Belépés
2018. december 11. kedd | 50. hét | 345. nap | 03:37 | Árpád
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Drámai a helyzet az Északi-sarkon
Minden idők legkisebb januári kiterjedésére hízott a tengeri jég az Északi-sark térségében az amerikai óceán- és légkörkutató intézet (NOAA) adatai szerint.
A világ időjárásnak januári alakulásáról hétfőn közzétett összegzésében a NOAA kiemelte, hogy az északi-sarki tengeri jég januári kiterjedése 9,4 százalékkal elmaradt az 1981-2010 között mért átlagos kiterjedéstől, és a feljegyzések 1979-es kezdete óta a legkisebb volt.

Az antarktiszi tengeri jégmező is 17,4 százalékkal volt kisebb az 1981-2010-es átlagnál, ami a második legkisebb januári kiterjedés.

Az intézet adatai szerint 2018 első hónapja a La Nina légköri jelenség hűtő hatása ellenére az ötödik legmelegebb január volt 1880 óta. 1977 óta az idei volt az egymást követő 42. január, és 1985 januárja óta az egymást követő 397. hónap, amikor az átlaghőmérséklet magasabb volt a 20. századi átlagnál.


A januári hőmérséklet és csapadékmennyiség Óceánia térségében és Európában döntött rekordokat. Előbbi esetében minden idők legmelegebb januárját jegyezték fel 1909 óta. Európában a második legmelegebb január volt idén 1910 óta, csupán 2007-ben volt melegebb az év első hónapja a kontinensen. Ausztriában és Franciaországban a legcsapadékosabb időjárást jegyezték fel több mint 35 éve.
bordat, 2018. február 21. szerda, 17:17
Címkék: amerikai óceán-, világ időjárásnak, északi-sarki tengeri, 1981-2010 között, feljegyzések 1979-es, legkisebb volt,
Kommentek
B. Huszta Irén: Őszi dal
B. Huszta Irén: Őszi dal

Sárgul a lomb már, nap ha benéz,
Játszik a tűzzel, árnyat igéz,
Múlik a nyár, most ősz a zenész,
Penget a lantján őszi zenét.

Hull a levél, vállamra esik,
S makkja a tölgynek. Őzek eszik
Fű maradékát, mókusokat
Ugrani látok. Lenn tapogat

Hangya, a szorgos - lám mi mozog,
Mag van a hátán, úgy mocorog.
Gyűjti az étket, tél közeleg,
Hó lepi majd be ételüket.

Meztelen ág int, tisztogatott
Északi széllel ősz ma is ott,
Hol rügyezett nemrég a tavasz,
Öltözetet vált most a ravasz.

Színorgiából szürke marad,
Fázva ha húzod össze magad,
Ködfalon ásít őszi sugár,
Hűvösen úszik dél fele már.

Fűre fehéren szállt le a dér,
Túlnan a sarkon ballag a tél,
Ám ma az őszi nap sugarát
Szűri a szellő lombokon át.
vorosrozsa66, 2018. október 28. vasárnap, 15:20
Hőség - Merkel: nem megváltoztatni, hanem elérni kell a klímavédelmi célokat
A német kormányfő az ARD országos köztelevízióban vasárnap sugárzott interjúban elutasította Miguel Arias Canete éghajlat- és energiapolitikáért felelős uniós biztos javaslatát, amely szerint az EU-nak 2030-ra nem 40 százalékkal, hanem 45 százalékkal kellene csökkentenie az üvegházhatású gázok szén-dioxidban számolt kibocsátását 1990-hez képest.

Mint mondta, "nem nagyon boldog" az ilyen javaslatoktól, mert "nincs értelme állandóan új célokat kijelölni". Számos EU-tagállamnak a jelenlegi célok elérése is nehéz. Németországban is sok teendő van, a többi között végre kell hajtani egy "közlekedéspolitikai fordulatot" - hangsúlyozta Angela Merkel.

Hozzátette: azzal számol, hogy ennek a fordulatnak a részeként jelentősen felgyorsul az elektromos meghajtású járművek terjedése Németországban.

