Belépés
2020. május 27. szerda | 22. hét | 148. nap | 07:17 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Organikus űrtechno-lemezt készített a Liquid Limbs
"Erősen kísérletező lett a lemez, ami egybecseng azzal, amivel mostanában foglalkozom. A stúdióban az elektronikus hangszerekkel molyolgatás során, egymást követő napokon állt össze egy összefüggő alap, ami inspirálni kezdett, az ötletdarabokat pedig egy-egy tétellé dolgoztam ki. Arra törekedtem, hogy olyan hangzást hozzak létre, ami a Liquid Limbstől eddig nem volt hallható. Ez organikus űrtechno, minőségi fehér zajjal" - mondta az MTI-nek Batta Róbert, aki jó ideje már egyedül viszi a korábban trióként működő projektet.

A szórakoztató, gegekkel tűzdelt house-trance zenét játszó miskolci Liquid Limbs a kilencvenes években három albumot jelentetett meg: a kazettán kiadott Hydro-Gixer (1993) után a Transparent Hole-t (1994) és a -2+3 C-t (1997). A csapat anyagait a híres londoni független kiadóhoz, a Mute-hoz kapcsolódó HMK forgalmazta, felléptek a Prodigy és Moby előtt is. A csapat végül feloszlott, Batta Róbert azonban 2013-ban újraindította, és egy évvel később Teknikum777 címmel ismét lemezt készített, az elmúlt években pedig korábban nem publikált Liquid Limbs-számokat tett közzé.

"Mindig is vonzott az űr témája, a galaktikus univerzum hangulat a kilencvenes évek lemezein is fel-fel sejlett, igaz, jóval fogyaszthatóbb formában. A Taum esetében a kontextus és a sound lett minimalistább, kísérletezőbb, a dolgok letisztultak. A zenében a dallamok helyett inkább a visszatérő motívumokba lehet kapaszkodni" - fogalmazott Batta Róbert.

Kitért arra, hogy a Taum, amely az album egyik száma is, hangutánzó szó, akárcsak az anyag több más darabjának címe, így a Pamboo és a Yaay. "Ezeket az elnevezéseket az atonális dallamok szinte maguktól adták nekem. A megalkotott zenében a minőségi fehér zajon azt értem, hogy előtérbe helyeztem az analóg szintiket, a dobgépet, így lett egyfajta alapzaj, pulzáló visszhang, ami koncepció volt a részemről".

A Liquid Limbs korábban is alapvetően instrumentális zenét játszott, de a számokat hangmintákkal színezték, például felhasználták Hofi Géza és Kudlik Júlia hangját. A Taumon nincs erre példa. "Nem szerettem volna túlgondolni a lemez filozófiáját, de ha a jövőben találok megfelelő alapanyagot, ami hitelesen beleilleszthető, továbbra is fogok ilyeneket használni. A Taumba nem akartam eredeti űrhangokat sem beletenni, mondjuk a NASA hangtárából, szerintem a szintetizátorokból megfelelően hangzó anyagot tudtam kicsiholni".

Batta Róbert elmondta, hogy a Taum élő változata a lemezen hallhatónál jóval dinamikusabb lesz. Kitért arra, hogy a Liquid Limbs legsikeresebb lemeze, a Transparent Hole (amely bekerült a "303 magyar lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz" című, 2008-ban kiadott kötetbe) éppen 25 éve jelent meg, ezért idei live setjeiben a friss anyag mellett elő fogja venni az album több darabját.

"Készül egy remix bakelit is a Taum három trackjére, valamint egy korábbi számra, az In Memoriam Malévra külföldi remixerek közreműködésével. Köztük lesz Steel Force, John Barsik, Space Modular, Modular Phaze, Sazera és Allu" - jegyezte meg a zenész.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. február 13. szerda, 12:41
Címkék: Liquid Limbs, Liquid Limbstől, MTI-nek Batta Róbert, Transparent Hole-t, Batta Róbert, Liquid Limbs-számokat,
Kommentek
Rockoratórikus passió készült Händel művéből
Az oratórium, a passiójáték mint színpadi történés, valamint a rock és a barokk zene összegyúrásáról, együttlétezéséről van szó a színpadi hatás elérése érdekében - mondta el Várkonyi Mátyás, a produkció megálmodója, rendezője, hangszerelője, dramaturgja és karmestere, a Rock Színház egykori alapítója és igazgatója az MTI-nek.

A barokk hangzást a Liszt Ferenc Kamarazenekar és az Új Liszt Ferenc Kamarakórus képviseli, míg az oratórium klasszikus vonulatát a négy vezető szólista, Rácz Rita (szoprán), Balogh Eszter (alt), Csengeri Attila (tenor) és Gábor Géza (basszus) reprezentálja.

"Teljesen megmarad a hangzás, amit az eredeti mű ad, csak meg lesz fűszerezve néhány más alkotóelemmel" - hangsúlyozta Várkonyi Mátyás, hozzátéve: az előadásban többek között elektromos dob, elektromos fúvós, szaxofon és szintetizátor is szerepel, továbbá hangfájlokat is belecsempészett.

