Belépés
2020. április 02. csütörtök | 14. hét | 93. nap | 10:25 | Áron
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Potápi: a magyar kormány integrálni, nem asszimilálni szeretné a nemzeti kisebbségeket
Az államtitkár a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kétnapos konferenciájának zárónapján rámutatott: az a szándékuk, hogy a nemzetiségi mozaikok bekapcsolódjanak a magyar nemzet egészébe, s együtt,teljes képet alkothassanak. Eközben meg kell tenni mindent annak érdekében, hogy ezek a darabok ne veszítsék el saját, önálló formájukat, színüket.A közös múlt arra tanított többek között, hogy ha "meg tudjuk becsülni a velünk élő nemzetiségeket, akkor hatalmas eredményekre vagyunk képesek együtt", a nemzeti és etnikai kisebbségek pedig a magyarság ügyének élharcosai lesznek - mondta az államtitkár, aki a 13 nemzetiséget anyanyelvén köszöntötte.

Megjegyezte: ugyanakkor voltak olyan időszakok a magyar történelemben, amikor külső és belső erők megpróbálták elhitetni, hogy a más nemzetiségekhez tartozó honfitársaink ellenségek. Kitért arra is: jelenleg 13 nemzetiségi szószóló hallathatja hangját az Országgyűlésben a közösségét érintő ügyekben, illetve előterjeszthet a nemzetiségek számára fontos törvénymódosításokat. A szószólói rendszer bevezetése óta számtalan elismerés érkezett külföldi politikusoktól és szakértőktől. Bízik benne, ez azt jelenti, hogy a kisebbségek önazonosságát, megtartását elősegítő modellt sikerült kidolgozni. Abban is bízik, hogy a nemzeti kisebbségek "valódi országgyűlési képviselőket tudnak eljuttatni a parlamentbe a következő választás alkalmával".

Az államtitkár kiemelte: hisznek abban, hogy a magyarországi nemzetiségek felkarolásával valódi, garantált nemzetiségi jogok biztosításával olyan példát állíthatnak, amely követendő lehet a szomszédos országok számára is a magyar kisebbségekkel való viszony kialakításában.

Joggal várják el azt, hogy a határon túli magyarok megkapják a többségi nemzettől a nekik kijáró tiszteletet és jogokat - közölte.Hozzátette: szeretnék, ha a magyarországihoz hasonló széles, számarányuknak megfelelő jogok illessék meg őket mindenütt, saját szülőföldjükön.

Bíznak benne, hogy idővel a környező államok mindegyikében az asszimilációs politikát végre az integrációs politika váltja fel - mondta.

Potápi Árpád János megjegyezte: a legnagyobb szerepe a kisebbségek megtartásában a közösségek tagjainak van, nekik kell kiharcolniuk az őket megillető jogokat, fenntartani a megmaradás kereteit.

Szólt arról is, hogy a nemzetiségek évszázados küzdelemben harcoltak meg jogaikért, azokért, amiket most mindenféle küzdelem nélkül megkaphatnak azok, akik a legújabb migrációs hullámmal érkeztek a kontinensre. Ezen jogok védelmében is ki kell mondani: a magyarság és a nemzetiségek közös érdeke, hogy az elmúlt évszázadok során kialakult etnikai viszonyok ránk erőltetve ne változhassanak meg.

Szász Jenő, a kutatóintézet elnöke azt mondta, fontos, hogy a magyarországi jó példát meg tudják mutatni a külvilágnak a külhoni magyar közösségek érdekében.

Úgy fogalmazott: a közös múltra, a közös gyökerekre kell építeni a közös jövőt. Európa modernkori kihívásaira tekintve pedig különösen fontosak a keresztény gyökerek - tette hozzá. Szász Jenő szerint felelősséggel, hűséggel kell szolgálnia mindenkinek közösségét, s azt gyarapítva kell átadnia unokáinak.

Turgyán Tamás, örmény szószóló szerint "létszükséglet", hogy ne külön-külön, hanem együtt tervezzék a jövőt, s úgy érzi, ezt a munkát elkezdték.

