Belépés
2020. február 23. vasárnap | 8. hét | 54. nap | 07:54 | Alfréd, Jávorka
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Potápi: a magyar kormány integrálni, nem asszimilálni szeretné a nemzeti kisebbségeket
Az államtitkár a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kétnapos konferenciájának zárónapján rámutatott: az a szándékuk, hogy a nemzetiségi mozaikok bekapcsolódjanak a magyar nemzet egészébe, s együtt,teljes képet alkothassanak. Eközben meg kell tenni mindent annak érdekében, hogy ezek a darabok ne veszítsék el saját, önálló formájukat, színüket.A közös múlt arra tanított többek között, hogy ha "meg tudjuk becsülni a velünk élő nemzetiségeket, akkor hatalmas eredményekre vagyunk képesek együtt", a nemzeti és etnikai kisebbségek pedig a magyarság ügyének élharcosai lesznek - mondta az államtitkár, aki a 13 nemzetiséget anyanyelvén köszöntötte.

Megjegyezte: ugyanakkor voltak olyan időszakok a magyar történelemben, amikor külső és belső erők megpróbálták elhitetni, hogy a más nemzetiségekhez tartozó honfitársaink ellenségek. Kitért arra is: jelenleg 13 nemzetiségi szószóló hallathatja hangját az Országgyűlésben a közösségét érintő ügyekben, illetve előterjeszthet a nemzetiségek számára fontos törvénymódosításokat. A szószólói rendszer bevezetése óta számtalan elismerés érkezett külföldi politikusoktól és szakértőktől. Bízik benne, ez azt jelenti, hogy a kisebbségek önazonosságát, megtartását elősegítő modellt sikerült kidolgozni. Abban is bízik, hogy a nemzeti kisebbségek "valódi országgyűlési képviselőket tudnak eljuttatni a parlamentbe a következő választás alkalmával".

Az államtitkár kiemelte: hisznek abban, hogy a magyarországi nemzetiségek felkarolásával valódi, garantált nemzetiségi jogok biztosításával olyan példát állíthatnak, amely követendő lehet a szomszédos országok számára is a magyar kisebbségekkel való viszony kialakításában.

Joggal várják el azt, hogy a határon túli magyarok megkapják a többségi nemzettől a nekik kijáró tiszteletet és jogokat - közölte.Hozzátette: szeretnék, ha a magyarországihoz hasonló széles, számarányuknak megfelelő jogok illessék meg őket mindenütt, saját szülőföldjükön.

Bíznak benne, hogy idővel a környező államok mindegyikében az asszimilációs politikát végre az integrációs politika váltja fel - mondta.

Potápi Árpád János megjegyezte: a legnagyobb szerepe a kisebbségek megtartásában a közösségek tagjainak van, nekik kell kiharcolniuk az őket megillető jogokat, fenntartani a megmaradás kereteit.

Szólt arról is, hogy a nemzetiségek évszázados küzdelemben harcoltak meg jogaikért, azokért, amiket most mindenféle küzdelem nélkül megkaphatnak azok, akik a legújabb migrációs hullámmal érkeztek a kontinensre. Ezen jogok védelmében is ki kell mondani: a magyarság és a nemzetiségek közös érdeke, hogy az elmúlt évszázadok során kialakult etnikai viszonyok ránk erőltetve ne változhassanak meg.

Szász Jenő, a kutatóintézet elnöke azt mondta, fontos, hogy a magyarországi jó példát meg tudják mutatni a külvilágnak a külhoni magyar közösségek érdekében.

Úgy fogalmazott: a közös múltra, a közös gyökerekre kell építeni a közös jövőt. Európa modernkori kihívásaira tekintve pedig különösen fontosak a keresztény gyökerek - tette hozzá. Szász Jenő szerint felelősséggel, hűséggel kell szolgálnia mindenkinek közösségét, s azt gyarapítva kell átadnia unokáinak.

Turgyán Tamás, örmény szószóló szerint "létszükséglet", hogy ne külön-külön, hanem együtt tervezzék a jövőt, s úgy érzi, ezt a munkát elkezdték.

