Belépés
2018. december 17. hétfő | 51. hét | 351. nap | 16:17 | Lázár, Olimpia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Magyarország a címlapon...
Magyarország címlapon az USA-ban

[origo]2009. 03. 05., 18:32Utolsó módosítás: 2009. 03. 06., 9:02
eszközök:

Magyarországról cikkezik a Wall Street Journal, amerikai hírlap, melyben az ország és a régió többi tagjának különbségeire hívja fel a figyelmet. A forint közben történelmi mélységekbe zuhan. Az elemzők megosztottak abban, hogy mekkora a kölcsönhatás a két esemény között.

A Wall Street Journal cikke szerint az euró-forint árfolyam 312-ig emelkedett arra a felhívásra, amelyet Csehország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Bulgária pénzügyi vezérei intéztek a nyugati befektetőknek. Szerintük Magyarország problémája egyedi, ezért nem kell egy besorolás alá venni velük. Eddig ugyanis kockázat szempontjából nem volt nagy különbség a térségbeli országok között.

A forint esését Söre Balázs, a Buda-Cash éppen ezzel magyarázza. Szerinte a befektetők leválasztották az országot a régióról. Csépai Miklós, a Raiffeisen elemzője szerint még tovább emelkedhet az árfolyam.

Kérdés, hogy a neves amerikai sajtóorgánum mekkora mértékben tudja elmélyíteni az elválasztás gondolatát. Hogy ha természetes lesz külön kezelni Magyarországot és a régiót, akkor a magyar országkockázat jelentősen nyomás alatt tarthatja a piacokat.
nkerzs, 2009. március 06. péntek, 09:50
Címkék: Wall Street Journal, Szerintük Magyarország, Söre Balázs, Csépai Miklós, régió többi, forint közben,
Kommentek
Szijjártó: Spanyolország fontos szövetségese Magyarországnak
Szijjártó Péter az egyeztetés után azt mondta, Magyarország - amely "történelménél fogva érzékeny az ilyen típusú kérdésekre" - mindig kiállt és ki fog állni Spanyolország területi integritásának ügye mellett.

A magyar tárcavezető kiemelte, hogy Spanyolország G20-as állam.

Több mint száz magyarországi iskolában tanítanak spanyolul, négy egyetemen zajlik spanyol szakos képzés, és az elmúlt években a két államnak folyamatosan voltak cserediplomatái egymás külügyminisztériumában - közölte.

Úgy fogalmazott, hogy történelmi típusú kihívások feszítik az EU-t, és az ezekre adandó válaszok egy részéről azonos, más részéről azonban eltérő módon gondolkodnak a magyarok és a spanyolok. Fontos ugyanakkor, hogy a nézetkülönbségek ne egymás elítéléséhez vezessenek, hanem a párbeszéd, a kölcsönös tisztelet legyen jellemző - hangoztatta Szijjártó Péter.

A bevándorlás ügye lényeges témája volt a tárgyalásnak. A magyar miniszter jelezte, hogy másként ítélik meg a migránsok befogadásának kérdését:
velemenyezd, 2018. december 17. hétfő, 15:22
Sargentini: mielőbb napirendre kell venni a hetes cikk szerinti eljárást Magyarországgal szemben
"Az új +rabszolgatörvény+ csupán a jéghegy csúcsa a tekintélyelvűségbe és állami kontrollba zuhanó országban. Számos fiatal Magyarország elhagyására kényszerült, a bevándorlással szemben pedig teljes tilalmat rendeltek el, így Orbán Viktor miniszterelnök fizetés nélküli túlórákra próbálja kényszeríteni a lakosságot a saját maga által teremtett munkaerőhiány orvoslása céljából" - írta közleményében a zöldpárti képviselő.

"Orbán Viktornak és a haverjainak mára majdnem teljes az ellenőrzése a média és a bíróságok felett, illetve bezárattak egy kiváló egyetemet, ami bizonyítja, hogy a posztkommunista demokrácia rövid korszaka véget ért Magyarországon. Sajnos Orbán támadásai az egyéni és a szabadságjogok ellen egyedül a magyar népnek ártanak, ezért vonultak annyian utcára tiltakozni a tekintélyelvűség ellen" - jelentette ki.

