Belépés
2019. szeptember 18. szerda | 38. hét | 261. nap | 20:00 | Diána
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A medvehagymáról



Medvehagyma - a fokhagyma erdei testvére

"Az egész testet megtisztítja, kihajtja belőle a megrekedt kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat. Az örökké betegeskedő embereknek, a sömörös, pattanásos, korpázó arcbőrűeknek, a reumásoknak, a görvélykórosoknak úgy kellene tisztelniük a medvehagymát, mint az aranyat. Nincs a Földön még egy olyan növény, amelyik ennyire hatásosan tisztítaná a gyomrot, a bélrendszert és a vért, mint ez." (Johann Künzle - svájci gyógyfüves lelkész)

A medvehagyma, amely az erdő árnyékos, hűvös részein él, nem marad el a fokhagyma mögött sem hatóanyag-tartalmában, sem pedig gyógyhatásában.

A növény szerves kénvegyületeket (alkilcisztein-szulfoxidokat) tartalmaz, valamint aszkorbinsavat, y-glutamilpeptidet, flavonoidokat. Hatóanyagai 12-szer erősebbek a fokhagymáénál. Erőteljes vértisztító, baktérium- és vírusölő.



A medvehagyma egészségügyi hatásai

- Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert, lassítja a koleszterin lerakódását az érfalakon, javítja a vértagok keringését

- Tartalmaz A, C és H vitamint, bizonyos típusú B-vitamint, valamint magnéziumot, mangánt, vasat, cinket, szelént, kalciumot, ezek révén javítja a szervezet ellenálló-képességét

- Felsőlégúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére ajánlott

- Idült köhögésre is jó, mert oldódik a váladék és ezzel szűnik a légszomj

- Bélfertőtlenítő, emésztést javító hatása ismert

- Enyhe vérlemezke-összecsapódást gátló aktivitással rendelkezik, ezért véralvadásgátlókkal történő együttszedése nem ajánlott

- Fejfájósoknak is ajánlott, mivel minden része fejfájás-csillapító, de főként a gyökeréből készült tea

- A medvehagyma fogyasztása enyhíti a gyomor okozta szívzavarokat és álmatlanságot, valamint az artériák elmeszesedéséből vagy magas vérnyomásból eredő panaszokat

A medvehagyma felhasználása gyógynövényként

Kúraszerű használatához elsősorban a növény levét használják fel, amit préseléssel nyernek ki

eszencia készítéséhez apróra vágjuk a leveleket, vagy a hagymafejeket, üvegbe tesszük, 38-40%-os gabonapálinkával felöntjük és 14 napon keresztül érleljük meleg helyen

Medvehagymaborhoz egy marék apróra vágott levelet használunk, amit felöntünk 0,25 dl., jó minőségű fehérborral - pár percnyi forralás után mézzel ízesítve fogyasztjuk - ez egy napi adag, lassan kortyolgatva

Teához friss aprított vagy szárított levelet leforrázunk, és étkezés előtt fél órával fogyasztjuk, naponta egyszer

Külsőleg, bőrbántalmaknál - borogatásként, lemosásként, sebkezelésnél összehúzó hatású a sebre helyezve

Szárítás közben a medvehagyma elveszíti hatásának nagy részét. Ezért frissen ideális növény a tavaszi kúrákhoz. Termeszthetjük a medvehagymát saját kertünkben, vagy áprilisban néhány naponta gyűjtsünk friss levelet, és keverjük salátákba, vagy tegyük feltétként vajas kenyérre nagy mennyiségben. Egész évben három-négy hetente tartott medvehagymakúra megfiatalítja a szervezetet.
Forrás : Link
pacsakute, 2019. április 08. hétfő, 21:44
Címkék: Johann Künzle, Tartalmaz, fokhagyma erdei, egész testet, megrekedt kóros, mérgező anyagokat,
Kommentek
Mindent a medvehagymáról!
itt!

