Belépés
2020. január 25. szombat | 4. hét | 25. nap | 13:34 | Pál
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kilenc országból tizenöt előadást mutatnak be az idei szabadkai Desiré fesztiválon
A régió egyik legizgalmasabb színházi fesztiválja idén a Right here right now (Itt és most) alcímet viseli. Urbán András főszervező csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: az alcím pont a színházra vonatkozik, hiszen az a jelen idő művészete, "itt és most történik, aki itt van, itt van, aki nincs, az nincs".

A tizenegyedik Desiré fesztivál nyitónapján Urbán András rendezésében láthatja a közönség a belgrádi Bitef Színház M.I.R.A. című előadását, amely a színház szerepét vizsgálja a világban, azt, hogy mennyire tudott a színház az maradni, aminek lennie kell, vagy különböző eszmék és politikai vonulatok bábjává vált. Ezt követően a párizsi Nacera Belaza Társulat előadásában tekinthetik meg a Le Cercle című produkciót, amelyben láthatóvá válik, hogyan tud a test hangeszközzé formálódni, és hogyan reagál a hanghatásokra.

Másnap láthatja a közönség Nagy József vajdasági származású, Franciaországban élő művész Mnémosyne című performanszát és fotókiállítását. Mnémoszüné a görög mitológiában az emlékezés istennője, a múzsák anyja, Nagy József performansza pedig az emlékezés előadása. A csupán kis létszámú néző számára játszott performansz a képkiállítással lesz teljes. Hogy mindenki láthassa Nagy József darabját, a művész azt a fesztivál majdnem minden napján előadja, van hogy kétszer is. November 24-én Nagy József előadása után Hód Adrienn koreográfiáját, a budapesti Hodworks Délibáb című előadását láthatja a közönség. A humortól sem mentes előadásban hat táncos keresi a helyét a világban.

A fesztivál harmadik napján a Tünet Együttes A tünetegyüttes - reality a pincében című produkciójával vendégszerepel. Szabó Réka rendező társulatának történetét mutatja be, ugyanakkor a független színházak sorsát kutatja. Ezt a belgrádi Stari Grad Kulturális Központ Vox Dei - polgári engedetlenség című előadása követi.

Törökországból érkezik Szabadkára Mustafa Kaplan rendezése, a Dolap. A Taldans társulat előadása - amelynek címe törökül szekrényt és trükköt is jelent -, közel húsz éves, ám a két táncos és egy hűtőszekrény főszereplésével készült performaszt azóta sem unja a közönség. Bemutatják Andrei Majeri rendezésében a bukaresti Apolló 111 Színház Medeia fiai című produkcióját is, amely egyebek mellett a nemi diszkrimináció, a macsóság, a nőgyűlölet és a patriarchátus kérdéseivel foglalkozik.

A magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely Éjidő című produkciója november 27-én lesz látható. A darabot Pilinszky János művei alapján Mezei Kinga rendezte. Aznap este a Szabadkán már sokadszor bemutatkozó Selma Spahic rendezésében mutatják be a Falak között című előadást. A varasdi Gllugl Színház produkciója a második világháború idejére repít vissza, és arra keresi a választ, hogyan tudtak az emberek félrenézni, amikor ismerőseiket hurcolták el.

A Bitolai Nemzeti Színházban Igor Vuk Torbica állította színpadra Euripidész azonos című műve alapján a Bakkhánsnők - a hanyatlás rövid története című előadást. Ezt november 28-án tűzi műsorra a fesztivál. Urbán András rendező a csütörtöki sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy Igor Vuk Torbica az egyik legismertebb és legfelkapottabb fiatal rendezőnek számít a térségben, és ez az első alkalom, hogy sikerült az előadását - ráadásul rögtön kettőt - a fesztiválra meghívni. Igor Vuk Torbica rendezésében lesz látható a fesztivál zárónapján Moliére Tartuffe-je is a Zombori Népszínház és az újvidéki Szerb Nemzeti Színház előadásában.

November 28-án a maribori Moment társulat Hős 3.0 - a szavakon túl című produkcióját mutatják be. Uros Kaurin és Vito Weis, a fiatal szlovén színészgeneráció képviselői korábbi, Hős 2.0 című előadását tavaly láthatta a Desiré fesztivál közönsége. Most ennek egyfajta folytatásával érkeznek a magyar határ melletti városba.

