Belépés
2020. július 06. hétfő | 28. hét | 188. nap | 09:47 | Csaba
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A Jégféreg projekt
A Jégféreg projekt (angolul: Projekt Iceworm) az Egyesült Államok Hadseregének egyik szigorúan titkos programja volt a hidegháború idején.

A projektben nukleáris rakéták kilövésére alkalmas hálózatot szándékoztak kiépíteni a grönlandi jégtakaró alatt. A végső cél közepes hatótávolságú rakéták telepítése volt a jég alatt, elég közel ahhoz, hogy azokkal elérjék a Szovjetunión belüli célpontokat. A projektet titokban tartották a dán kormány előtt is. Készült egy megvalósíthatósági tanulmány a jég alatti létesítményekkel kapcsolatban, ami nagy hírveréssel beharangozott "fedő" projekt volt, az úgynevezett Camp Century, ami 1960-ban indult. A bizonytalan jég feltételek miatt a projektet törölték 1966-ban.

A Camp Century mélyére vezető, 400 méteres alagút 1964-ben. Több mint 12 ezer méternyi oldalirányú vájat ágazott el a főalagútból.
A részletek a rakétabázis projektről évtizedekig titkosak voltak. Először 1995 januárjában derült fény rá egy vizsgálat kapcsán, amelyet a dán Külpolitikai Intézet (DUPI) folytatott le a nukleáris fegyverek Grönlandon való használatáról, illetve tárolásáról.

Épül az állítólagos kutatóbázis északkeleti bejárata 1959-ben. Az alatta lévő alagútrendszert 1959 és 1963 között ásták ki.
Megvalósíthatósági teszteket végeztek az építési technikákkal kapcsolatban. A projekt Camp Century néven indult az Egyesült Államok hadserege által. A bázis 200 m tszf magasságban található Grönland északnyugati részén, az amerikai Thule Légibázistól 240 km-re. A radar és a Thule légibázis már aktív használatban volt 1951 óta.
A Camp Century-t úgy írták le, mint egy megfizethető, jégsapka alatti katonai bázist. A titkos Project Iceworm egy alagútrendszer volt, 4000 km hosszú, ahol telepíthető volt akár 600 db nukleáris rakéta, ami képes volt elérni a Szovjetunió területét egy nukleáris háború esetén. A rakéták helye a grönlandi jégtakaró alatt volt, és helyüket rendszeresen változtatták volna. Míg a Project Iceworm titkos volt, a Camp Century-re vonatkozó terv egy Dánia által jóváhagyott terv volt, valamint a létesítmény, beleértve a nukleáris erőművet is, megjelent A Saturday Evening Post magazinban, 1960-ban.
A Camp Century hivatalos célja az volt, amint azt az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma közölte a dán kormány tisztviselőivel 1960-ban, hogy megvizsgálja a különböző építési technikákat sarkvidéki körülmények között, felfedezze a gyakorlati problémákat, egy félig mobil nukleáris reaktorral kapcsolatban, valamint támogassa a tudományos kísérleteket a jégrétegen.
Összesen 21 árok volt vágva, fedett íves tetőkkel, amelyen belül az előre gyártott épületeket elhelyezték.
Teljes hossza 3000 km volt, ez az alagutakat is tartalmazta, valamint volt benne egy kórház, egy bolt, egy színház és egy templom. Az összlakosság száma 200 volt. 1960-tól 1963-ig a villamosenergia-ellátást a világ első mobil/hordozható nukleáris reaktora biztosította (jelölése PM-2A), amelyet az Alco tervezett az Amerikai Hadsereg számára. A vizet olvadó gleccserek szállították, amiben vizsgálták, hogy baktériumok, mint például a pestis jelen voltak-e.


Három éven belül, miután feltárták a jégmagot, a geológusok megállapították, hogy a gleccser sokkal gyorsabban mozgott, mint várható lenne, és ez képes elpusztítani az alagutakat.
A létesítményt 1965-ben kiürítették, a nukleáris generátort eltávolították. A Project Iceworm-ot törölték, a Camp Century-t lezárták 1966-ban.
A projekt értékes tudományos információkat tárt fel a jégmag vizsgálatával, amit felhasználnak a klimatológusok is.

