Belépés
2020. április 01. szerda | 14. hét | 92. nap | 03:16 | Hugó
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A szellemi tulajdon hasznosságát népszerűsítő pályázat indul középiskolásoknak
Schanda Tamás elmondta: a kormány azt szeretné, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek, ehhez azonban megfelelő elméleti ismereteket és gyakorlati tapasztalatot kell szerezniük, ezek nélkül nem lehet versenyképes a tudásuk. Ezért alakították át a szakképzés rendszerét, és ezért fejlesztik a felsőoktatást is - mondta.

A képzések mellett fontosak az olyan plusz lehetőségek, kihívások is, mint például a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Védjegy Egyesület "Álmodtam egy startup-ot magamnak" címmel meghirdetett versenye - mondta.

A 2,5 millió forint összértékű pályázaton ötfős csapatok jelentkezését várják, amelyek 11. és 12. osztályos diákokból és egy felkészítő tanárból állnak - mondta. Az öt legeredményesebb csapat fejenként 50-150 ezer forintos vásárlási utalványokat kap.

Az "Álmodtam egy startup-ot magamnak" elnevezésű verseny részleteiről a www.kozepiskolakversenye.hu honlapon lehet tájékozódni.

Hangsúlyozta, hogy a diákok a pályázat során olyan ismereteket sajátíthatnak el, amelyek a felsőoktatásban is hasznukra lehetnek, amelyek segítségével például könnyebben bekapcsolódhatnak a K+F tevékenységekbe. A fő céljuk az, hogy közelebb hozzák a vállalkozások világát a fiatal nemzedékekhez, ugyanis a kkv-k jelentik a magyar gazdaság motorját, és egyre nagyobb szerepet töltenek be a gazdaság teljesítményében, a munkahelyteremtésben - jelentette ki.

Kitért arra, hogy a számításaik szerint a következő években a hazai vállalkozások felében lesz tulajdonosi, vezetői generációváltás. Ez egyben egy óriási lehetőség is a magyar cégeknek: a fiatalabb nemzedékek nyitottabbak a digitalizációra, az innovációra, ami további erősödést, bővülést hozhat a kkv-knak.

Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal (SZTNH) elnöke arról tájékoztatott, hogy a hivatal szemléletformáló tevékenységének fontos állomása a 11-12. évfolyamos diákoknak szóló verseny. A feladat egy képzeletbeli vállalkozás létrehozása, amelyben kiemelt szerepet kapnak az iparjogvédelmi jogok, védjegyek és a szerzői jogok a piacra jutásához - ismertette. A kitalált cég létrehozása mellett meg is kell védeniük a megálmodott terméküket vagy szolgáltatásukat. Szeretnék a már pályát választó, és pályakezdő fiatalokban is tudatosítani, hogy az innováció számszerűsíthető és a piac számára is értelmezhető értéket jelent - mondta.

Gláser Tamás, a Magyar Védjegy Egyesület ügyvezető elnöke szerint a versenyben közel 600 középiskola vehet részt, az érdeklődés jelentős a középiskolák részéről az első ilyen megmérettetés iránt. Mivel ez egy játék, nem az a lényeg, hogy olyan terméket mutassanak be a pályázók, ami korábban még nem létezett. Hanem sokkal inkább az, hogy kreatívan mutassák be, milyen módon használják az adott oltalmi lehetőségeket - mondta.

A bíráló bizottságban az SZTNH munkatársai mellett részt vesz az adóhatóság, a Magyar Védjegy Egyesület, és a Vállalkozások Országos Szövetsége (VOSZ).

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. február 27. csütörtök, 13:51
Címkék: Schanda Tamás, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, Magyar Védjegy Egyesület, Pomázi Gyula, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal, Gláser Tamás,
Kommentek
Vörösmarty-emlékév - Országos rajzpályázatot hirdettek általános- és középiskolásoknak
A kiírás szerint a pályamű ábrázolhatja a 220 éve született költőt, bármely Vörösmarty-mű témavilágának feldolgozását vagy az emlékházat, de fejezze ki, hogy az alkotó mit lát benne értékesnek, különlegesnek és megmutatásra méltónak. Pályázni lehet bármilyen rajz vagy festési, illetve vegyes technikával készült alkotással, amelynek mérete nem haladhatja meg az A3-at.

Egy pályázó egy alkotást nyújthat be kizárólag postai úton, ajánlott küldeményként feladva a 2475 Kápolnásnyék, Pf. 6. címre. A pályamű pontos azonosíthatósága miatt az alkotások hátoldalán fel kell tüntetni a mű címét, alkotója nevét, lakcímét, születési idejét és elérhetőségét.

