Belépés
2019. szeptember 23. hétfő | 39. hét | 266. nap | 03:01 | Tekla
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Egy lélek sincs a Bálnában.
Egy lélek sincs a Bálnában

kalasgy

Két hónappal a nyitás után egy lélek sincs a nagy lendülettel és lufitengerrel átadott Bálnában, ahol olyan magányosan zúgnak az üres mozgólépcsők, hogy az szinte már fáj. Pedig az épület, mint mi is megállapítottuk, remek, a megnyitón nagyon sokan voltak, így még csak azt sem lehet mondani, hogy ne tudnának az épületről a budapestiek. Egyelőre csak unatkozó eladókat és unalmas boltokat láttuk, és a koncepció átgondolása helyett a főváros inkább a nyitva tartást korlátozza.

Már az átadáskor után is voltak olyan szkeptikus hangok, hogy nem egy nagy megnyitóra kellett volna elkölteni azt a rengeteg pénzt, hanem egy egész hónap alatt vagy akár karácsonyig folyamatos, vonzó programokkal, karácsonyi vásárral odaszoktatni a közönséget. Ez egyelőre nem sikerült.

Az a kevés reklám, ami egyáltalán hirdeti a Bálnát, azt sugallja, mintha ez egy új közösségi tér, találkozási hely lenne, egy minimum Müpába oltott Millenáris, vonzó kulturális programokkal, ennek azonban az épületbe lépve nyoma sincs. Néhány kényelmetlen kockaszéken kívül ülőhely is alig van, fönt a galéria részen lóghatnának mondjuk a fiatalok, de itt meg vendéglátóhely nincs, és persze szék sem. Nem beszélve arról, hogy az egész hely egyelőre borzasztóan nyomasztó, az ürességgel, a nagy csenddel meg a mozgólépcsők állandó zúgásával. Érthetetlen, miért nem szereltek mozgásérzékelőket a lépcsőkre, rengeteget tudnának vele spórolni.
Ingyen sem kell

Bár az üzemeltető a megnyitás előtt azt sugallta, már a helyiségek nagy része talált bérlőt, a valóságban a legtöbb üzlet üresen állt, és információink szerint csak azért tudták végül megtölteni, mert látva az érdeklődés hiányát és a kongó ürességet, január 31-ig ingyen, bérleti díj nélkül adták oda az üzlethelyiségeket. Cserébe azt kérték a beköltözőktől, hogy saját csatornáikon és fórumaikon keresztül hirdessék a Bálnát. Van, aki úgy tudja, ezt a koncepciót februárig meghosszabbítják, de ottjártunkkor olyan is akad, aki úgy véli, a választásokig már kihúzzák így, aztán majd új üzemeltetőt találnak.

Csak a mozgólépcsők járnak a Bálnában, emberek nem nagyon

Az általunk megkérdezett üzlettulajdonosok mindegyike azt mondta, hogy a forgalom alig mérhető, pedig a megnyitó és az első hét után igen bizakodóak voltak, mert akkor még sokan jöttek. Úgy tűnik azonban, a Bálnába senki nem tér vissza. Ennek egyik oka lehet, hogy a mostani üzletekkel a Bálna valószínűleg nem működtethető, jelen állapotában ugyanis nem több, mint a Váci utca és a Vásárcsarnok meghosszabbítása, egyfajta turistakorzó magyaros árukkal vagy - jobb esetben - kézműves csokoládéval.

Ez egyébként nem csoda, hiszen jelenleg a Bálna legnagyobb bérlője a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága (Csapi), így betehetik ide azokat a bérlőket, akik a Vásárcsarnokban hiába állnak sorba üzlethelyiségért. Ennek egyértelmű következménye, hogy az üzletek kínálata többnyire a turistákra megy rá, az idős spanyol házaspár ugyanazt az olajfestményt, bőrtáskát, kristályvázát, paprikát meg pálinkát tudja itt is megvenni, mint pár száz méterrel arrébb. Mivel a teljes alagsori szintet a Csapi üzemelteti, így a paprikafüzéres kínálatban nem is nagyon várható változás.

