Belépés
2018. december 14. péntek | 50. hét | 348. nap | 18:23 | Szilárda
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Brit EU-népszavazás - Megtévesztéssel és összeesküvés-elméletek gyártásával vádolja az EU-párt a Brexit-tábort
George Osborne brit pénzügyminiszter a The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lapnak kijelentette: "elmebeteg" dolog lenne úgy korlátozni a bevándorlást, hogy közben a brit gazdaság recesszióba süllyed.

Osborne ezzel a brit pénzügyminisztérium minap ismertetett tanulmányára utalt, amely szerint recessziót okozna a brit gazdaságban, ha Nagy-Britannia távozna az Európai Unióból.

Az elemzés szerint egy ilyen népszavazási eredmény esetén a brit gazdaság növekedése már a referendum utáni második évben 3,6 százalékponttal maradna el a jelenlegi hivatalos előrejelzésben szereplő ütemtől. Mivel arra az évre a hivatalos alapeseti prognózis 2,1 százalékos növekedést jósol, recessziót jelentene a növekedés ilyen mértékű visszaesése.

A pénzügyminiszter a The Sunday Timesnak adott interjúban elmondta azt is, hogy a tárca legújabb számításai szerint az esetleges Brexit 920 és 1470 font (370-590 ezer forint) közötti mértékben emelné egy-egy háztartás átlagos éves ingatlanhitel-törlesztési költségeit a piaci felfordulás következtében, függetlenül attól, hogy a Bank of England - a brit jegybank - milyen kamatpolitikai lépéseket tesz.

Osborne felidézte, hogy az elmúlt hetekben, a Bank of England, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a fejlett ipari országok Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezete (OECD), az amerikai jegybank szerepét ellátó Federal Reserve, valamint a brit üzleti vállalkozások egybehangzóan a Brexit gazdasági kockázataira hívták fel a figyelmet.

"Ez nem összeesküvés, hanem konszenzus" - mondta a brit pénzügyminiszter, arra utalva, hogy a Brexit-párti tábor rendre önös érdekűnek bélyegzi és elveti a nemzetközi pénzügyi szervezetek figyelmeztetéseit. Osborne a Brexit-tábor vezetőit azokhoz az összeesküvés-elméleteket gyártó csoportokhoz hasonlította, amelyek szerint például hazugság volt a holdutazás, vagy a brit kormány tudja, de titkolja a Loch Ness-i szörny hollétét.

"A világ leghitelesebb és legfüggetlenebb szakértői mondják el véleményüket (...), és utána sorra érkeznek a dühödt levelek arról, hogy ez az egész egy óriási összeesküvés" - fogalmazott a brit pénzügyminiszter. Hozzátette: "egyszerűen hihetetlenek" azok az állítások, hogy Nagy-Britannia valamiképp gazdasági következmények nélkül megúszhatná a kilépést az EU-ból. Aki ezt mondja, az nem őszinte az emberekkel - mondta Osborne.

A választók félrevezetésével vádolta a Brexit-tábort Sir John Major volt brit miniszterelnök is.

A kormányzó Konzervatív Párt egyik legtekintélyesebb veteránja, aki 1990 és 1997 között állt a brit kormány élén, a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: a kilépést pártoló kampánycsoport "rendkívüli mértékben megtéveszti" a választókat. Sir John szerint a Brexit-tábor "pontatlan, őszintén fogalmazva valótlan állítások egész özönét zúdítja" a választókra.

A volt kormányfő példaként említette a Brexit-kampánycsoport érvelésének azt a központi elemét, amely szerint Nagy-Britanniának heti 350 millió fontjába kerül az EU-tagság az uniós költségvetési hozzájárulás miatt. Major szerint a nettó összeg ennek valójában a harmada, tekintettel az EU által Nagy-Britanniának folyósított jelentős visszatérítésekre, amelyekből például a brit mezőgazdaság jut komoly fejlesztési forrásokhoz.

Boris Johnson volt londoni polgármester, a kilépésért kampányoló tábor frontembere ugyanebben a BBC-műsorban azonban kijelentette, hogy "ésszerű számításokra alapul" a heti 350 millió fontos tagsági költségről szóló érv, mivel nem Nagy-Britannia rendelkezik ennek az összegnek a sorsáról, annak ellenére sem, hogy ebből valóban kap visszatérítéseket.

