Belépés
2020. február 20. csütörtök | 8. hét | 51. nap | 19:00 | Aladár, Álmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Elsőként az MTA elnöke kapta az európai tudományos akadémiák új díját
Az elismerést olyan kiváló kutatóknak adományozzák, akik kimagasló eredményeikkel hozzájárulnak tudásunk gazdagításához és társadalmi fejlődésünkhöz - olvasható az MTA keddi közleményében.

A Barcelona Hypatia Európai Tudományos Díjat, amelyet évente ítélnek majd oda, de hároméves ciklusokban, a természet- és társadalomtudósokat összefogó, nem kormányközi független szervezet, az Academia Europaea barcelonai tudásközpontja alapította.

Az első évben az élettelen természettudományok és a mérnöki tudományok, a másodikban az élettudományok, a harmadikban pedig a bölcsészet- és társadalomtudományok művelői közül választják ki a díjazottat.

A jelöltekről az Academia Europaea és a Barcelonai Városi Tanács által delegált nemzetközi zsűri - amelynek legalább két tagja nő - hozza meg a döntést. Az első ismert matematikusnőről, az ókori Alexandriában 355-től 415-ig élt, tragikus sorsú Hypatiáról elnevezett díjjal 30 ezer euró jár - közölték.

A méltatás szerint az új díjra javasolt 23 kutató közül Lovász László tudományos karrierjét és munkásságát díjazta idén az öttagú bizottság. A díjat a matematika iránti elkötelezettségéért, a tudományterületén végzett magas színvonalú nemzetközi munkásságáért, valamint a társadalom érdekeit, fejlődését szolgáló erőfeszítéseiért ítélte oda a bizottság. Lovász László a Barcelonai Városi Tanács dísztermében veheti át az elismerést 2019 elején, ahol előadást is tart kutatói pályafutásáról és eredményeiről.

Lovász László 1948-ban született Budapesten. A matematikai tudományok kandidátusa fokozatot 1970-ben szerezte meg, 1971-ben pedig matematikusi diplomát és Dr. rer. nat. címet kapott az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 1977-ben a matematikai tudományok doktora lett. Az MTA levelező tagjává 1979-ben, rendes tagjává pedig 1985-ben választották.

A világ egyik legjobb matematikusaként számon tartott Lovász László kutatási területe a kombinatorika és a gráfelmélet, illetve ezek alkalmazásai a számítógép-tudomány és az operációkutatás területén. Nevéhez fűződik a "Lovász-féle lokális lemma", a "Lovász-féle téta-függvény" és a "Lenstra-Lenstra-Lovász-algoritmus".

Óriási szerepe van abban, hogy a magyar matematikai kutatások egyik súlyponti területe, a kombinatorika a modern matematika meghatározó ágává fejlődött. Legújabban a nagy hálózatok vizsgálatának matematikai alapjaival foglalkozott, továbbá társszerzőként kidolgozta a gráflimeszek elméletét.

2007-ben Bolyai-díjban, 2008-ban Széchenyi-nagydíjban részesült. A nagy nemzetközi díjak közül a Kiotó-díjnak és a Wolf-díjnak is birtokosa. 2014-ben az MTA elnökévé választották, 2017-ben pedig újraválasztották - olvasható a közleményben.

Néhány hete a felfedező kutatások legrangosabb pályázatát, az ERC Synergy Grantet nyerte el a magyar Barabási Albert-Lászlóval és a cseh Jaroslav Nesetrillel. Irányításukkal az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet, a Közép-európai Egyetem (CEU) és a prágai Károly Egyetem együttműködésében hatéves kutatási program indulhat közel 10 millió euróból azért, hogy jobban megértsük a bennünket körülvevő nagy hálózatokat - írják.

Az 1988-ban alapított Academia Europaea (AE) nem kormányzati, de több ország által is támogatott szervezet, amelynek célja a tudományosság, az oktatás és a kutatás elősegítése. A körülbelül 4000 tagot - köztük jelenleg 72 Nobel-díjast is - a soraiban tudó AE célkitűzései között szerepel az európai kutatások eredményeinek népszerűsítése és terjesztése, az interdiszciplináris és nemzetközi kutatási együttműködések támogatása, a társadalom figyelmének felhívása a tudományos eredmények hasznosságára - áll az MTA közleményében.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. december 18. kedd, 11:41
Címkék: Barcelona Hypatia Európai Tudományos Díjat, Academia Europaea, Barcelonai Városi Tanács, Lovász László, Eötvös Loránd Tudományegyetemen, Synergy Grantet,
Kommentek
Március 15. - Széchenyi-díj - Hunyady László orvos
Az 58 éves szakember, aki az Academia Europaea tagja is, a vérnyomás-szabályozásban központi szerepet játszó angiotenzin receptor és más G- fehérjéhez kapcsolt receptorok működésének vizsgálata terén folytatott kiemelkedő kísérleti endokrinológiai és receptorélettani kutatásai, valamint az általános orvosképzésben végzett magas szintű oktatói és vezetői tevékenysége elismeréseként kapta a díjat.

