Belépés
2020. április 01. szerda | 14. hét | 92. nap | 02:39 | Hugó
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Fővárosi Közgyűlés - Elfogadták a 2020-as költségvetést
A rendelet az önkormányzat költségvetési bevételét 284 milliárd 97 millió 500 ezer forintban, kiadásait 408 milliárd 550 millió 332 ezer forintban állapítja meg.

Az így keletkező 124 milliárd 452 millió 832 ezer forintos hiányt az előző évek maradványának - 17 milliárd 558 millió 905 ezer forintos - igénybevételével, a hitelszerződések alapján lehívni tervezett 31 milliárd 299 millió 124 ezer forintból, belföldi értékpapírok 81 milliárd 997 millió 116 ezer forintos bevételeiből, valamint bankbetétek - 50 millió forint - bevételeiből finanszírozzák. Ugyanakkor 6 milliárd 94 millió 37 ezer forintos összeget hiteltörlesztésre, illetve 358 millió 276 ezer forintot további belföldi finanszírozás kiadásaira kell fordítani.

A Fővárosi Közgyűlés 18 igen szavazattal, 14 nem ellenében és 1 tartózkodás mellett fogadta el az idei büdzsét.

Karácsony Gergely főpolgármester expozéjában elmondta, hogy az új városvezetés első költségvetésének kiindulópontja a zöld és szabad Budapest programjára épül. A büdzsé fókuszában az ember, a város lakója áll, ezért - mint fogalmazott - azt "joggal hívhatjuk (...) az esélyteremtés költségvetésének". Ez a büdzsé egy gyarapodó, gondoskodó-szociális, zöld- és klímatudatos város részvételre épülő költségvetése - jelentette ki a főpolgármester, aki hangsúlyozta: a cél világos és egyértelmű: a budapestiek hosszabban, egészségesebben és jobb minőségben élhessenek a városban.

Karácsony Gergely szólt arról is, hogy a büdzsé ugyanakkor még erősen a múlt öröksége által terhelt. A korábbi városvezetés feszítettnek nevezte a költségvetéseit. Ez volt a büdzsé eposzi jelzője, amely kifejező volt, arról azonban elfelejtettek beszélni, hogy ki feszíti azt - mondta a főpolgármester. Kijelentette: a kormány az, amely évről-évre egyre jobban feszíti Budapest pénzügyeit.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: "a kormány évről-évre jobban szorítja a pisztolyt a városvezetés halántékához."

Kiemelte azt is, hogy a költségvetés megteremti annak a lehetőségét, hogy a Katona, az Örkény, a Radnóti és a Trafó színházakat, valamint a margitszigeti Szabad-tér színpadot állami befolyástól mentes, tisztán önkormányzati finanszírozásba vegyék. Továbbá meg kell teremteni annak a feltételeit is, hogy a független társulatok számára is biztosítsák a szabad alkotás feltételeit - mondta a főpolgármester.

Karácsony Gergely álságosnak és méltatlannak nevezte az az ultimátumot, amit a színházak finanszírozása kapcsán "a kormány, a fővárosi Fidesszel az oldalán megfogalmazott". "Semmiféle ultimátumnak, semmiféle zsarolásnak nincs helye, amikor a város sokszínű kulturális élete a tét. Várjuk hát vissza a tárgyalóasztalhoz a kormány képviselőt annak érdekében, hogy a fővárostól elvont pénzek miatt saját hatáskörben finanszírozni nem tudott színházak és a független társulatok működéséről tárgyaljunk tovább" - fogalmazott.

A főpolgármester elmondta, nemcsak a zöldterületeket óvják és terjesztik ki, hanem emberközpontú, gyalogos és biciklibarát közlekedés felé mozdítják a várost. A közösségi közlekedés támogatása mellett több zebra, biciklisáv, bicikliút segíti majd, hogy biztonságosabban, egészségesebben és tisztább levegőjű városban élhessünk - tette hozzá.

Karácsony Gergely közölte azt is, hogy a Lánchíd felújítása még az idén elkezdődhet, a 3-as metró felújítása részeként akadálymentesítik majd az aluljárókat, környezetbarát trolihálózat fejlesztésébe kezdenek még az idén, valamint egy forgalomcsillapító tervek hajtanak majd végre.

Mint az elfogadott javaslatban olvasható, a 2020. évi költségvetés megteremti a pénzügyi feltételeit annak, hogy az álláskeresők ingyenesen használhassák a közösségi közlekedést és a fővárosi fenntartású intézményeknél és a fővárosi cégeknél bevezessék az úgynevezett Budapest-pótlékot. Ezzel az újfajta szemléletű juttatási rendszerrel ismerik el azt, ha valaki évek, évtizedek óta a fővárosiakat szolgálja munkájával.