Ezt a kampányelemet mindazonáltal élesen bírálta a londoni alsóház pénzügyi bizottsága is.

A brit parlament egyik legbefolyásosabb szakbizottságának minap kiadott tanulmánya "nagyon szerencsétlen" fejleménynek nevezte, hogy a Brexit-párti csoport az EU-tagság heti 350 millió fontos költségéről szóló állítást tette kampányának központi elemévé, ugyanis a testület szerint ez nem veszi figyelembe az EU-költségvetésből Nagy-Britanniának járó jelentős visszatérítéseket.

A bizottsági jelentés azt kérte, hogy a brit választók hagyják figyelmen kívül a kilépést pártoló tábor kampányának ezt az elemét.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2016. június 05. vasárnap, 12:52
Címkék: Brit EU-népszavazás, George Osborne, Sunday Times, Európai Unióból, Sunday Timesnak, Nemzetközi Valutaalap,
Kommentek
Brexit - Brit külügyminiszter: "lényegtelen" az Európai Bíróság hétfői ítélete
A Brexit leállítása vagy elhalasztása elfogadhatatlan lenne a lakosság azon 52 százaléka számára, aki a kilépésre voksolt a 2016-os referendumon - emelte ki Hunt az uniós külügyminiszterek tanácsülésének megkezdése előtt.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy "valódi kockázatokhoz" vezetne, ha a parlament alsóháza kedden elutasítaná a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodást, ami pedig szakértők szerint több mint valószínű.

Rámutatott, hogy az egyezség nem tökéletes, de ez a lehető legjobb és egyben az egyetlen lehetséges megállapodás, ráadásul a bennmaradó tagországok nyilvánvalóvá tették, hogy nem hajlandóak a tárgyalások újranyitására.

"A szerződés teljesíti a túlnyomó többségét azoknak a dolgoknak, melyekre az emberek szavaztak. Valós kockázatai lennének, ha nem ragadnánk meg ezen lehetőséget, amíg van rá mód" - fogalmazott Hunt, hozzátéve, hogy nincs a láthatáron semmilyen jobb alternatíva.

Simon Coveney, az ír diplomácia vezetője megerősítette, hogy az EU
velemenyezd, 2018. december 10. hétfő, 11:31
Brexit - Felmérés: a Konzervatív Párt tagjainak háromnegyede elveti a megállapodást
egyezményt.

Arra a kérdésre, hogy Theresa May miniszterelnöknek le kellene-e mondania, ha az alsóház nem fogadja el a megállapodást, az 1262 fős mintán elvégzett felmérés résztvevőinek 62 százaléka válaszolt igennel, 34 százalékuk ugyanakkor ezt nem tartaná szükségesnek.

A megkérdezett párttagok 50 százaléka a parlament elé terjesztett megállapodással szemben azt részesítené előnyben, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül távozna jövőre az Európai Unióból. Mindössze 3 százalék pártolná újabb népszavazás kiírását a brit EU-tagságról, 7 százalék pedig azt szeretné, ha Nagy-Britannia nem lépne ki az EU-ból.

Az alsóház kedden késő este szavaz a Brexit-megállapodásról, de a jelenlegi parlamenti erőviszonyok alapján valószínűtlennek tűnik az egyezmény elfogadása.

A Brexit-megállapodás különösen élesen vitatott eleme az a tartalékmegoldás, amelyet a kormány és az EU az ír-északír határon hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés visszaállításának elkerülésére dolgozott ki. Ennek lényege az,
velemenyezd, 2018. december 08. szombat, 14:26
Brexit - Az Európai Bíróság december 10-én hirdet ítéletet a kiválási folyamat egyoldalú leállíthatóságáról
A luxembourgi székhelyű törvényszék csütörtöki tájékoztatása szerint december 10-én reggel 9 órakor lesz az ítélethirdetés, amely szokatlan gyorsasággal követi a főtanácsnoki indítványt ebben az ügyben.

A bíróság illetékes főtanácsnoka e heti állásfoglalásában megállapította, hogy szerinte az EU alapszerződésének 50. cikke lehetővé teszi a kilépési szándék bejelentésének egyoldalú visszavonását mindaddig, amíg hivatalosan nem lép hatályba a távozás. Ez jelen esetben 2019. március 29-én, pontosan két évvel az 50. cikk aktiválása után lesz esedékes.

