Belépés
2020. január 22. szerda | 4. hét | 22. nap | 14:27 | Vince, Artúr
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Nyitrai: a kormány stratégiai partnerként tekint a fogyatékossággal élőket képviselő szervezetekre
A sérült gyermekek napja elnevezésű ingyenes fővárosi rendezvény megtartásáért létrejött összefogásról szóló sajtótájékoztatón Nyitrai Zsolt elmondta, hogy Magyarországon több mint 600 ezer ember él valamilyen fogyatékossággal, és közéleti munkájukat ezen a területen is a párbeszédre alapozzák. Itt kifejezetten érvényesül a "semmit rólunk nélkülünk" elv - tette hozzá.

Közös célkitűzés az, hogy a fogyatékossággal élő emberek az oktatásban és a munkaerőpiacon, valamint a társadalmi eseményeken ugyanúgy részt tudjanak venni, mint az ép emberek - hangsúlyozta Nyitrai Zsolt.

Elmondta, a fogyatékossággal élők érdekvédelmi szervezeteinek költségvetési támogatása a 2010-es 522 millió forintról 2019-re 1,1 milliárd forintra nőtt.

Közölte azt is, hogy 2011-ben a fogyatékossággal élők 18 százaléka, 2019-ben már a 41 százalékuk dolgozott.

Nyitrai Zsolt kitért arra is,hogy kormányzati támogatással az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) húsz önálló életviteli centrumot hozott létre.Az ilyen közösségi terek több mint 1200 fogyatékossággal embert, valamint családtagjaikat segítik - közölte.

Nyitrai Zsolt közös célként jelölte meg, hogy a sérült gyermekek napján tartandó ingyenes rendezvényen minél többen részt tudjanak venni. Elmondta, levélben kereste meg Bártfai-Mager Andrea a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter kérve tőle, hogy az előző évekhez hasonlóan idén is segítsék a Volán-buszok a sérült gyermekek és családtagjaik eljutását a fővárosi rendezvényre.

Őket több mint 76 Volán-busz szállítja majd Budapestre az ország minden megyéjéből - közölte.

Gyene Piroska, ÉFOÉSZ elnöke hangsúlyozta, hogy szeptember 16-án immár 28. alkalommal rendezik meg a sérült gyermekek napját a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az egész napos rendezvényre több mint 10 ezer résztvevőt várnak. A kormányzat pár évvel ezelőtti bekapcsolódósával sokkal jobban ki tudott teljesedni a rendezvény - jegyezte meg.

Bercse László, az ÉFOÉSZ társelnöke elmondta, a rendezvényen a koncertek mellett idén is nagy szerepet szánnak az önérvényesítésnek. Ez azt jelenti, hogy mi, értelmi fogyatékossággal élő emberek megtanuljuk jogainkat és megtanulunk kiállni saját magunkért - tette hozzá.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. szeptember 11. szerda, 12:52
Címkék: Nyitrai Zsolt, Értelmi Fogyatékossággal Élők, Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, Bártfai-Mager Andrea, Gyene Piroska, Fővárosi Állat-,
Kommentek
Fülöp Attila: a munkaképesség megváltozásával nem változik meg a munkavállalási szándék
milyen mértékű információhiány van mind a társadalomban, mind a munkaadói oldalon, ami sztereotípiákhoz, vélelmekhez, félelmekhez vezet.

Elmondta, Magyarországon ma 370 ezer aktív korú megváltozott munkaképességű ember él, közülük 154 ezren dolgoznak, és megfelelő segítségnyújtás mellett számuk tovább növelhető.

Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője, az ÉrtékPlacc elnevezésű kétnapos konferencia házigazdája jelezte, a mintegy 300 ezer egyszülős családban arányaiban több sérült, fogyatékossággal élő vagy tartósan beteg gyereket nevelnek. Fontos, hogy olyan programokat találjanak számukra, melyekkel segíthetik a munkavállalásukat - fűzte hozzá. Megjegyezte, nem ritka az sem, hogy sérült emberek nevelnek egyedül gyereket - fűzte hozzá.

Elmondta azt is: a Várkert Bazárban tartandó konferenciára várják a résztvevők jelentkezését a https://www.ertekplacc.hu oldalon.

Csizi Péter, a Kézmű-Erfo-Főkefe ügyvezető igazgatója a Csömöri úti telephelyük varrodájának felújítása után tartott
velemenyezd, 2020. január 13. hétfő, 15:51
Vitályos: a kormány a jövőben is segíti a mozgáskorlátozottak boldogulását
közszolgáltatásokhoz való hozzáférés javítását, minőségének fejlesztését célul tűző projektről Vitályos Eszter elmondta, nemzetközi együttműködés keretében horvát, román, szerb és szlovák partnerszervezetekkel azt vizsgálták, hogyan valósul meg a gyakorlatban az ésszerű alkalmazkodás elve. Ez az alkalmazkodás azokat az elengedhetetlen és megfelelő változtatásokat jelenti - például a munka világában -, amelyek nem jelentenek indokolatlan terhet, és adott esetben szükségesek, hogy biztosítsák a fogyatékossággal élők alapvető emberi jogainak gyakorlását.

