Belépés
2019. december 07. szombat | 49. hét | 341. nap | 12:23 | Ambrus
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Márton napján november 11-én feltétlenül ennünk kell libát
ellenkező esetben egész évben éhezni fogunk a népi hiedelem szerint.

Szent Márton püspök 316 körül született a Római Birodalom Pannónia tartományában, Savariában, a mai Szombathelyen. Amikor besorozták a római hadseregbe, lovas testőrtiszt lett Galliában. Amint lehetősége volt, onnan kilépett és megkeresztelkedett, majd kelet felé indult téríteni. Megalapította Franciaország egyik vallási központját, a Tours melletti kolostort. Nevéhez a legendák szerint számos csodák kapcsolódnak: csodás gyógyítások, az ördög legyőzése, a rablók megtérítése, a halottak feltámasztása, a vad kutyák megszelídítése. A védőszent segítette a gyermekbetegségben szenvedőket, a koldusokat, a katonákat, a ló- és lúdtartókat, a szőlőművelőket, a hordókészítő kádárokat. Kultuszát tisztelet övezi mind a mai napig. November 11-én temették el, s ez a nap vált emléknapjává.

Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, a nagy mulatozások és libalakomák, az újbor kóstolásának a napja. A dínom-dánomokról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. E napon fejezték be az őszi munkákat, a cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket, s mellé még egy libát is. Ilyenkor már iható az újbor, ekkor vágták le először a tömött libákat. A 14. századi krónikákban Márton napja a tisztújítás, a fizetés, a jobbágytartozás lerovásának a napja volt. A Szent György napon legelőre hajtott jószágok az ősz beálltával, de legkésőbb Szent Márton (november 11.) napján az istállóba kerültek. Szokás volt a Márton napi vesszőhordás és a pásztorok megajándékozása. A disznópásztorok felkeresték azokat a házakat, ahonnan állatokat hajtottak a legelőre, és vesszőket vittek ajándékba a gazdáknak. Ez volt a Szent Márton vesszeje. Arról pedig, azt tartották, ahány ága van, annyit malacozik majd a disznó.

Márton - napi hiedelmek:
Márton napján nem szabad mosni, teregetni, mert elpusztulna a jószág.
Aki november 11-én éjjel álmodik, boldog lesz.
A bornak Szent Márton a bírája, mert ekkorra kell kiforrnia a mustnak. A lúdpecsenyés vacsora után a koccintást Márton poharának hívták.
Aki spicces lesz az újbortól, az a következő évben megmenekül a gyomorfájástól és a fejfájástól.
Aki ezen a napon csak répát eszik, ágyba vizelő lesz.

Márton napjához kapcsolódó időjóslás:
Ha a liba csontja fehér és hosszú, akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid, akkor sáros.
Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.
Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.
Ha jókedvű Márton, kemény tél lesz, borús Márton, borongós tél.
Márton napjához sok vigasság kapcsolódik. Az Újbudai 60+ Program tagjai is évről-évre részt vesznek a Tatai Vadlúd Sokadalom rendezvényen, ahol páratlan természeti jelenségben és számtalan élményben van részük az érdeklődőknek. Az idén november 30-án érdemes ellátogatni az Öreg-tó körüli különlegességre.
- A képen látható textilszobor Ster Lászlóné alkotása, aki a 2019. évi
Szenior Ki Mit Tud? versenyen különdíjat kapott alkotása elismeréséül.
A szobor és a kiállítás többi darabja ezen a héten megtekinthető az
Újbudai Önkéntes Koordinációs és Módszertani Központban, nyitvatartási időben.
..........................Forrás: Új Buda 2019, november 13
maroka, 2019. november 14. csütörtök, 11:06
Címkék: Szent Márton, Római Birodalom Pannónia, Megalapította Franciaország, Szent György, Tatai Vadlúd Sokadalom, Ster Lászlóné,
Kommentek
Levél a Télapótól - Anyukáknak
"Szóval, ha csomagot az idén nem is hozok (mert úgyis épp elég csokit esztek, mindig ezt mondjátok), szeretném, ha tudnátok, hogy a gyerekeitek IMÁDNAK benneteket, és nagyra értékelik, amit tesztek értük (bár nem feltétlenül tudják még ezt kifejezni). És rajtuk kívül még én is nagyra értékelem a munkátokat, mert minden évben egyre több a jó gyerek, és egyre több a boldog gyerek, ami a ti munkátoknak köszönhető! Szóval ne lógassátok az orrotokat, ha nem minden úgy jön össze, ahogy terveztétek. Továbbra is tegyetek meg mindent, amit tudtok, és jövőre lazítsatok többet, mert nagyon megérdemlitek!"

Szeretettel:

Az Igazi Mikulás
koszegimarika, 2019. december 06. péntek, 09:03
Kubatov Gábor: legközelebb már nem a csoportkörös szereplés a maximális cél
A csütörtöki sajtótájékoztatón a klub első embere emlékeztetett arra, hogy az Európa-liga csoportkörének utolsó fordulójában azzal a bolgár Ludogoreccel találkoznak, amelyet ebben a szezonban háromból kétszer legyőztek.

