Belépés
2018. december 10. hétfő | 50. hét | 344. nap | 12:42 | Judit
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Díszítés (üveg) zsinórozással
Díszítés zsinórozással
2009. dec. 8. 16:44
KARÁCSONY
6
1
Karácsonyi ajándék saját kezűleg, összeállításunkban egy újabb, könnyen elsajátítható technikát mutatunk be

Polecsákné Papp Ildikó kézművesmester útmutatásai alapján, elegendő csupán némi pamutzsinór, kevés ragasztó és egy mintás szalvéta, hogy a legegyszerűbb palackból is kedves és mutatós meglepetést varázsoljunk.

Télapós palack

Szükséges anyagok: 1 db tetszőleges méretű üveg (kezdőknek a hagyományos, szabályos hengerforma, pl. borospalack ajánlható, a szögletesebb formák pedig inkább haladóknak), 1-1 gombolyag közepes vastagságú pamutzsinór nyers, piros és zöld színben (tetszés szerint variálható), vízbázisú (nem lesz kellemetlen szag a lakásban) lakk vagy könyvkötészeti ragasztó (de mindenképpen olyan anyagot válasszunk, amely színtelenre szárad), díszítéshez háromrétegű, mintás szalvéta, olló, ecset.

A munkát mindig az üveg nyakánál kezdjük. Vigyünk fel körbe az ecsettel keskeny csíkban ragasztót.

Fogjuk hozzá az üveg tetejéhez az egyik színes zsinór végét, tartsuk szorosan, míg egyet-kettőt fordítunk az üvegen.

Közben a másik kezünkben tartott madzagot engedjük egyenletesen rátekeredni az üveg nyakára.

Ismételjük meg ezt a következő színnel is, s közben ügyeljünk, hogy a két madzagvég egymás mellett, alatt legyen (ez lesz majd a díszített üveg hátulja).

Ekkor már mindkét zsinórt egyszerre vezessük, illetve segítsük, hogy az üveg talpa felé egymás alatt fussanak egyre lejjebb, amíg tart a ragasztó.

Ezután vigyünk fel újabb adag lakkot, s mielőtt a nyers színű fonalat is az előzőekhez hasonló módon elkezdenénk feltekerni, a két színes fonál végét csípjük le.

Forgassuk bele az üveget szinte egészen a talpáig a nyers színű ,,zsinórruhába".

Az alján egy-két centi szélességben ismét váltsunk fonalat, s a színes szálakkal fejezzük be a munkát.

Tegyük félre az üveget száradni. Közben vágjuk ki a szalvéta felső, mintás rétegéből a díszítőmotívumot.

A mikor a ragasztóanyag megszáradt, ecsettel vigyünk fel az üveg elejére ismét egy csíknyit belőle.

Illesszük rá a kivágott minta közepét, majd előbb az egyik, majd a másik oldala alá is kenjünk ragasztót, és simítsuk rá óvatosan a szalvétát.

A minta közepétől a szélek felé haladva kenjük át teljesen a minta felszínét is ragasztóval.

Meglepetést is rejthet

Az üvegbe tölthetünk házilag készített finom italt (pl. tojás- vagy csokoládélikőrt), gyerekeknek szórhatunk bele apró cukorkát, s lezárhatjuk egy natúr vagy festett parafadugóval. Szalvéta helyet díszíthetjük a palack nyakába kötött apró karácsonyfadíszekkel, elegáns masnival is. Zsinórral díszíthetünk dobozokat vagy befőttesüvegeket is, s így mutatós kávé- vagy fűszertartókat is ,,gyárthatunk".

Link
tinka1951, 2018. február 28. szerda, 07:58
Címkék: Polecsákné Papp Ildikó, mintás szalvéta, legegyszerűbb palackból, szögletesebb formák, munkát mindig, üveg nyakánál,
Kommentek
Hol lehet karácsonyi mintás szalvétát kapni Budapesten?
köszi
hofeher, 2015. december 11. péntek, 12:13
Általános illemszabályok 2.
Általános illemszabályok 2.

