Belépés
2020. július 07. kedd | 28. hét | 189. nap | 10:45 | Apollónia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
ITM-államtitkár: az innovációnak gazdasági hasznot kell hoznia
A fórumot az állami tulajdonú Valor Hungariae Zrt. szervezte a Magyar Innovációs Szövetség közreműködésével Bíró László születésének 120. évfordulója alkalmából.

Az ITM államtitkára kiemelte, a szaktárca zászlajára tűzte a hazai innovációs folyamat megújítását annak érdekében, hogy Magyarországon új és sikeres innovációs környezet legyen.

Bódis Józsefemlékeztetett: európai uniós célkitűzés, hogy a versenyképesség növelése érdekében 2020-ra a kutatás-fejlesztésre, innovációra fordított forrás érje el a GDP 3 százalékát. Magyarország 1,8 százalékos aránnyal számol, jelenleg 1,5 százaléknál tart, és reális az 1,8 százalék elérése - tette hozzá.

Bódis József felhívta a figyelmet arra, hogy a kutatás-fejlesztési és innovációs rendszerben még mindig vannakpárhuzamosságok, előfordul, hogy az egyetemek és a vállalatok közötti együttműködések formálisak, kevésbé funkcionálisak. Magyarországon a szabadalmaztatási rendszer nem ideális, nem segíti az innováció sikerét, és mindezen változtatni kell.

Az ITM államtitkára szólt arról, hogy 2015 és 2018 között 655 milliárd forint hazai és uniós forrás érkezett a magyar kutatás-fejlesztési, innovációs szektorba, a legtöbb forrás arányaiban a kis- és középvállalkozásoknak jutott. Fontosnak nevezte, hogy ez a szektor eredményesebb legyen az innovációban, a forrás felhasználásában, és rámutatott arra, hogy az innováció sikeréhez a folyamatalapú támogatási modell minden lépcsőjével komolyan kell foglalkozni.

Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke kiemelte, a Magyar Innováció Napja jól kiegészíti szövetségük rendezvényeit, és arra hívta fel a figyelmet, az innováció komplex folyamatát végig kell vinni az ötlettől a termék piaci megjelenéséig, ezt példázza Bíró László munkássága.

Lepsényi István, a Valor Hungariae Zrt. vezérigazgatója bejelentette, hogy minden évben szeptember 29-én megtartják a Magyar Innováció Napját, és kiadják a Bíró László Magyar Innovációs Díjat, amelyet kuratórium ítél oda.

A Magyar Innováció Napja tudományos fórum résztvevőit videón köszöntötte Bíró László lánya, Bíró Mariann Argentínából. Úgy fogalmazott, örömmel látja, a magyar tudományos élet, a magyar közélet és a magyar gazdaság tudja, hogy a magyar gondolkodásmód fontos értékteremtő a világban."Szívélyes üdvözletemet küldöm minden magyar tudósnak, innovátornak, feltalálónak és mindenkinek, akit megérintett Bíró László munkássága és méltónak ítélték arra, hogy a Magyar Innováció Napját az ő születésnapján ünnepeljék, nevéről innovációs díjat nevezzenek el" - fogalmazott Bíró Mariann.

Bíró Lászlónak számos találmánya volt, a világhírnevet végül a golyóstoll hozta meg számára, amelyet Argentínában szabadalmaztatott, a golyóstollat a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven említik.

A tudományos fórumhoz kapcsolódó kiállításon bemutatták Bíró László munkásságát.

