Belépés
2020. július 03. péntek | 27. hét | 185. nap | 15:51 | Kornél, Soma
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Képzeletbeli beszélgetés egy valós 56-os dokumentumról
- Kérem, mesélje el, hogy mi ez az '56-os kordokumentum a képen és mit tudhatunk meg róla?
( A fotó a sebészeti naplóról a Képtár Sebnapló c. mappájában található.)

- A képen látható dokumentum a mosonmagyaróvári Karolina Kórház Sebészeti osztályos
naplója 1954. IX.1 és 1958. VIII.25. között. Annyi bizonyos, hogy a mosonmagyaróvári 1956. október 26-ai sortűz sebesültjeinek a helyi kórház sebészeti osztályára vitt részéből több tucat nevet tartalmaz.

- Mit lehet kiolvasni a felvett adatokból?

- Csak feltételezve, hogy az október 26-án bejegyzettek mind sortűz sérültek, kivéve egyet, de róla később, akkor megállapítható, hogy harmincöt személy került az osztályra. Ebből huszonhat férfi és kilenc nő. A férfiakból tizenhét nőtlen, kilenc nős. A nőknél kettő férjes, egy elvált, egy özvegy és öt hajadon. A férfiaknál a legidősebb 1904-es születésű, a legfiatalabbak 1941-es és 1942-es születésűek. Egy-egy fő született 1914-ben, 1917-ben, 1919-ben, 1920 -ban és '26-ban. A legtöbben 1934 és 1939 között születtek. Vagyis 17 és 22 évesek voltak.
A nők közül a legidősebb 1897-es és 1907-es születésű. A legfiatalabbak 16-17 évesek.

- Milyen információk találhatók még a sérültekről?

- Pontosan kiolvasható az emberek lakóhelye is. Óvári lakcím bejegyzett huszonegy fő. De van csornai, mosonszentjánosi, horvátkimlei, rajkai és máriakálnoki lakos is. A legérdekesebbek a konviktusi lakcímmel beírtak. Öten vannak és biztos, hogy - egy kivételével- az Akadémia hallgatói voltak. Ezt a lakcím mellett a születési évszámuk is alátámasztja.

- A név, születési idő, lakcím, felvétel napja mellett a sérülésre, annak kezelésére és a kórházban töltött napok számára is van utalás a naplóban?

- Igen, de nem eléggé részletesen. Néhány sebesültnél olvasható csak, hogy milyen típusú a sérülés és, hogy milyen kezelést/kezeléseket alkalmaztak. Ami viszont pontos adat minden bejegyzettnél, a felvétel napja mellett, a bent tartózkodás napjainak száma és a kibocsátás dátuma, ami viszont nem feltétlen jelenti a gyógyultan távozás idejét. Erre később mondok konkrét példát is. De visszatérve a kórházi kezelés napjaira. Megdöbbentő, hogy sokaknak rendkívül hosszú ideig kellett a kórházban maradniuk. Ebből egyértelműen arra lehet következtetni, hogy ők nagyon súlyos sérüléseket szenvedtek. Köztük vannak a konviktusi lakcíműek is, azaz az akadémisták. Nyilvánvaló tehát, hogy a hat hősi halottá vált gazdász mellett, ezek a sebesültek is a sortüzek homlokterében tartózkodtak. S itt most csak a naplóban szereplő négy hallgatóról beszélek.

- Milyen skálán mozognak az ápolási napok száma?

- A legkevesebb egy nap volt, de erről külön majd, mert az illető nem sortűz sérült. Úgyhogy így mondom: 2 és 10 nap közötti ellátott tíz fő. 11és 20 nap közötti ellátott szintén tíz fő. 21 és 30 nap közötti ellátott öt fő. További bejegyzés még a 44,52,78,79,84,112 és a 217 kórházi nap.

- A naplóban szereplő sortűz sérültek közül valamennyien felépültek?

