Belépés
2020. február 24. hétfő | 9. hét | 55. nap | 10:44 | Mátyás
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Országos fenntarthatósági szakmai napot tartanak az NKE-n
Az intézmény MTI-hez eljuttatott közleményében az áll: a városok növekvő népessége, az egyre csak fokozódó fogyasztás próbára teszik a települések különböző ellátórendszereit és a természeti környezetet is. A fenntartható városok létrehozása a jelenkor egyik legnagyobb kihívása, hiszen nemcsak környezeti és technikai problémákról van szó - mint a klímaváltozás, a fenntartható energia- és hulladékgazdálkodás -, hanem társadalmi jellegűekkel is (nyomornegyedek, bűnözés). A szakemberek szerint a megoldások jelentős része a városokban fog megformálódni - írták.

A csütörtöki konferencián nyolc szekcióban fogják mindazon kérdéseket megtárgyalni, amelyeknél a tudományterületek közötti együttműködés a leginkább elősegítheti a klímaváltozás megértését és a rá adott válaszok megtalálását. Így egyebek mellett szó lesz a települési vízgazdálkodásról és élelmiszerbiztonságról, a városi ökoszisztémákról, az emberközpontú gazdasági modellekről és a fenntartható városok koncepciójáról.

Az NKE Fenntartható fejlődés tanulmányok kabinete által szervezett nemzetközi tudományos konferencián olyan előadók is ismertetik a kutatásaikat, mint Charles Vörösmarty, a City College of New York professzora, Szöllősi-Nagy András, az UNESCO Hidrológiai Program elnöke vagy Bartholy Judit, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanára. A rendezvény fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. május 21. vasárnap, 07:04
Címkék: Charles Vörösmarty, City College, Szöllősi-Nagy András, UNESCO Hidrológiai Program, Bartholy Judit, Eötvös Loránd Tudományegyetem,
Kommentek
Magyar Sajtófotó Pályázat - Kihirdették az idei díjazottakat
Mrazkova, Ron Haviv, Joao Silva és Stiller Ákos voltak. A legjobb kollekcióért odaítélt Munkácsy Márton-díjat Török János (Délmagyarország) kapta; ő lett idén a megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter is.

A legjobb teljesítményt nyújtó 30 év alatti fotóriporternek járó Szalay Zoltán-díjat idén is Mónus Márton (MTI/MTVA) érdemelte ki, a Magyarországon készült legjobb hírképért Dombóvári Tamást (szabadfoglalkozású) tüntették ki Escher Károly-díjjal, a frissen létrehozott fenntarthatósági díj első nyertese pedig Ladjánszki Máté lett.

A MÚOSZ Nagydíj és az André Kertész-nagydíj nyertesének a neve április 16-án, a Capa Központ ünnepélyes díjátadóján lesz nyilvános.

A Hír, eseményfotó kategória első helyén Dombóvári Tamás (szabadfoglalkozású) végzett, a Képriport kategória legjobbjának pedig Ajpek Orsolya (Index) anyagát választotta a zsűri.

Cséfalvay Á. András (Parameter.sk) lett a Mindennapi élet (egyedi) kategória győztese, Mindennapi élet (sorozat) kategóriában pedig
velemenyezd, 2020. január 27. hétfő, 15:02
PM-államtitkár: felelősséget kell viselniük a vállalatoknak a környezetük iránt
Gion Gábor magatartás- és viselkedési kódexekkel, szabályokkal és tudatosítással ösztönözné társadalmi felelősségvállalásra az üzleti életet. Véleménye szerint a rendszerváltást követően a nyereség és a növekedés elsődlegessége háttérbe szorította a felelős üzleti magatartást, de üdvözölte, hogy egyre több vállalkozás működik a fenntarthatósági és a társadalmi feltételeknek megfelelve.

Az államtitkár a rendezvényen megköszönte a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (Organisation for Economic Co-operation and Development, OECD) szakmai támogatását, és azt, hogy világszerte vezető szerepet játszik a felelős üzleti magatartás ösztönzésében.

A szervezet felelős üzleti magatartás munkacsoportjának elnöke úgy látja, hogy a társadalmi felelősségvállalás jelentőségét nem lehet túlértékelni, hiszen az üzleti élet világszerte sokféleképp hat a társadalmakra. Christine Kaufmann ezzel indokolta, hogy az OECD már 1976-ban fenntarthatósági irányelveket dolgozott ki a nagyvállalatok számára,
velemenyezd, 2020. január 27. hétfő, 15:02
Karbonsemleges minősítést kapott ismét a Budapest Airport
A ferihegyi repülőtér üzemeltetője az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében emlékeztetett: először 2018-ban kapták meg ezt a minősítést, a régióban elsőként.

