Belépés
2019. augusztus 24. szombat | 34. hét | 236. nap | 00:14 | Bertalan
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
5 legmérgezőbb itthon is elterjedt növény
Magyarország leghalálosabb növényei

Égési sérülést, rákot vagy akár halált is okozhatnak - Magyarországon jó néhány olyan növényfajta él, amely veszélyes lehet az egészségünkre. A következőkben az 5 legmérgezőbb itthon is elterjedt növényt vettük sorra.
Ricinus

A ricinus a kutyatejfélék családjába tartozó ricinus nemzetség egyetlen faja. A növény a trópusi Afrikából származik, de ma már hazánkban is gyakran találkozhatunk vele, főleg dísznövényként ültetik. A ricinus rendkívül gyors növekedésű, ami a növény magjában található, igen mérgező fehérjének, a ricinnek köszönhető. A mag elfogyasztása akár halálos kimenetelű is lehet.

A mérgezés tünetei, mint az égő érzés a szájban, a torokban és a gyomorban, a hányinger, a hányás, az erős, véres hasmenés, a hasi görcsök, a homályos látás, a görcsrohamok, a nehézlégzés, a heveny máj- ésveseelégtelenség(sárgaság, vérvizelés), a bénulás, vagy akár a halál néhány órával a magok elfogyasztása után jelentkezik. Illetve a mérgezés okozta halál beállhat akár napok múlva is, amelynek oka légzési vagy szívelégtelenség lesz. Gyermekeknél már 1-2 mag is halálos lehet, felnőtteknél ez a mennyiség nagyobb.
A ricinusmag elfogyasztása akár halálos kimenetelű is lehet.

Gyilkos csomorika

A gyilkos csomorika az ernyősvirágzatúak rendjébe, ezen belül a zellerfélék családjába tartozó növényfaj. Többnyire vízben álló, évelő növény, amely kisebb-nagyobb tavak partján, nádasokban, magas sásosokban, dagadólápokon nő. A gyilkos csomorika az egyik legmérgezőbb növény a világon: minden része, de főleg kellemes, zellerillatú, édes ízű gyöktörzse tartalmazza az erősen mérgező cikutoxint. A növény elfogyasztása olyan rohamhoz vezethet, amely gyakran halállal végződik.
Csattanó maszlag

A csattanó maszlag a burgonyafélék családjába tartozó növényfaj. Közép-Amerikából származik, de mára szinte az egész világon elterjedt, Magyarországon dísznövényként is tartják. Erősen mérgező növényről van szó, a gyógyászati, illetve a halálos adag között sokszor alig van különbség.

Gyerekek számára akár már 15 szem csattanó maszlag mag elfogyasztása is halálos lehet. De a növény nemcsak mérgező, hanem hallucinogén hatása is van, emiatt - főleg fiatalok - gyakran használják kábítószerként. Hatása többnyire 4-24 óráig tart, öntudatlan, delíriumszerű állapotot okoz, használói pedig sok esetben végül kórházban kötnek ki.

Egy növény nemcsak otthonosabbá varázsol egy szobát és nagyszerű dekoráció is egyben, de hozzájárulhat ahhoz is, hogy frissebb és kellemesebb legyen a levegő. Milyen növényeket érdemes választani ehhez? Kattintson korábbi cikkünkre!
Kaukázusi medvetalp

A kaukázusi medvetalp a zellerfélék családjába sorolt medvetalp növénynemzetségbe tartozik. Eredetileg a Kaukázus vidékén, illetve Közép-Ázsiában őshonos, mára azonban figyelemreméltó szaporodóképességének és igénytelenségének köszönhetően szinte egész Európában elterjedt. Magyarországon Zirc, Szombathely, Szarvas, Cuha-völgy, Rostalló, Mátraszentimre és Túristvándi környékén találkozhatunk vele.

Meglehetősen mérgező növény, ami már az emberi bőrrel érintkezve kifejti hatását: növényi anyaga fényérzékennyé teszi a bőrt, ami után égési sérülésekre emlékeztető hólyagok jelennek meg, ezek pedig sokszor nehezen gyógyuló hegeket hagynak maguk után. Szembe kerülve átmeneti vagy akár végleges vakságot okoz.
Közönséges farkasalma

A közönséges farkasalma a farkasalmafélék családjába tartozó farkasalma nemzetség egyetlen Magyarországon őshonos faja. A farkasalma évszázadokon át a népi gyógyászat egyik gyakran használt növénye volt, mára azonban kiderült, hogy súlyos vesekárosító és húgyúti rákot okozó hatása is van. A növény hatóanyaga az Arisztolochia-sav, amelynek bizonyított a rákkeltő hatása.

