Belépés
2020. május 26. kedd | 22. hét | 147. nap | 02:41 | Fülöp, Evelin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krónika 4. rész (alkotmánymódosítás)
KDNP: szükséges az alaptörvény "karbantartása"

Aradszki András KDNP-s vezérszónok szerint szükség van az alaptörvény "karbantartására", a nemzeti hitvallás első mondatába foglalt indokokkal, célokkal. Szerinte meg kell vizsgálni a nemzeti szuverenitás kereteit, célját, és megmondani, mi nem képezi vita alapját, a jogátadás lehetőségét az uniónak. Hozzátette: a lisszaboni szerződés számos területen ültette át az egységes szavazás lehetőségét többségivé, amellyel szerinte az európai döntéshozók a tagállamok szuverenitását ássák alá.

Úgy vélte: a hetedik alaptörvény-módosítás az ezeréves állam szilárd alapját fogja erősíteni, és erre szükség is van a 21. század kihívásai miatt. Szerinte a módosítás jól szolgálja a magyar nemzet szuverenitását, erősíteni fogja az önazonosságot, biztosítani fogja a helyi népesség és a magyar államrendszer, államstruktúra védelmét is. Ezért a KDNP támogatja a javaslat elfogadását - jelezte.

A KDNP vezérszónoka elmondta: az alaptörvény módosítása a magánélet és a családi élet biztonságát is szolgálja. Hozzátette: ismer olyan politikust, akinek családja hónapokon keresztül képtelen volt normális életet élni, mert lakása közelében tüntettek, zaklatták a családját, kiskorú gyerekeit.

Aradszki András úgy vélte: az idegen népesség betelepítésének és a tömeges kitoloncolásnak az alkotmányos tilalma biztosítja az önazonosság megtartását, és biztosítja a magyar társadalom azon képességét, hogy saját kultúrája, szokásai, hite szerint harmonikusan tudjon élni hazájában. Hozzátette: nem lehet támogatni azokat a folyamatokat, amelyek olyan illegális bevándorlók számára biztosítják a Magyarországon tartózkodást, akik biztonságos országokon jöttek keresztül. Felidézte: a módosítások politikai alapja, hogy a magyar emberek a nemzeti konzultációban és a 2016-os népszavazás során is elsöprő többséggel döntöttek arról, hogy nem kérnek az illegális bevándorlásból.

A közigazgatási bíróság létrehozását indokoltnak minősítette, szerinte ez felgyorsítja az ügyek elbírálását, és biztonságosabbá teszi a jogalkalmazást.

MSZP: normatartalom nélküli kommunikációs lózungokról tárgyal a Ház

Harangozó Tamás, az MSZP vezérszónoka azt mondta: az hetedik alaptörvény-módosítás "részben nettó politikai hatalmi számítás végrehajtását szolgálja, részben pedig normatartalom nélküli politikai kommunikációs lózungokat rejt".

Úgy vélte: a módosítás a jogellenes bevándorlás megakadályozására teljesen alkalmatlan, ellenben a magyar embereket évszázadok alatt, véres küzdelmekben kiharcolt jogaiktól fosztja meg, a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadsága, illetve a bírói függetlenség tekintetében is.

Felidézte az eddigi hat alkotmánymódosítást, amelyek szerinte mind a Fidesz hatalmi érdekeit szolgálták. Szerinte a hetedik módosítás nem tudja akadályát képezni a kötelező menekültkvótának, míg a biztonságos harmadik országból érkezők visszautasítására a hatályos törvények és az uniós jog lehetőséget ad most is, ahogy a jogellenes bevándorlás megakadályozására, a közrend és az államhatár védelmére is.

Bírálta, hogy a kormány az otthon nyugalmára való hivatkozással akarja korlátozni a gyülekezési jogot. Szerinte a tervezett szabályozás azt jelenti, hogy lakott területen nem lehet majd tüntetést tartani, "csak Ópusztaszeren vagy a Hortobágyon", de "azt is a csak csendben".

Harangozó Tamás szerint a közigazgatási bírósági szervezetrendszer fejlesztése nem ördögtől való gondolat, azonban itt nem erről van szó, hanem arról, hogy a kormánytöbbség a Kúria közigazgatási ügyszakos bíráin akar bosszút állni, hogy megszabadulhasson a szakmailag autonóm bíráktól.

DK: az alkotmánymódosítás "az európai értékek ellen vívott kultúrháború fegyvere"

Arató Gergely, a DK vezérszónoka szerint az alkotmánymódosítási javaslat aktuális politikai érdekeket szolgál, nem alkalmas az érdemi alkotmányozásra, csak "az európai értékek ellen vívott kultúrháború fegyvere".