A rendezvény utolsó előtti napján meglepetéskoncerttel kedveskednek a szervezők a közönségnek, előtte azonban a ljubljanai Szlovén Ifjúsági Színház A dolgok ellentéte című előadását tekinthetik meg a nézők. Boris Nikitin előadása mindent megkérdőjelez, és aztán mindennek az ellentétét is.

A fesztivált egy Urbán András-rendezés zárja. A cetinjei Zetski Dom Királyi Színház Tőke című produkciója Karl Marx fő művének felhasználásával készült.

A szabadkai színházi rendezvényre Szerbiából, Magyarországról, Szlovéniából, Franciaországból, Horvátországból, Törökországból, Romániából, Észak-Macedóniából és Montenegróból érkeznek színészek, rendezők és társulatok. Az esti produkciók mellett közönségtalálkozókon, kötetlen beszélgetéseken és kritikai szemináriumon is részt vehetnek a nézők. A Desiré Akadémia keretében nemzetközi konferenciát szerveznek a társadalmilag elkötelezett ifjúsági kultúráról, illetve kiállítás keretében mutatják be a belgrádi Bitef Színház elmúlt harminc évét, emellett filmvetítésre is számíthatnak a nézők.

A Desiré Central Station fesztivál nevét a szervező színház névadója, Kosztolányi Dezső becenevéről kapta, először 2009-ben rendezték meg.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. október 31. csütörtök, 14:51
Címkék: Urbán András, Bitef Színház, Nacera Belaza Társulat, Nagy József, Hodworks Délibáb, Tünet Együttes,
Kommentek
Elkezdődött a nevezés a Magyar Mozgókép Szemlére
A Magyar Filmakadémia Egyesület közleménye szerint alkotásaikat a filmelőállítók vagy -alkotók január 31-ig regisztrálhatják hat kategóriában (játékfilm, tévéfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, animációs film, televíziós sorozat).

A Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemlére a 2019. január 1. és 2019. december 31. között mozi és televízió forgalmazásban vagy fesztiválon bemutatott filmeket lehet nevezni. Egy alkotó több alkotást is regisztrálhat.

A nevezési szabályzat a http://magyarfilmakademia.hu/nevezesi_szabalyzat weboldalon érhető el, nevezni a Magyar Filmakadémia honlapján lehetséges. Az alkotásokat a filmelőállítók vagy -alkotók 2020. január 31-ig regisztrálhatják.
velemenyezd, 2020. január 23. csütörtök, 08:11
Ma van a magyar kultúra napja
színháztermében gálaműsort rendeznek, amelynek részeként adják át a városi művelődési díjakat.

A budapesti Kolibri Színházban Cseh Tamásra emlékeznek születésének 77. évfordulóján, január 22-én.

A Magyar Állami Operaház a Zeneakadémiával közösen Kortárs Opera Showcase címmel három új magyar operából mutat be részleteket az Erkel Színház Bernáth Büféjében szerdán.

Három előadással mutatkozik be a Zentai Magyar Kamaraszínház Budapesten: a Bethlen Téri Színházban szerdától péntekig tartó Vendégváró Fesztiválon Kosztolányi Dezső, Carlo Goldoni és Mark Twain műve alapján készült produkció is látható.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében gálaműsorokkal, író-olvasó találkozóval, kiállításokkal és díjátadóval ünnepelnek.

Csongrád megyében is kiállításokkal, irodalmi rendezvényekkel, koncertekkel, színházi előadásokkal, elismerések átadásával köszöntik a magyar kultúra napját. Szerdán tartják a 45 éve alapított Csongrádi Művésztelep jubileumi tárlatának megnyitóját. A Térben síkban című kiállítás a
velemenyezd, 2020. január 22. szerda, 07:05
Hillary Clinton élesen támadja Bernie Sanderst, a demokraták elnökjelölt-aspiránsát
Bernie Sanderst "senki nem szereti" és ő nem is támogatná, ha a vermonti szenátor lenne a demokraták elnökjelöltje - állította Clinton a The Hollywood Reporter című lapnak.

A volt külügyminisztert és a 2016-os elnökválasztások demokrata elnökjelöltjét egy róla készült négyrészes és a Sundance fesztiválon bemutatandó dokumentumfilm-sorozat kapcsán faggatta a lap. A The Hollywood Reporter az amerikai politikai egyik legmegosztóbb személyiségének nevezi Clintont.

