Belépés
2019. augusztus 23. péntek | 34. hét | 235. nap | 15:57 | Bence
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Képzeletbeli beszélgetés egy valós 56-os dokumentumról
- Kérem, mesélje el, hogy mi ez az '56-os kordokumentum a képen és mit tudhatunk meg róla?
( A fotó a sebészeti naplóról a Képtár Sebnapló c. mappájában található.)

- A képen látható dokumentum a mosonmagyaróvári Karolina Kórház Sebészeti osztályos
naplója 1954. IX.1 és 1958. VIII.25. között. Annyi bizonyos, hogy a mosonmagyaróvári 1956. október 26-ai sortűz sebesültjeinek a helyi kórház sebészeti osztályára vitt részéből több tucat nevet tartalmaz.

- Mit lehet kiolvasni a felvett adatokból?

- Csak feltételezve, hogy az október 26-án bejegyzettek mind sortűz sérültek, kivéve egyet, de róla később, akkor megállapítható, hogy harmincöt személy került az osztályra. Ebből huszonhat férfi és kilenc nő. A férfiakból tizenhét nőtlen, kilenc nős. A nőknél kettő férjes, egy elvált, egy özvegy és öt hajadon. A férfiaknál a legidősebb 1904-es születésű, a legfiatalabbak 1941-es és 1942-es születésűek. Egy-egy fő született 1914-ben, 1917-ben, 1919-ben, 1920 -ban és '26-ban. A legtöbben 1934 és 1939 között születtek. Vagyis 17 és 22 évesek voltak.
A nők közül a legidősebb 1897-es és 1907-es születésű. A legfiatalabbak 16-17 évesek.

- Milyen információk találhatók még a sérültekről?

- Pontosan kiolvasható az emberek lakóhelye is. Óvári lakcím bejegyzett huszonegy fő. De van csornai, mosonszentjánosi, horvátkimlei, rajkai és máriakálnoki lakos is. A legérdekesebbek a konviktusi lakcímmel beírtak. Öten vannak és biztos, hogy - egy kivételével- az Akadémia hallgatói voltak. Ezt a lakcím mellett a születési évszámuk is alátámasztja.

- A név, születési idő, lakcím, felvétel napja mellett a sérülésre, annak kezelésére és a kórházban töltött napok számára is van utalás a naplóban?

- Igen, de nem eléggé részletesen. Néhány sebesültnél olvasható csak, hogy milyen típusú a sérülés és, hogy milyen kezelést/kezeléseket alkalmaztak. Ami viszont pontos adat minden bejegyzettnél, a felvétel napja mellett, a bent tartózkodás napjainak száma és a kibocsátás dátuma, ami viszont nem feltétlen jelenti a gyógyultan távozás idejét. Erre később mondok konkrét példát is. De visszatérve a kórházi kezelés napjaira. Megdöbbentő, hogy sokaknak rendkívül hosszú ideig kellett a kórházban maradniuk. Ebből egyértelműen arra lehet következtetni, hogy ők nagyon súlyos sérüléseket szenvedtek. Köztük vannak a konviktusi lakcíműek is, azaz az akadémisták. Nyilvánvaló tehát, hogy a hat hősi halottá vált gazdász mellett, ezek a sebesültek is a sortüzek homlokterében tartózkodtak. S itt most csak a naplóban szereplő négy hallgatóról beszélek.

- Milyen skálán mozognak az ápolási napok száma?

- A legkevesebb egy nap volt, de erről külön majd, mert az illető nem sortűz sérült. Úgyhogy így mondom: 2 és 10 nap közötti ellátott tíz fő. 11és 20 nap közötti ellátott szintén tíz fő. 21 és 30 nap közötti ellátott öt fő. További bejegyzés még a 44,52,78,79,84,112 és a 217 kórházi nap.

- A naplóban szereplő sortűz sérültek közül valamennyien felépültek?

- Szerencsére igen, de nem mindegyikük a helyi kórházban. Akiket név szerint a sebészeti naplón kívül a nagy nyilvánosság előtt is lehet ismerni az Gieber Katalin, aki tanársegéd volt az Akadémián és ő is a konviktusban lakott. Az ő visszaemlékezését sérülésére, majd a rendkívül hosszú ideig tartó gyógyulására az emlekhely1956-movar.egalnet.hu weboldal Visszaemlékezések almenüjének 1989-es mappája tartalmazza, illetve a másik négy akadémista közül háromnak Béres László, Rózsa István, Vass László visszaemlékezését, plusz egy Gieber Katalin összevont írást, Nagy Miklós: Óvári gazdászok és tanáraik az 1956-os forradalomban című 2014-es hiánypótló könyvéből ismerhetjük meg.

