Belépés
2019. november 14. csütörtök | 46. hét | 318. nap | 16:05 | Aliz
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krónika 4. rész (alkotmánymódosítás)
KDNP: szükséges az alaptörvény "karbantartása"

Aradszki András KDNP-s vezérszónok szerint szükség van az alaptörvény "karbantartására", a nemzeti hitvallás első mondatába foglalt indokokkal, célokkal. Szerinte meg kell vizsgálni a nemzeti szuverenitás kereteit, célját, és megmondani, mi nem képezi vita alapját, a jogátadás lehetőségét az uniónak. Hozzátette: a lisszaboni szerződés számos területen ültette át az egységes szavazás lehetőségét többségivé, amellyel szerinte az európai döntéshozók a tagállamok szuverenitását ássák alá.

Úgy vélte: a hetedik alaptörvény-módosítás az ezeréves állam szilárd alapját fogja erősíteni, és erre szükség is van a 21. század kihívásai miatt. Szerinte a módosítás jól szolgálja a magyar nemzet szuverenitását, erősíteni fogja az önazonosságot, biztosítani fogja a helyi népesség és a magyar államrendszer, államstruktúra védelmét is. Ezért a KDNP támogatja a javaslat elfogadását - jelezte.

A KDNP vezérszónoka elmondta: az alaptörvény módosítása a magánélet és a családi élet biztonságát is szolgálja. Hozzátette: ismer olyan politikust, akinek családja hónapokon keresztül képtelen volt normális életet élni, mert lakása közelében tüntettek, zaklatták a családját, kiskorú gyerekeit.

Aradszki András úgy vélte: az idegen népesség betelepítésének és a tömeges kitoloncolásnak az alkotmányos tilalma biztosítja az önazonosság megtartását, és biztosítja a magyar társadalom azon képességét, hogy saját kultúrája, szokásai, hite szerint harmonikusan tudjon élni hazájában. Hozzátette: nem lehet támogatni azokat a folyamatokat, amelyek olyan illegális bevándorlók számára biztosítják a Magyarországon tartózkodást, akik biztonságos országokon jöttek keresztül. Felidézte: a módosítások politikai alapja, hogy a magyar emberek a nemzeti konzultációban és a 2016-os népszavazás során is elsöprő többséggel döntöttek arról, hogy nem kérnek az illegális bevándorlásból.

A közigazgatási bíróság létrehozását indokoltnak minősítette, szerinte ez felgyorsítja az ügyek elbírálását, és biztonságosabbá teszi a jogalkalmazást.

MSZP: normatartalom nélküli kommunikációs lózungokról tárgyal a Ház

Harangozó Tamás, az MSZP vezérszónoka azt mondta: az hetedik alaptörvény-módosítás "részben nettó politikai hatalmi számítás végrehajtását szolgálja, részben pedig normatartalom nélküli politikai kommunikációs lózungokat rejt".

Úgy vélte: a módosítás a jogellenes bevándorlás megakadályozására teljesen alkalmatlan, ellenben a magyar embereket évszázadok alatt, véres küzdelmekben kiharcolt jogaiktól fosztja meg, a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadsága, illetve a bírói függetlenség tekintetében is.

Felidézte az eddigi hat alkotmánymódosítást, amelyek szerinte mind a Fidesz hatalmi érdekeit szolgálták. Szerinte a hetedik módosítás nem tudja akadályát képezni a kötelező menekültkvótának, míg a biztonságos harmadik országból érkezők visszautasítására a hatályos törvények és az uniós jog lehetőséget ad most is, ahogy a jogellenes bevándorlás megakadályozására, a közrend és az államhatár védelmére is.

Bírálta, hogy a kormány az otthon nyugalmára való hivatkozással akarja korlátozni a gyülekezési jogot. Szerinte a tervezett szabályozás azt jelenti, hogy lakott területen nem lehet majd tüntetést tartani, "csak Ópusztaszeren vagy a Hortobágyon", de "azt is a csak csendben".

Harangozó Tamás szerint a közigazgatási bírósági szervezetrendszer fejlesztése nem ördögtől való gondolat, azonban itt nem erről van szó, hanem arról, hogy a kormánytöbbség a Kúria közigazgatási ügyszakos bíráin akar bosszút állni, hogy megszabadulhasson a szakmailag autonóm bíráktól.

DK: az alkotmánymódosítás "az európai értékek ellen vívott kultúrháború fegyvere"

Arató Gergely, a DK vezérszónoka szerint az alkotmánymódosítási javaslat aktuális politikai érdekeket szolgál, nem alkalmas az érdemi alkotmányozásra, csak "az európai értékek ellen vívott kultúrháború fegyvere".