- Szerencsére igen, de nem mindegyikük a helyi kórházban. Akiket név szerint a sebészeti naplón kívül a nagy nyilvánosság előtt is lehet ismerni az Gieber Katalin, aki tanársegéd volt az Akadémián és ő is a konviktusban lakott. Az ő visszaemlékezését sérülésére, majd a rendkívül hosszú ideig tartó gyógyulására az emlekhely1956-movar.egalnet.hu weboldal Visszaemlékezések almenüjének 1989-es mappája tartalmazza, illetve a másik négy akadémista közül háromnak Béres László, Rózsa István, Vass László visszaemlékezését, plusz egy Gieber Katalin összevont írást, Nagy Miklós: Óvári gazdászok és tanáraik az 1956-os forradalomban című 2014-es hiánypótló könyvéből ismerhetjük meg.

- Említett még egy olyan személyt, aki szintén szerepel a naplóban az október 26-ai felvételnél, de nem sortűz sérültként. Ki ő?

- Igen. A neve Stefkó József, aki szintén a sebészeti osztályra került, de másnap a fertőző osztályra helyezték. Sorsáról az említett weboldal Archívum almenüjének A népharag című mappája illetve a Gieber visszaemlékezés ír.

- Van-e még valaki, akiről szólni szeretne a napló kapcsán?

- Szeretném megemlíteni Pintér Ferenc 1936-os születésű személy nevét, aki 1956. november 4-én került a sebészetre és csak 1957. január 12-én, 69 nap után bocsátottak ki a kórházból. Ő lőtt sérülésekkel került felvételre. Élettörténetét a Mosonvármegye című újság 2007. december 15-ei számából ismerhetjük. A mosonmagyaróvári Pintér Ferenc
az 1956-os forradalom és szabadságharc során tanúsított példamutató helytállása elismeréseként
2014-ben Magyar Bronz Érdemkereszt Kitüntetésben részesült.

- Köszönöm a beszélgetést.
otvenhatosemlekev2016, 2016. április 21. csütörtök, 11:53
Címkék: Képtár Sebnapló, Karolina Kórház Sebészeti, Gieber Katalin, Béres László, Rózsa István, Vass László,
Kommentek
NAT: majdnem szüzen maradni - Készázhetvenhetedik nap
Olvasom a híreket erről a dokumentumról, s nem olvastam viszont a 155 oldalas nagyar irodalom fejezetet, s valószínű nem is fogom elolvasni. Már a mennyiség riasztó, s túlszabályozást sejtető. Nincs véleményem Herczeg Ferencől, s sem Vass Albertről sem, mert akiket nem olvastam, azokról én nem szoktam nyilatkozni. Tormay Cecileről viszont van, nagyszerű regény A régi ház, s a Bujdosó napló pedig megrázó olvasmány. Azt sem bánom, ha az irodalmi kánont megpiszkálják kissé. Nekem Illyés Bartókja a csúcs, s Pilnszky Apokrifja, s a Sorstalanság pedig fontos alapmű. Igaz, nehéz olvasni, ennek rá kell jönni a fanyar stílus mögötti rejtett hatására.S a Nobel-díj ugyan nem mindig hiteles pecsét, de ennél nagyobb kitüntetés nincsen. A majdnem megkapta ez is meg az is a humor kategóriájába tartozik.Nem lehet majdnem szüzen maradni.
Nekem Eszterházy Péter is magaslat, nagyszerű iró, még ha nehezen olvasom az esszéregényt, s nem könnyú olvasmány. De Thomas Mann sem.
Szóval lehet NAT, én a lájtos tanítás híve
sandrapolke, 2020. február 22. szombat, 06:28
Gazprom: aláírták az orosz-ukrán jegyzőkönyvet az Európába irányuló gáztranzitról
A jegyzőkönyvet Minszk közelében írták alá az orosz-ukrán-uniós tárgyalások újabb fordulója után. A dokumentumról csütörtökön Berlinben állapodtak meg a felek és azt a legfelsőbb szinte való egyeztetés után véglegesítették.

A sajtót a megállapodás részleteiről az aláírőás helyszínén nem tájékoztatták.

A 2009-ben megkötött orosz-ukrán tranzit megállapodás az év végén jár le.
velemenyezd, 2019. december 20. péntek, 20:41
Pedro Sánchez koalíció helyett programalapú kormányzati együttműködést kínál az Unidas Podemosnak
munkahelyek és a nyugdíjak fenntarthatóságának biztosítása, a digitális forradalom, a klímavészhelyzet, a nemek közti egyenlőség, a társadalmi egyenlőség, valamint Európa megerősítése.