Az elismerést a repülőtér pár hete leköszönt vezérigazgatója, Jost Lammers adta át a Budapest Airportnak, mivel ő tölti be a díjat adományozó Repülőterek Nemzetközi Tanácsa európai divíziójának elnöki posztját.

A Budapest Airport tavaly csatlakozott a NetZero by 2050 elnevezésű kezdeményezéshez is, amelynek keretében vállalta, hogy nullára csökkenti a repülőtér működéséből eredő szén-dioxid kibocsátását. A Budapest Airport viszont egy átfogó fenntarthatósági stratégia segítségével a vállalt határidő előtt, már 2030-ra el szeretné érni a szén-dioxid-kibocsátásmentes működést.
velemenyezd, 2020. január 24. péntek, 12:21
Több mint 20 százalékkal nőtt az IKEA forgalma a tavalyi pénzügyi évben
összeszerelési és a beszerelési szolgáltatások köre is.

Az áruházak ugyanakkor még mindig kiemelkedő szerepet töltenek be az értékesítésben, fejlesztésükre tavaly több mint 1,7 milliárd forintot fordítottak.

A svéd lakberendezési vállalat célja, hogy 2030-ra teljes mértékben megvalósítsa a körkörös gazdaságot. Ezért minden új termékét úgy tervezi már a kezdetektől, hogy azok újrafelhasználhatók, újraértékesíthetők, újrahasznosíthatók legyenek.

Vladimír Ví±ek, az IKEA regionális fenntarthatósági vezetője közölte, hogy Csehországban és Szlovákiában már elindították, Magyarországon pedig tavasszal indítják azt szolgáltatást, amelynek keretén belül a vásárlóktól visszavásárolják azokat az IKEA bútorokat, amelyekre már nincs szükségük. Ezeket a bútorokat a visszavásárlási áron értékesítik újra a leértékelt árú termékek részlegében.

Mounia El Hilali, a társaság regionális kereskedelmi vezetője kiemelkedőnek értékelte az IKEA Magyarország üzleti eredményeit.

A vállalat terveiről szólva
velemenyezd, 2020. január 23. csütörtök, 17:11
Iskolai kampányt indított a Tej Terméktanács
A Van itthon tej című kampány célja, hogy megszerettesse a gyermekekkel a tej fogyasztását az iskolában is, bemutassa nekik a tejtermékek sokféleségét és szerepét az egészséges táplálkozásban, továbbá eloszlassa azokat a tévhiteket, melyek a tejtermékek előállításához, vagy fogyasztásához kapcsolódnak. A mobil kiállításokon bemutatják egyebek mellett az iskolásoknak, hogyan kerül a tej az istállókból vagy a réten legelő tehenektől a boltok polcaira - írták. A programot az egészségtudatos táplálkozással indokolták, hangsúlyozva, hogy az átadott ismeretek ösztönözhetik a gyermekeket a tejtermékek fogyasztására.

A rendezvényeken dietetikus magyarázza el például azt, mi a különbség a tej és a növényi alapú helyettesítő termékek között - mondta a közlemény szerint a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója, Harcz Zoltán. Ezt követően izgalmas, érdekes játékokon keresztül ismerkedhetnek meg a gyermekek a tej- és tejtermékek fogyasztásának előnyeivel. Azt várják a kampánytól, hogy segítségével tudatos
velemenyezd, 2020. január 23. csütörtök, 12:11
Nemzetközi díj a Sziget fesztivál fenntarthatósági törekvéseinek
Az Európai Fesztiválszövetség értékelte a szervezők törekvéseit és programjait és megállapította, hogy a Sziget fesztiválon az átlagnál nagyobb hangsúlyt fektetnek a rendezvény zöld tevékenységeire - közölték a szervezők az MTI-vel.

Idén tizenöt ország olyan fesztiváljait díjazták, amelyek elkötelezettek a fenntarthatóság mellett és igyekeznek minél kisebb környezetterheléssel működni a fesztiválszervezéssel kapcsolatos kulcsterületeken. Utóbbiak közé tartozik mások mellett a vízfogyasztás, a közlekedés, az ökoszisztéma védelme.