(FOTÓ)

Forrás: MTI
velemenyezd, 2016. június 09. csütörtök, 11:41
Címkék: Nemzetstratégiai Kutatóintézet, Potápi Árpád János, Szász Jenő, Turgyán Tamás, magyar kormány, nemzeti kisebbségeket,
Kommentek
Németh Zsolt: elfogadhatatlan, hogy diszkriminációnak legyenek kitéve a nemzeti kisebbségek Ukrajnában
játékszabályokat és elvárásokat. Nem folytatható tovább az a nacionalista politika, amely gátolja az ország európai integrációját" - húzta alá a képviselő.

Csernicskó István, nyelvész, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Nyelvészeti Kutatóközpontjának vezetője arról beszélt, hogy Ukrajna már korábban sem teljesítette maradéktalanul nemzetközi kötelezettségvállalásait többek között a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának végrehajtása területén.

Az új ukrajnai, kisebbségeket érintő törvények elfogadása azt mutatja, hogy Kijev a jövőben sem kívánja betartani nemzetközi kötelezettségvállalásait. Nem hajlandó alávetni magát azoknak a kötelezettségeknek, amelyeket saját maga vállalt nemzetközi dokumentumok ratifikálásával - emelte ki.

A törvények alkalmazásával Ukrajna nem csak nemzetközi kötelességeinek nem tud majd eleget tenni, hanem meglévő jogokat von vissza - tette hozzá.

Titus Corlatean szociáldemokrata szenátor, a román parlamenti delegáció vezetője
velemenyezd, 2020. január 28. kedd, 17:02
A román külügy magyarázatot kért az ukrán elnök Bukovinával kapcsolatos kijelentésére
Dan Neculaescu román külügyi államtitkár az ukrán nagykövetnek jelezte: a román fél magyarázatot vár az ukrán államfő Romániával kapcsolatos kijelentéseire, amelyeket megütközéssel fogadott, és a történelem félreértelmezésének minősít.

A román média csütörtök délelőtt számolt be arról, hogy Volodimir Zelenszkij a keleti és a nyugati országrész egyesülésének 101. évfordulója alkalmából szerdán mondott beszédében úgy fogalmazott: az ukrán egység 1919-es történelmi lehetősége hamar meghiúsult, "Galícia nagy részét a lengyel csapatok, Észak-Bukovinát Románia, Kárpátalját pedig Csehszlovákia foglalta el".

A román történelemkönyvek szerint a román csapatok azt követően vonultak be Észak-Bukovinába, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása nyomán, 1918. november 28-án a Bukovinai Nemzeti Tanács kimondta az egyesülést a Román Királysággal.

Olekszandr Bankov bukaresti ukrán nagykövet később Facebook-bejegyzésben fejezte ki sajnálatát a "félreértés" miatt, amit szerinte az ukrán elnöki hivatal
velemenyezd, 2020. január 23. csütörtök, 18:51
Holokauszt Világfórum - EU intézményvezetők: meg kell állítani a szélsőségesek és populisták térhódítását
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke egyaránt részt vesz az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából Jeruzsálemben rendezett ötödik Holokauszt Világfórumon.

Nyilatkozatukban arra emlékeztettek, hogy a koncentrációs tábor felszabadítása vetett véget az európai történelem "legirtózatosabb bűncselekményének", az európai zsidók tervszerű megsemmisítésének.

A holokauszt Európa tragédiája, amely fordulópontot jelentett a kontinens történelmében - mutattak rá.A holokausztra való emlékezés nem öncélú, hanem Európa egyik legalapvetőbb értékét idézi fel: egy olyan Európáét, amely az embereket helyezi a középpontba, és a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok biztosításával garantálja védelmüket - emelték ki.

