik az államcsődöt. (Miután a görögök állampapírt eladni, azaz piacról hitelt felvenni képtelenek, de az állami éves kiadásai még így is bőven meghaladják bevételeit, ma az állam működését az EU és az IMF folyósította hitelek biztosítják.)

Az IMF-pénzek elzárása az ország számára a mostani megszorításoknál nem róna kisebb terhet. Megurgana az infláció, csökkennének a bérek, nőne a munkanélküliség és a szociális feszültségek. Attól tehát hogy a görög állam adósságának egy részét a hitelezői elengedik, vagy az ország egyenesen csődbe megy, nem ússza meg a kiigazításokat. Hosszú távon csak rendszerintű átalakításokkal, fiskális fegyelemmel és strukturális reformokkal növelhetik a gazdaság versenyképességét, és léphetnek újra a növekedés útjára - ennek programjának felvázolásával azonban szintén adósak még a görögök.
horvathnemagdi, 2011. november 02. szerda, 20:26
Címkék: Hogy Görögország, Jeorjiósz Papandreu, Angela Merkel, Nicolas Sarkozy, Európai Unió, Európai Tanács,
Kommentek
Illegális bevándorlás - A Sea-Watch hajója ismét olasz partok felé tart a belügyminiszter tiltása ellenére
A Németországban bejegyzett nem kormányzati szervezet vízi járműve az olasz belügyminisztérium adatai szerint mintegy 180 kilométerre volt Lampedusától csütörtök este.

A hajó a Líbiához tartozó kutatási és mentési tengeri övezetben fogadta fedélzetére az 52 fős csoportot és felvette a kapcsolatot a líbiai parti őrséggel, amely Tripolit jelölte meg a legközelebbi biztonságos kikötőként. A szervezet azonban elutasította, hogy a migránsokat visszaszállítsa Líbiába. Ezt követően a Sea-Watch 3 először Tunézia felé vette útját, majd Lampedusa irányába fordult.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter bejelentette, hogy nem engedélyezte a Sea-Watch 3-nak a belépést olasz vizekre. Felhatalmazta az olasz pénzügyőrség és kikötőkapitányságok hajóit, hogy tartóztassák fel a Sea-Watch 3-at az olasz felségvizek határán.

Az olasz kormány kedden elfogadott új migrációs és biztonsági intézkedései értelmében az olasz belügyminiszter hatáskörébe tartozik az olaszországi vizekre belépő civil hajók ellenőrzése.
velemenyezd, 2019. június 14. péntek, 07:11
Férfi röplabda Európa-liga - Négyjátszmás magyar vereség Ausztriában
Bogdan Tanase irányította, egy győzelem mellett immár négy vereséggel álló nemzeti együttes nem juthat be a sorozat döntőjébe.

A magyar csapat utolsó mérkőzését ugyancsak az osztrákok ellen vívja szombaton, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Férfi Európa-liga, ezüst divízió, A csoport, 5. forduló:Ausztria-Magyarország 3-1 (-19, 26, 19, 23)------------------------------------------------a legjobb pontszerzők: Buchegger 16, Berger 15, Wohlfahrtstätter 10, illetve Dávid 15

Az állás: 1. Görögország 12 pont (13-5), 2. Ausztria 12 (12-5), 3. Magyarország 3 (7-13), 4. Bosznia-Hercegovina 3 (4-13)

A magyar válogatott keretéhez csatlakozott a sérülése után visszatérő Blázsovics Péter, így ezúttal 12 játékost tudott nevezni a mérkőzésre Bogdan Tanase. A nemzeti csapat első Európa-liga meccsén 3-1-re nyert a bosnyákok ellen, majd ugyanilyen arányban maradt alul a görögök otthonában és a bosnyákok vendégeként is, illetve Kaposváron a görögöktől is ennyire kapott ki.

