Belépés
2018. december 18. kedd | 51. hét | 352. nap | 22:39 | Auguszta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Portobellós spenót
hozzávalók / 4 adag

5 db portobello gomba
500 g spenót
2 közepes db paradicsom
200 g sajt
5 ek vaj
5 evőkanál finomliszt
5 dl tej
2 db tojássárgája
2 dl napraforgó olaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint

elkészítés

A spenótot sós, lobogó vízben megfőzzük, és leszűrjük.
A portobello gombát 2 cm vastag szeletekre vágjuk, majd kis olajon mindkét oldalát hirtelen átsütjük, lecsepegtetjük, mert kis levet ereszt.
Elkészítjük a besamel mártást: a vajat felhevítjük, mikor habzani kezd, rászórjuk a lisztet. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejet. Addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik, hagyjuk kihűlni és belekeverjük a tojássárgáját, majd félrehúzzuk és ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval és reszelt sajttal.
Közepes méretű, hőálló tálba fektetjük a gombákat, ráhelyezzük a spenótot, és ráöntjük a besamel mártást.
A tetejére sajtot reszelünk, arra tesszük a felszeletelt paradicsomokat, és 180-200 fokon 45-50 percig sütjük, amíg a teteje pirulni kezd. Forrón tálaljuk.

Link
bkisseva, 2018. január 11. csütörtök, 12:26
Címkék: portobello gombát, besamel mártást, vajat felhevítjük, tetejére sajtot, felszeletelt paradicsomokat, teteje pirulni,
Kommentek
8 fajta gomba és a jótékony hatásuk
proteint, kevés szénhidrátot és semmiféle zsírt fogyasztani, így az egyik legjobb választás a gomba.

6. D-vitamin:
A gomba az egyetlen olyan nem állati eredetű élelmiszer, amely D-vitamint tartalmaz. Ezenkívül található még benne kalcium, vas, kálium, réz és szelén.

Többféle különböző gombafajta létezik, körülbelül 14.000 fajta szerte a világon. Mindegyik gombafajtának megvan a saját jótékony, pozitív hatása.

1. Csiperke gomba:
A két spórás csiperke és a Portobello a csiperkék közé tartoznak, amely az egyik leggyakoribb ehető gombafajta. Ebben a gombafajtában speciális szénhidrátok találhatóak, amelyek segítik a vércukorszint egyensúlyban tartását. Ezek a gombák segítik a fogyást és felveszik a harcot a prosztatarákkal.

2. Siitake gomba:
A Siitake gombák igazán finom ízűek és egészen húsosak. Lentinant tartalmaznak, amely egy természetes tumor ellenes vegyület, ezért hatékonyan felveszi a harcot a rákkal. Ez a gombafajta nagy mennyiségben tartalmaz
pacsakute, 2016. május 12. csütörtök, 22:36
Zöldcurrys csirkeleves
Zöldcurrys csirkeleves
/KicsiVu/

Hozzávalók:

40 dkg csirkemellfilé
10 dkg zöldborsó (lehet mirelit is)
10 dkg Portobello gomba
1 paradicsom
1 zacskó zöld currypaszta
1 l víz
4 dl kókusztej
1-2 marék paradió
friss korianderzöld (helyette lehet petrezselyemzöld is)

A csirkemellet megmosom, kis kockákra vágom, megsózom, jól elkeverem, hogy mindenütt érje a só. A gombát megtisztítom és vékony szeletekre vágom. A paradicsomot is felkockázom. Egy fazékban kis olajat hevítek, megpirítom benne a csirkekockákat. Ha kész, hozzáadom a gombát, a paradicsomot és a zöldborsót, jól elkeverem, amjd belekeverem a currypasztát is. Ekkor felöntöm a vízzel, sózom és fedő alatt kis lángon készre főzöm. Mikor a zöldségek megpuhultak, elzárom a lángot. Tálaláskor felöntöm a kókusztejjel, pirított paradiót és felaprított korianderleveleket szórok a tetejére, és élvezem a konyhában felszálló isteni korianderillatot.
korall44, 2010. augusztus 31. kedd, 15:48
Portobello hazaival töltve
* 2 nagyméretű portobello gomba
* 4 szelet füstölt tarja/ sonka (itt házi mangalicatarja)
* 1 kis pohár zsíros tejföl
* 2 kis marék lencse
* 5 dkg póréhagyma
* 2 tk apróra vágott friss kapor (vagy petrezselyem)
* 2 tk felaprított erős piros- vagy zöldpaprika
* só
* bors
* tetejére reszelt sajt

