Belépés
2019. július 21. vasárnap | 29. hét | 202. nap | 19:26 | Dániel, Daniella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Mire figyeljünk fagyizáskor
Legyen szó gyerekről vagy felnőttről, az egyik legkedveltebb nyári édesség a fagylalt és a jégkrém, melyekkel kapcsolatban néhány dologra érdemes odafigyelni.

Ehhez kíván segítséget nyújtani a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal aktuális lakossági tájékoztató kiadványa.

Mi a fagylalt?

A fagylalt cukrászati technológiával, speciális fagyasztással, jellemzően a fogyasztás helyszínén készülő, vendéglátó-ipari termék. Előállítható pasztőrözéssel, vagy hideg eljárással, fagylaltporból, sűrítményből, pasztából, tejjel vagy vízzel, élelmiszer-adalékanyagok (pl. habosítók, sűrítők) és járulékos anyagok, (pl. gyümölcs, dió, mandula, pisztácia, gyümölcskonzerv stb.) hozzáadásával. Az utóbbi időben azonban az sem ritka, hogy az egyik vendéglátóhelyen készített fagylaltot a hűtőlánc biztosításával másik értékesítő helyre szállítják.
A szakemberek megkülönböztetik a hagyományos, kézműves fagylaltot, amelyet a cukrászmester készít; a porfagylaltot, amelyet iparilag előállított porkeverék vízzel hígítása után fagyasztanak le, és nem sorolják a fagylaltok közé a kanállal adagolt jégkrémeket, bár ezek a felületes szemlélődő számára a kínáló pultban külső megjelenésükben hasonlóak.

A jégkrém élelmiszeripari körülmények között, meghatározott összetevőkből (zsiradék, fehérjék, gyümölcsök, ízesítő anyagok, zselatin, stb.) hőkezeléssel, zárt technológiával, rendszerint homogénezéssel, szükség szerint érleléssel és hűtött állapotban végzett habosítással, majd fagyasztással készül. Szilárd vagy pépes szerkezetű, csomagolt élelmiszeripari termék, amelyet fagyasztott állapotban tárolnak, szállítanak, árusítanak és fogyasztanak. A vendéglátóhelyekre kész állapotban szállítják ki.

A parfé a habbá vert natúr vagy ízesített, esetleg színezett, pasztőrözött tejszínből és fagylaltból egyneműsítéssel vagy rétegezéssel készített, formába töltött és fagyasztott édesség.

A gyümölcsfagylalt a gyümölcs tartalma mellett lehet vizes és tejes alapú. A kézműves fagylaltok készítői, de a jégkrémek gyártói is gyakran készítenek tejtartalmú alapléből is gyümölcsös ízesítésű termékeket. Emiatt a tej fogyasztását kerülő fogyasztóknak javasolt a gyümölcsfagylalt vagy jégkrém tejtartalmára rákérdezni.

Mi a fagylalt élelmiszerbiztonsági jelentősége?
A fagylalt összetétele (magas folyadék-, fehérje tartalma, és más gyorsan romló összetevők) miatt kiváló táptalaja a gyomor-bél rendszert megbetegítő baktériumoknak. Csomagolatlan, ezért könnyen szennyeződhet (pl. cseppfertőzéssel, piszkos kéztől, adagolókanáltól, díszektől, környezetből). Állandó hűtést igényel, néhány °C fok hőmérséklet emelkedés a felületén olvadáshoz, gyors romláshoz, baktériumok fokozottabb szaporodásához vezethet. Ezért fagylaltot és kanállal adagolva értékesített jégkrémet csak megbízható helyen vásároljon, vagy ha otthon készíti, fokozottan ügyeljen a higiéniára.

Jó tudni, hogy hazánkban évtizedek óta nem volt fagylaltmérgezés, amely a szakemberek hozzáértésének, a fagylalt kezelés szigorú szabályozásának, hatósági felügyeletének, továbbá a széles körben elterjedt biztonságos technológiának, korszerű gépek alkalmazásának köszönhető
Milyen az ideális fagylaltárusító hely?