A jelöltek szigorú auditálási folyamaton mentek át, nemcsak a fesztivál ideje alatti, hanem az utána lezajló munkálatokat is vizsgálták. A fesztivál alatti tevékenységbe beletartozik a hatékony vízhasználat, az alacsony szén-dioxid-kibocsátás, a hulladékkibocsátás csökkentése, az energiahatékonyság, a fellépőkkel kapcsolatos igények minél fenntarthatóbb kiszolgálása, ennek kommunikálása, fontos szempont továbbá, hogy a vendéglátó helyek minél inkább a helyi, fair trade
velemenyezd, 2020. január 21. kedd, 12:41
Az italgyártók növelik az újrahasznosított műanyagok arányát
A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség keddi bejelentése szerint a magyarországi élelmiszergyártó ágazatok közül elsőként tettek fenntarthatósági vállalásokat.

A szövetség indokoltnak tartja, hogy uniós és kormányzati segítséggel egy PET palack újrahasznosító üzem is létrejöjjönMagyarországon, amelynek termékeit ismét italpalackok gyártására lehetne felhasználni. A szövetség javasolja az újrahasznosított csomagolóanyagok térnyerését támogató ösztönzők bevezetését is.

Közleményében a szövetség arra hívja fel a figyelmet, hogy az elmúlt évek innovációs tevékenységének köszönhetően 2010-hez képest az ásványvizes és üdítőitalos műanyag palackok átlagsúlya 20 százalékkal csökkent, a PET palackok így az összes magyarországi csomagolási hulladék mindössze 3 százalékát teszik ki.

A szövetség tagjai az államnak fizetett környezetvédelmi termékdíjjal évente mintegy 3 milliárd forinttal járulnak hozzá az italcsomagolások minél nagyobb arányú szelektív gyűjtéséhez és
velemenyezd, 2020. január 21. kedd, 09:21
Beiktatták az első koalíciós kormányt Spanyolországban
aránya, amellyel a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országai között Spanyolország az ötödik helyen áll.

Az új kormányban öttel több tárca kezdi meg működését, mint az előző ciklusban, közülük négynek a vezetője miniszterelnök-helyettes rangot kapott, így jelezve, hogy melyek a legfontosabb kormányzati területek.

Szociális jogokért felelős kormányfőhelyettes lett Pablo Iglesias, az Unidas Podemos vezetője, akinek hatáskörébe tartozik az ENSZ 2030-ig meghatározott fenntarthatósági fejlődési céljainak megvalósítása is.

Teresa Ribera eddigi környezetvédelmi minisztert ökológiai átmenetért és demográfiai kihívásért felelős miniszterelnök-helyettessé nevezték ki.

Miniszterből kormányfőhelyettes lett Nadia Calvino, aki továbbra is a gazdaság irányításáért felel, kiegészülve a digitális átállás feladatkörével.

Miniszterelnök-helyettes maradt Carmen Calvo, aki a miniszterelnökség vezetése és a kormányzat parlamenti kapcsolattartása mellett a "demokratikus emlékezet"
velemenyezd, 2020. január 13. hétfő, 14:22
Képek, videók
00hu0558nKe.jpg
matolaterezia
2014. augusztus 01. péntek, 08:39
00iZ0558nKe.gif
silvy1
2012. július 02. hétfő, 22:48
8nke9p9bk3v5.gif
jucinenadov
2011. november 21. hétfő, 19:07
8nke9p9bk3v5.gif
holdlany
2011. február 16. szerda, 20:05
nke85qs9sg3.jpg
mailona
2011. január 30. vasárnap, 18:09
nkelte1.jpg
skorpiolilike
2010. szeptember 01. szerda, 05:17
nkelte.jpg
skorpiolilike
2010. június 25. péntek, 14:57
8nke9p9bk3v5.gif
ksmama
2010. január 28. csütörtök, 13:39
Egy szép reggelen-nkelte.
skorpiolilike
2010. január 23. szombat, 09:31
Nkerzs-től (4).jpg
1vargaildyko
2009. július 29. szerda, 16:17
vörösmarty tér1217_6.jpg
maroka
2019. december 17. kedd, 22:28
vörösmarty tér1217_5.jpg
maroka
2019. december 17. kedd, 22:27
vörösmarty tér1217_4.jpg
maroka
2019. december 17. kedd, 22:26
vörösmarty tér1217_3.jpg
maroka
2019. december 17. kedd, 22:26
vörösmarty tér1217_2.jpg
maroka
2019. december 17. kedd, 22:25
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.