Belépés
2020. február 20. csütörtök | 8. hét | 51. nap | 19:59 | Aladár, Álmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Rákóczi utolsó országgyűlésének emléket állító domborművet avatott Grezsa István Kárpátalján
Az avatási ünnepségen II. Rákóczi Ferenc életútját felidéző és a fejedelem történelmi jelentőségét méltató beszédében Grezsa István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta: kevés olyan történelmi személyiség van, mint a fejedelem, akit joggal vallhatnak magukénak a magyarokon kívül a kárpátaljai ruszinok, ukránok, szlovákok és románok. "Rákóczi emléke évszázadok óta világít és évszázadokra előre világítani fog, és a kárpátaljaiak büszkék lehetnek arra, hogy nagyon sok település őrzi az emlékét egy-egy szoborral, fával vagy akár legendával" - tette hozzá.

A miniszteri biztos kiemelte: II. Rákóczi Ferenc példája jól mutatja, hogyan lehet úgy együtt élni különböző népekkel, hogy egy percre nem adjuk fel az elveinket, egy percre nem mondunk le a szabadság iránti vágyunkról. A fejedelem breznai kiáltványából idézve, amely szerint "Ismét felszakadnak a híres magyar nemzet sebei.", emlékeztetett arra, hogy az akkor megfogalmazott gondolatok akár ma, a kárpátaljai magyarság jogfosztásának időszakában is érvényesek lehetnek.

A színmagyar település központjában felállított, magyar kormányzati támogatással készült bronz dombormű a salánki országgyűlés jelenetét ábrázolja a hívei körében szónokoló II. Rákóczi Ferenc alakjával a középpontban.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. augusztus 17. szombat, 15:34
Címkék: Grezsa István Kárpátalján, Rákóczi Ferenc, Grezsa István, Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program, avatási ünnepségen, fejedelem történelmi,
Kommentek
Grezsa: kultúrtörténeti és banktörténeti jelentőségű Munkácson az OTP bankfiók megnyitása
Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta: a Magyar Házak Kárpátalján program keretében vásárolták meg az egykori Osztrák-Magyar Bank épületét, ahol a fiók nyílik. Itt működik majd a Munkácsy Mihály Kulturális Központ is a felújítás után, ami várhatóan idén év végéig befejeződik. A rekonstrukció első eleme az OTP bankfiók ideköltözése.

Kitért arra, a Magyar Házak Kárpátalján programban kormányhatározat alapján több ingatlant vásárolt a magyar kormány Kárpátalján, volt amelyet egyházak, civil szervezetek tulajdonolnak. A program további elemei közé sorolta, hogy a szlovák-lengyel határ közelében a kárpátaljai magyar nagycsaládosoknak vásároltak egy panziót. Rahón a Felső-Tisza-vidék szórványmagyarságának megmaradását szolgáló, magyar állami támogatással épült első kárpátaljai Magyar Házat létesítettek, a katolikus plébániára emeletráépítéssel. Jelenleg
velemenyezd, 2020. január 16. csütörtök, 15:51
Magyar kormánytámogatással felújított családorvosi rendelőt adtak át magyar politikusok Kárpátalján
A megújult rendelő avatási ünnepségén mondott köszöntőjében Pánczél Károly, aki a NÖB tagjaival együtt kétnapos látogatást tett Kárpátalján, a többi között hangsúlyozta: a családorvosi rendelők, óvodák, iskolák, templomok, művelődési házak felújítása és a gazdaság fejlesztése a magyar kormány támogatásával mind-mind azt a célt szolgálja, hogy a kárpátaljai magyarságnak legyen jövőképe, szülőföldjén tudjon megmaradni és boldogulni önazonosságát, anyanyelvét, kultúráját megőrizve. Emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány két évvel ezelőtt indította el 200 millió forint támogatással a kárpátaljai családorvosi rendelők korszerűsítésének programját, amelynek keretében 27 ilyen egészségügyi intézmény újult és újul meg a magyarlakta és vegyes ajkú településeken, közülük 11 a Beregszászi járásban.