A szerdai mérkőzés első
velemenyezd, 2019. június 12. szerda, 23:00
Illegális bevándorlás - Bakondi: nemzetállami szinteken szigorodtak az intézkedések
Bakondi György elmondta, hogy a balkáni útvonalon az aktivitás növekedése egy hónapja kezdődött, a görög szigeteken már 13 ezernél többen vannak. Törökországból a zöld határon keresztül Görögországba a kedvező időjárás miatt új útvonalon érkeznek a bevándorlók, beérkezésük gyakorisága is nő.

Kifejtette, hogy ezért számos országban igyekeznek olyan intézkedéseket tenni, amelyek a migránsok valamilyen szabályoknak történő megfeleltetését, a pénzügyi ellátásuk figyelemmel kísérését és korlátozását, valamint szabad mozgásuk fenntartását mellett bizonyos kijárási korlátozások bevezetését jelenti.

Ezekre az intézkedésekre azért van szükség, mert a lakosság nyomása egyre erőteljesebb a hatóságokon és rendvédelmi szerveken, elsősorban olyan területeken, mint például - a magyar határtól 70 kilométerre lévő - Bihácson és körzetében, ahol komoly lakossági elégedetlenség látható - tette hozzá.
velemenyezd, 2019. június 10. hétfő, 10:42
Szakértő: a Sziriza ellenzékbe kerül Görögországban a választások után
A szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában ezt azzal indokolta, hogy bár a párt jól kezelte a válságot, ezt csak hosszú távon hálálják majd meg a választók. A görögöket zavarja továbbá az ellenőrizetlen bevándorlás, ez abból is látszik, hogy az elmúlt hetekben egyre több görög verekedett össze migránsokkal - tette hozzá. A kitoloncolást gyorsabbá és hatékonyabbá kell tenni - hangsúlyozta.

Májusban kétszer annyi menekült érkezett a görög szigetekre, mint áprilisban, ami lehet csak egy kiugrás, de elképzelhető, hogy a jó idő beköszöntével trend lesz - vélekedett Gyarmati István.
velemenyezd, 2019. június 09. vasárnap, 09:10
Férfi röplabda Európa-liga - Egy szettet nyert a magyar csapat a görögök ellen
A román Bogdan Tanase irányította, egy győzelem mellett immár három vereséggel álló nemzeti együttes következő mérkőzését az osztrákok otthonában vívja szerdán Grazban.

Férfi Európa-liga, ezüst divízió, A csoport, 4. forduló:Magyarország-Görögország 1-3 (21, -23, -17, -15)------------------------------------------------a legjobb pontszerzők: Dávid, Kalmár 10-10, illetve Zupani 24

Az állás: 1. Görögország 9 pont/4 mérkőzés, 2. Ausztria 6/3, 3. Bosznia-Hercegovina 3/3 (4-7), 4. Magyarország 3/4 (6-10)

A magyar válogatott a korábbi összecsapásokhoz képest erősebb felállásban léphetett pályára, ugyanis csatlakozott az együtteshez a kaposvári center Nagy József. A nemzeti csapat első Európa-liga meccsén 3-1-re nyert a bosnyákok ellen, majd ugyanilyen arányban maradt alul a görögök otthonában és a bosnyákok vendégeként.

A szombati összecsapást nagy elánnal kezdte a hazai együttes, és kihasználta azt, hogy a görögök összesen 14 ki nem kényszerített hibát vétettek az első
velemenyezd, 2019. június 08. szombat, 20:41
Dandártábornok: elkezdődtek a nyári hadgyakorlatok
Sándor Zsolt azt mondta, öt nemzetközi gyakorlat van, amelyekben többek között a különleges műveletiek, a tüzérség és a konvojkíséret vesz részt.

A gyakorlatok célja a honvédség képességének növelése, mert a Magyar Honvédség a magyar állampolgárok biztonságának alapja, ezért fontos, hogy jól felszerelt és képzett, az ország érdekeit szolgáló haderő legyen - emelte ki.

Hozzáfűzte, hamarosan új, korszerűbb technikai eszközök érkeznek. Ahhoz, hogy ezeket ki lehessen használni, fontos, hogy a honvédség már az eszközök megérkezése előtt is tapasztalatot szerezhessen ezek kezelésében.