A Valor Hungariae Zrt. innováció-menedzsmentre, hasznosításra és technológiatranszferre szakosodott 100 százalékban állami tulajdonú vállalat, a célja, hogy tevékenységével hozzájáruljon a magyar találmányok piaci sikeréhez, a hazai innovációk eredményes hasznosításához. Szolgáltatásokat nyújt a magyar feltalálóknak, lehetőséget kínál találmányok, magyarországi és Kárpát-medencei magyar innovációk széleskörű megismeréséhez, befogadásához a termékfejlesztés valamennyi szakaszában. Szolgáltatásai magában foglalják a találmányok újdonságvizsgálatát, szellemi tulajdonvédelmi oltalmaztatását, piaci értékelését, menedzselését, finanszírozását és piacra juttatását.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. október 02. szerda, 18:42
Címkék: Valor Hungariae Zrt, Magyar Innovációs Szövetség, Bíró László, Bódis Józsefemlékeztetett, Bódis József, Szabó Gábor,
Kommentek
Koronavírus - ITM-államtitkár: augusztus végéig négyezer vállalkozás kaphatja meg a támogatást
hogy mikor jutnak a pénzükhöz az úgynevezett feltételes visszatérítendő konstrukcióban.

"Soha korábban nem volt még ilyen rugalmas konstrukció" - mutatott rá, hozzátéve: rendkívül előnyös a cégeknek a 100 forint beruházáshoz kapott 70 forint állami támogatás. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a pontos elszámolásra ügyeljenek a vállalkozások a beruházások megvalósításakor, a tárca az adminisztráció egyszerűsítésével segíti ezt.

A tárca gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára közölte: a Gazdaságvédelmi akcióterv átmeneti intézkedéseit július elsejével kivezették, erről a munkaerőpiaci folyamatok alapján döntöttek.

Rámutatott: a vírus a világban jelen van, szombaton volt a legmagasabb az egy napra eső új fertőzések száma világszerte. Magyarország a világtérképen fehér foltot jelent, a járványügyi védekezés sikeres. A költségvetésben azonban megfelelő mozgásteret kell tartani, arra az esetre, ha a járvány visszatérne - jelezte.

A források felhasználásában a
velemenyezd, 2020. július 06. hétfő, 15:01
ITM: kezd kilábalni a mélypontból a kiskereskedelmi forgalom
A KSH adatai szerint májusban 2,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,8 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 0,7 százalékkal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Cseresnyés Péter azt mondta, hogy ugyan tavalyhoz képest májusban 2,1 százalékos forgalomcsökkenés volt, az áprilisi mélypont után dinamikájában növekedést mutat a forgalom, várhatóan júniusra pedig kiegyenlítődik.

Kiemelte, hogy 2020. január-májusban az áprilisi nehéz helyzet ellenére is 1,5 százalékkal nőtt a forgalom volumene az előző évi azonos időszakhoz képest. A jelenlegi előrejelzések szerint pedig, ha nem alakul ki súlyos, intézkedéseket igénylő járványhelyet, a kiskereskedelem folyamatosan növekedni fog a következő időszakban, és mind volumenében, mind növekedésben visszaáll arra a szintre, amely az elmúlt években volt tapasztalható - vélekedett.

Az
velemenyezd, 2020. július 06. hétfő, 10:51
Krónika 5. rész (azonnali kérdések)
beszélt, hogy az idei rendkívüli tavasz után - a kormány eredményes védekezésének köszönhetően - reményeik szerint nyugodtabb nyár elé nézhetnek. Közölte: a koronavírus elleni védekezésből, valamennyi ágazat, így az oktatás is kivette a részét.

Megjegyezte: választókerületében is sok fiatal érdeklődik, hogyan alakul a nyár, milyen munkavállalási lehetőségek lesznek.

Hogyan támogatja a kormány a diákok nyári munkavállalását? - kérdezte a KDNP-s politikus.

Schanda Tamás, az ITM parlamenti államtitkár úgy válaszolt: a magyar emberek munkából akarnak és tudnak is megélni, Magyarországon nem segély, hanem munkalapú társadalmat akarnak építeni és ezért szükség van a fiatalok foglalkoztatásának a támogatására is.

