Belépés
2019. augusztus 17. szombat | 33. hét | 229. nap | 19:31 | Jácint
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
1948-ban, a Bartók verseny gála koncertjén
A videón Beethoven Esz-dúr zongoraversenye Link
*
A 91 évesen is aktív Paul Badura-Skoda ausztriai zongoraművész 21 éves volt 1948-ban, amikor második lett a nemzetközi Bartók-verseny zongora szekciójában, a budapesti Zeneakadémián.
,,Egy 21 éves ifjútól nem lehet várni, hogy Beethoven csupa erő Esz-dúr- koncertjénél kellemesen hangzó muzikalitásnál többet produkáljon. Ebben a talentumban azonban megcsillan a majdan gyújtó és lelkesítő szikra.“ - méltatta a produkciót a korabeli Magyar Nemzet.
A művész honlapján egyébként Bartók Szvit-je is meghallgatható. A Szvit az 1948-as versenyen a versenyzők egyik kedvence volt az elődöntőkben. Link

És hogy milyen volt az 1948-as Bartók-verseny?
Kodály Zoltán volt a nemzetközi zsűri elnöke, és volt zongora, hegedű, kamarazene és zeneszerzés szekció is. A zsűrit függöny választotta el a versenyzőktől a színpadon, így csak azt tudták, hogy hányas számú versenyzőt juttatják tovább. A zongora verseny győztese a közönség kedvence, az akkor 23 éves Peter Wallfisch lett, aki a döntőben is Bartók Szvit-jét játszotta, a korabeli lapok szerint “megragadóan". A harmadik díjat az akkor 22 éves Bánhalmi György (George Banhalmi) kapta, aki néhány évvel később döntős lett az 1956-os brüsszeli Erzsébet királyné versenyen Link
Két másik magyar zongoraművész is a döntőbe jutott ugyanazon az Erzsébet királyné versenyen: egyikük, a világhírű zongoraművész és karmester Vásáry Tamás, ebben az évben a Bartók Világverseny zongora fordulójának zsűritagja
Vásáry Tamás az alábbi felvételen Liszt Ferenc: A-dúr zongoraversenyét játssza az 1956-os Erzsébet Királyné verseny döntőjében. A zongoraverseny a Bartók Világverseny idei zongora fordulójában, a zenekari döntő repertoárjában is szerepel.
maroka, 2019. augusztus 11. vasárnap, 14:02
Címkék: Beethoven Esz-dúr, Paul Badura-Skoda, Magyar Nemzet, Bartók Szvit-je, Kodály Zoltán, Peter Wallfisch,
Kommentek
Felfedezések: Dobszay Péter és a Szegedi Szimfonikus Zenekar
................................
Előadás: 2019. február 24., vasárnap, 19:30-22:00
Helyszín: Müpa Budapest
Komor Marcell utca 1., Budapest, 1095

Beethoven: Esz-dúr zongoraverseny, op. 73
Brahms: D-dúr hegedűverseny, op. 77

Közreműködik:
Tomoki Sakata - zongora
Ririko Takagi - hegedű

Dobszay Péter 1990-ben született. Orgonaművész és karmester, László Fassang, Pálúr János, Ruppert István és Hamar Zsolt, illetve Ligeti András, Gál Tamás és Medveczky Ádám egykori növendéke. A Dohány utcai Zsinagóga és a Gazdagréti Szent Angyalok-templom első orgonistája, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar állandó karmestere. Orgonistaként világszerte hangversenyezik, nemzetközi versenyek díjazottja. Vendég karmesterként fellépett a Pannon Filharmonikusok, a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Savaria Szimfonikus Zenekar / Savaria Symphony Orchestra, a
maroka, 2019. január 22. kedd, 22:46
Bécsi klasszikus zeneszerzők művei szólalnak meg a Müpában
Az esten Ton Koopman vezényletével Mozart Esz-dúr szimfóniája és Beethoven II. szimfóniája hangzik el, Haydn Esz-dúr trombitaversenyét Tarkövi Gábor tolmácsolásában hallhatja a közönség - közölte az együttes az MTI-vel.

Wolfgang Amadeus Mozart Esz-dúr szimfóniájában az általános olasz, francia és délnémet-osztrák hagyomány jelenléte mellett Johann Christian Bach, Georg Matthias Monn és Joseph Haydn hatása is érvényre jut, de az érett Mozart nagyságrendje is megmutatkozik már.

