Belépés
2020. július 10. péntek | 28. hét | 192. nap | 02:11 | Amália
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Márciusban a kormány elé kerül a pénzügyi tudatosság stratégia első cselekvési terve
A kormány által tavaly elfogadott stratégia kiemelt célja a pénzügyi tudatosság fejlesztésének nemzeti alaptantervbe illesztése, a fogyasztók tudatossá tétele a pénzügyekben, többek között a hitelfelvétel, öngondoskodás terén - ismertette Hornung Ágnes. Hozzátette, újdonság, hogy a stratégia hét évre szól ugyan, ám 2 éves cselekvési tervekre bontják. Az eredményeket rendszeresen mérik, és annak alapján határozzák meg a következő lépéseket.

Kitért arra is, hogy a stratégia összefogás eredményeként született meg, a szaktárca koordinátori szerepet tölt be. Felállítottak egy munkacsoportot is, amely már megkezdte működését, folyamatosan fejleszti és figyelemmel kíséri a stratégiát. Elemeiről elmondta: szeretnék elérni, hogy mindenki számára elérhető legyen a bankszámla, felhívni a figyelmet a megfontolt hitelfelvételre és az öngondoskodásra, valamint a stratégia fontos része a készpénzhasználat csökkentése is.

Az államtitkár bejelentette, hogy a Pénz7 program keretében elindítják a készpénzmentes iskola pilot projektet, amelyet a Deloitte-tal, a Mastercarddal és a Pénziránytű Alapítvánnyal együtt dolgoztak ki.

Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára elmondta, idén 1200 iskola vállalta, hogy részt vesz a programban, ami több mint 200 ezer diákot érint, mintegy 350 tanár működik közre, és több mint 450 külső támogató segíti a diákokat abban, hogy eligazodjanak a pénzügyi világban, megismerkedhessenek olyan jelenségekkel, mint például a bitcoin-láz. A nemzeti alaptantervben fokozottan fogják megjeleníteni a pénzügyi világ eseményeit - mondta az államtitkár.

Lepsényi István, az NGM gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára arról beszélt, a pénzügyi és vállalkozói héten arra is szeretnék felkészíteni a diákokat, hogy az iskola befejezése után világosan lássák, nemcsak bérből és fizetésből lehet élni, hanem - nagyobb kockázattal és nagyobb eredménnyel - vállalkozásból is. Ha azonban az ehhez szükséges speciális tudás nincs meg, az a vállalkozás bukásához vezethet.

Ezzel kapcsolatban ismertette, hogy 2016-ban 118 ezer új vállalkozás jött létre, 110 ezer szűnt meg, és 50 ezer ment csődbe. A bukás oka a legtöbb esetben a pénzügyi ismeretek hiánya volt, 30 százalékban a jogi ismeretek hiánya, a másik két okban a piaci és a vezetési ismeretek hiányát jelölte meg. Hangsúlyozta, csak a vállalkozások 10-15 százaléka megy csődbe elkerülhetetlen külső tényezők miatt, 85 százalék saját tudásának, felkészültségének hiányosságai miatt jut erre a sorsra.

A Pénz7-et a 2017/2018-as tanévben már negyedszer rendezik meg, középpontjában a "hitelekről okosan", valamint az "üzleti ötlet és együttműködés" témák állnak. A program iskolai eseményei március 5. és 9. között zajlanak. A diákok együttműködést és felelős problémamegoldást is tanulhatnak, akár önkéntes szakemberek segítségével is.

Az idei év újdonsága, hogy az élményalapú ismeretszerzést digitális megoldások is támogatják. Ennek jegyében a középiskolás diákok számára több, a hitelfelvétel témaköréhez kapcsolódó animációs film és e-learning tananyag is készült. A pedagógusok felkészülését a hagyományos tanári útmutatók és óratervek mellett webináriumok (webes szakmai előadások) és ugyancsak e-learning tananyag segíti.

Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, 2015 óta megkétszereződött a programsorozat résztvevőinek száma. Az alapítvány tankönyveiből 120 ezer - 60 ezer általános és 60 ezer középiskolás - diák tanul. A Pénz7 eseményeit 2015 óta az European Money Week páneurópai rendezvénysorozat keretében rendezik meg. A Pénz7 program idén is kapcsolódik a Global Money Week eseménysorozathoz, amelyet márciusban 130 országban rendeznek meg.

A Pénz7 projektgazdája az Emmi, szakmai partnerei az NGM, a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány és a Junior Achievement Magyarország Alapítvány.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. március 05. hétfő, 17:12
Címkék: Hornung Ágnes, Pénziránytű Alapítvánnyal, Palkovics László, Emberi Erőforrások Minisztériumának, Lepsényi István, Hergár Eszter,
Kommentek
Államtitkárrá nevezték ki Azbej Tristant
Azbej Tristannak, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárának e megbízatása a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény alapján, politikai vezetővé történt kinevezésére tekintettel, hétfővel megszűnt.