A rendkívül meleg és csapadékszegény nyári időjárással kapcsolatban kiemelte: a rendkívüli időjárási jelenségek gyakoriságának növekedése azt jelzi, hogy "a klímaváltozás nemcsak Afrikában, az Északi-sarkon
velemenyezd, 2018. augusztus 26. vasárnap, 20:22
Ma 49 éve történt az emberiség történelmének leggrandiózusabb vállalkozása: az ELSŐ HOLDRASZÁLLÁS! - És...?
eredményező sorban (a felső hír, 6 évvel korábbi), de AZ EDDIGI LEGHATALMASABB ,,OK" VOLT!..
...Ugyanerről a jéghegy-leszakadásról, INNEN: http://hvg.hu/tudomany/201729__leszakadt_jeghegy__klimavaltozas__p usztulo_fajok__olvadoban
,,A jéghegy leszakadása nemcsak A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁSRA SZOLGÁLTATHAT ÚJABB BIZONYÍTÉKOT, hanem FELGYORSÍTHATJA AZ ANTARKTISZI GLECCSEREK VISSZAHÚZÓDÁSÁT ÉS A DÉLI-SARKI JÉGVILÁG ZSUGORODÁSÁT IS. A fogyatkozó jég- és hótömb eddig felfogta ugyanis az északi irányba húzódó vékony földnyelv hegyeinek gleccsereiből érkező fagyott vizet. Most viszont a mozgó jég gyakran már közvetlenül a tengerbe jut, ahol elolvad, és emeli a vízszintet."

● Hat kilométeres jéghegy szakadt le Grönlandnál, egy másik egy falut tart rettegésbe
http://www.origo.hu/tudomany/20180713-oriasi-jeghegy-szakadt-le-gr onlandnal-egy-masik-pedig-egy-falut-tart-rettegesben.html

● Rekordtempóban olvad a jég
foxworkinspace, 2018. július 25. szerda, 21:27
Ma 49 éve történt az emberiség történelmének leggrandiózusabb vállalkozása: az ELSŐ HOLDRASZÁLLÁS! - És...?
hogy
nagyobb jégtáblák válnak le.... Hoppá! Ez meg mitöl van?

"A Déli-sark a déli féltekei tél folyamán napfényt egyáltalán nem kap. Nyáron a nap folyamatosan a horizont felett van, de csak alacsonyan. A felszínt elérő napsugárzás legnagyobb részét a fehér hó visszaveri. A nap melegségének a hiánya, kombinálva a magas tengerszint feletti magassággal (kb. 3200 méter) eredményezi azt, hogy a Déli-sarké a Föld leghidegebb éghajlata. A Déli-sarknál sokkal alacsonyabb a hőmérséklet, mint az Északi-sarknál, elsődlegesen azért, mert a Déli-sark nagy magasságban, a kontinentális szárazföld belsejében helyezkedik el, míg az Északi-sark a tengerszintnél, az óceán közepén (amely óceán hőtárolóként is viselkedik).

A déli félteke nyarának közepén (január) a Nap eléri pályája legmagasabb pontját (kb. 23,5˚), az átlagos hőmérséklet -25˚C körüli. Ahogy az év-hosszúságú ,,nap" a lenyugváshoz közeledik, a hőmérséklet szintén süllyedni kezd. Napnyugta (március végén)
decotext, 2018. július 25. szerda, 08:43
A Leghasznosabb Gyomnövény A Világon
A Leghasznosabb Gyomnövény A Világon A gyermekláncfű, latinul Taraxacum officinale