Az indítvány nem köti a bírákat, a tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy az ítéletek többnyire megegyeznek az előzetes állásfoglalással.

A brit parlament alsóháza jövő kedden szavaz a kormány és az Európai Unió által elért Brexit-megállapodásról, azonban szakértők szerint az egyezmény elfogadása a jelenlegi erőviszonyok alapján egyelőre teljesen valószínűtlennek tűnik, ennek hiányában pedig a brit kormány eddigi nyilatkozatai alapján
velemenyezd, 2018. december 06. csütörtök, 12:04
Brexit - A brit parlament kötelezte a kormányt a Brexit-megállapodáshoz adott jogi útmutató nyilvánosságra hoza
A kedd esti alsóházi szavazás szimbolikus jelentőségű, érzékeny vereség a konzervatív párti kormány számára, mivel éppen egy héttel előzte meg a Brexit-megállapodás egészéről jövő keddre kitűzött alsóházi voksolást, és éppen a szavazás előtti ötnapos vita kezdőnapjára esett.

A teljes jogi útmutató nyilvánossá tételét követelő ellenzéki indítványt az alsóház kedd este 311-293 arányban szavazta meg.

Az elfogadott indítvány a modernkori brit politikatörténetben példátlan módon megállapította, hogy a kormány testületileg megsértette a parlamentet, amiért az alsóház kérése ellenére eddig nem hozta nyilvánosságra a jogi tanácsot.

A hatpárti ellenzéki beterjesztés szerint emiatt kialakult a "contempt of Parliament" állapota, amely az ősi angol-brit parlamentáris eljárásjog alapján annak kimondását jelenti, hogy a kifogásolt magatartás elkövetői akadályozták a parlament munkáját, és így megsértették a törvényhozás szuverén jogosultságait.

Ezt a brit parlamentarizmus modernkori alkotmányos
velemenyezd, 2018. december 04. kedd, 20:02
Brexit - Kormánypárti és ellenzéki képviselők kezdeményeznek újabb népszavazást
tudni, milyen formát öltenek majdani kereskedelmi kapcsolatai az Európai Unióval.

A brit EU-tagság megszűnését (Brexit) mindemellett súlyosan megszenvedi majd a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS), a szociális ellátórendszer, valamint a tudomány és a tudományos kutatási tevékenység is. Mindezek miatt nemcsak a képviselőknek, hanem választóiknak is véleményt kell nyilvánítaniuk arról, hogy az ország ilyen körülmények között is kilépjen-e az EU-ból - áll a közös levélben.

Az újabb EU-népszavazás kiírását egyre több szervezet és közéleti személyiség követeli. A kezdeményezés fő szószólói közé tartozik Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnök, valamint közvetlen hivatali elődje és egykori politikai riválisa, Sir John Major volt konzervatív párti kormányfő, aki nyilatkozataiban rendre történelmi léptékű hibának nevezi Nagy-Britannia kilépését az EU-ból.

A brit alsóház december 11-én szavaz a kilépési feltételeket tartalmazó 585 oldalas dokumentumról, amelyet azonban kormánypárti és ellenzéki
velemenyezd, 2018. december 02. vasárnap, 14:01
Brexit - Az Európai Bizottság elutasította az uniós népszavazást sürgető kezdeményezést
A tájékoztatás szerint a bizottság azzal érvelt, hogy a kérdés nem tartozik hatáskörébe.

A kezdeményezést benyújtók szerint "minden európai polgárnak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy kinyilvánítsa véleményét arról, kívánja-e, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja maradjon-e"?

Az uniós bizottság korábban sajnálatát fejezte ki, hogy Nagy-Britannia jövő március 29-én elhagyja az EU-t, de tiszteletben tartja a 2016-ban tartott brit népszavazás eredményét.

Az európai polgári kezdeményezés intézményét a Lisszaboni Szerződés vezette be, amelynek segítségével az európaiak elérhetik egyes kérdések napirendre tűzését.

