Belépés
2020. május 31. vasárnap | 22. hét | 152. nap | 03:49 | Angéla, Petronella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
BM katasztrófavédelem: Magyarország kész csatlakozni az Európai Bizottság programjához
A közleményben emlékeztetnek: a RescEU indulásakor három képességet hoztak létre: a légi erdőtűzoltásit, a sürgősségi egészségügyi orvoscsoportokét, valamint az egészségügyi evakuációét.

A bizottság annak érdekében, hogy támogassa a tagországokat a koronavírus elleni küzdelemben, úgy döntött: az orvostechnikai eszközökből stratégiai mentési célú európai uniós készletet hoz létre. Azok a tagállamok, amelyek vállalják RescEU-készletek tárolását, támogatást kérhetnek a bizottságtól. A bizottság a készletek költségeinek kilencven százalékát fedezi, a fennmaradó tíz százalékot az adott tagállam. Az így létrehozott tartalékkereteket egy vagy több tagállam üzemeltetheti majd a jövőben, az eszközök beszerzéséért a befogadó állam felel - idézte fel a közlemény.

A magyar kormány az elmúlt napokban részletesen áttekintette a határozatot, felmérte az itthoni lehetőségeket, ezt követően pedig úgy döntött, hogy Magyarország aktívan részt kíván venni a RescEU-ban, így felajánlja, hogy raktárt alakít ki, illetve egészségügyi készletet halmoz fel. Magyarország március 29-én kinyilvánította ebbéli határozott szándékát az Európai Unió felé - áll aközleményben.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. március 29. vasárnap, 20:13
Címkék: Európai Bizottság, Európai Unió, közleményben emlékeztetnek, légi erdőtűzoltásit, sürgősségi egészségügyi, egészségügyi evakuációét,
Kommentek
Koronavírus - Uniós versenyjogi biztos: az EU a versenyegyensúly fenntartásához ragaszkodik a Lufthansa támogat
A felügyelő bizottság azzal indokolta halasztó döntését, hogy Brüsszel szerintük túl kemény feltételeket támaszt. A támogatási csomag engedélyezésének fejében az unió versenyjogi szervének a néhány repülőtéri résidő (slot) feladására tett kikötése ugyanis a Lufthansa két fő forgalmi csomópontján, Münchenben és Frankfurtban is csökkentené a társaság jelenlétét.

Vestager hangsúlyozta, az unió szabályai megkövetelik, hogy az állami mentőcsomagok továbbra se csorbítsák az európai vállalatok közötti versenyfeltételek egyenlőségét.Ezek a szabályok azonosak minden vállalatra nézve, ahol a "mentőtőke" összege meghaladja a 250 millió eurót. Felhívta a figyelmet, hogy az olyan nagyvállalatok további támogatása, amelyek már eleve jelentős piaci erővel rendelkeznek, felboríthatja a piac versenyegyensúlyát. Hozzátette azonban, hogy a bizottság szoros kapcsolatban áll a német felekkel, hogy mielőbbi megoldást találjanak a problémára.

A német kormány és a Lufthansa képviselői között hétfőn született
velemenyezd, 2020. május 29. péntek, 19:11
Szijjártó: továbbra is célunk, hogy magyar űrhajóst küldjünk a Nemzetközi Űrállomásra
A tanácskozáson, amelyet az Európai Unió Tanácsának horvát elnöksége kezdeményezett, és amelyről Szijjártó Péter Facebook-oldalán is hírt adott, szó volt az űrszektor és az űralapú innovatív szolgáltatások szerepéről, valamint azok felhasználásáról a Covid-19 okozta válságból való kilábaláskor.

"Felvetődhet a kérdés, hogy lehet, hogy egy külügyminiszter foglalkozik az űrrel kapcsolatos kérdésekkel. Erre az a válaszunk, hogy mivel az űr Magyarország határain kívül található, ezért külügyi kérdés" - jegyezte meg hozzászólásában a miniszter.

Hozzátette: ebben az évben ünnepeljük a negyvenedik évfordulóját annak, hogy az első magyar űrhajós elindult az űrbe. "Ma már a külügyminisztériumnak dolgozik különleges tanácsadóként, az űrkérdések tehát közel állnak a szívünkhöz" - közölte.