Kedves szokás az ajándékozás. Figyelmességet árul el, örömet okoz--nemcsak a megajándékozottnak, hanem magának az ajándékozónak is. Az ajándékozás nemcsak abból áll, hogy veszek valakinek valamit, amit éppen elém tettek a boltban, elviszem az ünnepeltnek, megiszom vele egy pohár bort az egészségére, és ezzel eleget tettem kötelességemnek.

. Ne azt adjuk, ami csupán szükséges; kényeztessük a megajándékozottat azzal, ami egy kicsit ,,luxus" számára.
. Igazodjunk a megajándékozott életviteléhez, stílusához, érdeklődéséhez. Ha nem ismerjük az ünnepeltet, inkább semlegesebb ajándékot válasszunk.
. Fontos az ötlet, a találékonyság mellett az érzékenység is. Tartsuk számon az elejtett megjegyzéseket, vagy kössük egy múltbéli közös élményhez a meglepetést. Ha kipuhatoljuk, hogy ismerősünk kedvenc dísztárgyait hol vásárolta, majdnem biztos, hogy a kicsalt címen ízlésének megfelelő ajándékot találunk majd.
. Ne hozzuk zavarba
klementinagidro, 2015. április 07. kedd, 19:54
Adventkor...
Szaporodnak a sorok az ünnepi listámon. Mint, minden évben most is, első helyre a tányérok kerülnek. Az idén 25 darabra lesz szükség. Kétdekás gyertyából, ugyan annyi, és 2 csomag szalvéta. A szalvétánál mindig figyelek arra, hogy egyszerű-, ne túl tarka mintás legyen. Tavaly angyalok-, előtte csengettyűk díszítették. Legfontosabb a szép, egészséges, piros alma. Fenyő ágacskákat szenteste előtti napon ráérek beszerezni. Szilvalekváros, vaníliás félhold, zserbó és beigli sütés az utolsó hétre marad. Mézes süteményt és szaloncukrot alkalomszerűen, kiváló minőségben, jó árért próbálunk majd vásárolni, ha lesz még ilyen. Reménykedjünk!Ma is homályos szemmel emlékszem, a kezdetekre...Édesapám egy belvárosi társasházba költözött, amelynek az udvarában, a fatatnyi - egykori - házmesteri lakásban, egy szegény család lakott. A beköltözése után feltűnt neki, hogy a jómódú szomszédok kerülték a családdal való érintkezést. Pedig, csendesek, rendesek
suzymama, 2014. december 03. szerda, 14:14
Minden álmod és kívánságod valóra válik!
Minden álmod és kívánságod valóra válik! - kívánja kedvesen ez a Mikulásmintás német nyelvű szalvéta, mely itthon a maga nemében különlegességnek számít, itthon javarészt szöveg nélküli karácsonyi mintás szalvéták vannak, vagy a legalapvetőbb jókívánságot kívánó szalvéták vannak forgalomban, melynek szövegei ma már közhelyek , igazán nem mondanak sokat az embereknek, csak illemből írt szövegek, mint kedveskedő, valamit kis pluszt adóak, amiből érezné a másik, hogy valóban szeretettel gondolsz rá, és ezt a szalvétát is neki választottad. Igaz az adott helyzet is adja, hogy épp milyen szalvétát is illik ugyanazon program keretében az asztalra tenni, munkahelyi vagy hivatalos, illetve baráti vagy családi esemény lesz e.


Egy másik humoros német nyelvű szalvéta ebben a
venci76, 2014. június 21. szombat, 12:03
Terülj,terülj.... asztalka mintás papírszalvéta
Német nyelvű szalvéta. A Tischlein a német asztal szó (der Tisch) kicsinyítő képzős alakja. Németül a Terülj terülj asztalka című mesének ez a címe , ez adta az alapot ehhez a szalvétamintához, hogy ez a szöveg kerüljön a szalvétára, hogy ezzel kicsit jobb kedvet adjon az asztalhoz üléshez.


