Belépés
2020. július 05. vasárnap | 27. hét | 187. nap | 19:13 | Emese, Sarolta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Pálinkás József: Éles verseny a Lendület-pályázaton
Elmondta, az idén jelentős többletforrásokat kapott az Akadémia a költségvetésből, amelyet négy nagy területen használ fel. Az OTKA (Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok) támogatása 2,5 milliárd forinttal nőtt, kétmilliárd forint áll a rendelkezésre a műszerbeszerzésekre az MTA kutatóintézeteiben, ahol tíz éve nem voltak ilyen fejlesztési lehetőségek, továbbá hatszázmilliót fordíthatnak 15-20 támogatott egyetemi kutatócsoport létrehozására, valamint 1,2 milliárd forint jut a már odaítélt 1 milliárd forinton felül a Lendület-programra.

"A korábbi évekkel szemben az idén három kategóriában hirdettük meg a Lendület-pályázatokat: egyrészt az első saját kutatócsoportot indító kutatók részére, másrészt a már jelentős kutatás-fejlesztési gyakorlattal rendelkezők számára, valamint a különösen kiemelkedő, a nemzetközi tudományos életben igen magasra értékelt tudósoknak is nyújtunk lehetőséget, hogy Magyarországon kutatócsoportot hozzanak létre" - hangoztatta az MTA elnöke, hozzátéve: a harmadik kategóriában csak kivételes esetben hirdetnek eredményt.

"A pályázatokban megjelölt támogatási igény 5,7 milliárd forint, ami több mint a négyszerese az elosztható 1,2 milliárd forintnak. Ez bizonyos értelemben jó, mert kemény versenyt jelent, bizonyos értelemben pedig rossz, mert csupán a pályázók negyede nyerhet" - emelte ki Pálinkás József.

Ismertetése szerint az MTA intézeteiben 54 tudós hozna létre új kutatócsoportot: huszonnyolc az első kategóriában pályázott, 22 a másodikban, négyen pedig a harmadik kategóriában indultak. Az egyetemeken hetvenkilencen terveznének új kutatócsoportot, közülük 34 kutató az első kategóriában, 37 a másodikban és 8 a harmadikban pályázott.

"A 79 pályázatból 66 az ELTE-ről, a Semmelweis Egyetemről, a Debreceni Egyetemről, valamint a Szegedi Tudományegyetemről érkezett. Ami a kutatóintézeteket illeti, a kisebbek kevesebb pályázatot adtak be, a nagyobbak többet. Csupán egy intézmény, a Természettudományi Kutatóközpont emelkedik ki, amely nagyon sok pályázatot nyújtott be" - sorolta az adatokat Pálinkás József, aki aggasztónak nevezte, hogy kicsi a mobilitás az intézmények között. Külföldről mindössze 17-en pályáztak, öten ipari kutatóhelyekről, a túlnyomó többség viszont az MTA kutatóintézeteiből és az egyetemekről jelentkezett. Az 54 akadémiai kutatóhelyre pályázó közül 39 maradna jelenlegi intézetében, az egyetemek esetében pedig 79-ből 66 szeretne eredeti munkahelyén kutatócsoportot létrehozni.

"A pályázatok értékelése most kezdődik, az anonim bírálók májusban hozzák meg a döntést" - magyarázta Pálinkás József.

Az MTA elnöke kitért arra is, hogy 600 millió forint áll a rendelkezésre támogatott egyetemi kutatócsoportok létrehozására.

"Ebből az összegből 15-20 kutatócsoportot lehet támogatni, Hetvenöt pályázat érkezett, többségük a társadalomtudományok területéről, a megpályázott összeg 2,6 milliárd forint, vagyis itt is négyszeres a túljelentkezés. Az intézmények szerinti megoszlás is nagyjából azt a képet mutatja, mint a Lendület-programnál: 5-6 magyarországi egyetem képes egy ilyen kiválósági pályázaton indulni, ahol a feltételeket a nemzetközi mérce szabja meg" - fogalmazott Pálinkás József.

Mint kiemelte, mindent egybevetve 2012-ben a korábbinál több mint hétmilliárd forinttal fordítanak többet Magyarországon a kutatás-fejlesztésre.

