Belépés
2018. december 13. csütörtök | 50. hét | 347. nap | 05:08 | Luca, Otília
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
H1N1: átverés volt-e a világjá
H1N1: átverés volt-e a világjárvány?

Az előrejelzettnél kevesebb áldozatot követelt ugyan az influenzajárvány, de beigazolódtak azok a korábbi feltételezések, hogy a halálesetek többségét vírusos tüdőgyulladás okozta. A járvány első hulláma minden kontinensen végigsöpört, de szinte mindenhol várható egy második megbetegedési hullám.

A H1N1 vírussal kapcsolatos legújabb kérdések már nem azt feszegetik, hogy mutálódhat-e a vírus, hány áldozatot szedhet még, hanem leginkább arra keresik a választ, nem volt-e csupán hisztériakeltés a világjárvány. A kérdések olyannyira hangosak lettek, hogy az Európa Tanács (ET) strasbourgi székházában kedden nyilvános meghallgatást tartottak az ügyben, az ET egyik német képviselője, Wolfgang Wodarg kezdeményezésére. A találkozón a világjárvány fogalma körüli ellentmondásokat, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) túlzónak bizonyult jóslatait feszegették. Ám az igencsak eltérő álláspontok érzékelhetően nem közeledtek.

Az egyik oldalon álló parlamenti képviselők szerint az újinfluenza nem valóságos pandémia, hanem "áljárvány", amelyet a gyógyszeripari lobbi a veszély eltúlzásával erőltetett a világra, hogy minél nagyobb mennyiségű oltóanyagot sózzanak el. A meghallgatáson jelen volt Fukuda Keidzsi, a WHO főigazgató-helyettese, az európai gyógyszeripar képviselői, valamint több szakértő is. Fukuda határozottan cáfolta a gyógyszeripari laboratóriumok részéről történt nyomásgyakorlás vádját.

"A fenyegető világjárvány meghatározása nem történhet úgy, hogy közben a gyógyszereladók befolyást gyakorolnak" - hangsúlyozták nyilatkozatukban a meghallgatás kezdeményezői. Fukuda a hozzá intézett kérdésre válaszolva úgy definiálta a világjárványt, hogy abban csak a fertőzés elterjedése jelenti a mércét, a járvánnyal járó halálesetek száma nem. Csakhogy többen emlékeztettek arra, hogy a szervezet sok halottat jósolt a H1N1 következményeként. Idéztek olyan WHO-illetékeseket, akik korábban elismerték, hogy a világszervezet időközben "finomította" a pandémia definícióját.

A képviselők szerint a jóslatokkal milliókat tartotta rettegésben a WHO, és arra vette rá az egyes országok kormányát, hogy hatalmas pénzeket fizessenek ki a fölöslegesnek bizonyult oltóanyag-mennyiségért. Fukuda ellenérvként egyebek közt hivatkozott arra, hogy a járvány még nem ért véget. Másfelől azt hangsúlyozta, hogy a szervezet feladata, hogy felhívja az emberek figyelmét a veszélyre. Határozottan cáfolta ugyanakkor, hogy szakembereiket anyagi érdekeltség fűzhette a járvány veszélyeinek eltúlzásához.

A manrézán ugyanakkor az is kiderült, hogy Wodargnak és társainak semmilyen bizonyítéka nincs a gyógyszeripar általi nyomásgyakorlásra. Mint mondta, természetesen semmilyen "nyomozati" anyag nincs a birtokában, de amennyire a WHO eltúlozta a járvány várható halottainak számát, szakmai ismeretei szerint - maga is orvos - nem tud másra következtetni. A német politikus korábban azt is állította, hogy a vakcina rákot okoz. Egyelőre semmiféle bizonyíték nincs erre, sokkal inkább az ellenkezőjére. Az Egyesült Államokban például 60 millió embert oltottak be, és egyetlen problémát sem jelentettek az oltóanyaggal kapcsolatban.

Kételyek és tények

Az esélylatolgatás szinte minden fórumon téma lett. "Ha még nem is vagyunk túl rajta, de közel járunk az influenzajárvány végéhez" - szögezte le a napokban Steven Salzberg az új vírusról szóló elemzésében, a bioinformatikával foglalkozó Bioinformatics and Computational Biology központ igazgatója, a Forbes.com szakértője. Ahogy a szakember fogalmaz: jövő ilyenkor már emlékezni sem fogunk a járványra. Neki legyen igaza. Ám valószínű, hogy az új vírus miatt elhunytak hozzátartozói nem felejtenek ennyire gyorsan. Magyarországon eddig 107-en haltak meg H1N1-fertőzés miatt; Falus Ferenc országos tiszti főorvos szerint az elhunytak kilencven százaléka megmenthető lett volna a védőoltással.