A gyermekláncfű, latinul Taraxacum officinale, amit korábban kutyatejnek is neveztek, évelő gyógynövény, és az egyik legelterjedtebb gaz a világon. Tulajdonképpen a Föld egész északi részén honos, így gyakorlatilag mindenhol jól érzi magát, kivéve a kifejezett hegyi területeken. Sárga fészekvirágzata szinte minden sarkon látható áprilistól októberig, éppen ezért talán teljesen felesleges is elmesélni, hogy fogazott levelei a levélrózsa aljáról növekednek, tőkocsánya üreges, és fehér tejet csurgat, valamint, hogy ősszel pihés kaszattermés formájában virágzik el. A gyermekláncfű hihetetlenül erős és önmagát nehezen megadó gyökerével már mindenki találkozott, aki csak egyszer is megpróbált koszorút fonni belőle. Mivel a gyermekláncfű gyakorlatilag mindenhol jelen van elképzelhető, hogy gyakran az az érezzük: szinte
irmus, 2018. április 24. kedd, 07:35
Sarki
A tanárnéni azt mondja az órán:
- Gyerekek, mondjatok valamit, ami lehet sarki!
Felszólítja Pistikét:
- Hát lehet a pingvin, mert az a Déli sarkon él.
- Jól van Pistike, jót mondtál!
Móricka majd kiesik a padból, közben halkan mondogatja:
- Közért! Közért! Közért!
A tanárnéni Gáborkát szólítja fel:
- Hát például a fény. Amit az Északi-sarokon néha láthatunk, az a sarki fény.
- Jól van Gáborka, jót mondtál!
Móricka továbbra is jelentkezik, s közben azt mondogatja:
- Közért! Közért! Közért!
A tanérnéni a Móricka mellett ülő Józsikát szólítja fel. Mivel neki nem jut semmi eszébe, bemondja azt, amit Móricka suttog:
- Hát például a közért.
- Jól van Józsika, jót mondtál!
Móricka erre mérges lesz és elordítja magát:
- A KURVA...
- Jól van Móricka, jót mondtál!
eva6, 2018. április 21. szombat, 17:55
Az ENSZ főtitkára klímavédelmi különmegbízottjává nevezte ki Michael Bloomberg amerikai milliárdost
hogy támogatja az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaszorítását is szorgalmazó párizsi klímavédelmi egyezményt.

Bloomberg, akit 2014 januárjában a világszervezet akkori főtitkára, Ban Ki Mun is kinevezett már a klímaváltozással és ennek a városokra gyakorolt hatásaival foglalkozó ENSZ-különmegbízottá, a hétfői ünnepségen közölte, hogy alapítványa révén szándékában áll "rengeteg pénzt költeni annak megértetésére, hogy a klímaváltozás valóságos és mérhető".

Erre példákat is felsorolt: az Északi-sarkon először fordult elő, hogy a tél kellős közepén fagypont felett volt a hőmérséklet, hogy az óceánok vízszintje az elmúlt két évtizedben megemelkedett, hogy gyakoribbak és erőteljesebbek a viharok a Földön. Hozzátette, hogy mostanában ott vannak áradások, ahol korábban szárazság pusztított, és szárazsággal kell számolni ott, ahol régebben áradások voltak. Kifejtette, hogy a klímaváltozás elleni eredményes küzdelem egyik módja az, ha az emberek világszerte megpróbálnak változtatni az életmódjukon, és
velemenyezd, 2018. március 06. kedd, 07:04
Az Északi-sarkon is melegebb lesz, mint Magyarországon
Két okból is érdemes most a magyaroknak az Északi-sarkra menniük: egyfelől, mert ott van tenger, másfelől mert strandolni is könnyebben lesz, hiszen melegebb (fagypont felett) lesz a hőmérséklet, mint Magyarországon a következő napokban.
Ily módon állhat elő, hogy szombat este a Norvégia legészakibb pontjától még 1000 km-re feljebb" található Spitzbergákon fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet, míg Észak-Magyarországon már -10 fok alá is be fog nézni.
bordat, 2018. február 24. szombat, 18:08
Képek, videók
planet-északi fény.jpg
agica2004
2018. február 28. szerda, 23:21
Északi fény ihlette ruha.
pacsakute
2018. február 17. szombat, 23:20
Északi fény.jpg
pacsakute
2018. január 07. vasárnap, 08:47
Északi fény
sanci81
2017. december 25. hétfő, 16:21
északi lombposzáta.jpg
maria_kadar_148
2017. április 19. szerda, 22:33
Fák északi fényben.jpg
pacsakute
2017. február 06. hétfő, 21:32
Erdő északi fényben.jpg
pacsakute
2017. február 06. hétfő, 21:31
Északi fény.jpg
agica2004
2017. január 20. péntek, 18:08
midway-amerikai nehézbomb
agica2004
2018. szeptember 05. szerda, 20:32
béka- d.amerikai varangy.
agica2004
2018. szeptember 03. hétfő, 14:22
béka-d-amerikai varangy.j
agica2004
2018. szeptember 03. hétfő, 14:20
Elvis -amerikai foci.jpg
agica2004
2018. március 01. csütörtök, 23:14
Sh Ch Freebreeze Amerikai
charlotteani
2018. február 25. vasárnap, 23:06
sugárhajtású amerikai.jpg
agica2004
2018. február 25. vasárnap, 22:04
FOUR SEASONS Amerikai Coc
charlotteani
2018. február 12. hétfő, 01:33
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.