Belépés
2018. december 17. hétfő | 51. hét | 351. nap | 09:22 | Lázár, Olimpia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Jamuna, India egyik legszennyezettebb folyama
A szent Jamuna folyó vizének 97%-át Haryana államban öntözőcsatornákkal tartják vissza, a tovább folyó víz pedig teljes mértékben a Delhiben keletkező szennyvízből és ipari hulladékvízből áll. Biokémiai oxigénigénye (BOI) 14-28 mg/l-re terjed, és kólibaktériumokkal való szennyezettsége rendkívül magas. Ebben a vizben nincsenek élőlények, és a folyó "halottnak" tekinthető, mivel nem alkalmasak fürdésre, és a toxicitása olyan magas, hogy a víz nem tisztítható.

Három fő szennyezőforrás hat a folyó vízminőségére:
- a háztartások és kommunális lerakók;
- a mezőgazdasággal összefüggő tevékenységek, például az erdőirtás miatt bekövetkező talajerózió, amikor termőterületet hoznak létre a mezőgazdaság számára, illetve a felhasznált műtrágyák, gyomirtó és növényvédő szerek alkalmazása, amikor a vegyszerek belemosódnak a folyóba;
- a kereskedelmi és ipari tevékenységek szennyvize.

Több millióan betegedtek már meg, és sok ezer újszülött, kisgyerek és tanyasi állat haldoklik. A Jamuna mentén élő gyermekek 23%-a szenved arzén- és ólommérgezésben, illetve egyéb, a szennyezett víz okozta megbetegedésekben. A helyzet jelenleg kilátástalan, a kormány azonban ígéretet tett arra, hogy egy szennyvízcsatornát épít a Yamunával párhuzamosan és megpróbálja megóvni a folyót a további szennyeződésektől.
schuro, 2018. június 12. kedd, 16:55
Címkék: szent Jamuna, tovább folyó, vizben nincsenek, toxicitása olyan, folyó vízminőségére, mezőgazdasággal összefüggő,
Kommentek
Komoly fenyegetést jelent a kardszárnyú delfinekre a PCB-szennyezés
közben az óceánokba szivárgott.

A ragadozó gyilkos bálnák szervezetébe a táplálékláncból jut be a PCB, amely rombolja az immunrendszerüket és elsorvasztja a nőstény orkák petefészkét, ezzel korlátozva a borjak születését.

Az új tanulmány azt modellezte, hogy a mérgező vegyület milyen hatással lesz a gyilkos bálnák szaporodására és túlélésére.

Eszerint azok a populációk, amelyek az Északi- vagy a Déli-sarkvidék környékén, tiszta vizekben élnek, képesek lesznek növekedni. Ám a legszennyezettebb vizekben élők számára a következő 30-50 év végzetes lehet.

A skót partok közelében már most is mindössze nyolc kardszárnyú delfin él, és a csoportban több mint 20 éve nincs szaporulat. "Még az én életemben eltűnhet ez a csoport" - hangsúlyozta a helyzet súlyosságát Paul Jepson, a Londoni Zoológiai Társaság szakértője.

A modell szerint azoknak a gyilkosbálna-populációknak, amelyekről van adat, több mint a fele összeomolhat.

Jepson kiemelte, hogy a föld emlősei közül az orkák vannak a
velemenyezd, 2018. szeptember 28. péntek, 14:32
Krónika 5. rész (kérdések)
felét most visszaveszik, mert a fa kiszállítási díja néha eléri a hatezer forintot - bírált a politikus.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára azt felelte, hogy az ország gazdasági teljesítményének következtében az előző fűtési szezonban 12 ezer forintos támogatást nyújtottak minden családnak.

LMP: mikor érjük el a kínai levegőminőséget?

Schmuck Erzsébet (LMP) arról beszélt, hogy mára Magyarország nem csupán az EU-n belül, de globális összevetésben is a legszennyezettebb levegőjű államok közé tartozik. Az Európai Számvevőszék felmérése alapján Indiában és Kínában is jobb a levegő minősége, mint Magyarországon - tette hozzá.