A politikus azt mondta, a tervezett szabályok jogi értelemben semmilyen újdonságot nem jelentenek, hiszen az uniós tagállamok jelenleg is csak olyan mértékben mondanak le a szabadságukról, amennyire az általuk elfogadott szerződések kötelezővé teszik.

A DK álláspontja szerint az alaptörvénynek egyenlő jogokat kell biztosítania a keresztény, a nem keresztény és a nem vallásos polgároknak egyaránt. Az alkotmányos identitás szíve-lelke az egyenlő jogok közös védelme - fogalmazott, hozzátéve: a DK jelző nélküli demokráciát akar.

Úgy összegzett, az alkotmánymódosítás csak arra szolgál, hogy újabb ideológiai háborút lehessen indítani az EU ellen.

Menekültügyben azt az álláspontot hangoztatta, amely szerint a menedékjog biztosítása kötelesség. Szerinte azonban a mostani indítvány nem segíti elő a menedékkérelmek gyors, méltányos, hatékony kezelését.

Arató Gergely bírálta a közigazgatási bírósági szervezeti ág létrehozását is, szerinte ugyanis a kormány úgy kér felhatalmazást erre, hogy nem tudni, milyen rendszert akar kiépíteni. Megítélése szerint arról van szó, hogy a kormánytöbbség bosszút akar állni a Kúrián, mert neki kedvezőtlen döntéseket mert hozni. A közigazgatási bíróságokon nem lehet majd méltányos ítéletekre számítani - mondta.

Kritizálta a magánszféra védelmére hivatkozó módosítási részt is, mert így - mondta - bármilyen tüntetés betiltható lesz.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. június 05. kedd, 13:21
Címkék: Aradszki András KDNP-s, Aradszki András, Harangozó Tamás, Arató Gergely, nemzeti hitvallás, nemzeti szuverenitás,
Kommentek
Nem bűncselekmény többé az abortusz Észak-Írországban
Észak-Írországból Nagy-Britanniába terhességmegszakítás végett. Az 1967-ben kelt nagy-britanniai abortusztörvény a terhesség 24. hetéig engedélyezi az abortuszt, de e jogszabály hatálya eddig nem terjedt ki Észak-Írországra.

A drákói észak-írországi abortusztörvény megváltoztatását célzó helyi mozgalom újult lendületet kapott, amikor az Ír Köztársaságban tavaly májusban tartott népszavazáson az ír választók kétharmada a terhességmegszakítást szinte minden esetben tiltó, 35 évvel korábbi alkotmánymódosítás visszavonására voksolt.

Azóta számos felhívás hangzott el brit politikusok és jogvédő szervezetek részéről arra, hogy Észak-Írországban is töröljék el az abortusz gyakorlatilag teljes tilalmát, a Demokratikus Unionista Párt azonban mindig is mereven elvetette az észak-írországi abortusztörvény enyhítését.

A DUP-nak mindazonáltal immár nincs módja a londoni parlament által hozott, kedden életbe lépett törvénymódosítás megvétózására.

Ugyanez a módosítás intézkedik arról, hogy jövő
velemenyezd, 2019. október 22. kedd, 15:02
Önkormányzat 2019 - Kocsis Máté: Gyurcsányék semmibe veszik a magyar emberek akaratát
ámokfutását a bevándorlás, a kvóta és a határkerítés lebontása érdekében" - fogalmazott.

Szerinte érdekeltek abban, hogy Magyarországnak semmi se jusson.

Arra a felvetésre, hogy Gyurcsány Ferenc lehülyézte a Fidesz politikusait és azt írta a Facebook-oldalán, "a franc se akarja lebontani a kerítést", Kocsis Máté úgy reagált: akkor minek ment oda egy erővágóval, mikor épült a kerítés? Miért gyűjtött a DK aláírást a betelepítési kvóta mellett? Miért nem szavazták meg az ezzel összefüggő alkotmánymódosítást? - sorolta kérdéseit.

Közölte, nincs semmi meglepő abban, hogy "Gyurcsány Ferenc notórius hazudozó és azt is letagadja, amiről teljesen nyilvánvaló felvételek vannak".

Hozzátette: tájékoztató kampányt indítanak azért, mert minden magyarnak joga van tudni, mit jelent a Gyurcsány Ferenc és felesége vezetette baloldal politikája.

