Belépés
2020. május 25. hétfő | 22. hét | 146. nap | 12:20 | Orbán
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Zárul a görög koporsó
Világ
Zárul a görög koporsó

2011. november 2., szerda 19:06 | [1 órája frissítve]

Hogy Görögország csődbe megy, biztosra vehető, az igazi kérdés már csak az, hogy ez kontrollált formában, a múlt szerdai eurócsúcson rögzített módon, a bankok közreműködésével megy végbe, vagy irányítás nélkül. Jeorjiósz Papandreu görög miniszterelnök népszavazási kezdeményezése után jelentősen megnőtt ez utóbbi esélye. Még ha jó kérdést is tesznek fel, amire már látszik esély, és a görögök fejet hajtanak a megszorítások előtt, a népszavazás felvetése önmagában előidézheti a csődöt: a decemberre várt döntésig bukhatják ugyanis az EU-IMF hitelek esedékes részleteit, ami nélkül működésképtelenné válhat az ország. Ha lemondanak a segítségről, jönnek az ellátási nehézségek. Egyszerűsítve nem lesz pénz például elég olajat venni.

A görög csőd elkerülhetetlen, az azonban, hogy ez milyen formában megy végbe, milyen hatásokkal jár az országra, és milyenekkel az eurózónára nézve, egyelőre bizonytalan.
hirdetés

Azt, hogy az ország törlesztés képtelenné vált, a múlt heti eurócsúcson is elismerték. A "bankok önkéntes áldozatvállalása" nem jelent mást, mint nem formális, részleges államcsődöt. A bankok elengedik a náluk lévő görög adósság felét, bízva abban, hogy így nem következik be a teljes, és kontrollálatlan csőd, aminek következtében az összes befektetett pénzüket el bukják.
Görögország csak a kezdet

Rendkívüli csúcsot tartanak

A görög népszavazás miatt rendkívüli válságtanácskozást tartanak szerdán este Cannes-ban a G20-ak csütörtök-pénteki csúcstalálkozója előtt. A rendkívüli válságcsúcsról Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök telefonon állapodott meg. A találkozón eszerint e két politikus mellett az Európai Unió, továbbá az Európai Tanács, valamint az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap vezetői vesznek részt. Merkel és Sarkozy külön megbeszélést tart Jeórjiosz Papandreu miniszterelnökkel.

Bár Görögország az euróövezeti GDP-értéknek alig 2,5 százalékát adja, - vagyis adósságának abszolút értéke sem jelentős - a magánszektorbeli befektetők pedig az államadósságból alig 100 milliárd eurót birtokolnak, a teljes és kontrolálatlan, azaz a hitelezőkkel előzetesen nem egyeztetett államcsőd mégis beláthatatlan következményekkel járhat.

A görög bankokat valószínűleg államosítani kellene, korlátozni kellene a bankbetétekről kivehető pénz mennyiségét és meg kellene tiltani a külföldre irányuló euróátutalásokat. A kontrolálatlan csőd így hamar komoly ellátási problémákat okozhat, nem lehetne a mostani igényeknek megfelelő mennyiségű energiahordozót venni, de általános ellátási nehézségekkel is számolni kellene. Persze költeni sem lenne mit, az állam nem tudná fizetni a béreket, nyugdíjakat, legalábbis semmiképpen nem a mostani szinteken.

A totális csőd azonban nemcsak a görögöket sújtaná. Ha ugyanis Görögország egy olasz banknak például 20 milliárd euróval tartozik, akkor a veszteség leírása rontja a bank tőkehelyzetét, visszafogja a hitelezését, kénytelen fiókokat bezárni, leépíteni. A közvetlen és a hitelezésen keresztüli a hatások a gazdaság minden részébe elérnek, lassul a növekedés, nő a munka néküliség és az ország csődkockázata, a befektetők elpártolhatnak az ország finanszírozásától. Ráadásul a bankok ma Európában szorosan kapcsolódnak egymáshoz, követeléseket adnak-vesznek: ha X olasz bank helyzete meginog, az kihat arra is, hogy a neki éppen hitelező, vagy nála betétes francia vagy német bank helyzete hogyan alakul.

