Belépés
2018. december 15. szombat | 50. hét | 349. nap | 01:43 | Valér
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az eurázsiai jégtakaró olvadását modellezték norvég kutatók
Az eurázsiai jégtakaró, amely legnagyobb kiterjedésekor mintegy 23 ezer éve Európában a mai London-Köln-Krakkó-Kijev vonalig, valamint az Alpok és a Kárpátok vonaláig húzódott, mintegy 6,5 millió négyzetkilométeres területet borított, a jég vastagsága elérte a kétezer métert. Az észak felől többször előrenyomuló, majd visszahúzódó jég mintegy 20 méterrel csökkentette a tengerszintet előrenyomulásakor. Amikor elolvadt és visszahúzódott súlyos áradásokat idézett elő a kontinensen, drámai mértékű tengerszint-emelkedést okozott, a kontinens megafolyóit eltérítette.

A jégtakaró visszahúzódásáról és annak hatásairól készített új modellt a Quaternary Science Reviews folyóiratban tették közzé az norvégiai Arktisz Egyetem északi sarki szénhidrogén, környezet és klímakutató központjának tudósai.

"Modellkísérleteink kimutatták, hogy 15-13 ezer éve az eurázsiai jégtakaró évi 750 köbkilométer jeget vesztett el. Az olvadás csúcspontján, egy rövid időre évi háromezer köbkilométert" - idézte Henry Pattont, a tanulmány vezető szerzőjét az Eurekalert tudományos hírportál.

"Amikor a jégolvadás nagyon felgyorsult - ez a folyamat 400-500 éven át tartott - az eurázsiai jégtakaró olvadása mintegy 2,5 méterrel növelte globálisan a tengerszintet - tette hozzá.

"Ez tízszer akkora, mint a jég jelenlegi olvadásának mértéke Grönlandon és az Antarktiszon", és előfutára annak, ami jelenleg a grönlandi jégmezőkkel történik - tette hozzá Alun Hubbard glaciológus professzor a tanulmány társszerzője.

Az eurázsiai jégmező olvadásának egyik drámai hatása volt a hatalmas Manche folyam kialakulása. Ennek a megafolyó-hálózatnak a vízgyűjtőterületébe tartozott a Visztula, az Elba, a Rajna és a Temze valamint a jégtakaró olvadt vize az Atlanti-óceán északi térségéig.

"A folyamrendszer legutóbbi rekonstrukciója alapján úgy becsüljük, hogy a vízgyűjtő terület hasonló nagyságú volt a Mississippijéhez" - mondta Patton emlékeztetve arra, hogy korábban úgy vélték, az Amazonas folyónál kétszer nagyobb mennyiségű vizet vitt az óceánba.

Ez az óriási kiterjedésű vízgyűjtőterület azt jelentette, hogy a megafolyam hatalmas mennyiségű vizet vitt közvetlenül az Atlanti-óceán északi részébe, ami elég volt ahhoz, hogy módosítsa a Golf-áramlatot, a térség klímájának egyik alakítóját.

A jégmező visszahúzódásával növekedett a tengerek kiterjedése is. "Nagy-Britannia és Írország, amely az utolsó jégkorszakban összekapcsolódott Európával, mintegy tízezer éve, a kontinens mai partvonalának kialakulásával vált el, amikor a La Manche-csatornát feltöltötte a víz. Ha úgy vesszük ez volt az eredeti Brexit" - jegyezte meg Hubbard.

A jégtakaró rekonstrukciója a változó Európa érdekes képét tárja fel abban az időszakban, amikor a prehistorikus emberek elkezdték benépesíteni a kontinenst. Látványos környezeti kihívásokkal találhatták szembe magukat.

"Tanulmányunk nem csak a glaciológia, hanem számos más tudományág számára fontos. Hasznos lehet a régészek számára, akik az emberi migrációs utakat tanulmányozzák, és érdekes lehet az, hogyan alakult az európai környezet az elmúlt húszezer évben - mondta Patton.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. június 28. szerda, 13:23
Címkék: Science Reviews, Arktisz Egyetem, Henry Pattont, Alun Hubbard, eurázsiai jégtakaró, kétezer métert,
Kommentek
A világon elsőként azonosították a terhességi toxémia korai kórfolyamatait
praeeclampsia korai patofiziológiás útvonalait részletesen megismerni, hatékony korai diagnosztikus tesztek vagy terápiás eljárások kidolgozására sem volt eddig lehetőség.

Than Nándor Gábor, az MTA TTK Reprodukció Rendszerbiológiája Kutatócsoport tudományos főmunkatársa kutatócsoportjával rendszerbiológiai módszerekkel azonosította a praeeclampsia kialakulásában szerepet játszó korai molekuláris útvonalakat és szabályozási hálózatokat.

