Belépés
2020. április 07. kedd | 15. hét | 98. nap | 01:25 | Herman
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A felújításra a koronát idén sikerült feltenni,
Nem nehéz feladat cáfolni a fővárosi ellenzék elnagyolt kijelentéseit a Tarlós István által ,,tönkretett és lerombolt" Budapestről. Ezzel szemben már jóval nagyobb munka felsorolni minden beruházást és fejlesztést, amely 2010 óta a fővárosban zajlott. Sorozatunkban a teljesség igénye nélkül mutatjuk be, milyen volt Budapest akkor és milyen most, azaz mivé vált Magyarország fővárosa az elmúlt kilenc évben.
Budapesti leltár 4.. Az ikonikus óra, amely a budaiak számára jóformán igazodási pontként funkcionált, szintén új külsőt kapott, dacára annak, hogy elmozdítása ellen tiltakozó akciók szerveződtek.
Nem nehéz feladat cáfolni a fővárosi ellenzék elnagyolt kijelentéseit a Tarlós István által ,,tönkretett és lerombolt" Budapestről. Ezzel szemben már jóval nagyobb munka felsorolni minden beruházást és fejlesztést, amely 2010 óta a fővárosban zajlott. Sorozatunkban a teljesség igénye nélkül mutatjuk be, milyen volt Budapest akkor és milyen most, azaz mivé vált Magyarország fővárosa az elmúlt kilenc évben
.............


,,Csendes, parkosított rész lesz a Moszkva térből 2009-től, mert a 2007 és 2013 közötti tízezermilliárd forintos uniós forrásból harmincmilliárdot a jelenleg Budapest szégyenfoltjának tekinthető tér rendezésére költenek,, - így kezdődik a 24.hu 2006. március 2-án közzé tett írása, amelyben ismertetik Demszky Gábor akkori szabaddemokrata főpolgármester nagyívű felújítási terveit a Moszkva teret illetően. Demszky rehabilitációról szóló 2006-os közleménye így szólt: ,,A Moszkva tér visszahódítása mintapéldája lehet a város újraegyesítésének. Annak, hogy részeiből ismét egyberakjuk a várost. Hogy a kerületek, a főváros egyet akarjon, és együtt cselekedjen a tér felélesztése érdekében". Mindenfajta ígéret elhangzott, az autósok körforgalmat, a villamosok felújított síneket és fedett állomásokat, a buszok pedig egy végállomást és jobb átszállási kapcsolatokat kaptak volna, ha bármi is megvalósul akkor a volt városvezető terveiből.

A felújítást annak idején Demszky Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, valamint az MSZP-s Horváth Csaba részvételével jelentette be, néhány virágládát elhelyezve a téren, utalva a grandiózus zöld tervekre. Az ígéretek szerint 2009-től már csökkentett járműforgalom, parkosítás, csendesebb környezet várta volna a budapestieket.

