Belépés
2019. május 27. hétfő | 22. hét | 147. nap | 07:22 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szili Katalin: közösségeink szülőföldön maradása az egyik legfontosabb korparancs
A dél-baranyai község református templomában megtartott eseményen Szili Katalin azt mondta: a kérdés az, hogy meg tudjuk-e tartani a kozmopolitává váló, globális világban azokat a sajátosságokat, amelyek csak a mieink, így hagyományainkat, kultúránkat, nyelvünket, illetve azt a sokszínűséget, amit Európa nemzetei, népei, közösségei jelentenek.

Pontosan ezt teszi fesztivált szervező Fontos Vagy Nekünk Egyesület, amikor hat évvel ezelőtt létrejött - emelte ki. A politikus az eseménysorozatot méltatva elmondta, ma már mondhatjuk azt, hogy a Drávaszögi Magyarok Fesztiválja hagyomány, ahol külső- és belső Drávaszög közösségei, hagyományőrzői, népcsoportjai találkoznak. Jó példa, amit a fesztivál képvisel, ugyanis ebben a feloldódó és kozmopolita világban kezd minden egyformává válni - tette hozzá.

A miniszterelnöki megbízott egyúttal megköszönte azt a kiállást, amelyet horvát politikusok tettek Magyarországért, "hogy támogattak bennünket abban a közdelemben, amit azért folytatunk, hogy a szuverenitásunk és saját közösségeink hagyományai, identitása távlatosan megmaradjanak" - fogalmazott.

Szili Katalin beszéde zárásként szólt a jó szomszédként való együttélés és a magyarországi horvát nemzetiség "ugyanezen" törekvései támogatásának fontosságáról.

A Drávaszögi Magyarok Fesztiválját ötödik alkalommal rendezik meg szeptember 14. és 29. között a Baranya megyei Siklóson és több környékbeli kistelepülésen. A kezdeményezés színes programokat nyújt a Drávaszögben található magyarországi és horvátországi települések magyar kulturális hagyományaiból.

A pénteki nyitónapon Nagytótfalu református templomában Zentai Tünde néprajzkutató tart előadást Drávaszög örök értékei címmel. Kora este Siklóson a Dolce hegedűegyüttes ad koncertet. A fesztivál zárónapján a Kormorán együttes lép fel a Drávaszabolcson.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. szeptember 14. péntek, 18:12
Címkék: Szili Katalin, Fontos Vagy Nekünk Egyesület, Drávaszögi Magyarok Fesztiválja, Drávaszögi Magyarok Fesztiválját, Zentai Tünde, egyik legfontosabb,
Kommentek
Şedinţa delegaţilor PPMT- Tőkés: este nevoie de unificarea forţelor naţionale
sfătuit pe delegaţi să nu se lase cuprinşi de "un activism înflăcărat" sau de "frustrarea provenită din neputinţă" şi "fără a fi capabili de autocritică, să dea vina pentru toate pe preşedintele care se află la final de mandat". Acesta consideră: este atrăgătoare schimbare, înnoirea, enunţul "întinerire", dar nu trebuie schimbată direcţia politică a partidului. În sine întinerirea nu poate duce la rezultate, ci doar alături de valori adăugate, a formulat Tőkés.

Însărcinatul Prim-Ministrului Ungariei, Katalin Szili, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului Ungariei, Zsolt Németh şi secretarul ungar de stat responsabil de politicile naţionale, Árpád János Potápi au trimis şi ei delegaţilor salutul lor.Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Balázs Izsák s-a folosit de discursul de salut pentru a-i ruga pe László Tőkés şi pe Zsolt Szilágyi să meargă împreună la preşedintele Comisiei Regiunilor UE şi să îl informeze cu privire la iniţiativa cetăţenească europeană referitoare la
velemenyezd, 2019. március 23. szombat, 17:32
EMNP-küldöttgyűlés - Tőkés: a nemzeti erők egyesítésére van szükség
alkotva induljon az európai parlamenti választásokon.

Tőkés László óva intette a küldötteket attól, hogy elragadja őket a "mozgalmi hév" vagy a "tehetetlenségből fakadó frusztráció" és "önkritikára képtelenül mindenért a leköszönő elnökséget hibáztatnák". Úgy vélte: tetszetős a változás a megújulás, a fiatalítás jelszava, de a párt politikai irányvonalán nincs mit változtatni. A fiatalítás önmagában nem, csak többletértékekkel együtt vezethet eredményre - fogalmazott.