Kocsis Máté szerint akár provokációnak, egyfajta szankciónak is felfogható, hogy az EU a határvédelem költségeinek fele helyett mindössze egy százalékát téríti
velemenyezd, 2019. szeptember 01. vasárnap, 11:31
Önkormányzat 2019 - Fidesz: Gyurcsányék lebontanák a kerítést, beengednék a migránsokat
ennek az az oka, hogy "ők nem megvédeni akarják Európát és Magyarországot, hanem be akarják telepíteni a migránsokat".

Hozzátette: Gyurcsányék eddig is mindent megtettek azért, hogy támadják a magyar határvédelmet. "Gyurcsány szó szerint azt mondta, hogy teljesen értelmetlen lezárni a határt, sőt személyesen ment a határhoz, és tiltakozott a kerítésépítés ellen" - jegyezte meg.

Böröcz László arra is emlékeztetett, hogy Gyurcsányék nem szavazták meg a migránsok betelepítését meggátló alkotmánymódosítást sem, sőt a betelepítési kvóta mellett gyűjtöttek aláírásokat.

A DK programjában pedig benne van - mondta a fideszes képviselő -, hogy nyíltan befogadóországot akarnak csinálni Magyarországból, azt akarják, ne tagállami szinten legyen a határvédelem és a bevándorláspolitika, hanem brüsszeli irányítás alatt.

Arról is beszélt, hogy Gyurcsányék aktívan részt vettek és részt vesznek most is a magyar bevándorláspolitika elleni brüsszeli támadásokban, és szorgalmazzák a bevándorlásszervező uniós
velemenyezd, 2019. augusztus 27. kedd, 14:02
A román alkotmánybíróság elutasította az alaptörvény módosítását
amelyek megtiltanák a parlamentnek és az államfőnek, hogy a korrupciós bűncselekmények elkövetőit amnesztiában részesítsék. A bukaresti média úgy tudja: az alkotmánybíróság szerint nem korlátozható az alkotmányban a parlament mozgástere, hogy kollektív amnesztiáról szóló törvényt hozzon, mint ahogy az államfő azon jogköre sem, hogy egyéni kegyelemben részesítsen elítélteket.

Az alkotmánybíróság döntése megfellebbezhetetlen és kötelező érvényű, ám nem jelenti azt, hogy teljesen elakasztja az alkotmánymódosítást. A taláros testület nem emelt ugyanis kifogást az ellen, hogy az alaptörvény megszabja a kormánynak, milyen esetekben hozhat sürgősségi rendeleteket, és mely intézményeknek áll jogukban alkotmányos kifogást emelni ezen rendeletek ellen.

Azok az előírások is átmentek egyébként az előzetes normakontroll szűrőjén, amelyek túlmutatnak a május 26-i népszavazás konkrét kérdésfelvetésén. Mind a kormányoldal, mind az ellenzék tervezetébe beépítették ugyanis a "Bűnözők nélküli közélet" jelszóval
velemenyezd, 2019. július 18. csütörtök, 15:21
Az orosz alsóház elnöke alkotmánymódosítást javasolt
Vologyin szerint a parlamentnek minimum arra kellene lehetőséget kapnia, hogy részt vegyen a kormány minisztereinek kiválasztásában, amihez módosítani kellene az alaptörvényt. A honatyák szavazatukkal jelenleg csak a miniszterelnök személyét és az általa összeállított kabinetet erősítik meg.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a parlamenti lapban megjelent írást Vologyin "magánvéleményének" minősítette, ugyanakkor azt mondta, hogy "a legmagasabb szintű vezetés egyik tagjának" cikke széles körben visszhangot keltett és alapja lehet a vitának.A házelnök ugyan csak kisebb, a hatalmi ágak egyensúlyát meg nem bontó, "célzott" módosítások szükségességéről írt, és nem tett említést az elnöki utódlás kérdéséről, a sajtóban megjelent vélemények azonban Vologyin kezdeményezését összefüggésbe hozták azzal, hogy Vlagyimir Putyin elnöknek 2024-ben lejár a mandátuma, és ezt követően már nem választhatják újra.

A Bloomberg amerikai hírügynökség a hónap folyamán korábban jól értesült moszkvai
velemenyezd, 2019. július 17. szerda, 19:12
Krónika 7. rész (azonnali kérdések)
miniszterelnök-helyettes azt felelte: a klímaváltozás valóban súlyos probléma, Magyarország azonban mindenben megtett, amit megtehet. Magyarország azon 21 állam közé tartozik a világon, ahol 1990 óta úgy nőtt a bruttó hazai termék, hogy közben csökkent a szén-dioxid és az üvegházhatású gázok kibocsátása, valamint az energiafelhasználás is - ismertette.

Párbeszéd: megint Szájer József írja majd az alkotmányt?