A megújult Moszkva térre, amely mára Széll Kálmán nevét viseli, végül egészen 2016-ig kellett várnia a fővárosiaknak. A beruházás négyszáz napig tartott és 5,3 mil­liárd forintos összköltséggel zárult. Az átalakítás során a metróépületet a vázszerkezet kivételével teljesen visszabontották és ,,egy modern arculatú, könnyed hatást keltő, tágas üvegfalú létesítményt" építettek a helyére. Elbontották a vendéglátóegységeknek helyet adó, a metrókijárat melletti épületet és bódékat, a kereskedelmi funkciókat az új szolgáltató épületbe helyezték át, átalakították az autóbusz-végállomásokat, a villamosmegállókat, a teret határoló utakat és a villamosvágányok nyomvonalát, új, a Vérmező úttal párhuzamosan futó kerékpárút is épült, illetve kicserélték a környékén futó közművezetékek nagy részét, többek között vasúti, elektromos, távközlési kábeleket, víz- és távhővezetékeket, csatornaszakaszokat. Emellett jelentősen nőtt a téren a zöldfelületek aránya is: 182 fát telepítettek, és több mint hétszáz négyzetméternyi füvesített terület alakítottak ki. A tér megnyitása hivatalosan a budai fonódó villamoshálózat átadása is volt, amely így új közlekedési kapcsolatokkal bővült, valamint a villamos, a metró és a buszok mellett a Mol BuBi (budapesti biciklirendszer) gyűjtőállomását is elhelyezték a téren.
Az itt található narancssárga ikonikus órát, amely a budaiak számára jóformán igazodási pontként funkcionált, szintén megújították, dacára annak, hogy elmozdítása ellen tiltakozó akciók szerveződtek.
Végül a téren az új óra egy hatméteres oszlop tetején mutatja az időt, és, hogy a régi hangulatot is visszacsempésszék az építménybe, a hasábszerű, látszó betonoszlopon, a digitális számok alatt hangsúlyos árnyékként a régi óra is megjelenik számlapostul, oszlopostul. A régi szerkezet hetvennégy éven át állt a téren, és felmerült ugyan, hogy vissza került a helyére, de a régi vasváz teljesen szétkorhadt, így az óra egy elszánt budai lokálpatriótának köszönhetően a Kiscelli Múzeumba került.
A felújításra a koronát idén sikerült feltenni, amikor a téren átadták a Széll Kálmánt, a dualiz­mus korának pénzügy miniszterét, kormányfőjét ábrázoló szobrot. Az ünnepségen Tarlós István főpolgármester azt mondta, ma is szükség van olyan típusú vezetőkre az államigazgatásban, mint amilyen Széll Kálmán is volt. A főpolgármester méltatta az egykori pénzügyi szakembert, kiemelve érdemeit az 1873 után kialakult pénzügyi válság kezelését illetően is, majd párhuzamot vont Széll Kálmán politikája és a 2010-ben hatalomra kerülő kormány intézkedései között, hiszen ,,mindkét alkalommal komoly eladósodással és nagy költségvetési hiánnyal kellett szembenéznie a kormánynak"

Forrás: Magyar hírlap
maroka, 2019. augusztus 08. csütörtök, 14:43
Címkék: Tarlós István, Demszky Gábor, Demszky Kóka János, MSZP-s Horváth Csaba, Széll Kálmán, Kiscelli Múzeumba,
Kommentek
Több mint 1,3 milliárd forintból újul meg az egyik pécsi iskola
Mint írták, a felújításra azért van szükség, mert az iskola épületében, annak szerkezeti veszélyei miatt sem a mostani, sem az elmúlt tanévben nem folyhatott oktatás.

Az épületet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) előző városvezetés idején elnyert több mint 400 millió forintos keretéből korszerűsítik, szerkezetét pedig egy 900 millió forintos kormányzati támogatásból erősítik meg.

A 2021 elejéig tartó beruházás során egyebek mellett kicserélik a nyílászárókat, korszerűsítik a gépészetet, a fűtést; a létesítmény új hőszigetelést kap, emellett napelemek kerülnek az iskola tetejére.

A közleményben kitértek arra, hogy az önkormányzat az elmúlt években négy iskola és két rendelőintézet, valamint hat óvoda energetikai korszerűsítését indította el, így a folyamatban lévő és tervezett fejlesztések összértéke megközelíti a négymilliárd forintot.

A pécsi önkormányzat 2018 augusztusában tájékoztatta az MTI-t arról, hogy az épület szerkezeti károsodása miatt ideiglenes
velemenyezd, 2020. március 04. szerda, 07:04
Krónika 8. rész (azonnali kérdések: határőrség, migráció, lakhatás, infláció)
csok-ot, aminek keretében 130 ezer család több mint 400 milliárd forintot igényelt.

Bangóné Borbély Ildikó azt válaszolta: a szocialista kormányok alatt 280 ezer új lakás épült, a mostani kormány 9 éve alatt viszont csak 88 ezer.Tállai András erre úgy reagált: lehet, hogy a rendszerváltás előtti 40 év is benne van a képviselő által említett 280 ezer új lakásban. Jelezte: a lakáshoz jutásban segít a falusi csok és a babaváró hitel is, amelyet szintén jellemzően lakásvásárlásra vagy felújításra fordítanak.

DK: mit tesz a kormány az infláció ellen?

Bősz Anett (DK) a forint gyengüléséről beszélt felszólalásában, valamint az inflációról. Sorolta azokat a termékeket - jellemzően élelmiszereket -, amelyek ára 10 százalékkal emelkedett az egy ével korábbihoz képest. Tömegek érzékelik, hogy ugyanabból a pénzből kevesebbet tudnak venni.