Medvehagyma (gnocci)
Mivel az elmúlt években mi már lelkes medvehagyma rajongók voltunk, egy kisebb füzetkére való anyagot sikerült összegyűjtenünk nektek, receptekkel megtűzdelve. Idézzük fel, mit érdemes tudni róla!

1. Ne keverjük össze a gyöngyvirággal a medvehagymát
Az illata a legegyértelműbb, amivel megkülönböztetheted - a medvehagyma illata enyhén fokhagymás -, ezenkívül sokkal lágyabb a fogása is.

2. Ez a medve első tavaszi étke
Aranyos tény a medvehagymáról, hogy a nevét tényleg a macikról kapta, akik ezt fogyasztják először téli álmukból ébredve. De nemcsak a medvék gyomrának tesz jót a tavaszi zöldség, hanem nekünk, embereknek is. A bélrendszer, a máj, a vese, a húgyhólyag is profitálhat a fogyasztásából. C-vitamin tartalma hozzájárul az egészséges immunrendszerhez, a betegségmegelőzéshez. A vérképünknek úgy általában jót tesz, és még a magas vérnyomást is kordában tarthatod vele.

3. Gyógyteát is főzhetsz a medvehagymából!
Ha már
donmolnarmeister, 2017. március 18. szombat, 18:17
Egészséges és finom! 3 szuper recept
méregtelenítéshez ideális, mert tisztítja a gyomrot, a veséket és a vért, illetve gátolja a rögképződést. A vérnyomást és a koleszterinszintet is csökkenti, de nagyvárosi embereknek igazán ólommentesítő hatása miatt ajánlott. Íze és illata a fokhagymáéra emlékeztet, ám hatása az utóbbinál jóval nagyobb: vírus- és baktériumölő hatóanyagai tizenkétszer erősebbek a fokhagymáénál! Köhögésre, gyomorproblémákra gyakran ajánlják, de bélférgesség esetén is nagyon hatásos. Olvasd el a Life.hu cikkét a medvehagymáról!

Házi quesadilla

20 deka teljes kiőrlésű liszthez adj egy kevés sót, három evőkanál olívaolajat és nagyjából két deci vizet. Ha összeállt a tészta, celofánba csomagolva pihentesd a hűtőben nagyjából fél órát. Közben elkészítheted a guacamolét. Egy puha avokádót törj össze villával, tegyél hozzá citromlevet, fokhagymát és sót, és kockázz bele egy paradicsomot.

Az avokadó C-vitamin- és E-vitamin-tartalma magas, ezért remek immunerősítő és antioxidáns hatással bír. Telítetlen
horvathnemagdi, 2016. április 01. péntek, 19:15
A medvehagymáról
Medvehagymáról

A gyógynövénygyűjtők, természetkedvelők, sétálgatók és egész családok örülnek minden kora tavasszal a medvehagyma hajtásainak. A fiatal levelek erősítő tulajdonságai a hosszú tél után különösen keresettek. Otthon a leveleket langyos folyó víz alatt alaposan megmosva, egy jól záródó frissen tartó dobozban néhány napig tárolhatjuk. Tavasszal a medvehagymát frissen fogyaszthatjuk, tartósító eljárásként pedig választhatjuk a fűszersót és a medvehagymapasztát, orvosságnak a tinktúra a legjobb.

Tulajdonságai:

támogatja a vérkeringést;

regenerálja a bélflórát;

tisztítja a vért, a gyomrot és a beleket;

erősíti a keringési és az immunrendszert;

csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet;

magas az ásványianyag- és a C-vitamin-tartalma.

Gyűjtési ideje

Körülbelül március közepétől kezdenek hajtani a hosszúkás, hegyes levelek nedves, árnyas lomberdőkben, ahol ilyenkor fokhagymaillat árad. A
klementinagidro, 2015. április 19. vasárnap, 11:32
Csodálatos hagymavilág
Még mindig tél van, sok ember viszont már a tavaszi langyos fuvallatokról és a természet megújulásáról álmodozik. A változatos és vitamindús étkezés egyre kevésbé megoldható, sok téli étel unalmassá is válhat ez idő alatt. A hagymafélék az összes évszakban végigkísérik a konyhai tevékenységet, sok háztartásban azonban csak a legismertebb fajtáját, a vöröshagymát találjuk meg. Vegyük most sorra, hogy milyen gazdag és egészséges is a hagymák világa.