- Említett még egy olyan személyt, aki szintén szerepel a naplóban az október 26-ai felvételnél, de nem sortűz sérültként. Ki ő?

- Igen. A neve Stefkó József, aki szintén a sebészeti osztályra került, de másnap a fertőző osztályra helyezték. Sorsáról az említett weboldal Archívum almenüjének A népharag című mappája illetve a Gieber visszaemlékezés ír.

- Van-e még valaki, akiről szólni szeretne a napló kapcsán?

- Szeretném megemlíteni Pintér Ferenc 1936-os születésű személy nevét, aki 1956. november 4-én került a sebészetre és csak 1957. január 12-én, 69 nap után bocsátottak ki a kórházból. Ő lőtt sérülésekkel került felvételre. Élettörténetét a Mosonvármegye című újság 2007. december 15-ei számából ismerhetjük. A mosonmagyaróvári Pintér Ferenc
az 1956-os forradalom és szabadságharc során tanúsított példamutató helytállása elismeréseként
2014-ben Magyar Bronz Érdemkereszt Kitüntetésben részesült.

- Köszönöm a beszélgetést.
otvenhatosemlekev2016, 2016. április 21. csütörtök, 11:53
Címkék: Képtár Sebnapló, Karolina Kórház Sebészeti, Gieber Katalin, Béres László, Rózsa István, Vass László,
Kommentek
Az Abu-Dzabiban aláírt dokumentumról
A párbeszéd titka: az igazság közöttünk, fölöttünk áll
2019. február 21. csütörtök, 14:00
Két hete, február 4-én sokakat meglepett, hogy Ferenc pápa és a szunnita iszlám legfőbb vallási központjának vezetője, az al-Azhar egyetem és mecset főimámja az Abu-Dzabiban megrendezett vallásközi találkozón közös nyilatkozatot írtak alá.
........
Török Csaba teológus, egyetemi tanár írását adjuk közre.
maroka, 2019. február 22. péntek, 08:18
NYT: titkos vatikáni szabályok vonatkoznak a gyerekekkel rendelkező papokra
Vincent Doyle ír pszichoterapeuta, akinek apja egy katolikus pap volt, elmondta a New York Timesnak: saját szemével látta a dokumentumot, amikor Rómába utazott az ügyben.

"Megerősíthetem, hogy valóban léteznek ezek az irányelvek - ismerte el az amerikai lapnak Alessandro Gisotti vatikáni szóvivő. "Egy belső dokumentumról van szó" - fűzte hozzá.

A szóvivő szerint a vonatkozó szabályzat a gyermek védelmén alapul. Az irányelvekben azt javasolják a gyermeket nemző papoknak, hogy hagyják ott a klérust, és teljes mértékben szenteljék magukat szülői kötelezettségeiknek - magyarázta Gisotti. Azonban egyházi szakértők szerint ez inkább ajánlás, mint kőbe vésett parancs.

A katolikus papoknak tisztasági fogadalmuk értelmében tartózkodniuk kell a nemi élet minden formájától. Azonban a kléruson belüli szexuális visszaélésekről szóló hírekből kiderült, hogy a papok sokszor szegik meg ezeket a fogadalmakat. Ennek ellenére a katolikus egyház nem hajlandó fontolóra venni a cölibátus évszázadokra
velemenyezd, 2019. február 19. kedd, 12:11
Az MSZP feljelentést tesz az Emmi ellen közérdekű adat eltitkolására hivatkozva
tapasztalt hiányosságokat - mondta, jelezve: erre alapozva állítja azt, hogy Gulyás Gergely október 8-i felszólalásában hazudott.

Az MSZP-s képviselő elmondta, az Emmi a napokban kiadott egy közleményt, amelyben jelezték, jogi lépéseket fontolgatnak ellene és mellékeltek egy linket a vizsgálati anyaghoz. A link egy olyan szakvéleményhez vezetett, amelynek nincs iktatószáma és azt sem tudni ki készítette - közölte Bangóné Borbély Ildikó a sajtótájékoztatón kiosztott, 2018. október 7-i keltezésű dokumentumról.