Szerző: HáziPatika.com
gabfe, 2017. július 25. kedd, 18:20
Címkék: Magyarországon Zirc, kutyatejfélék családjába, trópusi Afrikából, ricinus rendkívül, növény magjában, ricinnek köszönhető,
Kommentek
Érdekesség
fel, látás és hallászavar, görcsök, hipotómia, izombénulás, és jeges érzés a vénákban.
Az orvostudomány jelen állása szerint nincs rá semmilyen ellenméreg. A legcélravezetőbb a hánytatás, gyomormosás, és ha még képes enni a beteg, akkor aktív szén, mi megköti a méreg fő hatóanyagát.

Nadragulya

A maszlagos nadragulya, vagy nadragulya hazánkban is terem, a mérsékelt öv talán legmérgezőbb növénye. A népi kultúrában számos néven ismert: álomhozófű, farkasbogyó, farkascseresznye, mérges cseresznye, bolondítófű, szép asszony füve, veszett fű, ördögfű. Falak és romok környékén nagyon gyakori.
A legmérgezőbb része a bogyója, ami mivel édes ízű, és némiképp hasonlít a cseresznyére, számos áldozatot követelt már, főleg a gyerekek körében. A felnőttekre halálos dózis 100 mg, a gyerekekre azonban már ennek a fele is végzetes. A nadragulya mérge kifejezetten erősen és gyorsan támadja meg az
kirscha, 2017. július 04. kedd, 22:22
Nem a só és a cukor
Talán a legmérgezőbb vegyület, amit naponta fogyasztunk a sodium glutamate, az E621 -amit minden készételbe beletesznek, és nincs is szinte étterem, amely ne használná a főzéshez.

A Sodium glutamate E621 fehér por, de létezik folyékony formája is. Igazi potens ízfokozó, ráadásul éhségérzetet is okoz, ezért használják előszeretettel az élelmiszer gyártók. nem érdekli őket, hogy ez a szer súlyos elhízáshoz is vezet, sőt a profit miatt nekik, és az étterem tulajdonosainak ez az elsődleges érdeke.

Ez az ízfokozó nem egy plusz ízt visz az ételbe, hanem az idegsejteket stimulálja, hogy erősebben érezzék az ízeket, voltaképpen ez egy drog, ami függőséget okoz, mindamellett egy súlyos idegméreg. Azonnal bejut a vérbe, onnan az összes sejtbe. Minden doboz sörben vagy felvágottban ott van. Ha túl sokat fogyaszt valaki, mérgezést kap, amelynek tünetei: hányinger, szédülés, látászavar, hormonproblémák. Az orvostudomány kínai étterem szindrómának nevezte el ezt, mert a kínai éttermekből
klarika47, 2017. január 22. vasárnap, 06:49
A Pitohui, a legmérgezőbb madár.
A Pitohui a madár (Pitohui dichrous) (Aves) osztályának a verébalakúak rendjébe, ezen belül a sárgarigófélék családjába tartozó nem. A Pitohui-fajok tollain és bőrén a nyílméregbékáéhoz (Dendrobatidae) hasonló méreganyag van, ezzel ez a nagyon ritka mérgező madarak közé tartozik. Pápua Új-Guinea endemikus madarai.
schuro, 2016. november 02. szerda, 21:15
Az 5 leghalálosabb méreg
hogy az anyagot legfőbb táplálékukból, a tűzhangyából vonják ki.

2. Maitotoxin
A tengerek halálosabbnál halálosabb méregű teremtményekkel van tele. Közülük is kiemelkedik a batrachotoxinnál is alacsonyabb LD50 érétkű maitotoxin, amely a szívizomba pumpált kalciumionokkal okoz végzetes szívproblémákat. A mérget ráadásul az egyébként ártalmatlannak hitt planktonok egyike termeli.

1. Botulinum toxin
Nagyjából minden tudós egyetért abban, hogy ez az anaerob baktérium a legmérgezőbb a világon. LD50 értéke mindössze 1 nanogramm/kg. Először a 18. századbeli Németországban fedezték fel egy kolbász okozta ételmérgezés során (a kolbász latinul botulus) és azóta több fajtát is megkülönböztettek, de mindmáig az A típus a leghalálosabb. Izombénulást okozva öl, ezt a tulajdonságát használják fel a szépségiparban. A Botoxról van szó, amelynek a neve nem véletlenül hasonlít a méregéhez. Mivel ellazítja a bőrt, képes eltüntetni a ráncokat, a hölgyek ezért is fecskendeztetnek szívesen be
akiram45, 2016. április 20. szerda, 08:39
Harag: a lassan ölő méreg
elhúzódik és meggyökeresedik, szövetségesből, ellenségünkké válik.

Meg kell említenünk a harag indulati formáját, a dühöt. Ez nagy energiával teli, lendületes, a testet jelentősen mozgásba hozó érzelem, ami pusztító erővel bír, úgy kifelé, mint befelé egyaránt. Szerencsére rövid ideig tart, mert ha elhúzódna, szó szerint megölne bennünket (ahogy egyes esetekben, infarktus formájában meg is teszi).