Megteremtik a pénzügyi feltételeit annak, hogy ősztől a 20 ezer legrászorulóbb családnak évi 20 ezer forintos lakásrezsi támogatást adjon a főváros. Plusz forrásokat biztosítanak arra, hogy a "szegények üldözése helyett" szociális támogatással mérsékeljék az utcai szegénységet, ezért kibővítve folytatják a már megkezdett Elsőként Lakhatás programot. Megnyitják a fővárosi álláskeresők irodáját, és programot indítanak a diplomás roma fiataloknak a közigazgatásban való elhelyezkedésük segítése érdekében. A főváros évi kétmilliárd forintot költ a szociális intézmények, köztük az idősotthonok átalakítására, felújítására.

Elindítják Budapest részvételi költségvetési programját, amelyben évi egymilliárd forint felhasználásról dönthetnek a fővárosiak.

Karácsony Gergelyt követően valamennyi főpolgármester helyettes saját területét érintően érvelt a költségvetési javaslat elfogadása mellett.

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője úgy fogalmazott, a főpolgármester felszólalása egy jól megkoreografált felnőtteknek szóló mese volt, az abban szereplő állítások ugyanis nem, vagy csak részben igazak.

A később szót kérő frakciótársaihoz, Hassay Zsófiához és Kovács Péterhez hasonlóan hangsúlyozta, a jelenlegi városvezetés a Demszky-korszak azon gyakorlatához kíván visszatérni, amikor csak látszatintézkedések egészítették ki a város működésének fenntartását, a főpolgármester és helyettesei pedig folyamatosan csak a kormányt hibáztatták.

Horváth Csaba, az MSZP képviselőcsoportjának vezetője esélyteremtőnek, zöldnek és válságkezelőnek nevezte a költségvetést. Utóbbira szerinte egyebek mellett azért van szükség, mert a kormány összesen 200 milliárd forinttal csökkentette a közösségi közlekedés támogatását az elmúlt négy évben.

(FOTÓ)

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. február 26. szerda, 14:22
Címkék: Fővárosi Közgyűlés, Karácsony Gergely, Elsőként Lakhatás, Elindítják Budapest, Karácsony Gergelyt, Láng Zsolt,
Kommentek
Koronavírus - Karácsony: csak a többség által támogatott döntéseket hozok meg a közgyűlés nevében eljárva
"Nem én szeretnék teljhatalmat, hanem a törvények ruházzák rám azt a felelősséget, hogy a veszélyhelyzet idején a Fővárosi Közgyűlés nevében eljárva én hozzam meg a döntéseket" - szögezte le a főpolgármester. Hozzátette: ez egy olyan helyzet, amivel élni kell, de visszaélni vele tilos.

Közölte, szerdán egyeztetett a közgyűlés minden frakciójával és a független képviselőkkel.

Főpolgármesterként azt is vállalta, hogy pontosítják, módosítják azokat az előterjesztéseket, amelyeket nem övez teljeskörű politikai konszenzus - jelentette ki Karácsony Gergely.

A főpolgármester szerint különösen fontos lenne a jelenlegi helyzetben, hogy a politikai szereplők ne az ellenséget, hanem a szövetségest lássák egymásban. "Én megpróbálok így eljárni" - fogalmazott.

Karácsony Gergely közölte, ilyen teljeskörű konszenzus mellett döntött Rudolf Péter kinevezéséről a Vígszínház élére, és arról is, hogy egymilliárd forintot csoportosítanak át a járvány elleni védekezés forrásainak biztosítására. Továbbá
velemenyezd, 2020. március 25. szerda, 16:42
Koronavírus - Fővárosi frakciók: jogszabály szerinti a közgyűlés hatáskörének főpolgármesteri átvétele
Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetője kedden az MTI megkeresésére írásban úgy válaszolt, hogy a főpolgármester a jogszabályokat alkalmazva veszi át a szükséges hatásköröket a bizottságoktól és a közgyűléstől. Feltételezik és remélik, hogy ezt "nem hatalmi törekvései és a PR tevékenysége érdekében teszi" - fogalmazott a kormánypárti politikus, aki közölte: amiben Karácsony Gergely kéri, egyeztetnek vele, és figyelemmel követik minden intézkedését.