A feljelentést ennek a dokumentumnak az eltitkolása miatt teszik - tette hozzá.

Bangóné Borbély Ildikó kapott kérdést MSZP szombati, az európai parlamenti listáról döntő kongresszusára érkező Frans Timmermansról és a Századvég azon kutatásáról, miszerint a baloldali szavazók nagy része is elutasítja a migrációt. Az MSZP-s képviselő közölte, a Századvég kutatását nem látta, de szeretné, ha a cég azzal foglalkozna, hogy Magyarországon milyen az egészségügy, az oktatás és a magyar családok
velemenyezd, 2019. február 15. péntek, 14:41
Előzetesen be nem jelentett látogatásra Izraelbe utazott a román kormányfő
A román ellenzéki média azért tulajdonított jelentőséget annak, hogy a látogatás nem szerepelt Dancila hivatalos programjában, mert Romániában éles vitát szült Klaus Iohannis jobboldali államfő és a Szociáldemokrata Párt (PSD) között, hogy a kormánypárt - Dancila egy tavalyi, szintén titokban előkészített izraeli látogatása alkalmával - eldöntött tényként állította be, hogy Románia is átköltözteti Jeruzsálembe izraeli nagykövetségét.

Erre a témára a bukaresti kormányközlemény nem tér ki. A kommüniké szerint a munkalátogatáson a felek a két ország közti kiváló kapcsolatokat méltányolták, áttekintették a nemzetközi helyzetet és a román-izraeli együttműködés fejlesztésének lehetőségeit, tekintettel arra is, hogy az év első felében Románia tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

Dancila jelezte, hogy Románia érdekelt a két ország közti stratégiai, kiberbiztonsági, orvostudományi, innovációs és kutatási együttműködés fejlesztésében.

A pénteki találkozóról Izraelben közreadott
velemenyezd, 2019. január 18. péntek, 17:52
Szlovénia nem von be más országot a Koper-Divaca vasútvonal építésébe
A tárcavezető elmondta: a közel négyszáz oldalas dokumentumról a kormány a jövő héten tárgyal. Hozzátette: nem lát rá okot, a kabinet miért ne hagyná jóvá a projektet, amelyet majd csak ezt követően mutatnak be a nyilvánosságnak, és amelyet még a beruházást felügyelő bizottságnak is jóvá kell hagynia.

Bratusek ugyanakkor nem tért ki a projekt árára, amelyről a Finance című szlovén pénzügyi napilap nemrég azt írta, jóval meghaladja majd a tervezett 1 milliárd eurót.

Matjaz Han szociáldemokrata képviselő a sajtónak úgy nyilatkozott: a költségvetés növekedhet a projekt kivitelezésének előrehaladtával. Mindazonáltal hozzátette: az uniós támogatások nincsenek veszélyben azzal, hogy Magyarország nem vesz részt a beruházásban.

A korábbi tervek szerint Budapest 200 millió euróval támogatta volna a projektet. Cserébe a magyar kormány azt kérte, hogy a koperi kikötő és az oda vezető vasútvonal fejlesztésében magyar vállalatok is komoly szerepet játszhassanak, mivel a koperi a magyar vállalatok
velemenyezd, 2019. január 17. csütörtök, 18:52
Krónika 1. rész (a Kúria 2017-es beszámolója)
idézte a határozatot.

Hozzátette: a polgári kollégium véleménye "végre emancipálta" a társasházzá alakítást mint a közös tulajdon megszüntetésének elfogadott módszerét.

Folytatódott a civil szervezetek nyilvántartásával kapcsolatos konzultációs testület munkája, amelynek eredményeként jelentősen csökkentek a civil szervezetek bejegyzésével kapcsolatos fellebbezések.

Darák Péter az elmúlt évtized egyik legfontosabb joggyakorlat-elemzéseként beszélt "az ítéleti bizonyosságról" szóló dokumentumról, vagyis annak meghatározásáról, milyen mértékű bizonyítottság szükséges ahhoz, hogy a bíró tényként fogadjon el bizonyos körülményeket. Hangsúlyozta, az egyes jogterületeken eltérő bizonyítottságot kíván meg a joggyakorlat.

