Belépés
2020. május 29. péntek | 22. hét | 150. nap | 20:02 | Magdolna
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Olümposz Görögország legmagasabb hegysége
....................


Az Olümposz Görögország legmagasabb hegysége, amely az ország északi részén, Thesszália és Makedónia határán emelkedik. 2918,8 méteres magasságával Hellász legmagasabb hegye és egyike Európa legmagasabb csúcsainak is.
Mítikasz csúcs
Az Olümposz hegy viszonylag kis kiterjedésű, de szemet gyönyörködtetően változatos táj. Növény- és állatvilága rendkívül gazdag, számos egyedi, speciálisan csak ezen a területen honos élőlényt találunk; ma természetvédelmi terület. A hegy legmagasabb pontja a Mítikasz-csúcs, jelentése ,,orom". Az Olümposzon találjuk Görögország második legmagasabb csúcsát is, a 2911 méteres Szkoliót és a 2909 méteres Sztefánit (más néven Zeusz trónja).[2] Az ide látogató turisták, vagy hegymászók a hegy lábánál fekvő Litochoróból, azaz az Istenek városából indulhatnak a fenséges csúcsok meghódítására.
Ezeken kívül még négy 2700 méter feletti csúcsa van: Szkala (2866), Ajosz Antonisz (2815), Profitisz Iliasz (2803), Tumba (2785).
A görög mitológia szerint itt, az Olümposz legtetején van az istenek örök lakhelye. A havas hegygerincen, felhőktől koszorúzva állt a görög pantheon isteneinek - a tizenkét olümposzi isten kristálypalotája, melyben Zeusz uralkodott. A görög mondavilág szerint Gaia gyermekei, a titánok is az Olümposzon éltek és Kronosz, a legfiatalabb és leghatalmasabb titán trónusa is az Olümposz volt.
Etimológiáját tekintve az ,,Olümposz" szó jelentése ismeretlen, feltételezhetően pre-indo-európai eredetű.
Olümposz Görögország legmagasabb hegysége 2919 m.- Relatív magasság 2355 m
Képen: Mítikasz csúcs látható
Nagyobb kép Link
.........
maroka, 2018. augusztus 02. csütörtök, 09:34
Címkék: Olümposz Görögország, Ajosz Antonisz, Profitisz Iliasz, ország északi, területen honos, hegy legmagasabb,
Kommentek
Naiaszok
A Naiaszok (najádok, naiádok) áramlás, és folyóvíz, a görög mitológia alakjai, a nimfák azon csoportja, akik a források, kutak, patakok és csermelyek gondozói. Mint vízi istenségek megszemélyesítik a folyókat, és eredendő ősi lelkülettel ruházzák fel a mocsarak, tavak, lagunák csendes vizeit. Ilyen például a pre-mükénei Argolidban Lerné mocsaras tava, ahol Héraklész legyőzte a Hüdrát. A naiászok a friss vizek megjelenítői, míg az ókeaniszok a sós vizeké és a néreiszek speciálisan a Földközi-tenger nimfái. Megjelenésükben átfedéseket találunk, mivel a görög hitvilág szerint a világ vizei egyetlen nagy rendszert alkotnak, és képesek eredeti helyüket megváltoztatni: az óceánok és tengerek alatt összefolynak és a mély üregekből, egyenesen a Föld kebeléből felfrissülve más forrásokban és patakokban újra felemelkednek. Arethusza, az a nimfa, aki az Alpheios folyó szerelemre lobbant istene elől,
cologne53, 2014. november 23. vasárnap, 10:34
Agamemnón - Mükéné királya és gyermekei
testvérének, Oresztésznek. Ennek alapján a testvérek egymásra találtak, és Iphigénia meg akarta menteni mindkettőjüket. Iphigénia a következő cselt eszelte ki: elhitette a tauriszi királlyal, hogy az anyagyilkos Oresztész megszentségtelenítette az Artemisz-szobrot, ezért a szobrot is, az áldozatul szánt idegeneket is meg kell tisztítani a tengerben, de közben a taurisziak nem vethetnek rájuk egyetlen pillantást sem. Miközben a taurisziak elfordultak a tengertől, Iphigénia, Oresztész és Püladész hajóval Görögországba szöktek, és magukkal vitték az Artemisz-szobrot is. Ezt követően Oresztész végleg felszabadult.