Leírták a méhlepény jellegzetes génhálózati változásait, modellezték a kórfolyamatok kialakulását. Megállapították, hogy praeeclampsiában a méhlepény kórfolyamatai már nagyon korán, az első trimeszterben kezdődnek. Felismerték, hogy a korai, preklinikai kórfolyamatok kialakulásában kulcsszerepük van a méhlepény fejlődési zavarainak, valamint az anyai keringésben a kora terhességben már fennálló szisztémás gyulladásnak is. Molekuláris adataikból levonható fontos következtetés volt az is, hogy az anya és a magzat érintettsége a praeeclampsia méhlepényi
velemenyezd, 2018. augusztus 08. szerda, 14:00
Negyedik alkalommal gyűjtöttek adatokat magyar kutatók a chilei Ojos del Saladón
második felében az 5800 métertől visszafagyó felszínerősen nehezítette a munkát - hangsúlyozta a tudós, aki szerint a hideg miatt a hó alig olvadt, csak lassan szublimált. Ennek az volt az egyetlen kedvező hatása az expedícióra nézve, hogy nem voltak vízgondjaik a magashegyi sivatagban, a hóból tudtak vizet olvasztani maguknak.

Nagy Balázs kiemelte: a 2012 és 2016 között gyűjtött adatokból kirajzolódik, hogy a permafroszt (örökfagy) egyre erősebben olvad nyaranta az Ojos del Saladón. A kutatók modellezték a felszín alatti fokozódó olvadási jelenségeket és a visszafagyást is, kimutatva, hogy miként befolyásolja a nedvességtartalom a hőmérsékletjárást.

"Most harmadával növelni tudtuk az adatsorainkat, és ez persze még messze nem nevezhető hosszú távnak, de megerősítést találtunk az örökfagy degradációjára, amit a felmelegedés okoz" - hangsúlyozta.

A geográfus szerint az olvadékvíz-többlet képződése nevezhető hosszabb távon is a legégetőbb kérdésnek ezen a gleccserek nélküli magashegységi
velemenyezd, 2018. március 13. kedd, 12:51
Megfejtették a súlyosan veszélyeztetett szumátrai orrszarvú genomját
Roth, a Cincinnati Állatkert és Botanikus Kert veszélyeztetett állatokkal foglalkozó kutatóközpontjának munkatársa.

A örökítőanyag szekvenálásával megállapították, hogy a pleisztocén kor "hullámvasút volt a szumátrai rinocérosz populációja számára" - mondta Herman Mays vezető kutató, a nyugat-virginiai Marshall Egyetem munkatársa.

A pleisztocén kor a 2,5 millió és mintegy 12 ezer évvel ezelőtti földtörténeti kor, amikor a világ utolsó jégkorszaka zajlott.

Ipuh genomja alapján a kutatók modellezték a szumátrai orrszarvú populációjának történetét. A szakértők szerint a populáció 950 ezer évvel ezelőtt megközelítette a 60 ezer példányt.

Mintegy 12 ezer éve, a pleisztocén kor végén azonban elvesztették életterük jelentős részét, hasonlóan több más emlőshöz. 9000 éve pedig a környezeti hatásokra csökkent drámaian a számuk. "A populáció soha többé nem mutatta a javulás jeleit" - mondta Mays.

Szumátrai orrszarvúk éltek korábban a Himalája lábainál, India északkeleti részén, Dél-Kínában,
velemenyezd, 2017. december 15. péntek, 17:20
Orosz olajvállalaté a világ legmélyebb olajkútja
élen járó Izland a termikus energia hasznosításának mélységi rekordját tartja.A Szahalin-projekt fúrásai kivételesen nagy mélységeik ellenére sem jelentettek az iparági standardokhoz képest kiugróan magas költséget. Ennek az az oka, hogy
a fúrás fizikai kivitelezését gondos tervezőmunka előzte meg, többek között térinformatikai eszközök alkalmazásával.A szakemberek körültekintően modellezték a teljes munkafolyamatot, így a kivitelezéskor nem volt szükség a szokásosnál több szerkezeti elem megépítésére sem.
Ennek eredményeként, a költségekben jelentős megtakarítást ért el a Rosznyeft. A projekt környezeti hatása sem tekinthető az iparági jellemzőkhöz viszonyítva jelentősnek, és a szakemberek szerint a kitermelés sem károsítja a környezetet.A szahalini rekordot
bordat, 2017. november 21. kedd, 14:12
Az amerikaiak csaknem kétharmadának személyes adatai szivárogtak ki az interneten
Az adatbázist a tavalyi elnökválasztási kampányban a Republikánus Párt használta.

