Belépés
2019. december 09. hétfő | 50. hét | 343. nap | 09:26 | Natália
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Egyszerűsítenek a nem uniós állampolgárok foglalkoztatásán Szlovákiában
A vonatkozó szabályozás az unión kívüli munkavállalók foglalkoztatásához szükséges engedélyek odaítélésének feltételein enyhít, illetve azok kiadásának időtartamán rövidít.

A szabályozás módosítása által bevezetendő könnyítések nem lesznek általánosak, csak bizonyos - a későbbiekben pontosításra kerülő - hiányszakmákra vonatkoznak majd, illetve azokat az 5 százaléknál alacsonyabb munkanélküliséget kimutató járásokban lehet majd érvényesíteni. Utóbbi feltételeknek Szlovákia 79 járása közül 33 felelt meg szeptemberben, amikor országosan 6,42 százalékos munkanélküliségi arányt mértek, ami viszont az eddigi legalacsonyabb érték volt. A szabályozás a könnyítések mellett, eddig nem meglévő megkötéseket is bevezet, ezek közül az egyik leglényegesebb, hogy amennyiben egy vállalat unión kívüli munkavállalókat is foglalkoztat, azok aránya nem lehet magasabb 30 százaléknál.

Szlovákiában szeptember végi hivatalos adatok szerint közel 46 ezer külföldi állampolgár dolgozott, ez csaknem négyszer annyi, mint öt évvel korábban. A külföldi munkavállalók száma gyorsuló ütemben emelkedik, a vonatkozó szeptemberi adatok éves szinten már mintegy 40 százalékos növekedést mutattak, míg márciusban az országban dolgozó külföldiek száma éves szinten még csak 30 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Szeptemberben a Szlovákiában dolgozó külföldi munkavállalók többsége az EU vagy az Európai Gazdasági Térség tagállamainak állampolgára volt. A nem uniós tagországok munkavállalóinak legnagyobb hányada (csaknem tizenegyezer ember) Szerbiából érkezett.

Szlovákiában több nagyvállalat már huzamosabb ideje munkaerőhiányra panaszkodik, ezzel összefüggésben erősödik a munkaerőpiac nyitottabbá tételét célzó nyomás. Ezt legutóbb éppen a szlovák gazdaság húzóágazatának számító gépkocsiipart képviselő Autóipari Szövetség (ZAP) sürgette.Ezzel szemben korábban többször is az unión kívülről érkezők munkavállalásának megkönnyítése ellen foglalt állást az egyik legnagyobb szlovák szakszervezet, a fémipari dolgozók szlovákiai szakszervezete (OZ KOVO), amely tavasszal tiltakozó megmozdulást is tartott az ügyben, rámutatva: a munkáltatók a minimálbér emelését nehezményezik és a külföldi munkaerő behozatalának megkönnyítésén igyekeznek, miközben az országban továbbra is meghaladja a munkanélküliek száma a másfél százezret.A helyzet kapcsán nemrégiben hasonló értelemben foglalt állást a Család vagyunk (Sme rodina) nevű parlamenti ellenzéki párt is. Ők az épülőben lévő negyedik szlovákiai autógyár, a Jaguar Land Rover (JLR) kapcsán mutattak rá arra, hogy a cég jelenleg alig több, mint fele akkora (pótlékok nélkül 650 euró bruttó) bért ígér leendő munkásainak, mint amekkora a nekik 2015-ben megítélt 630 millió eurós állami támogatás indoklásában szerepelt. Ezzel összefüggésben rávilágítottak: a szlovák kormány már a JLR-el kötött befektetési szerződésben elkötelezte magát arra, hogy könnyít az - alacsonyabb bérért is dolgozni hajlandó - unión kívüli állampolgároknak a szlovákiai tartózkodási engedély megszerzésének feltételein.http://finweb.hnonline.sk/ekonomika/1061985-slovensko- sa-otvori-pracovnikom-z-krajin-mimo-eu-pripravuje-sa-uvolnenie-pod mienok

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. november 14. kedd, 13:02
Címkék: Európai Gazdasági Térség, Autóipari Szövetség, Jaguar Land Rover, vonatkozó szabályozás, unión kívüli, szabályozás módosítása,
Kommentek
ITM: átlagosan 30 százalékos béremelés várható a szakképzésben dolgozó pedagógusoknál
Szakszervezetével és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével.