"Nem nézhetjük tétlenül az antiszemitizmus térhódítását, ami az általunk nagy becsben tartott értékeket fenyegeti - a pluralizmust, a sokszínűséget,
velemenyezd, 2020. január 23. csütörtök, 16:01
Az ukrán parlament elfogadta a nemzeti kisebbségeket is érintő, középfokú oktatásról szóló törvényt
nyelvi cikkelye a nemzeti kisebbségek képviselőivel folytatott konzultációt követően, az Európa Tanács Velencei Bizottsága által készített ajánlások figyelembevételével készült.

Az elfogadott törvény egyebek mellett háromféle modellt tartalmaz az ukrán nyelv középfokú szinten történő oktatásáról a nemzetiségi iskolákban. Ez egyben a 2017-es oktatási törvény sok vitát kiváltott 7., úgynevezett nyelvi cikkelyének részletes kifejtése.

A törvény három csoportba sorolja az Ukrajnában élő kisebbségeket, és eszerint ír elő számukra megfelelőnek tartott oktatást. Az első az úgynevezett őslakos népek, amelybe főként a krími tatárok tartoznak, s amelyeknek nincs saját államuk, valamint nyelvük különösen megóvásra, fejlesztésre szorul. Számukra a törvény biztosítja az anyanyelven történő oktatást az ukrán nyelv tanulása mellett az elsőtől a tizenkettedik osztályig.

A második csoportba az európai uniós tagállamok nyelvét beszélő kisebbségek kerültek. Számukra az ötödik osztályig biztosított az
velemenyezd, 2020. január 16. csütörtök, 13:31
Semjén: az őshonos nemzetiségek a magyar nemzet elszakíthatatlan részei
A nemzetiségekért is felelős kormányfőhelyettes kiemelte: Magyarország alaptörvénye kimondja, hogy az őshonos nemzetiségek államalkotó tényezők és a magyar politikai nemzet integráns részei. "Ahogy a magyar nemzet elszakíthatatlan része a külhoni magyarság, ugyanígy elszakíthatatlan részei az őshonos nemzetiségek" - hangoztatta.

A miniszterelnök-helyettes a nemzetiségek különleges feladatának és felelősségének nevezte, hogy az általuk hozott kultúra olyan egyszeri és megismételhetetlen érteket teremt, amit csak ők adhatnak az egyetemes emberiségnek, anyaországuknak és Magyarországnak is.

Kijelentette: a magyar állam feladata, hogy az őshonos nemzetiségek fejlődéséhez, gazdagodásához és értékmegőrzéséhez biztosítsa a szükséges feltételeket. 2010-hez képest ötszörösére nőtt támogatásuk, továbbá örvendetesen nő azok száma, akik nemzetiségi gyökereiket felvállalják - ismertette Semjén Zsolt, arra is kitérve, hogy a magyar társadalom 6,5 százaléka nyilatkozott úgy, hogy valamely őshonos
velemenyezd, 2019. december 17. kedd, 13:41
Szili: az EP-nek fontosabbak az afrikai bevándorlók, mint az őshonos kisebbségek
nekik. Ezzel szemben az itt született, őshonos kisebbségekre vonatkozóan nincs általános, az államoknak kötelezően betartandó szabályozás - tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy Kalmár Ferenccel, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szomszédságpolitikáért felelős miniszteri biztosával kidolgoztak egy ötpontos javaslatot. Ebben a többi közt szerepel, hogy az EU ismerje el: az állampolgárság nem jár együtt szükségszerűen a nemzethez tartozással, és hogy minden ország ismerje el a területén élő kisebbségeket államalkotó tényezőként - részletezte.

Beszélt arról is, hogy emellett a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése is folyamatban van, amely azt célozza, hogy kohéziós politikájában az EU kezelje kiemelt figyelemmel a nemzeti kisebbségi régiókat. Tart az aláírásgyűjtés: ahhoz, hogy a kezdeményezés az Európai Bizottság elé kerüljön, jövő májusig legalább hét uniós tagországban legalább egymillió aláírást kell szerezni - tudatta. Szerinte ezek a kezdeményezések az európai szervezetek elé
velemenyezd, 2019. november 21. csütörtök, 17:12
Erdogan Budapesten - LMP: a kormány ne támogasson háborús bűnöket!
Európa védelmezőjének, és olyan politikusként láttatja magát, aki meg akarja állítani a migrációt, fontosnak tartja Magyarország és Európa biztonságát. A kormányfő most mégis egy olyan emberhez "dörgölőzik", aki azokat a kurdokat gyilkoltatja meg, akik az Iszlám Állam ellen harcoltak - hívta fel a figyelmet.

