Belépés
2020. július 11. szombat | 28. hét | 193. nap | 23:43 | Nóra, Lili
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Illegális bevándorlás - Migrációkutató: valószínűleg a tranzitzónák bezárásával sem szűnnek meg a kritikák
Az intézet a dokumentumban a kormány tranzitzónák megszüntetéséről szóló múlt heti bejelentésének lehetséges jogi következményeit tekinti át.

Emlékeztettek, az Európai Unió Bírósága május 14-én kihirdetett ítéletében őrizetnek minősítette a tranzitzónában történő tartózkodást.

A tranzitzónák azonnali bezárása után - az eddig napvilágot látott magyar jogszabályjavaslatok értelmében - a jövőben csak Magyarország külföldi nagykövetségein lehetne benyújtani a menekültügyi eljárás Magyarországon történő lefolytatása iránti kérelmet - jelezték.

A Migrációkutató Intézet szerint a most születő új magyar jogi szabályozásról rendelkezésre álló információk, a nemzetközi és uniós bírósági gyakorlat, valamint a civil jogvédő szervezetek eddigi tevékenysége alapján a jövőben is jogi és politikai természetű viták valószínűsíthetők Magyarország és Brüsszel/Luxembourg között. Az elemzésben azt is elképzelhetőnek nevezik, hogy a kritikák egy része a déli határkerítést is érinteni fogja.

Megállapításuk szerint önmagában a tranzitzónák megszüntetése nem sért nemzetközi jogi vagy uniós jogi szabályt, hiszen azok létrehozása és működtetése nem kötelező.

Hozzátették: a tranzitzónák bezárásával előálló helyzetben a magyar menekültügyi szabályozással kapcsolatos kritikák "elsősorban a menekültügyi eljáráshoz való hozzáférést és a külföldiek kiutasítását fogják majd vitatni".

Az Európai Bizottság "minden bizonnyal" meg fogja vizsgálni az új - egyébként a tervek szerint 2020. december 31-ig alkalmazandó - szabályozást, és próbaperek indításával is lehet számolni jogvédő civil szervezetek részéről - áll az elemzésben.

Az intézet szerint "nagyon valószínű", hogy a kritikák célkeresztjébe végső soron a magyar-szerb határon felállított határkerítés kerül majd. Megjegyezték, hogy ehhez hasonló, tranzitzónák nélküli határkerítés már régóta működik a spanyol-marokkói szárazföldi határon, és ez a "létezése óta a jogi és politikai támadások kereszttüzében áll".

A Migrációkutató Intézet álláspontja szerint a helyzet rendezéséhez nagymértékben hozzájárulna, ha a schengeni frontországok közösen érnék el az uniós jogszabályok olyan módosítását, amelynek eredményeképp azok hatálya kiterjedne a területen kívüli (extraterritoriális) vagy részben területen kívüli eljárásokra is.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. május 29. péntek, 16:11
Címkék: Európai Unió Bírósága, Migrációkutató Intézet, Európai Bizottság, tranzitzónák bezárásával, kormány tranzitzónák, tranzitzónában történő,
Kommentek
Illegális bevándorlás - Migrációkutató: új migrációs útvonal nyílhat Portugálián keresztül
A dokumentum szerint 2019 decemberében nyolc, 2020 januárjában tizenegy, június 6-án hét, június 15-én huszonkét illegális bevándorlót fogott el a portugál parti őrség, mindannyiukat Algarve tartományban.

Mivel az országon eddig nem haladt át a nyugat-mediterrán útvonal, ez a jelenség meglehetősen szokatlan, és az érintett önkormányzatok máris kongatják a vészharangot - tették hozzá.

A várható hatások között említették, hogy megváltozhat a legális bevándorlást támogató politika.

Az intézet szerint ez két okból is bekövetkezhet: egyrészt a járvány miatti gazdasági visszaesés jelentős munkanélküliséget generálhat, amely egyes ágazatokban nélkülözhetővé teheti az addig ott alkalmazott bevándorlókat.

Másrészt, ha a marokkói embercsempészek Dél-Portugália partjait veszik célba, akkor ezen az új útvonalon nőhet az érkezésszám, ami az éledező turizmusra hátrányos következményekkel járhat.

