Belépés
2020. május 25. hétfő | 22. hét | 146. nap | 11:13 | Orbán
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Klimkin szerint is hosszabb átmeneti idő kell az oktatási törvény nyelvi cikkelyének bevezetéséhez
A tárcavezető hétfőn egy kijevi sajtótájékoztatón kommentálta Magyarországnak az oktatási törvénnyel kapcsolatos álláspontját - írta a Szevodnya című ukrán lap kedden internetes oldalán.

Budapest több ízben és számos fórumon sürgette Kijevet, hogy hajtsa végre az Európa Tanács Velencei Bizottságának a jogszabállyal kapcsolatban megfogalmazott ajánlásait, legfőképpen azt, hogy a 2018-ban életbe lépett törvénynek az oktatás nyelvét szabályozó 7. cikkelyét ne 2020-ban, hanem csak2023-ban vezessék be. Ezt magyar sajtójelentések szerint a NATO-ban is támogatták.

Ez utóbbira reagálva Klimkin közölte, hogy folyamatos kapcsolatban van a NATO-val és Magyarországgal egyaránt, továbbá rendszeresen találkozik nemzetközi rendezvényeken Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy "a szövetség álláspontja teljesen egyértelmű: egyetlen ország sem használhatja a NATO-t kétoldalú kérdések megoldására". "Ezt nagyon világosan kifejezte a szövetség minden képviselője" - tette hozzá.

A külügyminiszter kifejtette: Ukrajnának alapvető érdeke, hogy a magyar kisebbség Kárpátalján teljes mértékben otthon érezze magát, és azt is érezze, hogy az ukrán állam törődik vele.

"Az ukrán nyelv ismerete nélkül viszont enklávéban élnek, ezért ebben segítenünk kell nekik" - hangoztatta. Kiemelte annak szükségességét, hogy változtassanak az ukrán nyelv oktatási módszertatán, több tantárgyat tanítsanak ukrán nyelven, továbbá a tanárok képzésének fontosságát.

Szavai szerint két év alatt nem lehet reálisan végrehajtani az oktatási törvényben foglaltakat, ezért szükség van arra, hogy az átmeneti időszakot öt évre növeljék.

"Ez azért is fontos, mert ellenkező esetben, beleértve Oroszországot, tovább gerjesztik körülötte az érzelmeket, spekulációkat. Nekünk pedig az a fontos, hogy az oktatási törvény teljes mértékben végre legyen hajtva" - tette hozzá.

Kijelentette: ahhoz, hogy a magyar nemzetiségű ukrán állampolgárok képesek legyenek az önmegvalósításra az országban, beszélniük kell az ukrán nyelvet. "Ezt a NATO támogatja, de ugyanakkor mi nem akarunk a magyarokból kevésbé magyarokat csinálni. Fontos kérdés a magyar identitásuk, és fontos kérdés az, miként tudnak egyszerre Ukrajnának jó állampolgári lenni és magyarok nemzeti identitásuk szerint. Ezt a célt kell elérnünk. A NATO álláspontja pedig teljesen egyértelmű" - szögezte le az ukrán külügyminiszter.

Az oktatási törvény 7. cikkelyének 2023-tól történő életbe lépéséről szóló módosító javaslatot az ukrán kormány már beterjesztette a parlament elé, de a törvényhozás még nem tűzte napirendre. A 7. cikkely egyebek között arról rendelkezik, hogy a nemzetiségi iskolákban az ötödik osztálytól a tantárgyak többségénél át kell térni az ukrán nyelvű oktatásra.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. március 05. kedd, 20:26
Címkék: Európa Tanács Velencei Bizottságának, Szijjártó Péter, oktatási törvény, tárcavezető hétfőn, kijevi sajtótájékoztatón, oktatási törvénnyel,
Kommentek
Koronavírus - Az állami karantén házi karanténra váltását tervezi a szlovák kormány
A mobilapplikáció bevezetéséhez szükséges - a kormány által most jóváhagyott - törvényi változtatások gyorsított eljárásban még csütörtökön a parlament elé kerülnek, s jóváhagyásuk estén akár már a jövő héten bevezethetnék őket. Az applikáció a mobilszolgáltatók helymeghatározási adatait, illetve a telefon kameráját használná annak ellenőrzésére, hogy a házi karanténban lévők betartják-e a karanténelőírásokat. Az applikáció használata ingyenes és önkéntes alapú lenne, alternatív megoldásként szolgálna a karanténidőszaknak az állami intézményekben történő eltöltésére. Az úgynevezett "intelligens karantén" bevezetését azzal indokolták, hogy az tehermentesítheti az állami karanténintézményeket, és komfortosabbá teheti az érintettek számára a karanténidőszakot.