"Még idegenben sem lehetetlen tehát nyernünk, ami most a továbbjutásunkat jelentené" - közölte.

Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a csoportkörös kupaszereplés volt az elsődleges céljuk, minden, eddig már megszerzett pontnak örülniük kell.

"Az utolsó fordulóhoz érve viszont a továbbjutást illetően még mindig a saját kezünkben van a sorsunk, már ennek az érzése önmagában fantasztikus" - nyilatkozta.

A H csoportban a Ludogorec hét ponttal a második, a Ferencváros hat ponttal a harmadik helyen áll. Még júliusban, a BL-selejtezőben a magyar bajnoki címvédő itthon 2-1-re, idegenben 3-2-re nyert, míg október elején, az El-csoportkör második fordulójában a bolgárok 3-0-ra bizonyultak jobbnak a Groupama Arénában.

Kubatov Gábor hozzátette: az őszi
velemenyezd, 2019. december 05. csütörtök, 12:41
Megjelent a Sport 2019 évkönyv
megállapodásról.

Vékássy Bálint, a MOB főtitkára közölte: számára olyan az évkönyv, mint a sportolóknak az olimpia, amelyen mindenki ott akar lenni, amelyből mindenki ki akarja venni a részét.

"A szerzők ugyanúgy szeretnének emlékezetes írásokkal bekerülni, a fotósok látványos képekkel megjelenni, miként a sportolók kvótát szerezni az olimpiára" - mondta. Hozzátette: a szerzők sokszínűsége pedig arra emlékezteti, ahogy a világ országainak képviselői találkoznak az olimpiákon.

"Bár a könyvben a szerzők nem feltétlenül úgy vetélkednek egymással, mint a sportpályákon a versenyzők, hanem érdekes történetekkel, színes karakterekkel, látványos képekkel. A családias közeg viszont ugyanúgy jellemző a sportújságírókra, mint egy olimpia résztvevőire" - emelte ki, majd zárásként újabb párhuzamot vont.

"A megnyitó, ahol felhúzzák a zászlót és eldördül a képzeletbeli startpisztoly, az a könyv életében ahhoz hasonlatos, amikor az a boltokban a polcokra kerül" - fogalmazott.

Szöllősi György, a
velemenyezd, 2019. december 03. kedd, 16:22
Harmónia......
HarmoNet Harmóniakártya (2019-11-26)

Kedves agica2004 !

A Harmóniakártyád szava és a kép összefüggései határozzák meg a mai napodat. A szó és a háttér szimbólum együtt mutatják meg az Univerzum üzenetét.
A mai napodat Magabiztosság hatja át.

Kőfal - Védelem

A kövek, kötőanyag nélkül is megállnak egymáson. A kőfal, kőkerítés, a biztos alapra épített házat jelképezi. Élőhelyet nyújt a különféle kis állatoknak, a mediterrán, horvát, görög, spanyol tájak sajátja. Szabadon épülést jelent. A képzés nélküli tudást mutatja. A szakrális mágia és a felismerések asszociációját hordozza. Figyeld a természet jeleit! A kőfal a tökéletes illeszkedés és egyben a védelem szimbóluma. Jelent szilárdságot és állhatatosságot is. Kapcsolható a régi korokhoz, mikor még nem ismerték a kötőanyagot, mégis tudtak szilárd alapokon fekvő, tökéletes menedéket nyújtó építményeket létrehozni.

Szerelmi üzenet: A tökéletesen illeszkedő felekből álló kapcsolat megtalálása -
agica2004, 2019. november 27. szerda, 19:12
Kercsi incidens - Zelenszkij: Ukrajna visszaköveteli Moszkvától a hadihajókról hiányzó berendezéseket
Az elnök emellett azt ígérte, hogy a hajókat három hónap alatt rendbe hozzák.

"Visszahoztuk a hajókat. Mindent teljesítettünk, ahogy ígértük. Igaz, nincs minden rendben, néhány berendezés hiányzik belőlük. De hamarosan elkészülnek a listák arról, hogy mi nincs meg, és először is Oroszországhoz fordulunk, s feltétlenül visszaadja nekünk. Másodszor, hadihajóink három hónap alatt mindenképpen készen lesznek" - fogalmazott Zelenszkij.

A Bergyanszk és a Nyikopol naszádot, valamint a Jani Kapu vontatóhajót november 17-én vontatták ki az orosz fél Kercs kikötőjéből a nyílt tengerre, majd semleges vizeken, Odesszától mintegy 300 tengeri mérföldre kezdődött meg a vízi járművek átadása. A hajók csak november 20-án estére futottak be az Odessza közelében lévő Ocsakov kikötőjébe, mivel mozgásképtelenek voltak, így vontatni kellett őket végig az ukrán partok felé.

Ihor Voroncsenko, az ukrán haditengerészet parancsnoka kijelentette, hogy a hajókat az orosz fél "szörnyű állapotban, teljesen
velemenyezd, 2019. november 25. hétfő, 18:52
Szcientológia
Lafayette Ron Hubbard. 1911. március 13. 1986. január 24. amerikai sci fi író, a Szcientológia Egyház megalapítója.

