Belépés
2019. november 12. kedd | 46. hét | 316. nap | 07:55 | Jónás, Renátó
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Katalán függetlenségpárti tüntetők vonultak fel a szocialista párt kampányzáró rendezvényének helyszínén Barcel
A Köztársaság Védelmi Bizottságok (CDR) nevű radikális csoport az "elnyomó rezsim" elleni tiltakozásként hirdette meg az utcai megmozdulást, többen a bebörtönzött katalán függetlenségi vezetők szabadon engedését követelték transzparenseiken mintegy két órán keresztül, de nem zavarták meg a pártrendezvényt.

"Mi vagyunk Spanyolország és Katalónia reménye" - fogalmazott Pedro Sánchez ügyvezető szocialista miniszterelnök beszédében, hangsúlyozva, hogy le fogják küzdeni az autonóm közösségben tapasztalható "együttélési krízist".

Mint mondta, akik rájuk szavaznak, megoldást akarnak és nem konfliktust.

A szocialista párt mellett az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt is a katalán fővárosban búcsúztatta a spanyol demokrácia legrövidebb, nyolcnapos választási kampányát, amelyet megismételt választás esetére vezettek be 2016-ban.

A Katalóniában alapított, mára országossá nőtt párt elnöke, Albert Rivera a helyszínválasztást azzal indokolta, hogy "el kell menni azokra a helyekre, ahol meg kell védeni a szabadságot".

Egyúttal felszólította az ügyvezető kormányt, hogy garantálja a biztonságot a vasárnapi választáson ebben a tartományban, ahol több mint három hete folyamatosak a tüntetések, mióta a legfelsőbb bíróság zendülés miatt 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre ítélt függetlenségi politikusokat.

A katalán krízis áthatotta az egész kampányt, így a téma jelen volt a madridi kampányzáró rendezvényeken is.

"Nemzeti vészhelyzettel nézünk szembe Katalóniában" - jelentette ki Santiago Abascal, a VOX radikális jobboldali párt elnöke a spanyol főváros egyik legnagyobb közterén, a Plaza de Colónon tartott rendezvényen.

Hangsúlyozta, hogy ha a megkapják a szavazók támogatását, akkor felfüggesztik Katalónia autonómiáját, és törvényen kívül helyezik a szakadár pártokat.

"Rendet teszünk Katalóniában, és megőrizzük az együttélést" - mondta Pablo Casado, a konzervatív Néppárt (PP) elnöke a Las Ventas bikaviadal-arénában tartott pártrendezvényen, ahol bejelentette: ha csak egy mandátummal többet szereznek, mint a szocialisták, megpróbál kormányt alakítani.

Pedro Sánchez leváltásához "az erők egyesítését", az Állampolgárok és a VOX támogatóinak szavazatait is kérte.

Az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali párttömörülés fesztiválhangulatú gyűlésén az első felszólaló, Irene Montero frakcióvezető arról beszélt, hogy olyan kormányra van szükség, amely nem fog kezet a hatalmasokkal, és kész az év 365 napján dolgozni.

A legnagyobb közvélemény-kutató cégek felmérései szerint a választásokat a szocialisták nyerhetik, de közel azonos vagy gyengébb eredménnyel, mint áprilisban. A legtöbbet a PP javíthat legutóbbi eredményén, ám ez újból csak a második helyre lehet elegendő.

Az abszolút többséget ráadásul egyik politikai oldal sem tudja megszerezni, vagyis megint a korábbihoz hasonló patthelyzet alakulhat ki - derült ki a felmérésekből.

A CIS állami kutatóintézet ezzel szemben fölényes szocialista győzelmet jósol, és a baloldali pártok számára a kormányzóképes többség megszerzését is.

A legutóbbi felmérések a bizonytalan szavazók arányát 30-35 százalék között mutatták.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. november 08. péntek, 21:52
Címkék: Köztársaság Védelmi Bizottságok, Pedro Sánchez, Albert Rivera, Santiago Abascal, Pablo Casado, Unidas Podemos,
Kommentek
Katalán válság - Rövid időre őrizetbe vettek két függetlenségpárti katalán politikust Belgiumban
vádhatóság.

A Puigdemonthoz hasonlóan Brüsszelben élő két férfit később meghallgatta a bíróság, majd szabadon távozhattak azzal a feltétellel, hogy a jövő héten esedékes újabb meghallgatásukig nem hagyják el az országot, és mindig elérhetőek lesznek.

A hatóságok november 15-én határoznak arról, hogy kiadják-e az érintetteket. Puigdemont esetében erről várhatóan december 16-án születik döntés.

A spanyol legfelsőbb bíróság októberben 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre ítélt kilenc katalán függetlenségpárti vezetőt zendülés miatt a két évvel ezelőtt Katalóniában alkotmányellenesen megrendezett népszavazással összefüggésben.