Sargentini emellett a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppártot, illetve annak vezetőit ostorozta, akik "boldogan papolnak az uniós értékekről, de nem tesznek semmit, amikor
velemenyezd, 2018. december 17. hétfő, 15:11
Prágában még nincs végleges döntés arról, hogyan szavaz Csehország a globális migrációs csomagról
Tomás Petrícek cseh külügyminiszter szerint a cseh diplomaták tartózkodni fognak az ENSZ globális migrációs csomagjáról szóló szerdai szavazáson az ENSZ-közgyűlés ülésén. Andrej Babis kormányfő viszont azt szeretné, hogy a migrációs csomag ellen szavazzanak.

"A globális paktumhoz való csatlakozás elutasításával és a tartózkodásunkkal a szavazáskor a kormányhatározat szellemében járunk el. Ilyen értelemben kaptak utasításokat diplomatáink New Yorkban. Ha a kormány úgy dönt, hogy szavazzunk a paktum ellen, akkor a minisztérium természetesen megváltoztatja az utasításait. Nem az a helyzet, hogy ne tartanánk magunkat a kormány november 14-én hozott határozatához" - nyilatkozott Petrícek újságíróknak a cseh kabinet hétfői ülése előtt. Ez a határozat leszögezi, hogy Csehország nem csatlakozik a globális migrációs csomaghoz.

A külügyminiszter nyilatkozatával Andrej Babis cseh kormányfőnek a Právo című baloldali lapban hétfőn megjelent interjújára reagált. Babis abban azt mondta, hogy a szavazáson
velemenyezd, 2018. december 17. hétfő, 15:02
Dorombkonferenciával és világzenei fesztivállal kezdődik a Leskowsky 40 programsorozat
a koncertet követően szertartást is bemutassanak az érdeklődőknek. Szilágyi Áron hangsúlyozta, hogy jövőre témahetekhez kapcsolódva szorosabb partnerséget alakítanának ki az iskolákkal. A hangszergyűjtemény vezetője szerint a hangszerek világa az ének-zene oktatáshoz áll a legközelebb, de az instrumentumok segítségével megismerhetők a különféle történelmi korok, szokások, földrajzi területek, fizikai jelenségek is.

A szervezők díjat is alapítanak 2019-ben. Pénzdíjas, országos pályázatukkal Magyarország minden szempontból legjobb énektanárát ismerik majd el.

A legkisebbeknek szóló hangszerbabusgató foglalkozások folytatásaként a hangszerek varázslatos világát bemutató és játékosan megismertető, CD-melléklettel ellátott mesekönyvet is megjelentetnek.

A gyermekek mellett azonban különleges környezetben szerzett meghitt élményeket kínálnak a felnőtteknek is. Szobakoncert sorozatuk keretében - a Babel Sound Világzenei Fesztivál szervezőivel közösen - nemzetközi fellépők tolmácsolásában
velemenyezd, 2018. december 17. hétfő, 14:32
Újabb emeletes motorvonat szállításáról írtak alá megállapodást
embernek ad munkát, és képes lesz arra, hogy saját fejlesztésű vasúti szerelvényt is gyártson.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium(ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a közösségi közlekedés fontosságát, és ebben a vasút szerepét hangsúlyozta. A vasúti közlekedés fókuszában az elővárosi és a távolsági járatok kiemelt helyen szerepelnek, és a szolgáltatási színvonal javítása érdekében jelentős fejlesztéseket hajtanak végre.

Dunai Zoltán, a Stadler Trains Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a Stadler nemzetközi vasúti járműgyártó 13 éve működik Magyarországon, hat évvel ezelőtt stratégiai partnerséget kötöttek a magyar kormánnyal. Magyarországon a Stadler 170 vasúti járműre kapott megrendelést 1,1 milliárd euró értékben, 10 szervizszerződést nyertek el, 500 munkahelyet tartanak fenn a három magyar kft-ben. A munkahelyek számát 550-600-ra kívánják növelni, amit a szakképzett munkaerő szűkössége nehezít - jegyezte meg.

Dunai Zoltán kiemelte, hogy a
velemenyezd, 2018. december 17. hétfő, 14:31
Semjén: minden nemzet egyszeri és megismételhetetlen érték
A nemzetiségekért is felelős kormányfőhelyettes kiemelte: minden nemzetnek és nemzetiségnek küldetése, hogy a saját örökségét megőrizze, kibontakoztassa, még gazdagabbá és mindenki számára megismerhetővé tegye. A magyarországi őshonos nemzetiségeknek ezen felül sajátos felelősségük és küldetésük is van, hiszen olyan egyedi értékgazdagságot hoztak létre, amelyet nem pótolhat sem a magyarság, sem az anyanemzetük - fűzte hozzá.