Az eurózóna szempontjából tehát kevésbé Görögország jelenti a problémát, sokkal inkább attól félnek, hogy Olaszország, Spanyolország és Portugália lehet a következő áldozat. Olaszország kimentése elemzők szerint már túl nagy falat lenne, az olasz kötvénypiac mérete több, mint 1600 milliárd euró, ebből a következő két évben több, mint 500 milliárd euró a lejárat.

Ha ők borulnak, velük bukik mindenki, hiába döntöttek a múlt héten az eurócsúcson, hogy további pénzeket tesznek az eurómentő alapba, nincs az a pénz , ami két-három ekkora országot kihúzna a csávából. Berlusconi olasz miniszterelnök ugyanakkor múlt héten ígéretet tett arra, hogy kiigazításokkal stabilizálják a helyzetet. Hosszabb távon megoldás lehet a közös európai intézmények megerősítése is, amely ha teljes fiskális uniót várhatóan nem is hoz, elégséges lehet a bizalom helyreállításához.

A helyzetet könnyíti az is, hogy a görög csőd nem okoz majd olyan meglepetést, mint például a Lehman Brothers 2008-as bedőlése, ekkor ugyanis a helyzet váratlansága is fokozta a hatást. A görög csődesélyeket már régóta tükrözi a görög kormánykötvények törlesztési kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (CDS) árazása és a görög államkötvények kockázati felára, vagyis a piac lényegében már felkészült a bukásra.
Közös érdeknek tűnt

Az unió gazdasága szempontjából elsődleges szempont az, hogy gátat szabjanak a görög fertőzés járványszerű terjedésének. A múlt heti eurócsúcson született megállapodások - az államadósság egy részének elengedése, az eurósánc, az Európai Pénzügyi Stabilitási Alap (EFSF) megerősítése, az olasz szigorítás - éppen ezt célozzák.

A másik szempont inkább politikai. A monetárius unió történetének eddigi legnagyobb válságát éli, ha az eurózóna döntéshozói képtelenek kezelni a helyzetet, az az integráció alapjait kérdőjelezi meg. Ha nem lesznek sikeresen úrrá a görög helyzeten, az tovább erősítheti az eurószkeptikus pártokat, amelyek az európai együttműködés helyett a nemzeti szuverenitás szerepét hangsúlyozzák.

A múlt szerdai eurócsúcson tehát úgy tűnt, közös érdek, hogy Görögország helyzetét rendezzék, a déli állam előtt az elrettentő 2001-es argentín, és az 1998-as orosz államcsőd példája lebegett, az európai kormányok pedig a bizalmi kárt próbálták csökkenteni.

Ezek után megdöbbenést és értetlenséget keltett Papandreu miniszterelnök bejelentése, miszerint népszavazást tartanak az eurócsúcson született megállapodásról. Bár a döntés mögött egyértelműen belpolitikai érdekek húzódnak, a bejelentés mégis meglepetést okozott annak tükrében, hogy egy héttel korábban még a görög miniszterelnök is alternatíva nélküli, egyetlen esélynek nevezete a megszorításokat, amelyeket a mostani segítségért cserébe kér tőlük Európa.
Kőkemény megszorítások

Bár Görögország a korábbi megállapodásokat csak részlegesen, illetve egyáltalán nem hajtotta végre, már az eddig hozott intézkedések is kicsapták a lakosságnál a biztosítékot, a megszorításokat utcai tiltakozások, sztrájkok kísérik. Pedig a célok teljesítéséhez további jelentős kiigazításra lenne szükség, az eurózóna döntéshozói 80 ezer közalkalmazott helyett 100 ezer elbocsátását várják el 2015-ig. Ezen belül 50 ezer munkahely azonnali megszüntetését írták elő, valamint a meglévő státuszok díjazásának jelentős csökkentését.
A görög problémák

A válság előtt, 2003 és 2007 között az eurózóna átlagánál gyorsabban, évi 4 százalék körül növekedett a görög gazdaság, ebben azonban nagy szerepet kapnak a már 30 éve folyamatosan érkező uniós támogatások, amik átlagosan az éves GDP 3,3 százalékát teszik ki. Emellett sokat számítottak a 2004-es athéni olimpiához kapcsolódó infrastrukturális beruházások és a bővülő banki hitellehetőségek, amik rekordszinten tartották a lakosság fogyasztását.