A fagylaltpult a vásárlói oldalról zárt, a kiszolgálási szünetekben a kiszolgáló felől is cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól, szennyeződéstől védett (pl. elhúzható vagy felnyitható plexilappal).
A fagylaltpultot nem éri közvetlen napfény és védett az időjárás kedvezőtlen hatásaitól, (pl. eső, szél).
Az adagolópult és környezete tiszta, rendezett.
A fagylalt láthatóan nem olvadt, nem folyik.
A fagylaltba helyezett díszítés ehető, tiszta.
A tégelyekben a fagylalt nincs feltornyozva, nem ér a hűtőtartomány fölé.
A tároló és kiszolgáló eszközök tiszták.
Folyó vizes kanálöblítőt, vagy minden tégelyben külön adagoló eszközt, spatulát használnak.
A leöblített kanalat nem a pultra helyezett szivacsra, törlőruhára ütögetéssel víztelenítik.
A fagylaltban nincsenek jégdarabok, mert az a megolvadt fagylalt visszafagyasztásakor keletkezhet.
A frissen készült fagylaltot nem töltik a korábban készült fagylaltra.
A tölcsért védik a szennyeződéstől, kiszolgáláskor szalvétával adják át a vásárlónak.
A kiszolgáló személyek ápoltak, megjelenésük higiénikus, hajuk, ruházatuk tiszta és rendezett. A kezek, körmök tiszták, kézékszereket nem viselnek, bőrükön nincsenek sérülések, elváltozások. A fagylaltpult közelében kézmosási lehetőség van.
Kiszolgáláskor ügyelnek a pénz és a fagylalt elkülönített kezelésére.
Ha a pultban van és látható a hőmérő, érdemes rápillantani. Hőmérséklete nem emelkedhet -8 °C fölé.
A mozgó fagylaltárustól vásárlás előtt győződjünk meg arról, hogy a környezet és a járműforgalom nem szennyezheti-e a terméket, továbbá kifüggesztették-e jól olvashatóan a fagylalt előállítójának, vagy árusítójának nevét és címét.
eszközöket használjon!
Kizárólag friss, tiszta, jó minőségű alapanyagokkal dolgozzon!
Ha porból készíti a fagylaltot, tartsa be a terméken szereplő használati utasításokat!
Az elkészült fagylaltot mélyhűtőben tárolja. Ha nagyobb mennyiséget készít, csak annyit vegyen ki a mélyhűtőből amennyit azonnal el is fogyaszt!
Ha a fagylalt megolvadt, ne fagyassza újra!
Fagylaltkészítés közben fontos a kéz tisztasága!
Mire ügyeljen az érzékeny szervezetű fogyasztó?

Cukrászdákban találkozhatunk diabetikus fagylaltokkal, egyes üzletek polcain laktózmentes jégkrémekkel is. Aki allergiás valamely élelmiszerre/élelmiszer-összetevőre, figyeljen arra is, hogy mivel díszítették a terméket. A fagylalt összetevőiről kérjen tájékoztatást az eladótól! A fogyasztó távollétében csomagolt termékeken kötelező feltüntetni a termék pontos nevét, jól láthatóan a minőség-megőrzési időt, a tárolási hőmérsékletet, a termék összetevőit, többek között az allergén összetevőket is.
Egy rövid kis fagylalt-történelem...

Fagylaltot valószínűleg először a kínaiak készítettek, mintegy ötezer évvel ezelőtt már hóból, tejből és gyümölcsökből kevert jeges édességet fogyasztottak a tehetősebbek. Vélhetően egyiptomi közvetítéssel került a földközi-tengeri országokba. A történelem sok fagylaltkedvelő hírességet tart számon, így például Nagy Sándor a katonáinak szolgáltatta fel a jeges édességet élénkítő hatása miatt, Hippokratész betegeinek ajánlotta gyógyírként, Nero császár több száz kilométerről is képes volt jeget hozatni a különleges édesség elkészítéséhez.