Ha az Országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot, akkor osztrák mintára jobb és gyakorlatiasabb lesz a szakképzés, emelkedik a szakképzésben dolgozó pedagógusok és oktatók bére, ösztöndíjakat kapnak a szakképzésben tanulók. A javaslat célja, hogy a munkaerőpiacon értékes tudással bíró, egyre jobban képzett, felkészült fiatalok álljanak a hazai vállalkozások rendelkezésére.Így a javaslat hozzájárul a foglalkoztatás, különösen a fiatalok foglalkoztatásának további bővítéséhez.

A 2020/2021-es tanévtől a szakképző intézményeknek két típusa lesz: a technikum és a szakképző iskola - írták.

A szakképzésben oktató több mint 32 ezer pedagógus bére 2020 júliusától átlagosan 30 százalékkal emelkedik. A differenciáltan megállapított bérek a legjobban teljesítő, elsősorban szakmai tárgyakat tanító pedagógusok esetében ennél nagyobb mértékben is emelkedhetnek. Például egy egyetemi diplomával és 10 év szakmai gyakorlattal rendelkező,
velemenyezd, 2019. november 05. kedd, 17:48
PM-államtitkár: jó irányba halad a magyar gazdaság
Bodó Sándor az MTI-nek hozzátette, a foglalkoztatás területén elért kiemelkedő eredmények ellenére még van tennivaló, példaként a kisgyermekes anyák, a csökkent munkaképességűek és a pályakezdők foglalkoztatásának segítését említette.

Az államtitkár szerint az év felelős foglalkoztatójának elismerése azért jelentős, mert a vállalatok visszajelzést kapnak az általuk alkalmazott, a vállalati kultúra javítására szolgáló jó gyakorlataikról.

Karakó László, az OFA Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, az elismeréseket az idén negyedik alkalommal adták át.

Kiemelte, azok a cégek, amelyek idén már sokadik alkalommal pályáztak, azok bizonyítják, hogy a felelős foglalkoztatás nem csupán egy akció, hanem vállalati értékrend, ami a dolgozók számára megtartó erővel bír.

Közölte, a cégek a pályázataikban a felelős foglalkoztatás eszközeit, a jó gyakorlatokat és egyúttal HR stratégiai irányokat is felvázoltak. Mindezekből kiindulva Karakó László úgy vélte a felelős foglalkoztatás eleme
velemenyezd, 2019. november 05. kedd, 14:09
Krónika 1. rész (napirend előtt: Down-szindrómások, iszlám iskola, gyermekbántalmazások, önkormányzatok)
25-én lemondott képviselői mandátumáról.

MSZP: a kormánynak sokkal több segítséget kellene nyújtania a Downs-szindrómásoknakGurmai Zita (MSZP) úgy értékelte, hogy a kormánynak sokkal több segítséget kellene nyújtania a Downs-szindrómások családjainak. Szóvá tette, hogy a társadalombiztosítás által finanszírozott tesztek pontatlanok és a kormány nem biztosítja az otthongondozási díjat a Down-szindrómás gyerekeket nevelő szülőknek. Sürgette az ezzel a genetikai betegséggel élők foglalkoztatásának elősegítését, illetve a társadalom szemléletformálását.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint nemrégiben több ezer fővel megemelkedett otthonápolási díjat kapók száma; az erre fordított költségvetési kiadások a tavalyi 27 milliárdról jövőre 55 milliárd forintra nőnek. Beszélt arról is, hogy 18 ezerről 41 ezerre emelkedett a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása. Hozzátette: többszörösére növelték a Down-szindrómásokat segítő szervezetek
velemenyezd, 2019. október 28. hétfő, 13:41
Munkaerő-kölcsönző: több kormányzati ösztönző is segíti a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását
A munkaadók sokszor tanácstalanok, hogy milyen munkakörökben vagy milyen módon tudnák a megváltozott munkaképességűeket bevonni egy-egy szervezet életébe - jegyezték meg. A munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó vállalat szerint fontos, hogy a munkáltatók felismerjék a speciális igényű dolgozók foglalkoztatásának előnyeit, ide sorolták a munkaerőhiány enyhítését, például az IT területen. Alkalmazásuk a dolgozók társadalmi érzékenységét is növelheti és jó hatással van a vállalati kultúrára, morálra is - írták.

