Belépés
2020. május 31. vasárnap | 22. hét | 152. nap | 03:13 | Angéla, Petronella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Tomáš Halík cseh katolikus pap, vallásfilozófus, a prágai ..
Tomáš Halík cseh katolikus pap, vallásfilozófus, a prágai Károly Egyetem Filozófiai és Vallástudományi Intézetének professzorának a napokban publikált írását adjuk közre, magyar fordításban, két részben.
Beteg a világunk. Nemcsak a koronavírus következtében kitört világjárványra gondolok, hanem civilizációnk általános állapotára is. A koronajárvány globális jelensége egyértelműen rámutat erre. Bibliai kifejezéssel élve: az idők egyik jelével állunk szemben.
E rendhagyó nagyböjt elején sokan úgy gondoltuk, hogy a járvány átmenetileg ugyanis felfüggeszti a dolgokat, megzavarja a bevett társadalmi folyamatok zajlását, de valahogyan majd túlleszünk az egészen, s hamarosan minden visszatérhet a régi kerékvágásba. De nem így lesz. És hiba is lenne, ha erre törekednénk.
E világméretű tapasztalat után a világ nem lesz többé ugyanolyan, mint korábban - és nyilvánvaló, hogy nem is szabad ugyanolyannak lennie.
Egészen természetes, hogy katasztrófa idején legelőször az életben maradáshoz szükséges anyagi dolgokkal foglalkozunk. Ám ennyi nem elég: ,,nemcsak kenyérrel él az ember". Ideje megvizsgálnunk korábbi biztonságunk mai megrendülésének mélyebb összefüggéseit. A globalizáció elkerülhetetlen folyamata szemlátomást csúcspontjára jutott: ezen a ponton pedig megmutatkozik a globalizált világ sebezhetősége.

Az Egyház: tábori kórház
Milyen kihívások elé állítja a mostani helyzet a kereszténységet, az Egyházat (vagyis az egyik legfontosabb ,,globális játékost") - és a teológiát?
Az Egyház most csak az lehet, aminek Ferenc pápa szeretné látni: ,,tábori kórház". A tábori kórház képével a pápa azt akarja mondani, hogy
az Egyház nem különülhet el többé előkelően és kényelmesen a világtól, hanem át kell lépnie határait, és segítségére kell sietnie azoknak, akik testi, pszichés, szociális és lelki sebeket szenvedtek.
Ily módon azért is vezekelhet, hogy képviselői még a közelmúltban is sokak megsebzödését elnézték, még a legvédtelenebbekét is. De próbáljuk továbbgondolni a képet, s próbáljuk még mélyebben kapcsolatba hozni az élettel.
Ha az Egyház valóban ,,tábori kórház", mindenképpen egészségügyi, szociális és karitatív szolgáltatásokat kell nyújtania, ahogyan történetének kezdetétől fogva nyújtott is. Jó kórház módjára azonban további feladatokat is el kell látnia: diagnózist kell felállítania (fel kell ismernie az ,,idők jeleit"), megelőzésre kell törekednie (védekezésre kell felkészítenie azokat a társadalmakat, amelyeket megfertőzött a félelem, a gyűlölet és a nacionalizmus kártékony vírusa), s hozzá kell járulnia a felépüléshez (a megbocsátás révén fel kell oldania a múltban szerzett traumákat).

Az üres templomok: felkiáltójelek
Tavaly húsvét előtt lángba borult a párizsi Notre Dame székesegyház. Idén nagyböjtben számos földrészen száz ezerszám maradnak üresek a templomok (zsinagógákkal és mecsetekkel együtt), nem folyik bennük liturgia. Papi és teológusi minőségemben elgondolkodom az üres és bezárt templomokon. Úgy vélem, az üres templomokkal jelet ad nekünk Isten, s felszólítást is intéz hozzánk.
