Belépés
2020. július 13. hétfő | 29. hét | 195. nap | 20:01 | Jenő
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A kefir
----A kefir----

A kefír egy frissítő tejszerű ital, amely a Kaukázusi-hegység északi részéről származik. Maga az elnevezés a keif török szóból ered, amely szabad fordításban annyit jelent, hogy ,,jó érzés", vagy ,,jóllét". Az elnevezés helytálló, mivel aki fogyasztja, az jól érzi magát.

A kefír állaga krémes, íze enyhén keserű egy olyan enyhe aromával, amely leginkább az élesztőhöz hasonlít. Kb. 40 egyéb aromát tartalmaz, amelyek mind hozzájárulnak a kefír egyedi, kellemes aromájának kialakításában.
Végül a kefír 0.08%-2%-ban tartalmazhat alkoholt is.

A hagyományos, eredeti kefir friss csak tejből és kefir szemcsékből készíthető. Kefir szemcsék nem összekeverendők a gabonaszemcsékkel. A szemcse elnevezés valójában helytelen elnevezés. A kefir szemcsék pontosabb meghatározása, inkább ,,kefirgomba mag".

A szemcsék szerkezete, a tejbaktériumés az élesztő szimbiózis kapcsolatából alakult ki. Ezek a szemcsék puha, zselatin-szerű fehér biomassza képződmények, amelyek proteinekből, lipidekből (zsír) és oldódó poliszaharidokból áll.

Ma a hagyományos kefír (valódi kefír) már könnyen elkészíthető otthon is. A sima, vagy pasztőrözött, krémes, alacsony zsírtartalmú vagy ,,zsírszegény" tejet és a kefir szemcséket (gombákat) öntsük egy tiszta zárható üvegbe. Kb. 24h-ig hagyjuk szobahőmérsékleten.

(Az egy adagra való mértékeket az oldalon a tejalapú kefirgomba menü alatt olvashatják.)

Ezután a tejhez még több kefir magot (kefir gombát) teszünk és ezt a folyamatot egyszerűen megismételjük.
A megszűrt kefir folyadék frissen vagy hűtőben tárolva később, vagy szobahőmérsékleten történő érlelés után is fogyasztható.

Az érlelés azok számára fontos, akik el akarják pusztítani a kefirben található laktózt!

Az aktív kefir magok a kefir előállításához folyamatosan kell a kefir gombákat ,,gondozni." Ennek folytán a friss tejben, a magok térfogata megnövekszik. A ,,túlnövekedés" megelőzéséhez, illetve ahhoz, hogy fenntartsuk az elfogadható tej-kefir arányt, alkalmanként alapvetővé válik egy adag kefir eltávolítása, a kefirmag leszűrése.

A keleti országokban hagyomány a maradék kefir mag elfogyasztása.(amelyet erősen ajánlanak).

Dehidralizálva, tartalék forrásként tárolták, majd a családtagok között elosztották.
Eredetileg a Kaukázusi-hegység északi részén a kefirt nyers kecske- vagy tehéntejből készítették.
A kefir magokkal egybeöntött tejet kecskebőrből készült táskában 24h-ig szobahőmérsékleten tárolták és erjesztették. A kefirt úgy választották szét a kefir magok nagy részétől, hogy azt egy edénybe öntötték. Ez egy habos, krémes italt eredményezett, mely 5%-os alkoholt is tartalmazott. Hideg időben a bőrtáskát kitették a napra, vagy tűz fölé tették.
(Szokás volt a táskát az ajtó közelébe tenni, hogy ha a látogatók belépnek az ajtón, egy mozdulattal ,,ütéssel" megrázzák a táska tartalmát.) Ez már szinte hagyománnyá vált az ott élő népek közt.

Kefírgomba mag leírása:

3-6 mm átmérőjű kelvirágra emlékeztető képlet, amelyben komplex mikroflórát a mikrogombák termelte poliszacharidból álló, apró zsirgolyócskákat és denaturál tejfehérjéket is magában foglaló szövevény rögzíti.

