Belépés
2019. december 10. kedd | 50. hét | 344. nap | 06:08 | Judit
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A német szociáldemokraták hetekig tartó tanácstalanság után találtak jelöltet az igazságügyi miniszteri tisztsé
A május 26-án tartott EP-választás óta esedékes döntés elhúzódása egy "tünet", amely "az egész párt állapotát" jelzi - értékelte a Die Welt című konzervatív lap, amely szerint már "senki sincs a cserepadon" a 156 éves történetük egyik legsúlyosabb válságával küszködő szociáldemokratáknál.

Az eddigi miniszter, Katarina Barley az SPD EP-választási kampányának egyik vezetője volt, és már az év elején bejelentette, hogy az uniós parlament képviselőjeként folytatja pályafutását. Legkésőbb július 1-jén távoznia kell miniszteri tisztségéből, hogy részt vehessen az EP július 2-i alakuló ülésén.

Az utódlásról alig két héttel a végső határidő előtt sikerült gondoskodni. A következő igazságügyi miniszter Christine Lambrecht lesz, aki ugyan jogász, de az utóbbi időszakban főleg adóügyi kérdésekkel foglalkozott, és tavaly óta a pénzügyminisztérium parlamenti államtitkáraként dolgozik. Az 54 éves politikus 1998 óta a szövetségi parlament (Bundestag-) tagja.

Az igazságügyi minisztérium a kormánypártok - a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a Keresztényszociális Unió (CSU) és az SPD - megállapodása alapján a szociáldemokratákhoz tartozik. Ez azt is jelenti, hogy az SPD jelöli ki a minisztérium vezetőségét. A nemek közötti egyenlőség jegyében a tárcát nőnek kell irányítania. Mindez informális gyakorlat, hivatalosan, a jogszabályok alapján a tárcavezetői tisztségek betöltésére a kancellár tesz javaslatot az államfőnek, aki kinevezi - és felmenti - a kormány tagjait.

A Die Welt szerint a szociáldemokraták soraiban ugyan vannak ismert, szakmailag elismert és tapasztalt nők, akik alkalmasak lennének igazságügyi miniszternek, de mivel az SPD számára súlyos vereséggel végződött EP-választás után a kormánykoalíció felbomlása is lehetségesnek tűnik, egyikük sem vállalkozik a feladatra, amely talán csak néhány hónapra szól. Ezért az utóbbi hetekben főleg olyan jelöltek kerültek szóba, akik rendelkeznek Bundestag-mandátummal, így a koalíció esetleges felbomlása után nem maradnának munka nélkül. A német nyilvánosságban kevéssé ismert Christine Lambrecht e jelöltek között sem volt az első helyen.

Az SPD a legrégebbi német párt és a világ első szociáldemokrata pártja. Az EP-választáson a szavazatok 15,8 százalékát gyűjtötte össze, ami 11,5 százalékpontos visszaesés az előző, 2014-ben tartott EP-választáson szerzett 27,3 százalékhoz képest, és valamennyi országos szintű választást tekintve a leggyengébb eredménye.

A választás után lemondott Andrea Nahles pártelnök, aki a Bundestag-frakció éléről is távozott és képviselői mandátumát is visszaadta. Azóta egy háromfős testület irányítja a pártot, átmenetileg, a következő tisztújításig, amelynek időpontjáról még nem döntöttek. Az SPD támogatottsága időközben tovább süllyedt, a legutóbbi mérések szerint 11-13 százalék körül áll.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. június 19. szerda, 19:29
Címkék: Katarina Barley, Christine Lambrecht, Kereszténydemokrata Unió, Keresztényszociális Unió, Andrea Nahles, német szociáldemokraták,
Kommentek
Eltörölték Romániában az üzemanyag többletadóját és a részmunkaidős dolgozók többlet tb-járulékát
A jogszabály-módosítást 280 törvényhozó támogatta egy honatya ellene szavazott két tartózkodás mellett. Az üzemanyag jövedéki adójára kivetett 7 eurócentes többletadót 2014-ben vezette be a Victor Ponta miniszterelnök vezette szociáldemokrata kormány. Az ideiglenes intézkedést 2016-ban nem hosszabbította meg a Dacian Ciolos által vezetett technokrata kabinet, ezért 2017-ben a szociáldemokrata Mihai Tudose vezette kormány megerősítette az előző szociáldemokrata kabinet döntését, így lényegében a jövedéki adó ugyanazon a szinten maradt. Most a 7 eurocentnek megfelelő 32 banival csökkentették az üzemanyag jövedéki adóját.