Elképzelése szerint a mű egy színpadi zene, amit elő lehet adni úgy, hogy közben történnek a dolgok, s ezeket támasztja alá,
velemenyezd, 2017. április 01. szombat, 13:32
Tóth Zoltán András harmadik szólólemezét készítette el
Az anyagon szerepelnek a Republicra korábban jellemző zenék, de egy hangszeres album alapvetően más, mint a vokális műfaj. Az instrumentális zene már a zenekar 1990-es megalakulása előtt foglalkoztatott és a csapatban eltöltött évek során is jelen volt - mondta Tóth Zoltán András az M1 aktuális csatorna hétfő délelőtti adásában.

A zenész kiemelte, hogy A bolhapiac tündérei 2. Képeslapok egy albumsorozat második darabja, az első rész tavaly jelent meg A mosolygó idő szimfóniája alcímmel. Tóth Zoltán András 1990-től 23 éven át, a frontember Cipő (Bódi László) haláláig volt a pop és a rock határán működő, rendkívül népszerű Republic tagja. A zenekarban ötven számot írt, húsz dalt társszerzőként jegyez. Első szólóanyaga, a Húsvéti hó 2013-ban jelent meg, azon még énekes dalok szerepeltek Tóth Zoltán András előadásában.

A bolhapiac tündérei-széria második CD-jét Tarkó Nagymengyi Dóra (hegedű), Szűcs Dóra (népi hegedű) és Gulyás Ferenc (népi hangszerek) társaságában rögzítette. Mint elmondta, a
velemenyezd, 2016. december 05. hétfő, 11:21
Ozric Tentacles: lemezbemutató koncert az Akváriumban
A pszichedelikus rockot az ambienttel, groove-val és dubbal keverő Ozric Tentacles tavaly az ozorai fesztiválon is játszott. Az elektronikus zenei formáció az effektek mellett élő hangszerekkel teremt különös, szinte túlvilági hangulatot, mások szerint asztrális űrutazást fellépésein - szerepel a szervezők ajánlójában.

Az Ozric már a nyolcvanas években sikereket ért el a rockzenében, az elmúlt évtizedben pedig a goa rajongói is számára is az egyik legkedveltebb együttes. Az öttagú csapatban az eredeti felállásból mára egyedül Ed Wynne multiinstrumentalista maradt, viszont három éve csatlakozott a zenekarhoz egy magyar zenész is, Szende Balázs dobos, aki korábban a Perfect Symmetryben játszott.

A májusra megjelenő új album a huszadik stúdióanyag (az első öt eredetileg kazettán jelent meg a nyolcvanas években), és az Ozric első duplalemeze az 1990-es Erpland óta.

Az Ozric Tentacles előtt a turnét végigkísérő dán Natan Lenski (MantisMash) melegít be szerdán az Akváriumban, míg az estét a
velemenyezd, 2015. április 27. hétfő, 13:32
Európa felfigyelt a Buda Folk Band 21. századi városi népzenéjére
Mezőségben volt sokat gyermekkorában, én a Kalotaszeget jártam végig, és bár a két zenei kultúra azonos tőről fakad, a dallamvilágban vannak különbségek" - jegyezte meg a 33 éves zenész.

A lemez nyitódala, a Tengerpart kalotaszegi népzene, a Hajnali és a Kövecses út mezőségi, ördöngösfüzesi népdal feldolgozása.

"A népzenéből merítünk ihletet, de nem feltétlenül szeretnénk különböző elektronikus eszközökkel populárissá tenni ezt a fajta zenei hagyományt. Ehelyett megpróbáljuk ugyanazokkal a hangszerekkel elkészíteni a feldolgozásokat, amelyek eleve a népzenéhez kötődnek" - magyarázta a brácsás.

Mint elmondta, a Magyar világi népzene című anyag is úgy készült, hogy egy-egy tradicionális népzenét továbbgondoltak, megváltoztatták a ritmust, időnként hozzáírták a nóta könnyebb befogadását segítő témákat, összekötő motívumokat, riffeket. "Ezek is lehetnek népi eredetűek, de van, hogy mi találjuk ki. A dolog népzene marad, mert nem lép ki a műfaji határok közül, csak már nem lesz autentikus. Sokszor
velemenyezd, 2014. január 10. péntek, 13:12
Sziget - Jön az Editors, a Skunk Anansie és a Bad Religion is
fontos képviselője, Netsky belga drum'n'bass előadó, a pszichedelikus rock albumával tavaly az egész világot elbűvölő ausztrál Tame Impala. Érkezik a Szigetre az elektronikus tánczenében utazó brit Orlando Higginbottom, azaz Totally Enormous Extinct Dinosaurs, a könnyed, de agyafúrt gitárpopot játszó, szintén brit Everything Everything, a francia triphop/hiphop sztár Wax Tailor, Zaz, vagyis Isabelle Geffroy sanzonénekesnő, illetve az amszterdami Skip&Die, amely hagyományos afrikai, arab és indiai hangszerekkel színesíti hiphopját és elektronikáját.