A jegyzői birtokvédelmi eljárással kapcsolatos joggyakorlat-elemzésről elmondta, a Kúria szerint helytelen az a gyakorlat, hogy a jegyzők időnként jogi kérdéseket is elbírálnak. Javasolták az ezzel kapcsolatos jogorvoslati lehetőség megteremtését - mondta.

Az elnök
velemenyezd, 2018. december 13. csütörtök, 10:51
Brexit - Kormánypárti és ellenzéki képviselők kezdeményeznek újabb népszavazást
a közös levélben.

Az újabb EU-népszavazás kiírását egyre több szervezet és közéleti személyiség követeli. A kezdeményezés fő szószólói közé tartozik Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnök, valamint közvetlen hivatali elődje és egykori politikai riválisa, Sir John Major volt konzervatív párti kormányfő, aki nyilatkozataiban rendre történelmi léptékű hibának nevezi Nagy-Britannia kilépését az EU-ból.

A brit alsóház december 11-én szavaz a kilépési feltételeket tartalmazó 585 oldalas dokumentumról, amelyet azonban kormánypárti és ellenzéki oldalról egyaránt súlyos bírálatok érnek, és a jelenlegi állapot alapján nincs meg a többség az Európai Unióval elért megállapodás elfogadásához.

Sir Keir Starmer, a munkáspárti árnyékkormány Brexit-ügyi miniszterjelöltje vasárnap, a Sky News brit hírtelevíziónak nyilatkozva bejelentette, hogy ha a parlament elutasítja a kilépési megállapodást, a Munkáspárt azonnal bizalmatlansági szavazást kezdeményez a kormány ellen.

A bizalmatlansági szavazást a
velemenyezd, 2018. december 02. vasárnap, 14:01
Illegális bevándorlás - A holland kormány kiegészítő nyilatkozatot fogad el az ENSZ migrációs csomagjával kapcs
A De Volkskrant című holland napilap arról számolt be, hogy a kormánykoalíció pártjai elméleti megállapodásra jutottak a dokumentumról, a pontos szöveget azonban a kabinet ülésén hagyják jóvá.

A szakértők szerint főként belpolitikai jelentőségű nyilatkozatban le kívánják szögezni, hogy az ENSZ-szerződés nem vezethet szándékolatlan jogkövetkezményekhez, nem szolgálhat a menekültstátus iránti kérelmek megerősítésétre.

Mark Harbers bevándorlásügyi miniszter a jövő héten be fogja mutatni a parlamentben a migrációs csomag jogi elemzését, hogy azt még a december közepi marokkói elfogadás előtt megvitathassák a képviselők.

Hollandiában a bevándorlásellenes Szabadságpárt (PVV), a protestáns Politikai Reformpárt (SGP), illetve a jobboldali populista Demokratikus Fórum (FvD) is élesen ellenzi az ENSZ migrációs csomagját.

A jóváhagyás folyamatából Ausztrália, Ausztria, Bulgária, Csehország, az Egyesült Államok, Izrael, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia is kilépett.

A világszervezet
velemenyezd, 2018. november 30. péntek, 12:16
Képek, videók
dokumentumok_3678.png
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 17:27
dokumentumok_4044.png. png
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 15:37
dokumentumok4056.png
sz719eszter
2016. szeptember 30. péntek, 14:30
dokumentumok_3917.png
zskadi
2016. február 06. szombat, 14:16
dokumentumok_3700.png
zskadi
2016. február 06. szombat, 14:16
dokumentumok_4044.png
paka68
2016. január 30. szombat, 17:46
dokumentumok3400.png
zskadi
2016. január 22. péntek, 21:09
dokumentumok3402.png
zskadi
2016. január 22. péntek, 11:33
dokumentumok_3403.png
cady89
2015. május 17. vasárnap, 15:03
dokumentumok_3373.png
cady89
2015. május 17. vasárnap, 15:03
dokumentumok_3402.png
cady89
2015. május 16. szombat, 12:38
dokumentumok_3400.png
cady89
2015. április 02. csütörtök, 05:20
Képzeletbeli utazás.jpg
mbartis
2012. március 10. szombat, 00:36
4913kepzeletbelitaj.jp g
lunczk
2010. január 29. péntek, 16:03
képzeletbeli delfinraj
tirka
2008. február 17. vasárnap, 13:39
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.