Az első, fagylaltot árusító kávéház valószínűleg Párizsban nyitott meg, ám a fagylalt addig nem terjedhetett el széles körben, amíg az ipari forradalom a konyhatechnológiát is el nem érte, hiszen a fagylalt előállítása, és főképpen folyamatos hűtése nagy kihívás elé állította a készítőket és drágává is tette a terméket. 1904-ben Charles E. Miches feltalálta a tölcsért, 1923-ban pedig Harry Burt szabadalmaztatta a ,,jégkrém pálcikán" elnevezéssel forgalomba kerülő, csomagolt fagylaltját.

Magyarországra a fagylalt osztrák közvetítéssel került a 18. században, az 1900-as évek elején már minden szakácskönyvben szerepelt fagylaltrecept.

Forrás: www.nebih.gov.hu
Link
eva6, 2017. június 23. péntek, 14:36
Címkék: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Nagy Sándor, Charles, Harry Burt, egyik legkedveltebb, fagylalt cukrászati,
Kommentek
AM: szigorodik az élelmiszerhamisítók büntetése
A múlt kedden elfogadott szigorításra azért volt szükség, mert az élelmiszerek hamisítása megzavarja a piaci viszonyokat, kedvezőtlen helyzetbe hozza a tisztességes vállalkozókat és veszélyezteti a fogyasztók egészségét. Utóbbi védelme érdekében elengedhetetlennek nevezték a felderítési hatékonyság javítását, és a büntetések visszatartó erejének növelését.

A minisztérium szerint a Büntető Törvénykönyv módosítása hatékonyabb fellépését enged a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) speciális egységének, és a 8 milliárd forintból felépülő a laborkomplexum is támogatni fogja a felderítéseket - tették hozzá.

Az Élelmiszerlánc-biztonsági stratégia egyik legfontosabb pillére, hogy az élelmiszerlánc termékei egészségesek, kiváló minőségűek és biztonságosak legyenek. Az AM minden eszközzel, a termőföldtől az asztalig segíti élelmiszerbiztonságot - olvasható a közleményben.
velemenyezd, 2019. július 08. hétfő, 14:11
A székesfehérvári közgyűlés vizsgálatot kért a MOL Aréna Sóstó baktériumfertőzése miatt
A tavaly év végén átadott stadionban tartott ülésen a képviselők egyhangúlag támogatták az ellenzék javaslatát, és utasították a Székesfehérvári Városfejlesztési Kft.-t a vizsgálat lefolytatására.

Guti Péter, a kft. ügyvezetője emlékeztetett arra, hogy a létesítmény múlt novemberben használatba vételi engedélyt kapott, akkor vízminőségi probléma nem volt. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) december közepén - mintavételt követően - jelezte a baktérium jelenlétét a vízhálózatban, de az akkori intézkedések hatására a probléma megszűnt.

Január és május között több alkalommal, több helyről vettek mintát, egyik sem jelezte a baktérium jelenlétét, májusban azonban sokkal nagyobb számban volt jelen a vízhálózatban. A korábbi intézkedéseken túl folyamatos fertőtlenítésre képes berendezéseket telepítettek, ezen túlmenően csapra szerelt fertőtlenítő eszközök is működnek.

Guti Péter szerint a hálózati probléma megszüntetéséhez egy kis időre lesz még szükségük, mivel több ezer méter
velemenyezd, 2019. július 02. kedd, 16:01
Július 1. - AM: megkezdődött a nyári ellenőrzés
A közleményben Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az akcióval kapcsolatban kiemelte, hogy az idén fókuszba kerülnek a nyári fesztiválokon, vásárokon működő élelmiszerforgalmazó és vendéglátó létesítmények, valamint a mozgó egységek.

A szaktárca hangsúlyozza, az ellenőrzéskor kiemelt figyelmet fordítanak a nagy tömegeket megmozgató eseményeken élelmiszert kínáló létesítményekre, az utcai vendéglátásra (street food) és a mozgóboltokra, valamint a büfékocsis és mozgó vendéglátásra (food truck). Továbbra is fokozott figyelmet kap az ifjúsági és gyermektáborokban étkeztetést biztosító vállalkozások felügyelete.