Többek ellen ennek alapján európai elfogatóparancsot adtak ki, az azonban nem vehető biztosra, hogy ezeknek eleget is tesznek-e végül például a belga szervek, tavaly ugyanis megtagadták a három férfi kiadását.

Katalónia vezetése a 2017 októberi referendumot követően egyoldalúan kinyilvánította függetlenségét. A spanyol hatóságok lázadás, hűtlen kezelés, illetve más
velemenyezd, 2019. november 08. péntek, 16:22
A pártprogramok bemutatására koncentráltak a spanyol miniszterelnök-jelöltek a választási televíziós vitában
szemben. Többször megismételte, hogy Sánchez a katalán és baszk nacionalisták segítségével került hatalomra bizalmi szavazás révén 2018-ban, és nem a választók akaratából.

A katalán probléma jelképeként egy barcelonai utcakődarabot mutatott fel a stúdióban lévőknek Albert Rivera az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középutas párt elnöke, hangsúlyozva, hogy ezekkel dobálták a rendőröket az elmúlt hetekben azok a tüntetők, akik az 2017-es alkotmányellenes katalán népszavazást megrendező függetlenségpárti vezetők börtönbüntetése ellen tiltakoztak.

Mint mondta, győzelme esetén az alkotmány 155-ös cikkének felhatalmazása alapján leváltanák Quim Torra katalán elnököt, amit szerinte már a Sánchez-kormánynak is meg kellett volna tennie.

A Vox vezetője szerint Katalóniában valójában évtizedek óta tart a nacionalista "puccs", amiért az országot több mint negyven éve felválta kormányzó PSOE és PP a hibás. Ebből kiindulva Katalónia autonómiájának felfüggesztését, és az ország területi egységét
velemenyezd, 2019. november 05. kedd, 08:01
Katalán válság - Utcai tiltakozások zajlanak Barcelonában a királyi család látogatása ellen
fejezték ki nemtetszésüket a királyi család érkezése miatt.

A helyi hatóságok már korábban lezárták a környéket, kordont vontak az épület köré, és fokozták a rendőri jelenlétet. Ugyanígy tettek a barcelonai kongresszusi palotánál is, ahol a Girona Hercegnője Díjat adja át az uralkodó 35 év alatti, a kultúra, az oktatás, a tudomány és az üzleti élet területén kiemelkedő fiatal tehetségeknek.

A királyellenes akciók hétfőn is folytatódnak a Köztársaság Védelmi Bizottságok (CDR) nevű függetlenségpárti radikális mozgalom felhívására, amely több közterületen kihelyezett molinón hirdeti, hogy a spanyol királyt nem látják szívesen Katalóniában.

VI. Fülöp először látogatott Katalóniába azóta, hogy három hete a spanyol legfelsőbb bíróság zendülés bűncselekményében bűnösnek találta és 9-13 év közötti börtönbüntetésekre ítélt kilenc katalán függetlenségi vezetőt a két évvel ezelőtt alkotmányellenesen megrendezett függetlenségi népszavazás miatt.

"A király jelenléte kampányesemény" - érvelt a
velemenyezd, 2019. november 04. hétfő, 15:41
Tízezrek vonultak utcára Spanyolország egységéért Barcelonában
rendőrség szerint 80 ezer, az eseményt meghirdető katalán Civil Társadalom (SCC) nevű szervezet szerint 400 ezren gyűltek össze "az egyetértésért, Katalóniáért".

A belvárost ellepték az uniós, spanyol és katalán zászlók. A szervezők kérésére sokan öltöztek fehérbe, a béke színével ítélve el az elmúlt hetek erőszakos utcai megmozdulásait Katalóniában.

"Soha nem fogadjuk el és nem is toleráljuk az erőszakot" - hangzott el a négy idegen nyelven felolvasott kiáltványban, amelyben Quim Torra függetlenségpárti katalán elnök lemondását és előrehozott helyi választásokat követeltek.

Fernando Sánchez-Costa, az SCC elnöke sürgette a katalán választási törvény megváltoztatását arra hivatkozva, hogy a függetlenségi pártok 2017-ben ugyan többséget szerzetek a barcelonai parlamentben, de nem nyerték el választók szavazatainak többségét.

"Ne hagyjatok magunkra minket, szükségünk van a támogatásotokra" - fordultak Spanyolország egészéhez.

A megmozduláson a spanyol ügyvezető szocialista kormány két
velemenyezd, 2019. október 27. vasárnap, 16:42
Katalán válság - Új függetlenségi népszavazás megrendezését szorgalmazza a katalán elnök
Az autonóm közösség vezetője felszólalásában azt javasolta, hogy még ebben - a 2021 decemberéig tartó - parlamenti ciklusban "ismét gyakorolják az önrendelkezési jogot".

A függetlenségpárti elnök megismételte felháborodását a politikustársait zendülés bűncselekményében bűnösnek kimondó ítélet miatt, amelyet gyalázatosnak nevezett.