Míg a kínálat tehát a nyugdíjas turistákra van kitalálva - akik valószínűleg nem is tudnak a Bálnáról -, a kommunikáció alapján viszont a főváros inkább a fiatalokat, akár a most a Kazinczy utcában tomboló tömeg egy részét szeretné ide szoktatni. És hogy teljes legyen a zűrzavar, a Facebookon shopping mallként hirdeti magát a Bálna Budapest. (Nagyjából egyébként erre a következtetésre jutottunk mi is a nyitás után.)
Mi a fene ez?

Úgy tűnik tehát, az üzemeltető maga sem tudja, mit szeretne itt, felépült egy szép épület, ami jelen funkciójában teljesen fölösleges. A honlapot olvasva az az ember érzése, a főváros úgy gondolta, pusztán a Bálna remek adottságai és lenyűgöző, újszerű épülete majd bevonzza a látogatókat, ami beindítja az intézményt.

Ez nem történt meg, a koncepció átgondolása helyett azonban a fenntartó inkább a nyitva tartást korlátozza, legutóbbi információnk szerint a Bálna este 10 helyett ezentúl csak 6-ig vagy 8-ig lenne nyitva, amivel valószínűleg végleg halálra ítélik az intézményt. Ez egyébként a Csapi kérése volt, hiszen nekik az esti forgalmuk nem is mérhető, és így szeretnék csökkenteni a költségeiket.

A fő gond természetesen, hogy a fenntartó maga a főváros, a hasznosító pedig annak vagyonkezelő cége. Így minden esemény és bérleti szerződés rajtuk keresztül tud megvalósulni, ami meglehetősen lassítja a folyamatokat. Ezt egyébként még gyorsított eljárásokkal lehetne orvosolni, de ez sem változtat azon, hogy reklámra költeni kell.

Egyetlen olyan üzletet találtunk, amit együtt vett birtokba több iparművész, és egyben műhelynek is használják, helyben készülnek az ékszerek és egyéb kézműves dolgok. Látva a többi borzalmas boltot, egyedül abban lenne fantázia, ha kvázi WAMP-szerűen, iparművészvásárként és műhelyként működne a hely, de ezt a magyar kézművesek valószínűleg nem engedhetnék meg maguknak.

Nincsenek jól meghirdetve a rendezvények - például a decemberben megrendezett szépségversenyen és az utána lévő Radics Gigi-koncerten jó, ha húsz ember volt. (Kérdés persze, hogy ez a rendezvény megfelelő-e egy ilyen helyre.) Kulturális élmény miatt sem érdemes egyelőre felkeresni a Bálnát, bár az Új Budapest Galéria nyitó kiállítása megtekintésre ugyan abszolút érdemes, sok újat azonban nem mutat, a hatalmas fenti térbe beszervezett divatfotó kiállítás pedig egy vicc: néhány A/4-es kép ferdén felakasztva. Az pedig külön tréfás, ahogy ezt a kiállítást a honlapon beharangozzák: A Bálna nyitott a fiatal művészek tevékenységére. Részben...

Pedig ez volt az a kiállítás, amiért tulajdonképpen odamentünk, annyira megörültünk, hogy végre valami történik a Bálnában, még ha az nem is több egy divatfotó-kiállításnál. Mint kiderült azonban, a Vágy című kiállítás már bőven bemutatkozott máshol, aztán áthozták ide, mert itt úgyis elfér. A hatalmas térben, a téglafalakon azonban sehogyan sem mutatnak ezek a kis nagyítások, és Krebsz Áron és Toth Kristóf munkáin kívül a fotók sem ragadtak magukkal minket. Az azonban a kiállítás promó videójából is kitűnik, hogy a fiatal művészeknek jól a fejébe verték, hogy mondjanak sok jót és szépet a Bálnáról. Hogy milyen szép épület és milyen jó helyen van például.

