Belépés
2019. augusztus 21. szerda | 34. hét | 233. nap | 22:15 | Sámuel, Hajna
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Anne Frank árulója után kutatva újranyitja az aktákat egy volt amerikai szövetségi nyomozó
A The Guardian online kiadása szerint Vince Pankoke vezetésével 19 igazságügyi szakértő dolgozik a lezáratlan aktákon az elmúlt évtizedben kifejlesztett új nyomozási technológiák, többek között az óriási adatmennyiség feldolgozására alkalmas módszerek segítségével.

Az amszterdami Anne Frank Ház a kutatócsoport rendelkezésére bocsátotta az archívumát és üdvözölte a kezdeményezést.

Filmre veszik, hogy online követni lehessen, ahogy történészek, pszichológusok és volt rendőrnyomozók újra elemzik a bizonyítékokat. A kutatók már megnézték azt az előadást, amelyben színészekkel rekonstruálták a család letartóztatásának napját. Az FBI viselkedéstudományi részlegének egyik alapítója, Roger Depue elkezdte a korabeli tanúvallomások és interjúk elemzését.

Az Anne Frank Ház tavalyi tanulmánya arról szólt, hogy talán mégis véletlenül fedezték fel a bujkáló családot, nem áruló adta fel őket. Később azonban úgy ítélték, hogy erre nincs döntő bizonyíték.

Pankoke azonban a nemrég kutathatóvá tett, Amerikában tárolt dokumentumok között új információra bukkant, miközben a munkára felkészült.

A Sicherheitsdienst, vagyis a német biztonsági szolgálat ugyan precízen dokumentálta a letartóztatásokat, ám úgy vélték, a Frank-ügy minden irata elpusztult az 1944-es bombázások idején. Pankoke olyan, Amszterdamból származó dokumentumokat talált, amelyekről korábban azt mondták neki, hogy nem léteznek.

"Van, amelyik elázott vagy megégett, valamint német katonai nyelven írták őket, tehát eltart egy ideig az elemzésük. Találtunk olyan listákat, amelyeken elárult és letartóztatott zsidók szerepelnek, ezen kívül informátorok és Amszterdamban élő Gestapo-ügynökök listáit is. Mindet felvisszük az adatbázisba, hogy a feldolgozással fény derüljön az összefüggésekre" - mondta Pankoke.

"Nem akarok senkit bűnösnek kikiáltani, csak karrierem végén meg akarok oldani egy utolsó esetet. Az igazságnak nincs törvényes elévülési ideje" - tette hozzá magyarázatként.

A lezáratlan akták új vizsgálatát hivatalosan a hétvégén indították el: felhívást intéztek azokhoz, akiknek információjuk van a korabeli amszterdami Joordan kerülettel kapcsolatban, ahol egy csatornaparti raktár rejtett részében bujkált a Frank család két éven át, amíg 1944. augusztus 4-én meg nem találták őket.

A bujkálás alatt naplót író kislányt előbb a westerborki gyűjtőbe, majd az auschiwitzi koncentrációs táborba szállították, végül Bergen-Belsenben halt meg 15 évesen, tífuszban.

Otto Frank Auschwitzból hazatérve tudta meg, hogy egész családja, felesége és két kislánya , valamint a velük együtt bujkáló négy ember mind a haláltáborok áldozatai lettek.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. október 03. kedd, 13:03
Címkék: Anne Frank, Vince Pankoke, Anne Frank Ház, Roger Depue, Otto Frank Auschwitzból, volt amerikai,
Kommentek
Egy kollégiumi nevelőtanár naplójából
Tárlat című kiállítóhelyét, melyre folyamatosan készültek és kerültek fel az alkotások egészen a karácsonyi ünnepségig.
2018. december
Az idei karácsonyi ünnepségünkre igazi közösségi összefogással készültünk. Rengeteg adományt kaptunk ismerősöktől, barátoktól. Így lett hosszú évek óta élő karácsonyfánk, díszeink, égősoraink, üdítő az ünnepi asztalra és a rászoruló kollégistáinknak élelmiszercsomag és pénzadomány is.