A pozsonyi kormány csütörtöki ülése után Marek Krajcí egészségügyi miniszter a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek nyilatkozva megfontolandónak nevezte az új koronavírus terjedésével összefüggésben márciusban bevezetett rendkívüli
velemenyezd, 2020. május 14. csütörtök, 17:23
Koronavírus - Megszavazta a román szenátus a veszélyhelyzetről szóló törvénytervezetet
A szenátus baloldali többsége úgy módosította a törvénytervezetet, hogy az országos veszélyhelyzet kihirdetése esetén a kormánynak öt napon belül meg kell szereznie a veszélyhelyzet bevezetéséhez a parlament jóváhagyását is. A 30 napra kihirdetett veszélyhelyzetet a kormány a belügyminiszter javaslatára kormányhatározattal meghosszabbíthatja.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) javaslatára a veszélyhelyzet idején megyénként és térségenként különböző intézkedéseket lehet bevezetni a járványügyi helyzet függvényében.

A szenátusban többségben lévő ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslatára törölték a törvénytervezet szövegéből azt a lehetőséget, hogy a közintézmények versenyvizsga nélkül alkalmazhassanak a járvány elleni küzdelemhez szükséges munkaerőt hat hónapos munkaszerződéssel. Az egészségügyi tárcánál meghagyták ezt a lehetőséget, de a vizsga nélkül felvett alkalmazottak határozott idejű munkaszerződése nem tarthat tovább a veszélyhelyzetnél.

Robert Cazanciuc, a
velemenyezd, 2020. május 12. kedd, 21:42
Koronavírus - ITM: hónapokon belül megindulhat egy hatékony gyógyszer magyarországi gyártása
A szükséges klinikai vizsgálatok és a gyógyszergyártó kapacitás kiépítése az ITM és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, széles körű kutatóintézeti-egyetemi-országos gyógyintézeti-ipari összefogásban zajlik.

A favipiravirt eredetileg influenzatünetek enyhítésére fejlesztették ki, generikus hatóanyagként bárki előállíthatja. Ázsiában már sikeresen alkalmazták koronavírussal fertőzött betegeken is, bár hatékonyságát hagyományos klinikai vizsgálatokkal még nem igazolták, ezért egyelőre sem Európában, sem Amerikában nincs törzskönyvezve.

A Magyarországon zajló fejlesztés így kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a gyártókapacitás gyors kiépítése nemcsak a járvány elleni hazai védekezést segítheti, hanem exportképes termék is nyerhető belőle - írta a szaktárca.

Az ITM parlamenti és stratégiai államtitkára szerint a koronavírus okozta világjárvány kihívásaira a tudomány és az innováció adhat válaszokat. Schanda Tamás közölte:"jelenleg több tucat olyan projektet
velemenyezd, 2020. május 12. kedd, 15:22
Koronavírus - Romániában előkészítik a vérplazmával történő kezelés jogi feltételeit
A vérplazma terápia bevezetéséhez nemcsak a vérplazmavétel feltételeit kell szabályozni: a kezelés is meg kell kapja a fertőző betegségek, illetve intenzív ellátás orvosi szaktestületének jóváhagyását. Erre valószínűleg még várni kell, mert egyelőre vita van róla az infektológusok és aneszteziológusok között, hiszen Romániában még nem alkalmazták ezt a terápiát - magyarázta a miniszter.

Romániában eddig 2400 igazolt koronavírus-fertőzött gyógyult ki a betegségből. A miniszteri rendelet szerint közülük azok jelentkezhetnek önkéntes vérplazmadonornak, akik szívesen megosztanák védettségüket a Covid-19-ben szenvedő betegekkel. A vérplazmavételt megelőzően tesztelik majd a donorokat, hogy rendelkeznek-e koronavírus-ellenanyaggal.

Kínai kutatók április elején az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) számoltak be arról, hogy az új koronavírus okozta Covid-19 betegségből már felépült páciensek vérében lévő antitestek egyetlen adagja életeket mentett súlyosan fertőzött betegek
velemenyezd, 2020. április 22. szerda, 14:47
Krónika 8. rész (azonnali kérdések, tehetséggondozás, napirend után)
elmondta: könnyítésként átmenetileg arról döntöttek, hogy a vények 90 napig érvényesek, így az orvosok nagyobb adagot tudnak felírni, és kevesebb személyes találkozásra van szükség. Az új rendszert két lépcsőben vezetik be, elsőként azokat a gyógyászati segédeszközöket, amelyeket a patikában lehet kapni, ilyen módon is ki lehet majd váltani. Második lépésként bekötnék a gyógyászati segédeszközöket fogalmazó boltokat ebbe a digitális rendszerbe - jelezte.

A jogszabály-tervezet az első lépcső bevezetéséhez már elkészült, a közigazgatási egyeztetést kell lefolytatni - fűzte hozzá Rétvári Bence.

Vita a Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozási programjának támogatásáról

A kormány nevében a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára ismertette azt a javaslatot, amely a Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozási programjának és a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány oktatási tevékenységének támogatásáról szól.

