Belépés
2019. december 09. hétfő | 50. hét | 343. nap | 08:30 | Natália
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A tej véd a magas vérnyomás ellen
A tej véd a magas vérnyomás ellen

A tejfogyasztás segít megelőzni és mérsékelni a magas vérnyomást, ezáltal pedig a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is - derül ki a Gyógyhatású és Funkcionális Élelmiszerek Intézetének kutatásából.

A szerző, Yves Pouliot professzor tanulmánya rávilágít arra, hogy az élelmiszerek közül a tejben és tejtermékekben találhatók meg a legnagyobb számban az ún. bioaktív peptidek, azaz széles spektrumú biológiai aktivitással rendelkező molekulák, amelyek kiemelt szerepet játszanak a magas vérnyomás megelőzésében és kezelésében. A peptidek mellett a tej gazdag kalcium, D-vitamin, magnézium és kálium tartalma is kedvező hatással van a napjainkban egyre gyakrabban magas értéket mutató vérnyomás értékekre.

Ez azért is kedvező hír, mert a magas vérnyomás és a nyomában kialakuló szív és érrendszeri betegségek szakértői becslések szerint 2020-ra a világ vezető halálokainak egyike lesz, pedig a dietetikusok által javasolt napi fél liter tej elfogyasztásával akár ezen a statisztikán is javítani lehet.

Hogyan hat a tej a vérnyomásra?

Az INAF igazgatója által a Dairy Nuitrition Folyóiratban közreadott tanulmány hangsúlyozza, hogy a több összetevőből álló tej és tejtermékek fontos szerepet játszanak a vérnyomás kezelésében. Elsősorban a tejben és tejtermékekben, köztük a sajtban is nagy számban megtalálható úgynevezett bioaktív peptidek segítik elő a vérnyomás normalizálását és súlyos esetekben a magas vérnyomás csökkentését.
A titokzatos összetevő
A bioaktiv peptidek olyan széles spektrumú biológiai aktivitással rendelkező molekulák, amelyek az emésztőcsatornában folyó emésztés és az élelmiszer-feldolgozás közben szabadulnak fel. A peptideket a tudomány gyógyhatású és funkcionális élelmiszer összetevőként tartja számon, mivel elősegítik a szervezet egészségének megőrzését, csökkentik a betegségek kockázatát, valamint antioxidáns, rákellenes, antimikrobiális, fájdalomcsillapító és koleszterincsökkentő hatásuk is van.

Minden tejsavó fehérje tartalmazza ezeket a különleges bioaktív peptideket, melyek a vese által termelt és a magas vérnyomás kialakulásáért felelős ACE (Angiotensin-1-Converting Enzyme) enzim működését gátolják. A magas vérnyomásban szenvedőknek ACE-gátló gyógyszereket írnak fel, miközben a biológiailag aktív peptidekben gazdag tej fogyasztásával természetes módon is orvosolható lenne a probléma.

A peptidek vérnyomást szabályozó folyamatokban betöltött szerepét egy 623 fő részvételével végzett, 9 vizsgálatból álló kutatás is megerősítette. A tejjel és tejtermékekkel bevitt peptidek hatására az emberi vérnyomást mutató két értékek közül az első érték (a szisztolés) 4,8 Hgmm-rel, míg a második érték (a diasztolés) 2,2 Hgmm-rel csökkent tartósan.

Természetes vérnyomás csökkentők

vérnyomás kalkulátorA tejben található egyéb tápanyagok, mint a kalcium, a magnézium, a D-vitamin, valamint a kálium szintén jó hatással vannak a vérnyomás normalizálására. Nemrég dán kutatók vizsgálták a D-vitamin vérnyomáscsökkentő szerepét. A kutatók megfigyelték, hogy a sötétebb téli hónapokban a D-vitamin hiánya miatt emelkedik a vérnyomás, ám azon a vitamin pótlásával változtatni lehet. Baltimore-i John Hopkins Egyetem kutatói a magnéziumról jelentették ki, hogy van összefüggés e nyomelem szervezetben található mennyisége és a vérnyomás között.

1 pohár tej 2 problémára

Korábbi vizsgálatok bizonyítják, hogy az alacsony kalciumbevitel testsúlygyarapodáshoz vezethet, a túlsúly viszont jelentősen hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához. A Medicine & Science in Sports and Exercise c. szaklapban 2011-ben publikált kutatás is megerősíti, hogy a tejfogyasztással csökkenthető a testsúly.