A tervezetet a novemberben kormányra került liberálisok kezdeményezték, akik azt várják az intézkedéstől, hogy csökkenjen az üzemanyag ára. Igazságtalannak tartották ezt a többletadót, amelyet azzal az ürüggyel vezettek be, hogy autópályákat építsenek belőle, de valójában a kormánynak több bevételre volt szüksége az adócsökkentések, valamint a bér- és nyugdíjemelések fedezésére -
velemenyezd, 2019. december 04. szerda, 14:41
Hatályon kívül helyezte a román parlament az elítéltek idő előtti szabadulásáról szóló "kompenzációs" törvényt
képviselőházban jelen lévők közül a jogszabály hatályon kívül helyezését öt tartózkodás mellett. A most elfogadott törvényt Klaus Iohannis elnöknek ki kell még hirdetnie.

Azért alakult ki ilyen széles körű támogatás, mert a kormányzó liberálisok kilátásba helyezték, hogy felelősségvállalással fogadják el a hatályon kívül helyezést, ami azt jelenti, hogy parlamenti vita nélkül terjesztették volna be a jogszabályt, csakhogy a törvényhozásban még mindig többséggel rendelkező, jelenleg ellenzékben levő szociáldemokraták, akik a múlt héten vezetőséget váltottak, "hamut szórtak a fejükre", és ők maguk kezdeményezték a hatályon kívül helyezést.

Az októberben megbuktatott szociáldemokrata kormánytöbbség arra hivatkozva fogadta el a tavaly nyáron hatályba lépett jogszabályt, hogy a romániai börtönök túlzsúfoltak. Romániát emiatt elítélte a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága, amely fel is szólította Bukarestet, hogy javítsa a körülményeket, és főleg enyhítse a börtönök túlzsúfoltságát.

Erre
velemenyezd, 2019. december 04. szerda, 13:01
Iohannis meg akarja "szabadítani" a román állami intézményeket a szociáldemokratáktól
A hivatalába újabb öt évre újraválasztott jobboldali elnök a november eleje óta Bukarestben kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) végrehajtó bizottságának hétfői ülésén beszélt erről. Nyilvánvalóvá tette: a választási kampány után is legfőbb politikai ellenfelének tekinti PSD-t, és erre szerinte választói felhatalmazást is kapott.

"Elnök úr, kérjük, szabadítson meg a PSD-től! Lehet, hogy durván hangzik, de ezt üzenték azok, akik rám szavaztak, ezért nyertem meg a választást. Következésképpen ne várja tőlem senki, hogy megváltoztassam álláspontomat. Persze, Románia elnökének a pártpolitika fölé kell emelkednie, de ez semmiképp sem jelenti azt, hogy a politikai életen kívül áll" - érvelt Iohannis.

Az elnök arra figyelmeztette volt pártjának vezetőit: nem bízzák el magukat. Igaz ugyan, hogy a májusi európai parlamenti választáson, a (korrupcióellenes) népszavazáson és a novemberi elnökválasztáson is a PSD minden korábbinál súlyosabb vereséget szenvedett, de továbbra is "rengeteg"
velemenyezd, 2019. december 02. hétfő, 13:32
Német kormányszóvivő: nincs napirenden a koalíciós szerződés újratárgyalására
tájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kancellár gratulál Saskia Eskennek és Norbert Walter-Borjansnak, akik győztesen kerültek ki a hónapokig tartó elnökjelölési folyamatból.