Orbán Balázs hangsúlyozta, a kiemelten tehetséges fiatalok támogatásának
velemenyezd, 2020. április 20. hétfő, 19:52
Koronavírus - Európai Bizottság: a fertőzés nyomon követésére szolgáló mobilalkalmazások segíthetik a rendkívül
az uniós tagállamok eszköztárat hoztak létre a fertőzöttekkel érintkezett személyek felkutatására és figyelmeztetésre szolgáló mobilalkalmazások használatára vonatkozóan.

Az ilyen alkalmazások önkéntes használata, amennyiben teljes mértékben megfelelnek az uniós adatvédelmi szabályoknak, kiegészíthetik az érintkezések manuális nyomon követését, és segíthetnek megszakítani a vírus fertőzési láncát.

A fertőzöttekkel való érintkezés nyomon követésére szolgáló és figyelmeztető alkalmazások bevezetéséhez szükséges eszköztár szerint az ilyen számítógépes alapú programokat a népegészségügyi hatóságokkal szoros együttműködésben kell bevezetni, és azokat e hatóságoknak jóvá kell hagyniuk. Az alkalmazások telepítésének önkéntes alapon kell történnie, és amint már nincs szükség rájuk, azokat el kell távolítani az érintettek készülékeiről. Névtelenséget kell biztosítaniuk használóiknak, de képesnek kell lenniük arra, hogy figyelmeztessék azokat, akik bizonyos ideig fertőzöttek közelében tartózkodtak a
velemenyezd, 2020. április 16. csütörtök, 21:03
Koronavírus - Európai Bizottság: az EU 15,6 milliárd euróval segíti partnerországait a járvánnyal szembeni véde
Az Európai Unió közös fellépése az egészségügyi krízishelyzet kezelését és az abból fakadó humanitárius igények kielégítését, a partnerországok egészségügyi, vízellátási és köztisztasági rendszerének, valamint a világjárvány visszaszorításához szükséges kutatási és készültségi kapacitásainak megerősítését, valamint a társadalmi és gazdasági hatások enyhítését célozza.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt közölte, hogy a koronavírus terjedésének megállítása céljából az unió hamarosan virtuális donorkonferenciát hív össze a szükséges finanszírozás előteremtésére és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a legkiszolgáltatottabb helyzetű országoknak nyújtott segítség támogatására.

Az uniós bizottság a partnerországokkal együtt biztosítani fogja azt is, hogy a korábban hozzájuk kihelyezett jelentős összegű EU-források szintén a koronavírus hatásai elleni küzdelmet szolgálják - tette hozzá.

Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítésügyi biztos bejelentette: a
velemenyezd, 2020. április 08. szerda, 17:23
Koronavírus - Fidesz: szükség van az összefogásra
Kocsis Máté egy hétfői, a koronavírus törvény szavazása előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, az ellenzék mondvacsinált okokra hivatkozott, amikor arról beszélt, hogy nem támogatja a jogszabályt. Most a legszélesebb körű összefogásra lenne szükség, hogy az emberek a politikai pártok között egységet érezzenek - jelentette ki.

A korábban elhangzott ellenzéki kifogásokra reagálva azt mondta, hogy digitális parlamenti szavazásra az uniós tagállamok túlnyomó részében nincsen lehetőség. Ennek bevezetéséhez az alaptörvényt, a házszabályt és az országgyűlési törvényt is módosítani kellene, ami legalább egy hónap lenne - emelte ki. További időt venne el a rendszer kiépítése és még akkor sem biztos, hogy ellenőrizni lehetne, hogy ki ad le egy szavazatot, miközben fennáll a kibertámadás veszélye is - hívta fel a figyelmet.

A frakcióvezető úgy fogalmazott: aki teljhatalomról beszél, az vagy nem olvasta a törvényt, vagy olvasta, de rosszindulatú és azért ismételgeti ezt a kijelentést. A jogszabály
velemenyezd, 2020. március 30. hétfő, 17:03
Képek, videók
húsvét bevezetése - virág
sacimama
2013. március 20. szerda, 18:30
Velencei panoráma 1990-b?
zsebibaba54
2018. október 05. péntek, 20:51
Velencei-tó
snbela44
2017. szeptember 10. vasárnap, 09:10
Velencei karnevál.png
cady89
2017. január 24. kedd, 08:59
Velencei-Karneval-Jelm eze
zskadi
2017. január 23. hétfő, 01:31
velencei karnevál.jpg
agica2004
2017. január 20. péntek, 17:19
velencei karnevál1.jpg
agica2004
2017. január 20. péntek, 17:18
velencei karnevál2.jpg
agica2004
2017. január 20. péntek, 17:17
velencei karnevál3.jpg
agica2004
2017. január 20. péntek, 17:16
velencei karnevál5.jpg
agica2004
2017. január 20. péntek, 17:14
velencei karnevál6.jpg
agica2004
2017. január 20. péntek, 17:13
velencei karnevál7.jpg
agica2004
2017. január 20. péntek, 17:13
szijjarto-peter.jpg
agica2004
2015. július 07. kedd, 17:07
Szijjártó Péter.jpg
agica2004
2011. július 05. kedd, 14:29
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.