Recep Tayyip Erdogan nem a keresztény Európa barátja, mert azzal zsarolja Európát, hogy 3,5 millió migránst enged útjára - tette hozzá. A török elnök arra biztatja az Európában élő török kisebbségeket, hogy ne integrálódjanak, újságírókat börtönöztet be, semmibe veszi az uniós és a demokratikus értékeket - sorolta Keresztes László Lóránt.

Emlékeztetett, hogy Orbán Viktor 2015-ben azt mondta, stabil Irakra és stabil Kurdisztánra van szükség, mert stabil kurd és iraki régió nélkül Európában sem lehet stabilitást teremteni. Mára azonban már mindenki számára világos lehet, hogy a törökök etnikai tisztogatásra készülnek Szíriában, a harcok pedig nem csökkenteni, hanem növelni fogják a migrációs
velemenyezd, 2019. november 07. csütörtök, 13:52
Török offenzíva - Donald Trump: Washington feloldja az Ankara elleni szankciókat
A szíriai helyzetet elemezve az elnök hangsúlyozta: szerda reggel a török fél tájékoztatta Washingtont arról, hogy a harcok lezárultak, a tűzszünet tartós lesz. "Ha nem jön közbe semmi, a szankciókat feloldjuk" - fogalmazott Trump, utalva a Törökország ellen hozott büntetőintézkedésekre. Az elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Ankarának tiszteletben kell tartania a nemzeti és vallási kisebbségeket Szíriában.

Donald Trump közölte: beszélt a kurdok vezette, Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű koalíció parancsnokával, Mazlúm Abdival, aki megnyugtatta, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet dzsihadistái változatlanul őrizetben vannak. Néhány terrorista kiszabadult ugyan - tette hozzá -, de őket hamarosan ismét elfogták.

Az elnök megerősítette: egy kis létszámú amerikai katonai kontingens a térségben marad, ott, ahol az olajmezők vannak, a további teendőkről pedig rövidesen dönt majd. Hozzáfűzte: a térség országainak felelősséget kell vállalniuk, segíteniük kell Szíriát és Törökországot a
velemenyezd, 2019. október 23. szerda, 19:11
Képek, videók
asszimilacio_k.jpg
balogh54
2007. augusztus 06. hétfő, 07:38
asszimilacio_k.jpg
angyal54
2007. augusztus 06. hétfő, 07:23
kutatóintezet
csirkepogo
2007. március 19. hétfő, 15:12
potapka-cernokrka-2513 .jp
gyurusne
2009. szeptember 19. szombat, 16:36
A dicsőséges pótapa
hollossyne
2007. augusztus 07. kedd, 14:03
Mostohaöcsém , pótapum ,
kishuncutka
2006. október 01. vasárnap, 11:09
Várda - Szászné.jpg
menusgabor
2019. szeptember 04. szerda, 22:48
Várda - Szász kúria.jpg
menusgabor
2019. szeptember 04. szerda, 22:47
Szász Károlynak.jpg
chillik
2018. március 22. csütörtök, 06:07
szaszkó emilia..jpg
zsokica45
2018. február 07. szerda, 18:20
Rio-Szász Emese-aranyérem
agica2004
2017. április 21. péntek, 22:12
Fogat -Szász E. 1955..jpg
agica2004
2017. január 08. vasárnap, 21:56
SZASzent.png
sz719eszter
2016. május 20. péntek, 11:28
Szász-svájci nyaraló
furaila
2016. április 05. kedd, 14:34
SZÁSZ OLGA
1vargaildyko
2016. március 10. csütörtök, 13:50
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.