Belépés
2018. november 19. hétfő | 47. hét | 323. nap | 04:07 | Erzsébet
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szili Katalin: közösségeink szülőföldön maradása az egyik legfontosabb korparancs
A dél-baranyai község református templomában megtartott eseményen Szili Katalin azt mondta: a kérdés az, hogy meg tudjuk-e tartani a kozmopolitává váló, globális világban azokat a sajátosságokat, amelyek csak a mieink, így hagyományainkat, kultúránkat, nyelvünket, illetve azt a sokszínűséget, amit Európa nemzetei, népei, közösségei jelentenek.

Pontosan ezt teszi fesztivált szervező Fontos Vagy Nekünk Egyesület, amikor hat évvel ezelőtt létrejött - emelte ki. A politikus az eseménysorozatot méltatva elmondta, ma már mondhatjuk azt, hogy a Drávaszögi Magyarok Fesztiválja hagyomány, ahol külső- és belső Drávaszög közösségei, hagyományőrzői, népcsoportjai találkoznak. Jó példa, amit a fesztivál képvisel, ugyanis ebben a feloldódó és kozmopolita világban kezd minden egyformává válni - tette hozzá.

A miniszterelnöki megbízott egyúttal megköszönte azt a kiállást, amelyet horvát politikusok tettek Magyarországért, "hogy támogattak bennünket abban a közdelemben, amit azért folytatunk, hogy a szuverenitásunk és saját közösségeink hagyományai, identitása távlatosan megmaradjanak" - fogalmazott.

Szili Katalin beszéde zárásként szólt a jó szomszédként való együttélés és a magyarországi horvát nemzetiség "ugyanezen" törekvései támogatásának fontosságáról.

A Drávaszögi Magyarok Fesztiválját ötödik alkalommal rendezik meg szeptember 14. és 29. között a Baranya megyei Siklóson és több környékbeli kistelepülésen. A kezdeményezés színes programokat nyújt a Drávaszögben található magyarországi és horvátországi települések magyar kulturális hagyományaiból.

A pénteki nyitónapon Nagytótfalu református templomában Zentai Tünde néprajzkutató tart előadást Drávaszög örök értékei címmel. Kora este Siklóson a Dolce hegedűegyüttes ad koncertet. A fesztivál zárónapján a Kormorán együttes lép fel a Drávaszabolcson.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. szeptember 14. péntek, 18:12
Címkék: Szili Katalin, Fontos Vagy Nekünk Egyesület, Drávaszögi Magyarok Fesztiválja, Drávaszögi Magyarok Fesztiválját, Zentai Tünde, egyik legfontosabb,
Kommentek
Două organizaţii maghiare reiterează nevoia de autonomie a maghiarilor
Mondial.

Preşedintele CNS consideră că secuimea dornică de autodeterminare internă ar putea ajunge la finalul unei lupte europene de cinci ani în procesul de înregistrare a iniţiativei cetăţeneşti europene privind regiunile naţionale. Acesta a adăugat: CNS este pregătită - în cazul unei sentinţe favorabile - să se aşeze în fruntea campaniei de strângere a un milion de semnături în Europa. Balázs Izsák a anunţat că CNS este pregătit să pună Europa în mişcare pentru Ţinutul Secuiesc.

În cuvântarea sa, Katalin Szili, însărcinatul prim-ministrului Ungariei, a dat din nou asigurări că Budapesta susţine strădaniile de autonomie ale maghiarilor din Transilvania. Aceasta este de părere că acele soluţii legislative care în alte părţi ale Europei sunt fireşti, se cuvin şi maghiarilor din Transilvania şi Ţinutul Secuiesc.

Katalin Szili a solicitat clasei politice româneşti să creeze posibilitatea de a dialoga măcar pe tema autonomiei. "La ce e bună democraţia, în care există libertate, dar o comunitate
velemenyezd, 2018. október 27. szombat, 20:12
Az EMNT és az SZNT együttes ülésen erősítette meg az erdélyi magyarság és a székelység autonómiaigényét
elvet azonban az első világháború után a magyarokra nem érvényesítették.

Az SZNT elnöke szerint a belső önrendelkezésre törekvő székelység egy ötéves európai küzdelemnek érhet a végére a nemzeti régiókra vonatkozó európai polgári kezdeményezés brüsszeli bejegyzéséért folytatott perben. Hozzátette: az SZNT készen áll arra, hogy - kedvező ítélet esetén - élére álljon az egymillió európai aláírás összegyűjtésének. Izsák Balázs kijelentette: az SZNT kész megmozgatni Székelyföldért Európát.