A 72 éves politikusnő a lapinterjúban mások mellett kitért Bernie Sandersre is, aki a 2016-os elnökválasztásokon a vetélytársa volt a demokraták elnökjelöltségéért folyó küzdelemben. Kifejtette: nem változott a véleménye Sandersről, korábban is és most is úgy gondolja, hogy Sanders semmit nem tett le az asztalra. "Évek óta a kongresszusban dolgozik. Egyetlen szenátor támogatását sem sikerült elnyernie. Senki sem szereti őt, senki sem akar dolgozni vele, eddig semmit sem ért el. Karrierpolitikus. Csak halandzsázik, és annyira kínosnak
velemenyezd, 2020. január 21. kedd, 17:17
Francia fesztivál kiemelt meghívottjaként lép fel a Concerto Budapest
Anna Glöckel és Ayana Tsuji hegedűművészekkel, Nicholas Angelich, Jean-Efflam Bavouzet, David Kaduch és Nelson Goerner zongoraművészekkel - előadott műsorában.

"Komoly zenei kihívás és különleges feladat végigjátszani a fesztivált. Renée Martin rövid, legfeljebb egyórás koncertekből álló, Nantes és környéke több helyszínén egyszerre zajló komolyzenei folyamot álmodott meg, vagyis - éppúgy, mint A Hallgatás Napján - a közönség sokkal több zenét és zenekart tud meghallgatni, mint egy hagyományos fesztiválon. Külön öröm, hogy idén Beethovennel utazunk" - idézi a közlemény Keller András, a zenekar karmestere, művészeti vezetője szavait.

A zenekar harmadszor vesz részt a René Martin által 1995-ben alapított fesztiválon. A Folle Journée abban az értelemben is nemzetközi fesztivál, hogy a hagyományos székhely, Nantes és környéke mellett évente egy-egy hangsúlyos külföldi helyszínen is megrendezik, 2020 májusában például Tokióban. Ezekben az esetekben a Folle Journée francia vezetése mellett a rendező
velemenyezd, 2020. január 21. kedd, 14:31
Március 16-án kezdődik a Bach Mindenkinek Fesztivál
A fesztiválon a művészek önkéntesen vesznek részt, az események ingyenesek a közönségnek, de adományaikkal hozzájárulhatnak a Magyar Gyermekmentő Alapítvány munkájához - mondta el Kovács Zalán László tubaművész, fesztiváligazgató a programsorozatot bemutató keddi sajtótájékoztatón Budapesten.

A fesztiválon fellép majd mások mellett a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Honvéd Férfikar, a Magyar Állami Operaház zenekara, a debreceni Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus. A hivatalos megnyitó és koncert az Állami Operaház Eiffel Műhelyházában lesz, a zárókoncertnek a Gödöllői Királyi Kastély ad otthont.

Gesztes Éva, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakmai vezetője elmondta, hogy olyan lélegeztetőgépet szeretnének vásárolni, amely alkalmas csecsemők, kis- és nagyobb gyermekek, valamint felnőttek ellátására is betegszállítás közben.

Az alapítványról elmondta, hogy 15 éve tevékenykednek, ők indították Magyarországon az első gyermekmentőorvosi autókat, amelyek a gyermekintenzív-osztályok
velemenyezd, 2020. január 21. kedd, 12:42
Nemzetközi díj a Sziget fesztivál fenntarthatósági törekvéseinek
Az Európai Fesztiválszövetség értékelte a szervezők törekvéseit és programjait és megállapította, hogy a Sziget fesztiválon az átlagnál nagyobb hangsúlyt fektetnek a rendezvény zöld tevékenységeire - közölték a szervezők az MTI-vel.

Idén tizenöt ország olyan fesztiváljait díjazták, amelyek elkötelezettek a fenntarthatóság mellett és igyekeznek minél kisebb környezetterheléssel működni a fesztiválszervezéssel kapcsolatos kulcsterületeken. Utóbbiak közé tartozik mások mellett a vízfogyasztás, a közlekedés, az ökoszisztéma védelme.