Az elmúlt évekig rózsásnak tűnő felszín - gyors növekedés, magas életszínvonal - alatt már régóta egyre növekvő feszültségek húzódnak. A görög állam valójában már hosszú ideje sokkal többet költ, mint amennyit a gazdaság termelékenysége alapján megengedhetne magának.

Egy másik fontos probléma a feketegazdaság burjánzása és az adóelkerülés drámai szintje. Nehezíti a helyzetet a demográfiai helyzet is, az erősen öregedő társadalom miatt a nyugdíj-juttatások szintje hosszabb távon fenntarthatatlanná válhat. A problémák gyökerén és a gazdaság nemzetközi versenyképtelenségén pedig csak részben segítenek a kényszerből, gyorsan kidolgozott megszorító csomagok.

Görögországban a válság alatt elszálltak az állam mutatói. Az államadósság - bár a válság előtt sem gyakran esett a GDP 100 százaléka alá - tavaly már annak a 142 százalékát is elérte, miközben a hiányt a 2009-es 15,4 százalékról csak a GDP 10,5 százalékra tudták leszorítani, és már ehhez is példátlan megszorítások kellettek. Hitelt pedig egyelőre gyakorlatilag senkitől nem kapnak: a hitelminősítők óva intenek a görög állampapíroktól mindenkit.

Mérsékelni kell a nyugdíjakat, újraszabatják az egészségügyi kiadásokat, újabb adóemelésekre tettek javaslatot. Megkezdődött az adórendszer átalakítása, gyorsítják a bírósági ítélkezést, erélyesebb fellépésre készülnek a nagyobb adómegtagadókkal szemben és drasztikusan emelkedett a fűtőolaj ára is. Elrendelték az állami vagyon számbavételét is egy nagyarányú privatizáció megindítása érdekében.

Így aztán nem csoda, hogy a lakosság 60 százaléka elutasítja a múlt heti, eurócsúcson született megállapodást, amely szerint Görögországnak újabb megszorításokon keresztül az államadósság szintjét a jövő évi 182 százalékos GDP-arányos szintről 2020-ra 120 százalék alá kell csökkenteni.
Nehéz jósolni

Balázs Péter diplomata, volt külügyminiszter szerint a mai helyzetben nem lehet megjósolni, hogy mi lesz a népszavazás kimenetele, de az egyértelműen belpolitikai manőver, Papandreu a belpolitikai erőviszonyokat teszteli.

Szerinte nem lehet messzemenő következtetéseket levonni mindaddig, amíg nem ismerjük a népszavazáson feltett kérdést. Másképpen hangzik, ha azt a megszorításokra hegyezik ki, megint másképpen, ha a csődre, maga a kérdésfeltétel alapvetően meghatározhatja a szavazás kimenetelét is (szerda esti hírek szerint a kérdés az eurózónában való maradásról szólna, amivel nőtt az esélye annak, hogy a görögök igennel szavazva elfogadják a csomagot). Így aztán egyelőre az sem jósolható meg, hogy a népszavazási kezdeményezés hogyan hat az eurózónára.
Már a szavazás felvetése is elég csődhöz?

Akárhogy is teszik fel tehát a kérdést a népszavazáson, kétségtelenül megnőtt az esélye annak, hogy Görögországnak hivatalosan is csődöt kell jelentenie. Már csak azért is, mert a népszavazás megtartására - az eddig kiszivárgott hírek szerint - december előtt aligha van esély, addig pedig az ország várhatóan a mentőcsomag újabb, 8 milliárd eurós részletét sem kaphatja meg, ami nélkül néhány héten belül be is jelenthetik az államcsődöt. (Miután a görögök állampapírt eladni, azaz piacról hitelt felvenni képtelenek, de az állami éves kiadásai még így is bőven meghaladják bevételeit, ma az állam működését az EU és az IMF folyósította hitelek biztosítják.)