A kezdeményezés - hivatalos nyilvántartásba vétele után - lehetővé teszi, hogy egymillió, legalább hét tagállamból származó ember aláírásával felkérje az Európai Bizottságot jogi intézkedési javaslat előterjesztésére a hatáskörébe tartozó területeken. Ha ez sikerül, a bizottság akkor sem köteles jogszabálytervezetettel előállni, de bárhogy is határoz, döntését
velemenyezd, 2018. november 28. szerda, 14:32
Brexit - Theresa May: az EU nem fog felajánlani jobb megállapodást
elölről", és az országra még több bizonytalanság, megosztottság nehezedne.

Hozzátette: a kormány ebben az esetben hiába térne vissza Brüsszelbe azzal, "hogy az embereknek ez az egyezség nem tetszett, kaphatnánk-e egy másikat. Nem hinném, hogy az Európai Unió válasza erre az lenne, hogy tessék, adunk egy jobb megállapodást".

Theresa May szerint ugyanakkor az nem szerepelhet a lehetőségek között, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja marad, mivel az uniós tagságról 2016-ban rendezett népszavazáson a többség a kilépésre voksolt, és a kormánynak ezt teljesítenie kell.

A brit kormányfő azonban a múlt héten, amikor a londoni alsóház képviselőit tájékoztatta a kilépési megállapodástervezet részleteiről, még úgy fogalmazott, hogy a dokumentum elfogadásával szemben csak két egyéb választási lehetőség létezik: a megállapodás nélküli kilépés, vagy az, hogy az Egyesült Királyság ki sem lép az EU-ból.A Brexit-feltételeket tartalmazó 585 oldalas dokumentummal és a majdani kapcsolatok
velemenyezd, 2018. november 23. péntek, 16:32
Brexit - Theresa May: elérhető közelségben a megállapodás
kapcsolatokról szóló politikai deklaráció tervezetének.

Ezután megbízták a két fél tárgyalóküldöttségeit, hogy egész éjszaka folytassák a munkát, és ennek eredményeként jött létre a megállapodás London és az Európai Bizottság között a deklaráció szövegéről - mondta a brit kormányfő.

Theresa May szerint ez a megfelelő megállapodás az Egyesült Királyság számára, mivel teljesíti a brit EU-tagságról 2016-ban tartott - a kilépésre voksolók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött - népszavazás döntését, visszaadja London hatáskörébe az Egyesült Királyság határainak, pénzének és jogalkotásának ellenőrzését, úgy, hogy közben védelmezi a munkahelyeket, az ország biztonságát és területi integritását.

May hangsúlyozta, hogy a majdani kapcsolatrendszer szövegtervezetéről szóló megállapodás egyelőre London és az Európai Bizottság között jött létre, és most a többi 27 EU-tagállam vezetőin a sor, hogy vasárnapi soron kívüli EU-csúcsig hátralévő időben megvizsgálják az egyezményt.

A brit
velemenyezd, 2018. november 22. csütörtök, 15:29
Képek, videók
orban_nepszavazas16022 4_5
megyerimihaly
2016. február 25. csütörtök, 15:41
Népszavazás.jpg
tinka1951
2015. augusztus 05. szerda, 10:26
NATO-népszavazásról
furaila
2013. december 13. péntek, 07:07
Népszavazási törvény mani
furaila
2013. október 26. szombat, 17:11
Népszavazás és a nato
furaila
2012. július 27. péntek, 08:45
népszavazáskor.jpg
agica2004
2008. június 24. kedd, 15:36
Népszavazás papirok 5.jpg
fogmoni
2008. március 17. hétfő, 11:22
Népszavazás papirok 4.jpg
fogmoni
2008. március 17. hétfő, 11:22
Népszavazás papirok 3.jpg
fogmoni
2008. március 17. hétfő, 11:22
Népszavazás papirok 2.jpg
fogmoni
2008. március 17. hétfő, 11:22
Népszavazás papirok 1.jpg
fogmoni
2008. március 17. hétfő, 11:22
népszavazás.jpg
agica2004
2007. november 06. kedd, 16:39
Az ellenség megtévesztése
sanci81
2016. február 01. hétfő, 16:46
megtévesztés.jpg
agica2004
2010. szeptember 28. kedd, 10:58
megtévesztés
hettymiki
2006. december 06. szerda, 16:42
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.