Ahhoz, hogy megértsük, mit mond Isten világunk eseményein keresztül, a szellemek megkülönböztetésének művészetére van szükségünk, ehhez pedig az szükséges, hogy kontemplatív távolságot tudjunk venni felfokozott érzelmeinktől és előítéleteinktől, mindattól, ami félelmeinkből és vágyainkból fakad. Katasztrófák idején felébrednek ,,a rosszindulatú, bosszúszomjas Isten alvó ügynökei"; félelmet keltenek az emberekben, s azon vannak, hogy vallási tökét kovácsoljanak a kialakult helyzetből. Szemléletmódjuk évszázadok óta hajtja a vizet az ateizmus malmára.
Katasztrófák idején én nem olyan Istent keresek, aki dühös rendező gyanánt húzódik meg világunk színpada mögött.
Istent ilyenkor olyan erőforrásnak látom, aki azokban fejti ki hatását, akik a nehéz helyzetben szolidáris és önfeláldozó szeretetről tesznek tanúbizonyságot - azokban is, akik nem vallási megfontolásból tesznek jót másokkal. Isten ugyanis alázatos és tapintatos szeretet.
Ugyanakkor nem tudok szabadulni attól a kérdéstől, hogy az üres és bezárt templomok ideje nem mutat-e előre figyelmeztető jel gyanánt a viszonylag közeli jövőre: könnyen lehet, hogy a világ nagy részén néhány év múlva pontosan ez a látvány fogad majd minket. Nem figyelmeztettek-e már kellőképpen az olyan országokban zajló folyamatok, ahol fokozatosan kiürültek és bezártak a templomok, a kolostorok és a papi szemináriumok? Miért követtük el azt a hibát, hogy ezekért a folyamatokért csak külső tényezőket tettünk felelőssé (,,a szekularizáció szökőárját"), és nem vettük tudomásul, hogy véget ér a kereszténység történetének egy konkrét fejezete, s ezért elkerülhetetlen, hogy felkészüljünk a következőre?
Lehet, hogy az üres templomok ideje szimbolikus erővel arra figyelmeztet, milyen jövő vár az Egyházra és az egyházakra, ha nem tesznek erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a kereszténység egészen más formáját mutassák fel a világ számára. Túlságosan nagymértékben foglalkoztatott minket az, hogy meg kell térnie a ,,világnak" (mindig csak a többieknek), és a saját ,,megtérésünknek" már nem szenteltünk figyelmet - mert nemcsak az a fontos, hogy ,,jobbak" legyünk, hanem az is, hogy megkövesedett kereszténységünket hátrahagyva egyre inkább valódi keresztények próbáljunk lenni. [...]

Megújulásra szólító felhívás
A szentmisék és az egyházi élet mostani ,,böjti" időszakában talán pozitív értelmet is találhatunk: talán felfedezhetjük, hogy alkalmat kínál az elcsendesedésre, arra, hogy alaposan elgondolkodjunk Istenről és Istennel együtt gondoljuk át a dolgainkat. Meggyőződésem szerint eljött az ideje, hogy átgondoljuk, miként folytathatjuk az Egyház megújulását, amelyet Ferenc pápa oly fontosnak tart:
nem szabad visszatérnünk egy olyan világba, amely már nem létezik, de a struktúrák pusztán külsődleges megreformálásába sem szabad helyeznünk bizalmunkat, hanem az evangélium belső középpontja felé kell fordulnunk, a ,,mélyre kell eveznünk".
Tényleg azt hittük, hogy az európai paphiányt meg tudjuk oldani a látszólag kimeríthetetlen lengyel, ázsiai és afrikai raktárakból importált ,,pótalkatrészekkel", s ily módon biztosíthatjuk az Egyház életének zavartalan folyását? Kétségkívül komolyan kell vennünk az Amazonas-szinódus kezdeményezéseit, ugyanakkor nagyobb teret kell nyitnunk a laikusok egyházi szolgálatának; ne feledjük, hogy az Egyház számos területen évszázadokig életben maradt papok nélkül.