2019. január

Január hónapban kezdődött az amszterdami Anne Frank Ház magyar nyelvű vándorkiállításának szervezése, meghívók készítése, postázása, médiamegjelenések intézése, a diákok bevezetése, felkészítése az Anne Frank - Történelem a mának c. kiállításra. A Magyar Kultúra Napját idén a városi könyvtárban könyvbemutatóval, a Cselley házban pedig múzeumi bemutatóval ünnepeltük.

2019. február

A teljes február hónap az Anne Frank kiállításunk jegyében telt. A kiállítás Mosonmagyaróvárra szállítása, felállítása után a kollégium nyolc
azenujsagom, 2019. június 22. szombat, 04:52
Megemlékeztek Frankfurtban Anne Frank születésének 90. évfordulójáról
A bergen-belseni náci koncentrációs táborban 15 éves korában meghalt német zsidó lány születésének évfordulója alkalmából számos megemlékezést, felolvasást, tárlatvezetést, pódiumbeszélgetést és egyéb rendezvényt szerveztek, nemcsak Anne Frank Hessen tartományi szülővárosában, hanem országszerte több helyszínen.

A legnagyobb szabású a legfontosabb német nemzeti emlékhelyek között számon tartott frankfurti Szent Pál-templomban volt. Az esemény fő szónoka az ugyancsak 1929-ben született holokauszt-túlélő magyar filozófus, Heller Ágnes volt, aki a Hessischer Rundfunk tartományi közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint kiemelte, hogy az "etnikai nacionalizmus az Európát és az Európai Uniót fenyegető legnagyobb veszély". Hozzátette: "észre kell venni a veszélyt, ha el akarjuk hárítani".

Heller Ágnes - aki számos rokonát, köztük az édesapját veszítette el a vészkorszakban - arról is szólt, hogy Anne Frank naplója jelenné teszi a múltat. Mint mondta, amikor először olvasta a munkát, úgy
velemenyezd, 2019. június 12. szerda, 22:19
Május 11-re készülünk
Már csak néhány nap és itt az Emlékhelyek Napja.
Május 11. szombat.
A mosonmagyaróvári Gyásztér, az 1956.október 26-i sortűz helyszíne történelmi emlékhely, így tartható aznap ott is rendezvény.
Lesznek is szabadtéri előadások, bemutatók. Versek, visszaemlékezések.

Már megjelent a program a Mosonvármegyében, a megyei önkormányzat weboldalán, az infomovar és a duoinfomovar weboldalán. Van ahova el se küldtem megjelenésre, úgyse teszik fel. Azok még az Anne Frank kiállításunkat se jelentették meg, úgyhogy ilyenekkel nem bajlódom. Viszont elvártam volna a Lajta Presstől, de a keddi megjelenésük napján semmi nem volt az Emlékhelyek Napjáról! Ma (szerda) jelenik meg a Kisalföld megyei napilap Légyott! rovata. Abba is elküldtem. Hát kíváncsi vagyok benne lesz-e! Főleg úgy, hogy a fertődi, nagycenki emlékhely napos programokat már a május 6-ai számban megjelentették. Aztán még lesz a HÍR14 Mosonvármegye. Az most annyira későn jelenik meg a rendezvényhez képest, hogy abból nem igen fognak
azenujsagom, 2019. május 08. szerda, 04:52
Csoportos látogatók még az utolsó napon is
02.28. Utolsó napja az Anne Frank kiállításunknak a kollégiumban,de még mára is van csoportos bejelentkezésünk rá. Természetesen azonban bárki bejöhet reggel 8-tól-este 20-ig. Gulyás Lajos Kollégium, Gorkij u.3. Abszolút látogatott volt a kiállítás. Az eltelt négy hét alatt mintegy ötszázan tekintették meg. Több iskola, mint nem, egyesületek, családok, barátok, egyének. Ugyanakkor szomorú vagyok a sok hárítás, kifogás keresés, magyarázkodás, és hát a nyilvánvaló elutasítások miatt. Nem kell itt politikai magasságokba repülni. A földön nagyobb a probléma.
azenujsagom, 2019. február 28. csütörtök, 03:36
Kedd.szerda,csütörtök
Ez az utolsó három napunk az Anne Frank - Történelem a mának c. kiállításból.
Nagyon a szívünkhöz nőtt. Rengetegen megnézték, sok-sok szép bejegyzést írtak a vendégkönyvünkbe. A kollégisták örömmel tartották a tárlatvezetéseket. Zárásként, pénteken még megjelenik egy írás a HÍR 14 Mosonvármegyében róla, aztán lebontjuk és utána már viszik is a következő kiállítóhelyre. Az Anne Frank Ház felé kell majd írni egy beszámolót. Vagy egy lap, vagy egy kiadvány. Még nem döntöttem el.
azenujsagom, 2019. február 26. kedd, 06:26
Felháborodást keltett Horvátországban Anne Frank naplójának kivétele az iskolai programból
"Anne Frank naplója lekerült az iskolai olvasmányok listájáról. Nem tudjuk miért, de azt tudjuk, hogy ez a mű nagyon fontos ahhoz, hogy megértsük, meddig mehet el az emberi gonoszság egy sötét korszakban" - olvasható az interneten indított petícióban. A kezdeményezők úgy vélték: a holokauszt olyan téma, amelyet nem lehet mellőzni a horvát irodalmi oktatásban.