Miért is jelenthetjük ki, hogy vége a járványnak? A január 15-ei európai CDC jelentésben az áll, hogy a 735 levett mintából 139 (19 százalék) volt fertőzött. Ez az arány most a hetedik egymást követő héten keresztül csökkent, illetve a szezonális influenza sem mutatkozik erőteljesnek. Salzberg ugyanakkor elismeri, hogy nem kizárt egy második hullám, amitől az amerikai népegészségügyi központ (Centers for Disease Control and Prevention) és a WHO is tart. Nem ismerjük annyira ezt a járványt, hogy biztonsággal kijelenthetnénk: valóban lecsengett. Ezt látszik alátámasztani Fukuda egyik nyilatkozata is: ,,a vírus aktivitása csökken ugyan, de folyamatosan követjük a terjedését, hiszen korántsem tűnt még el; korai lenne azt állítani, hogy itt a vége. Azt sem látjuk tisztán, hogy az következő hónapokban nem találjuk-e szembe magunkat egy újabb betegséghullámmal."

A szakember szerint ugyanakkor nem meglepő, hogy a különféle összeesküvés-elméletek gyártói magukra vonják a figyelmet, ismét kikelve a gyógyszergyártók ellen. Hatalmas pénzekről van ugyanis szó, az biztos. (Magyarországon egy-egy dózis, H1N1 vírus elleni vakcináért 4 eurót kapott az azt gyártó Omninvest, s 6 millió adagot rendelt belőle a kormány). A WHO jelentése szerint eddig 175 millió oltóanyagot adtak be világszerte, és eddig hatféle vakcinát minősítettek csak az Európai Unióban.

S azért is jó, hogy felmerültek a kételyek, így a WHO-nak legalább lehetősége nyílt megnyugtató válaszokat adnia. ,,Minden olyan állítás, amely azt kívánja bizonyítani, hogy a H1N1 járvány vaklárma, nem csak tudományos szempontból tévedés, hanem történelmileg is pontatlan" - szögezte le Fukuda, a világszervezet immár idézett szakembere. Az összeesküvés-elméletekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy már a legelején kapcsolatba léptek minden olyan szereplővel, akik részt vettek a járvány megfékezésében, de megfontoltan döntöttek a kapott javaslatokról, megvizsgálták, hogy azok kereskedelmi vagy valóban közegészségügyi érdekeket szolgáltak-e.

Ahhoz pedig senkinek sem kell járványügyi szakembernek lennie, hogy felismerje, világszerte számos áldozatot követelt a vírus. Ahogy az alábbi ábrán is látható.
angyalka___, 2010. június 15. kedd, 10:20
Címkék: Európa Tanács, Wolfgang Wodarg, Egészségügyi Világszervezet, Fukuda Keidzsi, Egyesült Államokban, Steven Salzberg,
Kommentek
Az EU intézkedéseket hozott a környezetbarátabb termésnövelő termékek forgalomba hozataláért
A tájékoztatás szerint a rendelet harmonizálja a - szerves vagy másodlagos nyersanyagokból készülő - termésnövelő anyagokra vonatkozó előírásokat Unió-szerte és ezzel új lehetőségeket teremt ezen anyagok nagyüzemi termelésére.

Ezen túlmenően harmonizált korlátozásokat vezet be a rendelet az ásványi trágyákban fellelhető szennyező anyagok bizonyos körében.

A rendelet értelmében a CE-jelöléssel ellátott uniós termésnövelő anyagoknak meg kell felelniük bizonyos követelményeknek ahhoz, hogy az uniós belső piacon szabadon forgalomba helyezhetők legyenek. E követelmények többek között a szennyező anyagok legmagasabb megengedett szintjére, az összetevők meghatározott kategóriáinak alkalmazására és a címkézésre vonatkoznak majd.

A CE-jelöléssel nem ellátott műtrágyák gyártóinak továbbra is lehetőségük lesz termékük forgalomba hozatalára a belföldi piacon.

Az új jogszabály a 2003 óta érvényes rendeletet váltja fel, és a műtrágyák minden fajtájára (ásványi és szerves anyagok, talajjavító
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 17:52
Az EU szigorítja a robbanóanyagok összetevőinek és adalékanyainak uniós ellenőrzését
tranzakciók.

A tagállamoknak a rendeletben foglalt feltételek mellett lehetőségük lesz olyan engedélyezési rendszerek létrehozására, amelyek segítségével bizonyos anyagokat a lakosság rendelkezésére lehet bocsátani. Az új szabályok kötelezővé tesznek számos képzési és tájékoztatási tevékenységet azon gazdasági szereplők számára, amelyek ilyen anyagokat állítanak elő vagy forgalmaznak, valamint a nemzeti ellenőrző hatóságok számára.