Hazatérte után Oresztész király lett hazájában, Mükénében és Argoszban is. Amikor nagybátyja, Menelaosz meghalt, örökölte tőle Spárta trónját is. Kilencvenéves korában halt meg, egy kígyóharapástól.

Élektra (Agamemnón leánya)


Élektra a görög mitológiában
cologne53, 2014. november 22. szombat, 14:28
ZEUSZ kádja
Az Olümposz Görögország legmagasabb hegysége, amely az ország északi részén, Thesszália és Makedónia határán emelkedik. A legújabb mérések alapján 2918 méteres magaságával Hellász legmagasabb hegye és egyike Európa legmagasabb csúcsainak is. A görög mitológia szerint, itt az Olümposz legtetején van az istenek örök lakhelye. A havas hegygerincen, felhőktől koszorúzva állt a tizenkét olümposzi isten kristálypalotája, melyben Zeusz uralkodott. A görög mondavilág szerint Gaia gyermekei a titánok is az Olümposzon éltek és Kronosz, a legfiatalabb és leghatalmasabb titán trónusa is az Olümposz volt.
cologne53, 2014. november 20. csütörtök, 08:32
APHRODITÈ - a szerelem istennöje
a szigeteken állottak. Kypros szigetéről gyakran egyszerűen Kyprisnek nevezik. Itt, a sziget legnagyobb városában, Paphosban, állítólag száz oltára volt. Kypros gazdag növényzetét is méltónak érezték az istennő csodálatos szépségéhez - Aphroditét Athénben is a kertek közt imádták -, ciprus, cédrus, mandulafa, gránátalma, pálma együtt édes és fenséges tájképi jelleget adtak egyszerre Aphrodité szent szigetének. Kypros legmagasabb hegyét Olymposnak nevezték, éppen úgy, mint az istenek hegyét Eszak- Görögországban. A költők Aphrodité kyprosi kertjét is olymposi vonásokkal festik.


A sziget egyik oldalát meredek hegy árnyékolja be, ember számára járhatatlan, és ezt a hegyet nem merészeli a fehér dér belepni, félve elkerülik a szélviharok, és nem merik az esőfelhők megilletni. Az esztendő keményebb fele innen száműzve van, örök tavasz hazája ez. A hegy tetején szelíd fennsík terül el,
cologne53, 2014. november 03. hétfő, 18:06
A görög mitológia alapjai
generációja 3 részre oszlik. Talán 3. volt az amelyik jobban elterjedt és ez az amit mi is jobban ismerünk. Az Olimposi Istenek világa. Ám nemcsak a fő olimposi 13 isten létezett. A külömmböző mesterségeknek, cselekményeknek is voltak istenei Vagy épp félistenei (pl. Herkules). Nagyon sok mitológiai szereplő az istenek leszármazottja. Röviden, tömören az alábbiakban megismerkedhetsz a görög istenhit főbb vagy épp kevésbé ismert isteneivel.
Nagyon fontos tisztában lenni eme fogalmakkal, mert Görögországban szinte minden műemlék, ami az ókorból maradt ránk rendelkezik 1 vagy több mitológiai mondával is. Melynek szereplői legfőképp istenek, vagy olyan halandók akiknek életét az istenek befolyásolták.
Ha megismered az isteneket, a mitológiai szereplőket, akkor már nem csak kavicsokat, romhalmazt vagy renovált valamit talász. Sajnos néhányan ezeket gondolják. Szóval ha megismered eme fogalmakat, akkor már élvezettel fogod görögország emlékeit
cologne53, 2014. október 24. péntek, 16:00
Négy éve eltűnt francia túrázó maradványait találhatták meg az Olümposzon
A speciális mentőegységek, tűzoltók és önkéntesek kutatása nyomán előkerült dokumentumok szerint valószínűleg annak a 37 éves francia nőnek a maradványaira bukkantak, aki 2010. szeptember 30-án tűnt el, miután kirándulni indult a híres észak-görögországi hegyre.