Elmondta, hogy létrehoztak egy átfogó nemzeti űrstratégiát, amellyel növelni szeretnék a magyar cégek szerepét a szektorban. Mivel az űrkutatást a jövő iparágának tekintik, az helyet kapott a válságból való
velemenyezd, 2020. május 29. péntek, 18:31
Koronavírus - Petrícek: kompromisszumot kell keresni a helyreállítási alap szétosztásánál
Petrícek úgy véli: az Európai Bizottság pénzelosztási javaslatában vannak ugyan Csehország szempontjából problematikus elemek, de nem szabad szem elől téveszteni Európa egésze talpra állításának szükségességét, hogy Csehországnak legyen hová exportálnia termékeit.

Csehországnak - fejtette ki a miniszter - ezért most olyan partnereket kell keresnie ebben az ügyben, akik hozzá hasonlóan látják a kérdést.

Andrej Babis cseh miniszterelnök csütörtökön bírálta a javaslatot, és úgy nyilatkozott, hogy nem ért egyet azzal a kulccsal, amely alapján az Európai Bizottság elosztaná a koronavírus-járvány által sújtott gazdaságok támogatására szánt uniós helyreállítási alapot. Határozottan elutasította például, hogy a feltételek között fontos szerepet kapjon a munkanélküliségi mutató. "Elfogadhatatlan azoknak az uniós államoknak a megbüntetése, amelyeknek a válság ellenére is sikerül alacsonyan tartaniuk a munkanélküliséget" - írja a cseh kormányfő. Babis nem értett egyet azzal sem, hogy a helyreállítási
velemenyezd, 2020. május 29. péntek, 17:01
Illegális bevándorlás - Migrációkutató: valószínűleg a tranzitzónák bezárásával sem szűnnek meg a kritikák
elképzelhetőnek nevezik, hogy a kritikák egy része a déli határkerítést is érinteni fogja.

Megállapításuk szerint önmagában a tranzitzónák megszüntetése nem sért nemzetközi jogi vagy uniós jogi szabályt, hiszen azok létrehozása és működtetése nem kötelező.

Hozzátették: a tranzitzónák bezárásával előálló helyzetben a magyar menekültügyi szabályozással kapcsolatos kritikák "elsősorban a menekültügyi eljáráshoz való hozzáférést és a külföldiek kiutasítását fogják majd vitatni".

Az Európai Bizottság "minden bizonnyal" meg fogja vizsgálni az új - egyébként a tervek szerint 2020. december 31-ig alkalmazandó - szabályozást, és próbaperek indításával is lehet számolni jogvédő civil szervezetek részéről - áll az elemzésben.

Az intézet szerint "nagyon valószínű", hogy a kritikák célkeresztjébe végső soron a magyar-szerb határon felállított határkerítés kerül majd. Megjegyezték, hogy ehhez hasonló, tranzitzónák nélküli határkerítés már régóta működik a spanyol-marokkói szárazföldi határon, és ez a
velemenyezd, 2020. május 29. péntek, 16:11
Az EU több mint 70 millió euró értékű előcsatlakozási támogatási csomagot írt alá Szerbiával
Az előcsatlakozási program virtuális aláírásán mások mellett Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos, valamint Aleksandar Vucic szerb elnök vett részt.

Az Európai Unió programokat határoz meg a tagjelölt országok uniós csatlakozásához szükséges felkészülés támogatására. Ezeknek a végrehajtására, az unió a technikai források mellett, anyagi forrásokat is biztosít. Az anyagi forrásokat az unió az úgynevezett csatlakozási alapok keretében biztosítja. A támogatás felhasználására az intézményi átalakítás és megszilárdításuk elősegítése, a határokon átnyúló együttműködés, a közlekedést és szállítást, a környezetvédelmet és a gazdasági fejlődést érintő regionális fejlesztések, a kirekesztés ellen folytatott küzdelem, valamint a vidékfejlesztés területén kerülhet sor.

A bizottsági közlemény kiemelte, a Szerbiának nyújtott pénzügyi csomagból 30 millió eurót fordítanak majd a gazdaság fellendítésére egyebek mellett az ország kevésbé fejlett régióiban az induló, valamint a már működő
velemenyezd, 2020. május 29. péntek, 16:01
Koronavírus - Megtérítik az erasmusos diákok plusz költségeit
A közleményben az államtitkár azt írta, az ITM felügyelete alatt működő Tempus Közalapítvány kuratóriuma a legutóbbi ülésén döntött arról, hogy azoknak a magyar fiataloknak, akiknek a koronavírus-járvány miatt megszakadt vagy meghiúsult az európai mobilitási programban való részvétele, alapvetően az Európai Bizottság ajánlásainak megfelelően, de annál semmiképpen nem szigorúbb feltételekkel kell elszámolniuk. Ez azt jeleni, hogy a veszélyhelyzethez kapcsolódó valamennyi felmerült költségüket meg kell téríteni.