A küldöttgyűlésre Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is üzenetet küldött. Mindannyian méltatták az EMNP szerepét a magyar nemzetpolitikában.

Izsák Balázs SZNT-elnök arra használta fel a köszöntést, hogy felkérje Tőkés Lászlót és Szilágyi Zsoltot, tegyenek közösen látogatást az EU Régiók Bizottsága elnökénél, és tájékoztassák a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésről.

Mezei János, a
velemenyezd, 2019. március 23. szombat, 16:12
Szili Katalin Washingtonban: napjainkban különösen fontos a nemzeti elkötelezettség
Hogy hazudik és milyen gátlástalan. Soha ennyire nem utálta magyar ember a saját fajtáját, a politika szét szaggatott családokat, barátokat, testvéreket. Ki merné ezt tagadni? Szili Katalin áruló. Rá aztán igaz Horacius mondása.
velemenyezd, 2019. március 18. hétfő, 19:00
Szili Katalin Washingtonban: napjainkban különösen fontos a nemzeti elkötelezettség
Szili Katalin felidézte az 1848-as forradalom és szabadságharc 12 pontját. Úgy fogalmazott: "E követelések közül ma is nagyon fontos, hogy legyen béke, szabadság és egyetértés". Kiemelte: "2010 után sikerült megteremtenünk a békét magyar és magyar között". A szabadsághoz pedig hozzátartozik az állampolgársághoz társuló szavazati jog is, és ezzel az idén az európai választásokon az amerikai magyarság is élhet - tette hozzá.

A miniszterelnöki biztos kifejtette: "Európa ma azzal küzd, vajon képes lesz-e megőrizni keresztény jellegét a jövőnek, vagy az illegális bevándorlás nyomán felhígulnak társadalmai". Hozzáfűzte: a kontinensen még mindig vannak olyan közösségek, amelyek európai egyesült államokban gondolkodnak ahelyett, hogy a nemzetek Európáját építenék, ahol mindenki megőrizheti saját identitását, szuverenitását. A szuverenitás megőrzését Szili Katalin napjaink egyik legfontosabb kérdésének nevezte Európában. "Mi azt szeretnénk, ha a Kárpát-medencében a jövőben is beszélnének magyarul, és a
velemenyezd, 2019. március 17. vasárnap, 08:41
Oficial ungar: ONG-urile au rolul de a servi interesele naţionale
Katalin Szili a subliniat că trebuie fortificaţi nu cei care lucrează împotriva naţiunii, pentru Statele Unite ale Europei, ci cei care doresc o Europă a naţiunilor. ONG-urile trebuie să servească interesele naţionale şi binele public - a subliniat oficialul ungar.

Europa se poate redefini în această lume globală atunci când diversitatea sa se va manifesta prin intermediul naţiunilor care au trăit în această parte a lumii ca popoare autohtone - a arătat Szili. În Europa, ei nu sunt imigranţi şi nu sunt migranţi, ei doresc să se înmulţească şi să prospere în propria lor ţară natală - a adăugat Szili.

Oficialul ungar a mai subliniat că Uniunea Europeană nu se ocupă de problemele care afectează minorităţile naţionale autohtone, considerând asta o problemă de competenţă naţională.De multe ori este mult mai tolerant şi prietenos cu minorităţile imigrante, decât cu minorităţile autohtone - a punctat Szili. Ca exemplu a menţionat că Europa tace în privinţa restrângerii drepturilor maghiarilor din
velemenyezd, 2019. március 01. péntek, 12:11
Szili Katalin: a civil szervezetek feladata a nemzeti érdekek szolgálata
Szili Katalin kiemelte: nem azokat kell erősíteni, akik a nemzet ellen, az Európai Egyesült Államokért dolgoznak, hanem azokat, akik a nemzetek Európájáról gondolkodnak. A civil szervezeteknek a magyar nemzeti érdeket és az ehhez tartozó közjó szolgálatát kell megvalósítaniuk - hangsúlyozta.

Európa akkor tudja újra definiálni magát ebben a globális világban, ha a sokszínűségét azok a nemzetek jelenítik meg, amelyek őshonos népként e terülen éltek, élnek - mutatott rá a miniszterelnöki megbízott. Ők nem bevándorlók, migránsok Európában, saját szülőföldjükön szeretnének gyarapodni, boldogulni - tette hozzá.