Nagyon fontos, hogy kitérjünk a haragnak arra a formájára, amely a legveszélyesebb, a legmérgezőbb, az pedig az elfojtott harag.

Ez hosszú időn át halmozódhat lelkünkben és lassan emészt, tönkretesz. Különösen akkor veszélyes, ha hosszú időn át táplált és fenntartott bosszúszándékkal társul, amikor akár nyíltan, akár rejtetten, de a másik kárát, áttételesen pedig pusztulását kívánjuk. Ezt nevezzük gyűlöletnek.

A gyűlölet olyan mély és erős érzelem, ami a legerősebb mérgek közé tartozik. Szétválaszt, a múlthoz kötöz, uralkodik gondolatainkon, érzéseinken,
klementinagidro, 2015. szeptember 08. kedd, 13:29
Ez lenne a rák okozója?
vegyszerek ártalmasak az egészségre, vannak, amelyek rákkeltőek, mások allergiát okoznak a bőrön, légzési nehézségek, hormonzavarok alakulhatnak ki.

A toxikus szerek a test legnagyobb szervén, a bőrön keresztül jutnak a szervezetbe, onnan pedig a májba kerülnek, ahol a méregtelenítés megy végbe. Nagyobb bajba is keveredhetünk, ha a mérgezés huzamosabb ideig fennáll, ráadásul azt is szem előtt kell tartani, hogy több ártó vegyszer kombinációja még veszélyesebbé válhat.

Az egyik legmérgezőbb vegyszer a formaldehid, amely súlyos allergiás rohamokat idézhet elő, de legyengülhet az immunrendszer is, álmatlanság, sőt még daganatok is kialakulhatnak.

Sokan nem is gondolnak bele abba, hogy egyes ruhák, szövetek, amelyek formadelhidet tartalmaznak, a nap 24 órájában kontaktusba vannak a bőrükkel. Ilyen például a fehérnemű, az ágylepedők. Ezt az anyagot számtalan más területen is felhasználják, a textiliparban elsősorban azért, mert tartást, élénk fényt kölcsönöz a
horvathnemagdi, 2015. augusztus 27. csütörtök, 14:58
Az influenza elleni oltás
több, mint amennyit az amerikai környezetvédelmi hatóság, az EPA (Environmental Protection Agency) az ivóvízben a legmagasabb értéknek kijelölt.
Ezt a sokkoló felfedezést a modern tömegspektrometria segítségével tették, amely pontos eredményeket közvetít. Ezzel hiányt pótoltak, hiszen a felügyeleti szervek eddig ilyen biztonsági teszteket nem tudtak elvégezni. Minden évben emberek milliói oltatják be magukat, és a legtöbbnek a legcsekélyebb fogalma sincs arról, hogy az ember számára az egyik legmérgezőbb fémet injekciózzák az izomszövetei közé.
"A higany a legmérgezőbb anyagok közé tartozik, amelyet az emberiség ismer" - magyarázza Dr. David Brownstein, háziorvos és természetgyógyász. "Több mint 20 éve vizsgálok szinte minden páciensnél, aki hozzám jön, nehézfémterhelést... A betegeim 80%-ánál - mindegy, hogy beteg vagy egészséges - találok higanymérgezésre utaló jeleket."
Bátorítják a nőket, a kisgyerekeket és az idősebb embereket, hogy sorba álljanak egy higanyinjekcióért.
A konkrét
klementinagidro, 2015. augusztus 24. hétfő, 15:52
Képek, videók
Baglyok magyarországon.jp
dnemethk
2017. február 19. vasárnap, 16:31
Itt Magyarországon
sanci81
2016. február 01. hétfő, 17:44
Sarki fény Magyarországon
pacsakute
2015. március 20. péntek, 07:40
Magyarországon lassan mi
1951anna
2013. április 12. péntek, 07:17
tito magyarországon
lacipecsenye
2013. március 07. csütörtök, 21:29
Ételosztás Magyarországon
megyerimihaly
2012. december 31. hétfő, 11:21
A klíviák családjába tart
gergoful
2012. november 17. szombat, 14:48
Részlet Dél-Afrikából az
vargaspace
2012. november 05. hétfő, 21:36
kovesedetfa,Afrikabol es
relisisi
2008. október 29. szerda, 17:10
Lány Afrikából
jocos
2006. október 14. szombat, 19:42
Rendkivüli dolog az.....j
pacsakute
2014. június 30. hétfő, 11:03
népszabadság rendkivüli k
lacipecsenye
2013. február 18. hétfő, 18:46
Rendkívüli december
taltos1
2012. december 11. kedd, 16:25
Rendkívüli szépségek.jpg
mailona
2012. szeptember 06. csütörtök, 22:35
rendkivüli játszma800ft.j
hollyka
2011. november 24. csütörtök, 17:21
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.