Ez a ,,rendkívüli állapot" talán csak arra hívja fel a figyelmet, hogy az Egyház új formájára van szükségünk, bár olyanra, amelynek már voltak előzményei a történelemben. Meggyőződésem, hogy keresztény közösségeinknek, plébániáinknak, kollégiumainknak, egyházi mozgalmainknak és szerzetesi közösségeinknek közelebb kell kerülniük ahhoz az eszményhez, amelyből kialakultak az európai egyetemek: tanítványok és tanárok közösségévé kell válniuk, a bölcsesség iskoláivá, ahol élénk viták és elmélyült szemlélődés révén keresik az igazságot. A lelkiség és a párbeszéd ilyen szigetei gyógyító erő forrásává válhatnak a beteg világ számára.
Egy nappal pápává választása előtt Bergoglio bíboros a Jelenések könyvének egyik versét idézte: ,,Krisztus az ajtónál áll és kopogtat". A bíboros hozzáfűzte:
,,ma azonban Krisztus belülről kopogtat az Egyház ajtaján, és ki akar menni". Talán éppen most lépett ki az ajtón.

Az írás második részét holnap publikáljuk.

Fordította: Görföl Tibor
Magyar Kurír 2020.04.03
maroka, 2020. április 03. péntek, 08:32
Címkék: Tomáš Halík, Károly Egyetem Filozófiai, Vallástudományi Intézetének, Notre Dame, Görföl Tibor, Magyar Kurír,
Kommentek
2018. évi történelmi évfordulók 04. 08.
Gheorghe Chiper román műkorcsolyázó
1979 - Alexi Laiho (Children of Bodom) finn gitáros
1980 - Ujvári Zoltán Szilveszter (Zola, művészneve) magyar énekes, műsorvezető
1984 - Olteán Csongor magyar gerelyvető
1984 - Eleider Alvarez kolumbiai bokszoló
1987 - Royston Drenthe holland labdarúgó

Halálozások
217 - Caracalla római császár (* 186)
622 - Sótoku japán régensherceg japán arisztokrata politikus és buddhista vallásfilozófus, császári régens az Aszuka-korban (* 574)
1364 - II. (Jó) János francia király (* 1319)
1461 - Georg von Peurbach (Georg von Peuerbach) osztrák matematikus, csillagász (* 1423)
1492 - Lorenzo de' Medici olasz államférfi, a Firenzei Köztársaság tényleges vezetője (* 1449)
1676 - Claudia Felicitas osztrák főhercegnő, I. Lipót német-római császár második felesége (* 1653)
1735 - II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem, a Rákóczi-szabadságharc
ametiszt54, 2018. április 07. szombat, 14:30
2018. évi történelmi évfordulók 01. 17.
legvastagabb hótakaróját (54 cm) Magyarországon

Születések
1524 - Charles de Lorraine lotaringiai bíboros, reims-i érsek(+ 1574)
1653 - Arcangelo Corelli olasz barokk zeneszerző, hegedűművész (+ 1713)
1788 - Ungvárnémeti Tóth László magyar költő (+ 1820)
1844 - Kozma Ferenc pedagógus, művelődésszervező, publicista, az MTA tagja (+ 1920)
1888 - Otto Stern német származású, Nobel-díjas-as fizikus (+ 1969)
1865 - Ernst Troeltsch német evangélikus teológus, vallásfilozófus, történetfilozófus (+ 1923)
1913 - René Leibowitz lengyelországi születésű francia karmester, zeneszerző, zenetanár (+ 1972)
1916 - Raf Vallone olasz színész, filmszínész (+ 2002)
1925 - Peterdi Pál magyar sportoló, edző, sportújságíró, humorista, író (+ 2000)
1927 - Juan Almeida Bosque kubai politikus (+ 2009)
1931 - Kondor Béla kétszeres Munkácsy-díjas festőművész, grafikus (+ 1972)
1934 - Alan Bates angol színész (+ 2003)
1937 - Balázs-Piri Balázs villamosmérnök,
ametiszt54, 2018. február 18. vasárnap, 21:32
2018. évi történelmi évfordulók 02. 17.
