Belépés
2019. november 20. szerda | 47. hét | 324. nap | 01:05 | Jolán
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Mire figyeljünk fagyizáskor
Legyen szó gyerekről vagy felnőttről, az egyik legkedveltebb nyári édesség a fagylalt és a jégkrém, melyekkel kapcsolatban néhány dologra érdemes odafigyelni.

Ehhez kíván segítséget nyújtani a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal aktuális lakossági tájékoztató kiadványa.

Mi a fagylalt?

A fagylalt cukrászati technológiával, speciális fagyasztással, jellemzően a fogyasztás helyszínén készülő, vendéglátó-ipari termék. Előállítható pasztőrözéssel, vagy hideg eljárással, fagylaltporból, sűrítményből, pasztából, tejjel vagy vízzel, élelmiszer-adalékanyagok (pl. habosítók, sűrítők) és járulékos anyagok, (pl. gyümölcs, dió, mandula, pisztácia, gyümölcskonzerv stb.) hozzáadásával. Az utóbbi időben azonban az sem ritka, hogy az egyik vendéglátóhelyen készített fagylaltot a hűtőlánc biztosításával másik értékesítő helyre szállítják.
A szakemberek megkülönböztetik a hagyományos, kézműves fagylaltot, amelyet a cukrászmester készít; a porfagylaltot, amelyet iparilag előállított porkeverék vízzel hígítása után fagyasztanak le, és nem sorolják a fagylaltok közé a kanállal adagolt jégkrémeket, bár ezek a felületes szemlélődő számára a kínáló pultban külső megjelenésükben hasonlóak.

A jégkrém élelmiszeripari körülmények között, meghatározott összetevőkből (zsiradék, fehérjék, gyümölcsök, ízesítő anyagok, zselatin, stb.) hőkezeléssel, zárt technológiával, rendszerint homogénezéssel, szükség szerint érleléssel és hűtött állapotban végzett habosítással, majd fagyasztással készül. Szilárd vagy pépes szerkezetű, csomagolt élelmiszeripari termék, amelyet fagyasztott állapotban tárolnak, szállítanak, árusítanak és fogyasztanak. A vendéglátóhelyekre kész állapotban szállítják ki.

A parfé a habbá vert natúr vagy ízesített, esetleg színezett, pasztőrözött tejszínből és fagylaltból egyneműsítéssel vagy rétegezéssel készített, formába töltött és fagyasztott édesség.

A gyümölcsfagylalt a gyümölcs tartalma mellett lehet vizes és tejes alapú. A kézműves fagylaltok készítői, de a jégkrémek gyártói is gyakran készítenek tejtartalmú alapléből is gyümölcsös ízesítésű termékeket. Emiatt a tej fogyasztását kerülő fogyasztóknak javasolt a gyümölcsfagylalt vagy jégkrém tejtartalmára rákérdezni.

Mi a fagylalt élelmiszerbiztonsági jelentősége?
A fagylalt összetétele (magas folyadék-, fehérje tartalma, és más gyorsan romló összetevők) miatt kiváló táptalaja a gyomor-bél rendszert megbetegítő baktériumoknak. Csomagolatlan, ezért könnyen szennyeződhet (pl. cseppfertőzéssel, piszkos kéztől, adagolókanáltól, díszektől, környezetből). Állandó hűtést igényel, néhány °C fok hőmérséklet emelkedés a felületén olvadáshoz, gyors romláshoz, baktériumok fokozottabb szaporodásához vezethet. Ezért fagylaltot és kanállal adagolva értékesített jégkrémet csak megbízható helyen vásároljon, vagy ha otthon készíti, fokozottan ügyeljen a higiéniára.

Jó tudni, hogy hazánkban évtizedek óta nem volt fagylaltmérgezés, amely a szakemberek hozzáértésének, a fagylalt kezelés szigorú szabályozásának, hatósági felügyeletének, továbbá a széles körben elterjedt biztonságos technológiának, korszerű gépek alkalmazásának köszönhető
Milyen az ideális fagylaltárusító hely?

