Belépés
2020. július 12. vasárnap | 28. hét | 194. nap | 17:47 | Izabella, Dalma
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Politikai nyilatkozatot fogadott el a Ház a népképviseleti rendszer 1990-es visszaállításáról
Az Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László házelnök, továbbá Kocsis Máté, Kósa Lajos, Varga Mihály, Németh Zsolt és Hörcsik Richárd (Fidesz), valamint Harrach Péter (KDNP) által jegyzett előterjesztést 126 igen szavazattal, 1 nem ellenében fogadta el a parlament.

A nyilatkozat szövege szerint az Országgyűlés tisztelettel emlékezik meg az ország állami önrendelkezésének 1944. március 19-én történt elvesztését követő első szabadon választott népképviselet 1990. május 2-i megalakulásáról, amely - az alaptörvény szerint - "hazánk új demokráciájának és alkotmányos rendjének kezdete". A szabad országgyűlés az ettől a jogtól évtizedekig megfosztott magyar polgárok demokratikusan kinyilvánított akaratából jött létre.

Az Országgyűlés tagjai fejet hajtanak mindazon magyarok helytállása előtt, akiknek hűsége, szabadságvágya, bátorsága, áldozatvállalása elengedhetetlen volt ahhoz, hogy "a magyar nép ismét önnön kezébe vehesse sorsát" - olvasható a szövegben.

Hálával emlékeznek a nemzetiszocialista, illetve a kommunista diktatúra és az idegen megszállás ellen küzdő és a vértanúságot is vállaló honfitársakra, az 1945-ös és 1947-es nemzetgyűlés demokratikus meggyőződésük mellett mindvégig kitartó képviselőire, az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire, a rendszerváltoztatás folyamatának nemzet és demokrácia iránt elkötelezett előkészítőire és elindítóira éppúgy, mint azokra, akik mindennapi munkájukkal, erőfeszítéseikkel, tehetségükkel, szorgalmukkal, gyermekeik felnevelésével járultak hozzá az ország fennmaradásához - tartalmazza a politikai nyilatkozat. Rögzíti azt is: "kegyelettel gondolunk az első szabadon választott országgyűlés elhunyt tagjaira, s megbecsüléssel mindazon képviselőtársainkra, akik a rendszerváltoztatás első demokratikus parlamentjében, illetve azt követően megbízatásuk lejártával, a polgári életbe visszatérve Magyarország felemelkedéséért dolgoztak".

A dokumentum úgy fogalmaz: a kommunisták több mint négy évtizednyi uralma során lepusztított, elszegényített, súlyos adósságokkal terhelt és szellemileg, lelkileg is megnyomorított ország helyreállítása történelmi súlyú kihívás elé állította az új törvényhozás tagjait. A demokratikus és jogállami berendezkedés rövid időn belül megvalósuló felépítését, a piacgazdaság jogi kereteinek kialakítását, az ország nemzetközi kapcsolatrendszerének átalakítását, az ország határain kívül rekedt magyar közösségekért való felelősségvállalás visszaillesztését a nemzetpolitikába "a Szent István-i államszervezéshez fogható jelentőségű tettként fogadjuk el, és elismeréssel illetjük".

Ugyanakkor a rendszerváltoztatás továbbvitele során hozott döntésekkel nem sikerült gátat szabni a társadalom jelentős részét érintő kiábrándulásnak és "a kommunista diktatúrát korábban fenntartó csoportok meg-megújuló uralmi törekvéseinek". Ezt a posztkommunizmusként jelölhető, az ország újbóli lecsúszásának és külső függésbe kerülésének veszélyét többször felidéző korszakot az új alaptörvény 2012. január 1-jei hatálybalépése zárta le - áll az elfogadott előterjesztésben.

A nyilatkozat szerint a most megbízatását töltő Országgyűlés tagjai a magyar történelem jeles teljesítményei között tartják számon a 30 évvel ezelőtt megalakult népképviselet országépítő munkáját, és újólag elkötelezik magunkat a rendszerváltoztatás célját és értelmét adó értékek: a szabadság, az alkotmányosság és a nemzeti önrendelkezés mellett.