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásához a kormány is hozzájárul, példaként említették, hogy amennyiben egy vállalatnál a megváltozott munkaképességű dolgozók száma eléri a 30-at vagy arányuk az összes munkavállalóhoz viszonyítva meghaladja a 25 százalékot, a vállalat állami támogatást kérhet, a kapott összeget pedig a cég egyebek mellett munkabérre, képzésekre vagy a munkahely rehabilitációs célú átalakítására is fordíthatja. Erre a célra idén 42 milliárd forint, jövőre pedig már 43,5
velemenyezd, 2019. október 12. szombat, 07:05
Fülöp Attila: fontos a fogyatékossággal élők önállóvá válásának támogatása
Fülöp Attila az értelmi fogyatékossággal élők mindennapjait segítő, infokommunikációs alapú távszolgáltatás kialakítását célzó program rendezvényén azt mondta, hogy a kabinet ennek érdekében a jövőben az eddiginél is többet fog tenni.

Megjegyezte, hogy a fogyatékossággal élők foglalkoztatásának legnagyobb akadálya napjainkban az információhiány. Azoknak a cégeknek, amelyek ezen már túlléptek, jellemzően a foglalkoztatott sérült emberek munkája és pozitív személyisége miatt is kedvezőek a tapasztalataik. A piaci szereplők megszólítása a cél, hogy e társadalmi csoport jelenlegi 42 százalékos foglalkoztatási aránya növekedjen a jövőben - szögezte le.

Ugyancsak nélkülözhetetlen eleme a fogyatékossággal élők támogatásának az akadálymentesítés - mondta az államtitkár, megjegyezve: korunkban a fizikai mellett a kommunikációs és a távközlési akadálymentesítés is megkerülhetetlen feladat. A digitalizáció előnye, hogy kinyitja a világot és lebont határokat, új perspektívákat nyújt. Ezek pedig a sérült
velemenyezd, 2019. szeptember 19. csütörtök, 21:12
Elemzők: magas szinten stabilizálódik a munkaerőpiac
Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője emlékeztetett: a foglalkoztatottak száma már harmadik hónapja meghaladja a 4,5 milliót, tehát historikusan is magas szinten áll, 2010 azonos időszakához viszonyítva a foglalkoztatottak száma 776 ezerrel nőtt. Az adatokból ugyanakkor az is látszik, hogy egyre nehezebb feladat az új munkaerő bevonzása. A foglalkoztatási szint további növelésében segítséget jelenthet egyebek közt a nők és az 55 éven felüliek foglalkoztatásának növelése, akiknek munkaerőpiaci aktivitása az átlagosnál alacsonyabb. A folyamatot lassíthatja ugyanakkor az Európai Unió nagyobb gazdaságainak gyengélkedése, amely a külső keresletre és így különösen a nagyvállalatokra gyakorolhat negatív hatást.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-hezeljuttatott kommentárjában azt emelte ki, hogy rekord erős szinten látszik stabilizálódni a magyar munkaerőpiac. A foglalkoztatottak száma egy év alatt már csupán 0,3 százalékkal nőtt, az aktivitás pedig 0,1
velemenyezd, 2019. augusztus 28. szerda, 11:51
Trenkwalder: a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási rátája idén elérte a 35 százalékot
A munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó társaság közölte az MTI-vel, hogy mindez részben a munkaerőhiánnyal, részben pedig a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedését segítő intézkedésekkel magyarázható.