Miközben a kalcium bevitel nő, a testsúly ezzel arányosan csökken, ami azt is jelenti, hogy a tejen és tejterméken diétázók sikeresebben érik el a kívánt fogyást, miközben a magas vérnyomás kialakulásának esélyét is gátolják, vagyis egy-egy pohár tej elfogyasztásával naponta, egyszerre 2 problémára is megoldást találnak. A Dairy Nutrition által közölt kutatásból kiderül, hogy már 10 kg fogyással akár 20 Hgmm-rel is csökkenthető a vérnyomás.

A kanadai Hipertónia Társaság ezért is ajánlja a DASH diétát (Dietary Approaches to Stop Hypertension) a magas vérnyomás kezelésére. A speciális étrend egyik fontos eleme a napi átlag kétszer-háromszori sovány tej vagy tejtermékek fogyasztása. Az USA-ban kifejlesztett módszert már több mint 10 éve alkalmazzák sikeresen a magas vérnyomás kezelésére, hiszen az alacsony zsírtartalmú tej valamint a tejtermékekben gazdag diéta akár 8-14 Hgmm-rel is csökkentheti a vérnyomást.

Tej kontra szív - és érrendszeri betegségek

A tej nemcsak a szív- és érrendszeri megbetegedések két legsúlyosabb rizikófaktora, a túlsúly és a magas vérnyomás ellen nyújt védelmet. Rendszeres fogyasztása a 2-es számú diabétesz kialakulásának kockázatát is csökkenti,

Bizonyított, hogy a tejben lévő tápanyagok jótékony hatására csökken a vér koleszterinszintje, gátolva ezzel a diabétesz kialakulását, ami szintén a szív- és érrendszeri megbetegedések (stroke, szívroham) egyik kiváltó oka. A rizikófaktorok csökkentésére a tej természetes megoldást ad. Napi rendszeres fogyasztása a ma már vezető haláloknak számító betegségek egyik ellenszere lehetne.
horvathnemagdi, 2012. december 05. szerda, 10:44
Címkék: Funkcionális Élelmiszerek Intézetének, Yves Pouliot, Dairy Nuitrition Folyóiratban, Angiotensin-1-Converting Enzyme, Baltimore-i John Hopkins Egyetem, Dairy Nutrition,
Kommentek
A kövérek jóval hajlamosabbak a fejfájásra
A Baltimore-i John Hopkins orvosi egyetem tudósai közel négyezer emberen vizsgálták az összefüggést. Az alanyok életkora átlagosan 47 év volt. A csoportból 1044-en voltak kövérek és közülük 188 fő szenvedett esetenkénti főfájástól. Az esetenkénti ebben az esetben azt jelenti, hogy havonta legfeljebb 14-szer kapnak migrént, a krónikusnak minősített migrén havonta legalább 15 napon kínozza "áldozatait". A krónikus migrént tekintve már korábban is összefüggést találtak kutatók a testsúllyal, az alkalmankénti migrén esetében viszont most mutatták ki először a kapcsolatot, amely meglehetősen szorosnak mutatkozik.

A vizsgálati eredmények szerint a túlsúly és az esetenkénti migrénes hajlam közti összefüggés erősebb 50 év alatti korban. A kutatók úgy találták, hogy testedzés segít ritkítani a fejfájásokat - adta hírül csütörtökön a The Daily Mail című brit lap.
velemenyezd, 2013. szeptember 12. csütörtök, 13:17
Igaz, de használhatatlan ténye
több mint 200 céglogót felismer.
* A mageirocophobia jelentése: félelem a főzéstől.
* A Viagrát véletlenül találták fel angol tudósok 1992-ben, amikor egy új szívgyógyszert akartak kikísérletezni.
* A nőknek több ízlelőbimbójuk van, mint a férfiaknak.
* A világ legöregebb kutyája 29 éves korában pusztult el.
* A világon évente több mint 14 millió elküldött postai levél nem jut el a címzetthez.
* A söröskupakot William Painter találta fel 1892-ben Baltimore-ban.
* Kínában 45 milliárd darab evőpálcika fogy évente.
* Az űrhajósok szíve kisebb lesz a világűrben.
* Manhattan szigetét 1624-ben az Algonquian indiánoktól vásárolták meg, mindössze 24 dollárért.
* Több mint 170 ember halt már meg a Mount Everest megmászása közben.
* A "burrito" szó jelentése: kis szamár.
* Létezik egy pókféle, amit Harrison Ford után neveztek el.
* Pentheraphobia: félelem az anyóstól.
* 1967-ig az LSD legális
sterlicia, 2010. április 04. vasárnap, 14:05
A cukorbaj rontja az esélyeket
A Journal of the American Medical Association orvosi hetilapban megjelent tanulmány a rák és a cukorbetegség közötti jelentős összefüggésre mutatott rá. A cukorbetegség elhízáshoz kapcsolódó típusa nagyon elterjedté vált egyes országokban. Az Egyesült Államokban az utóbbi évtizedben 90 százalékkal növekedett a diabéteszes megbetegedések száma. A tanulmány szerint a rákos cukorbetegek túlélésének szempontjából a legfontosabb a diabétesz ellenőrzés alatt tartása.