"Támogatni szeretnénk a magyar fiatalokat, ezért minimalizáljuk az adminisztratív terheket, a kiadásaikat pedig a lehető legnagyobb mértékben megtérítjük" - közölte.

Hozzátette: az alapítvány kapcsolatban van az érintett hallgatókkal, akik így minden fontos információt időben megkapnak.

Schanda Tamás felhívta a figyelmet arra is, a CEEPUS program keretében arra nyílik lehetőség, hogy a hálózat hazai tagjai külföldi partnerintézmények hallgatóinak és oktatóinak részvételét
velemenyezd, 2020. május 29. péntek, 14:51
Az erdélyi gazdaságfejlesztési program ügyvezetője: a korábbi pályázatokat nem érintik a román kormány kifogása
szerződést kötni. A szerződéskötések egy része késik a hiányzó építkezési engedélyek, meg egyéb igazoló okiratok lassú beszerzése és a pályázók által vállalt 50 százalékos önrész nehézkes előteremtése miatt.

Az ügyvezető reményei szerint hamar megszülethet a kormányközi megállapodás, és a tervezett ütemterv szerint hirdethetik meg ősszel a partiumi kis összegű támogatások pályázatát és a nagy beruházóknak szánt pályázatot. Hozzátette: tudomása szerint a kormányközi megegyezést előkészítő vegyes bizottság már el is kezdte munkáját.

Kozma Mónika elutasította azt a vádat, hogy a program etnikai alapon adna támogatásokat. Megjegyezte: amikor a Felső-Maros menti falvak nyertes pályázóit hívták Dédára a szerződések aláírására, a teremben több román szót lehetett hallani, mint magyart. Elismerte, hogy a pályázati űrlapokat csak magyar nyelven lehet kitölteni, de sok román gazda pályázatíró cég vagy magyar ismerősei segítségével jelentkezett be, és nyert is.

Elmondta: Romániában hasonló módon nyújt
velemenyezd, 2020. május 29. péntek, 12:21
Az Agrárminisztérium elkötelezett a gazdák versenyképességének megvédésében
annak versenyképességét is megtartja.

A miniszter szerint a Zöld Megállapodásban foglaltak végrehajtása nagyban függ majd attól is, hogy mekkora költségvetés áll rendelkezésre a Közös Agrárpolitika számára. Magyarország álláspontja egyértelmű: nem várhatjuk el azt, hogy az uniós mezőgazdasági termelők egyre több feladatot teljesítsenek úgy, hogy közben csökkennek a támogatásaik. Leszögezte: ambiciózus zöld célokhoz, kellően ambiciózus költségvetés szükséges.

Nagy István szerint az Európai Bizottság által kitűzött célok az európai agrárium versenyképességét veszélyeztethetik. Egyúttal megnyitják az utat a harmadik országokban jelentős környezeti károk mellett, nem fenntartható módon előállított és éppen ezért alacsonyabb árfekvésű termékek előtt. Másrészről nincs olyan nemzetközi előírás jelenleg, amely alapján a harmadik országok mezőgazdasági termelői kötelezhetőek lennének akár csak az európait közelítő környezeti- és klímavédelmi követelmények betartására - hívta fel a figyelmet az
velemenyezd, 2020. május 29. péntek, 10:21
Képek, videók
Európai Bizottság
daczok
2007. május 07. hétfő, 16:45
katasztrofavedelem.JPG
judy_g
2007. május 02. szerda, 18:40
katasztrofavedelem2.JP G
judy_g
2007. május 02. szerda, 18:40
magyarország karácsonya12
maroka
2019. december 22. vasárnap, 13:12
Magyarország az én hazám.
menusgabor
2019. november 21. csütörtök, 19:49
Magyarországon Nick V.
dandej
2019. október 22. kedd, 12:09
Nagy-Magyarország térképe
furaila
2019. július 13. szombat, 14:10
magyarország szeretlek012
maroka
2019. január 21. hétfő, 10:10
Magyarország
dandej
2019. január 09. szerda, 13:04
BUÉK Magyarország.jpg
menusgabor
2018. december 30. vasárnap, 19:22
magyarország-dunakanya r.j
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 21:03
Magyarország,
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
Magyarország
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.