Belépés
2019. október 22. kedd | 43. hét | 295. nap | 11:25 | Előd
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor
Megerősítette a Szentszék a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor ökumenikus küldetését
2019. április 29., hétfő | 21:01
Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa elnöke levélben erősítette meg Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapátnak a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor ökumenikus küldetését.
Az alábbiakban közreadjuk Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapátnak, a Magyar Bencés Kongregáció prézes apátjának a bakonybéli monostorról és küldetéséről írt összefoglaló írását és a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa elnökének levelét. Link
- Szent II. János Pál pápa 1996-os látogatása, a Pannonhalmi millennium alkalmával így biztatta a bencés közösség tagjait: ,,A mindennapi szolgálat során mozdítsátok elő a keresztények egységét, párbeszédre lépve mindenkivel. Az ökumenikus mozgalom nagy hasznot meríthet abból, ha elkötelezitek magatokat a dialógusra, a másik fél meghallgatására és a közeledésre. Legyen a ti apátságotok mindig nyitott otthon a testvérek gondjai előtt!"
maroka, 2019. április 29. hétfő, 22:05
Címkék: Bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor, Szent Mauríciusz Monostor, Kurt Koch, Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa, Hortobágyi Cirill, Magyar Bencés Kongregáció,
Kommentek
Egyedülálló kezdeményezés
A bakonybéli bencésektől: YouTube-os adventi playlistet állítottak össze
2018. december 14. péntek 17:09
Tegnap az esztergomi szeminaristák videója, ma a bakonybéli Szent Mauríciusz-monostorban élő bencések leptek meg bennünket is. Facebook-oldalukon ajánlják az adventi elmélyülést segítő, általuk összeállított YouTube-playlistet.
Részletek és videók
maroka, 2018. december 14. péntek, 21:17
Templomszentelést ünnepelt a bakonybéli
Gregory Polan, a bencés rend prímás apátja: Az örömünnep a hálaadás alkalma is a monasztikus közösség ezeréves jelenlétéért Bakonybélben, melynek az a hivatása, hogy Istent szolgálja, és népének javán munkálkodjon.
Veletek és köztetek - Templomszentelést ünnepelt a bakonybéli bencés közösség
2018. október 21. vasárnap 18:45
Teljes körűen felújított temploma újraszentelésével ünnepelhette milleniumát a bakonybéli Szent Mauríciusz Mmonostor szerzetesközössége október 20-án a rend prímás apátja, számos európai monostor elöljárója és nagyszámú vendégsereg jelenlétében.

Bővebben
maroka, 2018. október 21. vasárnap, 19:55
Szent Mauríciusz Monostor
Forrás: Facebook oldal

Izsák testvér indián is, vagyis rendszeresen részt vesz a Cseh Tamás által elkezdett bakonybéli indián játékban, ő “Fekete köpeny". “Az első találkozás nagyon nagy hatást tett rám. Az ember lemegy a térképről, visszamegy az időben. Mielőtt elindultam közéjük, utánanéztem a dakota hitvilágnak, saruban és tarisznyában, Bibliával a kezemben vágtam neki. És teljesen hitelesen eljátszották, hogy nem láttak még ilyet, hogy a férfinak az arcán nő a haja, hogy miért vagyok szoknyában? Elvették a cuccaimat, a napon aszaltak több órán át. A törzsfőnök fogadott és volt egy bármely filozófia vizsgámnál keményebb beszélgetés arról, hogy én most mit is hirdetek, mit hiszek és mit nem. Értékelték, hogy ismerem az ő hitvilágukat. Az lett a vége, hogy nem “öltek meg". Azóta minden évben pár napot kimegyek hozzájuk."
maroka, 2018. március 22. csütörtök, 21:01
Spányi Antal megyéspüspök Szent Gellért-ereklyét .....
Spányi Antal megyéspüspök Szent Gellért-ereklyét adományoz a bakonybéli Szent Mauríciusz-monostornak.
..................
Halmos Ábel OSB, a Szent Mauríciusz-monostor perjele kérésére Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök Szent Gellért Székesfehérváron őrzött ereklyéjéből leválasztott partikulát ajándékoz a bakonybéli bencés közösségnek. Az ereklyét március 24-én helyezik el a bakonybéli templom új oltárában.
1015. augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján Székesfehérváron találkozott előszőr István király és a Velencéből érkezett szerzetes, Gellért. A Napba öltözött Asszonyról tartott ünnepi szentbeszéd oly nagy hatást gyakorolt az uralkodóra, hogy felkérte a szerzetest, legyen fia, Imre herceg nevelője. Gellért hét éven keresztül tanította Imrét, majd Bakonybélben élt remeteként. Ajtony legyőzése után Szent István rábízta a csanádi egyházmegye megszervezését. A király halálát követő
maroka, 2018. február 27. kedd, 11:16
Családi programok és hagyományos mesterségek bemutatói a faünnepen Bakonybélben
Bakonyvári Andor elmondta, aktív családcentrikus programokat kínálnak a településre érkezőknek. Délelőtt ingyenesen látogatható lesz a Bakonybéli Tájház, a Szent Mauríciusz Monostor arborétuma és a Bakonyi Erdők Háza, déltől pedig négy kilométeres, tizenkét állomásos sétaúton vehetnek részt az érdeklődők egészen késő estig.

