Belépés
2020. február 27. csütörtök | 9. hét | 58. nap | 14:50 | Ákos, Bátor
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Agrárkamara: gyenge lesz az almatermés, erős lesz a kereslet
A termésmennyiségből majdnem 100-150 ezer tonna alma étkezési minőségű lesz, míg mintegy 350 ezer tonna alma a feldolgozóiparhoz kerül.

A belföldi hozamok az ősz folyamán válnak véglegessé, akkor derül majd ki, hogy a tavalyinál magasabb árak mennyire kompenzálják a kiesett mennyiséget, és ez ad-e lehetőséget arra, hogy a termelők biztonságosan elkezdjék a 2020-as termelést - tették hozzá.

A többéves adatokat figyelembe véve az idei mennyiség fedezi majd a belföldi étkezési célú fogyasztási igényeket, amely Magyarországon fejenként és évente 12-15 kilogramm.

A mennyiségcsökkenést a szervezet a kedvezőtlen időjárással és az alternanciával magyarázta, amely azt jelenti, hogy egy-egy csúcsterméses év után - természetes élettani hatásként - "pihennek" az almafák. A júniusi jégeső és vihar a legnagyobb károkat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében okozta, ahol a termés mintegy 60 százaléka esett ki, vagy másodosztályú minőségű vált.

Megjegyezték, hogy nemcsak Magyarországon, hanem Európában is alacsonyabb termés várható: az alma-körte világszövetség (WAPA - World Apple and Pear Association) előrejelzése szerint a kontinensen mintegy 10,5 millió tonna alma teremhet idén. A szervezet felmérése alapján Magyarországon és Lengyelországban várható a tavalyihoz képest jelentősebb kiesés.

A NAK szerint az ipari alma felvásárlási ára magasabb lesz a tavalyinál, ami egyúttal normális árszintet jelent a termelők számára. Az Agrárminisztérium idén bevezette a kötelező szerződéseket az ágazatban, a NAK bízik abban, hogy ennek köszönhetően kiszámíthatóbbá és tervezhetőbbé válik az ipari alma termelése.

Közölték azt is, hogy augusztus 20-a után megkezdődik a korai érésű fajták szüretelése. Magyarországon 24,7 ezer hektáron termesztenek almát, a fő körzetek Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, a nyugat-magyarországi megyék, valamint a Duna-Tisza-köze.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. augusztus 17. szombat, 10:51
Címkék: World Apple, Pear Association, feldolgozóiparhoz kerül, belföldi hozamok, tavalyinál magasabb, kiesett mennyiséget,
Kommentek
Hajdú-bihari agrárkamara: a magyar vidéknek fontos a mezőgazdaság
Szólláth Tibor egyidejűleg elutasította az ágazatot érő támadásokat, miszerint "az agrárium a legnagyobb ellensége a környezetnek, a legnagyobb szennyező vidéken".

A kamarai vezető - aki Hajdúnánás polgármestere és maga is ökogazdálkodást folytat - azt mondta, a digitalizáció, a precíziós mezőgazdasági termelés és a magasabb hozzáadott értéket előállító agrárium jelenti a jövőt, amely biztosítja a fenntartható környezetet.

Szólláth Tibor a rendkívüli aszály miatt nehezen induló évnek nevezte 2019-et, Hajdú-Biharban mégis jó közepes terméssel zárták az esztendőt. A kukorica, a napraforgó, az őszi búza, a triticale, a repce, a cukorrépa és a magborsó termésátlaga a megyében mind meghaladta az országos átlagot - fűzte hozzá.

Hajdú-Bihar az ország egyik vezető agrártermelője, területének 73 százalékán mezőgazdasági művelés folyik, miközben az országos átlag 57 százalék - jegyezte meg a szakember.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége
velemenyezd, 2020. január 17. péntek, 15:21
Elindult az agrárkamara és a Design Terminal innovatív agrárvállalkozásokat segítő programja
A két szervezet közös közleménye szerint, amelyet csütörtökön jutattak el az MTI-nek, az inkubációs program három részből áll és három hónapig tart. A jelentkezők közül a legígéretesebb 13 csapatot hívták meg az első részre, ahonnan 8 startup jutott be a program későbbi szakaszaiba.

A 8 startup között található az Agrodat, az Alzagro, a GosTech és a Growberry, valamint a Moly.Net is, a vállalkozások által kidolgozott megoldások a növénytermesztésen belül a szőlő és a gabona termesztést, valamint a hatékony növényvédelmet célozták. A Led Lighting Kft. a baromfitartók számára kínált újításokat, az Okosfarm és a PigBrother pedig állattartó telepeken alkalmazható megfigyelő rendszert dolgozott ki.