A pályaműveket rangos zsűri bírálja el, a nyertes munkákból kiállítás nyílik június 13-án.
velemenyezd, 2020. március 06. péntek, 07:20
Varga Mihály: a pénzügyi ismereteket az alaptanterv részévé kell tenni
A miniszter hosszú távú célnak nevezte, hogy akár a Nemzeti alaptanterv része legyen a pénzügyi ismeretek oktatása, ezért a tárca egyeztet az Emberi Erőforrások Minisztériumával.

A PM szeretné, ha a Nat egyik következő felülvizsgálatánál ez megalapozott kérés lehetne - tette hozzá.

Megjegyezte azt is, hogy nem feltétlenül kell a pénzügyi ismereteket olyan gyakorisággal oktatni, mint egy hagyományos humán vagy reál tantárgyat, de félévente vagy negyedévente legalább egyszer érdemes a gyerekeknek már általános iskolában is arról beszélni, hogy mit jelent a pénzhasználat.

A kormány azt szeretné, hogy a következő generáció tudatosan használja a pénzügyi eszközöket, felelősen döntsön a megszerzett jövedelméről, megtakarításokról - mondta Varga Mihály.

Megemlítette azt is, hogy nagyon sok iskola illeszt vállalkozási vagy pénzügyi ismertet tantervébe, ilyen a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium is."Ha tudatosan döntünk egyre többen a pénzügyeinkről, akkor egyre kevesebben kerülünk
velemenyezd, 2020. március 03. kedd, 10:31
3D nyomtatási versenyt rendeznek középiskolásoknak
A megmérettetésen az indulóknak 3D nyomtatási technológiával kell hídszerkezetet építeniük, a nevezésre péntekig, azaz január 31-éig van lehetőség. A legteherbíróbb szerkezeteket készítő csapatok pénzjutalomban is részesülnek a május 9-11-én megrendezendő versenyen. A zsűri elnöke Hanák Tímea lesz, aki a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél a kőröshegyi völgyhídért felel, és Európa egyetlen női hídmestere - jegyezte meg.

Schanda Tamás elmondta: ez az esemény és a hasonló versenyek kiemelten fontosak a kormánynak. Ugyanis azt segítik elő, hogy a gyerekek, a fiatalok minél hamarabb megismerjék a korszerű technológiáknak nemcsak a szórakoztató, hanem a későbbiekben a szakmájukban is hasznosítható oldalát - közölte. Elismerésként és sikerként említette, hogy tavaly Magyarországon rendezték meg a World Robot Olympiad világdöntőjét. Mint mondta, ez a verseny Magyarországra irányította a robotikával foglalkozó szakemberek figyelmét is.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány célja az, hogy a magyar
velemenyezd, 2020. január 26. vasárnap, 13:58
Elindult a Szétcsúszva program a fiatalkori alkoholfogyasztás visszaszorításáért
Az előadásokon bemutatják az alkoholfogyasztás veszélyeit a diákoknak. Az első előadást pénteken tartották Budapesten.

A középiskolásoknak szóló Szétcsúszva program tavasz végéig háromezer magyar diákkal szeretné megismertetni a fiatalkori alkoholfogyasztás veszélyeit és felhívni a figyelmet a felelős magatartás fontosságára - tartalmazza a közlemény.

Az összegzés szerint a Szétcsúszva program előadásai 60 percig tartanak, a produkció képzett színészek által előadott darabból és egy azt követő interaktív workshopból, értékelésből áll. A középiskoláknak az előadáshoz kapcsolódó fiatalkori alkoholfogyasztással kapcsolatos oktatási anyagot is biztosítanak.

Mint írják, a Szétcsúszva programot az Egyesült Királyságban működő Collingwood Learning fejlesztette ki, amelyet a Diageo 2004 óta nemzetközi szinten, így Magyarországon is támogat.

Az előadássorozat indulását Magyarországon az is indokolta, hogy szakértők szerint rendkívül rossz a helyzet a fiatalkorúak alkoholfogyasztása
velemenyezd, 2020. január 24. péntek, 11:01
A pénzügyi biztonság és az ötletből vállalkozás az idei PÉNZ7 központi témái
A PÉNZ7-re az iskolák folyamatosan jelentkezhetnek, a regisztrációs felület a https://www.penz7.hu/regisztracio-pedagogusoknak.cshtml honlapról érhető el. A márciusi rendezvényhez eddig már 660 iskola 135 000 diákkal csatlakozott.

A témahetet kísérő programok közül példaként említették a Nagy Diák Pénzügyes Tesztet, amelynek az első online fordulóját február 16-ig bárki kitöltheti.