Anne Frank zsidó tinédzser 1942 és 1944 között vezetett naplót a hitleri megszállás alatt álló Amszterdamban. Bujkáló családjával együtt felfedezték és deportálták, nem sokkal tizenhatodik születésnapja előtt a bergen-belsen-i koncentrációs táborban vesztette életét.

Horvátországot azért is érinti érzékenyen a téma, mert a második világháborúban kikiáltott Független Horvát Államban (NDH) a horvátok is követtek el háborús bűncselekményeket. Az usztasa mozgalom egyike volt azoknak a szörnyű rendszereknek, amely együttműködött a nácikkal több tízezer zsidó, szerb és roma megsemmisítésben. A jasenovaci komplexumban, amelyet horvát
velemenyezd, 2019. február 14. csütörtök, 19:22
Hírességek kedvenc regényei
Song of Solomon

Robert Pattinson - Charles Baudelair: Les Fleurs du Mal

Adrian Paul - Anne Rice: Interview with the Vampire

Natalie Portman - Anne Frank naplója

Julia Roberts - William Faulkner: Of The Wild Palms

Joanne Rowling - Jane Austen: Emma

Wayne Rooney - Joanne Rowling: Harry Potter
schuro, 2018. július 27. péntek, 08:21
Képek, videók
Anne_Frank.jpg
sarkadykati
2013. január 26. szombat, 11:11
midway-amerikai nehézbomb
agica2004
2018. szeptember 05. szerda, 20:32
béka- d.amerikai varangy.
agica2004
2018. szeptember 03. hétfő, 14:22
béka-d-amerikai varangy.j
agica2004
2018. szeptember 03. hétfő, 14:20
Elvis -amerikai foci.jpg
agica2004
2018. március 01. csütörtök, 23:14
Sh Ch Freebreeze Amerikai
charlotteani
2018. február 25. vasárnap, 23:06
sugárhajtású amerikai.jpg
agica2004
2018. február 25. vasárnap, 22:04
FOUR SEASONS Amerikai Coc
charlotteani
2018. február 12. hétfő, 01:33
Egy amerikai leányhoz 01.
chillik
2017. október 08. vasárnap, 04:28
Egy amerikai leányhoz 02.
chillik
2017. október 08. vasárnap, 04:28
Egy amerikai leányhoz 03.
chillik
2017. október 08. vasárnap, 04:28
Egy amerikai leányhoz 04.
chillik
2017. október 08. vasárnap, 04:27
amerikai palacsinta
taltos1
2017. szeptember 13. szerda, 23:12
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.