"Tudományos pályafutásom első meghatározó mérföldköve az volt, amikor témavezetőm, Spät András negyedéves hallgatóként egy önálló kutatási feladatot bízott rám. Ez a bizalom nagyon nagy motivációt jelentett számomra, és ennek sikeres megvalósítása indított el a tudományos pályán" - idézte fel Hunyady László, hozzátéve, hogy kutatócsoport-vezetőként és intézetvezetőként is mindig szem előtt tartja, milyen nagy jelentősége van a fiatalok tudományos munkájában annak, hogy teret kapnak az önálló gondolatokra és kreativitásra.

"A következő fontos mérföldkő az volt, hogy viszonylag fiatalon kijutottam az
velemenyezd, 2018. március 15. csütörtök, 18:02
Európa alkalmazkodóképességéről tanácskoznak az Akadémián
Az európai tudományos akadémiákat összefogó All European Academies (ALLEA) és az európai tudományos akadémiaként működő Academia Europaea (AE) vasárnaptól szerdáig először rendez közös éves konferenciát és közgyűlést, amelynek helyszínéül Lovász László, az MTA elnöke meghívására a magyar Akadémiát választották.

Hétfőn Lovász László mintegy háromszáz magas rangú európai tudós, tudományos döntéshozó, köztük negyven akadémiai elnök előtt megtartott angol nyelvű beszédében azt mondta, hogy bár Európa kulturálisan megosztott, egyedivé teszi a tudomány, amely különleges szerepet játszik, és amelynek fontos összetartó erőnek kellene maradnia.

A közös konferencia komoly lépés abba az irányba, hogy az európai tudományos szervezetek hangja egységesebb, ezáltal erősebb legyen, amire nagy szükség van - hangsúlyozta.

Az MTA elnöke azt mondta, hogy minden, a tudományra fordított forintot alaposan meg kell indokolni a politikusoknak, valamint a nyilvánosságnak, és elég erősnek kell lenni ehhez a
velemenyezd, 2017. szeptember 04. hétfő, 20:24
Március 15. - Széchenyi-díj - Kertész András nyelvész
A 61 éves nyelvész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara Német Nyelvészeti Tanszékének egyetemi tanára, az Academia Europaea tagja a modern nyelvészeti, illetve tudományfilozófiai gondolkodás európai és hazai kialakításához való tevékeny hozzájárulása, a nyelvtudomány tudományelméleti megalapozásában elért eredményei, valamint jelentős oktatói, oktatásszervezői, folyóirat-szerkesztői és tudományszervezői tevékenysége elismeréseként kapta meg a díjat.

"Az egyetem és a tudomány közelségében nőttem fel" - utalt a professzor egyrészt arra, hogy gyerekként az akkori debreceni tudományegyetem központi épületétől mindössze száz méterre laktak, másrészt arra, hogy édesapja a matematika professzora, anyai nagyapja egyháztörténész professzor, nagybátyja pedig ókortörténész volt.

"A tudomány művelése meghatározó volt a család életében" - tette hozzá, megjegyezve: kézenfekvő volt, hogy ha eljön az ideje, ő is tudománnyal kezdjen foglalkozni.

Amikor
velemenyezd, 2017. március 15. szerda, 16:44
Gyertyaszentelő Boldogasszony mise Dobszay László emlékére
történész, az ELTE BTK egy. docense, Dobszay János (1963-) újságíró, a Heti VG munkatársa, Dobszay Gergely (1965-), Dobszay Ambrus (1966-), Dobszay Anna (1971-) és Dobszay Márton (1975-).
Legkisebb gyermeke Dobszay Benedek, a magyarországi ferences rendtartomány provinciálisa
A Magyar Egyházzenei Társaság örökös elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Bizottsága, az International Society of Musicology vezető testületének és az Európai Tudományos Akadémia (Academia Europaea) meghívott tagja volt. Részt vett számos nemzetközi sorozat és folyóirat szerkesztőbizottságának a munkájában. Elnöke volt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának, de posztjáról 2011. április 20-án lemondott, mivel méltánytalannak tartotta, hogy az ,,ellen-akadémia", a Magyar Művészeti Akadémia nevesítve bekerült az új Alkotmányba.[2]
Dobszay László zenekutatói tevékenységét, a régi zene oktatásában és előadásában folytatott munkáját itthon és külföldön is elismerték.
maroka, 2017. február 22. szerda, 16:43
Nemzetközi tudásközpont jelentheti a magyar kutatóközösség útját Európa élvonalához
külföldről, akkor ha nem is ugyanakkora a zsákot, de legalább egy nagyobbacska szütyőt illik mellérakni+ gyakorlata. Ezt nem véletlenül találták ki, hiszen jelentős multiplikatív hatása van, az erkölcsi megbecsülésről nem is beszélve".