A Camp Century tervrajza
A Dánia által 1997-ben közzétett dokumentumok szerint az Amerikai Hadsereg "Iceworm" rakétahálózatát vázolta egy 1960-ben kiadott amerikai katonai jelentés Strategic Value of the Greenland Icecap (A grönlandi jégsapka stratégiai értéke) címmel. Ha maradéktalanul megvalósul, a projekt területe 130 000 km2, ami kb. háromszor akkora, mint a Dánia. A komplexum padlószintje 8,5 m a felszín alatt, a rakétavetők még mélyebben lettek volna, valamint a rakéta-indítópontok egymástól 6,4 km távolságra. Új alagutakat ástak volna minden évben, így öt év után több ezer tüzelési pozíció lett volna lehetséges, amelyek között a több száz rakétát cserélgették volna. Az Amerikai Hadsereg célja az volt, hogy telepítse a Minuteman rakéta rövidített, két-fokozatú változatát, ami a hadsereg által javasolt Jégember volt.
Bár a grönlandi jégsapka a felszínén keménynek és mozdulatlannak tűnik, a hó és a jég viszkoelasztikus anyag, amelyek lassan deformálódnak idővel, a hőmérséklettől és a sűrűségtől függően. A látszólagos stabilitás ellenére a jégsapka folyamatos, lassú mozgásban van, a központ felől kifelé terjedve.
Ez a mozgás azt okozta, hogy az alagutak és árkok elkeskenyedtek, ahogy a falaik deformálódtak, végül beomlott a mennyezet. 1962 közepéig a reaktorszobában lehullott a mennyezet a Camp Century-n belül és emiatt azt meg kellett emelni 1,5 m-rel. A reaktor tervezett leállítása karbantartás miatt közben 1963 július végén az Amerikai Hadsereg úgy döntött, hogy a Camp Century csak nyáron fog működni, és nem aktiválják újra a PM-2A reaktort. A bázis folytatta a működését 1964-ben, amihez a készenléti dízel generátort használta, közben a hordozható reaktort nyáron eltávolították, és a bázist elhagyták 1966-ban.
Amikor a tábort 1967-ben bezárták, az infrastruktúrát és a hulladékokat hátrahagyták, abban a hiszemben, hogy azok örökre eltemetve lesznek az állandó hóesés miatt. Azonban egy 2016-os tanulmány megállapította, hogy a Camp Century-t fedő jégtakaró elkezdett olvadni, és az évszázad végére teljesen elolvad, ha a jelenlegi trendek folytatódnak. Amikor a jég olvad, a tábor infrastruktúrája a felszínre kerül, továbbá a hátrahagyott biológiai, kémiai és radioaktív hulladékok, amik újra a környezetbe kerülnek, és ez megzavarhatja a közeli ökoszisztémát.
schuro, 2018. március 15. csütörtök, 21:40
Címkék: Projekt Iceworm, Egyesült Államok Hadseregének, Camp Century, Külpolitikai Intézet, Egyesült Államok, Thule Légibázistól,
Kommentek
Életfogytig tartó börtönre ítélték a Charlottesville-i zavargásokon szándékosan halálos gázolást elkövető férfi
A 22 éves Fields a per során már korábban bűnösnek vallotta magát 22 rendbeli, gyűlöletből elkövetett bűncselekményben. Ezek egyikére - a szándékosan elkövetett halálos gázolásra - életfogytig tartó börtönbüntetést lehet kiszabni.

2017 augusztusában a virginiai Charlottesville egyetemi városban jobboldali érzületű tüntetők megmozdulást szerveztek egy, a városban felállított szobor elmozdítása ellen. A szobor Robert E. Lee tábornokot, az amerikai polgárháború déli államai - a konföderáció - hadseregének főparancsnoka volt. Az Egyesült Államok több déli tagállamában évek óta zajló történelmi revíziós kísérletek sorába illeszkedőn a városi önkormányzat - egyes, magukat polgárjoginak mondó csoportok szorgalmazására - úgy döntött, hogy a szobrot eltávolítja a belvárosból. Erre válaszként hirdettek békés tüntetést a szobrot megőrizni akaró virginiaiak.A békésnek meghirdetett tüntetésre azonban más tagállamokból is érkeztek, köztük a fehérek felsőbbrendűségét hirdető fajgyűlölők
velemenyezd, 2019. június 29. szombat, 10:27
Venezuelai válság - Mike Pompeo: Moszkvának "távoznia kell" Venezuelából
Az amerikai diplomácia irányítója közölte: hétfőn, amikor Finnországban találkozik Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, elmondja majd neki, hogy "minden országnak, beleértve Oroszországot is, távoznia kell Venezuelából".