Felidézte: az elmúlt egy hónapban több mint száz gazdasági és társadalmi szervezettel egyeztettek, hogy felmérjék igényeiket, követeléseiket az egyes területeken, amelyeket beépítettek a javaslatokba.

A most csak nagyvonalakban ismertetett csomagról Pedro Sánchez elmondta, hogy továbbra sem egy végleges, lezárt dokumentumról van szó, hanem inkább tárgyalási alapnak tekinthető az együttműködésre más pártokkal.

A PSOE-nak három hete van arra, hogy megszerezze a támogatást programjához és Pedro Sánchezt ismét miniszterelnökké válassza a parlament.

Ha erre nem került sor a törvényben előírt szeptember 23-i határidőig,akkor újból választásokat kell tartani novemberben.

Pedro Sánchez újraválasztása júliusban sikertelen volt, mivel a PSOE és az Unidas Podemos tárgyalásai kudarcba fulladtak, a többi között
velemenyezd, 2019. szeptember 03. kedd, 15:02
Krónika 1. rész (napirend előtt: bevándorlás)
külpolitika, ha a szövetségesünket ellenségnek, a keleti nem szövetséges országot pedig barátnak tekintjük.

Közölte, az MSZP nem akarja lebontani a kerítést mindaddig, amíg a magyar emberek félnek, de a migrációs nyomás csökkent. Jelezte, elítélik a félelemkeltő kampányokat, hasonlóan ahhoz a pártcsaládhoz, ahova a Fidesz jogilag még tartozik.DK: hazudik a kormányArató Gergely (DK) arra hívta fel a figyelmet, hogy az ENSZ migrációs csomagjában szerepel az, hogy nem kötelező dokumentumról van szó, amely a nemzeti szuverenitás és a nemzetek által irányított bevándorláspolitikán alapul, célja pedig a határok védelme és a szabálytalan migráció megállítása. A bizottság jogi szolgálatának dokumentuma sem kötelező érvényű - mondta.

Közölte, a kormány az, amely a letelepedési kötvénnyel hoz be ellenőrzés nélkül embereket Magyarországra. Önök hazudnak, hazudnak és hazudnak - hangoztatta.LMP: a magyar kormány a migrációt támogató erő

Keresztes László Lóránt (LMP) is
velemenyezd, 2019. március 25. hétfő, 12:31
Az Abu-Dzabiban aláírt dokumentumról
A párbeszéd titka: az igazság közöttünk, fölöttünk áll
2019. február 21. csütörtök, 14:00
Két hete, február 4-én sokakat meglepett, hogy Ferenc pápa és a szunnita iszlám legfőbb vallási központjának vezetője, az al-Azhar egyetem és mecset főimámja az Abu-Dzabiban megrendezett vallásközi találkozón közös nyilatkozatot írtak alá.
........
Török Csaba teológus, egyetemi tanár írását adjuk közre.
maroka, 2019. február 22. péntek, 08:18
NYT: titkos vatikáni szabályok vonatkoznak a gyerekekkel rendelkező papokra
Vincent Doyle ír pszichoterapeuta, akinek apja egy katolikus pap volt, elmondta a New York Timesnak: saját szemével látta a dokumentumot, amikor Rómába utazott az ügyben.

"Megerősíthetem, hogy valóban léteznek ezek az irányelvek - ismerte el az amerikai lapnak Alessandro Gisotti vatikáni szóvivő. "Egy belső dokumentumról van szó" - fűzte hozzá.

A szóvivő szerint a vonatkozó szabályzat a gyermek védelmén alapul. Az irányelvekben azt javasolják a gyermeket nemző papoknak, hogy hagyják ott a klérust, és teljes mértékben szenteljék magukat szülői kötelezettségeiknek - magyarázta Gisotti. Azonban egyházi szakértők szerint ez inkább ajánlás, mint kőbe vésett parancs.