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott felszólalásában ismét Magyarország támogatásáról biztosította az erdélyi magyar autonómiatörekvéseket. Úgy vélte: azok a jogi megoldások, amelyek Európában máshol természetesek, megilletik az erdélyi, székelyföldi magyarokat is.

Arra kérte a román politikai osztályt, hogy tegyék lehetővé legalább a párbeszédet az autonómiáról. "Mit ér az a demokrácia, amelyben szabadság van, de egy közösség nem használhatja a saját zászlaját, saját szimbólumait?" - tette fel a
velemenyezd, 2018. október 27. szombat, 19:02
Katalin Szili: Nevoia de autonomie şi de solidaritate sunt neştirbite în Ţinutul Secuiesc
Aceasta a spus că în ultimele zile a participat la discuţii de podium şi evenimente în Baraolt, Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc şi a vorbit nu doar cu politicieni, ci şi cu foarte multe persoane din afara spectrului politic.

"Autonomia este pentru toţi partenerii mei de discuţie o nevoie, iar aceştia au spus şi că pentru atingerea acestui scop trebuie lăsate de o parte bătăliile politice zilnice dintre maghiari şi nevoia de autonomie trebuie reprezentată în mod unitar" - a formulat însărcinatul prim-ministrului. Aceasta a adăugat: la forumuri mai mulţi au spus că poate ar trebui actualizate proiectele privind autonomia.

În opinia lui Szili, una dintre propuneri a fost ca în timp ce chestiunea autonomiei este lăsată în aşteptare, trebuie profitat de alte posibilităţi legislative, care să îmbunătăţească situaţia maghiarilor din Transilvania. Însărcinatul prim-ministrului a amintit aici Codul administrativ, aflat acum la Curtea Constituţională a României şi care aşteaptă să fie promulgat,
velemenyezd, 2018. október 27. szombat, 13:11
Szili Katalin: Székelyföldön töretlen az autonómia és az összefogás iránti igény
pódiumbeszélgetéseken, rendezvényeken, és nemcsak politikusokkal, hanem nagyon sok politikán kívüli emberrel is beszélt.

"Az autonómia valamennyi beszélgetőpartnerem részéről igényként merült fel, és azt is megfogalmazták, hogy e cél érdekében félre kell tenni a napi pártpolitikai csatározásokat, és együttesen kell az igényt képviselni" - fogalmazott a miniszterelnöki megbízott. Azt is hozzátette: a fórumokon többen is felvetették: lehet, hogy aktualizálni kellene az autonómiatervezeteket.

Szili Katalin szerint az is javaslatként hangzott el, hogy míg az autonómia kérdése nyugvópontra kerül, más törvényi lehetőségeket is meg kell ragadni azért, hogy az erdélyi magyarság helyzete javuljon. A miniszterelnöki megbízott a jelenleg alkotmányossági felülvizsgálaton levő, kihirdetésre váró közigazgatási törvénykönyv adta lehetőségeket, valamint a román parlamentben 13 éve elakadt kisebbségi törvénytervezetet említette. Utóbbival kapcsolatban fontosnak tartja, hogy az erdélyi magyar pártoknak legyenek
velemenyezd, 2018. október 27. szombat, 12:31
Katalin Szili: În UE astrele sunt aliniate prielnic chestiunii minorităţilor
privire la acest proiect, Szili a spus că include acele standarde minime, ce ar trebuie garantate minorităţilor.

Printre evoluţiile pozitive, însărcinatul prim-ministrului a amintit şi faptul că se aşteaptă la un rezultat favorabil de la Curtea Europeană de Justiţie a UE în ceea ce priveşte iniţiativa cetăţenească a Consiliului Naţional Secuiesc privind regiunile naţionale. Aceasta speră ca şi pe această temă să înceapă în curând campania de strângere a un milion de semnături de susţinere.

Katalin Szili şi-a exprimat şi speranţa ca după alegerile europarlamentare de anul viitor să rezulte un Parlament European şi o Comisie Europeană (CE) care va sprijini procesul de reglementare.

Însărcinatul a spus: la forumul de la Baraolt a comentat şi afirmaţia preşedintelui CE, Jean-Claude Juncker, care a spus că centenariul unirii Transilvaniei cu România nu este doar o sărbătoare românească, ci şi una europeană. Szili crede că Jucker "suferă de o amnezie specială". Nu îşi aduce aminte de cele întâmplate
velemenyezd, 2018. október 25. csütörtök, 20:12
Szili: a csillagok szerencsés együttállása van az EU-ban a kisebbségek ügyében
A miniszterelnöki megbízott a székelyföldi Baróton beszélt erről csütörtökön az Autonómia vagy megalkuvás című pódiumbeszélgetésen, amelyre Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő, a Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki szervezetének elnöke hívta meg.