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) arról beszélt, hogy nemrégiben a kormány alkotmánymódosítási terveiről jelentek meg hírek. A jelenlegi szerinte egy egypárti alaptörvény, ezért egyrészt arra várt választ, hogy az önkormányzati választáshoz lesz-e köze a módosításnak, másrészt hogy "megint Szájer József" fideszes európai parlamenti képviselő írja-e majd az alkotmányt.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára úgy reagált: az alkotmánymódosításnak semmi köze a főpolgármester-választáshoz. Az alkotmánymódosításhoz kétharmados többség kell, ezért a legitimitás nem vitatható -
velemenyezd, 2019. július 08. hétfő, 18:02
Önkormányzat 2019 - Tarlós: nem a fővárosról szól Karácsony Gergely kampánya
tartani, meg akarja védeni és a teljesítményekről akar beszélni: mi készült el Budapesten, mit teljesített főpolgármesterként, mi az, amire kilátás van? Azt is meg akarja nézni, mi történt Zuglóban, miért kezdeményeztek a kerületben fizetésképtelenségi eljárást, mi van a parkolási "piszkos alkuval", miért nem adják ki a hónapok óta a gazdálkodásra vonatkozó adatokat?

Tarlós István a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az index.hu korábbi cikkére reagálva azt mondta: az alkotmánymódosítás és a főpolgármester személye között "semmilyen összefüggés és korreláció nem létezik". Az említett írás "egy útszéli húzása" volt a portálnak, célja pedig az volt, hogy a jogalkotásban és az önkormányzati kompetenciákban önhibájukon kívül járatlan embereket összezavarja és hergelje.

A főpolgármester közölte, egy hete sikerült megegyezni Orbán Viktor miniszterelnökkel, hogy "mégiscsak kinyitják a vitát és az egyeztetést a parkolás központosításáról".

"Az én hozzáállásom az, hogy vagy én
velemenyezd, 2019. július 08. hétfő, 18:01
Gulyás: zökkenőmentes a családvédelmi akcióterv ügyintézése
megismerhető lenne - mondta, jelezve, az első kérdés az, hogy erre képes-e a földhivatali rendszer, lehet, hogy informatikai fejlesztésre van ehhez szükség.

Kérdezték arról, hogy az Index nap folyamán arról írt, a kormánypártok módosítják az alaptörvényt - a többi között a meleg párok örökbefogadását tiltatnák - , ha ősszel Budapesten Tarlós István főpolgármester nyer. Úgy értékelt, az Index megkezdte a választási kampányt Karácsony Gergely (Párbeszéd) kampánycsapatának tagjaként. Az alkotmánymódosítást a főpolgármester-választással összefüggésbe hozni teljesen abszurd - hangoztatta. Kitért arra is, nem kívánnak változtatni az örökbefogadás szabályain, miszerint különböző nemű párok fogadhatnak örökbe.

Szerinte a hazugságok közé tartozik a cikk azon megállapítása, hogy a Fidesz belső felmérései szerint nem áll jól Tarlós István a főpolgármester-választáson.

Beszámolt arról is, hogy a fővárosi kormányablakok leterheltségének csökkentésére a vidéki kormányhivatalokból 35-36 ügyintéző érkezett
velemenyezd, 2019. július 03. szerda, 19:51
Képek, videók
alkotmánymódosítás.jpg
agica2004
2013. március 14. csütörtök, 20:23
Aradszky László
egrilany51
2017. október 29. vasárnap, 15:25
aradszky család.jpg
maroka
2017. október 17. kedd, 15:47
aradszky gyertya.gif
maroka
2017. október 09. hétfő, 19:15
Aradszky László 76.jpg
farkas1945
2011. március 09. szerda, 11:28
untitled_aradszky.bmp
astropapa58
2009. szeptember 20. vasárnap, 09:47
A vén harangozó 01.jpg
chillik
2018. április 21. szombat, 05:25
A vén harangozó 02.jpg
chillik
2018. április 21. szombat, 05:25
A vén harangozó 03.jpg
chillik
2018. április 21. szombat, 05:24
A vén harangozó 04.jpg
chillik
2018. április 21. szombat, 05:24
harangozo ildi.jpg
zsokica45
2018. január 06. szombat, 19:04
A tavi torony harangozója
chillik
2017. március 24. péntek, 12:31
Öszi harangozó 01.jpg
chillik
2017. február 18. szombat, 06:27
Öszi harangozó 02.jpg
chillik
2017. február 18. szombat, 06:26
Öszi harangozó 03.jpg
chillik
2017. február 18. szombat, 06:25
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.