A Magyar Nemzeti Bank Pénzmúzeuma és a Pénziránytű Alapítvány második alkalommal hirdeti meg a középiskolásoknak szóló, országos pénzügyi csapatversenyét, a BankCode-ot. A négy fordulós versenyre február 14-ig regisztrálhatnak - a www.bankcode.hu oldalon - a három emberből álló diákcsapatok.

Az általános iskolások pedig a BankVelem PénzOkos Kupán mérhetik össze pénzügyi tudásukat. A felső tagozatos diákcsapatok a verseny online fordulóiban február 28-ig vehetnek részt. Az első 3 fordulót követő megyei elődöntőket a PÉNZ7 zárónapján, március 6-án rendezik, a döntőbe jutott legjobb csapatok pedig május 8-án a
velemenyezd, 2020. január 22. szerda, 10:01
Két helyszínen szerezhetnek kvótákat a világversenyekre a magyar robotépítő csapatok
beazonosítását és az "elsősegélynyújtást" végzi el a robot, a színháziban szórakoztató előadást mutat be az adott méretű színpadon, a közös tér ligában pedig a csapatoknak olyan programot kell írniuk, amely egy valóságos robotot és annak virtuális párját képessé teszi különböző színű tárgyak gyűjtésére és lerakására egy mentési területre a valódi és a virtuális térben is.

A szakember megjegyezte, a franciaországi versenyen a komolyabb felkészültséget igénylő RoboCupMajor ligákát megcélzó középiskolásoknak, végzős egyetemi hallgatóknak és pályakezdő kutatóknak lehetőségük lesz az úgynevezett gyorsan gyártott menekítő robot (Rapidly Manufactured Robot Challenge) ligában elindítani a robotjaikat. Ez a liga elősegíti az viszonylag olcsón és gyorsan legyártható, 30 centiméter szélességű robotok és robotkomponensek kifejlesztését, amelyek lehetővé teszik a robotoknak a biztonságosabb és hatékonyabb küldetési feladatok végrehajtását.

Ez a verseny arra ösztönzi a csapatokat, hogy dolgozzanak ki
velemenyezd, 2020. január 20. hétfő, 11:51
Stratégiai megállapodást kötött a kecskeméti színház és az egyetem
jelentik a kultúrafogyasztó közönség következő bázisát - tette hozzá.

Réczei Tamás, a kecskeméti Katona József Színház művészeti vezetője elmondta: az együttműködés értelmében a következő szemesztertől az egyetemen felvehető lesz egy limitált létszámmal működő színházi kurzus. A modult - annak ellenére, hogy a pedagógusképző kar hirdeti meg - bármelyik kar hallgatója felveheti majd. Ennek keretében a színházlátogatást elemző és értelmező munka kíséri.

A teátrum által általános és középiskolásoknak korábban életre hívott Nulladik óra program átalakításával, szempontrendszerrel segítik majd a színházi előadásokra beülő hallgatókat, ami alapján később, az egyetemi kurzuson közösen átbeszélhetik, kielemezhetik a látottakat.

A művészeti vezető hangsúlyozta: egyetemi bérletkonstrukciót is kialakítanak, amelyben két nagyszínházi és egy szabadon választható kisszínházi előadás szerepel majd. Szorosabbra fonják a kapcsolatot a Hallgatói Önkormányzattal is, hogy nyereményjátékokkal és rendezvényeken
velemenyezd, 2020. január 16. csütörtök, 12:52
Képek, videók
népszerűség.jpg
dnemethk
2016. december 28. szerda, 14:17
népszerűség
tvally
2006. november 19. vasárnap, 16:53
Víz ivás hasznossága
anci-ani
2013. május 06. hétfő, 18:44
moboltelefon hasznossága
anci-ani
2011. december 09. péntek, 18:41
Schania.jpg
pulos
2007. augusztus 21. kedd, 16:18
Szellemi törvények.jpg
pacsakute
2018. december 29. szombat, 19:58
fohász a szellemi.jpg
sz719eszter
2018. június 12. kedd, 13:14
dalai-lama---a-szellem i-f
borigit
2016. június 21. kedd, 10:50
Szellemi síkon....jpg
pacsakute
2016. január 30. szombat, 22:08
A legnagyobb szellemi sza
pacsakute
2015. október 29. csütörtök, 16:49
A szellemi törvények
sanci81
2015. május 16. szombat, 11:45
A szellemi szeretet
borigit
2014. október 23. csütörtök, 15:35
Szellemiség-ÖSSZEFOGÁS
1vargaildyko
2014. július 09. szerda, 09:53
Szellemi áldás reggel.gif
pacsakute
2013. augusztus 11. vasárnap, 11:14
Indián szellemi védők.gif
pacsakute
2013. március 19. kedd, 17:48
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.