Szili Katalin az esemény után az MTI-nek elmondta: egyfelől az őshonos európai nemzeti kisebbségek Minority SafePack nevű polgári kezdeményezése kényszeríti az Európai Uniót, hogy foglalkozzon a kisebbségek kérdésével. Ezt a folyamatot erősíti azonban az a határozat, amelyet Csáky Pál felvidéki képviselő javaslatára fogadott el februárban az Európai Parlament (EP) az őshonos nemzeti kisebbségek védelméről, valamint az a határozattervezet, amelyet ugyanebben a témában a szintén felvidéki Nagy József terjesztett be, és amelyről november 13-án szavaz az EP plenáris ülése. Utóbbi tervezetről Szili Katalin elmondta, hogy azokat a minimális jogokat rögzíti, amelyeket a kisebbségek számára biztosítani kell.

A miniszterelnöki megbízott a pozitív
velemenyezd, 2018. október 25. csütörtök, 19:52
Organizaţiile politice maghiare din România solicită ONU să ceară socoteală de la Ucraina privind drepturile mi
Reprezentanţii Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), ai Partidului Civic Maghiar (PCM), respectiv ai Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) şi ai Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) s-au întrunit, miercuri, la Cluj-Napoca, la iniţiativa însărcinatului premierului ungar pentru activitatea de mediere, Katalin Szili.

În comunicatul transmis agenţiei ungare de presă MTI, pe ordinea de zi a dezbaterii s-au aflat acele reglementări ale noului Cod administrativ, care au efecte asupra minorităţilor, respectiv actualizarea proiectului Legii minorităţilor înainte de noua sa depunere în Parlamentul României.

Atragerea atenţiei asupra rolului pe care ONU îl are în domeniul protecţiei minorităţilor a avut loc cu ocazia faptului că 24 octombrie este Ziua Naţiunilor Unite. Participanţii la reuniune au arătat că declaraţia privind drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase sau lingvistice, adoptată
velemenyezd, 2018. október 24. szerda, 19:05
Az erdélyi magyar politikai szervezetek azt kérik az ENSZ-től, hogy kérje számon Ukrajnán a kisebbségi jogokat
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), a Magyar Polgári Párt (MPP), valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) képviselői Szili Katalin miniszterelnöki megbízott kezdeményezésére tanácskoztak szerdán Kolozsváron.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a tanácskozás napirendjén a román közigazgatási törvénykönyv kisebbségeket érintő szabályozása, valamint a kisebbségi törvény ismételt benyújtása előtti aktualizálása szerepelt.

Az ENSZ kisebbségvédelmi szerepére abból az alkalomból hívták fel a figyelmet, hogy október 24. az ENSZ világnapja. Megállapították: az ENSZ Közgyűlése által elfogadott, a nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogairól szóló nyilatkozat egyértelműen rögzíti, hogy az ENSZ-re fontos szerep hárul a kisebbségek védelme terén.

"Most, amikor Ukrajnában nem csupán megfosztják a kárpátaljai kisebbségeket jogaiktól, hanem üldözik is a magyarságot, külön ki
velemenyezd, 2018. október 24. szerda, 18:15
Képek, videók
Szili Katalin munkában -i
agica2004
2015. július 07. kedd, 17:03
szili-katalin-orszaggy ule
agica2004
2015. július 07. kedd, 17:02
Szili Katalin.jpg
agica2004
2015. március 09. hétfő, 16:12
Szili Katalin koszorűz
kmmmarika
2009. október 25. vasárnap, 15:07
Szili Katalin kezdte a sz
maroka
2007. december 16. vasárnap, 19:11
Közösséget keress
sacimama
2014. június 21. szombat, 10:14
Civil Közösségek Háza009_
mfmm
2007. szeptember 19. szerda, 08:09
Civil Közösségek Háza008_
mfmm
2007. szeptember 19. szerda, 08:09
Civil Közösségek Háza007_
mfmm
2007. szeptember 19. szerda, 08:04
Civil Közösségek háza003_
mfmm
2007. szeptember 19. szerda, 08:04
Civil Közösségek Háza002_
mfmm
2007. szeptember 19. szerda, 08:04
Civil Közösségek Háza001_
mfmm
2007. szeptember 19. szerda, 08:03
Közösségek Háza -1
magdaseppa
2007. augusztus 07. kedd, 15:05
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.