Magyarországon

Születések
1524 - Charles de Lorraine lotaringiai bíboros, reims-i érsek(+ 1574)
1653 - Arcangelo Corelli olasz barokk zeneszerző, hegedűművész (+ 1713)
1788 - Ungvárnémeti Tóth László magyar költő (+ 1820)
1844 - Kozma Ferenc pedagógus, művelődésszervező, publicista, az MTA tagja (+ 1920)
1888 - Otto Stern német származású, Nobel-díjas-as fizikus (+ 1969)
1865 - Ernst Troeltsch német evangélikus teológus, vallásfilozófus, történetfilozófus (+ 1923)
1913 - René Leibowitz lengyelországi születésű francia karmester, zeneszerző, zenetanár (+ 1972)
1916 - Raf Vallone olasz színész, filmszínész (+ 2002)
1925 - Peterdi Pál magyar sportoló, edző, sportújságíró, humorista, író (+ 2000)
1927 - Juan Almeida Bosque kubai politikus (+ 2009)
1931 - Kondor Béla kétszeres Munkácsy-díjas festőművész, grafikus (+ 1972)
1934 - Alan Bates angol színész (+ 2003)
1937
skorpiolilike, 2018. február 18. vasárnap, 21:30
2018. évi történelmi évfordulók 02. 08.
1357)
1700 - Daniel Bernoulli svájci matematikus, fizikus (+ 1782)
1777 - Bernard Courtois francia kémikus (+ 1838).
1816 - Alexy Károly magyar szobrász (+ 1880)
1819 - John Ruskin angol esztéta, társadalom-reformer (+ 1900)
1828 - Jules Verne francia író (+ 1905)
1833 - Lechner Lajos magyar építészmérnök (+ 1897)
1834 - Dmitrij Ivanovics Mengyelejev orosz kémikus (+ 1907)
1862 - Ferenczy Károly magyar festőművész (+ 1917)
1878 - Martin Buber izraeli-osztrák vallásfilozófus (+ 1965)
1880 - Franz Marc német expresszionista festő (+ 1916)
1885 - Buza László nemzetközi jogász, egyetemi tanár(+ 1969)
1888 - Korach Mór Kossuth-díjas vegyészmérnök, az MTA tagja (+ 1975)
1894 - King Vidor magyar származású amerikai filmrendező (+1982)
1894 - Ludwig Marcuse német író, filozófus (+ 1971)
1903 - Robert Brunet francia autóversenyző (+ 1986)
1906 - Henry Roth amerikai író (+ 1995)
1907 - Bay Béla magyar vívó, edző, sportvezető (+
ametiszt54, 2018. február 08. csütörtök, 15:50
2018. évi történelmi évfordulók 02. 08.
fizikus (+ 1782)
1777 - Bernard Courtois francia kémikus (+ 1838).
1816 - Alexy Károly magyar szobrász (+ 1880)
1819 - John Ruskin angol esztéta, társadalom-reformer (+ 1900)
1828 - Jules Verne francia író (+ 1905)
1833 - Lechner Lajos magyar építészmérnök (+ 1897)
1834 - Dmitrij Ivanovics Mengyelejev orosz kémikus (+ 1907)
1862 - Ferenczy Károly magyar festőművész (+ 1917)
1878 - Martin Buber izraeli-osztrák vallásfilozófus (+ 1965)
1880 - Franz Marc német expresszionista festő (+ 1916)
1885 - Buza László nemzetközi jogász, egyetemi tanár(+ 1969)
1888 - Korach Mór Kossuth-díjas vegyészmérnök, az MTA tagja (+ 1975)
1894 - King Vidor magyar származású amerikai filmrendező (+1982)
1894 - Ludwig Marcuse német író, filozófus (+ 1971)
1903 - Robert Brunet francia autóversenyző (+ 1986)
1906 - Henry Roth amerikai író (+ 1995)
1907 - Bay Béla
skorpiolilike, 2018. február 08. csütörtök, 15:48
2018. évi történelmi évfordulók 02. 01.