A szerdai megállapodás lehetővé teszi a tárgyalások megkezdését az Európai Parlamenttel, hogy mielőbb sor kerülhessen a rendelet elfogadására. A rendelet alkalmazását a hatálybalépését követően két évvel kell megkezdeni - közölték.

A COREPER tagjai az Európai Unió tagállamainak brüsszeli nagykövetei. A bizottság fő feladata, hogy egyeztesse az egyes kérdésekben kialakult tagállami álláspontokat és szakértői, diplomáciai szinten közelítse azokat, illetve találjon mindenki számára elfogadható alternatívákat. Ők tartják a kapcsolatot a kormányok és az uniós intézmények
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 17:12
Hivatalosan is elfogadták az Európai Unió jövő évi költségvetését
Az elfogadott kompromisszumos egyezség értelmében az EU 2019-ben 165,8 milliárd euró erejéig vállalhat pénzügyi kötelezettségeket, és 148,2 milliárd euró lehet a tárgyévi tényleges kifizetések összege. Előbbi összeg 3,2 százalékkal, utóbbi 2,4 százalékkal magasabb az idei számoknál.

Végeredményben mind a bőkezűbb kiadási keretet indítványozó parlament, mind pedig a hangsúlyt a takarékosságra helyező tanács nagyjából ugyanannyit engedett.

"Ez győzelem Európa számára" - mondta Jean Arthuis, a képviselőtestület költségvetési bizottságának elnöke.

Az EP rámutatott, hogy a parlament tárgyalói az eredeti javaslatnál közel 700 millió euróval többet harcoltak ki, amelyet egyebek mellett az Erasmus+ program, az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés, a klímaváltozás elleni küzdelem, a Horizon 2020, illetve a kis- és középvállalkozások támogatására fordíthatnak.

Hartwig Löger, az EU soros elnökségét betöltő Ausztria pénzügyminisztere üdvözölte a megszavazott büdzsét, hangsúlyozva, az segíti a
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 16:41
A tagországok közötti megkülönböztetés felszámolása lesz a román uniós elnökség fő célja
A politikus a bukaresti parlament szerdai együttes ülésén mutatta be a Kohézió mint közös európai érték mottóval megszervezendő román uniós elnökség prioritásait.

Meg kell haladni a régi és az új tagállamok, a nyugati és a keleti országok szembeállítását, az EU-nak nem lehetnek többé első- és másodosztályú polgárai, a tagországokat azonos mércével mérő, egyenlő bánásmódban részesítő unióra van szükség - hangoztatta a román kormányfő, kifejezve reményét, hogy 2019 az Európai Unió újjászületésének és megerősödésének évévé válik.

Románia egységesebb, jobb és "európaibb" Európát akar, és az uniós elnökség kiváló alkalmat teremt számára, hogy beleszóljon a jövőtervezésbe, hiszen a május 9-i nagyszebeni csúcstalálkozón kell majd a brit kilépés utáni uniónak irányt szabni, valamint a román elnökség idején tartják az európai parlamenti választásokat is - magyarázta Dancila.

A politikus a kohézió erősítésének gazdasági vetületei között a kevésbé fejlett térségek felzárkóztatását emelte ki, ami
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 16:32
Az Európai Parlament jóváhagyta az EU-Japán szabadkereskedelmi szerződést
többséggel ratifikálták a július 17-én aláírt egyezményt és elfogadták az úgynevezett stratégiai partnerségi megállapodást is, amely kiterjeszti az együttműködést a felek között egyebek mellett az energia, az oktatás, a kutatás-fejlesztés és a klímaváltozás elleni küzdelem területére is.

Japánban és az EU 28 tagállamában csaknem 640 millió ember él, a felek együttesen a világgazdaság közel 30 százalékát teszik ki, részesedésük a világkereskedelem teljes forgalmából megközelíti a 40 százalékot. Japán az Európai Unió hatodik legnagyobb exportpiaca, a japán kivitelnek pedig a harmadik legfontosabb célpontja az EU. A szerződés, melyről 2013 tavaszán kezdődtek az egyeztetések, jobban megnyitja a japán piacot az uniós mezőgazdasági export előtt, ahogy számos más ágazatban is bővíti a kiviteli lehetőségeket.

A megállapodás felszámolja a kétoldalú árukereskedelemre kivetett vámokat, megnyitja a szolgáltatások és a közbeszerzések piacát, valamint közös szabályrendszert és szabványokat hoz létre. Szakértők
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 15:02
Krónika 6. rész (határozathozatalok)
válságot követően szükségessé vált módosításokat tartalmazza - olvasható az előterjesztésben, amely így magasabb szintű irányítási és tájékoztatási követelményeket ír elő a nyugdíjkonstrukciók tagjai és ellátottai védelmében, valamint szigorúbb szabályozást a határokon átnyúló szolgáltatások ügyében.