Azt kérdezte: mit tervez a kormány a probléma kezelése érdekében? Szólt a költségvetés várható instabilitásáról és arról, hogy az uniós források
velemenyezd, 2020. március 02. hétfő, 16:22
Lecserélik a Hadtörténeti Múzeum előtti harckocsit
A tank másfél éve látható a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum bejáratánál, a Kapisztrán téren. A harckocsi felújításra szorul, ezért a Magyar Honvédség Katonai Közlekedési Központjának és a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandárának szakemberei csütörtökre virradó éjjel elszállítják.

A harckocsi "távolléte alatt nemcsak megszépül, de egyes hiányzó elemei is a helyükre kerülnek" - áll a közleményben.

A T-34-es helyére egy PT-76 típusú úszó harckocsi érkezik ugyanaznap este. Ezt a könnyű páncélost eredetileg a szovjet Vörös Hadsereg és a Tengerészgyalogság részére fejlesztették ki.

A szovjet haderő 1952-ban rendszeresítette, majd a Varsói Szerződés tagállamai is hadrendbe állították. A Magyar Néphadseregben közel száz példányt alkalmaztak, elsősorban a felderítő alakulatok alkalmazták.

Az úszó harckocsit éles körülmények között is bevetették, például 1968-ban a csehszlovákiai megszállás során. A típust 1983-ban vonták ki a hadrendből.
velemenyezd, 2020. február 26. szerda, 14:51
GKI: mintegy 750-800 ezer lakást újíthat fel a lakosság 2022 végéig
2020 első negyedévi rövid távú, azaz a következő egy évre vonatkozó várakozásai lényegében megfelelnek az egy negyedévvel korábbiaknak: a biztosan felújítók és korszerűsítők aránya enyhén, 47 ezerről 41 ezerre csökkent, a valószínűleg erre készülőké viszont kissé, 386 ezerről 394 ezerre emelkedett - fűzte hozzá.

Petz Raymund elmondta: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi felmérésének adatai szerint a magyarországi 4,455 millió egységből álló lakásállomány mintegy kétharmada szorul felújításra. A legtöbben festésre, mázolásra készülnek, amely a felújítókon belül a következő három évben minden hetedik lakást érintheti. Emellett népszerűek az energiahatékonyságot növelő korszerűsítések is, csaknem minden tizedik lakás újulhat meg.

Az igazgató kiemelte, hogy feltűnő a napkollektor és a napelem várható telepítésének alacsony említési gyakorisága. Ez a tevékenység a beszerezhető állami támogatás ellenére sem lett eddig igazán népszerű, ezen a téren egy esetleges új támogatási rendszer sokat
velemenyezd, 2020. február 26. szerda, 11:51
DK: sportcsarnokok helyett a pedagógusok béremelésére és iskolakorszerűsítésekre van szükség
A DK frakcióvezető-helyettese pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszter azon csütörtöki bejelentésére reagált, amely szerint az Európai Beruházási Bank mintegy 50 milliárd forint hitelt nyújt Magyarországnak az oktatási infrastruktúra fejlesztésére, megújítására. A miniszter azt mondta, hogy a szerződéssel 8 új iskola épül, 16 iskola kibővül, 20 intézményben tornacsarnok létesül, 26 tanmedence jön létre és 17 új kézilabda csarnok valósul meg.

Arató Gergely világosnak nevezte, hogy a kormánynak még az oktatáson belül is csak a sportberuházásokon "jár az esze". A kabinet annak ellenére is csak ezzel törődik, hogy az iskolák felszereltsége elavult, egy sor intézménynek nem állnak rendelkezésére a megfelelő tárgyi feltételek, sok épület részleges vagy teljes felújításra szorul és az oktatás minden szintjén pedagógushiány van - fogalmazott.
velemenyezd, 2020. január 24. péntek, 12:31
Lakáspolitikai konzultációt javasol a Párbeszéd
magánlakásokat is képes lennének bekapcsolni a szociális bérlakások hálózatába.

A Párbeszéd kikötné, hogy az épülő társasházakban szociális bérlakásokat is ki kell alakítani, amelyeket az önkormányzatok rendelkezésére kell bocsátani. A politikus közölte, hogy pártja bevezetné a lakbérplafont is.

A devizahitelesek problémája nem szűnt meg, ezeken az embereken azzal lehetne segíteni, ha megszüntetés helyett kibővítenék a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-t - szögezte le.

Jelenleg hárommillió ember él felújításra szoruló épületben, ezeknek az ingatlanoknak a renoválására uniós forrásokat lehet igénybe venni - hívta fel a figyelmet.