A kefir különböző tejsavtermelő baktériumok és kefirgomba felhasználásával készül. A tejfölre emlékeztető állományú termék szénsavas jellege miatt jellegzetesen frissítő hatású. Kiemelkedik B-vitamin tartalmával, amely az idegrendszer megfelelő működése szempontjából nélkülözhetetlen.

A kefir a joghurthoz hasonlóan friss tejből készül. A tej ebben az esetben is pasztőrözésen megy át az első lépésben, így a károsak mellett nem marad benne olyan hasznos baktérium sem, amely kefirré alakítaná a tejet. Így a pasztőrözött tejet be kell oltani a megfelelő kultúrával. Ezután - az ekkor még folyékony - tejet poharakba töltik, amit alumínium lapkával sterilen lezárnak. Ezt követően kerülnek a poharak az érlelőbe, ahol 25-30oC közötti hőmérsékleten érik kefirré a tej. Érdekésség hogy régi technológia szerint üvegekbe töltötték az alapanyagot, majd meleg vízben tárolva érlelték a megfelelő állapotba.
relisisi, 2008. március 25. kedd, 07:20
Címkék: Kiemelkedik B-vitamin, frissítő tejszerű, keif török, elnevezés helytálló, kefír állaga, olyan enyhe,
Kommentek
Szív- és érrendszer gyógyítása
2010-ben publikált tanulmány szerint azok a memóriazavarokkal küzdő idős emberek, akik 24 héten át napi 900 mg EPA-t és DHA-t szedtek, jelentős javulást tapasztaltak az omega-3 zsírsavat nem fogyasztó kontrollcsoporthoz képest.

Az omega-3 zsírsavak pótlására a természetes és biztonságos választás:
GreenStore Omega-3 koncentrátum.
Omega-3 koncentrátum
A termék teljesen természetes, a Csendes-óceánból származó halolajat tartalmaz koncentrált formában. 75%-os omega-3 tartalmával kiemelkedik a piacon kapható többi termék közül, melyek általában csak 30% omega-3-at biztosítanak kapszulánként. A GreenStore Omega-3 koncentrátum napi adagja 1 kapszula, mely 500 mg EPA és 250 mg DHA zsírsavat tartalmaz.
A termék garantáltan nehézfémmentes, laboratóriumban ellenőrzött. Bolygónk vizeinek szennyezettsége sajnos a halból készült étrend-kiegészítőket is érintheti, de a GreenStore Omega-3 koncentrátum esetén a szigorú vizsgálatoknak köszönhetően Önnek nem kell ilyesmi miatt aggódnia.
A
lovaszmarika, 2019. július 19. péntek, 15:40
Vassal tele....
köretként nagyon jók hús, hal vagy zöldség mellé.
8. Pisztácia
7,5 milligramm. A magvai nemcsak a vas miatt fontosak, hanem azért is, mert telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Fogyasztása fagylaltként is ajánlott!
9. Tojássárgája
7,2 milligramm. Különösen akkor értékes a vastartalma, ha nem az egész tojást fogyasztjuk el, ugyanis a tojásfehérje a felszívódást gátló inhibitorokat tartalmaz.
10. Rókagomba
6,5 milligramm. Szárított formában még ennél is több vasat tartalmaz. Kiemelkedik a többi gombafajta közül, amelyek 100 grammban átlagosan csak 1 gramm nyomelemet tartalmaznak.
Ezeken kívül vasat tartalmaznak bizonyos fűszer- és gyógynövények is, de mivel ezeket csak kis mennyiségben fogyasztjuk, jelentőségük vasbevitel szempontjából is elenyésző. Azonban kiemelkedik közülük a kardamom (100 milligramm), a petrezselyem (97,8 milligramm), a fodormenta (87,5 milligramm), a fahéj (38,1 milligramm) és a szárított csalánlevél (32,3 milligramm).
Aki gondoskodik arról, hogy
gabfe, 2018. június 22. péntek, 15:36
Görögszénamag
cysteine és triptofánt emelném ki, melyekben azonos, vagy gazdagabb, mint a szója).
b./ 480 g maghéj,: melyből extrakcióval 380 g poliszaharid (galaktomannán) és 100g cellulóz keletkezik. A galaktomannánokra jellemző, hogy nagyon jól duzzadnak, kis koncentrációban is nagy viszkozitású oldatot adnak. Ez különösen alkalmassá teszi többek között a gyógy-kozmetikumokban, élelmiszerekben stabilizáló anyagként történő felhasználására.
Beltartalmi értékei közül az előbbieken kívül kiemelkedik kalcium, foszfor és szerves vas tartalma, tartalmaz diasztázt, keserûanyagot, nagy mennyiségû A, B, és C vitamint, alkaloidákat (Trigonellinhidroklorid). Szerves vas tartalma 2, 5 szerese (22. 0mg) a szójáénál, amely a szervezet vashiányának megszüntetésében fontos.
/Megjegyzem, hogy gyakori jelenség a szervezet kisebb-nagyobb mértékû vashiánya. Különösen a nőknél (10-30%). Mindezek érdekében dúsított élelmiszereket is (liszt, kenyér, szárított tészta stb.) forgalomba
yaskane, 2015. október 20. kedd, 09:43
A shiitake gyógygombáról
vitamin