A fagylaltpult a vásárlói oldalról zárt, a kiszolgálási szünetekben a kiszolgáló felől is cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól, szennyeződéstől védett (pl. elhúzható vagy felnyitható plexilappal).
A fagylaltpultot nem éri közvetlen napfény és védett az időjárás kedvezőtlen hatásaitól, (pl. eső, szél).
Az adagolópult és környezete tiszta, rendezett.
A fagylalt láthatóan nem olvadt, nem folyik.
A fagylaltba helyezett díszítés ehető, tiszta.
A tégelyekben a fagylalt nincs feltornyozva, nem ér a hűtőtartomány fölé.
A tároló és kiszolgáló eszközök tiszták.
Folyó vizes kanálöblítőt, vagy minden tégelyben külön adagoló eszközt, spatulát használnak.
A leöblített kanalat nem a pultra helyezett szivacsra, törlőruhára ütögetéssel víztelenítik.
A fagylaltban nincsenek jégdarabok, mert az a megolvadt fagylalt visszafagyasztásakor keletkezhet.
A frissen készült fagylaltot nem töltik a korábban készült fagylaltra.
A tölcsért védik a szennyeződéstől, kiszolgáláskor szalvétával adják át a vásárlónak.
A kiszolgáló személyek ápoltak, megjelenésük higiénikus, hajuk, ruházatuk tiszta és rendezett. A kezek, körmök tiszták, kézékszereket nem viselnek, bőrükön nincsenek sérülések, elváltozások. A fagylaltpult közelében kézmosási lehetőség van.
Kiszolgáláskor ügyelnek a pénz és a fagylalt elkülönített kezelésére.
Ha a pultban van és látható a hőmérő, érdemes rápillantani. Hőmérséklete nem emelkedhet -8 °C fölé.
A mozgó fagylaltárustól vásárlás előtt győződjünk meg arról, hogy a környezet és a járműforgalom nem szennyezheti-e a terméket, továbbá kifüggesztették-e jól olvashatóan a fagylalt előállítójának, vagy árusítójának nevét és címét.
eszközöket használjon!
Kizárólag friss, tiszta, jó minőségű alapanyagokkal dolgozzon!
Ha porból készíti a fagylaltot, tartsa be a terméken szereplő használati utasításokat!
Az elkészült fagylaltot mélyhűtőben tárolja. Ha nagyobb mennyiséget készít, csak annyit vegyen ki a mélyhűtőből amennyit azonnal el is fogyaszt!
Ha a fagylalt megolvadt, ne fagyassza újra!
Fagylaltkészítés közben fontos a kéz tisztasága!
Mire ügyeljen az érzékeny szervezetű fogyasztó?

Cukrászdákban találkozhatunk diabetikus fagylaltokkal, egyes üzletek polcain laktózmentes jégkrémekkel is. Aki allergiás valamely élelmiszerre/élelmiszer-összetevőre, figyeljen arra is, hogy mivel díszítették a terméket. A fagylalt összetevőiről kérjen tájékoztatást az eladótól! A fogyasztó távollétében csomagolt termékeken kötelező feltüntetni a termék pontos nevét, jól láthatóan a minőség-megőrzési időt, a tárolási hőmérsékletet, a termék összetevőit, többek között az allergén összetevőket is.
Egy rövid kis fagylalt-történelem...

Fagylaltot valószínűleg először a kínaiak készítettek, mintegy ötezer évvel ezelőtt már hóból, tejből és gyümölcsökből kevert jeges édességet fogyasztottak a tehetősebbek. Vélhetően egyiptomi közvetítéssel került a földközi-tengeri országokba. A történelem sok fagylaltkedvelő hírességet tart számon, így például Nagy Sándor a katonáinak szolgáltatta fel a jeges édességet élénkítő hatása miatt, Hippokratész betegeinek ajánlotta gyógyírként, Nero császár több száz kilométerről is képes volt jeget hozatni a különleges édesség elkészítéséhez.