(FOTÓ)

Forrás: MTI
velemenyezd, 2016. június 09. csütörtök, 11:41
Címkék: Nemzetstratégiai Kutatóintézet, Potápi Árpád János, Szász Jenő, Turgyán Tamás, magyar kormány, nemzeti kisebbségeket,
Kommentek
A KMKSZ nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy Zelenszkij aláírta az ukrán középfokú oktatásról szóló törvényt
kisebbségek számára, nem veszi figyelembe sem a Velencei Bizottság ajánlásait, sem a nemzeti kisebbségek javaslatait. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a kárpátaljai magyarság nem lehet hivatalosan őshonos kisebbség saját szülőföldjén, annak ellenére, hogy ezer éve itt él" - hangsúlyozta a KMKSZ.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt pénteken írta alá a Budapest és a kárpátaljai magyar szervezetek által már korábban is kifogásolt törvényt.

A jogszabály három csoportba sorolja az Ukrajnában élő kisebbségeket, és eszerint ír elő számukra megfelelőnek tartott oktatást. Az első az úgynevezett őshonos népek csoportja, amelybe olyan nemzetiségek tartoznak, amelyeknek nincs saját államuk, valamint nyelvük különösen megóvásra, fejlesztésre szorul. Ez főként a krími tatárok számára kitalált modell. Nekik a törvény biztosítja az anyanyelvi oktatást az ukrán nyelv tanulása mellett az érettségiig, azaz a 11., illetve 12. osztályig.A második csoportba az Európai Unió valamely tagállamának nyelvét
velemenyezd, 2020. március 17. kedd, 15:42
Az ukrán elnök aláírta a középfokú oktatásról szóló vitatott törvényt
A törvényt az ukrán parlament január 16-án fogadta el.

A közlemény szerint a törvény részletezi a 2017-ben elfogadott oktatási kerettörvény rendelkezéseit, figyelembe véve a Velencei Bizottság vonatkozó ajánlásait. A törvény az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségeket három csoportba sorolja, különböző modellek bevezetését kínálva fel számukra a középfokú oktatás megszervezésére. A magániskoláknak ugyanakkor - a Velencei Bizottság ajánlásának megfelelően - biztosítja az oktatás nyelvének szabad megválasztását.

Magyarország és a kárpátaljai magyar szervezetek elsősorban azt kifogásolták, hogy a jogszabály a nemzetiségi iskolákban az ötödik osztálytól elrendeli a fokozott áttérést az ukrán nyelvű oktatásra, ami szerintük sérti a kisebbségek már megszerzett jogait.

Budapest a 2017-es oktatási törvény elfogadása óta blokkolja a NATO-Ukrajna Bizottság nagykövetinél magasabb szintű tanácskozásait. Kijev álláspontja szerint viszont a törvény elfogadásával teljesítették a Velencei Bizottság minden
velemenyezd, 2020. március 13. péntek, 21:13
Az agrárkamara és a Magosz is csatlakozik a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezéséhez
Győrffy Balázs, a NAK elnöke a petíció aláírása előtt sajtótájékoztatón azt mondta, erkölcsi kötelesség csatlakozni ehhez az össznemzeti ügyhöz, amely komoly kihatással van a kárpát-medencei magyarság sorsára.

Mint fogalmazott, fel kell hívni az Európai Unió figyelmét a nemzeti kisebbségek helyzetére, amelyek sok esetben ki vannak téve az asszimilációnak, az elvándorlásnak és az elszegényedésnek. "Sokszor fennmaradásukért kell küzdeni, és ezt nem egy esetben ellenszélben teszik" - fogalmazott, hozzátéve: a kezdeményezés sikere évekre meghatározhatja a kárpát-medencei magyarság jövőjét.

Ezért fontos, hogy megteremtsük a pénzügyi forrásokhoz való hozzáférés esélyegyenlőségét - emelte ki Győrffy Balázs arra hivatkozva, hogy az adott országnak jutó uniós fejlesztési források elosztásánál torzulás látszik a kisebbségek hátrányára.