Az IMF-pénzek elzárása az ország számára a mostani megszorításoknál nem róna kisebb terhet. Megurgana az infláció, csökkennének a bérek, nőne a munkanélküliség és a szociális feszültségek. Attól tehát hogy a görög állam adósságának egy részét a hitelezői elengedik, vagy az ország egyenesen csődbe megy, nem ússza meg a kiigazításokat. Hosszú távon csak rendszerintű átalakításokkal, fiskális fegyelemmel és strukturális reformokkal növelhetik a gazdaság versenyképességét, és léphetnek újra a növekedés útjára - ennek programjának felvázolásával azonban szintén adósak még a görögök.
horvathnemagdi, 2011. november 02. szerda, 20:26
Címkék: Hogy Görögország, Jeorjiósz Papandreu, Angela Merkel, Nicolas Sarkozy, Európai Unió, Európai Tanács,
Kommentek
A veszély még nem múlt el
majd a munkáját, és a következő hónapokban minden energiájukat a munkahelyek megvédésére, a gazdaság újraindítására fogják fordítani, és a 13. havi nyugdíj visszaépítése is megtörténik.

A tranzitzónákról

A rádióinterjúban szó volt a tranzitzónák ügyéről is, amellyel kapcsolatban a miniszterelnök úgy fogalmazott: "feléledtek a brüsszeli bürokraták", nemcsak Magyarországra, hanem egész Európa biztonságára nézve is "veszélyes döntést" hoztak az Európai Bíróságon, mert - mivel Görögország nem tudja - Magyarország védi az unió határait is. Megjegyezte: 130 ezren tartózkodnak jelenleg a balkáni útvonalon, nagy részük a magyar határra fejt majd ki nyomást, tehát "nehéz hónapok előtt állunk".

A magyar szabályozás szerint ezentúl - mivel bezárnak a tranzitzónák - "a kerítésen kívül" kell majd várakozniuk a migránsoknak. Ha valaki közülük be akar jönni Magyarországra, ezt a magyar nagykövetségeken tudja igényelni - közölte, úgy értékelve: ez a migránsoknak rosszabb, mint a
eva6, 2020. május 23. szombat, 09:24
Koronavírus - Orbán: a veszély nem múlt el, a készültséget fenn kell tartani
testületet, amelynek várhatóan ő irányítja majd a munkáját, és a következő hónapokban minden energiájukat a munkahelyek megvédésére, a gazdaság újraindítására fogják fordítani, és a 13. havi nyugdíj visszaépítése is megtörténik.

A rádióinterjúban szó volt a tranzitzónák ügyéről is, amellyel kapcsolatban a miniszterelnök úgy fogalmazott: "feléledtek a brüsszeli bürokraták", nemcsak Magyarországra, hanem egész Európa biztonságára nézve is "veszélyes döntést" hoztak az Európai Bíróságon, mert - mivel Görögország nem tudja - Magyarország védi az unió határait is. Megjegyezte: 130 ezren tartózkodnak jelenleg a balkáni útvonalon, nagy részük a magyar határra fejt majd ki nyomást, tehát "nehéz hónapok előtt állunk".

A magyar szabályozás szerint ezentúl - mivel bezárnak a tranzitzónák - "a kerítésen kívül" kell majd várakozniuk a migránsoknak. Ha valaki közülük be akar jönni Magyarországra, ezt a magyar nagykövetségeken tudja igényelni - közölte, úgy értékelve: ez a migránsoknak rosszabb, mint a korábbi
velemenyezd, 2020. május 22. péntek, 09:42
A román gazdasági miniszter szerint június 15-én indulhat újra a turizmus
Kifejtette, a román hatóságok első lépésben azt tervezik, hogy június elején megnyitják a vendéglők szabadtéri részét, majd ha a következő tizenöt napban nem nő a fertőzések száma, akkor a fekete-tengeri, hegyvidéki és más szállodák megnyitását is engedélyezik. Romániában jelenleg az éttermeket és a kávézókat sem nyitották meg.