"Ha a probléma nem is változtatja meg a portugál nemzet befogadó attitűdjét, az arra adott
velemenyezd, 2020. június 24. szerda, 12:51
Líbia - Migrációkutató Intézet: egyensúly állhat be a felek között
Marsai Viktor azt mondta: Haftar tábornok erői nehéz helyzetbe kerültek, a kormányerőknek pedig sikerült stabilizálniuk helyzetüket Nyugat-Líbiában.

Az elmúlt egy évben egyfajta állóháború volt, amely során azt várták, hogy Tripoli elbukjon, de ez nem következett be, Haftar pedig várhatóan megérti, hogy a konfliktusra nincs katonai megoldás - vélekedett.

Hozzátette: a politikai megoldását gátolja, hogy külső hatalmak is nagy mértékben beleavatkoztak a líbiai konfliktusba, és az "európai érdektelenség" sem segített.

Szerinte Európának ez az utolsó esélye, hogy megmutassa, támogatja a nemzetközileg elismert kormányt.

Haftar tavaly áprilisban indította meg csapatait Tripoli elfoglalására, arra hivatkozva, hogy meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól.
velemenyezd, 2020. május 28. csütörtök, 09:42
Koronavírus/Illegális bevándorlás - Migrációkutató Intézet: súlyosabbá vált az afganisztáni helyzet
Hozzátette: Afganisztán határainál nincsenek tranzitzónák, így komoly problémát jelent, hogy az onnan induló vendégmunkásokon, illegális bevándorlókon nem végeztek egészségügyi vizsgálatokat.

Közölte, jelenleg az országban teljes kijárási tilalom van érvényben, azonban ezt a lakosság nem tartja be és sok helyen teljes a káosz.

A határlezárások miatt a kereskedelem megrekedt Afganisztánban, a járvány első heteiben nagyon sok élelmiszer ára nőtt - emlékeztetett, hozzátéve, hogy az alultápláltság eddig is magas arányú volt az országban, de így még többen éheznek.

Afganisztánban a '90-es években nagyon megromlott és azóta sem javult az egészségügyi rendszer, így a higiéniai körülmények is rosszak az országban- fűzte hozzá Kovács Blanka.
velemenyezd, 2020. május 23. szombat, 10:51
Illegális bevándorlás - Migrációkutató: a vírus elleni és a migráció elleni védekezés jól összekapcsolódott
Janik Szabolcs hozzátette: a járványhelyzet miatt az EU-s országok határaik lezárására kényszerültek, ami a külső határokra is igaz volt, így az Európába irányuló migráció is csökkent. A napokban kijött Frontex-adatok szerint is csökkent a migráció a legtöbb európai útvonalon - jegyezte meg.

A hangsúly a külső határok védelmén van, ebben a tekintetben az elmúlt időszakban pozitív volt, hogy a görögök a török nyomás ellenére is tudták védeni a határaikat, ez továbbra is várható, és kulcsszerep hárul a görögökre. Olaszországba és Spanyolországba most is be tudnak jutni illegális bevándorlók, és ez jó eséllyel a jövőben sem változik - fűzte hozzá.

Az illegális bevándorlók számának csökkenésével kapcsoltban a szakértő azt mondta, hogy azok a migránsok, akik a vírus előtt Törökországig vagy Líbiáig eljutottak, a vírus miatt mérlegeltek és valószínűleg várakoznak.

Az olasz kormánydöntésről, amely szerint félmillió embert telepítenek le az országban mezőgazdasági idénymunka céljából, az
velemenyezd, 2020. május 18. hétfő, 08:51
Migrációkutató Intézet: tovább folytatódhat a harc Magyarország menekültügyi szabályozása ellen
gyorselemzésben az Európai Unió Bírósága (EUB) által május 14-én kihirdetett, a magyarországi menekültügyi rendszert alapjaiban érintő ítélet lehetséges következményeit tekintették át. Mint írták: a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság korábban előzetes döntéshozatali kérelemmel fordult a luxembourgi testülethez egy afgán házaspár, illetve egy iráni apa és kiskorú gyermeke egyesített perében.