fejedelem (* 1676)
1851 - Mary Shelley angol írónő, költőnő (* 1797)
1854 - Landerer Lajos magyar nyomdász (* 1800)
1875 - Sir William Sterndale Bennett angol zeneszerző (* 1816)
1875 - Albely Antal Ferdinánd magyar jogakadémiai tanár (* 1794)
1886 - Bánffy Albert főispán, cs. és kir. kamarás (* 1818)
1903 - Sir George Gabriel Stokes ír matematikus, fizikus (* 1819)
1908 - I. Károly portugál király (* 1863)
1923 - Ernst Troeltsch német evangélikus teológus, vallásfilozófus és történetfilozófus (* 1865)
1940 - Albert Andor magyar szobrászművész (* 1876)
1941 - Donáth Leó magyar sportvezető, irodalomtörténész, műfordító (* 1888)
1945 - Johan Huizinga holland történész és indológus, az MTA tiszteleti tagja (* 1872)
1946 - Törzs Jenő magyar színművész (* 1887)
1957 - Friedrich Paulus német tábornagy (* 1890)
1958 - Clinton Davisson Nobel-díjas amerikai fizikus (* 1881)
1961 - Csók István Kossuth-díjas magyar festőművész, kiváló művész (*
ametiszt54, 2018. február 01. csütörtök, 15:22
2018. évi történelmi évfordulók 02. 01.
angol írónő, költőnő (* 1797)
1854 - Landerer Lajos magyar nyomdász (* 1800)
1875 - Sir William Sterndale Bennett angol zeneszerző (* 1816)
1875 - Albely Antal Ferdinánd magyar jogakadémiai tanár (* 1794)
1886 - Bánffy Albert főispán, cs. és kir. kamarás (* 1818)
1903 - Sir George Gabriel Stokes ír matematikus, fizikus (* 1819)
1908 - I. Károly portugál király (* 1863)
1923 - Ernst Troeltsch német evangélikus teológus, vallásfilozófus és történetfilozófus (* 1865)
1940 - Albert Andor magyar szobrászművész (* 1876)
1941 - Donáth Leó magyar sportvezető, irodalomtörténész, műfordító (* 1888)
1945 - Johan Huizinga holland történész és indológus, az MTA tiszteleti tagja (* 1872)
1946 - Törzs Jenő magyar színművész (* 1887)
1957 - Friedrich Paulus német tábornagy (* 1890)
1958 - Clinton Davisson Nobel-díjas amerikai fizikus (* 1881)
1961 - Csók István
skorpiolilike, 2018. február 01. csütörtök, 15:21
Képek, videók
halik.gif
paka68
2012. november 20. kedd, 12:45
halika142.gif
kpista64
2010. július 10. szombat, 13:27
halika
nnpapszi
2009. január 02. péntek, 13:58
halika.gif
tothneevi
2008. december 29. hétfő, 13:42
halika.gif
marika12
2008. október 27. hétfő, 23:01
Halika!
k-22
2006. július 19. szerda, 21:03
Halika!:))
puszikett
2006. július 12. szerda, 12:10
prágai monostor.jpg
maroka
2018. április 17. kedd, 10:54
Prágai óramű (Csehország)
pacsakute
2015. április 03. péntek, 08:24
A pragai var es templom
borigit
2015. február 01. vasárnap, 14:21
Prágai csonttemplom-Kutna
mailona
2012. június 25. hétfő, 20:56
Prágai templom
pacsakute
2012. január 28. szombat, 21:49
Prágai tornyok
pacsakute
2012. január 28. szombat, 18:47
Prágai kilátás
pacsakute
2012. január 28. szombat, 12:16
Prágai épület
pacsakute
2012. január 28. szombat, 12:16
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.