Ezt követi Haydn Esz-dúr trombitaversenye, a mester utolsó versenyműve, amelyet 1796-ban komponált az akkor újdonságnak számító szelepes trombitára. A művet Tarkövi Gábor szólaltatja mg, aki a Berlini Filharmonikus Zenekar szólótrombitása, a Berlini Filharmonikusok Herbert von Karajan Akadémiájának tanára.

Beethoven II. szimfóniájának bécsi ősbemutatóját 1803. április 5-én maga a szerző vezényelte. Derűt és optimizmust sugárzó zene, ami annál figyelemreméltóbb, mert egyidőben született a híres Heiligenstadti
velemenyezd, 2018. december 01. szombat, 07:04
Kínai turnéra indul a Nemzeti Filharmonikusok Zenekara
A zenekar előadásában szombaton Kodály Galántai táncok, Liszt Esz-dúr zongoraverseny és Beethoven IV. szimfónia, vasárnap Kodály Marosszéki táncok, Liszt A-dúr zongoraverseny és Beethoven VII. szimfónia című műve hangzik el a mintegy másfél ezer férőhelyes hangversenyteremben. Az együttes vendégszólistája a 23 éves Ránki Fülöp zongoraművész - közölte a zenekar csütörtökön az MTI-vel.

A hangversenyek helyszíne a Wuhan Qintai Concert Hall, amely a legnagyobb és legkorszerűbb kulturális helyszínek egyike, szórakoztató parkja több mint 50 millió négyzetméternyi területet foglal magában.

A hazai közönség a Nemzeti Filharmonikusokkal szeptember 25-én a Müpában találkozhat évadnyitó koncertjükön, amelyen 20. századi magyar zeneszerzők egy-egy műve csendül fel.
velemenyezd, 2018. szeptember 13. csütörtök, 15:31
Októberben indul az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Farkas Ferenc-bérlete
A Csupa romantika című koncerten Bogányi Gergely zongoraművész és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar előadásában Schubert Varázshárfa nyitánya, Schumann a-moll zongoraversenye és Prokofjev Rómeó és Júlia szvitje hangzik el - mondta el ifjabb Major István, a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója a műsorban.

Kiemelte, hogy a Farkas Ferenc-bérletet igyekeztek úgy összeállítani, hogy a klasszikus szimfonikus hangversenyek mellett operaest is szerepeljen benne. A Két hang, két lélek című esten Rost Andrea szoprán egyebek mellett Gounod-, Mozart- és Puccini-áriákat ad elő, míg lánya, Harazdy Eszter Tarr Bernadettel közösen komponált modern hangzású zenéit mutatja be.

A beszélgetésen az igazgató felhívta a figyelmet az újévi koncertre is, amelyen filmzenék, mások mellett John Williams, Ennio Morricone, Hans Florian Zimmer, Rózsa Miklós és Deák Tamás művei szólalnak meg nagyzenekari előadásban.

A bérlet negyedik részében a Savaria Szimfonikus Zenekar ad koncertet Domenico
velemenyezd, 2018. szeptember 13. csütörtök, 12:21
A 85 éves Vásáry Tamást köszöntöti az M5 kulturális csatorna
állampolgárságot 1972-ben kapta meg.

A Deutsche Grammophonnál megjelent, Liszt Ferenc zongoradarabjaiból készült lemezének sikerét követően Londonba hívták, ahol 1961-ben Csajkovszkij b-moll zongoraversenyével hódította meg a közönséget, ezzel indult nemzetközi karrierje. A következő évben Széll György karmester mutatta be a New York-i Carnegie Hallban, ezt követően a legjelentősebb zenekarokkal és dirigensekkel koncertezett világszerte. Zongoraművészként elsősorban Liszt-, Chopin-, Mozart-, Beethoven-, Brahms-, Debussy- és Rahmanyinov-zongoradarabok interpretálásával és lemezfelvételeivel szerzett hírnevet, de szívesen mutat be kortárs magyar darabokat is.