Az egészségügyi dolgozók szerepének fontosságát hangsúlyozva a NÖB elnöke köszönetet mondott Milyó Erikának, a zápszonyi rendelő orvosának, akit 2016-ban az év Kárpát-medencei családorvosává választottak,
velemenyezd, 2019. december 05. csütörtök, 20:07
Elindult a Kárpátaljai KultúrKaraván színházi és zenei programokkal
korosztályt az előadóművészetekre fogékony nézővé neveljék a határon túli magyar kultúra ápolása érdekében.

A miniszteri biztos azt is elmondta, hogy a Kárpátaljai KultúrKaraván program keretében öt hazai és egy kárpátaljai kiemelt kulturális intézmény - a Magyar Állami Operaház, a Budapesti Operettszínház, a Magyar Állami Népi Együttes, a Filharmónia Magyarország NKft., a Nemzeti Színház, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház - viszi sikerprodukcióit a kárpátaljai színpadokra.

Mivel Kárpátalján a bemutatók számára nem voltak megfelelő helyek, mert a szovjet időszakban épült kultúrházak romos állapotba kerültek, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel (KMKSZ) karöltve sikerült tíz, központnak számító településen kiválasztani azokat a művelődési házakat, amelyek a felújításukat követően méltó helyszínei lesznek az előadásoknak - emlékeztetett.

Már felállt a Rákóczi-főiskola és a beregszászi színház munkatársaiból álló csoport, amely a bemutatókat szervezi majd. A produkciók első
velemenyezd, 2019. november 22. péntek, 19:12
Grezsa: a nyelvtanulás támogatásával Kárpátalján a magyar kormány a magyar-ukrán viszonyt is javítani szeretné
szavaztak, hogy a két nép kapcsolatait a barátságra és kölcsönös tiszteletre kell építeni." Reményét fejezte, ki a kárpátaljai magyar nyelvtanfolyamok támogatását Ukrajnában mindenki a magyar kormány jó szándékának, baráti gesztusának a megnyilvánulásaként és az ukrán-magyar államközi kapcsolatok javítására irányuló törekvésként fogja értékelni.

Az MTI érdeklődésére Váradi Natália, a Rákóczi-főiskola Felnőttképzési Központjának vezetője, a magyar nyelvtanfolyamok koordinátora kifejtette, idén Kárpátalján kívül Kijevben egy és Ivano-Frankivszkban három, magyart mint idegen nyelvet tanuló csoport indult, míg Kárpátalja 10 járásának 37 településén 77 oktatóval folyt a magyar nyelv oktatása. Azt is elmondta, hogy a legfiatalabb tanuló öt, a legidősebb pedig 82 éves volt, és a résztvevők között voltak közgazdászok, könyvelők, orvosok, jogászok, tanárok, iskolások, egyetemi hallgatók, mérnökök, vállalkozók. Jelezte, a magyarok számára indított ukrán kurzus résztvevőinek többsége iskolai tanuló volt, akik az
velemenyezd, 2019. november 07. csütörtök, 17:02
A kárpátaljai szülőföldön maradás napját tartották Beregszászon
A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola aulájában tartott záróünnepségen mondott köszöntőjében beszédében Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos fontosnak nevezte, hogy Kárpátalján magyar fiatalok mozgalmat indítottak a szülőföldjükért, amelynek keretében megszervezték a kárpátaljai szülőföldön maradás napját. Azt szeretnénk - emelte ki -, ha Kárpátalját nem hagynák el a magyarok, sem pedig a magyarokkal évszázadok óta békében együtt élő többi nemzetiség. A mindennapi megélhetés nehézségei miatt ugyanis fennáll a régió kiürülésének veszélye - emlékeztetett.

Hozzátette, a szülőföldön maradás elengedhetetlen feltétele a magyar identitás megerősítése az anyanyelvi kultúra és oktatás fejlesztésén keresztül. A szülőföldön maradás kérdése nem a magyar kormány támogatásán, hanem mindenkiben belül dől el - fogalmazott.