Az első, fagylaltot árusító kávéház valószínűleg Párizsban nyitott meg, ám a fagylalt addig nem terjedhetett el széles körben, amíg az ipari forradalom a konyhatechnológiát is el nem érte, hiszen a fagylalt előállítása, és főképpen folyamatos hűtése nagy kihívás elé állította a készítőket és drágává is tette a terméket. 1904-ben Charles E. Miches feltalálta a tölcsért, 1923-ban pedig Harry Burt szabadalmaztatta a ,,jégkrém pálcikán" elnevezéssel forgalomba kerülő, csomagolt fagylaltját.

Magyarországra a fagylalt osztrák közvetítéssel került a 18. században, az 1900-as évek elején már minden szakácskönyvben szerepelt fagylaltrecept.

Forrás: www.nebih.gov.hu
Link
eva6, 2017. június 23. péntek, 14:36
Címkék: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Nagy Sándor, Charles, Harry Burt, egyik legkedveltebb, fagylalt cukrászati,
Kommentek
Több mint ötven tonna élelmiszert szállítottak át Budapesten az élelmezési világnapon
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület szerdán, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a konvoj érkezését megelőzően az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetével (FAO) és az Agrárminisztériummal közös sajtótájékoztatót tartottak a Hősök terén.

A FAO-val közösen tizennegyedik alkalommal szervezték meg az adománykonvojt, hogy felhívják a figyelmet az egészséges táplálkozásra és az élelmiszerpazarlás elleni küzdelemre - tudatták.

A FAO adatai szerint a Földön megtermelt élelmiszer akár harmada is kárba veszhet, ezért bár a megtermelt megnnyiség elegendő lenne mindenkinek, 820 millió ember tartósan éhezik.

A közlemény szerint Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón közölte: az élelmiszerveszteség és -pazarlás csökkentése olyan fontos fenntartható fejlődési célok megvalósításához járulhat hozzá, mint például az éhezés felszámolása és a környezet megóvása.

Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke azt hangsúlyozta, az élelmiszerpazarlás
velemenyezd, 2019. október 16. szerda, 18:22
Komplex bűnügyi és rendészeti ellenőrzést tartottak a Belvárosban
egy esetben szabálysértési feljelentéssel éltek, mert a taxinak használt autót korábban már kivonták a forgalomból. A társhatóságok további 12 esetben egyéb eljárást kezdeményeztek.

A BRFK rendőrei a Készenléti Rendőrség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Budapesti Közlekedési Központ, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, az Erzsébetvárosi Rendészeti Igazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Katasztrófavédelem, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, valamint a polgárőrség munkatársaival közösen tartották a komplex bűnügyi és rendészeti ellenőrzést. Az akció a turisták által sűrűn látogatott terézvárosi, erzsébetvárosi és belvárosi szórakozó- és vendéglátóhelyekre, illetve ezek közvetlen környezetére koncentrálódott.

A közleményben kiemelték: a BRFK a társszervekkel közreműködve, előre be nem jelentett időpontokban folytatja az ellenőrzéseket Budapest V., VI. és VII. kerületében a vendéglátóhelyeken, illetve azok
velemenyezd, 2019. szeptember 22. vasárnap, 16:32
A nemzeti összetartozás a témája a Magyarország Étele 2020 szakácsversenynek
Minden nevezett fogás legfeljebb öt elemből állhat, és kötelezően tartalmaznia kell három, a magyar trikolór színeit adó alapanyagot (piros paprika, túró, zöld színű zöldség vagy zöldfűszer). A kétfordulós versenyben az ételeket rangos szakmai zsűri bírálja el - mondta el az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke, Asztalos István pénteken, Budapesten.