A miniszter kitért arra a kedden született bolgár-görög-szerb megállapodásra is, amely az utazási korlátozások enyhítéséről szól. Ennek értelmében Bulgária megállapodott Görögországgal, hogy június 1-jével engedélyezik az üzleti, családi és humanitárius okokból történő utazásokat, és ezek esetében eltekintenek a kötelező 14 napos karanténtól. Szófia hasonló megállapodást kötött Szerbiával is.

A megállapodáshoz Románia is csatlakozhat, de Popescu jelezte: ebben a pillanatban nincs semmi bizonyosság, hogy ez valóban megtörténik, mivel a múlt pénteken érvénybe lépett, a korábbi korlátozásokat enyhítő veszélyhelyzetet még a bukaresti parlamentnek is jóvá kell hagynia, ami
velemenyezd, 2020. május 20. szerda, 13:17
Koronavírus - Szerbia enyhít a határátlépési szabályozáson
Szerbiában keddről szerdára 10 699-ről 10 733-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az országba várhatóan péntektől koronavírusteszt és engedély nélkül léphetnek be a hazai és a külföldi állampolgárok is, erről csütörtökön dönt a kormány. Június elsejétől pedig fokozatosan megnyílik a határ Szerbia, Bulgária és Görögország között. Erről döntöttek az érintett országok vezetői keddi videomegbeszélésükön. A konzultáción Románia is részt vett, ám Ludovic Orban kormányfő nem egyezett bele a határátlépési előírások enyhítésébe.

Koszovóban 24 óra alatt eggyel, 989-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Sajtóinformációk szerint az alkotmánybíróság Hashim Thaci államfő elképzelését fogja támogatni Albin Kurti távozó kormányfőével szemben, és azt fogja javasolni, hogy a bizalmi szavazáson megbukott kormányfő pártja helyett egy másik párt politikusát kérje fel kormányalakításra az államfő.

Észak-Macedóniában egy nap alatt 1817-ről 1839-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az egészségügyi
velemenyezd, 2020. május 20. szerda, 10:57
ITM: hatékony és egységes eljárási rend segíti a kiemelt jelentőségű vasúti beruházást
Közleményükben hozzáteszik: az Ázsiából Európába tartó teherforgalomból tranzitországként Magyarország is profitál, kedvező adottságaival élve a régió logisztikai központjává válhat.

A szaktárca felidézi: a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának kapacitásbővítése magyar-kínai együttműködésben valósul meg. A fejlesztés tervezési, engedélyezési és kivitelezési szerződését tavaly írták alá a felek, amely a finanszírozást biztosító hitelszerződés áprilisi véglegesítésével lépett hatályba.

A munka a tervek szerint két évig tartó tervezéssel és engedélyeztetéssel megkezdődött. A projekt eredményeként a vonalszakasz a jelenlegi egy helyett két vágányon, 160 kilométer/órás engedélyezési és 200 kilométer/órás tervezési sebességgel, korszerű kommunikációs és vonatbefolyásolási rendszerekkel, felújított és akadálymentesített állomásokkal szolgálja majd ki az utasokat és fuvaroztatókat.

Az ITM javaslata alapján elfogadott törvényi szabályozás az európai TEN-T közlekedési
velemenyezd, 2020. május 19. kedd, 16:13
Koronavírus - Szakértő: hamar helyreállhat a belföldi turizmus
A szakértő kérdésnek nevezte, hogy a vendéglátók miként oldják meg a járványügyi szabályok betartását vagy a távolságtartást, és mi lesz például a svédasztalos étkeztetéssel.

Hozzátette, sok ország próbálkozik most a nyitással, Görögország például júliustól fogadná a külföldi vendégeket, Olaszország pedig - június 3-tól - engedélyezné, hogy a schengeni övezet polgárai akár koronavírus-teszt nélkül is átlépjék a határait.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a gazdasági válság is sújtja most az embereket, tehát kérdéses az is, hogy a nyitás után mennyien utaznak majd.