A shiitake gyógygomba ősi felhasználási módjai:

- megfázás, influenza
- fejfájás
- székrekedés
- kanyaró
- aranyér
- cukorbetegség
- köszvény

Manapság inkább vírus és baktérium pusztító, valamint tumorsejt ölő tulajdonságai miatt használják. Mivel a shiitake gomba az ázsiai konyha szerves részét képezi, számos dokumentum számol be egészségre gyakorolt jótékony tulajdonságairól. A legtöbb kutatás Japánból származik. Ezek közül kiemelkedik bizonyos rákos daganatok, illetve a HIV vírusra gyakorolt pozitív tulajdonsága.

A sok biztató keleti tanulmány arra ösztönözte az amerikai kutatókat, hogy részletesebben foglalkozzanak a shiitake gyógygombával. 1998-ban egy San Franciscoban elvégzett kutatás bizonyította a shiitake gyógygombában található lentinan (cukor) jótékony hatását AIDS betegeknél. A shiitake kivonatot egy megszokott gyógyszerrel kombinálták és így mutatott pozitív hatást.

A shiitake gyógygomba több mint 50
horvathnemagdi, 2013. május 26. vasárnap, 19:12
Candida albicans (szakanyag)
minden olyan élelmiszer, amely megterheli a szervezetet és az immunrendszert.
Immunrendszert erősítő szerek fogyasztása.(Pl. olajfalevél-kivonat, amely antioxidáns)
A szervezet méregtelenítő funkciójának elősegítése, megerősítése.
A bél mikroflórájának megerősítése probiotikus készítmények segítségével.
Gombaellenes szerek fogyasztása.

Forrás : internet

A Candida ügy (Forrás : drthanyi honlapja)
A Candida Albicans a mikroszkopikus gombák közül messze kiemelkedik abban a vonatkozásban, hogy a leggyakrabban okoz emberben megbetegedést.

Az Amerikai Mikrobiológiai Társaság (American Society for Microbiology) gondozásában megjelent mBio 2012. novemberi számában Sandai és munkatársai, köztük Alistair JP Brown választ ad erre a kérdésre.

A mikroszkopikus gombák anyagcseréjének döntő részét a cukrok lebontása, illetve az ebből felszabadult kémia energia biztosítja.