"Valljuk, hogy csakis a közösség demokratikus akaratnyilvánítás útján kifejezett felhatalmazása szabhat irányt az állam működésének. Valljuk, hogy csakis egy önmagára értékként tekintő nemzet képes szabad akaratnyilvánításra. Valljuk, hogy csakis egy, a hagyományaira támaszkodó, de megújulni tudó erős állam alkalmas e szabadság külső és belső feltételeinek biztosítására".

Széchenyi István szavaival vallják továbbá azt is: csakis a "saját tengelye körül forgó", önálló Magyarország kerülheti el, hogy ismét gyarmati sorba süllyesszék, s csak egy ilyen Magyarország válhat bármely együttműködésben egyenrangú szövetségessé. "Mi, a megbízatását töltő Országgyűlés tagjai 1990. május másodikát visszanyert szabadságunk első napjának tekintjük, mely szabadság arra adatott, hogy az egymást követő nemzedékek ismét naggyá tegyék Magyarországot" - zárul a dokumentum.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. május 02. szombat, 11:51
Címkék: Orbán Viktor, Kövér László, Kocsis Máté, Kósa Lajos, Varga Mihály, Németh Zsolt,
Kommentek
MSZP: a 13. havi nyugdíj legyen egységesen 140 ezer forint!
Az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke szerdai, online sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy csütörtökön kezdődik el a parlamentben a 13. havi nyugdíj visszaállításáról szóló javaslat vitája.

Korózs Lajos azt mondta, igazságosabb lenne, ha minden jogosult ugyanakkora összeget kapna 13. havi járandóságként. Arra is kitért, hogy azért javasolnak 140 ezer forintot, mert jelenleg körülbelül ennyi a havi átlagnyugdíj.

A politikus hangsúlyozta, amennyiben az állam jövőre egyheti plusznyugdíjat fizet ki, akkor ez minden érintettnek 35 ezer forintot jelentene fejenként. Hozzátette, amennyiben elfogadják a javaslatukat, akkor azzal a nyugdíjasok kétharmada jobban járna, mert ők átlagos vagy átlag alatti mértékű nyugdíjat kapnak.

A szocialisták azt is kérik, hogy ezt a plusz egyheti nyugdíjat ne a jövő év elején, hanem már idén július 1-jén utalják el - mondta a politikus.

Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke a jövő évi büdzséről azt mondta, hogy a kormány a cserbenhagyás
velemenyezd, 2020. június 03. szerda, 14:22
Harminc éve szabadon - Hiller: Magyarországon nincs igazi köztársaság
Magyarországon ma nincs igazi köztársaság, de "soha nem fogunk letenni arról, hogy egy új, szabad magyar köztársaságot kiáltsunk ki" - mondta Hiller István.

Felidézte, hogy 30 éve ezen napon választotta meg az új Országgyűlés Göncz Árpádot házelnöknek és egyúttal ideiglenes államfőnek, majd augusztus 3-án köztársasági elnöknek. Göncz Árpád két cikluson, tíz éven át töltötte be hivatalát, és nemcsak a köztársaság, de "az emberek, mindannyiunk elnöke volt" - fűzte hozzá.

Kunhalmi Ágnes szocialista országgyűlési képviselő a megemlékezésen elmondta: az ellenzék azért nem vett részt a parlament szombati ünnepi ülésén, mert szerintük a kormányoldal autoriter rendszert hozott létre, tagadja a demokratikus párbeszédet és a politikai váltógazdaságot.

Történelemhamisító az a politikai nyilatkozat, amelyet a népképviseleti rendszer 1990-es visszaállításáról fogadtak el az ellenzéki frakciók távollétében a "csonka" parlament ünnepi ülésén - vélekedett.

