Belépés
2019. július 23. kedd | 30. hét | 204. nap | 05:37 | Lenke
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Sütő András író emlékére


Sütő András

1927. június 17-én született Sütő András Kossuth- és Herder-díjas író.
Sütő András élete végéig hű maradt életműve eszmei vezérfonalához:

"NEM FÖLFELÉ TÖRÖK URAM: VISSZA AZOK KÖZÉ, AKIK KÖNNYEIKKEL EGÉSZ RÓZSAKERTET NEVELHETNÉNEK".
( Nagyenyedi fügevirág)

Sütő András, Herder- és Kossuth-díjas erdélyi magyar író,a romániai és az egyetemes magyar irodalom egyik legnagyobb alakja a mezőségi Pusztakamaráson (Kolozs megye) született, 1927. június 17. - meghalt, Budapest, 2006. szeptember 30.
Regényei, esszéi és drámái a hetvenes évek elejétől kezdődően a kisebbségi magyarság sajátosságának, értékeinek védelmében emeltek szót, művészi minőségükkel pedig a kisebbségi magyar irodalmakra irányították a figyelmet, az egyetemes magyar irodalom élvonalához tartoztak.
Az erdélyi magyarság emberi jogainak védelmében többször fordult nemzetközi fórumokhoz.

Amikor a hetvenes-nyolcvanas években rengeteg magyar, köztük sok író áttelepül Erdélyből Magyarországra, Sütő András Marosvásárhelyen marad......
1980-tól kezdve a Ceaușescu-rezsim betiltotta műveinek kiadását. Magyarországon publikált.
Ebben az időszakban ő és családja a hatalom és a Securitate folyamatos zaklatásainak voltak kitéve.Ezután - a törvényes tiltással dacolva - minden munkáját Magyarországon jelenteti meg, új színdarabjait is ott játsszák. Sok éves együttműködése a Nemzeti Színházzal; politikai kiáltványainak rádiós megszólaltatásában (is) Sinkovits Imrével; a politikai vihart kavaró Advent a Hargitán című színmű bemutatása 1986. január 2-án valósággal közéleti fordulatot jelentett a határokon túli magyarsággal kapcsolatos budapesti politikában. A román hatóságok tiltakozása ellenére bemutatott Advent... 1997-ig szerepelt folyamatosan a színház repertoárján, eljutott számos határon túli magyar városba, Bécsbe, Párizsba, s a Nemzetiben 285 előadást ért meg.

1990. március 19-én a marosvásárhelyi fekete március idején a magyarok és románok között kitört etnikai zavargások során, melyet később fekete márciusnak, a marosvásárhelyi pogromnak neveztek el, a RMDSZ székház ostromakor veszítette el bal szeme világát.Budapesten ápolják, majd Amerikában kezelik. 1990 novemberében Strasbourgban Catherine Lalumière-rel, az Európa Tanács főtitkárával találkozik, és beszámol neki a marosvásárhelyi eseményekről.

Több nyílt levélben követeli az ártatlanul bebörtönzött magyarok szabadon bocsátását.Hosszú betegség után, 2006. szeptember 30-án éjjel Budapesten hunyt el.Temetése október 7-én Marosvásárhelyen volt és a református temetőben, a Bolyaiak sírjának közelében helyeztek végső nyugalomra.
LEGYEN ÁLDOTT HALÓ PORAIBAN IS!!!

"Békésebb nyughelyet keresve elvándorolhat a madár, a kárpáti gímszarvas, szélfútta magvainak útján a gyökeres fa is, ám kegyes-kegyetlen szülőföldjét lélekcsonkulás nélkül az ember el nem hagyhatja."

Írja Sütő András:Advent a Hargitán drámája előszavában.

Sütő András, Herder- és Kossuth-díjas erdélyi magyar író,a romániai és az egyetemes magyar irodalom egyik nagy alakja a mezőségi Pusztakamaráson (Kolozs megye) született, 1927. június 17. - meghalt, Budapest, 2006. szeptember 30.
Több tucatnyi magas színvonalú prózai és drámai műve emelte az élvonalba.
liliana01, 2019. június 22. szombat, 21:09
Címkék: Sütő András, Sütő András Kossuth-, Erdélyből Magyarországra, Sütő András Marosvásárhelyen, Nemzeti Színházzal, Sinkovits Imrével,
Kommentek
Kilenc premierrel készül az új évadra a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház
példa.

Szeptemberben Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című komédiájával indul az új előadások sora, a darabban Bozó Andrea és Kaszás Gergő is fellép. Októberben viszik színre Queneau Stílusgyakorlatok című történetét, novemberben mutatják be Lengyel Ferenc Ópiumkeringő című,Karády Katalinról szóló darabját, a Bolan Production, a Kaposváry Csiky Gergely Színház, a Zenthe Ferenc Színház és a Váci Dunakanyar Színház közös produkcióját. Decemberi bemutatóként pedig az Advent a Hargitán című Sütő András-drámát láthatja a közönség a Váci Dunakanyar Színházzal közös produkcióban.

Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című zenés vígjátékát Mikó István rendezi, aki a sajtótájékoztatón kiemelte: Móricz nyelvezete olyan, hogy boldogság lesz vele foglalkozni. A magyar kultúra napján bemutatandó előadásban közreműködik majd a Dűvő zenekar és a Nógrád Táncegyüttes művészei, Vándor Éva alakítja Zsani nénit, Szabó Anikó (Mikó István felesége) Mina nénit.

Márciusban, a színházi világnapon
velemenyezd, 2019. április 24. szerda, 20:50
"Anyám könnyű álmot ígér..." Gondolatok...
"Anyám könnyű álmot ígér..."
Gondolatok Sütő András könyvének újra
olvasásakor

Én is ígértem könnyű álmokat,
karjaimmal meleg takarókat,
Fiaimnak ősi, drága eledelt:
Csak a Lobogót ne engedjék el!

Markukba vésődjön a Zászló-rúdja,
kutassák, milyen a magyarok útja
s milyen lehetne ez az ország,
ha hinni, bízni tudna az ifjúság!

Ha hinne a jóban: Isten Törvényében,
mely megtartott sok szenvedésben!
Ha ránk tört a Gonosz váratlanul:
Isten kegyelme őrzött szakadatlanul.

Most is szólítom őket gondolatban:
Fiaim! Ne higgyetek hamis szavakban,
ne rontsátok idegen étekkel gyomrotok,
mindig az igaz úton járjatok!

Ígérek nektek: könnyű álmokat,
karjaimmal meleg takarókat,
háromszín ősi, drága eledelt,
csak a Lobogót ne engedjétek el!

Petrőcz Lászlóné Hanzlik Mária
kalmanpiroska, 2019. április 11. csütörtök, 22:01
Egyetem történet 1918-2018 - benne 1956 is -
egyetemet
kisalfold.hu 2018.12.04.

A Soproni Egyetem és a selmeci örökséget őrző utódintézmények, együttműködve Sopronnal, jövő év áprilisáig tartó programsorozattal emlékeznek meg arról a száz évvel ezelőtti eseményről, amikor Selmecbányáról a Magyar Királyi Bányászati és Erdészeti Főiskola Sopronba költözött. A centenárium egyik fontos eseményét tartották meg tegnap a Liszt-központban.

Ma is bennük él Selmec

- Bennünk él Selmec! - mondta ünnepi beszédében prof. dr. Náhlik András, a Soproni Egyetem rektora tegnap a Liszt-központban, ahol az akadémia Sopronba költözésének századik évfordulója alkalmából tartottak nagyszabású megemlékezést.

- Selmeci-soproni diák vagyok, még ha öregdiák is. Eszerint élek - kezdte ünnepi beszédét, sorra véve azokat a történelmi eseményeket, amik érték és befolyásolták az 1918-ban kényszerűségből Sopronba költözött selmeci akadémiát. De a város befogadta és meg is becsülte az idemenekült főiskolát, ahol
azenujsagom, 2018. december 05. szerda, 06:16
Flammerné Molnár Edit
sietve, mindjárt a szobámba.
Egyedűl vagyok most, az egész lakásba.

Leülök asztalomhoz, s nekifogok tanulni.
Időben elkészülök? Jól fel tudok készülni?

Történelemből felelek holnap: kedden.
Össze kell nagyon magamat szednem!

Rendelkezett egykor, Szent István király:
"Tizedet kapjon mindenből az egyház!"

Életbe léptette a vármegye rendszert.
Nagy célok miatt ragadott csak fegyvert!

Elhunytával Péter, majd Aba Sámuel,
Lett András is király, Béla testvérével.

Első Géza, a császártól koronát kapott.
Mely a "Szent koronának", az alja vagyon.

Vala Szent Lászlónak "drákói" törvénye.
"Isten ítéletnek" Könyves Kálmán híve.

ZSong a fejem is már, a sok tanulástól!
Görnyed hátam, a betűket már alig látom!

Árnyékom megnyúlik, s az idő rohanva múl!
Röpke percek múlva, a napfénye is kihuny!