Desire - Fiatal fotóművészek kiállítása a Bálnában

Aki egyébként rendezvényt keres a Bálna honlapján, nem nagyon fog találni, januárra egyedül egy karaokeverseny van meghirdetve. Nincsenek tehát se rendezvények, se kikristályosodott koncepció a Bálna mögött. Úgy tűnik, egyelőre csak a Jónás söröző találta meg a helyét a Bálna gyomrában, az ezt üzemeltető Reketye-Trifán Zoltán kifejezetten optimista. Remek hangulatának és finom, kézműves söreinek köszönhetően eddig is majdnem minden este megtelt a söröző, a jó idő közeledtével pedig egy 160 fős terasz várja majd a bulizókat, közvetlenül a Duna mellett, csodálatos panorámával. Hogy a kézművesek és a paprikaárusok miből fognak megélni, és mikor lesz itt közösségi tér, az azonban egyelőre teljes rejtély.
Bálna-vágás

A honlapon ugyan nem bajlódnak az események beharangozásával, a helyszínen járva a Jónásban kiderült, hogy január 25-26. között nagy, látványdisznóvágás lesz a Bálna előtti teraszon. A 30 darab, 150 kilós disznó feldolgozására csoportokban lehet részt venni, lesz kolbászverseny, állítólag celebek is, és persze lehet jókat enni is. A vágásra a Jónás Kézműves Sörházban lehet jelentkezni.
horvathnemagdi, 2014. január 10. péntek, 13:02
Címkék: Fővárosi Önkormányzat Csarnok, Piac Igazgatósága, Bálna Budapest, Radics Gigi-koncerten, Budapest Galéria, Krebsz Áron,
Kommentek
Női röplabda Eb 2019 - Budapest lehet a magyarországi helyszín
Az európai szövetség (CEV) a múlt héten döntött arról, hogy a két év múlva sorra kerülő kontinensviadalt Törökország, Lengyelország, Csehország és Magyarország közösen rendezheti.

Kovács Ferenc, az MRSZ elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a sportág új úton indult el, a társházigazda szerep pedig az elmúlt évek eredményeinek egyfajta elismerése is. Hozzátette, Aleksandar Boriciccal, a CEV elnökével már tavaly novemberben beszéltek erről a lehetőségről.

Kovács megjegyezte, a szerb sportvezető a tervek szerint hamarosan Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozik majd, hogy egyeztessenek az Eb-ről. "Olyan Európa-bajnokságot akarunk rendezni, amely nemzetközi elismerést vált ki" - nyilatkozta.

Ludvig Zsolt, az MRSZ főtitkára is hangsúlyozta, a CEV-vel a közelmúltban kiváló viszony alakult ki, de természetesen a nemzetközi tornák - a győri U19-es Európa-bajnokság, vagy az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) - sikeres rendezése is segítette a magyarokat, akiket a
velemenyezd, 2017. szeptember 07. csütörtök, 16:32
Lázár: jelentősen csökkentek a beiskolázási terhek
egy 500 millió forintos segélyprogramban, továbbá a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot Palesztinában és Jordániában, valamint a szíriai Aleppó keleti felében.

A tárcavezető jelezte azt is, hogy azt javasolják a parlamentnek: azokon a településeken, ahol nincs érvényben tiltás vagy kiemelt vízvédelmi feladat, ott 80 méter mélységig ingyenesen, engedély nélkül lehessen kutat fúrni. Ez az ország 88 százalékát érinti - tette hozzá. Minden településen meg lehet mondani, hogy milyet lehet, erről az önkormányzatoknak a vízvédelmi hatóságokkal együttműködve kell rendeletet hozni.

Lázár János arról is tájékoztatott: 152 kistelepülési önkormányzat fejlesztéseihez járulnak hozzá; ez egyebek mellett utak, járdák, óvodák, játszóterek megújítását teszi lehetővé. Meghosszabbítják a településképi kézikönyvek elkészítésének határidejét is, erre október 31. helyett december 31-ig lesz lehetőségük az önkormányzatoknak.

A kormány döntései közé sorolta, hogy megkönnyítik a Szerb Országos Önkormányzathoz érkező
velemenyezd, 2017. augusztus 31. csütörtök, 18:13
Május 1. - LMP: meg fogjuk akadályozni a Városliget beépítését!
forintos költséggel szemben csak annak tizedébe kerülne.

Ismertetése szerint pártja jelenleg előregisztrációt tart, de bíznak benne, hogy hamarosan megkezdhetik az aláírásgyűjtést. Megjegyezte, a Kúria várhatóan a héten dönt a Fővárosi Választási Bizottság által hitelesített, de megtámadott kérdésükről, amely arról kérdezné meg a budapestieket: támogatnák-e, hogy a liget zöldfelületének aránya ne legyen kisebb 70 százaléknál.

