Belépés
2019. június 27. csütörtök | 26. hét | 178. nap | 08:29 | László
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Halasztás Tőkés László perében, hiába utazott Bukarestbe egy magyarországi tanú
Az EP-képviselő sajtóirodájának pénteki közleménye szerint annak az erkölcsi kártérítési pernek a fellebbviteli szakaszáról van szól, amelyet Tőkés László indított az 1989-es temesvári forradalmi szerepét elvitató, őt hazaárulónak és idegen kémnek nevező volt Securitate-tisztek ellen.

Filip Teodorescu, a Securitate - az egykori kommunista titkosrendőrség - kémelhárításának korábbi helyettes parancsnoka és Ioan Talpes, a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) volt igazgatója azt állította 2014 szeptemberében az Antena 3 hírtelevízió műsorában, hogy Tőkés László a magyar titkosszolgálat fizetett ügynöke volt. Ezt a volt temesvári lelkésznek egy 20 ezer lejnyi magyarországi egyházi adomány átvételéről 1989 októberében írt elismervényével próbálták alátámasztani. Szerintük az adomány kézbesítőitől a román-magyar határon elkobzott elismervény azt bizonyítja, hogy Tőkés László a magyar titkosszolgálatnak dolgozott, és ezért pénzt is kapott.

A nagy nyilvánosság előtt történt rágalmazásért a volt temesvári lelkész beperelte a Ceausescu-diktatúra két ügynökét, valamint az Antena 3 televíziót és annak műsorvezetőjét. Első fokon, 2016 márciusában a bukaresti törvényszék megalapozatlannak minősítette és elutasította Tőkés László erkölcsi kártérítési keresetét.

A fellebbviteli tárgyaláson a bukaresti ítélőtábla Kincses Előd ügyvéd indítványára tavaly májusban elrendelte két olyan magyarországi tanú meghallgatását, akik igazolhatják, hogy a szóban forgó összeg az üldözött, nélkülöző lelkészcsalád megsegítésére gyűjtött önzetlen adomány volt. Egyikük, a bíróságon pénteken megjelent Szabó Lukács hajdúbagosi polgármester maga vitte el annak idején Temesvárra a Debrecen környéki református hívektől származó pénzsegélyt.

A volt MDF-es és MIÉP-es országgyűlési képviselő neheztelve állapította meg, hogy egy eljárási hiba miatt fölöslegesen kellett a román fővárosba utaznia, de hozzátette: bármikor hajlandó tanúsítani, hogy a református hívek által összegyűjtött segély nem a magyar titkosszolgálat által küldött zsold volt, ahogy azt teljesen nevetségesen próbálják Tőkést László politikai ellenfelei beállítani.

Tőkés László leszögezte: semmiképp sem szándékozik meghátrálni. Rámutatott: harminc éve kénytelen elviselni a titkosszolgálatok retorzióit, manapság félretájékoztatással, személyes megalázásával, a romániai forradalomban betöltött szerepének kifordításával próbálják meghamisítani azt a történelmi tényt, hogy a kommunista diktatúra elleni népfölkelés a temesvári református templomtól indult.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. január 11. péntek, 16:12
Címkék: Halasztás Tőkés László, Tőkés László, Filip Teodorescu, Ioan Talpes, Külföldi Hírszerző Szolgálat, Kincses Előd,
Kommentek
Elutasította a bukaresti törvényszék Tőkés László erkölcsi kártérítési keresetét
Teodorescu, a Securitate - az egykori kommunista titkosrendőrség - kémelhárításának korábbi helyettes parancsnoka és Ioan Talpes, a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) volt igazgatója azt állították 2014 szeptemberében az Antena 3 hírtelevízió műsorában, hogy Tőkés László 1989-ben a magyar titkosszolgálat fizetett ügynöke volt. Tőkés László 30-30 ezer eurós kártérítést követelt rágalmazásért Filip Teodorescutól és az Antena 3 hírtelevíziótól, illetve 15 ezer eurót Ioan Talpestől.

A törvényszék háromszori halasztás után pénteken meghozott döntése nem jogerős.

Kincses Előd, az EP-képviselő ügyvédje a kereset elutasítását az MTI-nek kommentálva "egészen elképesztőnek" nevezte az ítéletet, amely azonban "a jelenlegi magyarellenes hangulatkeltésbe beleillik". A végzés szerinte jogilag csak úgy értelmezhető, hogy a törvényszék is idegen kémnek és hazaárulónak tartja Tőkés Lászlót.