A Gerence patak völgyében a Zala megyei hagyárosböröndi faművesek tartanak bemutatót, de a sétaúton résztvevők megismerkedhetnek népi fajátékokkal, uszadékfából faragott termékekkel és hagyományos faszerszám készítésre is lesz lehetőség.

Bemutatót tart a helyi erdészet és az önkéntes tűzoltó egyesület, délután öttől folyamatosan ingyenes sétavonat közlekedik a faluban, este nyolctól a Győri Fúvószenekar ad koncertet a faluház előtt, az estét pedig tűzvarázs, egy akrobatikus bemutató zárja.

Bakonyvári Andor kiemelte, Bakonybél háromszáz éve a bakonyi faművesség központja, ez előtt tisztelegnek programjaikkal már nyolcadik éve. A sétaút egyik állomásán, az egyesület
velemenyezd, 2016. július 08. péntek, 16:42
Augusztus 20. - Sólyom: az ezer éve történtek arra intenek, ne sémákban gondolkodjunk
István-kori alapítása köti Istvánhoz, bensőségesebb, sokrétűbb a kapcsolata Szent Istvánnal és a magyarországi kereszténységgel - jelentette ki Sólyom László, hozzáfűzve, a magyarországi bencések története elválaszthatatlan az ország sorsától, egyben része, képviselője és közvetítője a szerzetesség és egyház világtörténelmének is.

A bencés kert megújulása méltóképpen esik Szent István napjára, de nem egy ezeréves eseményt ünneplünk; 170 éves múltjával történeti kertnek minősül, bepillantást enged a bakonybéli apátság fénykorába, amikor főiskola, tanárképzés működött itt, amikor ebből az iskolából jeles tudósok és írók kerültek ki - mondta Sólyom László.

Kiemelte: a kert megújítása nem szorítkozott egy korábbi állapot szolgai helyreállítására, s ezzel a bencések elkerülték a rendszerváltás utáni idők egy nagy kísértését, amikor is a korábbi viszonyokat anélkül tekintették mintának, hogy számot vetettek volna az eltelt idővel, s hogy a jövőbe vetették volna tekintetüket.

A megújult kert szinte
velemenyezd, 2013. augusztus 20. kedd, 19:44
Jótékonysági irodalmi estet tart Hobó a bakonybéli keresztút stációiért
A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor a helyi önkormányzattal együtt három éve határozta el, hogy a Borostyán-kúti kápolnát megpróbálja felújítani, ezt a kezdeményezést Cseh Tamás családja és barátai is támogatták - mondta el Varga Róbert, az egyik szervező az MTI-nek.

Az elmúlt két évben a településen két nyári, szabadtéri jótékonysági koncertet tartottak, amelyeken az előadók tisztelegtek Cseh Tamás előtt, aki a falu díszpolgára; a koncerteken többek között fellépett Novák János, Víg Mihály, Kisfaludy András, Pitti Katalin, a fővédnök Bereményi Géza volt.

A nézők összesen 1,1 millió forint értékben vásároltak téglajegyeket, Hobo pedig egy év alatt négy önálló estjét hozta el a településre, amelynek egymillió forintos bevételét a kápolna felújítására ajánlotta fel.

A Bakony Erdő Zrt. és a Pannonhalmi Főapátság mellett magánszemélyek és a Bakonybéli Szent Mauríciusz Alapítványra befizetett egy százalékokból további 4,7 millió forint gyűlt össze a munkálatokhoz.

A Közigazgatási és
velemenyezd, 2012. december 29. szombat, 07:05
Képek, videók
Bakonybéli Taplógomba
mano007
2006. május 19. péntek, 16:06
SZKV. Balogh-Monostori.Bá
agica2004
2019. május 14. kedd, 19:35
monostori-ferenc-műve. jpg
lilagondolatok
2019. április 12. péntek, 09:46
monostori atya.jpg
maroka
2019. február 03. vasárnap, 17:44
prágai monostor.jpg
maroka
2018. április 17. kedd, 10:54
Jolcsi Monostori (2).jpg
jucinenadov
2014. december 17. szerda, 01:26
Monostori erődben
meszarosnezsuzsanna
2013. április 18. csütörtök, 19:31
Datong monostor Kína
pacsakute
2012. június 24. vasárnap, 11:01
Petra Monostor Jordániába
pacsakute
2012. június 07. csütörtök, 11:49
Petra-Jordánia-Monosto r.j
dnemethk
2011. november 24. csütörtök, 14:46
Komárom ,monostori erőd 2
zsokaoldala
2010. október 31. vasárnap, 16:44
grét közösségi ház karács
maroka
2018. december 20. csütörtök, 13:17
közösségi munka
orban47
2017. július 16. vasárnap, 22:55
Közösségben imádkozni
sacimama
2015. július 09. csütörtök, 12:04
Witten Közösségi ház 002.
eva_gyulai
2015. június 13. szombat, 17:15
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.