Egy részlet a meséből a linkre kattintva tekinthető meg német nyelven:
venci76, 2014. június 16. hétfő, 18:44
Húsvéti asztaldíszek – a tojás, mint főmotívum
festett tojásokat egymás után összefűzünk, és mint egy láncot helyezzük el az asztalon.
Így egy szép tojásfüzért kapunk, amely színeivel, alakjával és stílusával tökéletes dísze lesz az ünnepi asztalnak. Ha a két végét egymáshoz rögzítjük gyönyörű koszorút kapunk!Szalvétadísz
A szalvétagyűrű nagyon elegáns és mutatós része lehet az ünnepi asztaldíszítésnek. Érdemes beszerezni néhány kisebb műanyag tojást, és egy szalagra erősíteni őket. A szalagból készítsünk egy szép masnit és így kössük át a szalvétákat.
Ha igazi tojással szeretnénk szalvétadíszt készíteni, magát a tojást csomagoljuk a szalvétába a képen látható nyuszifüles módon.
Alternatív megoldásként készíthetünk textil vagy papírtojásokat is, amelyeket szalaggal a szalvéta köré
sanci81, 2014. április 19. szombat, 11:09
Izraelből kaptam ma egy pészah ünnepi mintás szalvétát:
Volt gimnáziumi osztálytársam látogatott haza most két gyermekével a Pészah ünnepe alatti iskolai szünetben Izraelből Magyarországra, ő lepett meg ezzel a szép szalvétával, amin az ünnepen is használt jelképek szerepelnek, felül pedig a pészah ünnepéhez kötődő szöveggel, ami még egyedibbé teszi ezt a szalvétát.Nem sok izraeli szalvétám van még, így ennek a csomag szalvétának nagyon örülök, mert bemutatja nekem annak a kultúrának egy kis részét a szalvétán keresztül. Ez a szalvéta 3 rétegű , egy csomagban 20 darab van belőle. 10,90 Sékelbe került, ami Forintba átszámolva körülbelül 1000 Ft-nak felel meg, tehát nem egy olcsó tömegszalvéta, erre direkt rá is kérdeztem a volt osztálytársnőmtől, hogy ez odakint mennyire számít olcsónak vagy drágának, és mondta, hogy ez odakint is a drágább, minőségibb szalvéták közé tartozik, nem tömegszalvéta. Ha kellene valakinek, szívesen cserélek belőle bárkivel. Készült egy lép magáról a szalvétáról, és egy úgy, hogy még a csomagolásában szerepel a szalvéta, hogy
venci76, 2014. április 17. csütörtök, 20:24
Képek, videók
zsinórozás húsvétra
aruncus
2014. április 06. vasárnap, 20:39
zsinórozásaim
aruncus
2014. március 23. vasárnap, 22:23
Zsinórozás.jpg
rece-fice
2011. február 25. péntek, 13:26
Zsinórozás2.jpg
rece-fice
2011. február 25. péntek, 13:26
Zsinórozás3.jpg
rece-fice
2011. február 25. péntek, 13:26
Zsinórozás4.jpg
rece-fice
2011. február 25. péntek, 13:25
Zsinórozás5.jpg
rece-fice
2011. február 25. péntek, 13:25
Zsinórozás natúron
bobci
2008. február 04. hétfő, 20:53
PAPP ILDIKÓ
1vargaildyko
2015. március 31. kedd, 07:27
lilaróza-szalvétáva.pn g
53ilona
2017. január 21. szombat, 20:46
szalvéta gyűrű tört fehér
vasnemarika
2015. november 12. csütörtök, 21:00
szalvéta gyűrű.jpg
vasnemarika
2015. november 12. csütörtök, 20:59
szalvéta gyűrű.a.jpg
vasnemarika
2015. november 12. csütörtök, 20:59
Szalvéta
sanci81
2015. október 21. szerda, 15:02
szalvéta
faciendum
2014. december 22. hétfő, 21:07
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.