Az ellenzéki politikus szerint meg kell
velemenyezd, 2020. május 02. szombat, 15:52
Harminc éve szabadon/Krónika (ünnepi ülés)
az elmúlt harminc évben elértünk és amit az elmúlt hetekben megtapasztaltunk, "hogy hamarosan újra élvezhessük a szabadságot". Kiemelte: az elmúlt hetekben a járvány nem csak törékenységünkre figyelmeztetett, de a társadalmi összefogás erejét is megmutatta.

Hangsúlyozta, hogy amit az elmúlt harminc évben alkottunk, az kiállta az idő próbáját, "Magyarország független, demokratikus jogállam, szabad ország".

Politikai nyilatkozatot fogadott el a Ház a népképviseleti rendszer 1990-es visszaállításáról

Politikai nyilatkozatot fogadott el az Országgyűlés Magyarország népképviseleti rendszerének harminc évvel ezelőtti visszaállításáról.

Az Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László házelnök, továbbá Kocsis Máté, Kósa Lajos, Varga Mihály, Németh Zsolt és Hörcsik Richárd (Fidesz), valamint Harrach Péter (KDNP) által jegyzett előterjesztést 126 igen szavazattal, 1 nem ellenében fogadták el.

A nyilatkozat szövege szerint az Országgyűlés tisztelettel emlékezik meg az ország állami
velemenyezd, 2020. május 02. szombat, 13:11
Krónika 4. rész (határozathozatalok, azonnali kérdések)
A napirend elfogadása

A Fidesz kezdeményezésére a parlament napirendje kiegészült Magyarország népképviseleti rendszerének harminc évvel ezelőtti visszaállításáról szóló politikai nyilatkozat tárgyalásával. A nyilatkozat - amelynek egyik előterjesztője képviselőként Orbán Viktor miniszterelnök - összevont vitája április 27-én, a zárószavazása a május 2-i ünnepi ülésnapon lesz.HatározathozatalokAz Országgyűlés egyhangúlag, 170 igen szavazattal elfogadta a nemzetközi polgári repülésről szóló egyezmény több módosított jegyzőkönyvének kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot.Azonnali kérdések

Jobbik: támogatná-e a kormány a kötelező maszkviselést?

Lukász László György (Jobbik) azt kérdezte az emberei erőforrások miniszterétől, támogatná-e a kormány, hogy mindenki számára kötelező legyen a maszkviselés, és hogy ehhez az állam biztosítsa a felszerelést.

Arra is választ várt a minisztertől: elegendőnek tartja-e az 500 ezer forintos bérkiegészítést az
velemenyezd, 2020. április 20. hétfő, 16:42
Koronavírus - Szekszárd polgármestere aláírta a költségvetési rendeletet
döntöttem, hogy a koronavírus-helyzet kapcsán ne legyen akadálya annak, hogy a város forrásokat tudjon fordítani a védekezésre" - mondta.

"A rendeletet később lehet módosítani, de most jogosultak leszünk állami támogatásra, indulhatunk pályázatokon, folytatódhatnak az elkezdett projektek; mindezt megakadályozta volna, ha nincs elfogadott költségvetés" - fogalmazott.

Azt is elmondta, hogy saját hatáskörben döntött a szervezeti és működési szabályzat módosításáról, a polgármesteri kabinet visszaállításáról és arról, hogy a Szekszárdi Vasárnap című városi hetilap kiadását átveszi a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft.-től.

Bomba Gábor, az ellenzéki Éljen Szekszárd Egyesület frakciójának vezetője közösségi oldalán közzé tett posztjában azt írta: a költségvetés ilyen elfogadása "a hatalommal való visszaélés tipikus esete. Különösen méltatlan egy ilyen döntés március 15-e előtt, amikor a demokráciát és a sajtószabadságot ünnepelnénk".