Mikor érjük el legalább a kínai levegőminőséget? - kérdezte a politikus.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium államtitkára azt mondta, hogy a képviselő által hivatkozott tanulmányban 2012-es adatok szerepelnek, azóta Magyarország levegőminősége folyamatosan javul. Hozzátette, a hazai levegő minősége 2012 előtt sem volt rosszabb az
velemenyezd, 2018. szeptember 24. hétfő, 16:04
Tűz ütött ki a csernobili zónában lévő Vörös-erdőben
Viktorja Ruban, a katasztrófavédelem Kijev megyei részlegének a helyszínen tartózkodó sajtófőnöke elmondta, hogy a tűz egyelőre legfeljebb 10 hektár erdőterületet érint. Kisebb gócokban lobbant fel, de egymáshoz közel. Az oltásban jelenleg 120 tűzoltó vesz részt 29 technikai eszközzel, továbbá egy repülőgép és egy helikopter.

A lángok a zóna közepén fekvő Kopacsi falunál csaptak fel. Ennek a településnek a csernobili atomerőműben 1986. április 26-án történt baleset után minden lakosát evakuálták, az összes épületét ledózerolták, csak a falu óvodája maradt meg. A sugárzás szintje az atomerőműtől mintegy 8 kilométerre nyugatra lévő területen olyannyira megemelkedett, hogy az addig zöld fenyőerdő fái vörösesbarna árnyalatúvá váltak, innen kapta a nevét a Kopacsi melletti erdő. Ez a terület máig a tiltott zóna legszennyezettebb része.

Ruban a radioaktivitás szintjével kapcsolatosan azt mondta, hogy az a területen eleve magas, de stabil, azaz növekedést eddig nem mértek. Hozzátette, hogy a
velemenyezd, 2018. június 05. kedd, 18:47
A légszennyezettség miatt tüntettek Koszovóban
A hatóságok az utóbbi néhány napban arra kérték a pristinaiakat, hogy ha lehetséges, ne hagyják el otthonaikat, a levegő szennyezettsége ugyanis elérte a kritikus szintet, ami azt jelenti - a Koha Ditore beszámolója szerint -, hogy meghaladta a legszennyezettebb kínai városok, például Sanghaj légszennyezettségi mutatóit.

A szerdai tiltakozók azt követelték, hogy a kormány tegyen valamit a levegő megtisztítása érdekében, szerintük ugyanis a gépkocsik kitiltása nem jelent tartós megoldást. A tiltakozók nagy része, illetve a megmozdulást biztosító rendőrök többsége is védőmaszkot viselt a szennyezett levegő miatt.

A légszennyezettség legfőbb oka a Pristina közelében lévő két, szénnel fűtött hőerőmű, emellett a lakosság nagy része is főleg szilárd tüzelőanyaggal, szénnel és fával fűt.
velemenyezd, 2018. január 31. szerda, 16:52
Jamuna a legszennyezettebb folyó
A Jamuna a Gangesz legnagyobb mellékfolyója Észak-Indiában. A 3955 méter magasságban, a Jamunotri-gleccserből ered, a 6387 m magas Kalang-csúcs délnyugati lejtőin a Banderpúcs hegységben az alsó-himalájai Uttarakhand tartományban. Teljes 1370 kilométeres hosszán vízgyűjtő területe 366 223 km2, azaz a Hindusztáni-alföld 40,2%-a. Uttar Pradesben, Alláhábád alatt, Triveni Szangamnál egyesül a Gangesz-folyóval.