A görög állami hírügynökség közlése szerint a nő testét véletlenül fedezte fel vasárnap egy másik túrázó, aki azonnal értesítette a hatóságokat. A tetemet az egyik túraútvonal alatt találták meg.

Annak idején heteken át kutattak a nő után: egy több mint hatvan tagú mentőcsapat is vett részt a keresésben. A boncolási eredmények fogják megadni a végső választ arra, hogy valóban az eltűnt nő maradványait találták-e meg, illetve a halál körülményeire is rávilágíthatnak - olvasható a görög ekathimerini.com internetes hírportálon.

(http://www.ekathimerini.com/4Dcgi/4dcgi/_w_articles_wsite1_1_15/0 9/2014_542908)
velemenyezd, 2014. szeptember 15. hétfő, 16:05
A 2014 foci VB. legjobb kapusa: Keylor Navas - Costa Rica
kedvezett, amitől a világ összes Costa Rica-ija kétségbe esett. A hosszabbítás aztán az ország történetének leghosszabb 30 perce volt, de a játékosoknak acélból voltak az idegeik - fogalmazott az újság.
- Luis Guillermo Solis köztársasági elnök sem maradt ki az örömünnepből, és a Twitter csevegőoldalon közölte:
"Továbbjutottunk! Megcsináltuk! Óriások a fiúk!"
..........
- Costa Rica - Görögország 2-1 (0-0, 1-1, 1-1, 1-1) - büntetőkkel 5-3
Arena Pernambuco, Recife, vezeti: Benjamin Williams (ausztrál)

Gólszerző: Ruiz (52.) illetve Sokratis (91.)
Costa Rica: Navas - Diaz, Umana, Duarte, Gamboa (Acosta, 77.) - Gonzalez, Bolanos (Bremes, 83.), Tejeda (Cubero, 66.), Borges, Ruiz - Campbell.

Görögország: Karnezis - Cholevas, Sokratis, Manolas, Torosidis - Samaris (Mitroglou, 58.), Karagounis, Maniatis (Katsouranis, 77.) - Lazaros, Samaras, Salpingidis (Gekas,
maroka, 2014. június 30. hétfő, 20:37
Képek, videók
görögország.png
chillik
2017. augusztus 21. hétfő, 15:29
Görögország
sanci81
2016. október 28. péntek, 17:29
fogadalom-gorogorszag- and
menusgabor
2016. szeptember 29. csütörtök, 12:35
Görögországi emlék
anna4459
2016. június 04. szombat, 10:12
Santorini-Görögország. jpg
pacsakute
2016. május 19. csütörtök, 21:14
Kefalónia....Görögorsz ág.
bbbarbara
2016. május 18. szerda, 08:27
SV9RGI Görögország
crse
2016. március 12. szombat, 13:52
SV3FUO Görögország
crse
2016. március 12. szombat, 13:51
SV2RJO Görögország
crse
2016. március 12. szombat, 13:51
Görögország 9.JPG
feviroza
2015. október 01. csütörtök, 23:48
Görögország 8.JPG
feviroza
2015. október 01. csütörtök, 23:48
Görögország 7.JPG
feviroza
2015. október 01. csütörtök, 23:48
A legmagasabb IQ-val rend
sanci81
2017. június 03. szombat, 15:14
A föld legmagasabb pontja
sanci81
2017. június 03. szombat, 14:54
A legmagasabb IQ-val
sanci81
2017. február 07. kedd, 17:48
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.