Belépés
2020. július 06. hétfő | 28. hét | 188. nap | 10:21 | Csaba
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Anne Frank árulója után kutatva újranyitja az aktákat egy volt amerikai szövetségi nyomozó
A The Guardian online kiadása szerint Vince Pankoke vezetésével 19 igazságügyi szakértő dolgozik a lezáratlan aktákon az elmúlt évtizedben kifejlesztett új nyomozási technológiák, többek között az óriási adatmennyiség feldolgozására alkalmas módszerek segítségével.

Az amszterdami Anne Frank Ház a kutatócsoport rendelkezésére bocsátotta az archívumát és üdvözölte a kezdeményezést.

Filmre veszik, hogy online követni lehessen, ahogy történészek, pszichológusok és volt rendőrnyomozók újra elemzik a bizonyítékokat. A kutatók már megnézték azt az előadást, amelyben színészekkel rekonstruálták a család letartóztatásának napját. Az FBI viselkedéstudományi részlegének egyik alapítója, Roger Depue elkezdte a korabeli tanúvallomások és interjúk elemzését.

Az Anne Frank Ház tavalyi tanulmánya arról szólt, hogy talán mégis véletlenül fedezték fel a bujkáló családot, nem áruló adta fel őket. Később azonban úgy ítélték, hogy erre nincs döntő bizonyíték.

Pankoke azonban a nemrég kutathatóvá tett, Amerikában tárolt dokumentumok között új információra bukkant, miközben a munkára felkészült.

A Sicherheitsdienst, vagyis a német biztonsági szolgálat ugyan precízen dokumentálta a letartóztatásokat, ám úgy vélték, a Frank-ügy minden irata elpusztult az 1944-es bombázások idején. Pankoke olyan, Amszterdamból származó dokumentumokat talált, amelyekről korábban azt mondták neki, hogy nem léteznek.

"Van, amelyik elázott vagy megégett, valamint német katonai nyelven írták őket, tehát eltart egy ideig az elemzésük. Találtunk olyan listákat, amelyeken elárult és letartóztatott zsidók szerepelnek, ezen kívül informátorok és Amszterdamban élő Gestapo-ügynökök listáit is. Mindet felvisszük az adatbázisba, hogy a feldolgozással fény derüljön az összefüggésekre" - mondta Pankoke.

"Nem akarok senkit bűnösnek kikiáltani, csak karrierem végén meg akarok oldani egy utolsó esetet. Az igazságnak nincs törvényes elévülési ideje" - tette hozzá magyarázatként.

A lezáratlan akták új vizsgálatát hivatalosan a hétvégén indították el: felhívást intéztek azokhoz, akiknek információjuk van a korabeli amszterdami Joordan kerülettel kapcsolatban, ahol egy csatornaparti raktár rejtett részében bujkált a Frank család két éven át, amíg 1944. augusztus 4-én meg nem találták őket.

A bujkálás alatt naplót író kislányt előbb a westerborki gyűjtőbe, majd az auschiwitzi koncentrációs táborba szállították, végül Bergen-Belsenben halt meg 15 évesen, tífuszban.

Otto Frank Auschwitzból hazatérve tudta meg, hogy egész családja, felesége és két kislánya , valamint a velük együtt bujkáló négy ember mind a haláltáborok áldozatai lettek.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. október 03. kedd, 13:03
Címkék: Anne Frank, Vince Pankoke, Anne Frank Ház, Roger Depue, Otto Frank Auschwitzból, volt amerikai,
Kommentek
Öt bemutatót tervez a Budapesti Operettszínház a jövő évadban
időszakban, és figyelemmel kísérték az online felületeiken közzétett tartalmakat. Azoknak a nézőknek is köszönetet mondott, akik nem igényelték vissza jegyeik, bérleteik árát. Mint hozzátette, bízik abban, hogy méltán nevezték A mosoly évadának a jövő szezont.

Elmondta: a tervek szerint az évadot a főpróbahéten abbahagyott La Mancha lovagja című produkcióval nyitnák szeptember közepén, majd az éppen bemutatott Tajtékos dalok című produkció előadássorozata folytatódik.

A Raktárszínházban az Anne Frank naplója című produkció és a vele együtt játszott A képfaragó című táncjáték látható majd, és pótolják a kistermekben elmaradt további előadásokat is. A nagyszínpadon elmaradt előadásokat nem minden esetben tudják pótolni, helyettük más produkciókat választhatnak a nézők.