Véleménye szerint a bírósági döntéssel elítélték a demokráciát és azt a kétmillió embert is, aki részt vett az október elsejei referendumon 2017-ben.

Quim Torra párbeszédre kérte Pedro Sánchez spanyol ügyvezető kormányfőt, mert szavai szerint sem Spanyolország egysége, sem a katalán függetlenség nem lehet indok az emberi jogok megsértésére.

"Az erőszak nem képvisel bennünket" - mondta az ítélet ellen több napja tartó tüntetéseken kialakult erőszakos cselekményekkel kapcsolatban, és kiállt a békés polgári engedetlenség mellett.

Véleménye szerint az ítéletre adott válasz a Katalónia függetlenedéséről szóló újabb népszavazás megrendezése kell
velemenyezd, 2019. október 17. csütörtök, 15:36
Katalán válság - Szabadságmenet indult öt városból Barcelona felé
A Girona, Vic, Berga, Tarrega és Tarragona városokból indult résztvevők körülbelül 100 kilométert tesznek meg a következő napokban autóutakon gyalogolva.

Az Ómnium Cultural és a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) politikai civil szervezetek által kezdeményezett menet a tervek szerint péntekre éri el a katalán fővárost, ahol aznapra nagyszabású sztrájkot hirdetett két katalán szakszervezet.

Csatlakozott a felvonuláshoz a függetlenségpárti kormány több tagja és Quim Torra katalán elnök is, aki nagyszerűnek nevezte ezt a mozgósítást. "Senkinek ne legyen kétsége, a kormány az emberek mellett lesz" - fogalmazott, hozzátéve, hogy sok sikert kívánnak a békés megmozdulásnak.

Az elnököt számos bírálat érte a nap folyamán, amiért nem foglalt állást azzal kapcsolatban, hogy a múlt éjszaka több városban is rendbontásba, erőszakba fordultak az általa is szorgalmazott tüntetések.

A spanyol közszolgálati televízió (RTVE) információi szerint éjjel a tüntetők és a rendőrök közötti összetűzés során több mint
velemenyezd, 2019. október 16. szerda, 18:31
Katalán válság - Szakértő: a függetlenségi politikusok elítélésének ténye katalizálta a tüntetéseket
Nagy Sándor Gyula hozzátette: a függetlenségpártiak akkor is mártírnak gondolnák a kilenc elítélt vezetőt, ha nem a büntetési tétel felső határához közeli, 9 és 13 év közötti börtönt kaptak volna.

Elmondta: a függetlenségpártiak szerint a szabad véleménynyilvánítás, illetve az önrendelkezés kategóriájába tartozik az, ha egy tartományi parlament kikiáltja a tartomány függetlenségét; az erre irányuló népszavazást alkotmányellenesnek ítélte az alkotmánybíróság, de ezt a függetlenségi oldalról nem vették figyelembe.

A rendbontások ténye amúgy nem meglepő, hiszen hetek óta lehetett híreket hallani arról, hogy a függetlenségpártiak kemény magja tüntetésekre és előre szervezett rendbontásokra készül - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy a rendőrség nagyjából ura volt a helyzetnek, ennek ellenére Barcelona környékén jelenleg is égő kukák és barikádok vannak.

A katalán lakosságon belül fele-fele arányban vannak az egységes Spanyolország hívei, illetve a függetlenségpártiak - mondta a
velemenyezd, 2019. október 16. szerda, 18:07
Képek, videók
rendezvényen
orban47
2013. május 20. hétfő, 11:41
Egy Dézsi rendezvényen.-1
wob
2012. május 01. kedd, 19:26
Tag Heuer Rendezvényen
kimimatiasraikkonen
2009. október 29. csütörtök, 15:17
Tag Heuer rendezvényén
kimimatiasraikkonen
2009. október 29. csütörtök, 14:08
Tag Heuer rendezvényen
kimimatiasraikkonen
2009. október 29. csütörtök, 14:04
Ferrari rendezvényen
kimimatiasraikkonen
2009. október 29. csütörtök, 13:46
Szocialisták 01.jpg
chillik
2017. április 19. szerda, 07:44
Szocialisták 02.jpg
chillik
2017. április 19. szerda, 07:44
Szocialisták 03.jpg
chillik
2017. április 19. szerda, 07:43
Szocialisták 04.jpg
chillik
2017. április 19. szerda, 07:43
szocialista brigád jelvén
jpiros
2012. március 11. vasárnap, 18:22
szocialisták- nuku.jpg
agica2004
2012. február 13. hétfő, 16:59
szocialista menü.jpg
agica2004
2011. április 19. kedd, 14:21
szocialista Varsó
mecsery
2010. február 27. szombat, 23:05
A szocialista éra üdvözlő
caris11935
2009. április 12. vasárnap, 13:27
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.