A politikus azt mondta, a tervezett szabályok jogi értelemben semmilyen újdonságot nem jelentenek, hiszen az uniós tagállamok jelenleg is csak olyan mértékben mondanak le a szabadságukról, amennyire az általuk elfogadott szerződések kötelezővé teszik.

A DK álláspontja szerint az alaptörvénynek egyenlő jogokat kell biztosítania a keresztény, a nem keresztény és a nem vallásos polgároknak egyaránt. Az alkotmányos identitás szíve-lelke az egyenlő jogok közös védelme - fogalmazott, hozzátéve: a DK jelző nélküli demokráciát akar.

Úgy összegzett, az alkotmánymódosítás csak arra szolgál, hogy újabb ideológiai háborút lehessen indítani az EU ellen.

Menekültügyben azt az álláspontot hangoztatta, amely szerint a menedékjog biztosítása kötelesség. Szerinte azonban a mostani indítvány nem segíti elő a menedékkérelmek gyors, méltányos, hatékony kezelését.

Arató Gergely bírálta a közigazgatási bírósági szervezeti ág létrehozását is, szerinte ugyanis a kormány úgy kér felhatalmazást erre, hogy nem tudni, milyen rendszert akar kiépíteni. Megítélése szerint arról van szó, hogy a kormánytöbbség bosszút akar állni a Kúrián, mert neki kedvezőtlen döntéseket mert hozni. A közigazgatási bíróságokon nem lehet majd méltányos ítéletekre számítani - mondta.

Kritizálta a magánszféra védelmére hivatkozó módosítási részt is, mert így - mondta - bármilyen tüntetés betiltható lesz.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. június 05. kedd, 13:21
Címkék: Aradszki András KDNP-s, Aradszki András, Harangozó Tamás, Arató Gergely, nemzeti hitvallás, nemzeti szuverenitás,
Kommentek
Lengyel elnökválasztás - A szenátus elvetette a levélszavazásról szóló kormánypárti törvénymódosítást
A száz fős felsőházban a törvénymódosítást elutasító határozat mellett 50 honatya szavazott, 35-en ellene voltak, egy szenátor tartózkodott a szavazástól.

A szenátusi határozatot a szerdán ülésező szejm - ahol a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) van többségben - elutasíthatja. A szavazás kimenetele azonban nem egyértelmű, mert a májusi elnökválasztást az egyik kormánykoalíciós kispárt, az Egyetértés egyes képviselői is helytelenítik.

A szenátus által elvetett törvénymódosítás olyan előírásokat is tartalmaz, amelyek lehetőséget adnak a még a járvány kitörése előtt meghirdetett elnökválasztás elhalasztására egy másik, legkésőbb május 23-ai időpontra.

Az elnökválasztási időpont meghirdetésére jogosult Elzbieta Witek alsóházi elnök kérdésére az országos választási bizottság kedd este úgy válaszolt: jogi és szervezési okokból a május 10-i választás lehetetlen.

Witek a szenátusi szavazás előtt a TVP Info közszolgálati hírtelevízióban bejelentette: másnap az alkotmánybírósághoz fordul
velemenyezd, 2020. május 05. kedd, 23:04
Lengyel elnökválasztás - Andrzej Duda újból a Szolidaritás szakszervezet támogatásával indul
A Szolidaritás varsói székhelyén rendezett sajtóértekezleten - a lengyel államfővel csak névrokon - Piotr Duda szakszervezeti elnök felidézte: a felek hasonló szerződést írtak alá a jelenlegi elnök győzelmét hozó 2015-ös választást megelőzően, pontosan öt évvel ezelőtt, május 5-én.

Úgy értékelte: a Szolidaritás és Andrzej Duda együttműködése az elmúlt években túllépett a szerződés keretein. "A nehéz helyzetekben mindig számíthattunk az elnök úrra" - jelentette ki a Szolidaritás elnöke.

Kiemelte az Andrzej Duda kezdeményezésére a nők esetében 60, a férfiaknál 65 évre csökkentett nyugdíjkorhatárt, bár aláhúzta: a szakszervezet az életkortól független, 40 ledolgozott év után járó nyugdíj bevezetését is szorgalmazta, mégpedig az elnök támogatásával. "Ez viszont nem élvezte a parlamenti többség támogatását (.), ezért az új programszerződésbe ezt a pontot újból beírjuk" - jelentette ki Piotr Duda.

Az államfő és a Szolidaritás elnöke által aláírt szerződés az Andrzej Duda május 1-jei, online
velemenyezd, 2020. május 05. kedd, 14:42
Lengyel elnökválasztás - Kormányfőhelyettes: nehezen kivitelezhető a szavazás május 10-én
időponttal számol.