Kálmán Imre Marica grófnő című operettjét október 23-án mutatják be a nagyszínpadon Bozsik Yvette rendezésében. A János vitéz című produkciót is színpadra állító művész elmondta: az foglalkoztatja mostanában, hogyan tudja a
velemenyezd, 2020. június 10. szerda, 20:03
Az auschwitzi múzeumba került az Eiss-archívum újabb része
A mentett zsidók útlevélfotóit is tartalmazó gyűjtemény egyes dokumentumai "szenzációszámba mennek" - áll a közleményben, mely szerint a napvilágra került 83 fényképen ott van "a lengyel Anne Frank", a mai Lengyelország déli részében fekvő Bedzinből származó Rutka Laskier is. A 14 évesen a holokauszt áldozatává lett lány 1943-ban három hónapon át vezetett naplóját 2006-ban adták ki.

Az útlevélfotók között van Menahem Begin volt izraeli kormányfő apjáé, Wolf Beginé is.

Az auschwitzi múzeum szóvivője szerint a gyűjteményt egy izraeli magánszemélytől szerezték meg két évig tartó tárgyalások eredményeképpen.

Az Eiss-archívum első részét Lengyelország már 2018-ban megszerezte, ebben egyebek mellett 15 hamis paraguayi útlevelet találtak, amely annak idején lehetővé tette a haláltáborba deportálás elkerülését.

Az Eiss-archívum egyik legfontosabb tárgyi bizonyítéka annak a tevékenységnek, amelyet a londoni lengyel emigráns kormányt a háború idején Svájcban képviselő Aleksander Lados berni
velemenyezd, 2020. március 23. hétfő, 18:32
Holocaust Memorial Day
prevenciós hét ,,beelőzött". Mindenesetre a gyerekek nagyon várják, többen kérték , hogy akkor legyen, amikor ők is itt lesznek. Többségük nem hallott a filmről s nem is látta.

Egyéb megemlékező eseményről nem tudok, s ahogy a facebook-on olvastam a környéken se volt, pedig nem egy község erősen érintett lenne.

Az emléknap kapcsán eszembe jutott, hogy egy éve ilyenkor a kollégiumban már a legnagyobb munkában voltunk, hisz Mosonmagyaróvárra szerveztük az amszterdami Anne Frank Ház Anne Frank - Történelem a mának c. vándorkiállítását. Nem lehet elfelejteni, hogy mekkora hatással volt a kollégistákra és a látogatókra. Végignézve a megnyitóról készült fotókat, elolvasva a sajtóanyagokat, ma is azt tudom mondani, hogy egyedülálló és példaértékű volt ez a rendezvényünk (is). Ezután még az 1956-os Művészeti Galériánk felállítása és megnyitása volt ilyen nagyságrendű.

Örülök, hogy van még erőm ilyen egyedi események szervezésére. Örülök, hogy vannak még ötleteim.
azenujsagom, 2020. január 28. kedd, 06:49
Összegzés helyett
Csak néhány dolgom 2019-ből:

Anne Frank - Történelem a mának c. kiállítás megrendezése Mosonmagyaróváron
Cser Zoltán posztumusz verseskötetének létrehozása és szerkesztése a facebook-on
Első Emlékhelyek Napja szervezése Mosonmagyaróváron a Gyásztéren
Mosonmagyaróvár 80 - A városegyesítés facebook oldalának létrehozása és szerkesztése
A 10 éve létrehozott Mosonmagyaróvár 1956 c. weboldal folyamatos szerkesztése
Újabb részek megírása az 1956-os online kiadvány sorozatomban
Az 1956-os Művészeti Galéria létrehozása és megnyitása
A Mindszenty életút tanulmányozása Baranyay Jusztin, a Mindszenty - per másodrendű vádlottja kapcsán.
A 30 éve szabadon emlékév sorozatom az interneten ( www.emlekhely1956-movar.egalnet.hu)
azenujsagom, 2019. december 28. szombat, 04:40
Facebookon kaptam
Szervusz Kedves Évi .
Nagyon szépen köszönöm , ma sajnos nem értem rá ide jőnni .
Szép estét , jó éjszakát kívánok sok szeretettel .
Puszillak .
"Egy ember olyankor is egyedül lehet , amikor sokan szeretik , ha senki sincs , akinek ő a legkedvesebb ."