Ha ezek a gombák valamilyen ok miatt nem jutnak elég cukorhoz, akkor
pacsakute, 2013. január 25. péntek, 07:36
Kaptam - MEGOSZTOM - Gyógyító fűszerek
héten belül teljes értékű munkát végezni.

A shop.builder oldalára számtalan kérdés érkezik a gyulladásokkal, ízületi gondokkal kapcsolatosan, ahol egyéneknek már javasoltam ezt a természeti kombót, s most elérkezett az idő, hogy ezen cikk keretében a nagy nyilvánosság előtt is megismertessem, a "titkos receptet" :-)

Lássuk először a tényeket

A mozgás szervi panaszok csoportja az egyik leggyakoribb betegség hazánkban, amivel orvoshoz fordulnak az emberek. Ezek közül is kiemelkedik az ízületi gyulladás (csúnya orvosi zsargonnal élve Rheumatoid Arthritis), vagyis az egy- vagy több ízületre kiterjedő krónikus gyulladás. Kialakulásának oka orvosilag még tisztázatlan, de öröklött tényezők szerepét feltételezik a kutatók.

A Betegség lényege: A szervezet idült gyulladásos megbetegedése, mely elsősorban az ízületeket érinti. Az ízület belhártyája megvastagszik és akadályozza a normális működést. Az ízületi porc fokozatosan elpusztul, mivel a szervezet saját kötőszöveti
cipello, 2013. január 08. kedd, 17:56
Miért együnk gránátalmát
enyhítésében, a betegségek terjedésének megállításában. Baktérium- és parazitaellenes hatása miatt ugyanis megállítja a szervezetben elszaporodó gombák és káros baktériumok szaporodását.

Ha a Candidára utaló jeleket, tüneteket tapasztalunk szervezetünkben, akkor lehetőleg minél korábban kezdjünk el gránátalmát fogyasztani, hogy a gombák terjedését mielőbb megállítsuk.

Gyulladások
Az összes gyümölcs közül kiemelkedik a gránátalma a gyulladásgátló hatás szempontjából is. Kifejezetten javasolt, hogy a szervezetben kialakult bármilyen gyulladás esetén fogyasszunk rendszeresen gránátalmát. Segít a belekben, a gyomorban vagy akár a tüdőben kialakult gyulladások mielőbbi gyógyulásában is.

Megfázás vagy torokgyulladás esetén is kifejezetten ajánlott a fogyasztása, ráadásul azon túl, hogy a gyulladások gyorsabban gyógyulnak, még a gyümölcsben megtalálható vitaminok is sokat segítenek szervezetünk
nagyiful, 2012. október 02. kedd, 07:04
Képek, videók
Kiemelkedés
1951anna
2013. május 22. szerda, 05:02
kiemelkedő
1maszatka
2009. augusztus 27. csütörtök, 19:06
kiemelkedve.jpg
grimilda
2009. április 27. hétfő, 12:27
A tető kiemelkedő pontja.
djbacardi
2007. június 04. hétfő, 19:31
érik a kefirem
iraziviki
2009. augusztus 05. szerda, 14:51
Frissítő
eva6
2019. augusztus 18. vasárnap, 16:14
Frissitő
eva6
2018. augusztus 23. csütörtök, 14:04
Frissitők
eva6
2018. augusztus 18. szombat, 14:41
Frissitő
eva6
2018. augusztus 10. péntek, 09:58
jeges frissítő
eva6
2018. augusztus 07. kedd, 12:49
SZKT-Török L.-Szelle S..j
agica2004
2020. május 30. szombat, 12:53
SZKT- Dózsa G- Török M..j
agica2004
2019. augusztus 29. csütörtök, 18:11
SZKV.-Török Miklós.jpg
agica2004
2019. május 14. kedd, 19:28
SZKT-Dénes Balázs - Török
agica2004
2019. április 04. csütörtök, 20:29
török zöldséges...jpg
zsokica45
2018. június 13. szerda, 20:55
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.