Belépés
2019. június 25. kedd | 26. hét | 176. nap | 03:51 | Vilmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Farsangi fánk

Hozzávalók:

60 dkg finomliszt
3,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
4 ek cukor
4 tojássárgája
0,5 dl rum
csipet só
8 dkg olvasztott vaj vagy margarin
mazsola, aki szereti
olaj a sütéshez
Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk, majd hozzáadunk 1 ek cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, mjd kb 10 perc alatt felfuttatjuk.

A liszthez hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a tojássárgákat és a rumot, majd az élesztőt is és összegyúrjuk.

Amikor már rudalmas a tészta, akkor gyúrjuk bele a vajat/margarint (és a mazsolát).

Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát deszkára borítjuk, majd kb ujjnyi vastagra nyújtjuk és fánkszaggatóval (vagy ennek hiányában pohárral) kiszaggatjuk. A leeső részeket újra összegyúrjuk és kelesztjük.

A kész fánkokat egymástól kicsit távolabb tesszük, majd letakarjuk és 20 percig pihentetjük.

Közben előkészítünk egy nagyobb edényt, aminek van fedője és megmelegítjük benne az olajat. Fontos, hogy meleg legyen, de ne forró, mert a fánkok könnyen megégnek.

A megkelt tészták közepébe ujjunkkal mélyedést készítünk, majd a fánkokat beletesszük az olajba úgy, hogy a lyukas fele kerüljön az olajba (lefelé), tehát fordítva. A sima fele legyen felül.

Ekkor fedővel letakarjuk, majd ha megsült aranybarnára, akkor megfordítjuk, de ekkor már nem tesszük rá a fedőt!

Ne tegyünk sok fánkot az olajba, mert lehűti azt, meg nem tudnak egymástól megkelni szépen!

Papírtörlőre szedve leitatjuk róla a felesleges olajat.

Porcukorral és lekvárral tálaljuk.


koszegimarika, 2019. január 13. vasárnap, 12:16
Címkék: tejet meglangyosítjuk, liszthez hozzáadjuk, maradék cukrot, megkelt tésztát, leeső részeket, kész fánkokat,
Kommentek
Péntektől ismét fánkfesztivál Nagykanizsán
Az Országos Farsangi Fánkfesztivált a Vasutas Országos Közművelődési és Szabadidő Egyesület (VOKE) égisze alatt működő Kodály Zoltán Művelődési Ház rendezi a Kanizsa Plazában, ahol a különféle lekváros-, szalagos-, csöröge-, krémes-, rózsa- és egyéb fánkok gazdag íz- és formavilágának megismerésére és megízlelésére lesz lehetőség.

A szombati fánkversenyre 3-5 fős csapattal jelentkezhettek a profik és az amatőrök, akik hozott, helyben készített, hagyományos vagy különleges táplálkozási igényt kielégítő fánk kategóriájában versenyeznek egymással. A szervezők arra kértek minden csapatot, hogy hagyományos farsangi fánkkal is vegyenek részt a megmérettetésen.

A résztvevő csapatok idén is részesei lehetnek egy Guiness-rekord-kísérletnek, de a fánkverseny mellett több zenés és táncos előadás is szerepel a mások mellett a MÁV-csoport, a Rail Cargo Hungaria és a nagykanizsai önkormányzat támogatásával megrendezett fesztivál programjában.

Szombat délelőtt farsangi futóversenyen és jelmezes
velemenyezd, 2019. február 28. csütörtök, 12:21
Farsangi verses_zenés műsor
Farsangi verses_zenés műsor volt a templomunk közösségi termében. Három órás vidám együttlét - sok tréfás vers hangzott el Romhányi József verseiből.
..........................

...........................

Sós fánk fokhagymás tejfölös öntettel
maroka, 2019. február 18. hétfő, 08:21
Mészárosová Melinda - Farsang a nép!
Mészárosová Melinda -
Farsang a nép!

Magyar nép

Vigadjon a nemzet a honban
határon innen és onnan,
járják a Busók a járdát,
asszonyok süssék a pogácsát,
takarítsák le a hótól a járdát,
ki ne törjék a Busók lábát!
Magyaroknak Farsangi szalagos
a fánk,
másoknak Szlovák
siska,
hozza is a Miska!
Táncol a Busó, vigad a nép,
ez a télbúcsúztató igen szép!
Határon innen és onnan
vigad a nép a honban!
vorosrozsa66, 2019. január 09. szerda, 11:40
Gani Zsuzsanna: Mókás farsang
Gani Zsuzsanna:
Mókás farsang

Az én nevem: Bohóc Baldvin,
gyertek hozzám, vár a partim!
Öltsetek fel mókás jelmezt:
jövő télen nekem kell ez!

Járjál táncot, Dönci, Örzse,
perdülj-fordulj körbe-körbe.
Együnk-igyunk, jót mulassunk,
lógó orrot ne mutassunk!