Hozzáfűzte: hagyományt, modernséget és furfangot keresnek a nevezett ételekben. Az elmúlt évekhez képest újdonság, hogy most 4 helyett 3 óra áll majd a szakácsok rendelkezésére a versenyételek elkészítésére.

A részletes versenykiírás a magyarorszagetele.hu oldalon olvasható. Elvárás a nevezett ételekkel szemben, hogy egy átlagosan felszerelt konyhán, nagy mennyiségben is elkészíthetőek legyenek. A nettó bekerülési alapanyagköltség adagonként legfeljebb 1000 forint lehet.

A sajtótájékoztatón Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára kiemelte: 2010 óta fontos célja a magyar kormánynak, hogy
velemenyezd, 2019. szeptember 20. péntek, 14:22
Jótékony célra fordítják az OMÉK-on megmaradó élelmiszert
nagycsaládosoknak. A vásár kiállítói egyéni döntés alapján ajánlhatják fel az élelmiszert. Két évvel ezelőtt, a 2017-es OMÉK-on összesen 1,2 tonna élelmiszert sikerült megmenteni, és az egyesület segítségével szétosztani, elsősorban gyermekes családok között - olvasható a közleményben.

A világ lakossága évente mintegy 1,6 milliárd tonna élelmiszert pazarol el, ez az előállított élelmiszerek egyharmadát jelenti. Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer végzi a kukában, miközben a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) adatai szerint fejenként évente 68 kilogramm élelmiszert dobnak ki, amelyből 33 kilogramm kidobását lehetne tudatos vásárlással megakadályozni.

A nemzetközi élelmiszeripari kiállításokon már bevett gyakorlat, hogy a még bontatlan csomagolású, fogyasztható, megmaradt élelmiszereket a rászorulók számára összegyűjtik, így több tonna élelmiszert mentenek meg a kidobástól. Ehhez csatlakozott az OMÉK is, amely nem csupán társadalmi felelősségvállalásból, hanem a
velemenyezd, 2019. szeptember 18. szerda, 13:41
AM: az agrárium modernizációja és a generációváltás áll a 79. OMÉK középpontjában
fejtette ki a helyettes államtitkár.

Álláspontja szerint kiemelten fontos a generációváltás kérdése. A különféle korosztályok közötti tapasztalat és tudás átadása mellett épp oly fontos a gazdálkodói életforma népszerűsítése a fiatalok körében, a kiállításon ezért nagy hangsúlyt fektetnek megszólításukra. Az OMÉK szakmai napjának lebonyolításában a szaktárca mellett a kiállítást szervező Agrármarketing Centrum (AMC) partnere, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal (Nébih) vesz részt, a partnerország pedig Marokkó lesz.

Ondré Péter, az AMC ügyvezetője elmondta, hogy az OMÉK egyszerre szól a szakmához, az üzleti környezethez és a nagyközönséghez. Idén a fókuszban a magyar élelmiszeripar áll, emellett többek között készülnek állat-, valamint mezőgazdasági gépbemutatóval, látványkonyhával, kóstoltatásokkal, a gyerekek számára élménygazdasággal és könnyűzenei koncertekkel is.

A rendezvényen fellép a Csík Zenekar, Király Viktor és a
velemenyezd, 2019. szeptember 16. hétfő, 16:22
Nagy István: a kuvasz a kulturális örökségünk része
Az Agrárminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a rendezvényen emlékeztetett, a minisztérium a genetikai erőforrások megóvásáért két évvel ezelőtt génmegőrzési stratégiát készített, amelynek része a kuvasz, valamint a további nyolc magyar ebfajta támogatása.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a magyar kutyafajták DNS-alapú származásellenőrzéséhez szükséges laboratóriumi háttér fejlesztésére 65 millió forintos forrást csoportosított át - mondta.

A minisztérium emellett 50 millió forinttal támogatja a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületén keresztül a tenyésztő-szervezeteket és a magyar fajták népszerűsítését - tette hozzá Nagy István.