"Azt gondolom, hogy ez az összeg jelentősen érezteti hatását a magyarországi kutatások, elsősorban a felfedező kutatások területén, amely egyik évről a másikra mintegy hétmilliárd forinttal nagyobb támogatást kap. Ez a jelentős összeg a kormány részéről egy nagyon határozott elkötelezettséget mutat a kutatások finanszírozására, beleértve a jövőbeli fejlesztéseket is, hiszen e pénzek jelentős része bázisfinanszírozásba beépülő összeg. A Lendület-pályázat nyertesei például azt az ígéretet kapják,hogy 5 évig finanszírozzuk kutatásaikat, amennyiben pedig sikeresek, akkor a továbbiakban is" - emelte ki Pálinkás József.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2012. március 11. vasárnap, 11:42
Címkék: Pálinkás József, Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok, Semmelweis Egyetemről, Debreceni Egyetemről, Szegedi Tudományegyetemről, Természettudományi Kutatóközpont,
Kommentek
Kijelölték az elmaradt sportlövő ob-k új időpontjait
A testület döntése értelmében a pisztolyosok és puskások 25-50 méteres viadalát szeptember 25. és 27. között a Fehér úti Lőtéren rendezik, míg a skeetesek augusztus 8-9-én, a traposok pedig szeptember 5-6-án Sarlóspusztán mérik össze a tudásukat, a trap vegyespáros ob-ja pedig október 10-én Balatonfűzfőn lesz.

Az elnökség egyúttal létrehozta a sportolói bizottságot, melynek Csonka Zsófia az elnöke, míg a további tagok Pongrátz Bianka, Zwickl-Veres Kata, Sike József, Miskolczi Julianna, Pálinkás Lajos és Szabó Béla.

A tisztújító közgyűlésre szeptember 21-én 13 órától kerül sor a Magyar Sport Házában.
velemenyezd, 2020. június 10. szerda, 18:33
Nőellenesség
Pálinkás József szerint a kormányzati sajtó nőellenessége a gyenge, elbizonytalanodott férfiak félelméből fakad
Az utóbbi hetek ocsmány nőellenes megnyilatkozásai a veszedelmes fenyegetéssé aljasult kategóriába tartoznak," írja blogbejegyzésében a a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke. Pálinkás József, aki az első Orbán-kormány oktatási minisztere is volt, úgy látja, hogy

a képviselőnőket a kormányzati sajtóban eszelős, habzó szájjal gyűlölködő fúriáknak", Szabó Tímeát egy ,,organizmus nak, Angela Merkelt egy Honecker szagú NDK-s konfekciókosztümben feszülő megkeseredett kudarc nak nevező, vagy a nőkre szánalommal tekintő urak jól láthatóan megindították nőellenes kampányukat.
Szerinte a gyenge, elbizonytalanodott férfiak kisebbrendűségi érzéséből fakad ez a feltoluló gyűlöletet kiváltó félelem

Férfiak, akik a férfiasságukban,
foldinefehereva, 2020. május 12. kedd, 18:14
Csokoládéfesztivált rendeznek Szolnokon
vásárolhatják meg az érdeklődők, emellett családi programokkal is készülnek. Hozzátette: virtuális játékok, bábelőadás, gyermekkoncert, könyvbemutató, cukrász workshop színesíti a fesztivált.

Kiemelte, hogy a 2010-ben indult fesztiválon világversenyeken is bizonyított, díjnyertes kézműves csokoládékészítők állítanak ki. Hozzátette: a RepTár Szolnoki Repülőmúzeummal való együttműködésüknek köszönhetően a múzeumba, vagy a csokoládéfesztiválra jegyet váltók kedvezményre jogosultak a másik helyszínen.

Pálinkás Csaba, a csokoládéfesztivál főszervezője elmondta: több programmal is készülnek a gyerekeknek, például Real Games virtuális és számítógépes játéksarokkal, kézműves foglalkozással, a "Csupa csoda gyerekvilágban" több játékot is ki lehet majd próbálni, a gyerekek süteményt készíthetnek, részt vehetnek a Hortobágyi Nemzeti Park környezeti foglalkoztatóján. Joós Tamás gyermekkoncertje és a Tiszavirág Bábcsoport előadása is színesíti a programot.