A következő lépés az SPD pénteken kezdődő kongresszusa, amelyen megválasztják őket társelnöknek és egy sor további döntést is hoznak, a tanácskozás után pedig bizonyosan lesz alkalom a személyes találkozásra - tette hozzá a szóvivő.

Kiemelte, hogy Angela Merkel készen áll az együttműködésre a szociáldemokraták új vezetőivel, de a koalíciós szerződés újratárgyalása nincs napirenden.

Arra viszont természetesen van lehetőség, hogy a koalíciós partnerek megbeszéljenek témákat, új javaslatokat, amelyeket valamelyik partner előterjeszt, és bele is vághatnak új ügyekbe, kezdeményezésekbe, ha mindenki egyetért - fejtette ki Steffen Seibert.

Saskia Esken és Norbert Walter-Borjans az Angela Merkel vezette nagykoalíció - az SPD és a kereszténydemokrata, jobbközép CDU/CSU pártszövetség közös kormánya -
velemenyezd, 2019. december 02. hétfő, 12:51
A német kereszténydemokraták elutasítják a szociáldemokratákkal kötött koalíciós szerződés újratárgyalását
Vezető CDU-s politikusok a hét végén nyilatkoztak az SPD-hez fűződő viszonyról azzal kapcsolatban, hogy a szociáldemokraták elnökjelölő pártszavazásán a kormányzás folytatását megkérdőjelező politikusok nyertek.

A szavazás nem változtat a koalíció helyzetén, a legfontosabb továbbra is a "jó kormányzás", ennek alapja pedig a változatlanul érvényes koalíciós szerződés - szögezte le Paul Ziemiak, a CDU főtitkára.

Hasonlóan nyilatkozott számos további CDU-s politikus is, és a harmadik kormánypárt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) - a CDU testvérpártjának - főtitkára, Markus Blume, aki a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak kijelentette, hogy pártja szerint nem történt változás a kormányzati együttműködés alapját tekintve, hiszen a koalíciós szerződés továbbra is érvényes.

Az SPD pártszavazását Norbert Walter-Borjans volt észak-rajna-vesztfáliai pénzügyminiszter és Saskia Esken szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselő nyerte. Így őket választják majd meg társelnököknek a párt
velemenyezd, 2019. december 01. vasárnap, 16:41
A nagykoalíció bírálóiként számon tartott jelöltek nyerték a német szociáldemokraták elnökjelölő pártszavazását
A párt ideiglenes vezetősége a szavazás nyerteseit javasolja a december 6-án kezdődő tisztújító kongresszusnak az elnöki tisztségre. Megválasztásuk formális döntés lesz és biztosra vehető, így a német szociáldemokratákat rövidesen - és történetükben először - két társelnök vezeti majd.

A szavazáson a mintegy 426 ezer fős tagság 54,09 százaléka vett részt. Norbert Walter-Borjans és Saskia Esken az érvényesen szavazó párttagok 53,06 százalékának támogatását nyerte el. A júniusban kezdődött tisztújítási folyamat utolsó lényegi megmérettetésén az ellenfelük a nagykoalíciós kormányzás folytatása mellett határozottan kiálló Olaf Scholz alkancellár-pénzügyminiszter és elnökjelölt társa, Klara Geywitz brandenburgi helyi politikus volt, akik a szavazatok 45,33 százalékát szerezték meg.