Frederick Brancati, a baltimore-i John Hopkins Egyetem kutatója és kollégái 23 tanulmányt vetettek össze, benne mintegy 10 ország - köztük az Egyesült Államok, Ausztrália, és Hollandia - 125 ezer lakosának adataival. A kutatók a rákos megbetegedések következtében elhunyt cukorbeteg, illetve nem cukorbeteg emberek adatait dolgozták fel.

A rák különböző fajtáit tekintve a tanulmány kimutatta, hogy a méhráktól szenvedő cukorbeteg nők esetében 76 százalékkal magasabb a halálozási ráta, míg ugyanez az arány a mellrák esetében 61
1vargaildyko, 2009. június 06. szombat, 14:34
Rés az iPhone rendszerében
Ez nem a világ és az iPhone vége - ez egy vérbeli számítógép, számítógéphez illő problémákkal

Az Apple első és hatalmas sikerű mobiltelefonját a baltimore-i Independent Security Evaluators (ISC) munkatársai vették kezelésbe. ,,Azt mondtam a fiúknak, hogy kapnak egy iPhone-t, ha feltörik a rendszert" - mondta Aviel D. Rubin cégalapító, a John Hopkins egyetem IT-biztonsági intézetének technikai igazgatója a The New York Times című napilapnak.

Az ISC szakértői hackertámadásokkal tesztelik a megbízók informatikai rendszerét. ĺgy tettek az alkalmazások tömegével felszerelt hibrid telefonnal is, amelyen az Apple-féle Safari webböngésző fut. Alig egy hét alatt megtalálták a biztonsági rést, amely akkor nyílik meg, ha a felhasználó a támadók jól előkészített weboldalára téved. A Safari elégtelen védelmét kijátszva az oldalon keresztül adminisztrátori jogosultságot lehet szerezni a készüléken. ,,Mindent megtehetünk, amit csak akarunk" - mondta Charles E
bulac57, 2007. augusztus 01. szerda, 00:27
Képek, videók
élelmiszerek kezelése
lacipecsenye
2013. április 16. kedd, 11:54
élelmiszerek éfakulcsa.jp
dnemethk
2013. február 16. szombat, 23:05
génkezelt élelmiszerek.jp
dnemethk
2012. július 22. vasárnap, 22:15
Alapvető élelmiszerek.jpg
pazpeti
2008. december 02. kedd, 23:56
alapvető élelmiszerek
magdaseppa
2007. november 12. hétfő, 10:07
Poul la Cour - Örömem kön
sanci81
2018. március 26. hétfő, 18:08
Renee_tube_steampunk_p oul
zskadi
2016. február 14. vasárnap, 01:25
poules008.gif
margoka59
2011. augusztus 04. csütörtök, 15:40
poules005.gif
margoka59
2011. augusztus 04. csütörtök, 15:39
poulain20brun.jpg
edit1985
2010. szeptember 05. vasárnap, 14:48
poulain20brun.jpg
peter1954
2010. szeptember 04. szombat, 10:00
Poul McCartney
maroka
2008. október 24. péntek, 23:07
Poul0929.jpg
maroka
2008. szeptember 29. hétfő, 08:23
danse_du_poulet.gif
lublu
2007. június 04. hétfő, 07:02
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.