A szemlét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok munkatársai végzik.

A szakemberek az idén is kiemelt figyelemmel fordítanak a jégkrém-előállításra és -forgalmazásra, mivel megújult a Magyar Élelmiszerkönyv Jégkrém irányelve. A változások között szerepel például, hogy a szorbé ezentúl nemcsak gyümölcsből, hanem zöldségből is
velemenyezd, 2019. július 01. hétfő, 10:31
AM: kötelező védekezni a parlagfű ellen az egész szezonban
Az agrártárca csütörtöki közleményében kiemeli: az eddigi előírások szerint a parlagfű elleni védekezést elmulasztó földhasználókat csak az adott év július 1-jét követően lehetett felelősségre vonni. Az idei parlagfű szezontól érvényes törvénymódosítás értelmében azonban a parlagfű elleni védekezés már egész évben fennálló kötelezettség.

Hozzátették: azokon a területeken, ahol ennek nem tesznek eleget, az illetékes hatóság közérdekű védekezést rendel el, és növényvédelmi bírságot szab ki, amelynek mértéke 15 ezertől 5 millió forintig is terjedhet.

A parlagfű elszaporodásának visszaszorítása, az egészséges környezet biztosítása közös cél, ezért az AM felhívja minden földtulajdonos és földhasználó figyelmét, hogy folyamatosan védekezzen a parlagfű szaporodása és a pollenszórása ellen.

A földtulajdonosok a gyommentesítéssel kapcsolatos szakmai információkért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) fordulhatnak - közölte az AM.
velemenyezd, 2019. június 14. péntek, 07:02
AM: új védjegyrendszer garantálja az élelmiszerek kiváló minőségét
A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KME) védjegyrendszer mögötti minősítést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) végzi, bevezetésében az élelmiszerlánc minden szereplője érintett. A védjegyrendszernek két fokozata lesz: az alapszintre bármely előállító pályázhat, míg az arany fokozat elnyerésére további független - a termék élelmiszerbiztonságára, minőségére kiterjedő - vizsgálatok alapján nyílik majd lehetőség - ismertette az államtitkár.

Zsigó Róbert megjegyezte, hogy utóbbinál a szakemberek egy termékmustra során hasonlítják majd össze a vásárlók számára elérhető termékeket, alegjobban szereplő termékekkel lehet majd pályázni, és a védjegy használatára 3 évig lesznek jogosultak az előállítók. Az első termékmustra a nyár végén lesz, a vizsgált témakör arany fokozatú védjegy jelöltjeit szeptember 26. és 29. közötti Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) mutatják majd be - fűzte hozzá.

Az alap védjegy az életfát jelképező népi motívumokkal illusztrált,
velemenyezd, 2019. június 12. szerda, 16:13
AM: a környezettudatos gondolkodás hozzájárul az egészséges élet kialakításához
A miniszter a közlemény szerint felhívta a figyelmet arra, hogy a környezettudatos szemléletformálást támogatják az oktatási-nevelési célzattal meghirdetett programok, amelyeket a tárca a háttérintézményeivel közösen valósít meg.

A tárcavezető kiemelkedő jelentőségűnek tartja az óvodai környezeti nevelést. A magyarországi zöld óvodák hálózatát 945 óvoda alkotja - jegyezte meg.

Kiemelte, hogy a tudás és tapasztalatátadás egyik legfőbb bázisát az ökoiskolák jelentik. Magyarországon 997 ökoiskola működik, így a magyar diákok több mint negyede ilyen intézményben tanul.

Az agrártárca a levegőminőség megőrzése mellett a vízbiztonság megóvására is fel akarja hívni a figyelmet, ezért indult el a Biotikus index a középiskolai oktatásban című program és a Gumicsizmás természetvédelem elnevezésű pályázat.