A röszkei tranzitzónáig több biztonságos harmadik országon áthaladó személyek ügyében született döntés, a Migrációkutató Intézet szerint, lényegében használhatatlanná teszi az "első menedékjog országának" elvét. Az ítélet emellett ellehetetleníti a Szerbiába történő visszaküldéseket, illetve a tranzitzónában történő tartózkodást őrizetnek tekinti, amely az uniós jog értelmében nem haladhatja meg a négy hetet - emelték ki.

Hozzátették: miközben az ítélet jogorvoslati lehetőségekre vonatkozó pontjai kezelhetők jogszabály módosítással, a fentiek a magyar menekültügyi eljárás lényegi elemeit érintik, így
velemenyezd, 2020. május 16. szombat, 15:42
Illegális bevándorlás - Migrációkutató: több mint négyszer annyi határsértés történt idén az olasz partokon, mi
Janik Szabolcs elmondta, hogy a Frontex adatai szerint 2020 első negyedévében több mint 3600 illegális átlépést regisztráltak Olaszország déli partjainál, ami "masszív" emelkedés a tavalyi év hasonló időszakával összehasonlítva. Hozzátette: az egyéni átjutások, valamint a civil szervezetek hajói által az olaszországi kikötőkbe szállított migránsok is idetartoznak.

Kitért arra is, számos uniós tagállamnak problémát jelent a koronavírus-járvány idején, hogy bizonyos, például mezőgazdasági feladatokra munkaerőt találjon. Sokan arra rendezkedtek be, hogy ezeket a munkákat kelet-európaiakkal végeztessék el, és ha ez alapvetően a feketefoglalkoztatásban történt, akkor most bajban vannak, mint Olaszország is.

Ezért merült fel az az ötlet, hogy a migránsok is kapcsolódjanak be az idénymunkákba. Ugyanakkor - fűzte hozzá Janik Szabolcs - mivel ők továbbra is illegálisan tartózkodnak az országban, ez csak valamiféle amnesztia adása mellett történhetne.
velemenyezd, 2020. április 20. hétfő, 09:31
Illegális bevándorlás - Migrációkutató: új jelenség az illegális visszaáramlás
Speidl Bianka közölte: több ezren térhettek már vissza hazájukba Európából a koronavírus-járvány miatt; a hazatérők - az érkezőkhöz hasonlóan - embercsempészek segítségét veszik igénybe.

Hozzátette, ez azonban csak átmeneti állapotnak tekinthető, és az a fő kérdés, Európa milyen szabályozást vezet be a járvány lecsengése után, hogy a tömeges migrációt kontrolláltabb folyamattá tegye.

A járvány miatt a kibocsátó országok is rájöttek arra, hogy szükségük van egészségügyi szakemberekre, ezért például az orvosok kiutazását korlátozták. Szíriából például nagyon sok orvos távozott nyugati országokba, ami jelentős veszteség volt a közel-keleti államnak - jelezte.
velemenyezd, 2020. április 14. kedd, 09:15
Képek, videók
Valószínűleg itt csapódot
vargaspace
2012. november 24. szombat, 15:19
090823 30-04 valószínűleg
duplabrumm
2012. január 05. csütörtök, 13:06
090823 30-03 valószínűleg
duplabrumm
2012. január 05. csütörtök, 13:06
090823 30-02 valószínűleg
duplabrumm
2012. január 05. csütörtök, 13:06
090823 30-01valószínűleg
duplabrumm
2012. január 05. csütörtök, 13:05
Akkor valószínűleg a csal
sarkadykati
2010. március 11. csütörtök, 09:13
valószínűleg a legnagyobb
csigamalac
2009. október 09. péntek, 20:35
O.V. -bevándorlás.jpg
agica2004
2015. január 25. vasárnap, 14:48
bevándorlási csarnok
mecsery
2010. május 11. kedd, 16:26
régi bevándorlási központ
mecsery
2010. május 11. kedd, 16:25
a kör bezárása
katusom
2007. december 09. vasárnap, 01:36
17-szucs-zoltan-birosa gon
menusgabor
2020. január 16. csütörtök, 21:25
Bíróságon
sanci81
2018. július 18. szerda, 16:47
SZKV- Bíróság előtt.jpg
agica2004
2016. június 04. szombat, 18:54
Szeged Lóvasút-Bíróság el
agica2004
2016. január 04. hétfő, 00:08
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.