A katolikus papoknak tisztasági fogadalmuk értelmében tartózkodniuk kell a nemi élet minden formájától. Azonban a kléruson belüli szexuális visszaélésekről szóló hírekből kiderült, hogy a papok sokszor szegik meg ezeket a fogadalmakat. Ennek ellenére a katolikus egyház nem hajlandó fontolóra venni a cölibátus évszázadokra
velemenyezd, 2019. február 19. kedd, 12:11
Az MSZP feljelentést tesz az Emmi ellen közérdekű adat eltitkolására hivatkozva
tapasztalt hiányosságokat - mondta, jelezve: erre alapozva állítja azt, hogy Gulyás Gergely október 8-i felszólalásában hazudott.

Az MSZP-s képviselő elmondta, az Emmi a napokban kiadott egy közleményt, amelyben jelezték, jogi lépéseket fontolgatnak ellene és mellékeltek egy linket a vizsgálati anyaghoz. A link egy olyan szakvéleményhez vezetett, amelynek nincs iktatószáma és azt sem tudni ki készítette - közölte Bangóné Borbély Ildikó a sajtótájékoztatón kiosztott, 2018. október 7-i keltezésű dokumentumról.

A feljelentést ennek a dokumentumnak az eltitkolása miatt teszik - tette hozzá.

Bangóné Borbély Ildikó kapott kérdést MSZP szombati, az európai parlamenti listáról döntő kongresszusára érkező Frans Timmermansról és a Századvég azon kutatásáról, miszerint a baloldali szavazók nagy része is elutasítja a migrációt. Az MSZP-s képviselő közölte, a Századvég kutatását nem látta, de szeretné, ha a cég azzal foglalkozna, hogy Magyarországon milyen az egészségügy, az oktatás és a magyar családok
velemenyezd, 2019. február 15. péntek, 14:41
Előzetesen be nem jelentett látogatásra Izraelbe utazott a román kormányfő
A román ellenzéki média azért tulajdonított jelentőséget annak, hogy a látogatás nem szerepelt Dancila hivatalos programjában, mert Romániában éles vitát szült Klaus Iohannis jobboldali államfő és a Szociáldemokrata Párt (PSD) között, hogy a kormánypárt - Dancila egy tavalyi, szintén titokban előkészített izraeli látogatása alkalmával - eldöntött tényként állította be, hogy Románia is átköltözteti Jeruzsálembe izraeli nagykövetségét.

Erre a témára a bukaresti kormányközlemény nem tér ki. A kommüniké szerint a munkalátogatáson a felek a két ország közti kiváló kapcsolatokat méltányolták, áttekintették a nemzetközi helyzetet és a román-izraeli együttműködés fejlesztésének lehetőségeit, tekintettel arra is, hogy az év első felében Románia tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

Dancila jelezte, hogy Románia érdekelt a két ország közti stratégiai, kiberbiztonsági, orvostudományi, innovációs és kutatási együttműködés fejlesztésében.

A pénteki találkozóról Izraelben közreadott
velemenyezd, 2019. január 18. péntek, 17:52
Képek, videók
Válási dokumentumok 2005
furaila
2019. november 20. szerda, 16:50
Válási dokumentum 2005-bő
furaila
2019. november 20. szerda, 16:49
dokumentumok_3678.png
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 17:27
dokumentumok_4044.png. png
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 15:37
dokumentumok4056.png
sz719eszter
2016. szeptember 30. péntek, 14:30
dokumentumok_3917.png
zskadi
2016. február 06. szombat, 14:16
dokumentumok_3700.png
zskadi
2016. február 06. szombat, 14:16
dokumentumok_4044.png
paka68
2016. január 30. szombat, 17:46
dokumentumok3400.png
zskadi
2016. január 22. péntek, 21:09
dokumentumok3402.png
zskadi
2016. január 22. péntek, 11:33
dokumentumok_3403.png
cady89
2015. május 17. vasárnap, 15:03
dokumentumok_3373.png
cady89
2015. május 17. vasárnap, 15:03
Képzeletbeli utazás.jpg
mbartis
2012. március 10. szombat, 00:36
4913kepzeletbelitaj.jp g
lunczk
2010. január 29. péntek, 16:03
képzeletbeli delfinraj
tirka
2008. február 17. vasárnap, 13:39
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.