A valós, közvetlen piaci visszajelzés céljából a programban az innovatív startup vállalkozások nagyvállalatokkal dolgoznak együtt. A program nagyvállalati partnerei az Axiál Kft., a Tesco-Global Áruházak Zrt., a Vodafone Magyarország Zrt., a Bonafarm Csoport, a Hungrana Kft., a KITE Zrt., illetve a
velemenyezd, 2019. december 05. csütörtök, 13:31
Agrárkamara: Zalában az országosnál magasabb a búza és a kukorica termésátlaga
Zalában a közel 30 ezer hektáron termelt kukorica 86 százalékát betakarították, a hektáronkénti 8,62 tonna termésátlag meghaladta az országos (7,9 tonna) átlagot - ismertette Süle Katalin.

A gabonaféléknél szintén az országosnál magasabb átlaghozamokat mértek Zala megyében. A búza termésátlagában megyén belül is jelentős különbségek mutatkoztak: míg Lenti és Letenye térségében néhány táblán 9-10 tonna őszi búza termett hektáronként, Zalaszentgrót és Zalaegerszeg térségében (ahol lényegesen kevesebb eső esett) a vártnál alacsonyabb volt a hozam. Összességében az őszi búza megyei termésátlaga 6,1 tonna, míg az országos átlag 5,3 tonna volt.

Zala megyében a hektáronkénti átlaghozam őszi árpából (5,8 tonna), rozsból és zabból (3,4 tonna), tritikáléból (5,1 tonna) és repcéből (3,2 tonna) is meghaladta az országos átlagot.

A NAK megyei elnöke kitért arra is, hogy Zalában a termőföld kevésbé jó minőségű, mint az ország más részeiben. Süle Katalin szerint az eredmény nagyrészt annak
velemenyezd, 2019. november 25. hétfő, 16:01
Krónika 2. rész (kormányhivatali egyszerűsítés)
útlevélkészítéskor, míg nálunk ez az idő tizenöt perc. "Egy jól működő rendszert alakítottunk ki" - szögezte le.

A bejelentési eljárások esetében az államnak harminc napja van a döntése meghozatalára.

Az építésügy, mint hatósági ügy sosem tartozott önkormányzati hatáskörbe - mondta -, mindig is államigazgatási hatósági ügy volt. Helyesnek ítélte, ha ezen ügyeket az állam intézi.

Megmarad a mezőőri rendszer - válaszolta egy másik felvetésre -, csupán a finanszírozás átszervezése zajlik, az agrárkamara kap abban szerepet. Megjegyezte azt is: a környezet védelmi szintjének fenntartása alkotmányos kötelezettség, ehhez tartja is magát a kormány, sőt még növelni is kívánja a védelmi szintet.

Egy másik felszólalásra reagálva előrevetítette, hogy hamarosan megjelenik a földhivatali rendszer új koncepciója. Két éven belül egy, a mesterséges intelligencián is alapuló elektronikus nyilvántartási rendszert kívánnak létrehozni, ami rendkívül gyors tulajdoni bejegyzést biztosít majd.

Az
velemenyezd, 2019. november 21. csütörtök, 17:11
Krónika 1. rész (kormányhivatali egyszerűsítés)
az eseti gondnok kirendelése a gondnoknyilvántartás létrehozásával, de megszűnik a rehabilitációs terv készítésének kötelezettsége is. A nyugdíj előtt állóktól a jövőben csak a várható nyugdíjazást megelőző három, és nem nyolc évben kérhetnek adatokat az illetékes hatóságok.

Egyes tevékenységek a kormányhivataloktól kamarákhoz, más szervhez vagy akár egyesületekhez kerülnek - ismertette. A kisebb súlyú kihágásokkal a jövőben a rendőrség foglalkozik, a családi gazdálkodók nyilvántartásával az agrárkamara,a gázszerelők nyilvántartásával a mérnöki kamara, míg az erdei turistautak nyilvántartását a jövőben a Magyar Természetjárók Szövetsége végzi.A javaslat tartalmazza különböző közigazgatási információs rendszerek egységesítését is a jövőben - zárta szavait.Fidesz: egyszerűsödik a kormányhivatalok működéseCzunyiné Bertalan Judit, a Fidesz vezérszónoka azt mondta: a javaslat a fővárosi és megyei kormányhivatalok működésének egyszerűsítéséről szól. Felidézte: 2010. és
velemenyezd, 2019. november 21. csütörtök, 15:31
Agrárkamara: felére csökkentette a károkat a jégkármérséklő-rendszer
Ez azt jelenti, hogy csak a mezőgazdaságban több tízmilliárd forint értékű termelést sikerült megmenteni az Európában egyedülállóan az egész országot lefedő rendszer kiépítésének köszönhetően - hangsúlyozta Győrffy Balázs.

Hozzátette: a hálózat hatékonyságára jellemző, hogy minden a védekezésre elköltött 1 forinttal, 30 forintnyi termelési értéket tudnak megóvni.