Ugyancsak a Magyar Közlönyben jelent meg a köztársasági elnök határozata arról, hogy megszűnik Hornung Ágnesnek, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkárának megbízatása keddi hatállyal. Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár volt a PM-ben, illetve elődjénél, a Nemzetgazdasági Minisztériumnál 2015-től.
velemenyezd, 2018. szeptember 11. kedd, 22:33
A nyugdíij összege a folyószámlára fog érkezni
jelentős részét ma is készpénzben, pontosabban postai készpénzes átutalással kézbesítik a címzetteknek, akik aztán sokszor sárga csekken fizetik be a rezsiszámláikat. Olcsóbb és készpénzmentes megoldást jelenthetne, ha például átutalással, számlára fizetné az állam a nyugdíjakat és szociális juttatásokat. A kormány pénzügyi tudatosságot növelő tervének első kétéves tervében mi nem találtukírásba foglalva azt a részt, amely a nyugdíjak, szociális transzferek elektronizálásával foglalkozna, ugyanakkor, mint Hornung Ágnes, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára kérdésünkre válaszolva elmondta, erről is szó van a Pénzügyminisztérium és az MNB készpénzmentesítéssel foglalkozó munkacsoportjában:
Az első kétéves tervben ez megfogalmazásra került, ez a pénzügyi stratégiánk része, szintén a Nemzeti Bankkal, aki a készpénzmentes illetve azonnali fizetésnek az őre, alkotunk egy munkacsoportot, és 2019 elejére fog összeállni egy koncepcióterv. Ahogy említettem, ez nem kötelező jelleggel történne,
maroka, 2018. augusztus 17. péntek, 15:38
Friss lista: ennyit adózik Orbán, Rogán és a többiek!
milliós adófizetési kötelezettsége keletkezett.

Forrás: mfor.hu, kormany.hu Forrás: mfor.hu, kormany.hu
Bár már ez is meghökkentő, magasan a legnagyobb jövedelmet bevalló miniszter lett a friss emberi erőforrások miniszter, Kásler Miklós, aki tavaly 57,3 milliós jövedelmet tüntetett fel a bevallásában. Mivel kedvezményeket nem tudott igénybe venni, 8,6 millió forintot utalt az államkasszába.

Az államtitkárok közül a legnagyobb jövedelme, kicsivel több mint 30 millió volt Hornung Ágnesnek, a Pénzügyminisztérium államtitkárának, aki erre 4,5 milliónyi adót fizetett. Tőle alig maradt el a jövedelme és a befizetett adója Banai Péter Benőnek.

Külön adózó jövedelmek

A miniszterek és az államtitkárok között is akad néhány, akinek külön adózó jövedelme is keletkezett tavaly. Ide sorolható az ingóság, vagy ingatlanértékesítésből, osztalékból, kamatból, árfolyamnyereségből, ingatlan bérbeadásból származó jövedelem, vagy épp a különféle nyeremények is (tombola,
tinka1951, 2018. június 28. csütörtök, 10:47
Pénzügyminisztérium: elérhető a 4,3 százalékos gazdasági növekedés az idén
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közölt második becslése szerint a GDP volumene 4,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az első negyedévben. A naptárhatással és más egyszeri tényezőkkel kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye éves alapon 4,7 százalékkal, az előző negyedévhez viszonyítva 1,2 százalékkal nőtt az első három hónapban.

Az államtitkár szerint a fogyasztás még mindig nem zárkózott fel a bérszínvonalhoz, noha az előző év végétől kezdve jelentősen bővül. A háztartások hitelfelvételi hajlandósága nem túlzott mértékű - tette hozzá.

Hornung Ágnes üdvözölte, hogy az EU 2,4 százalékos növekedési átlagát jelentősen meghaladó magyar GDP-bővülés kiegyensúlyozott, az első negyedévben minden szektor jól teljesített. A kiskereskedelem és az építőipar teljesítményét kiemelve hangsúlyozta, hogy az eredményekhez az otthonteremtést segítő kormányzati intézkedések és a bérmegállapodások is hozzájárultak.
velemenyezd, 2018. június 05. kedd, 10:11
Államtitkár: a szolgáltató szektor kiemelkedően teljesített az első negyedévben
A KSH keddi közlése szerint az első negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 4,4 százalékkal, szezonálisan és naptárhatással kiigazítva 4,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az államtitkár szerint ez a várakozásaikat meghaladó eredmény a hatéves adó és bérmegállapodásnak köszönhető. A megállapodás következtében folyamatosan emelkednek a lakosság rendelkezésére álló jövedelmek, mindez pedig nagyban hozzájárult a szolgáltató szektor erősödéséhez - tette hozzá.