Semjén Zsolt úgy fogalmazott: "hiszünk abban, hogy a nemzeti lét az emberiség értékgazdagsága (...), és ha a nemzetek eltűnnének, az egyetemes emberiség lenne örökre, pótolhatatlanul szegényebb".

Kitért arra is: a magyar kormány természetesnek tekinti, hogy mind jogilag, mind anyagilag támogassa a nemzetiségeket. Példaként említette, hogy az új

magyar Alkotmány államalkotó tényezőnek ismeri el a magyarországi őshonos nemzetiségeket és alkotmányos szinten garantálja a saját nyelvhez, kultúrához és oktatáshoz való minden jogukat.

Emellett 2011-ben megalkották az
velemenyezd, 2018. december 17. hétfő, 13:01
Kövér László a török házelnököt fogadta
Kövér László elmondta: a két ország közötti parlamenti kapcsolatok intenzitása is azt mutatja, hogy a visegrádi négyeket és a szomszédos országokat nem számítva Magyarország szempontjából első számú partner Törökország.

Kiemelte: a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésének feladata elsősorban a kormányokra hárul, a parlamentek ebben támogató szerepet tudnak betölteni.

Felhívta a figyelmet arra, hogy jövőre esedékes a magyar-török felső szintű stratégiai tanács és a gazdasági vegyes bizottság ülése, és mindkettő várhatóan Magyarországon lesz. Azon vagyunk, hogy minél több fórumot teremtsünk a vállalkozóink, befektetőink számára, hogy megismerjék a másik országot és kellő információ álljon rendelkezésükre a döntéseikhez - hangsúlyozta.

A magyar házelnök jelezte: jelen pillanatban is mintegy tíz török vállalattal folynak egyezetések befektetésekről, illetve azok bővítéséről.

Binali Yildirim nagyon értékesnek nevezte a találkozót, és felhívta a figyelmet arra, hogy idén
velemenyezd, 2018. december 17. hétfő, 13:01
Novemberben csökkent az infláció az euróövezetben
Novemberben 1,9 százalékra, hat hónapja a legkisebbre csökkent az infláció az euróövezetben az októberi 2,2 százalékról. A piac az Eurostat 2,0 százalékos előzetes adatával megegyező inflációt várt novemberre.

Egy évvel korábban, 2017 novemberében 1,5 százalék volt az infláció az euróövezet 19 tagállamában.

Az Európai Unióban 2,0 százalékra csökkent az infláció novemberben az októberi 2,2 százalékról. Az EU 28 tagállamában 2017 novemberében 1,8 százalékon állt az infláció.

A legkisebb éves áremelkedést Dániában regisztrálták az idén novemberben, 0,7 százalékosat. Írországban 0,8 százalékkal, Portugáliában pedig 0,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves bázison.

A fogyasztói árindex Észtországban, Magyarországon és Romániában emelkedett a legnagyobb mértékben novemberben, 3,2 százalékkal.

Az euróövezeti fogyasztói árak emelkedéséhez az energiaárak járultak hozzá a legnagyobb mértékben, 0,88 százalékponttal, a szolgáltatások pedig 0,57 százalékponttal. Az energiaárak
velemenyezd, 2018. december 17. hétfő, 12:32
Képek, videók
magyarország-dunakanya r.j
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 21:03
Magyarország,
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
Magyarország
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
Magyarország határai
liliana01
2017. szeptember 24. vasárnap, 16:51
Magyarország - Hungary
sanci81
2017. július 30. vasárnap, 08:32
Magyarország.jpg
kicsoda57
2017. július 08. szombat, 00:49
mAGYARORSZÁG CÍMERÉT KÉT
furaila
2017. június 13. kedd, 00:03
Magyarország én igy szere
irmus
2017. június 08. csütörtök, 17:47
nagy-magyarorszag-terk ep.
alvaro-hopihe
2017. június 01. csütörtök, 09:38
Magyarország messzire van
chillik
2017. március 24. péntek, 12:29
1d4c0aa1.promo-journal .jp
sz719eszter
2016. július 16. szombat, 19:46
journal_proc.php.jpg
pergerne
2014. augusztus 01. péntek, 15:32
journal_proc.php1.jpg
maris40
2014. július 06. vasárnap, 15:57
journal_proc.php.jpg
maris40
2014. július 06. vasárnap, 15:57
journal_proc.php2.jpg
talamusz
2014. március 05. szerda, 15:46
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.