Mint elmondta, az Európai Unió támogatásával, mintegy 1,8 milliárd forint felhasználásával építették ki a rendszert, amelynek működtetése évente 1,5 milliárd forintba kerül. Ugyanakkor az üzemeltetés költségei a kárenyhítési alapot terhelik, így az semmilyen pluszforrást nem igényel a gazdáktól - fűzte hozzá.

A rendszer úgy működik, hogy a jégeső-képződésre utaló meteorológiai jelzésre ezüstjodidot párologtatnak a levegőbe, ami a légkörbe jutva mesterséges jég magvakat képez. Ezzel több, ám a természetes folyamatokhoz képest lényegesen kisebb méretű jégszemcse keletkezik. Ezek többsége, mire elérné a talajt el is olvad, ám a
velemenyezd, 2019. november 07. csütörtök, 09:11
Krónika 7. rész (öntözés)
MSZP: növelni kell az öntözött területek nagyságátVarga László (MSZP) egyetértett a kormánypárti felszólalókkal, hogy nemzetgazdasági ügy, közérdek az öntözés kérdése. Növelni kell az öntözéses területek nagyságát, de nem mindegy milyen áron - hangsúlyozta.

Üdvözölte, hogy kevesebb adminisztráció terheli a gazdákat és könnyebb öntözés alá vonni egy-egy területet, de aggályait fogalmazta meg, hogy képes lesz-e a szakigazgatási szerv megnövekedett feladatait ellátni.

Elmondta, megnyugtatóbb lenne, hogy ha a kártalanítással kapcsolatos szabályokat részletesebben határoznák meg. Fontos, hogy ne lehetetlenítse el egy-egy terület öntözhetővé tétele más területeik tulajdonosait. Ha ezeknek az észrevételeknek megfelelően finomítják a javaslatot, akkor lát esélyt arra, hogy a frakciója megszavazza azt - közölte.DK: komplexebb szabályozás szükségesVadai Ágnes (DK) szerint az öntözéses gazdálkodás sokkal komplexebb szabályozást igényelne, nemcsak az agrár-, hanem
velemenyezd, 2019. november 05. kedd, 14:49
Krónika 6. rész (öntözés)
eredményezheti, hogy egy-egy terményből stabilan tudják hozni a termésátlagokat, hanem azt is, hogy olyan, növényi kultúrákat is szélesebb körben tudnak termeszteni, amelyek öntözés nélkül egyébként nem termelhetők rentábilisan.

Győrfi Balázs kitért arra is, hogy a megváltozott szabályoknak köszönhetően a gazdálkodók két hónappal tovább jutnak kedvezményesen öntözővízhez. A gazdálkodók az eddigi öt év helyett pedig immár 20 évre kaphatnak vízjogi üzemeltetési engedélyt - jegyezte meg.

A Nemzeti Agrárkamara felmérésére hivatkozva a problémák között említette a felszíni víz hiányát, az elaprózott birtokszerkezetet, a termelői együttműködés hiányát, valamint, hogy az öntözésfejlesztés vonatkozásában a beruházás hosszabb távon térül meg, és ehhez komoly önerő is szükséges.

Ismertette: a jelenleg öntözött területek 87 százaléka négy megyére esik, legnagyobb hányaddal Jász-Nagykun-Szolnok megye képviselteti magát, amelyet Békés, Hajdú-Bihar, és Csongrád megyék követnek. A jövőben öntözni kívánt
velemenyezd, 2019. november 05. kedd, 13:58
Képek, videók
111521951_World_rose_o f_l
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 10:26
pointer world dog show 20
charlotteani
2018. február 28. szerda, 22:56
2014 world pointer flo ba
charlotteani
2018. február 28. szerda, 22:55
worlds-largest-coffee- cup
taszat
2018. január 26. péntek, 08:48
106World and Brazilian Ch
charlotteani
2017. november 09. csütörtök, 20:40
Heloise_World_Noted_Wo men
menusgabor
2017. február 14. kedd, 20:53
world5.jpg
erzsikepuskas
2016. december 27. kedd, 18:41
world33.jpg
erzsikepuskas
2016. december 27. kedd, 18:41
world46.jpg
erzsikepuskas
2016. december 27. kedd, 18:41
world47.jpg
erzsikepuskas
2016. december 27. kedd, 18:41
world32.jpg
erzsikepuskas
2016. december 27. kedd, 18:41
association.jpg
firga70
2006. június 11. vasárnap, 20:07
kerüld a csokit.jpg
sz719eszter
2018. február 17. szombat, 12:49
Egy mosoly nem kerül semm
cuppika59
2018. január 23. kedd, 15:52
O.V.-helyére kerül.jpg
agica2004
2017. május 16. kedd, 19:40
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.