Az amarilliszfélék családjának alcsaládjába tartoznak a fogyasztásra használt hagymafélék. A legelterjedtebb hagymafajta a vöröshagyma (Allium cepa), hozzá tartozik rendszertanilag a fehér és a lila hagyma is. A főzéshez leginkább a hagyományos vöröshagymát használjuk, a gyerekek számára inkább a fehér hagymát ajánlják enyhébb íze és illata miatt. A lila hagyma különleges aromája miatt a saláták, szendvicsek egészséges fűszerezője. Bár a
pacsakute, 2015. április 14. kedd, 07:27
Medvehagyma
A növény leírása:

A liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozik. Erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkot. A fokhagyma illatára és ízére emlékeztető 30-40 cm magas évelő növény. Április-május környékén virágzik. A hagyma hosszúkás-tojásdad alakú.

A medvehagymáról többet is megtudhat a Medvehagyma, a tavaszbúcsúztató méregtelenítő című cikkünkből.

Hogyan gyűjtsük?

A medvehagyma fiatal leveleit és hagymáját használják gyógyászati célokra. A tavaszi hónapokban gyűjtik. Hagymáját a vöröshagymához hasonlatosan tárolják. A medvehagyma levelét gyógynövény boltokban is árusítják.

Mi van benne?

A növény szerves kénvegyületeket (alkilcisztein-szulfoxidokat) tartalmaz.

Mire jó?

Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését.
bordat, 2015. április 12. vasárnap, 08:59
medvehagyma
fagyasztás őrzi meg legjobban hatóanyagának nagy többségét.

A medvehagyma elméletileg összetéveszthető a mérgező gyöngyvirággal, azonban ez utóbbi kicsit később, májusban bújik elő. A növények közti legfőbb különbség az, hogy a medvehagyma levelei és virágzata is erősen fokhagyma illatú, semmilyen módon nem téveszthető össze az átható illatfelhőt kibocsátó gyöngyvirággal.

A medvehagyma gyógyászati felhasználása

Johann Künzle, svájci gyógyfüves lelkész írta a medvehagymáról: “Az egész testet megtisztítja, kihajtja belőle a megrekedt kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat. Az örökké betegeskedő embereknek, a sömörös, pattanásos, korpázó arcbőrűeknek, a reumásoknak, a görvélykórosoknak úgy kellene tisztelniük a medvehagymát, mint az aranyat. Nincs a Földön még egy olyan növény, amelyik ennyire hatásosan tisztítaná a gyomrot, a bélrendszert és a vért, mint ez."

Nagyon sokféle bántalomra használható:
-
drciccancs, 2015. április 09. csütörtök, 12:57
Képek, videók
Medvehagymáról.png
pacsakute
2013. május 12. vasárnap, 18:30
johanna névv.jpg
zsokica45
2018. július 14. szombat, 18:00
johanna névcy.jpg
zsokica45
2018. július 14. szombat, 17:58
johanna névc.jpg
zsokica45
2018. július 14. szombat, 17:57
Március 28. Johanna
rushlilly
2018. január 27. szombat, 12:50
Johanna -Enikő tuto.jpg
53ilona
2017. november 06. hétfő, 11:04
johanna4.jpg
mailona
2016. augusztus 22. hétfő, 01:11
johanna3.jpg
mailona
2016. augusztus 22. hétfő, 01:11
johanna1-Copie.jpg
mailona
2016. augusztus 22. hétfő, 01:11
SzKT Johann H.né-Ambrus Z
agica2004
2016. június 29. szerda, 21:31
Johanna
szicu
2016. május 13. péntek, 09:42
Tubed by Johanna.jpg
mbartis
2016. január 11. hétfő, 23:36
Johanna tube.jpg
mbartis
2015. július 04. szombat, 20:28
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.