Jakab István, a Magosz elnöke elmondta, hogy a falugazdász hálózatokon keresztül lehet elérni a petíciót. Arra biztatott minden gazdálkodót, keresse falugazdászát,
velemenyezd, 2020. március 04. szerda, 10:21
Németh Zsolt: nélkülözhetetlen a magas szintű párbeszéd Ukrajnával
Tanács demokráciáért felelős főigazgatójával, valamint a Velencei Bizottság tisztségviselőivel találkozott.

Megbeszéléseiket követően a néppárti politikus elengedhetetlennek nevezte, hogy Ukrajna végrehajtsa az Európa Tanács égisze alatt működő alkotmányjogi szakértőkből álló testülete, a Velencei Bizottság már megszületett ajánlásait, különös tekintettel a diszkrimináció-mentességre.

Ezen a területen még semmilyen előrehaladás nem történt - húzta alá.

"Fontosnak tartjuk, hogy a kisebbségeket érintő nyelvi és oktatási törvények esetében Ukrajna tegye lehetővé az előzetes normakontrollt az Velencei Bizottság részére" - húzta alá az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

Brenzovics László nyilatkozatában aláhúzta: Ukrajnában jelentős visszalépés történt a kisebbségi jogok tekintetében. A Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz fűzött remények "egyelőre nem látszanak beteljesedni".

Az Európa Tanács és intézményei rendkívül fontos szerepet játszanak abban, hogy a kisebbségi és nyelvi
velemenyezd, 2020. január 29. szerda, 18:32
Németh Zsolt: elfogadhatatlan, hogy diszkriminációnak legyenek kitéve a nemzeti kisebbségek Ukrajnában
játékszabályokat és elvárásokat. Nem folytatható tovább az a nacionalista politika, amely gátolja az ország európai integrációját" - húzta alá a képviselő.

Csernicskó István, nyelvész, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Nyelvészeti Kutatóközpontjának vezetője arról beszélt, hogy Ukrajna már korábban sem teljesítette maradéktalanul nemzetközi kötelezettségvállalásait többek között a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának végrehajtása területén.

Az új ukrajnai, kisebbségeket érintő törvények elfogadása azt mutatja, hogy Kijev a jövőben sem kívánja betartani nemzetközi kötelezettségvállalásait. Nem hajlandó alávetni magát azoknak a kötelezettségeknek, amelyeket saját maga vállalt nemzetközi dokumentumok ratifikálásával - emelte ki.

A törvények alkalmazásával Ukrajna nem csak nemzetközi kötelességeinek nem tud majd eleget tenni, hanem meglévő jogokat von vissza - tette hozzá.

Titus Corlatean szociáldemokrata szenátor, a román parlamenti delegáció vezetője
velemenyezd, 2020. január 28. kedd, 17:02
A román külügy magyarázatot kért az ukrán elnök Bukovinával kapcsolatos kijelentésére
Dan Neculaescu román külügyi államtitkár az ukrán nagykövetnek jelezte: a román fél magyarázatot vár az ukrán államfő Romániával kapcsolatos kijelentéseire, amelyeket megütközéssel fogadott, és a történelem félreértelmezésének minősít.

A román média csütörtök délelőtt számolt be arról, hogy Volodimir Zelenszkij a keleti és a nyugati országrész egyesülésének 101. évfordulója alkalmából szerdán mondott beszédében úgy fogalmazott: az ukrán egység 1919-es történelmi lehetősége hamar meghiúsult, "Galícia nagy részét a lengyel csapatok, Észak-Bukovinát Románia, Kárpátalját pedig Csehszlovákia foglalta el".

A román történelemkönyvek szerint a román csapatok azt követően vonultak be Észak-Bukovinába, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása nyomán, 1918. november 28-án a Bukovinai Nemzeti Tanács kimondta az egyesülést a Román Királysággal.