Hornung Ágnes közölte, hogy az év további részében is hasonló mértékű GDP-bővülésre számítanak.
velemenyezd, 2018. május 16. szerda, 10:01
NGM államtitkár: a kormány a jövőben is az otthonteremtés segítésére és a demográfiai mutatók javítására töreks
A portfolio.hu által szervezett konferencián az államtitkár hozzátette: a Központi Statisztikai Hivatal pénteken publikált adatai azt mutatják, hogy az idén az előző évekhez hasonlóan az új építésű lakások számának folyamatos növekedésére lehet számítani.

A KSH pénteki közlése szerint az első negyedévben a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 9850 volt, 3,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Hornung Ágnes szólt arról is, hogy a lakáspiaci élénkülést segíti a kormány otthonteremtési programja, a tartós és kiegyensúlyozott gazdasági növekedés, a kedvező foglalkoztatási helyzet, a lakossági reáljövedelmek növekedése és az alacsony kamatkörnyezet.

Az államtitkár elmondta, hogy a lakásértékesítések áfakulcsa 5 százalékra csökkentésének köszönhetően 2017-ben a kiadott lakásépítési engedélyek száma 20 százalékkal, a felépült lakások száma pedig 44 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A családi otthonteremtési kedvezményről (csok)
velemenyezd, 2018. május 04. péntek, 17:42
NGM: kormányzati intézkedések is segítették a lakásépítés és a kiskereskedelmi forgalom bővülését
Kiemelte, 2017 egészében több mint 20 százalékkal nőtt az új lakások száma az előző évhez képest, 2018 első negyedévében a bővülés folytatódott, ez időszak alatt rekord mértékben, 65 százalékkal emelkedett az új lakások építése, január-március között 3400 új lakást vettek használatban.

Az államtitkár szerint a lakásépítés növekedése egyebek közt annak tudható be, hogy tavaly, és az idei év elején is jelentősen nőtt a kiadott építési engedélyek száma, közel 10 ezer építési engedélyt regisztráltak március végéig.

Hozzátette, a településszerkezetben is kiegyenlítődés történik, nemcsak Budapesten, hanem vidéken is növekszik a lakásépítések és az építési engedélyek száma.

Hornung Ágnes hangsúlyozta, a lakásépítés növekedése számos kormányzati intézkedés eredménye, példaként említette az 5 százalékos csökkentett áfát, a családi otthonteremtési kedvezmény elemeit.

Az NGM államtitkár szólt arról, hogy a márciusi kiskereskedelmi forgalom rekord értékű növekedése mögött is húzódnak meg
velemenyezd, 2018. május 04. péntek, 10:41
Hornung Ágnes: információt cserélhetnek az uniós adóhivatalok
szolgálnak arra, hogy a bizottság kifejtse véleményét az egyes tagállamok makrogazdasági és költségvetési szakpolitikájáról, gazdaságpolitikai teljesítményük alakulásáról.

Az államtitkár közölte: a magyar álláspont szerint a szemeszternek és az országjelentésnek a gazdaságpolitikai egyeztetésről kellene szólnia. "Így nem értünk egyet azzal, hogy egyéb, a szemeszter eredeti gazdaságirányítási célrendszerétől idegen politikai tartalmú témákat is vizsgáltak az országjelentés ürügyén"- fogalmazott Hornung Ágnes, hozzátéve: ez túlmutat a gazdaságpolitikai koordináció céljából létrehozott Európai Szemeszter keretein, ezzel veszélyeztetve annak alapvető szerepét és szakmai hitelességét.

Hornung Ágnes az országjelentést ismertetve elmondta, hogy a magyar gazdaság elmúlt években felmutatott eredményeit az Európai Bizottság is messzemenően elismeri. A fenntartható gazdasági növekedés első számú motorja a továbbra is élénkülő belső kereslet, míg a beruházások bővülése is jelentősen hozzájárult a kimagasló és
velemenyezd, 2018. március 13. kedd, 14:32
Képek, videók
Horn Gyula az 1989-es MSZ
furaila
2018. október 21. vasárnap, 12:52
O.V. -Horn Gyula.jpg
agica2004
2017. május 19. péntek, 20:13
O.V. - Horn Gy..jpg
agica2004
2017. május 19. péntek, 19:44
horndok04.jpg
menusgabor
2015. március 26. csütörtök, 21:43
Spouting Horn Sunset, Kau
maxxx
2015. január 10. szombat, 12:35
Spouting Horn, Kauai, Haw
maxxx
2015. január 10. szombat, 11:04
4 Horn Gyula.jpg
agica2004
2014. június 11. szerda, 16:49
O.V.-Horn Gyula.jpg
agica2004
2014. március 21. péntek, 15:53
David Hornsby
rushlilly
2013. október 21. hétfő, 13:37
A Palkovics pad.
janna53
2011. március 07. hétfő, 15:51
Palkovics pad.
janna53
2011. március 07. hétfő, 15:49
Palkovics pad Esztergom.
janna53
2011. március 07. hétfő, 15:48
erőforrás
dandej
2016. január 10. vasárnap, 20:24
Hatalmas erőforrás....jpg
pacsakute
2013. július 19. péntek, 19:06
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.