Hangsúlyozta: biztosítani kell, hogy megfelelő körülmények között, kölcsönös tisztelet és bizalom mellett valódi, a fajta tulajdonságaihoz hű, megbízható és kiszámítható társsá válhassanak a kuvaszok.
velemenyezd, 2019. szeptember 14. szombat, 13:41
Bűnügyi és idegenrendészeti akciót tartott a rendőrség Budapest belvárosában
Az akció célja a kábítószer-kereskedelem visszaszorítása, a bűncselekmények megelőzése, valamint a közterületi garázdaságok és egyéb jogsértések elleni fellépés volt.

A BRFK mellett a Készenléti Rendőrség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, valamint Erzsébetváros önkormányzatának és rendészeti igazgatóságának részvételével tartott ellenőrzésben 78 rendőr és a társszervek 16 munkatársa vett részt.

A járőrök és a nyomozók 110 embert igazoltattak, egy ember ellen szabálysértési feljelentést tettek, mert nem adta át az igazolványát, egy ember ellen pedig azért, mert közbiztonságra veszélyes eszköz volt nála. Egy sofőrrel szemben azért intézkedtek a rendőrök, mert nem volt nála a jogosítványa - tették hozzá.

A Kazinczy utcában két férfinél, egy belvárosi szórakozóhelyen pedig két nőnél és egy férfinél kábítószert találtak, őket a rendőrök előállították. Két
velemenyezd, 2019. augusztus 24. szombat, 21:02
Hamis és ellenőrizetlen forrásból származó termékeket foglaltak le a magyar hatóságok
Az európai uniós hatóságokkal együtt lefolytatott razziák eredményeiről kedden számolt be közös közleményben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal(Nébih), Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet(OGYÉI), az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), a Magyar Antidopping Csoport és a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

A közlemény szerint a 2018 decembere és 2019 áprilisa között lezajlott VIII. OPSON akcióban 78 ország vett részt, és több mint 100 millió euró (közel 32,4 milliárd forint) értékben foglaltak le 16 ezer tonna ismeretlen eredetű, így az egészségre potenciálisan veszélyes élelmiszert és 33 millió liternyi alkohol tartalmú árucikket. A több mint 67 ezer rajtaütés során 672 embert vettek őrizetbe a hatóságok - ismertették.

A közlemény szerint az idei művelet részeként az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) egy mobil irodát delegált a Magyarországon zajló razziák idejére, támogatva ezzel a NAV és a Nébih helyszíni munkáit. A
velemenyezd, 2019. július 09. kedd, 11:21
Képek, videók
fagyizás.jpg
cziczo
2017. augusztus 03. csütörtök, 09:07
fagyizás
orban47
2015. július 08. szerda, 11:41
fagyizás0808.jpg
maroka
2013. augusztus 08. csütörtök, 21:01
Veresi fagyizás
orban47
2013. július 05. péntek, 21:56
fagyizás.jpg
dnemethk
2012. szeptember 02. vasárnap, 21:47
fagyizás Marika nénivel (
dnemethk
2012. szeptember 02. vasárnap, 21:46
rágógumis fagyizás.jpg
dnemethk
2012. augusztus 26. vasárnap, 18:32
fagyizás
eva6
2012. július 02. hétfő, 15:11
fagyizás.gif
jpiros
2012. március 18. vasárnap, 17:05
Fagyizás.gif
marcsip49
2012. február 11. szombat, 21:26
fagyizás.jpg
maroka
2011. augusztus 24. szerda, 23:21
Biztonsági őv.jpg
cipello
2014. augusztus 28. csütörtök, 09:54
Biztonsági őv.gif
margoboszi
2013. október 19. szombat, 13:17
biztonsági rendszer
janna53
2013. július 20. szombat, 23:42
Biztonsági öv.gif
margoboszi
2013. június 14. péntek, 12:31
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.