Az UpGuard nevű, kiberbiztonsággal foglalkozó cég az Amazon felhőszolgáltatásában bukkant a csaknem 200 millió amerikai adataira. Az adatbázis neveket, születési adatokat, lakcímeket, etnikai és vallási hovatartozást, választói preferenciákat tartalmaz.

Chris Vickery, az UpGuard munkatársa előbb 1,1 terabájt információt töltött le a tárhelyről, és sikerült azt is kiderítenie, hogy a republikánusok választási kampányában dolgozó külsős cégek "hagyták ott" az így bárki számára elérhető adatbázist, anélkül, hogy biztonságba helyezték volna. Vickery további 24 terabájt adatot mentett el, majd az egész ügyet nyilvánosságra hozta. Az adatbázist januárban frissítették utoljára. A választókról szóló személyes információk mellett több mint kilencmilliárd adat és elemzés volt még a felhőben; ezek főleg választói preferenciákat és választói magatartást modelleztek. Az UpGuard szakértői szerint az adatbázis összeállítói
velemenyezd, 2017. június 20. kedd, 08:11
Amikor 10 millió liter ragacsos cukorszirup
amikor a melasz megérkezett a bostoni kikötőbe, folyamatosa melegítés alatt állt, ugyanis a melegebb hőmérséklet biztosította, hogy kevéssé legyen viszkózus (vagyis folyós), ami megkönnyítette a szállítását a vízparton.

Amikor a tartály két nap múlva felrobbant, a melasz még körülbelül 4-5 fokkal melegebb volt, mint a körülötte lévő levegő, magyarázta a repülőgépmérnök végzettségű Nicole Sharp, aki tanácsokkal segítette a harvardi hallgatók munkáját. A nebulók érdekes kísérletet végeztek: modellezték a megtörtént eseményt, mégpedig kukoricasziruppal és az akkori hőmérsékletre beállított, speciális hűtőszekrénnyel. A feljegyzések szerint a kizúduló melasz 56 km/órás sebességgel száguldott. Fagyosabb időben az anyag viszkozitása megnövekedett, így a menekülők esélye tovább csökkent, szemben például egy melegebb napon bekövetkezett katasztrófa esetén, amikor a szirup bár messzebbre folyt volna, de hígabb és kevéssé
bordat, 2017. március 05. vasárnap, 14:57
Londoni elemzők: valószínűtlen, hogy Trump bevezetné a büntetővámokat Kínával szemben
Kínából érkező amerikai importnak, de az amerikai foglalkoztatottság szempontjából jóval kisebb jelentőséggel bír - áll a Bank of America-Merrill Lynch szerdai elemzésében.

Az esetleges agresszív amerikai büntetővám-intézkedések és az emiatt kirobbanó kereskedelmi háború visszaható kockázataira más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet.

Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics szakértői Trump elképzeléseinek hosszú távú reálgazdasági hatását modellezték különböző forgatókönyv-változatok alapján.

A cég legkedvezőtlenebb forgatókönyve azzal számol, hogy az amerikai kormány Trump választási ígéreteinek megfelelően a kínai és a mexikói importra 45, illetve 35 százalékos, emellett a dél-koreai és az indiai importra egyaránt 20 százalékos vámokat vet ki Trump teljes hivatali idejére, és ezt hasonlóan agresszív ellenintézkedések követik az érintett országok részéről.

Az Oxford Economics modellszámításai szerint e forgatókönyv esetén az amerikai
velemenyezd, 2017. február 08. szerda, 17:58
Képek, videók
City_of_Arts_and_Scien ces
evianya
2011. január 28. péntek, 15:24
Science.gif
pipboy
2010. február 14. vasárnap, 15:12
Bobblehead-_Science.pn g
pipboy
2010. február 14. vasárnap, 14:51
Science Café 2009.JPG
btomike
2010. január 14. csütörtök, 20:25
Science Café 2.JPG
btomike
2010. január 14. csütörtök, 20:24
Science_Demotivator_by _Sp
snecike
2009. október 26. hétfő, 22:17
86102_science8a_123_34 8lo
charlotteani
2009. július 05. vasárnap, 15:44
charlottegains-science ofs
charlotteani
2009. június 23. kedd, 16:24
43science-fiction01.jp g
colonel
2008. augusztus 05. kedd, 07:40
43science-fiction04.jp g
colonel
2008. augusztus 05. kedd, 07:40
City of Arts and Sciences
frontin
2008. május 21. szerda, 09:41
Arktika lakói császárping
megyerimihaly
2010. december 14. kedd, 23:57
Közlekedés az arktikán
megyerimihaly
2010. december 14. kedd, 23:55
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.