Az értékpapírosítási uniós rendelet általános jelleggel meghatározza a főbb kereteket minden típusú értékpapírosítási tranzakcióra vonatkozóan. A rendelet 2019. január 1-jétől hatályos és alkalmazandó az Európai Unió összes tagállamában.

Egységesítették a feltételes szabadságra bocsáthatóság feltételeit

A parlament elfogadta a kormány büntetőjogi törvénymódosító csomagját, amely egyebek mellett egységesítette a feltételes szabadságra bocsáthatóság során mérlegelendő szempontokat.

A képviselők 131 igen szavazattal hagyták jövő az igazságügyi miniszter előterjesztését.

A Ház döntésével - az Alkotmánybíróság határozatára reagálva - visszaállította azt a 2010 előtti szabályozást, amely
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 13:02
Szigorodnak a homeopátiás készítményekre vonatkozó szabályok
kormány a szigorítást azzal indokolta, hogy a homeopátiás készítmények gyógyhatása klinikailag nem bizonyított, így azok alkalmazása veszélyeztetheti a betegek gyógyulásának folyamatát, különösen abban az esetben, ha a hagyományos kezelés a homeopátiás készítmények használata miatt marad el.

Az új szabályok szerint a Magyarország uniós tagsága, vagyis 2004. május 1. előtt engedélyezett, terápiás javallattal rendelkező homeopátiás gyógyszerek 2020. január 1-jét követően akkor hozhatók forgalomba, ha az európai parlamenti és tanácsi irányelv, illetve az azt átültető jogszabályok előírásainak megfelelnek.

A jövőben egészségügyi bírsággal sújthatják azokat az egészségügyi szolgáltatókat, amelyek felszólítás ellenére sem tesznek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

Módosul a büntető törvénykönyv is: a gyógyszer kikerül az egészségügyi termék fogalmi köréből, és egy új tényállásban rendelkeznek a gyógyszerhamisítás szankcionálásáról.

Egységesül a betegségregiszterekre vonatkozó
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 13:01
Az uniós bíróság helybenhagyta a korábbi egyiptomi elnökkel szemben hozott korlátozó intézkedések meghosszabbít
Az ügy előzménye, hogy az Egyiptomban 2011 januárjában indult politikai események miatt az Európai Unió Tanácsa az év tavaszán olyan határozatot fogadott el, amely az állami pénzeszközök hűtlen kezeléséért felelősként azonosított, és a hozzájuk kapcsolódó emberekkel, szervezetekkel és szervekkel szemben korlátozó intézkedéseket vezetett be.

A határozatot, amely a korábbi egyiptomi elnököt, Hoszni Mubarakot is jegyzékbe vette amiatt, hogy az állami pénzeszközök hűtlen kezelésével összefüggésben az egyiptomi hatóságok bírósági eljárást folytatnak ellene az ENSZ korrupció elleni egyezménye alapján, már kétszer meghosszabbították. Mubarak azt kérte az Európai Unió Törvényszékétől, hogy semmisítse meg az uniós tanács határozatában szereplő intézkedések meghosszabbításra vonatkozó jogi aktusokat. Szerdán kihirdetett ítéletében az uniós törvényszék elutasította a keresetet és helybenhagyja a vagyon befagyasztásának meghosszabbítására vonatkozó, 2017-es és 2018-as tanácsi határozatokat.

Indoklásában a
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 12:22
Képek, videók
Európa Tanács.jpg
agica2004
2011. február 02. szerda, 13:08
Európai Unió Tanácsa
paulina
2009. március 29. vasárnap, 11:01
Wolfgang Puck.jpg
farkas1945
2013. február 27. szerda, 11:27
Wolfgang-see ,Salzburg ;A
farkas1945
2013. január 30. szerda, 10:39
Wolfgang Amadeus Mozart.j
06mohild
2012. október 27. szombat, 18:17
Ausztria - Wolfgang to
ducjanos
2011. március 05. szombat, 16:19
Wolfgang_Luth.jpg
sztana45
2010. december 13. hétfő, 22:36
johann_wolfgang_von_go eth
klara50
2010. november 30. kedd, 01:32
wolfgangsee.jpg
skorpiolilike
2010. június 25. péntek, 15:51
Wolfgang papa
magdaseppa
2009. március 25. szerda, 12:25
Wolfgang Hohlbein.jpg
ujjozsef
2009. március 06. péntek, 18:23
Az egészségügyi iskola
wob
2018. július 21. szombat, 10:09
5 Az egészségügyi maffia.
sarkadykati
2011. március 25. péntek, 03:21
78_78 Állat-egészségügyi
charlotteani
2010. november 15. hétfő, 22:00
Egészségügyi biztositó ép
tarsoly-galeria
2010. március 21. vasárnap, 17:44
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.