Az akadémikus fontos feladatnak tartja továbbá a fiatal kutatók mentorálását, amelyben jelentős szerepet kaphatnak a korábbi ERC-nyertesek, akik tapasztalataik révén segíthetnének a kutatói pályázatok megírásában.

Szathmáry Eörs evolúcióbiológus, akadémikus, az Academia Europaea tagja hosszú ideig oktatott az Eötvös Loránd Tudományegyetemen elméleti evolúcióbiológiát, továbbá fontos evolúcióbiológiai műhelyt alapított a korábbi Collegium Budapest falai között. A müncheni Ludwig-Maximilians-Universität vendégprofesszora, a Parmenides Alapítvány egyik intézetének igazgatója.

A szakemberrel készített teljes interjú a Magyar Tudományos Akadémia honlapján érhető el.
velemenyezd, 2015. szeptember 17. csütörtök, 14:12
Elbúcsúztatták Roska Tamás akadémikust
"Akik fél évszázados kutatói pályafutása során találkoztak vele, kiváló kutatóként, kitűnő intelligenciával megáldott tudósként tartják számon, de legmaradandóbb emlékként azt a kedvességet és örömet őrzik, amelyet találkozáskor éreztetni tudott a hozzá közel állókkal. Bárhová ment, reményt és optimizmust sugárzott" - mondta a ravatalnál Csurgay Árpád akadémikus, egyetemi tanár, aki a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) nevében búcsúzott a tudóstól.

Csurgay Árpád felidézte: gyakran felvetődött, hogy Roska Tamás tartós állást vállaljon külföldön. Amikor megkeresték egy ajánlattal, szerény válasza így hangzott: "tudom, hogy a tudománynak nincs hazája, de a kutatónak kell, hogy legyen". Mindvégig itthon maradt - mondta pályatársa, aki búcsúbeszédében kiemelte a tudós "háromdimenziós igazságfogalmát", amely szerint "a természettudomány, a művészetek és a hit igazságai együtt visznek közelebb ahhoz, hogy az ember világát megértsük".

A tanítványok nevében
velemenyezd, 2014. július 12. szombat, 17:13
Szombaton búcsúztatják Roska Tamás akadémikust
A június 17-én elhunyt tudós búcsúztatása a Fiumei úti Sírkert ravatalozójában lesz. Roska Tamásért szombat délelőtt szentmisét mondanak a Szent István-bazilikában - közölte a Batthyány Lajos Alapítvány az MTI-vel szerdán.

"Fiatalok generációit indította el a világszínvonalú kutatói pályán, miközben a minőségi felsőoktatás területén is elévülhetetlen érdemeket szerzett. Tagtársunk tudása és szerénysége mellett, a tudós társadalom elkötelezett értékteremtőjeként, a tudományt választó fiatalok mentoraként nagy űrt hagy maga után. A Mádl Kör tagjai szomorú szívvel köszönnek el társuktól, barátjuktól, Roska Tamástól azzal, hogy példaértékű munkásságával, hitével kiemelkedően szolgálta nemzete felemelkedését és jövőjét" - írták a közleményben.

Roska Tamás villamosmérnök, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Bolyai- és Széchenyi-díjas egyetemi tanára, az egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának alapító dékánja, a hazai bionikai képzés megteremtője, a Magyar Tudomány Akadémia (MTA)
velemenyezd, 2014. július 09. szerda, 14:13
Képek, videók
Tudományosság-KUTYA
1vargaildyko
2016. augusztus 13. szombat, 06:27
A tudományosan kételkedők
sanci81
2016. július 02. szombat, 14:03
Magyar Tudományos Akadémi
irmus
2015. május 07. csütörtök, 06:46
Tudományosság-LÓ
1vargaildyko
2014. december 25. csütörtök, 07:57
Tudományosság-VÍZ
1vargaildyko
2014. december 15. hétfő, 10:46
Tudományosság-NYÍRFAKÉ REG
1vargaildyko
2014. december 15. hétfő, 10:46
Tudományos-fantasztiku m
sanci81
2014. augusztus 11. hétfő, 10:39
Tudományos Akadémia
bozsarferenc
2009. április 14. kedd, 18:09
Holland tudományos közpon
karoly49
2009. március 28. szombat, 16:48
kidhood-sassoon-academ y25
zskadi
2017. november 19. vasárnap, 20:28
academy-brand-3299-449 163
zskadi
2016. október 10. hétfő, 11:04
Academy+Motion+Picture +Ar
charlotteani
2016. augusztus 14. vasárnap, 21:03
Academy_Award_Oscar.jp g
olimama65
2009. március 02. hétfő, 17:53
h5_academy_0007.jpg
headhunter012
2007. december 06. csütörtök, 18:10
h5_academy_0006.jpg
headhunter012
2007. december 06. csütörtök, 18:09
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.