Élete első hangversenyén Baranyi János zongorista-karmester dirigálta, ekkor határozta el, hogy karmester is lesz. Ez a vágya a hetvenes évek elején valósult meg, azóta több mint száz zenekarral dolgozott. 1982 között a BBC Northern Symphony igazgatója, 1989-1997 között a Bournmemouthi Szimfonikusok vezető karmestere és zeneigazgatója volt,
velemenyezd, 2018. augusztus 11. szombat, 13:34
Rév-Hang Fesztivál - Klasszikus zenei koncertek Révfülöpön
"Fantasztikus művész barátaim, zenész kollégáim segítségét kérve egy olyan fesztivál létrejöttét álmodtuk meg, amely a nyár, a Balaton nyújtotta könnyed kikapcsolódást kívánja ötvözni az igényes szórakozás lehetőségével" - idézte a szervezők által az MTI-hez eljuttatott közlemény Hamar Zsoltot, a kezdeményezés művészeti vezetőjét.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója hangsúlyozta: Révfülöp most épült, ötszáz fős szabadtéri színpada lenyűgöző környezetben kínál lehetőséget a klasszikus zenei fesztivál megrendezésére.

A fesztivál négy koncertje négy különböző tematikát ölel fel. A szerdai nyitóesten Majdnem szimfonikus címmel Érdi Tamás zongoraművész és a Nemzeti Filharmonikusok Hubay Jenő Kamaraegyüttese játssza Schumann Esz-dúr zongoraötösét és Mozart G-dúr vonósnégyesét. Másnap a Nemzeti Énekkar Kamarakórusa Éteri címmel ad koncertet olasz és magyar művekkel, Somos Csaba karigazgató vezényletével.

Pénteken az Alla ungherese elnevezésű programon a Nemzeti Filharmonikusok
velemenyezd, 2018. július 24. kedd, 13:11
Beethoven 3. (Eroica) szimfónia
Beethoven 1804 augusztusára fejezte be Esz-dúr szimfóniáját, minden addig komponált műve közül kétségkívül a legnagyobbat. Solomon beszámol egy általa látott, Beethoven keze írását viselő címlapról, mely még ekkor is a Bonaparte nevet tartalmazza, és Beethoven még augusz­tus 26-ai keltezésű, a kiadójának írott levelében is lelkesülten ír Napóleonról. De miért hozzuk ezt szóba? Ferdinand Ries, a Beethoven-tanítvány 1838-ban megjelent visszaemlékezéseiben (a történetet az állítólag sem jelen levő későbbi titkár, Anton Schindler is alátámasztja) Beethoven eredetileg a ,,Napóleon" címet kívánta adni szimfóniájának, ám mikor megtudta Napóleon szándékát, hogy császár legyen, dühösen tépte szét és tiporta meg a címlapot, ,,ez is csak olyan ember, mint a többi!" kitöréssel. Bécsben azonban már 1804 májusában ismertté vált az Első Konzul bejelentése, és valószínűtlen, hogy
tunkiss, 2018. június 10. vasárnap, 08:27
Képek, videók
Beethoven-szonáta.jpg
chillik
2018. május 15. kedd, 05:16
beethoven.png
chillik
2017. november 03. péntek, 15:11
Beszélgetés Beethovennel
chillik
2016. október 19. szerda, 06:09
beethoven 001.png
chillik
2016. április 28. csütörtök, 10:12
Óda Beethovenhez, magyar
chillik
2016. március 11. péntek, 04:26
Beethoven árnyékában YouT
sarkadykati
2016. március 07. hétfő, 15:15
Beethoven-arnyekaban-- 145
sarkadykati
2016. március 07. hétfő, 14:13
Beethoven-arnyekaban-- 144
sarkadykati
2016. március 07. hétfő, 14:13
041bbde2d31108872109ba d48
durcimarcika
2019. július 23. kedd, 14:58
6ab3a33c169d365bad6b15 424
foldinefehereva
2019. április 26. péntek, 19:19
048325d2bad884fbd3ec16 897
vorosrozsa66
2019. január 07. hétfő, 23:15
377dda8a-16bb-4e8d-bad 4-c
charlotteani
2018. december 18. kedd, 22:06
a280163ea0aea4e267fd42 bad
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 17:18
bad love rose1.png
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 12:08
fc6153baddce76ff057ee8 948
menusgabor
2018. szeptember 18. kedd, 22:32
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.