Pompeo hangsúlyozta: a Trump-kormányzat "egy sor megoldást" készít elő a venezuelai politikai helyzet rendezésére. Úgy vélte, csak idő kérdése, hogy Nicolás Maduro, Venezuela elnöke mikor távozik a hatalomból. "Ezek a dolgok néha időbe telnek" - fogalmazott a miniszter, aki kedden azt állította: Maduro már készen állt, hogy repülővel elhagyja az országot és Kubába távozzon, de Moszkva tanácsára mégis maradt.

Az újságíró felvetésére, hogy vajon nem az amerikai hírszerzés kudarca volt-e, hogy a kormányzat Maduro gyors távozását vetítette előre, a külügyminiszter elhárította a választ. Nem kívánt nyilatkozni arról, vajon az elmúlt napokban az amerikai kormányzat milyen információkra alapozva nyilatkozott a venezuelai elnök gyors távozásáról.

"Ha meggondolja, hol
velemenyezd, 2019. május 05. vasárnap, 19:12
Trump utasította a Pentagont az űrhaderő felállításához szükséges javaslat kidolgozására
amerikai űrhaderő nemcsak védelemre, hanem támadásra is alkalmas lesz, de - mint fogalmazott - "inkább országunk védelméről beszéljünk".

Az űrhaderő felállításának tervét az elnök 2018 júniusában - az Egyesült Államok Nemzeti Űrtanácsa ülése előtt - jelentette be, hangsúlyozva, hogy az öt másik haderőnemtől elkülönülő, de azzal egyenrangú haderőnemet kell létrehozni. A végső döntés a kongresszusé, amelynek meg kell szavaznia az amerikai hadsereg átszervezését.Az Egyesült Államok hadseregének fegyvernemei: a szárazföldi hadsereg, a légierő, a haditengerészet, a tengerészgyalogság és a parti őrség. Ehhez csatlakozik majd egyenrangúként az űrfegyvernem. Elemzők szerint ilyen jelentőségű átalakítás az amerikai hadseregen belül 1947-ben történt, amikor a légierő vált önálló fegyvernemmé.

A tervek szerint az űrhaderő eleinte a légierő keretei között létrehozott parancsnokság lesz, majd a kongresszus hozzájárulása után válik önálló haderőnemmé. Ennek menetrendjéről az elnöki rendelet nem
velemenyezd, 2019. február 20. szerda, 07:04
Román centenárium - Nagyszabású katonai parádéval ünnepelték Bukarestben Erdély és a Román Királyság "nagy egye
A díszszemlén a román hadsereg, a belügyminisztérium, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és az állami testőrszolgálat (SPP) mintegy négyezer fegyverese, valamint Albánia, Bulgária, Kanada, Csehország, Horvátország, Észtország, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Portugália, az Egyesült Királyság, Moldova, Szlovákia, az Egyesült Államok, Törökország és Ukrajna hadseregének mintegy 500 katonája vett részt.

Ebből az alkalomból láthatta először a bukaresti diadalívnél összesereglett több tízezres közönség "élőben", mire költi Románia a védelmi kiadásokra fordított évi mintegy hárommilliárd eurót.

A 21 tüzérségi díszlövéssel kezdődött parádé első perceiben a román légierő gépei, valamint a belügyi egységek és titkosszolgálatok helikopterei húztak el a diadalív felett, de megjelentek a Portugáliától másodkézből vásárolt román F-16-osok, illetve a kanadai légierő Romániában járőrszolgálatot teljesítő CF-18 Hornet típusú harcászati elfogó-vadász
velemenyezd, 2018. december 01. szombat, 12:41
Victor Hugó
VICTOR HUGÓ

Victor Hugo (Besançon, 1802. február 26. - Párizs, 1885. május 22.) a francia romantika fejedelme, a francia irodalom legnagyobb hatású alakja, romantikus költő, regény- és drámaíró, politikus és akadémikus. Apja Napóleon hadseregének tábornoka volt, anyja, aki egyedül nevelte gyermekeit, katolikus és királypárti családból származott.