Jancsó Andrea országos elnökségi tag, az LMP IX. kerületi önkormányzati képviselője szerint a Városliget attól nem lesz jobb hely, hogy bővítése és rendbetétele helyett például a Petőfi Csarnok területére egy jóval nagyobb épületet húznának, vagy egy olyan épületet emelnek, amelynek funkcióját "még senki sem tudta értelmesen elmagyarázni".

A tájékoztatón Schmuck Erzsébet, az LMP parlamenti frakcióvezető-helyettese kérdést kapott azzal kapcsolatban, hogy a Párbeszéd Karácsony Gergelyt választotta miniszterelnök-jelöltjének. Közölte: a pártok belügye, hogy kit és mikor
velemenyezd, 2017. május 01. hétfő, 11:51
Olimpia 2024 - Mizsér: a sportinfrastruktúra fejlesztése nem áll le
"Az, hogy kell a magyar sportnak egy velodrom, egy pályakerékpáros csarnok, nem lehet kérdés. Azért, mert nincs olimpia, a sportinfrastruktúra, vagy a sportágak fejlesztése nem áll le. Reményeink szerint megmarad abban a ritmusban, ahogy az elmúlt években megszoktuk" - nyilatkozta Mizsér a Mai helyzet című műsorban, a Sport Televízióban.

Másik példaként elmondta, hogy a Csepelen épülő világszínvonalú evezőspályának az evezés mellett a kajak-kenu sportág, valamint a lakosság és a diáksportolók is élvezni fogják a hozadékait. "Ha a magyar hagyományokat fenn akarjuk tartani, akkor a közép- és hosszú távú jövőnk érdekében ezekre szükség van" - szögezte le.

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok öttusázó hozzátette, sportigazgatói titulusa tulajdonképpen okafogyottá vált azzal, hogy Budapest visszalép az olimpiai kandidálástól.

Mizsér úgy fogalmazott, világszintű munkával alkották meg a magyar főváros olimpiai pályázatát, de hangsúlyozta, hogy az esetleges következő jelentkezésnek másképp, a
velemenyezd, 2017. február 24. péntek, 13:32
Csütörtöktől látogatható a 7. Art Market Budapest
Maurer Dóra munkáit például a budapesti Vintage, Klimó Károly képeit pedig a berlini Koppelmann Galéria állítja ki.

A debreceni Hal Köz a vidéki magyar kiállítók legnevesebbike, a Güler Sanat Törökországból hozott erős anyagot, a genfi VIOLUK standján pedig Yona Friedman legújabb videója tekinthető meg. A tavalyi évhez hasonlóan ismét bemutatkozik az Art from Berlin öt galériát tömörítő szekciója, de további berlini galériák - például Micaela Helfrich - is képviseltetik magukat.

A Fővárosi Önkormányzat idén is támogatja a fiatal művészek bemutatkozását: a Magyar Képzőművészeti Egyetem standján képzőművész, míg a Metropolitan Egyetem kiállítóterében fotóművész hallgatók munkái láthatók.

Erős nemzetközi anyaggal nyílik az Art Photo Budapest szekció is. A New York-i Axis a világhírű dél-afrikai fotográfus, Gideon Mendel Drowning World (Fukdokló világ) című sorozatát mutatja be, az aacheni ARTCO a szintén dél-afrikai Justin Dingwall hasonlóan kvalitásos munkáiból nyújt válogatást, a dubaji Etihad
velemenyezd, 2016. október 12. szerda, 15:34
Fővárosi Közgyűlés - Elfogadták az idei költségvetést
Az elfogadott rendelet az önkormányzat költségvetési bevételét 228 milliárd 86 millió 173 ezer forintban, míg kiadásait 313 milliárd 529 millió 61 ezer forintban állapítja meg. Az így keletkező 85 milliárd 442 millió 888 ezer forintos hiányt az előző év költségvetés 70 milliárd 442 millió 888 ezer forintos maradványának igénybevételével, valamint a hitelszerződések alapján lehívni tervezett 15 milliárdból finanszírozzák.

A testület 21 igennel, 7 nem szavazat ellenében és 3 tartózkodás mellett fogadta el a költségvetést.

Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes azt mondta: nehéz és feszített helyzetben gazdálkodik a fővárosi önkormányzat, a költségvetés biztosítja a főváros működését és a szükséges fejlesztéseket. Ugyanakkor megjegyezte, hogy továbbra sem teljesen megoldott a közösségi közlekedés finanszírozása.

Kocsis Máté (Fidesz) önkormányzati és rendészeti tanácsnok kijelentette: a költségvetés stabil és kiszámítható.

"A főváros maradéktalanul, jó színvonalon
velemenyezd, 2016. február 17. szerda, 13:42
Megnyílt a Hungarikum utca a budapesti Központi Vásárcsarnokban
hogy van igény az alulról építkező mozgalomra, a minisztérium és a törvény csak keretet biztosít ehhez.

A hungarikumok megléte a hagyományok megőrzése, a nemzeti önbecsülés megtartása mellett külgazdasági, turisztikai haszonnal és kultúrdiplomáciai előnyökkel jár, hozzájárul az országimázs alakításához - összegezte. Szeretnék elérni, hogy az országot elsősorban ezekkel az értékekkel azonosítsák a nagyvilágban, amire kiváló lehetőséget biztosít a Hungarikum utca is.

Dénes Ákos, a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatóság igazgatója arról beszélt, hogy az alsó szint fejlesztésének kettős célja van: a forgalom növelése a piaci látványosságok körének kiterjesztésével, és a minőségi helyi értékek megismertetésével a helyben elérhető magyar termékek kapjanak nagyobb figyelmet. A hely nem a hungarikumok hivatalos gyűjteménye - mondta.

Az alagsorban kialakított látványos vitrinekben helyet kapott a kalocsai és a szegedi paprika, a gyulai és a csabai kolbász, a Herz és a Pick szalámi, az
velemenyezd, 2015. június 18. csütörtök, 12:43
A FAO a nagybani piacokkal összefogva csökkentené az élelmiszerhulladékot
A megállapodást a Budapesten rendezett WUWM kongresszuson írták alá, amelyet a Budapesti Nagybani Piac, valamint a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága rendezett múlt csütörtökön.

A szervezők az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményükben ismertették: a Budapesti Nagybani Piac is ezen elvek mentén tervezi élelmiszerbiztonsági együttműködések létesítését, elsőként a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel.

A közlemény szerint a megállapodás keretében olyan eljárásokat dolgoznak ki, amelyek növelik a városi piacok logisztikai hatékonyságát, valamint csökkentik és kezelik is a szektorban keletkező élelmiszerhulladékot.

A közlemény idézi Donald Darnallt, a WUWM igazgatótanácsának tagját, aki elmondta: a vizsgált nagybani piacok közel 60 százaléka szerint a következő öt évben az élelmiszerhulladék kezelése jelenti a legnagyobb kihívást.

Házi Zoltán, a Budapesti Nagybani Piac vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy a Budapesti Nagybani Piac számos olyan rendezvényt és egyesületet
velemenyezd, 2015. június 01. hétfő, 18:01
Képek, videók
Írások az önkormányzati ú
furaila
2019. június 27. csütörtök, 11:03
gomb_onkormanyzat_jogs zab
martimarti
2015. december 17. csütörtök, 19:37
Újpesti Önkormányzat.JPG
margoboszi
2009. április 19. vasárnap, 12:58
Újpesti Önkormányzat épül
margoboszi
2009. április 19. vasárnap, 12:58
Japán Tokyo Önkormányzat
megyerimihaly
2009. február 09. hétfő, 19:09
Önkormanyzat.JPG
csokegyorgy
2008. augusztus 20. szerda, 10:55
dalmandi önkormányzat
nyuszi111
2007. december 12. szerda, 16:32
Szlovák önkormányzat
jbal
2007. augusztus 07. kedd, 16:45
Önkormányzat/Kat.templ om
kovarygizella
2007. június 15. péntek, 23:50
Önkormányzat épülete
kercaszomor
2007. március 07. szerda, 10:53
Az önkormányzat épülete
matahari51
2007. január 06. szombat, 10:29
Igazgatóság
ungurneirma
2010. december 11. szombat, 08:58
Vízügyi Igazgatóság palot
caris11935
2009. szeptember 08. kedd, 17:20
A mai Vizügyi Igazgatóság
caris11935
2009. április 12. vasárnap, 10:06
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.