Az a cél,hogy a fiatalok a jövő nyertesei legyenek, kiemelte figyelmet fordítottak rájuk a veszélyhelyzet idején is -hangoztatta. Kitért az új diákhitel lehetőségre és jelezte: 3 milliárdos kerettel indítják el a nyári munkavállalási programot, amely 16-25 éves, nappali tagozatos
velemenyezd, 2020. június 29. hétfő, 16:12
ITM-államtitkár: kedvező folyamatok tapasztalhatók a munkaerőpiacon
Kiemelte, hogy a márciusi, áprilisi és májusi adatokat összevetve a 4,1 százalékos magyar munkanélküliségi ráta a negyedik legjobb mutató az Európai Unióban.

Májusban a munkanélküliek áltagos létszáma 28 ezerrel nőtt. A növekedés az államtitkár ismertetése szerint abból adódott, hogy májusban az inaktívak száma 59 ezerrel csökkent, azaz ennyien tértek vissza a veszélyhelyzeti intézkedések enyhültével a munkaerőpiacra, közülük 31 ezren elkezdtek dolgozni, 28 ezren pedig munkanélküliként jelentek meg a statisztikában.

György László rámutatott: második hete folyamatosan csökken a regisztrált álláskeresők száma. Öt hét alatt, a munkahelyteremtő bértámogatás meghirdetése óta 24 ezer új munkahely létrehozásához járult hozzá a kormány, azaz 24 ezer magyar állampolgárnak segít munkához jutni.

Kifejtette: a munkaerőpiaci fordulatra utal az is, hogy a bejelentett üres álláshelyek száma jelentősen nőtt, a megelőző héten rendelkezésre álló 4833 álláshelyhez képest a június 22-i héten 6136
velemenyezd, 2020. június 29. hétfő, 15:22
ITM: a kormány bértámogatásai segítik a vállalkozásokat a munkahelyek megőrzésében
Az ITM hétfői közleménye felidézi: a KSH adatai alapján a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 399 ezer fő volt 2020 májusában, 134 ezer fővel alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor a koronavírus és annak gazdasági következményei komoly hatással voltak a munkaerőpiacra is: a munkanélküliek száma 215 ezer főre, a munkanélküliségi ráta pedig 4,7 százalékra emelkedett májusban.

Az államtitkár kiemelte, hogy a piaci munkahelyek száma a gazdaság újraindulásával folyamatos növekedésnek indulhat, de fontos, hogy a kormány minden eszközzel, többek között bértámogatásokkal is segítse a vállalkozásokat az újrakezdésben.

Az elmúlt évtized bizonyította, hogy a magyar emberek munkából akarnak és tudnak megélni. A kormány emiatt mindent megtesz azért, hogy a lehető legtöbb munkahelyet megvédje, és amennyit a vírus mégis tönkretesz, annyi újat létrehozzon. Ennek érdekében döntött a kormány a Gazdaságvédelmi akcióterv végrehajtásáról.

A Gazdaságvédelmi akcióterv kiemelt célja a
velemenyezd, 2020. június 29. hétfő, 10:11
ITM: meg kell védeni a vállalatokat az ellenséges külföldi felvásárlástól
kezére játszott stratégiai vállalatokat, és megvédte a magyar vállalatok érdekeit.

Schanda Tamás elmondta, hogy a baloldali kormányzás ezzel ellentétes politikát folytatott, a nemzetstratégiailag kiemelt vállalatok több mint kétharmadát külföldiek kézére játszották, az energiaszektort, a nagy állami cégeket, bankokat, közművállalatokat. Például emiatt is emelhették az egekbe a rezsit, így a magyar emberek által befizetett rezsi nagy része külföldre került extraprofitként - mondta.

Az ITM államtitkára úgy fogalmazott, nem szabad hagyni, hogy ez újra megtörténjen. Nem lehet megengedni hogy a válságot kihasználva külföldi cégek, rossz szándékkal szerezzenek tulajdont ezekben a magyar vállalatokban.