A hazai turizmus viszont hamarabb helyreállhat, hiszen sokan választottak belföldi célpontot azok közül, akik korábban lemondták külföldi útjukat - hangsúlyozta.
velemenyezd, 2020. május 18. hétfő, 21:23
Negyedszer is hazatért Dél-Afrikából a jeladós szalakóta
szalakóta, amely a négy éve felhelyezett jeladójának köszönhetően folyamatosan értékes adatokkal látja el a faj védelmével és vonulásával foglalkozó LIFE projekt szakembereit. 2016-ban azért ez a madár kapott jeladót, mert az előzetes terepi megfigyelések szerint az első szalakóták között érkezett vissza és kezdett költésbe - olvasható a közleményben.

Mint írják, a tavaly szeptemberben útnak induló madárról a jeladónak köszönhetően tudjuk, hogy nem tért le a megszokott vonulási útvonaláról. Európát Görögországnál hagyja el, majd Líbián átrepülve Csádban rendszerint hetekre megpihen. Innen a Közép-afrikai Köztársaságon, a Kongói Demokratikus Köztársaságon halad tovább, majd Angolát és Zambiát érintve érkezik meg botswanai telelőhelyére decemberben.

A jeladó szerint Eleven március 15-e körül kezdte meg idei hazaútját. Afrikát többek között Zimbabwe, Zambia, Tanzánia, Kenya, Etiópia és Eritrea érintésével hagyta el április utolsó napjaiban. Május elsején már Szíria déli térségében járt, tehát
velemenyezd, 2020. május 18. hétfő, 13:51
Koronavírus - Jelentős gazdasági visszaesés várható idén a Nyugat-Balkánon
előrejelzése szerint a koszovói gazdaság idén 4-5 százalékkal eshet vissza, és 30-50 ezren veszíthetik el a munkájukat.

Észak-Macedóniában szombatról vasárnapra 1740-ről 1762-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az egészségügyi miniszter szerint, amikor az európai országok úgy döntenek, hogy megnyitják határaikat, többé nem lesz értelme a 14 napos kötelező karanténra vonatkozó szabályozásnak, egyelőre azonban nem lehet tudni, mi várható a határnyitásokat követően. A sajtónak elmondta azt is, hogy Görögországgal folyik az egyeztetés arról, hogyan lehetne megoldani a határátlépést és a nyaralásokat úgy, hogy a karantén veszélye ne lebegjen a nyaralók feje fölött.

Montenegróban továbbra is stagnál a fertőzöttek száma, összesen 324 fertőzöttet vettek nyilvántartásba a járvány ideje alatt. Az aktív esetek száma vasárnap 4 volt. Montenegróban kinyitottak a strandok, a turisztikai szektor abban bízik, menthető még a szezon, míg gazdasági elemzők szerint az Adria-parti állam sem "ússza meg" jelentős
velemenyezd, 2020. május 17. vasárnap, 11:01
Képek, videók
görögország.png
chillik
2017. augusztus 21. hétfő, 15:29
Görögország
sanci81
2016. október 28. péntek, 17:29
fogadalom-gorogorszag- and
menusgabor
2016. szeptember 29. csütörtök, 12:35
Görögországi emlék
anna4459
2016. június 04. szombat, 10:12
Santorini-Görögország. jpg
pacsakute
2016. május 19. csütörtök, 21:14
Kefalónia....Görögorsz ág.
bbbarbara
2016. május 18. szerda, 08:27
SV9RGI Görögország
crse
2016. március 12. szombat, 13:52
SV3FUO Görögország
crse
2016. március 12. szombat, 13:51
SV2RJO Görögország
crse
2016. március 12. szombat, 13:51
Görögország 9.JPG
feviroza
2015. október 01. csütörtök, 23:48
Görögország 8.JPG
feviroza
2015. október 01. csütörtök, 23:48
Görögország 7.JPG
feviroza
2015. október 01. csütörtök, 23:48
papandreu.jpg
wiwat
2013. június 25. kedd, 17:19
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.