A 19 milliárd 600 millió forint főösszegű költségvetés az
velemenyezd, 2020. március 13. péntek, 19:33
KDNP: kiállunk a kárpátaljai magyarok oktatási és nyelvi jogainak visszaszerzése mellett
elkötelezett a kárpátaljai magyarok oktatási és nyelvi jogai ügyében. Jelezte: a KDNP egyetért azzal, hogy mindaddig blokkolni kell az Ukrajna-NATO tanácsüléseket, ameddig Ukrajna a kárpátaljai magyarok oktatási és nyelvi jogait nem állítja vissza.

Százötvenezer magyar él Kárpátalján, ezért "150 ezer okunk van arra", hogy a kárpátaljai magyarság oktatási és nyelvi jogainak visszaszerzése mellett kiálljunk - hangoztatta Juhász Hajnalka, hozzátéve: nem többletjogokról, hanem a szerzett jogok visszaállításáról van szó. Hozzátette, hogy Kárpátalján több mint 70 magyar oktatási intézményt és 16 ezer diákot érint hátrányosan a kialakult helyzet.

Az ukrán külügyminiszter március 26-ai budapesti látogatása kapcsán kifejtette: a magyar kormány célja, hogy konstruktív párbeszédet kezdjen el, hiszen Magyarország számára a jószomszédi viszony helyreállítása kiemelten fontos, ahogyan az is, hogy továbbra is kiálljon Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett.

Közölte: a KDNP azzal is egyetért,
velemenyezd, 2020. március 10. kedd, 12:26
Újpesti címervita - Az UTE elutasítja az Újpest FC feltételeit
kompetenciájába" - olvasható az anyaegyesület MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében, amely egyoldalú és tisztességtelen követeléseknek minősíti a labdarúgócsapatot működtető Újpest FC követeléseit.

Őze István klubigazgató az MTI-nek azt mondta, a hetedik pontot sem fogadták el, de arról lehet tárgyalni.

Az UTE leszögezte, "kizárólag nagynyilvánosság előtt, transzparens módon, a szurkolói csoportok, a sajtó, és az érdeklődők teljes bevonásával hajlandó tárgyalni tovább a címer visszaállításáról".

Az Újpest FC 2017. július 3-án mutatta be az új címert. A futballcsapat honlapja szerint a több ezer beküldött szurkolói voks alapján egyértelmű eredmény született a három szavazásra bocsátott tervezet között. A szurkolók ezután tüntetésen követelték a régi címer visszaállítását, az UTE pedig kisebbségi tulajdonosként nem járult hozzá a változtatáshoz. Az anyaegyesület felszólította a labdarúgóklub vezetőit, hogy azonnali hatállyal szüntessék meg a törvénysértő címerhasználatot, és már akkor
velemenyezd, 2019. július 17. szerda, 21:12
Képek, videók
Nyilatkozat
sanci81
2017. május 07. vasárnap, 09:40
Nyilatkozat 01.jpg
chillik
2016. szeptember 21. szerda, 08:14
Nyilatkozat 02.jpg
chillik
2016. szeptember 21. szerda, 08:13
tiltó nyilatkozat ....jpg
dnemethk
2015. június 07. vasárnap, 09:17
nyilatkozat.jpg
dnemethk
2012. október 26. péntek, 23:39
Boross-Gulyás-nyilatko zat
furaila
2012. július 27. péntek, 08:43
lemondó nyilatkozat
agica2004
2012. április 09. hétfő, 16:23
nyilatkozat Öböl TV-nek
credo77
2008. február 23. szombat, 23:35
orban_viktor_voroshads ere
agica2004
2018. április 04. szerda, 20:56
orban-viktor-es-traian -ba
agica2004
2018. április 04. szerda, 20:54
orban-viktor-tokes.jpg
agica2004
2018. április 04. szerda, 20:53
orban-viktor-tokes-nem eth
agica2004
2018. április 04. szerda, 20:51
orban_viktor_sunyiság. jpg
agica2004
2017. május 16. kedd, 19:19
orban-viktor-studio.jp g
agica2004
2017. február 10. péntek, 16:46
orban-viktor-tablokepe .jp
agica2004
2017. február 10. péntek, 16:45
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.