Utóbbiak közül példaként említették a rehabilitációs kártyát és a rehabilitációs hozzájárulás kiváltását. A rehabilitációs kártyával rendelkező munkavállaló foglalkoztatásánál mentesülnek a munkaadók a 17,5 százalékos szociális hozzájárulás befizetésétől, az idei évtől ez a kedvezmény már minden komplex szakvéleménnyel rendelkező megváltozott munkaképességű személy után járhat, ők mintegy 400 ezer embert tesznek ki. A munkáltatók számára még nagyobb anyagi ösztönzést jelent, hogy minden 25 dolgozónál többet foglalkoztató társaságnak, ahol a megváltozott munkaképességűek száma nem éri el a teljes állomány 5 százalékát, a munkaadóknak a hiányzó létszám után rehabilitációs hozzájárulás címen fejenként évi 1 341 000 forintot kell befizetniük az államkasszába.

A megváltozott
velemenyezd, 2019. július 16. kedd, 07:05
Krónika 2. rész (költségvetés)
szerveknek

Csányi Tamás (Jobbik) több forrást szorgalmazott a rendvédelmi szerveknek a következő év költségvetésében.

Kifejtette: a frakciója módosító javaslatokkal él az ügyben, mert fontos megtartani a jelenlegi állományt és vonzóbbá tenni ezt a hivatást. Egy felelős kormánynak hosszú távon kell gondolkodnia a rendvédelmi szervekkel kapcsolatban, ami azonnali és drasztikus lépéseket igényel, ezek azonban elengedhetetlenek - jelentette ki.

Fidesz: hatékonyabb lesz a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának támogatása

A fideszes Tapolczai Gergely úgy értékelt, a büdzsé egyik leglényegesebb célja a foglalkoztatás növelése, a munkanélküliek arányának csökkenése. Ehhez tartozik a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának támogatása is - tette hozzá.

Közölte, az erre a célra fordítandó összeg emelkedik, segítve a megváltozott munkaképességűek támogatását, ami nemcsak az érintett embereknek, hanem az őket foglalkoztató cégeknek is fontos.

Megjegyezte: fontos a
velemenyezd, 2019. június 21. péntek, 11:12
Képek, videók
Egyszerüsitett adóív
karoly49
2012. február 12. vasárnap, 11:11
egyszerűsített adóív.jpg
dnemethk
2012. február 01. szerda, 10:11
egyszerűsített adóív.jpg
agica2004
2011. augusztus 15. hétfő, 17:45
Egyszerűsítés lenne....jp
csabee007
2006. június 03. szombat, 09:53
Egyszerűsítés....jpg
csabee007
2006. május 25. csütörtök, 17:08
Magyar Állampolgárok lett
kajaneni
2014. március 11. kedd, 15:28
havazás Szlovákiában 2
taltos1
2017. október 31. kedd, 13:19
havazás Szlovákiában 1
taltos1
2017. október 31. kedd, 13:18
Szlovákiában
irmus
2017. október 15. vasárnap, 09:34
Szlovákiában
orban47
2016. november 02. szerda, 08:46
Szlovákiában 003.jpg
ujnemarika
2011. március 16. szerda, 07:27
Szlovákiában 006.jpg
ujnemarika
2011. március 16. szerda, 07:25
Szlovákiában 007.jpg
ujnemarika
2011. március 16. szerda, 07:25
Szlovákiában 008.jpg
ujnemarika
2011. március 16. szerda, 07:25
Szlovákiában 009.jpg
ujnemarika
2011. március 16. szerda, 07:25
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.