A lengyel miniszterelnöki hivatalt vezető miniszter, Michal Dworczyk egy hétfői interjúban a választási előkészületeket kísérő "komoly politikai feszültségek" miatt szintén "nagyon valószínűnek" ítélte, hogy május 10-ig nem sikerül előkészíteni a szavazást.

Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter a közszolgálati rádiónak nyilatkozva hétfőn megerősítette: a jelenlegi járványhelyzetben egyetlen biztonságos megoldásnak a levélszavazást látja, egyébként a választást alkotmánymódosítás révén két évvel el kellene halasztani. A Szumowski által említett alkotmánymódosítást az ellenzék viszont nem támogatja.

A szavazás esetleges május 23-i időpontját a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) elnöke, Borys Budka hétfőn egy tévéinterjúban alkotmányellenesnek, és "a járványügyi adatoknak meg nem felelőnek" nevezte. Megismételte álláspontját, miszerint a szavazást a jövő év tavaszára kellene elhalasztani azáltal, hogy katasztrófahelyzetet hirdetnek meg.

A PiS szerint azonban az
velemenyezd, 2020. május 04. hétfő, 11:51
Koronavírus - A moszkvai főpolgármester a digitális forgalomellenőrzési rendszer országos kiterjesztését javaso
Szobjanyin egy, az oroszországi régiók vezetőinek részvételével megtartott videotanácskozáson rámutatott, hogy a rendszer országossá tétele lehetővé tenné az emberek régiók közötti mozgásának ellenőrzését a forgalom korlátozása nélkül. Rámutatott, hogy az önizoláció és a vírus terjedésének megakadályozás szempontjából fontos modell a légi, a vasúti és a távolsági autóbuszközlekedésben is alkalmazható.

Moszkva szerdán tért át a városi közlekedésben április 15. óta megkövetelt digitális forgalmi engedélyek automatikus ellenőrzésére. A legalább május 1-jéig hatályos szabályozás értelmében a fővárosi közösségi közlekedés kizárólag az előzetes kódigénylésben megjelölt sorszámú bérletkártyával vagy szociális igazolvánnyal vehető igénybe. A személyhez nem kötött, egyszer használatos vonaljegyek érvényességét felfüggesztették.

A gépkocsiforgalomból térfigyelő kamerák szűrik ki azokat az autókat, amelyek rendszámához üzemeltetőik nem szereztek be előzetesen digitális közlekedési engedélyt. Kódot kell
velemenyezd, 2020. április 22. szerda, 20:28
Koronavírus - Lengyel egészségügyi miniszter: hagyományos választás két év múlva lehetséges
politikai pártok hagyományos szavazást akarnak, amelyen az állampolgárok a szavazóhelyiségekben személyesen adják le voksukat, legkorábban két év múlva tartsák meg - mondta.

Amennyiben nem tudnak megegyezni egy ilyen megoldásról, az elnökválasztás egyetlen biztonságos módszere a levélben szavazás - folytatta az egészségügyi miniszter.

Ezzel Szumowski a múlt héten lemondott kormányfőhelyettes, Jaroslaw Gowin által előterjesztett, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) által támogatott alkotmánymódosítási javaslatra utalt, amelynek értelmében a járványhelyzet miatt két évvel elhalasztanák az elnökválasztást. Andrzej Duda jelenlegi elnök addig tisztségében maradna, két év múlva viszont nem indulhatna újból a választáson.

Az ellenzéki pártok - bár a járványhelyzetre és a választók biztonságára hivatkozva szintén az elnökválasztás elhalasztását követelik - már jelezték, hogy az ilyen alkotmánymódosítást ellenezni fogják. A tervezet elfogadásához kétharmados parlamenti többség szükséges, amellyel a
velemenyezd, 2020. április 17. péntek, 20:15
Koronavírus - Putyin a kényszerszabadság lerövidítéséről tanácskozott orvosokkal
A létfontosságú ágazatok és az alapszolgáltatások kivételével elrendelt kényszerszabadság súlyos terhet ró az orosz gazdaságra és a lakosságra. Vlagyimir Kutirev virológus, a Mikrob kutatóintézet igazgatója azt mondta a tanácskozáson, hogy a korlátozó intézkedések eredményességét körülbelül egy hét múlva lehet majd megítélni, és akkor lehet majd megmondani, hogy feloldhatók-e.

Rinat Makszjutov, a Vektor kutatóintézet vezetője közölte, hogy az orosz oltóanyag klinikai kutatásának első szakasza az egészségügyi tárca engedélye esetén már májusban megkezdődhet önkéntesek bevonásával, párhuzamosan a preklinikai kutatások teljes ciklusának folytatásával.