Kitért arra, hogy az Európai Unió az őshonos kisebbségeket érintő kérdésekkel nem foglalkozik, nemzeti hatáskörbe tartozónak minősíti azt. A bevándorló kisebbségekkel sokszor jóval elfogadóbb, barátságosabb, mint az őshonos kisebbségekkel - mutatott rá. Példaként említette, hogy Európa hallgat a kárpátaljai magyarságot érinti jogszűkítések esetében, vagy a Benes-dekrétumok múlt évi
velemenyezd, 2019. március 01. péntek, 10:22
A vajdasági, a kárpátaljai és az erdélyi magyarok helyzetéről tárgyalt a KMKF munkacsoportja
Zsigmond Barna Pál közölte, a vajdasági magyarok helyzetéről Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke számolt be, és ismertette a szervezet tavaly ősszel megválasztott új vezetőségének terveit is. Hajnal Jenő elmondása szerint az utóbbi időben javult a vajdasági magyarok helyzete, Szerbia tehát jó példa arra, hogy ha sikerül rendezni két ország között a kapcsolatokat, akkor az az ottani magyar közösségnek mennyire jó.

A munkacsoport társelnökének beszámolója szerint Szili Katalin miniszterelnöki megbízott vezette fel a Kárpát-medencei autonómia-törekvésekről szóló napirendi pontot, ezen belül is Kárpátaljáról és Erdélyről esett a legtöbb szó, mivel Ukrajnában és Romániában a szerzett jogokat is visszaveszi a hatalom. A tanács szerint az autonómia biztosíthatná hosszútávon az ottani magyarok megmaradását - tette hozzá.

Végül beszéltek az őshonos kisebbségek jogairól szóló európai polgári kezdeményezésről is, ebben a témában Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN)
velemenyezd, 2019. február 27. szerda, 14:11
Szili: dorim să ne decidem singuri viaţa, la care am fost obligaţi, de o sută de ani
Însărcinatul prim-ministrului Ungariei a vorbit pe această temă în deschiderea unei conferinţe de centenar organizată la Timişoara de către Consiliul Autonomiei din Bazinul Carpatic (KMAT). În cadrul conferinţei, mai mulţi istorici au susţinut prelegeri despre evenimentele petrecute în urmă cu o sută de ani în Banat.

Subliniind importanţa conferinţei, Katalin Szili a spus: "dacă ne înţelegem trecutul, busola noastră va arăta direcţia bună spre viitor".Însărcinatul prim-ministrului a anunţat: precum în trecut, şi în prezent putem spune că maghiarilor trebuie asigurată autonomia, în condiţii europene, la fel cum este posibil oriunde altundeva în Europa. Aceasta a adăugat: exprimarea acesteia nu este motiv ca maghiarii să fie etichetaţi că, pe criterii etnice, doresc autonomia cu scopul ruperii de statul în care trăiesc. Szili a spus: nu a fost vorba niciodată despre aşa ceva în cadrul discuţiilor avute la masa rotundă înfiinţată în acest scop.

"Noi dorim să decidem despre propria noastră viaţă,
velemenyezd, 2019. február 08. péntek, 19:31
Képek, videók
Szili Katalin munkában -i
agica2004
2015. július 07. kedd, 17:03
szili-katalin-orszaggy ule
agica2004
2015. július 07. kedd, 17:02
Szili Katalin.jpg
agica2004
2015. március 09. hétfő, 16:12
Szili Katalin koszorűz
kmmmarika
2009. október 25. vasárnap, 15:07
Szili Katalin kezdte a sz
maroka
2007. december 16. vasárnap, 19:11
Közösséget keress
sacimama
2014. június 21. szombat, 10:14
Civil Közösségek Háza009_
mfmm
2007. szeptember 19. szerda, 08:09
Civil Közösségek Háza008_
mfmm
2007. szeptember 19. szerda, 08:09
Civil Közösségek Háza007_
mfmm
2007. szeptember 19. szerda, 08:04
Civil Közösségek háza003_
mfmm
2007. szeptember 19. szerda, 08:04
Civil Közösségek Háza002_
mfmm
2007. szeptember 19. szerda, 08:04
Civil Közösségek Háza001_
mfmm
2007. szeptember 19. szerda, 08:03
Közösségek Háza -1
magdaseppa
2007. augusztus 07. kedd, 15:05
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.