A miniszteri biztos hangsúlyozta,
velemenyezd, 2019. október 26. szombat, 18:42
Grezsa István: a nemzeti megújulás az óvodában kezdődik
A miniszteri biztos szerint a legnagyobb nemzetpolitikai program az óvodaprogram, amely mára igazi sikertörténet lett.

Grezsa István szerint meg kell értetni a szülőkkel, hogy az óvodában kell elkezdeni a magyar nyelven való beszélgetést, a magyar nyelvű oktatást.

A 2016-ban indított program 47,6 milliárd forintból valósul meg, amelyből a Kárpát-medencében 152 új óvoda épül, 450-nél többet pedig felújítanak. A miniszteri biztos közölte, most van az új óvodák építésének dandárja. Kárpátalján már átadtak 60 új óvodát, míg 30 átadásra vár.

Grezsa István közölte: a magyar nyelvű óvodákban beíratott gyerekek száma átlépte az 54 ezret.

A program zárására - 2020. december 31. - vagy a ciklus végére, 2022-re szeretnék átlépni a 60 ezres létszámot. Érdekességként jegyezte meg, van olyan település Kárpátalján, ahol korábban nem volt magyar óvoda, most viszont nyitottak.

A jövőben ovi sportpályákat is készülnek nyitni - fűzte hozzá.

Czibula Ádám, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
velemenyezd, 2019. július 26. péntek, 16:11
Grezsa: a kárpátaljai magyar épített emlékek helyreállításának támogatása a térség minden nemzetiségét gazdagít
és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta: a magyar kormány Butler János egykori, ma romokban heverő kúriájának az újjáépítésével és új funkciókkal történő felruházásával a magyar gyökerű Szerednye nagyközség és a környező települések lakosságát, a vidék idegenforgalmának fejlődését támogatja. "Tehát közös értéket teremtünk, és gazdagítjuk Kárpátalja valamennyi nemzetiségét" - tette hozzá.

A miniszteri biztos aláhúzta: a Magyar Házak Kárpátalján Program keretében megújuló Butler-kúria összekötő kapocs lesz Kárpátalján a magyarság és a többségi szláv nemzet között. Emlékeztetett arra, hogy az egykor boráról is híres Szerednyéhez három magyar történelmi személyiség neve is kötődik: a település várában lakott Dobó István, az egri hős, vélhetően a Butler-házban játszódott Mikszáth Kálmán Különös házasságának a cselekménye, és a közelben lett merénylet áldozata Egán Ede, a kárpátaljai ruszinság felemelését szolgáló hegyvidéki akció
velemenyezd, 2019. július 10. szerda, 17:22
Képek, videók
Felhőalakzat Kárpátálján
pacsakute
2018. október 28. vasárnap, 22:29
Munkácsy Kárpátalján.jpg
dnemethk
2009. augusztus 04. kedd, 16:34
Magyarfalu Kárpátalján
bakfity
2008. január 06. vasárnap, 13:07
déli hősők domborműve
mecsery
2013. január 16. szerda, 04:59
Faldíszitések,dombormü vek
farkas1945
2011. február 12. szombat, 13:06
Szobrok és dombormüvek.pn
farkas1945
2011. február 12. szombat, 13:01
Dombormüvek.png
farkas1945
2010. december 10. péntek, 14:35
Freskók,dombormüvek.1. png
farkas1945
2010. december 04. szombat, 12:13
Freskók,dombormüvek.2. png
farkas1945
2010. december 04. szombat, 12:12
Freskók,dombormüvek.3. png
farkas1945
2010. december 04. szombat, 12:11
Freskók,dombormüvek.pn g
farkas1945
2010. december 04. szombat, 12:11
4. Domborműves arc.jpg
dnemethk
2008. június 24. kedd, 18:55
emlék ünnepségen.jpg
maroka
2018. február 11. vasárnap, 08:49
Ünnepségen
agica2004
2012. április 30. hétfő, 11:47
Rebeka óvodás ünnepségen.
horvathnemagdi
2009. december 05. szombat, 14:32
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.