Makszjutov elmondta, hogy a Vektor rendelkezik a vakcinák olyan technológiai platformjaival, amelyeket más fertőzésekkel kapcsolatban emberen már kipróbáltak. Véleménye szerint ezeket lehet tesztelni a koronavírus ellen is, "átugorva" az állatkísérletek szakaszát. Példaként hozta fel az Egyesült Államokat, ahol az egereken röviden elvégzett
velemenyezd, 2020. április 07. kedd, 19:23
Lemondott Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettes, koalíciós pártelnök
tartózkodtak.

A PiS tervezetét ő nem, de az Egyetértés képviselőinek többsége támogatni fogja - mondta Gowin. Közölte: Jadwiga Emilewicz fejlesztési minisztert, az Egyetértés tagját javasolta a kormányfőhelyettesi posztra maga helyett a miniszterelnöknek.

Gowin és a sajtóértekezleten vele együtt felszólaló Emilewicz aláhúzták: a járványhelyzetben a lengyelek egészségügyi és gazdasági biztonságával foglalkozó, stabil kormányra van szükség.

Jaroslaw Gowin azt is közölte: aznap olyan alkotmánymódosítási javaslatot nyújtanak be, amelynek értelmében a járványhelyzet miatt két évvel később tartanák meg az elnökválasztást. Andrzej Duda jelenlegi elnök addig tisztségében maradna, két év múlva viszont nem indulhatna újból a választáson.

Gowin már múlt pénteken ezt a megoldást szorgalmazta a elnökválasztásra vonatkozó PiS-indítvány alternatívájaként. Javaslatát közlése szerint támogatta aláírásával Mateusz Morawiecki és a PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski is. Az összes ellenzéki párt viszont jelezte:
velemenyezd, 2020. április 06. hétfő, 14:01
Koronavírus - Orbán: 225 milliárd forintot költöttek eddig védekezésre (1.rész)
a magyar jogállamiságból, kész megalázni magyar parlamentet, és most törvénybe iktatta saját maga megkoronázását, korlátlan hatalmat szavaztatott meg magának.

Közölte: az egészségügyi dolgozók vért izzadnak, a rendvédelmi dolgozók túlóráznak, a boltokban is keményen dolgoznak, miközben a miniszterelnök "azon agyal", hogyan tudja mellőzni a parlamentet. Amit ma elkövettek a magyar nemzet ellen, arra nincs mentség - vélekedett.

Orbán Viktor kijelentette: nem történt Magyarországon alkotmánymódosítás, és a koronázást az alkotmány továbbra sem teszi lehetővé. Van viszont veszélyhelyzet: a járvány miatt van 15 elhunyt - öt nő, tíz férfi -, átlagéletkoruk 72 év. Van 447 regisztrált fertőzött, 16 közülük súlyosan beteg, van 103 kezelésre nem szoruló, de igazoltan fertőzött ember és van 279 tünetmentes hordozó - sorolta.

Jakab Péter úgy válaszolt, a veszélyhelyzet elhárításához nem korlátlan hatalom kell, hanem védőfelszerelés és anyagi segítség a bajba jutott családoknak. Most karanténba zárták a
velemenyezd, 2020. március 30. hétfő, 17:23
Képek, videók
alkotmánymódosítás.jpg
agica2004
2013. március 14. csütörtök, 20:23
Aradszky László
egrilany51
2017. október 29. vasárnap, 15:25
aradszky család.jpg
maroka
2017. október 17. kedd, 15:47
aradszky gyertya.gif
maroka
2017. október 09. hétfő, 19:15
Aradszky László 76.jpg
farkas1945
2011. március 09. szerda, 11:28
untitled_aradszky.bmp
astropapa58
2009. szeptember 20. vasárnap, 09:47
A vén harangozó 01.jpg
chillik
2018. április 21. szombat, 05:25
A vén harangozó 02.jpg
chillik
2018. április 21. szombat, 05:25
A vén harangozó 03.jpg
chillik
2018. április 21. szombat, 05:24
A vén harangozó 04.jpg
chillik
2018. április 21. szombat, 05:24
harangozo ildi.jpg
zsokica45
2018. január 06. szombat, 19:04
A tavi torony harangozója
chillik
2017. március 24. péntek, 12:31
Öszi harangozó 01.jpg
chillik
2017. február 18. szombat, 06:27
Öszi harangozó 02.jpg
chillik
2017. február 18. szombat, 06:26
Öszi harangozó 03.jpg
chillik
2017. február 18. szombat, 06:25
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.