Korának legtermékenyebb szerzője, az európai romantika egyik vezéregyénisége. Főbb művei: A párizsi Notre-Dame és A nyomorultak. Az Hernani és a A király mulat című drámája nyomán Francesco Maria Piave szövegére komponálta Verdi az Ernani és a Rigoletto című operáit.

Jean Monnet-t és Robert
menusgabor, 2018. október 07. vasárnap, 16:14
Erősítést kapnak a Németországban állomásozó amerikai csapatok
Richard Grenell közleménye szerint az Egyesült Államok hadseregének vezetése pénteken bejelentette, hogy 2020-ig mintegy 1500 katonát telepítenek a több mint 33 ezer főből álló németországi alakulatokhoz.

A katonákat tartósan állomásoztatják majd Németországban, ahová családjukkal együtt érkeznek. Feladatuk "a NATO és az európai biztonság erősítése" - áll a közleményben.

A nagykövet kiemelte, hogy az amerikaiak elkötelezettek a transzatlanti szövetség erősítése mellett, amihez Donald Trump elnök "nagymértékben hozzájárul az Egyesült Államok védelmi képességének növelésével".

A német védelmi minisztérium üdvözölte a döntést. A Németországban állomásozó amerikai csapatok létszámának növelése "a transzatlanti kapcsolatok életerejét és a közös biztonság iránti elkötelezettséget jelzik" - közölte a tárca vezetője, Ursula von der Leyen.

A NATO európai jelenlétének erősítése 2014 óta van napirenden, amikor Oroszország bekebelezte az ukrajnai Krím félszigetet, és oroszbarát szakadárok
velemenyezd, 2018. szeptember 07. péntek, 19:34
Szakértő: gazdaságilag fenntarthatatlan az Egyesült Államok globális katonai jelenléte
Frank Tibor szerint az Egyesült Államok hadseregének globális szerepvállalása a hidegháború évtizedeiben érthető volt, de ma már semmi nem indokolja, hogy világszerte csaknem 150 országban állomásozzanak amerikai katonák.

A szombaton közzétett amerikai adóreform-tervezetről szólva megjegyezte, hogy a javaslatban nincs nyoma jelentősebb katonai kiadásnak. Hozzátette: a határvédelem erősítése vagy egy esetleges észak-koreai beavatkozás elvonná a forrásokat a nagyon rossz állapotban lévő úthálózat vagy az átlagos családok számára rendkívül drága egészségügyi szolgáltatások fejlesztésétől.

A magyarországinál sokkal bonyolultabb, hatsávos adórendszer átalakítása jelentősen csökkentheti a közterheket, de elsősorban nem a gazdasági, inkább a politikai hatásai lehetnek jelentősek, hiszen Trump új szavazókat nyerhet az intézkedéssel - mondta Frank Tibor.

A szakértő hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokban az adózási fegyelem sokkal erősebb az európainál, az adórendszert a polgárok közös ügynek
velemenyezd, 2017. december 16. szombat, 21:54
Képek, videók
baba projekt.jpg
agica2004
2014. augusztus 30. szombat, 14:43
üveg projekt.jpg
katicacska
2012. november 05. hétfő, 15:52
projekt
kandikamera
2011. november 23. szerda, 11:32
Márton- heti projekt (66)
bartokiovi
2011. november 15. kedd, 23:02
Márton- heti projekt (65)
bartokiovi
2011. november 15. kedd, 23:02
Márton- heti projekt (64)
bartokiovi
2011. november 15. kedd, 23:01
Márton- heti projekt (63)
bartokiovi
2011. november 15. kedd, 23:00
Márton- heti projekt (62)
bartokiovi
2011. november 15. kedd, 23:00
Márton- heti projekt (61)
bartokiovi
2011. november 15. kedd, 22:59
Márton- heti projekt (60)
bartokiovi
2011. november 15. kedd, 22:59
Márton- heti projekt (59)
bartokiovi
2011. november 15. kedd, 22:58
Márton- heti projekt (58)
bartokiovi
2011. november 15. kedd, 22:57
KIM hadserege.gif
agica2004
2017. január 29. vasárnap, 10:34
Az én hadseregem 01.jpg
chillik
2016. július 21. csütörtök, 06:51
Az én hadseregem 02.jpg
chillik
2016. július 21. csütörtök, 06:51
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.