Sándor Zsolt a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, a hadgyakorlatok a NATO képességfejlesztéséhez is hozzájárulnak.

Magyarország mellett Bulgária, Románia, Horvátország, Görögország és Észak-Macedónia is hadgyakorlatokat tart - tette hozzá.
velemenyezd, 2019. június 07. péntek, 08:21
Országos Népművészeti Fesztivál lesz a jövő héten Felvidéken
A szervezők törekedtek arra, hogy a programok minden korosztály számára minőségi szórakozást nyújtsanak az összművészeti fesztiválon, ahol idén öt ország képviseletében mintegy 150 művész lép színpadra Zselíz kastélyparkjában - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Juhász Eszter fesztiváligazgató a műsorban elmondta, hogy a népművészeti seregszemlére többek között Bulgáriából, Görögországból, Szerbiából, Lengyelországból várnak vendégeket, de érkeznek ruszin és erdélyi fellépők is.

Tájékoztatása szerint a fesztivál, amelyre idén több mint ezer résztvevőt várnak, főként a néptáncra és a népzenére fókuszál, de lesz kiállítás és kirakodóvásár is a programok között. A résztvevő felvidéki tájházak helyi gasztronómiai különlegességekkel várják a látogatókat.

A fesztivál nyitóelőadása a Magyar Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkciója, a Körhinta című előadás lesz. A vasárnapi ünnepi gálaműsorral pedig tisztelegni szeretnének Reicher Gellért emléke
velemenyezd, 2019. június 06. csütörtök, 11:55
Tizenhat százalékkal csökkent a mézelő méhkolóniák száma 2017-18 telén egy nemzetközi tanulmány szerint
Algériában, Izraelben és Marokkóban végzett felmérésük szerint a tél elején 544 879 kolóniát tartottak számon. Számos körülmény összejátszása - időjárás, természeti katasztrófa és a kolóniák királynőivel fellépő problémák - miatt 89 124 odalett.

A legnagyobb, 25 százalékos veszteséget Portugáliában, Észak-Írországban, Olaszországban és Angliában észlelték, míg Fehéroroszországban, Izraelben és Szerbiában a veszteségi ráta 10 százalék alatt volt. Országokon belül is - Németországban, Svédországban és Görögországban - észleltek jelentős regionális ingadozásokat - olvasható a glasgow-i egyetem honlapján közzétett közleményben.

A teljes veszteség ugyan kisebb, mint amit az előző télen feljegyeztek (20,9 százalék), de jóval magasabb, mint a 2015-16-os adatok (12 szzáalék). Skóciában például ezen három év alatt a mézelő méhek pusztulása 18 százalékról 23,7 százalékra nőtt.

A kutatócsoport a helyi méhészek által önként biztosított információkat dolgozta fel és a Journal of Apicultural Research
velemenyezd, 2019. június 05. szerda, 18:02
Képek, videók
görögország.png
chillik
2017. augusztus 21. hétfő, 15:29
Görögország
sanci81
2016. október 28. péntek, 17:29
fogadalom-gorogorszag- and
menusgabor
2016. szeptember 29. csütörtök, 12:35
Görögországi emlék
anna4459
2016. június 04. szombat, 10:12
Santorini-Görögország. jpg
pacsakute
2016. május 19. csütörtök, 21:14
Kefalónia....Görögorsz ág.
bbbarbara
2016. május 18. szerda, 08:27
SV9RGI Görögország
crse
2016. március 12. szombat, 13:52
SV3FUO Görögország
crse
2016. március 12. szombat, 13:51
SV2RJO Görögország
crse
2016. március 12. szombat, 13:51
Görögország 9.JPG
feviroza
2015. október 01. csütörtök, 23:48
Görögország 8.JPG
feviroza
2015. október 01. csütörtök, 23:48
Görögország 7.JPG
feviroza
2015. október 01. csütörtök, 23:48
papandreu.jpg
wiwat
2013. június 25. kedd, 17:19
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.