András királyt, a főurak, kik Imre hívei,
Kényszerítették, az
menusgabor, 2018. szeptember 29. szombat, 18:00
Szép napot mindenkinek!
játszott.A forradalom idején, október 23-án tízezres tömeg előtt szavalta el a Nemzeti dalt a Petőfi-szobornál, szerepvállalása miatt a hatalom azonban eltiltotta a színháztól, ahová két évig nem térhetett vissza. Ötéves József Attila Színházbeli kitérője után 1963-ban visszament a Nemzeti társulatába, melynek évtizedekig meghatározó színésze volt, egészen a tüdőrák miatt bekövetkezett haláláig.Azon a január 17-i estén légszomjjal küszködött, szemmel láthatóan nem volt jól, alig tudott színpadra lépni, Kozák András vezette kézen fogva a színpadig. Az előadás után az öltözőig is alig tudott elmenni, ereje elhagyta. Néhány óra múlva otthonában érte a halál. 72 évesen

Bármilyen hihetetlen -Sinkovits Imréről, a"nemzet színészéről" életében egyetlen könyv sem jelent meg.
A Hungalibri Kiadó Összegzés című életmű-sorozatának új kötetével kíván emléket állítani a kivételesen nagy művésznek.
Számba vesszük pályafutása állomásait:
indulását, '56-os szerepvállalását, a félreállítás
kirscha, 2018. szeptember 21. péntek, 07:54
Csütörtökön kezdődik az Everness Indián Nyár életmódfesztivál Alsóörsön
elmondta, hogy a nyaranta megrendezett Everness Fesztiválnál bensőségesebb, nyugodtabb hangulatú programsorozattal készülnek az őszbe forduló időjárás megérkeztével.

Hozzátette: a Pelso kemping területén hét helyszínen rendeznek programokat, amelyekre összesen nyolcszáz embert várnak.

Az előadók között lesz Soma Mamagésa író, spirituális tanító, Grecsó Zoltán pedig a kortárs tánc világába kalauzolja el a látogatókat. Inkret Boglárka pszichológus a tudatos életvezetésről beszél majd, Kereszty András az önismeret fontosságáról tart előadást, Sütő Enikő jogász, modell a boldogságkeresés útjairól szól majd.

A fesztiváligazgató elmondta azt is, hogy számtalan mozgásformát, köztük a csikungot, a niátt, a hatha, akro és hahota jógát is ki lehet majd próbálni. Mindemellett különféle masszázstípusok közül válogathatnak a látogatók.

A zenei színpadon mások mellett fellép a lágy meditatív és felpörgetett latinos lüktetésű zenét egyaránt játszó ToSoDa Project és a mintegy negyven hangszert
velemenyezd, 2018. szeptember 08. szombat, 13:21
Hat nagyszínpadi előadást mutat be az új évadban a Hevesi Sándor Színház
Besenczi Árpád igazgató a hétfői évadnyitó társulati ülésen elmondta: október 5-én rendezésében Francis Veber Bérgyilkos a barátom című vígjátékát láthatja a közönség. Október 19-én családi musicalt mutatnak be: Tolcsvay László és Müller Péter Isten pénze című művét Bal József állítja színpadra.

A novemberi bemutató a karácsonyi ünnepkörhöz, az ünnepváráshoz kapcsolódik: a nézőket Sütő András Advent a Hargitán című színművével várják, az élő népzenével bemutatott színpadi művet Dér András rendezi. A 2019-es esztendő első bemutatója Müller Péter A Vihar kapujában című dráma lesz. A Stúdió színpadon nagy sikert aratott darabot az új évadban Gergye Krisztián rendezésében a nagyszínpadon játssza a társulat - ismertette Besenczi Árpád.

Februárban az Abigél című színjátékkal folytatódik a bemutatók sora, Szabó Magda azonos című regényéből készült színpadi adaptációt Halasi Imre rendezi. Az évad végén klasszikus William Shakespeare-drámát tűznek műsorra, a A windsori víg nők című vígjátékot Csiszár
velemenyezd, 2018. szeptember 03. hétfő, 13:12
Képek, videók
Sütő András.jpg
pacsakute
2013. december 20. péntek, 06:54
Sütő András idézet.jpg
pacsakute
2012. szeptember 02. vasárnap, 19:40
Süto Andras vers. Nem ido
margoboszi
2010. május 07. péntek, 10:11
suto_andras.jpg
farkas1945
2010. március 25. csütörtök, 11:28
Sütő András.jpg 2.jpg
ile58
2009. március 30. hétfő, 17:57
Sütő András.jpg
ile58
2009. március 30. hétfő, 13:30
Sütő András Annyira szere
charlotteani
2009. február 11. szerda, 14:30
Sütő András.jpg
ujjozsef
2009. február 10. kedd, 08:13
Sütő András
sarkadykati
2008. október 25. szombat, 06:29
Sütő András.jpg
agica2004
2008. július 24. csütörtök, 13:46
Sütő András
boszormacs
2007. november 06. kedd, 21:34
Egyetemes könyörgés
romaikatolikusfgy
2011. augusztus 31. szerda, 13:57
Pusztakamarás - Sütő Andr
pecsioszi
2011. augusztus 01. hétfő, 21:57
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.