Más témában kérdezték arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten bírálta a gyöngyöspatai iskola szegregációs ügyében megítélt százmillió forintos kártérítést. Kocsis-Cake Olivio azt felelte, hogy eleve nem szerencsés bírósági ítéletet minősíteni. Hozzátette, hogy egy "népcsoportot minősíteni, a cigányságot minősíteni, ebben a formában nem az, hogy nem
velemenyezd, 2020. január 14. kedd, 12:49
Ötödével csökken a fővárosi lakáspiaci kereslet az idén a Duna House szerint
A csökkenés ellenére az árakban még nem volt jelentős változás és összességében még mindig aktív a budapesti ingatlanpiac.

A cég közleménye szerint a társaság szakemberei több érdekességgel találkoztak 2019-ben: míg 2018-ban még 6 millió forintért is lehetett lakást találni, az idén a fővárosban már minimum 7-7,5 millió forintot kellett fizetni a legolcsóbb ingatlanokért, igaz, ennyiért már több kerületben, például a 7. és 8. kerületben is lehetett lakást venni.

A legtöbb esetben felújításra szoruló kis lakásokat, vagy régebbi házat lehetett ezért az árért kapni, amire nagy valószínűséggel bőven kellett még költenie az új tulajdonosnak. A skála másik oldalán is van miből válogatni, jó néhány 300 millió forint körüli adás-vétel zajlott 2019-ben, a legdrágább ház a budai oldalon több mint 600 millió forintért cserélt tulajdonost.

A teljes piacot nézve kiderül, hogy a fővárosban az átlagos négyzetméterár 576 ezer forint volt, amihez 41 millió forintos lakásár kapcsolódott - közölték és
velemenyezd, 2019. december 30. hétfő, 09:51
Újra látogatható a pécsi Barbakán-bástya
Péterffy Attila (Mindenki Pécsért Egyesület) emlékeztetett arra, hogy 2018-ban balesetveszély miatt zárták el a látogatók elől az építményt, így a pécsi székesegyháztól nyugatra lévő körbástyára az elmúlt bő egy évben nem lehetett felmenni. A vizsgálatok azt állapították meg, hogy a bástyához kapcsolódó, fából készült hidak, lépcsők, az építmény karéján felépített gyilokjáró - védőfolyosó - és az azt övező korlátok felújításra szorulnak.

Mint mondta, még az előző városvezetés döntött a most befejeződött rekonstrukció elindításáról. Ennek keretében az elmúlt hónapokban mintegy harmincmillió forintból, hatvan köbméternyi fa beépítésével teljes körűen felújította az önkormányzat a fából készült lépcsőket, a gyilokjárót, a bástyához vezető hidakat, s a korábbi fa tartószerkezeteket fémre cserélték biztosítva ezzel ismét hosszú időre a Barbakán-bástya látogathatóságát.

Péterffy Attila jelezte, polgármesterré választáskor ígéretet tett a turizmus fejlesztésére, ezért a mostani munka folytatásaként
velemenyezd, 2019. december 05. csütörtök, 15:52
Képek, videók
felújításra várva
balazsmargit
2011. július 25. hétfő, 20:42
felújításra viszik a hajó
mecsery
2010. június 07. hétfő, 23:56
Ez a rész még felújításra
irmus
2008. szeptember 07. vasárnap, 14:46
felújításra várva
ujotthonom
2006. október 04. szerda, 19:59
20111220-tarlos-istvan .jp
agica2004
2012. január 22. vasárnap, 16:49
20110512Tarlos István -Or
agica2004
2011. május 19. csütörtök, 15:34
20110303 tarlos istvan.jp
agica2004
2011. március 04. péntek, 10:20
Tarlós István.jpg
agica2004
2011. március 04. péntek, 10:19
Orbán V&Tarlós István
kicsoda57
2010. október 09. szombat, 22:42
Tarlós István Bpest polg.
kicsoda77
2010. október 05. kedd, 21:27
demszky-gabor.jpg
agica2004
2014. december 16. kedd, 12:21
4 Demszky Gábor.jpg
agica2004
2014. június 11. szerda, 16:44
Gy.F.-Demszky.jpg
agica2004
2014. december 16. kedd, 11:51
demszkybkv.jpg
wiwat
2013. június 26. szerda, 05:31
Tankönyv - Demszky.jpg
moretti69
2012. január 29. vasárnap, 21:37
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.