Az alulmaradt jelöltek a támogatásukról biztosították a győzteseket az eredmény kihirdetése után, a győztesek pedig kiemelték, hogy egyesíteni kell a pártot, ezért mindazok véleményére is tekintettel lesznek, akik nem
velemenyezd, 2019. november 30. szombat, 20:12
Romániai elnökválasztás - A román lapok a szociáldemokraták megbüntetését látják Iohannis fölényes győzelmében
A liberális Adevarul hasábjain hétfőn megjelent elemzésében Mircea Morariu erkölcsi jelentőséget tulajdonít annak, hogy Iohannis kétszer annyi szavazatot kapott, mint szociáldemokrata ellenfele, Viorica Dancila, a PSD elnöke. Szerinte ez azt jelzi, hogy a románok nem hagyták megvesztegetni magukat. Úgy értékelte: az elítélt Liviu Dragnea kezére került PSD, a 2016-os parlamenti választások után bér- és nyugdíjemelésekkel próbálta elfogadtatni a románokkal az igazságszolgáltatás bedarálását, a teljes államapparátus elfoglalását, a választók azonban megleckéztették azokat, akik "törvénytelen háborút indítottak saját népük ellen".

A jobboldali G4Media.ro portál főszerkesztője, Dan Tapalaga szerint a románok a szabad világhoz és Európához tartozás jogát védték meg, és azon eltökéltségük "mentette meg" őket, amellyel az utcai tüntetéseken és a szavazófülkében is kiálltak az 1989-ben visszaszerzett jogaikért. Szerinte a románok tüntetőleg hátat fordítottak annak a pártnak, amely az utóbbi években
velemenyezd, 2019. november 25. hétfő, 12:42
Romániai elnökválasztás - Iohannis: az európai, modern, normális Románia győzött
Iohannis rámutatott: a Szociáldemokrata Párt (PSD) az utóbbi harminc év egyetlen elnökválasztásán sem szenvedett ilyen súlyos vereséget. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a jobboldal csak egy csatát nyert, a "háborút" csak akkor fogja megnyerni, ha a jövő évi önkormányzati és parlamenti választásokon ellenzékbe küldi a PSD-t.

Iohannis azt ígérte, hogy újabb ötéves mandátuma idején valamennyi román választópolgár elnöke lesz, azoké is, akik nem rá szavaztak, vagy távol maradtak az urnáktól. Leszögezte: nem a PSD választóival áll harcban, hanem, a PSD-vel, amely szerinte az utóbbi harminc évben - de leginkább utóbbi hároméves kormányzása idején - a legfőbb akadálya volt Románia fejlődésének.

Iohannis egykori pártja, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjeként indult újabb mandátumért az elnökválasztáson. A párt székházában tartott győzelmi beszédében - a PNL által néhány hete hivatalba lépett kisebbségi kormányára utalva - azt mondta: mindent megtesznek azért, hogy egy új
velemenyezd, 2019. november 24. vasárnap, 21:42
Képek, videók
A szociáldemokrácia és a
hollygergo
2009. február 07. szombat, 18:12
tanácstalanság.gif
zsokaoldala
2010. február 06. szombat, 16:59
igazsagugyi palota
chillik
2015. október 26. hétfő, 14:21
Igazságügyi-palota,Age n.j
farkas1945
2011. január 25. kedd, 19:20
Katarina Witt in Carmen
sanci81
2016. augusztus 17. szerda, 18:39
Katarina Witt,mükorcsolyá
farkas1945
2010. november 09. kedd, 13:09
katarina_1jobbbb.jpg
skorpiolilike
2010. szeptember 04. szombat, 06:37
12_Shanandi Katarina to J
charlotteani
2009. július 12. vasárnap, 12:51
katarina800.jpg
konoksag
2008. augusztus 25. hétfő, 06:11
Christine M T.jpg
kasperman
2016. március 06. vasárnap, 14:13
Lucie Christine naplója
sacimama
2016. január 13. szerda, 09:49
Yvonne és Christine Lerol
gigi55
2013. március 01. péntek, 18:42
Christine Lerolle.jpg
gigi55
2013. március 01. péntek, 18:35
Christine Lerolle kézimun
gigi55
2013. március 01. péntek, 18:35
Christine Falls, Mount. R
orsi1
2011. május 10. kedd, 17:51
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.