A rendezvényen tortakészítő worksop,
velemenyezd, 2019. október 29. kedd, 13:35
Hat bemutatóra készül idén a Radnóti Miklós Színház
bemutatott, népszerű produkciók lesznek láthatók, mint az Andrássy Máté - Újvári Milán alkotópáros többszörösen díjazott Elhanyagolt férfiszépségek című mozgásszínházi előadása, Pass Andreától a Staféta-díjas, családon belüli konfliktusokat érzékenyen bemutató Napraforgó című produkció vagy a Mátyás Irén-díjat nyert előadás, Lackfi János Hinták című műve Galgóczy Judit rendezésében. A Trafó Kortárs Művészetek Házával együttműködve lesz látható Kelemen Kristóf, a Radnóti dramaturgja és a képzőművész Pálinkás Bence György Magyar akác című közös előadása, amely számos nemzetközi színházi fesztiválon vendégszerepelt nagy sikerrel, és tavaly elnyerte a Thealter Fesztivál Kritikusdíját.

A Radnóti Tesla Laborral együtt indul a fiatal rendezők összefogása, a Narratíva. Kovács D. Dániel, Szenteczki Zita, Pass Andrea és Hegymegi Máté alkotóközösségének célja, hogy a 2020/2021-es évadtól egy mobil színházi bázist teremtsenek meg egy kamion pótkocsiján, hogy komplex színházi eseményeket tudjanak megvalósítani olyan
velemenyezd, 2019. szeptember 02. hétfő, 16:52
Ügynöklista
Osztály [korábban: A társadalomra veszélyes, ellenséges, azaz "F"-dossziés személyek ellenőrzésének szervezéséért; a jelenleg is aktív, volt politikai elítéltek, valamint az írásbeli izgatást elkövetők elhárításáért felelős osztály]
Hanusz Gyula ezredes
Csizmadia Antalné hadnagy
— 5 —

BM III/III-3-a. Alosztály [az "F" (azaz figyelő)-dossziés személyekkel és politikai elítéltekkel szembeni elhárítás]
Dr. Kovács János őrnagy
Kérdő István alezredes
Pálinkás Pál főhadnagy
Farkas Antal százados
Gertner András százados
Kovács Ferenc alezredes
Plézer Viktor főhadnagy
Domján Lajos százados
Bencs László főhadnagy
Kalauz Lajos hadnagy

BM III/III-3-b. Alosztály [írásos elkövetők felderítése]
Sóty Tibor őrnagy
Papp Gábor őrnagy
Ács Tibor hadnagy
Tokaji Lajos százados
Bíró György őrnagy
Csapó Károly százados
Holló Aladár főhadnagy
Kovács Lajos hadnagy
Gadányi Iván
furaila, 2019. július 09. kedd, 00:35
Veteránautókkal bővült a keszthelyi hintómúzeum kiállítása
Pálinkás Róbert, a kastélymúzeum igazgatója a Ford T Speedster és a Packard 110-es hétfői bemutatásakor azt mondta: Európa egyik legnagyobb hintógyűjteményében a világ szinte minden típusa megtalálható már, de a bővítés folyamatos. Ezt a kollekciót fejlesztik tovább azzal, hogy megmutatják, miként alakultak át a hintók automobilokká.

A tavaly óta már Keszthelyen látható 1914-es Ford T-modell mellé érkezett most egy 1915-ben gyártott Ford T Speedster, vagyis versenyautó, amelyen a hintókra is jellemző fakerekek, illetve fa- és rézalkatrészek dominálnak. A mellettük álló, 1930-as évekbeli Packard 110-es már az amerikai autógyártás virágkorát mutatja.