elkészítés

1. A gombát ne hámozzuk, és ne is mossuk, ha nem szükséges, csak töröljük le.
2. Kevés vízben tegyük oda a lencsét nagy lángon főzni egy babérlevél társaságában. Kb. 15-20 perc. (Ha előre sikerül beáztatnunk, még jobb. Nekem nem sikerült.)
3. Vágjuk apró darabokra a húst, kezdjük el a serpenyőben pirítani. Félúton jöhet hozzá a póréhagyma. Pároljuk félpuhára.
4. A tejfölt keverjük el a kaporral (aki nem szereti, petrezselyemmel), borssal, paprikával, majd keverjük hozzá a hagymás- húsos
klerierzsi, 2010. augusztus 05. csütörtök, 19:37
Portobello gomba
A termeszthető ,,nagygombák" közül világviszonylatban, de elsősorban Európában és Észak-Amerikában a kétspórás csiperkegombából termesztik a legnagyobb mennyiséget. E faj jelentősége mérete miatt kiemelkedő más termeszthető gombákhoz képest. Konyhai alkalmazása igen sokféle lehet.
A gombát soha ne hámozzuk meg. Az értékes táp- és ízanyagok jó része ugyanis épp a kalap felbőre alatt van. Felhasználás előtt tiszta kefével, vagy késsel kaparva tisztítsuk meg. A tönk alján lévő esetleges szennyeződéseket éles késsel távolítsuk el, majd a gombát folyó víz alatt alaposan mossuk át. (Csak közvetlenül a felhasználás előtt mossuk meg, mert gyorsan romlik, és ne áztassuk, mert egyrészt kioldódnak az értékes tápanyagok, másrészt megszívja magát vízzel, amelyet elkészítés közben már nehéz elpárologtatni.) Van sötét kalapszínű és fehér kalapszínű változata is, de a kereskedelemben a fehér kalapos változata hódít. Ízükben nem
klerierzsi, 2010. július 02. péntek, 22:06
Keményítő napra
megmosom, lecsöpögtetem és a megmaradt olajon üvegesre futtatom. Ezután a gombához keverem, a citrom kicsavart és átszűrt levét rálocsolom, majd annyi vizet öntök rá, amennyi az étel térfogatának a duplája. Felforralom, és az előmelegített sütőbe tolva jól lefedve addig párolom, ameddig a rizs az összes folyadékot fel nem szívja. Tálalás előtt villával óvatosan felkeverem, és ha szükséges, utána sózom. Tálaláskor a paprikacsíkokkal díszítem.


KÖLES ZÖLDRAGUVAL
Hozzávalók :
2 fő részére

8-10 dkg köles
2 db érett paradicsom
2 db zöldpaprika
1 közepes fej hagyma
10 dkg gomba /lehet fagyasztott is/
1 db nagyobb burgonya
20 dkg fagyasztott mexikói zöldköret
1 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem


oliva olaj
ételízesítő

Elkészítés
A burgonyát megpucolom, kockára vágom,
faciendum, 2010. június 24. csütörtök, 18:41
Borjúkrémes csigák
hozzávalók 6 főre

* 250 g borjúszűz
* 3 közepes fej Portobello gomba
* 75 ml tejszín
* 1 kis fej vöröshagyma
* 1 tojás
* só
* bors
* 2 dl száraz fehérbor
* olívaolaj
* 250 g mélyhűtött vajas leveles tészta

elkészítés

1. Az apróra vágott vöröshagymát és gombát kevés olívaolajon megdinszteljük, majd egy tálba tesszük.
2. Ugyanebben a serpenyőben a csíkokra vágott, sózott-borsozott borjúhúst fehérborban puhára pároljuk. Megvárjuk míg kissé kihűl, majd húsdarálón kétszer átdaráljuk.
3. A darált húst a hagymás-gombás egyveleghez keverjük, hozzáadjuk a tojás felét és tejszínnel hígítjuk.
4. A felengedett tésztát liszttel meghintett felületen vékonyra (kb. 2 mm) és téglalap alakúra nyújtjuk.
5. A borjúkrémet egyenletesen a tésztára kenjük, majd a tésztát óvatosan feltekerjük és
tundihugi, 2010. június 24. csütörtök, 14:03
Baconos roll
hozzávalók 4 főre

* 450 g sertésszűz
* 1 közepes fej vöröshagyma
* 50 g szárított sonka
* 5 közepes fej Portobello gomba
* 6 db mini mozzarella golyó
* ½ tojás
* 1 csokor petrezselyem
* só, bors
* 15 szelet bacon
* diónyi vaj
* 1 ek olívaolaj

elkészítés

1. A húst húsdarálón kétszer átdaráljuk, majd nagyobb tálba tesszük. Az apróra vágott vöröshagymát olívaolajon megpároljuk, és a megtisztított, szintén apró kockákra vágott gombát dinszteljük a hagymás olajon.
2. Hozzákeverjük a ledarált húshoz a hagymás-gombás egyveleget, a kis darabokra vágott szárított sonkát, petrezselymet és a fél tojást. Alaposan összekeverjük, sóval, borssak ízesítjük.
3. Fél méter hosszú alufóliadarab középső részét (minden irányban a széleken 3 cm-t elhagyva) a puha vajjal bekenjük. Hosszanti
agimami7, 2010. március 04. csütörtök, 12:47
Képek, videók
portobello3.jpg
cologne53
2015. május 20. szerda, 16:32
portobello.jpg
cologne53
2015. május 20. szerda, 16:32
Dublin,Portobello College
mezixy
2009. december 09. szerda, 19:18
besamel-martas-150x150 .jp
sarkadykati
2011. március 14. hétfő, 02:59
vajat készítettem
barbette
2010. július 13. kedd, 20:36
Sajt a tetejére
sarkadykati
2010. november 26. péntek, 02:46
Júliusban a paradicsomok
zemenkati
2014. július 28. hétfő, 22:28
Paradicsomok.jpg
pacsakute
2014. január 26. vasárnap, 12:17
Friss paradicsomok sokasá
sarkadykati
2009. október 21. szerda, 07:18
magas paradicsomok 05 15.
cbnora
2007. október 06. szombat, 09:19
Hagymával pirult laskagom
irmus
2017. április 24. hétfő, 07:06
Mosoly pirula.jpg
borigit
2016. szeptember 29. csütörtök, 14:50
Mosoly pirula.jpg
suzymama43
2014. november 27. csütörtök, 16:13
leszarom pirula.jpg
kicsoda57
2014. április 28. hétfő, 20:02
ez is Piruló menyasszony.
durcimarcika
2013. október 10. csütörtök, 11:33
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.