A jelöltek szigorú auditálási folyamaton mentek át, nemcsak a fesztivál ideje alatti, hanem az utána lezajló munkálatokat is vizsgálták. A fesztivál alatti tevékenységbe beletartozik a hatékony vízhasználat, az alacsony szén-dioxid-kibocsátás, a hulladékkibocsátás csökkentése, az energiahatékonyság, a fellépőkkel kapcsolatos igények minél fenntarthatóbb kiszolgálása, ennek kommunikálása, fontos szempont továbbá, hogy a vendéglátó helyek minél inkább a helyi, fair trade
velemenyezd, 2020. január 21. kedd, 12:41
A magyar kultúra napja - Diák Oscar-díjra jelölt filmeket tett elérhetővé a Színház- és Filmművészeti Egyetem
Az Amerikai Filmakadémia megmérettetésén a filmes főiskolák és egyetemek diákjainak filmjeit arany-, ezüst- és bronzfokozatú Diák Oscarral-díjjal jutalmazzák. Magyar filmek közül elsőként Böszörményi Zsuzsa Egyszer volt, hol nem volt című diplomamunkája nyerte el az elismerést 1991-ben.

2016-ban Kiss Hajni Szép alak című drámáját jelölték a díjra. A 6. Friss Hús rövidfilmes fesztiválon a filmet a zsűri mellett a közönség is a legjobbnak ítélte. Az alkotást több mint 60 fesztiválra hívták meg, amelyeken több díjat is nyert. Kiss Hajni filmje 1740 jelölt közül került be a legjobb hét jelölt közé.

2017-ben Freund Ádám Földiek című sci-fije eljutott a döntőig, az alkotás a 2017-es Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon fődíjat nyert, Gyuricza Mátyás operatőr pedig megkapta az Aranyszem Operatőr Fesztivál díját.

2018-ban Kovács István Ostrom című filmje kapta a Diák Oscar-díj bronz fokozatát, ezáltal a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak sikerült három egymást követő
velemenyezd, 2020. január 21. kedd, 11:41
MITEM - Tizenöt ország előadásai a színházi fesztiválon
Idén olyan nemzetközi hírű alkotók rendezései lesznek láthatók a MITEM-en, mint például Robert Wilson, Theodorosz Terzopulosz, Michael Thalheimer, Sebastian Hartmann és Victoria Thierrée Chaplin - mondta el a színházi találkozó hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, hozzátéve: ezeket a produkciókat egy fesztiválon látni életreszóló élmény lesz.

A Nemzeti Színház 2014-ben rendezte meg először a MITEM-et, amely mára tényezővé vált a nemzetközi színházi közegben, a budapesti közönség pedig a világ színházi élvonalával találkozhat majd - méltatta a rendezvényt Fekete Péter.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a MITEM alapítója közölte: 2500 év kulturális ívét fogják felfesteni Euripidésztől és a Mahábharatától a kortárs szerzőkig.

Mint hangsúlyozta, ez a színházi találkozó nem a versengésről szól, hanem a hidak, kapcsolatok építéséről. A szervezők célja ezért, hogy a MITEM nyitott fesztivál legyen minden szempontból, hogy a
velemenyezd, 2020. január 20. hétfő, 16:12
Képek, videók
2012 oktoberi fesztiválon
v6
2012. szeptember 30. vasárnap, 21:40
sétatér fesztiválon
irmus
2011. augusztus 12. péntek, 06:36
Tíbor a Fesztiválon....JP
caris11935
2010. november 25. csütörtök, 17:43
Rock-fesztiválon Nijmegen
szandalka88
2009. június 21. vasárnap, 15:18
Hegyalja fesztiválon2003
briggis1
2007. szeptember 07. péntek, 15:13
Hegyalja Fesztiválon a sr
rani
2007. július 30. hétfő, 14:35
én a mohácsi fesztiválon.
magyarvagyok89
2006. szeptember 22. péntek, 17:45
Hegedüs András minisztere
furaila
2019. december 10. kedd, 13:18
Hegedüs András és Bata Is
furaila
2019. december 10. kedd, 13:17
andrás kereszt1130.jpg
maroka
2019. december 07. szombat, 19:36
HEGEDÜS ANDRÁS 1955-1956
furaila
2019. október 23. szerda, 11:29
András Montvai ajándéka12
charlotteani
2018. október 22. hétfő, 01:41
András.jpg
agica2004
2018. július 22. vasárnap, 18:04
András-Dami.jpg
agica2004
2018. július 22. vasárnap, 18:02
András-Dia-Dami.jpg
agica2004
2018. július 22. vasárnap, 18:02
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.