A szervezők bejelentése alapján az Aréna sátor már biztos fellépői közé tartozik az Empire of the Sun, amely két éve már járt a Szigeten, a népszerű brit drum'n'bass produkció, a Chase & Status, Chris Liebing német techno zenész, és Sebastian Ingrosso, a skandináv elektronikus zenei élet egyik legfontosabb szereplője. Az Aréna kora esti programjában, az úgynevezett Európa sávban fog koncertet adni az Afterhourse, Olaszország egyik legismertebb rock csapata,
velemenyezd, 2013. március 06. szerda, 12:32
Sziget - A Csík Zenekar Daloskönyve a hétfői mínusz egyedik napon
közben magukba foglalják azok meghatározó énekhangjait, ezáltal olyan feldolgozások születnek, amelyek nemcsak a magyar könnyűzene műfajai, de azok nemzedékei között is hidat teremtenek.

Szabó Attila (hegedű, gitár, ének) a múlt heti sajtónyilvános próbán arról beszélt, hogy ezzel olyanokhoz tudják eljuttatni a magyar népzenét, akik biztos, hogy eddig nem hallgattak ilyet, de lehet, ezután fognak. Kitért arra, hogy az átdolgozásokban az eredeti pop-rock dalok népzenei, nem pedig elektronikus hangszerekkel szólalnak meg, ez adja a jellegzetes hangzást.

Az egyik közreműködő Kiss Tibor, a Quimby tagja lesz. Szerinte a Csík Zenekar kitalált egy olyan formát, amely egyfajta híd sok zenei világ között. "A Csík felismerte, hogy a nép zenéje és a modern popzene nem áll olyan távol egymástól" - vélekedett.

A hétfői koncerten természetesen elhangzik a Kispál és a Borz "csíkesített" nagy slágere, a Csillag vagy fecske, olyan régebbi és újabb átdolgozások mellett, mint például a Most múlik pontosan, a
velemenyezd, 2012. augusztus 05. vasárnap, 10:41
Sziget - A Csík Zenekar sztárvendégekkel készül
népzenébe és a Csík Zenekar hangvételébe. Ezzel lényegében megteremtették a tradicionális rocketnót.

"Célunk a feldolgozásokkal elsősorban az, hogy a fiataloknak megmutassuk, miért is szép a magyar népzene" - fogalmazott Csík János. Szabó Attila (hegedű, gitár, ének) hozzáfűzte: ezzel olyanokhoz tudják eljuttatni a magyar népzenét, akik biztos, hogy eddig nem hallgattak ilyet, de lehet, ezután fognak. Kitért arra, hogy az átdolgozásokban az eredeti pop-rock dalok népzenei, nem pedig elektronikus hangszerekkel szólalnak meg, ez adja a jellegzetes hangzást.

"A kapcsolat onnan jött Csíkékkal, hogy 2001-ben a szólólemezem idején egy dalhoz szükségem volt egy hegedűsre, és Egerben véletlenül találkoztam Szabó Attilával, a csapat prímásával, aki saját magát ajánlotta a munkára. Ez a szám az Apa övének a csatja volt, ami 3/4-ben íródott és most is el fogjuk játszani, egy hasonló ütemű, autentikus erdélyi népzenét beépítve a dalba" - mondta Lovasi András.

Kiss Tibor, a Quimby frontembere arról
velemenyezd, 2012. július 23. hétfő, 15:54
Képek, videók
coffee-pre-mixed-e-liq uid
taszat
2017. október 15. vasárnap, 10:00
Liquid Gold - The Narrows
kkm
2014. január 25. szombat, 07:26
Liquid satin.jpg
tvnati
2012. december 21. péntek, 09:28
Liquid Silver Curl.png
cady89
2012. július 02. hétfő, 05:39
Awesome_Smiley___Liqui d_O
zsiroskenyer009
2011. június 17. péntek, 15:02
Glass-Is-Liquide-1-102 4x7
dandej
2011. június 17. péntek, 10:03
ws_Liquid_out_of_glass _19
ati69
2009. október 31. szombat, 17:13
Liquid-01.gif
dandej
2009. április 19. vasárnap, 16:11
Liquid Vision.jpg
szarvak
2009. március 30. hétfő, 16:15
Liquid-01.gif
reidan
2009. február 11. szerda, 20:27
the four liquid stages of
m_a_r_c_s_i
2008. október 26. vasárnap, 23:09
baba lemezt hallgat.gif
kicsifarkas
2013. október 12. szombat, 17:33
lemeztető7
speedhause
2008. augusztus 15. péntek, 19:59
lemeztető6
speedhause
2008. augusztus 15. péntek, 19:58
lemeztető5
speedhause
2008. augusztus 15. péntek, 19:58
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.