A miniszter hangsúlyozta, a kertészkedés kiváló lehetőség, hogy a gyerekek megtanulják elfogadni és tisztelni a természet törvényeit. A tárca ezt tartotta szem előtt, amikor az Iskolakertekért
velemenyezd, 2019. június 05. szerda, 17:12
Költségvetés - Az Agrárminisztérium több mint 218 milliárdos büdzsére számíthat
Ebből 193,746 milliárd forint hazai működési költségvetési, 12,165 milliárd forint felhalmozási költségvetési, 12,422 milliárd forint európai uniós fejlesztési költségvetési forrás. A tervezett kiadást 32,9 milliárd forint értékben fedik le hazai működési, illetve felhalmozási bevételek.

A szaktárca igazgatására 2020-ban 9,38 milliárd forintot rendel a költségvetés az előző évi 8,16 millió forint után.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal működésére15,2 milliárd forint jut, egyidejűleg a hivatalnak 10,468 milliárd forint működési bevételt kell elérnie. Tavaly 14,682 milliárd forint volt a működés költsége 10,169 milliárd forint bevételi előirányzat mellett.

A ménesgazdaságok működésére 3,614 milliárd forintot biztosítanak jövőre, emellett 2,99 milliárd forint bevétellel is számolnak. Az idei költségvetés 3,585 milliárd forintot szánt aműködésre 2,9 milliárd bevétel mellett.

A mezőgazdasági középfokú szakoktatás intézményei az ideihez hasonló 25,7 milliárd forint
velemenyezd, 2019. június 04. kedd, 19:32
Szemléletformáló akciókkal készül az Agrárminisztérium az élelmiszerbiztonsági világnapra
Zsigó Róbert hozzátette, az akció részeként elkészült egy, az élelmiszerek helyes kezeléséről szóló magyar és angol nyelvű videó, amely a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Youtube csatornáján lesz elérhető. Ezen felül elkészítették a tudatos vásárlásról szóló "Vásárolj okosan!" című kiadványukat, amelyet az érdeklődők a hivatal honlapján tekinthetnek majd meg.

Az élelmiszerbiztonság életkortól függetlenülminden magyar állampolgár életét jelentősen befolyásolja, ezért a kormány kiemelt figyelmet fordít erre a területre - jelentette ki az államtitkár.

Szólt arról is, hogy a 2012-ben felállított Nébih lefedi a teljes élelmiszerláncot, a fogyasztók tájékoztatása mellett nagy hangsúlyt helyez a közétkeztetés javítására is, hiszen ez a terület mintegy 1,5-2 millió embert lát el naponta. A hivatal fontos feladata a csalások, hamisítások felderítése is, erre specializálódott a Nébih-en belül a kiemelt ügyek igazgatósága, amely 2012-es megalakulása óta több mint 3600 ellenőrzést
velemenyezd, 2019. június 04. kedd, 13:02
Képek, videók
fagyizás.jpg
cziczo
2017. augusztus 03. csütörtök, 09:07
fagyizás
orban47
2015. július 08. szerda, 11:41
fagyizás0808.jpg
maroka
2013. augusztus 08. csütörtök, 21:01
Veresi fagyizás
orban47
2013. július 05. péntek, 21:56
fagyizás.jpg
dnemethk
2012. szeptember 02. vasárnap, 21:47
fagyizás Marika nénivel (
dnemethk
2012. szeptember 02. vasárnap, 21:46
rágógumis fagyizás.jpg
dnemethk
2012. augusztus 26. vasárnap, 18:32
fagyizás
eva6
2012. július 02. hétfő, 15:11
fagyizás.gif
jpiros
2012. március 18. vasárnap, 17:05
Fagyizás.gif
marcsip49
2012. február 11. szombat, 21:26
fagyizás.jpg
maroka
2011. augusztus 24. szerda, 23:21
Biztonsági őv.jpg
cipello
2014. augusztus 28. csütörtök, 09:54
Orosz Biztonsági Tanács.j
megyerimihaly
2014. június 22. vasárnap, 17:39
Biztonsági őv.gif
margoboszi
2013. október 19. szombat, 13:17
biztonsági rendszer
janna53
2013. július 20. szombat, 23:42
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.