A budapesti Lakatos Ferenc a járművek tulajdonosaként és restaurátoraként arról beszélt, hogy az autógyártás az Egyesült Államokban virágzott igazán az indulástól, ami három korszakot ívelt át. Az 1917-18-ig tartó időszak volt a "rézkorszak", amikor főként a rézelemek uralták a kocsik megjelenését, majd 1920 és 1930 közötti korszak hozta el az
velemenyezd, 2019. június 17. hétfő, 11:11
Mindszenty József bíboros 1956-os beszéde
Videó
Szeretettel osztjuk meg Veletek Mindszenty bíboros 1956-os beszédét. 🤓
Adjunk hálát a bíboros életért születésnapján, Csehimindszenten!
Mindszenty József bíboros hercegprímás, esztergomi érsek miután kiszabadult hosszú fogságából, rádióbeszédében a magyar haza valamennyi gyermekéhez szólt 1956. november 1-én.
"Senkivel szemben nincs gyűlölet szívemben!"

(A kommunista hatalom súlyos támadásokat indított az egyházak ellen, amely támadásokat Mindszenty igyekezett következetesen visszaverni, mígnem 1948. december 26-án letartóztatták és az Andrássy út 60-ban megkezdték kínzását és kihallgatását. Pszichotróp szerek hatása alatt az összes ellene felhozott vádat elismert. Legfőbb kínzója Décsi Gyula volt. Számos jegyzőkönyvet Sulner László írásszakértő és felesége írt alá, de Mindszenty saját kezűnek feltüntetett vallomásait is ők hamisították. A Budapesti Népbíróság a IX. 254/1949 számon lefolytatott koncepciós perben Mindszentyt
maroka, 2019. március 20. szerda, 11:06
MTA: nem igaz, hogy az akadémia minden eszközzel rendelkezik feladatai finanszírozásához
kedden hangsúlyozta, hogy a tárca a hazai kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer megújítására, hatékonyságának növelésére törekszik. A minisztérium szerint a 80 éve változatlan formában működő kutatóintézeti rendszer korszerűsítése a bevált nemzetközi gyakorlatok meghonosításával eredményesen végrehajtható, ehhez azonban minden érintett együttműködési hajlandóságára szükség van.

Erre reagálva az MTA szerdán azt közölte, hogy a kutatóintézet-hálózat jelenlegi szerkezetét 2012-ben alakították ki Pálinkás József elnöksége alatt a hatékonyság növelése érdekében. A szerkezet megújításának mértékét jelzi, hogy akkor a korábbi 2 kutatóközpontból és 38 önálló kutatóintézetből 15 kutatóközpont és 5 önálló kutatóintézet jött létre.

Ahogyan a korábbiakban, az MTA jelenleg is támogatja a kormányzatnak az ország kutatás-fejlesztési és innovációs teljesítményét fokozó erőfeszítéseit, de ez a cél csak az akadémia kutatóhálózatának megtartásával érhető el. A kormányzat korábbi kérésének megfelelően az MTA
velemenyezd, 2019. január 16. szerda, 19:02
Képek, videók
Palinkás Jozsef.jpg
ujjozsef
2009. február 07. szombat, 08:01
Pályázatokat kísérő-levél
furaila
2012. június 13. szerda, 21:20
pályázatok3.JPG
laczko65
2011. február 16. szerda, 00:43
pályázatok2.JPG
laczko65
2011. február 16. szerda, 00:41
Újabb jelentős fejlesztés
basikele
2013. február 15. péntek, 05:21
Történelmi jelentőségű fe
vargaspace
2012. november 24. szombat, 15:53
peptidek jelentősége.jpg
ibolya1964
2011. január 23. vasárnap, 18:24
E jelentős idő.jpg
nagyiful
2010. szeptember 29. szerda, 19:44
E jelentős idő.....jpg
cipello
2010. május 26. szerda, 13:45
korábbi fürdőszoba0423.jp
maroka
2020. április 23. csütörtök, 16:45
0 2 korábbi fotóm.jpg
lovaszmarika
2014. szeptember 19. péntek, 16:12
0 Évike egy korábbi képe.
lovaszmarika
2014. február 10. hétfő, 12:45
korábbi gondolatok.jpg
agica2004
2013. december 06. péntek, 17:46
4 Saját fotóm, korábbi.b
lovaszmarika
2013. október 20. vasárnap, 12:23
5 korábbi fotóm, keretben
lovaszmarika
2012. november 07. szerda, 10:15
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.