A Szcientológia Egyház lényege
.Hogy mi a Szcientológia Egyház lényege, azt nem feltétlenül egyszerű feladat összefoglalni. Próbálja meg bárki néhány gondolatban megfogalmazni bármilyen vallás lényegét. Vagy egy filozófia, egy tudomány lényegét. De akár még egy festményről vagy versről is elég nehéz lenne pár gondolatban elmondani, hogy mi a “lényege". Arról nem is beszélve, hogy ahányan vagyunk, annyi különböző dolgot láthatunk fontosnak ugyanabban a dologban, és ez így helyes.

A Szcientológia egyik alaptétele éppen az, hogy az igaz, ami számodra igaz. Vagyis ne mások értékítélete, véleménye alapján alkoss véleményt vagy cselekedj, hanem figyeld meg a világot, és azt lásd, ami benne van. Ami számodra benne van, és ami a te
foldinefehereva, 2019. november 24. vasárnap, 21:38
Krónika 2. rész (kormányhivatali egyszerűsítés)
itt ez az előterjesztés.

Kitért rá: borzalmas mennyiségű törvényt módosítanának egy ilyen salátatörvényben, a módosítások egy része helyes és előremutató változtatásokat tartalmaz, de ha végigmennek az összes módosításon, mindig előkerülnek kifogásolható elemek.

Miniszterelnökség: szolgáltató államot kell kialakítani

Tuzson Bence a vitára úgy felelt: egy szolgáltató állam kialakítása a cél, ami egyablakos ügyintézéssel átlátható módon működik, és csak akkor avatkozik be, amikor arra feltétlenül szükség van.

Elmondta: Ausztriában egy órát kell várakozni útlevélkészítéskor, míg nálunk ez az idő tizenöt perc. "Egy jól működő rendszert alakítottunk ki" - szögezte le.

A bejelentési eljárások esetében az államnak harminc napja van a döntése meghozatalára.

Az építésügy, mint hatósági ügy sosem tartozott önkormányzati hatáskörbe - mondta -, mindig is államigazgatási hatósági ügy volt. Helyesnek ítélte, ha ezen ügyeket az állam intézi.

Megmarad a mezőőri rendszer - válaszolta
velemenyezd, 2019. november 21. csütörtök, 17:11
Krónika 17. rész (Országgyűlés működése, házszabály)
mondta, hogy az ellenzéket megpróbálják kizárni abból, hogy gyakorolhassák a népképviseletet. A kormányzat azokat a választókat akarja kizárni, akik az ellenzékre szavaztak - tette hozzá.

Hohn Krisztina (LMP) kijelentette, a javaslat akkor lenne pontos, ha társulna hozzá egy etikai kódex, amiben megneveznék, hogy melyek azok a szavak és kijelentések, amelyek nem hangozhatnak el az ülésteremben. Megjegyezte, attól tart, hogy olyan megszólalásokért is ki fognak tiltani képviselőket, amelyek nem feltétlenül obszcénak.

A vitában többször szót kérő Bősz Anett (független) egyik felszólalásában azt mondta, hogy a törvény olyan gumiszabályokat ad a kormány kezébe, amikkel bosszúhadjáratot lehet folytatni az ellenzék ellen.

Mátrai Márta - az ellenzéki kritikákra reagálva - hangsúlyozta, az országgyűlési szabályok egyformán vonatkoznak a kormánypárti és ellenzéki képviselőkre.

Korózs Lajos (MSZP) arról beszélt, hogy a kormánypártok elvették annak a lehetőségét, hogy értelmes vitákat lehessen
velemenyezd, 2019. november 21. csütörtök, 07:10
Képek, videók
Nem feltétlenül a ....jpg
pacsakute
2013. július 30. kedd, 13:36
szent márton1111.jpg
maroka
2019. november 08. péntek, 22:43
szent márton1108.jpg
maroka
2019. november 08. péntek, 22:43
szent márton2015.jpg
zsokica45
2015. november 23. hétfő, 18:52
1375-szent_marton.jpg
foldinefehereva
2014. november 10. hétfő, 20:59
szent_marton.jpg
gigi55
2013. február 09. szombat, 19:25
1375-szent_marton..jpg
gigi55
2013. február 09. szombat, 19:19
szent_marton.jpg
basikele
2012. november 14. szerda, 04:55
Szent-Márton-és-a-kold us.
basikele
2012. november 14. szerda, 04:54
11019-szent-marton-nap i-u
basikele
2012. november 13. kedd, 20:04
Szent Márton
isti53
2012. november 11. vasárnap, 06:29
orig-Szent_Marton.jpg
aranyosmagdika
2011. március 14. hétfő, 18:20
A Harmadik Birodalom
makrancosholgy
2016. február 07. vasárnap, 19:19
A Hettita Birodalom
sanci81
2016. január 23. szombat, 12:06
Római birodalom
nagysugar
2013. október 13. vasárnap, 12:02
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.