Csokitortát előveszem,
és most jő a dobóverseny.
Tátsd a szádat igen nagyra,
szálljon bele tejbedara!

Minden lurkó hej, maszatos,
Ennyi finom íz zamatos!
Gyertek, banyák, törpék, kecskék,
farsang fánkot faljad, lepkém!

Busók, gyertek rémiszteni,
lisztes zsákot lendíteni.
Csengőt, dobot előveszem,
űzzük vele el a telet.

Hujujujujujj!
vorosrozsa66, 2019. január 09. szerda, 10:46
Farsang
Dér Ildikó: Farsang


A hegy ormán még
csillog a hó
álmosan ásít a tél
zúzmaráját lassan
rázza le a fa ágáról
a szél

Zenélve csiripel
a kis madár még
fázósan tovaszáll

Vízkereszt havában
búcsúzik az ünnep
frissítő erővel tör elő
a tavasznak helyeselő
záporeső

Báli ruhák röppenek
s fura jelmezek a
fánk illata mámorosan
lengi be a teret

Vidám emberek
tolongnak
messzire űzik
a bús téli napokat

A fény annyira
kell mint falat
kenyér a koldus
markában
ragyogva feszít
a farsangi bálban

Kergetőzik a gyermek
vidám zene szól ez itt
a Farsang egy új világ
Arcodra festette mámorát

Forrás:Poet.hu
taltos1, 2018. február 19. hétfő, 23:18
Vers
Mészáros Zsolt (MeZso)

Farsang
Harsognak a trombiták,
zörögnek a dobok,
űzik már a telet
a víg farsangolók.

Pördülnek a szoknyák,
dobognak a lábak,
várják már a tavaszt
a farsangi bálban.

Mindent bevetnek,
ami zörejt kelthet,
így űzik el ilyenkor
messzire a telet.

Sül már a konyhában
a farsangi fánk is,
világos szalagja
a sötétben világít.

Mindenki a maga módján
űzi el a telet,
ennek érdekében
bármit bevethetnek.

Tavaszra várnak
a nagy télűzők,
szalagjukon az áll:
"MOST MÁR TAVASZ JÖN."
kirscha, 2018. február 16. péntek, 10:15
Krumplis-bere/
Ezt a receptet a nagyanyámtól tanultam, aki nagyon takarékosan tudott főzni. Ez az étel sem kerül sokba, gyorsan elkészíthető, egyszerű. Gazdagabb leves mellé, vagy vacsorára tökéletes. Nagyon kevesen ismerik már ezt a krumplis receptet, azért gondoltam közre adni.

Hozzávalók:
burgonya
liszt
tej
tojás
olaj (a mennyiség mindig a tepsi nagyságának függvénye)
Elkészítése

Pár szem nagyobb burgonyát meghámozunk, és kb. 4-5 mm-es karikára vágunk. A tepsit gazdagon kiolajozzuk és a krumpli szeleteket egymás mellé belehelyezzük, megszórjuk sóval. Ha túl nagyok a közök, akkor kisebbre vágott darabokkal kipótoljuk, amúgy nem probléma. A lisztből, tejből, tojásból palacsinta tésztát keverünk (kb. kétszer legyen sűrűbb, mint a hagyományosan sütött palacsinta tészta).

Olajat öntsünk bele (az is több legyen, mint a hagyományos palacsinta tésztában), sózzuk meg, és öntsük a krumplira. Akkor a legfinomabb, amikor a tészta és a burgonya vastagsága kb.
tinka1951, 2018. február 13. kedd, 22:48
Képek, videók
FARSANGI FÁNK 1.jpg
gosztmagdi
2018. január 14. vasárnap, 10:47
FARSANGI FÁNK.jpg
zsokica45
2016. április 29. péntek, 10:05
farsangi fánk 0110.jpg
maroka
2016. február 06. szombat, 20:09
Bögrés farsangi fánk.jpg
feviroza
2015. február 21. szombat, 12:25
farsangi fánk
zsuzsipolgar
2012. január 25. szerda, 19:39
Farsangi fánk-Majorné Ani
szakcsi56
2012. január 25. szerda, 12:05
farsangi fánk.jpg
jpiros
2012. január 19. csütörtök, 16:57
Fánk farsangi.jpg
gosztmagdi
2012. január 15. vasárnap, 08:52
farsangi_fank.jpg
szelidszeder
2012. január 03. kedd, 14:20
farsangi fánk.jpg
tortabevono
2011. május 03. kedd, 22:26
Farsangi fánk
lujza56
2011. február 20. vasárnap, 18:00
Farsangi fánk
irmus
2011. február 12. szombat, 07:42
Cica tejet iszik
eva6
2018. április 14. szombat, 18:40
ide-nekem-a-tejet.jpg
bedmarika47
2014. május 19. hétfő, 16:08
ide-nekem-a-tejet.jpg
janna53
2013. október 24. csütörtök, 19:25
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.