A Jamuna folyó vizének 97%-át Haryana államban öntözőcsatornákkal tartják vissza, a tovább folyó víz pedig teljes mértékben a Delhiben keletkező szennyvízből és ipari hulladékvízből áll. Több millióan betegedtek már meg, és sok ezer újszülött, kisgyerek és tanyasi állat haldoklik. A Jamuna mentén élő gyermekek 23%-a szenved arzén- és ólommérgezésben, illetve egyéb, a szennyezett víz okozta megbetegedésekben. A helyzet jelenleg kilátástalan, a kormány azonban ígéretet tett arra, hogy egy szennyvízcsatornát épít a Jamunával párhuzamosan és megpróbálja megóvni a folyót a további
schuro, 2018. január 11. csütörtök, 21:31
Elküldte első felvételeit a légszennyezettséget figyelő Sentinel-5P műhold
készült felvételek a fosszilis üzemanyagok használata okozta nitrogén-dioxid-koncentrációt mutatják, a szennyezés a legnagyobb Hollandia, a németországi Ruhr-vidék, az olaszországi Pó folyó völgye és Spanyolország egyes térségei fölött - olvasható a Európai Űrügynökség honlapján, ahol közzétették az első felvételeket.

A szakemberek az első felvételeket felhasználták arra, hogy megalkossák a szén-monoxid szennyezés globális térképét, amely szerint Ázsia, Afrika és Dél-Amerika egyes térségei a legszennyezettebbek.

Josef Aschbacher, az ESA Földmegfigyelő Programjának igazgatója elmondta, hogy a Sentinel-5P a Copernicus program hatodik műholdja, de az első, amelynek kimondottan a légkör megfigyelése a feladata.

Az adatok nemcsak a légkör állapotáról árulkodnak, hanem alapot adnak előrejelzések készítéséhez, és segíteni fogják a szakembereket a környezeti károk enyhítését célzó politika kidolgozásában - hangsúlyozta Aschbacher.

A Sentinel-5P műholdat a legfejlettebb szenzorral látták el. A
velemenyezd, 2017. december 01. péntek, 17:27
A világ legveszélyesebb vizei
mélyéről, a környéken élő 1700 emberrel és több ezer állattal végzett. Tudósok szerint a Kivu-tó kétmillió emberre jelent potenciális veszélyt.

Az Oregon állambeli Tualatin folyó csábító türkizkék vize halálos csapda. A benne tenyésző algák ugyanis mérget termelnek, amely enyhébb esetben hasmenést okoz, de akár halálos is lehet. Az oroszországi Karacsáj-tó hivatalosan is a világ legszennyezettebb pontjai közé tartozik. A '90-es évekig nagy mennyiségű radioaktív hulladékot engedtek a vízbe. Hosszú ideig elég volt csak a tó partján eltölteni pár órát, hogy az embert halálos mennyiségű sugárzás érje.

A Nátron-tó sós tó Tanzánia északi részében, a kenyai határhoz közel, a Nagy-hasadékvölgyben. Sekély, kevesebb mint három méter mély tó. A Natron-tó egyike a Föld
schuro, 2017. november 03. péntek, 20:32
Képek, videók
A jámbor tehén.jpg
chillik
2017. február 15. szerda, 06:36
Eperlekvár-eper-jam.jp g
durcimarcika
2016. június 05. vasárnap, 15:28
Jambul.jpg
pacsakute
2016. május 30. hétfő, 21:31
Jamnik dlugowlosy NURI Ko
charlotteani
2016. március 20. vasárnap, 02:36
Jamnik_długowłosy_stan dar
charlotteani
2016. március 20. vasárnap, 02:34
Jam Boogie-Woogie
sanci81
2016. február 26. péntek, 17:42
ipzSxnAGDlIEN-jAM_4xpX Emo
boszi0604
2015. június 30. kedd, 22:34
rendőr jam.jpg
kicsoda57
2015. március 31. kedd, 22:45
Ribizli-Meggy jam
irmus
2014. július 07. hétfő, 06:57
Lázár-Jam Session.jpg
agica2004
2014. június 13. péntek, 11:46
Isten folyamatos keresése
sacimama
2014. január 18. szombat, 01:38
folyamat......jpg
agica2004
2013. május 01. szerda, 19:18
Az elhízás folyamata.jpg
pacsakute
2013. február 24. vasárnap, 13:42
A vizsgálat folyamata
furaila
2013. január 14. hétfő, 23:00
A leszállási folyamat főb
vargaspace
2012. szeptember 08. szombat, 21:03
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.