Láng Zsolt kitért arra is, hogy veszélyhelyzetben, például egy mostani világjárvány idején természetes, hogy a választott vezetők és a megfelelő szakemberek többletjogosultságokat kapnak az állam hatékony működtetése és a védekezés érdekében. Ezt a hozzáállást vártuk volna az Országgyűlés ellenzéki politikusaitól is. "Szomorú, hogy nekik ebben a helyzetben is csak az önös politikai érdekük és nem az emberek élete és megélhetése számít" - írta.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakciójának vezetője azt mondta, hogy a rendkívüli
velemenyezd, 2020. március 24. kedd, 18:23
Koronavírus - Egymilliárdot különít el a főváros a veszélyhelyzet miatti többletkiadásokra
A budapest.hu oldalon közzétett határozat szerint az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása érdekében a fővárosi önkormányzatnál és a Főpolgármesteri Hivatalnál jelentkező többletkiadások fedezetére egymilliárd forintot különítenek el a veszélyhelyzet miatt.

Veszélyhelyzet idején - törvényi rendelkezés értelmében - a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörét a főpolgármester gyakorolja.
velemenyezd, 2020. március 24. kedd, 18:05
Rudolf Péter lesz a Vígszínház igazgatója
"A Fővárosi Közgyűlés nevében eljárva, a közgyűlés valamennyi frakciójával és minden érintettel egyeztetve 2021. december 31-ig Rudolf Pétert bízom meg a Vígszínház vezetésével" - írta.

A főpolgármester egyúttal megköszönte a színházat eddig vezető Eszenyi Enikő munkáját. A leköszönő vezető az őt ért támadások miatt a múlt héten visszavonta pályázatát.

A főpolgármester azt írta, hogy a Vígszínház ügye igazi szomorújátékká vált az elmúlt hetekben. "Egy végtelenül fájdalmas megtisztulási folyamat zajlik a művészeti életben, világszerte. Amit korábban hallgatásba burkolt eltűrés övezett, az mára tűrhetetlenné vált. Hogy így alakult - és jó, hogy így alakult -, az a jövőre nézve is kijelöli, milyen normák tiszteletben tartása lett elemi kötelessége minden színházi vezetőnek. Miként mostantól bármely társulat minden tagja számára lehetőségnél több, hogy azonnal felemelje hangját, ha bárki ezeket megsérti" - olvasható a Facebook bejegyzésben.

Mint írta, a közönségnek és a társulatnak tartoznak
velemenyezd, 2020. március 24. kedd, 17:53
Krónika 8. rész (koronavírus)
MSZP: a kormányoldal aljas módon uszít az ellenzék ellenTóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője azzal vádolta a kormánypártokat, hogy a "legaljasabb, legundorítóbb" módon uszítanak az ellenzéki képviselőkkel szemben, valójában csak újabb ellenséget akarnak találni, ami eltakarja a járványvédelemmel kapcsolatos mulasztásaikat.

Éppen a kormány veszélyezteti a magyar emberek védelmét és a járvány elleni védekezést azzal, hogy nem terjesztette a parlament elé a veszélyhelyzetben kiadott rendeletek meghosszabbítását tartalmazó javaslatot - értékelt a frakcióvezető, aki szerint ebben az esetben az ellenzék megadta volna a négyötödös támogatást a házszabálytól való eltéréshez.

Hangsúlyozta: a miniszterelnök állításával ellentétben nem a kormánypárti frakcióban ülnek a legbátrabb magyar emberek, hanem azok a kórházakban dolgoznak hetek óta védőfelszerelés nélkül és a szociális ágazatban segítenek időseknek, gyermekeknek.

Szerinte a kormányoldal már a "legelején kitalálta", hogyan
velemenyezd, 2020. március 24. kedd, 17:13
Koronavírus - Gulyás: az ellenzék felelőtlensége miatt lejárnak a járvány elleni intézkedések
hét elején tárgyalja az Országgyűlés és kedden szavaz is róla. Az indítványt bizonyos pontjainak elfogadásához kétharmados többség kell és járványhelyzetben senki nem tudja megmondani, hogy a kormánykoalíciónak meglesz-e a szükséges számú képviselője - hívta fel a figyelmet.