Anne
eva6, 2019. október 06. vasárnap, 18:05
Emlékeztető februárból
2019. február 21-én a Mosonmagyaróvári Városi Televízió Hírháttér c. műsorának voltam a vendége, melyben az akkor rendezett Anne Frank - Történelem a mának c. kiállításunkról beszélgettem Medgyesi Katával.
A fél évvel később újra megnézett felvételben hiba nincs, viszont még időben érkező emlékeztető igen.
Anne Frank után a jövőbeni terveimről kérdezett a műsorvezető s válaszomban bizony fontos és mára már aktuálissá is váló két témát kell a 2019/2020-as tanév első félévére kidolgoznom.
Az egyik Moson és Magyaróvár egyesítésének 80. évfordulójához, a másik a 30 éve szabadon Emlékévhez kapcsolódik. Megvalósításuk: előadás, kiállítás, filmvetítés, várostörténeti séta, temetői megemlékezés, fotótárlat, cikk írás/megjelenés, stb ...
azenujsagom, 2019. augusztus 05. hétfő, 04:40
Egy kollégiumi nevelőtanár naplójából
Tárlat című kiállítóhelyét, melyre folyamatosan készültek és kerültek fel az alkotások egészen a karácsonyi ünnepségig.
2018. december
Az idei karácsonyi ünnepségünkre igazi közösségi összefogással készültünk. Rengeteg adományt kaptunk ismerősöktől, barátoktól. Így lett hosszú évek óta élő karácsonyfánk, díszeink, égősoraink, üdítő az ünnepi asztalra és a rászoruló kollégistáinknak élelmiszercsomag és pénzadomány is.

2019. január

Január hónapban kezdődött az amszterdami Anne Frank Ház magyar nyelvű vándorkiállításának szervezése, meghívók készítése, postázása, médiamegjelenések intézése, a diákok bevezetése, felkészítése az Anne Frank - Történelem a mának c. kiállításra. A Magyar Kultúra Napját idén a városi könyvtárban könyvbemutatóval, a Cselley házban pedig múzeumi bemutatóval ünnepeltük.

2019. február

A teljes február hónap az Anne Frank kiállításunk jegyében telt. A kiállítás Mosonmagyaróvárra szállítása, felállítása után a kollégium nyolc
azenujsagom, 2019. június 22. szombat, 04:52
Megemlékeztek Frankfurtban Anne Frank születésének 90. évfordulójáról
A bergen-belseni náci koncentrációs táborban 15 éves korában meghalt német zsidó lány születésének évfordulója alkalmából számos megemlékezést, felolvasást, tárlatvezetést, pódiumbeszélgetést és egyéb rendezvényt szerveztek, nemcsak Anne Frank Hessen tartományi szülővárosában, hanem országszerte több helyszínen.

A legnagyobb szabású a legfontosabb német nemzeti emlékhelyek között számon tartott frankfurti Szent Pál-templomban volt. Az esemény fő szónoka az ugyancsak 1929-ben született holokauszt-túlélő magyar filozófus, Heller Ágnes volt, aki a Hessischer Rundfunk tartományi közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint kiemelte, hogy az "etnikai nacionalizmus az Európát és az Európai Uniót fenyegető legnagyobb veszély". Hozzátette: "észre kell venni a veszélyt, ha el akarjuk hárítani".

Heller Ágnes - aki számos rokonát, köztük az édesapját veszítette el a vészkorszakban - arról is szólt, hogy Anne Frank naplója jelenné teszi a múltat. Mint mondta, amikor először olvasta a munkát, úgy
velemenyezd, 2019. június 12. szerda, 22:19
Képek, videók
Anne_Frank.jpg
sarkadykati
2013. január 26. szombat, 11:11
midway-amerikai nehézbomb
agica2004
2018. szeptember 05. szerda, 20:32
béka- d.amerikai varangy.
agica2004
2018. szeptember 03. hétfő, 14:22
béka-d-amerikai varangy.j
agica2004
2018. szeptember 03. hétfő, 14:20
Elvis -amerikai foci.jpg
agica2004
2018. március 01. csütörtök, 23:14
Sh Ch Freebreeze Amerikai
charlotteani
2018. február 25. vasárnap, 23:06
sugárhajtású amerikai.jpg
agica2004
2018. február 25. vasárnap, 22:04
FOUR SEASONS Amerikai Coc
charlotteani
2018. február 12. hétfő, 01:33
Egy amerikai leányhoz 01.
chillik
2017. október 08. vasárnap, 04:28
Egy amerikai leányhoz 02.
chillik
2017. október 08. vasárnap, 04:28
Egy amerikai leányhoz 03.
chillik
2017. október 08. vasárnap, 04:28
Egy amerikai leányhoz 04.
chillik
2017. október 08. vasárnap, 04:27
amerikai palacsinta
taltos1
2017. szeptember 13. szerda, 23:12
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.