Felidézte: a per érdemi tárgyalása során Taples és Teodorescu a volt temesvári lelkésznek egy magyarországi egyházi
velemenyezd, 2016. március 28. hétfő, 11:41
A bukaresti táblabíróság jóváhagyta az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) bejegyzési kérelmét
A Tőkés László szellemiségét követni akaró új romániai magyar párt bejegyzését a bukaresti törvényszék első fokon elutasította, a táblabíróság pedig a kérdés érdemi tárgyalásának többszöri halasztása után csütörtökön hozta meg a másodfokú, immár jogerős határozatot.

Toró T. Tibor sajtóértekezletén elmondta: a következő néhány hétben a pártszervezés kissé háttérbe szorul, mivel az októberi népszámlálásra összpontosítanak, ami jelenleg elsődleges fontosságú az EMNP számára. Ezt követően azonban beindul a szervezési munka, a pártot fel kell készíteni a jövő évi választásokra.
velemenyezd, 2011. szeptember 15. csütörtök, 18:09
A romániai diszkriminációellenes tanács elhalasztotta a Tőkés meggyilkolására buzdító kiadvány ügyének tárgyalá
Az mindössze néhány percig tartott, az ügy érdemi megtárgyalásához hozzá sem foghattak, mert kiderült, hogy a bepanaszolt személyt (Mihai-Florin Nahorniacot, az említett kiadvány főszerkesztőjét) téves címen idézték meg, az illető nem is jelent meg. Emiatt a tárgyalást későbbre halasztották.

A diszkriminációs kérdésekkel foglalkozó állami hivatal folyosóján tartózkodott az MTI bukaresti tudósítója is, akit e néhány perces, zárt ajtók mögött tartott megbeszélés után Kincses Előd tájékoztatott a halasztásról.

Egy május 13-i nagyváradi sajtótájékoztatón elhangzottak szerint korábban a romániai vasútvonalakon olyan kiadványt terjesztettek, amelyben Tőkés László meggyilkolására uszított egy cikk. Az írás a Stefan cel Mare egykori román uralkodó nevét viselő hetilapban jelent meg. Ezt a lapot a Vocea Ceferistului (A vasutas hangja) című kiadvánnyal együtt terjesztették, állítólag mindkettőnek ugyanaz a személy, Mihai-Florin Nahorniac a főszerkesztője.

A Stefan cel Mare szkennelt változatban
velemenyezd, 2011. július 12. kedd, 15:39
Emlékezés Adyra Érdmindszenten
együtt tervezték a
megemlékezésen való részvételt, ám idén egyszeruen kihagyták oket a
programból, a párt saját kampányára használva a rendezvényt. Így délelott 10
órára tuzték ki az ünnepély idopontját, az RMDSZ 11 órakor kezdodo
rendezvénye elé. A megszerzett engedélyt 13-án visszavonták, ám végül a
Szatmári Megyei Múzeumtól 14-én mégis megkapták a jóváhagyást. Mindezek
ellenére egy nappal a megemlékezés elott érkezett az értesítés, hogy
délutánra kérik a halasztását. Ebbe nem mehettünk bele, magyarázta Tokés
László.

Régebb vigasztaló volt, hogy a román fohatalom korlátozta mozgásunkat, ma
ezt a magyar oldal végzi el, mondta Tokés, 2007-es helyzetjelentésnek
nevezve beszámolóját. Ezekbol az állapotokból szeretnénk eljutni az „értol
az óceánig", Erdélybol Európába, ezért kell építkeznünk s így haladnunk
Európa felé, zárta szavait a református püspök. Az ünnepségen részt vett és
koszorúzott Lázár János hódmezovásárhelyi
furaila, 2007. november 18. vasárnap, 17:03
Képek, videók
Edvi Illés Ödön Halászta
mezixy
2008. szeptember 28. vasárnap, 18:59
Elhagyott halásztanya
pocorka
2007. március 10. szombat, 10:47
magyarországi szobrok 9.
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:24
magyarországi szobrok 8.
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:24
magyarországi szobrok 7.
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 6.
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 56
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 55
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 54
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 53
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 52
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 51
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 50
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 5.
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:22
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.