Zárásként rendkívül álságosnak nevezte, hogy miközben az Országgyűlés nem adott felhatalmazást a kormánynak, ezzel egyidejűleg Karácsony Gergely főpolgármester "rendeleti kormányzást" vezetett be Budapesten, ahol a Fővárosi Közgyűlés nem is ülésezik. Egy kérdésre reagálva azt mondta, a főpolgármester szemmel láthatóan szereti, ha még annyi kontroll sincs rajta, amennyit a közgyűlési többség jelent. Szavai szerint ez nem független attól, hogy "brutális belharcok" zajlanak a fővárosi baloldalon, Karácsony Gergely pedig most lépéselőnyre tud szert tenni.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva azt mondta, hogy azok az uniós tagállamok vezettek be teljes exporttilalmat, foglaltak le és állítottak meg máshová szánt árut, amelyek mindig
velemenyezd, 2020. március 24. kedd, 15:43
Koronavírus - Karácsony Gergely gyakorolja veszélyhelyzet idején a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörét
A budapest.hu oldalon közzétett dokumentum szerint a rendes ülésre tervezett napirendi pontok közül tizennégy előterjesztésről tervez döntést hozni Karácsony Gergely.

"Annak érdekében, hogy a döntéshozatal átláthatósága biztosított legyen, az előterjesztéseket azok jellege szerint közzéteszem, továbbá azokról a Fővárosi Közgyűlés képviselőcsoportjainak vezetőivel a döntés meghozatala előtt egyeztetésre kerül sor" - írta a főpolgármester.

A Főpolgármesteri Hivatal tudatta azt MTI-vel, hogy Karácsony Gergely azért nem hívta össze a közgyűlést, mert a zárt térben tartott ülés járványügyi kockázatot is jelenthet. A legfontosabb az, hogy a kerületi polgármesterek saját kerületeikben "küzdjenek nap mint nap a járvány kihívásaival" - írták.

Karácsony Gergely március 13-án adott ki utasítást az egyes önkormányzati döntések veszélyhelyzet idején történő előkészítésének és kiadmányozásának rendjéről.

E szerint a Fővárosi Közgyűlés főjegyzőre vagy főpolgármesterre egyébként át nem ruházott
velemenyezd, 2020. március 24. kedd, 14:34
Koronavírus - Farkas Örs: képmutató, hogy a főpolgármester egyszemélyben dönt majd
Farkas Örs kedden, a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében a Népszava honlapján pénteken megjelent írásra hivatkozik.

A cikkben az áll, hogy elmarad a Fővárosi Közgyűlés ülése, Karácsony Gergely pedig a járvánnyal kapcsolatos híreknek megfelelően dönt majd a közgyűlés új időpontjának kihirdetéséről. Az irányadó kormányrendelet szerint veszélyhelyzetben a városvezetők testületi ülések nélkül is dönthetnek, ez az úgynevezett rendeleti kormányzás lép életbe a fővárosi önkormányzatnál - írták a napilapban. A Főpolgármesteri Hivatal azt is közölte, hogy a közgyűlésen megvitatni kívánt kérdésekhez tartozó előterjesztéseket mindegyik frakció megkapja és véleményezi az előre jelzett határidőig, a főpolgármester pedig a frakciók álláspontjának ismeretében dönt - olvasható a cikkben.

Farkas Örs a bejegyzésében úgy fogalmazott: hétfőn az ellenzéki országgyűlési képviselők "könnyes szemmel remegtek a diktatúrától", és nem járultak hozzá, hogy a kormány minél hamarabb meghosszabbítsa a veszélyhelyzetet,
velemenyezd, 2020. március 24. kedd, 11:53
Képek, videók
10261 fovarosi kozgyules.
maroka
2006. október 23. hétfő, 23:27
Költségvetés
tailor
2015. november 09. hétfő, 11:37
költségvetés.jpg
agica2004
2014. június 11. szerda, 17:53
költségvetési kiigazítás.
agica2004
2014. január 10. péntek, 14:11
Költségvetés.jpg
agica2004
2013. október 12. szombat, 13:54
költségvetési hiány.jpg
agica2004
2012. június 22. péntek, 16:14
költségvetési hiány
lovaszmarika
2012. május 20. vasárnap, 13:56
költségvetési hiány
agica2004
2012. április 09. hétfő, 16:24
költségvetési szavazás201
agica2004
2011. március 01. kedd, 10:29
Előző élet.jpg
pacsakute
2018. január 16. kedd, 23:04
0 az előző évi névnapomra
lovaszmarika
2018. január 04. csütörtök, 16:46
Előző élet
sanci81
2016. augusztus 16. kedd, 20:21
Előző életek
sanci81
2015. július 07. kedd, 16:49
az előző ház
orban47
2015. június 06. szombat, 08:14
szabalytalanul-elozo-k ocs
menusgabor
2014. december 07. vasárnap, 22:56
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.