Olekszandr Bankov bukaresti ukrán nagykövet később Facebook-bejegyzésben fejezte ki sajnálatát a "félreértés" miatt, amit szerinte az ukrán elnöki hivatal
velemenyezd, 2020. január 23. csütörtök, 18:51
Holokauszt Világfórum - EU intézményvezetők: meg kell állítani a szélsőségesek és populisták térhódítását
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke egyaránt részt vesz az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából Jeruzsálemben rendezett ötödik Holokauszt Világfórumon.

Nyilatkozatukban arra emlékeztettek, hogy a koncentrációs tábor felszabadítása vetett véget az európai történelem "legirtózatosabb bűncselekményének", az európai zsidók tervszerű megsemmisítésének.

A holokauszt Európa tragédiája, amely fordulópontot jelentett a kontinens történelmében - mutattak rá.A holokausztra való emlékezés nem öncélú, hanem Európa egyik legalapvetőbb értékét idézi fel: egy olyan Európáét, amely az embereket helyezi a középpontba, és a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok biztosításával garantálja védelmüket - emelték ki.

"Nem nézhetjük tétlenül az antiszemitizmus térhódítását, ami az általunk nagy becsben tartott értékeket fenyegeti - a pluralizmust, a sokszínűséget,
velemenyezd, 2020. január 23. csütörtök, 16:01
Az ukrán parlament elfogadta a nemzeti kisebbségeket is érintő, középfokú oktatásról szóló törvényt
nyelvi cikkelye a nemzeti kisebbségek képviselőivel folytatott konzultációt követően, az Európa Tanács Velencei Bizottsága által készített ajánlások figyelembevételével készült.

Az elfogadott törvény egyebek mellett háromféle modellt tartalmaz az ukrán nyelv középfokú szinten történő oktatásáról a nemzetiségi iskolákban. Ez egyben a 2017-es oktatási törvény sok vitát kiváltott 7., úgynevezett nyelvi cikkelyének részletes kifejtése.

A törvény három csoportba sorolja az Ukrajnában élő kisebbségeket, és eszerint ír elő számukra megfelelőnek tartott oktatást. Az első az úgynevezett őslakos népek, amelybe főként a krími tatárok tartoznak, s amelyeknek nincs saját államuk, valamint nyelvük különösen megóvásra, fejlesztésre szorul. Számukra a törvény biztosítja az anyanyelven történő oktatást az ukrán nyelv tanulása mellett az elsőtől a tizenkettedik osztályig.

A második csoportba az európai uniós tagállamok nyelvét beszélő kisebbségek kerültek. Számukra az ötödik osztályig biztosított az
velemenyezd, 2020. január 16. csütörtök, 13:31
Képek, videók
asszimilacio_k.jpg
balogh54
2007. augusztus 06. hétfő, 07:38
asszimilacio_k.jpg
angyal54
2007. augusztus 06. hétfő, 07:23
kutatóintezet
csirkepogo
2007. március 19. hétfő, 15:12
potapka-cernokrka-2513 .jp
gyurusne
2009. szeptember 19. szombat, 16:36
A dicsőséges pótapa
hollossyne
2007. augusztus 07. kedd, 14:03
Mostohaöcsém , pótapum ,
kishuncutka
2006. október 01. vasárnap, 11:09
Várda - Szászné.jpg
menusgabor
2019. szeptember 04. szerda, 22:48
Várda - Szász kúria.jpg
menusgabor
2019. szeptember 04. szerda, 22:47
Szász Károlynak.jpg
chillik
2018. március 22. csütörtök, 06:07
szaszkó emilia..jpg
zsokica45
2018. február 07. szerda, 18:20
Rio-Szász Emese-aranyérem
agica2004
2017. április 21. péntek, 22:12
Fogat -Szász E. 1955..jpg
agica2004
2017. január 08. vasárnap, 21:56
SZASzent.png
sz719eszter
2016. május 20. péntek, 11:28
Szász-svájci nyaraló
furaila
2016. április 05. kedd, 14:34
SZÁSZ OLGA
1vargaildyko
2016. március 10. csütörtök, 13:50
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.