Ez nem csak gazdasági, de szuverenitási kérdés is, ha spekulánsok kezére jutnak a vállalatok, akkor nem Magyarország, a magyar emberek érdeke lesz a fontos, hanem az azonnali, gátlástalan profitszerzés. Az ellenséges célú külföldi felvásárlás veszély a magyar emberek munkahelyére, a magyar vállalatokra
velemenyezd, 2020. június 27. szombat, 11:21
ITM-államtitkár: a vásárlókat és a jogkövető vállalkozásokat védi a fogyasztóvédelem megerősítése
módosítása értelmében augusztus 22-étől a fogyasztóvédelmi hatóság nem csak a fogyasztókkal közvetlen szerződéses kapcsolatban lévő eladókkal szemben léphet fel jogsértés esetén. A szakemberek az ellátási lánc öt szintjét ellenőrizhetik, tehát az üzletek mellett a gyártókat, az importőröket, a raktárakat és a nagykereskedőket is.

Az eddigi ellenőrzési tapasztalatok alapján szükségesnek tartották a jogszabályok módosítását, valamint európai uniós előírásoknak is eleget tesznek - emelte ki az államtitkár.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár jelezte, hogy a szavatossági és jótállási előírások változása 2021. január 1-jén lép hatályba, az új rendelkezések az ezután megvásárolt termékekre vonatkoznak, így elegendő felkészülési időt biztosítanak a piaci szereplőknek.

Cseresnyés Péter kifejtette: az új szabályozást indokolja, hogy megváltoztak a kereskedelmi szokások, illetve az ellátási lánc, az ügyeskedők pedig találtak kibúvókat, így a minőségileg nem megfelelő
velemenyezd, 2020. június 24. szerda, 14:01
ITM: a gazdaság sikeréhez szükséges az exportkereslet és a versenyképes kínálat
össze az unióban, a GDP 18-20 százalékát fordítja erre a célra, több évre elosztva.

Az MKIK elnöke szerint a magyar gazdaság alapjai erősek, a koronavírus okozta válságból a kilábalás elindult, és 2021-ben elérheti a gazdaság azt a szintet, ahonnan a csökkenés elindult.

Parragh László szerint a 2021-2027. évi európai uniós források felhasználásában Magyarországnak a versenyképességet és a konvergenciát kell erősítenie.

Szepesi Balázs, az ITM gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy folyamatban van a 2021-2027-es időszak uniós gazdaságfejlesztési lehetőségeinek tervezése. Utalt arra, hogy az uniós elképzelések szerint a korábbi időszakhoz képest a finanszírozás átalakulna,operatív programok továbbra is lesznek, de várhatóan a Brüsszelből megszerezhető közvetlen pénzügyi források aránya növekedni fog, a tagállami pedig csökken.

Az ITM helyettes államtitkára ismertette, hogy a 2021-2027. évi hazai társfinanszírozási programok előkészítésénél az életszerűség, a
velemenyezd, 2020. június 24. szerda, 13:41
Képek, videók
Az államtitkár
gezemice1949
2016. január 23. szombat, 10:11
allamtitkarok cseréje.jpg
agica2004
2014. június 13. péntek, 11:36
Nyitrai Zsolt államtitkár
agica2004
2011. február 03. csütörtök, 15:30
patrona_hungariae_pazm ane
isti53
2012. október 08. hétfő, 09:03
glória hungariae, csiri-c
bangyo
2012. április 11. szerda, 10:59
Szövetség Istennel
dandej
2019. július 08. hétfő, 10:59
Isten jele - Szövetség
dandej
2019. március 06. szerda, 20:00
Szivárvány - Szövetség
dandej
2017. október 03. kedd, 09:25
Új szövetség 01.jpg
chillik
2017. január 29. vasárnap, 08:58
Új szövetség 02.jpg
chillik
2017. január 29. vasárnap, 08:57
Új szövetség 03.jpg
chillik
2017. január 29. vasárnap, 08:57
Új szövetség 04.jpg
chillik
2017. január 29. vasárnap, 08:56
Szövetség
dandej
2016. július 19. kedd, 14:08
Az új szövetségi kapitány
sanci81
2016. június 03. péntek, 19:07
Új szövetség.jpg
chillik
2016. január 03. vasárnap, 13:15
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.