Magyarországon a 2006-ban ratifikált, a fogyatékos emberek jogairól szóló ENSZ-egyezmény értelmében az ésszerű alkalmazkodás elmulasztása diszkriminációnak minősül - mondta Vitályos Eszter, hozzáfűzve ugyanakkor, hogy "hosszú út van még az ország előtt", amíg ez az alapjog a mindennapokban is maradéktalanul megvalósul.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy a kormány partnerségi megállapodásban is rögzített célja a hazai közszolgáltatások
velemenyezd, 2020. január 10. péntek, 14:31
Fidesz-KDNP: húsz pont Győr további fejlődéséért
Elkezdenék a Győri Nemzeti Színház és környezete felújítását, továbbá szintén kormányzati forrásból egy új híd megvalósítását tervezik a Mosoni-Dunán. Az Ipar utca folytatásában belső tehermentesítő utat hoznának létre és kezdeményeznék a kormánynál a szabadhegyi városrész tehermentesítése érdekében a 82-es főút új bevezető szakaszának megépítését.

Erősítenék a város szociális ellátórendszerét annak érdekében, hogy tovább javuljon az idős emberek életminősége és kiemelt figyelmet fordítanának a fogyatékossággal élőkre. Segítenék a munkahelyek megőrzését és a gazdasági lehetőségek szélesítését Győrben, egyebek mellett a helyi vállalkozások támogatásával.

Folytatódna a fásítási program és szeretnék bővíteni a zöldterületek nagyságát. Ezt a célt szolgálja egyebek mellett a polgármesterjelölt azon kezdeményezése, amelyben az év elejétől Győrben született minden gyermek után egy fát ültetnek.

A jövőben is kiemelten szeretnék támogatni a kulturális életet; kormányzati forrásból új hangversenyterem
velemenyezd, 2020. január 03. péntek, 18:22
Emmi: megemelt támogatás és bővülő szolgáltatások a fogyatékosságügyben
Közleményükben hangsúlyozták: a kormány kiemelten kezeli a fogyatékossággal élőket és a tartós beteg családtagjaikat ápolókat: 2010 óta a fogyatékossággal élő embereket segítő szervezetekre fordított kormányzati támogatás duplájára, az ápolási díjra fordított támogatás a háromszorosára, 15 milliárdról 45 milliárd forintra nőtt, ez az összeg 2020-ban még magasabb, 55 milliárd forint lesz. A gyod 2019-ben havi bruttó 100 ezer forint volt, 2020-ban bruttó 123 910 forintra emelkedik. A kormány döntése alapján az ellátás összege 2022-ig eléri majd a minimálbér bruttó összegét.

Tavaly döntés született arról is, hogy beépül az egyházi, önkormányzati és civil fenntartású szociális intézményeknek járó normatívába a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése miatt bevezetett bértámogatás, ez 40 milliárd forintnyi összeget tesz ki a 2020-as költségvetésben. Ezzel a döntéssel jelentősen csökkenni fognak a fenntartók adminisztrációs terhei, és tervezhetőbbé, kiszámíthatóbbá válik a finanszírozásuk - tették
velemenyezd, 2020. január 03. péntek, 11:51
A hatóságok csak legális tűzijáték használatát javasolják
A rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentők közös, pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Huszák András, a Készenléti Rendőrség tűzszerész főosztályának vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a kapualjakból, csomagtartókból, piacokon árult termékek biztosan nem legális forrásból származnak. Akár sérültek is lehetnek, így súlyos, például csonkolásos baleseteket okozhatnak - tette hozzá.

Megemlítette, hogy az elmúlt évek legsúlyosabb, maradandó fogyatékossággal járó baleseteit mind olyan termékek okozták, amelyeket az internetről, elsősorban Szlovákiából szereztek be.

Hangsúlyozta, hogy az eszközöket száraz helyen kell tárolni a felhasználásig, felhasználáskor pedig biztonságos távolságba, legalább 15 méterre el kell távolodni tőlük. Soha nem szabad gyerekekre bízni ezeket az eszközöket - nyomatékosította.

Povázsai Sándor, az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti osztályának vezetője elmondta, hogy a jogszabályok négy kategóriába sorolják a pirotechnikai eszközöket. Az 1-es és a 2-es
velemenyezd, 2019. december 27. péntek, 11:53
Fülöp Attila: csak a társadalom támogatásával lehet eredményt elérni a fogyatékosságügyben
Fülöp Attila hozzátette, a szociálpolitika és a gyermekvédelem legfontosabb üzenete is az, hogy valós segítséget csak közösen lehet adni. A szakemberek, intézmények ugyan képesek jobbá tenni egy-egy nehéz élethelyzetet, de a társadalom támogatása nélkül halálra van ítélve a munkájuk - tette hozzá.

Közölte, hogy Magyarországon a szociális ellátóhelyek kétharmadát civil, egyházi vagy önkormányzati fenntartók üzemeltetik. Ez nem véletlen, hiszen az állam nem tudja megadni a közösségi kötődést, anélkül pedig a szociális biztonság sem biztosítható - hangsúlyozta.

Fülöp Attila felidézte, hogy a civil fenntartású, jellemzően súlyos fogyatékossággal élő gyermekeknek és fiataloknak fejlesztő oktatást és nappali ellátást nyújtó GEMMA Központ is az érintett szülők akaratából, erejéből és támogatásával jött létre.

Az államtitkár a fogyatékos emberek világnapját említve úgy fogalmazott: "minden ünnepnap pont annyit ér, amennyit a másnapi gyakorlatba vagy a harmadnapi életbe át tudunk menteni".
velemenyezd, 2019. december 20. péntek, 13:11
Több mint 327 tonna élelmiszer gyűlt össze az Adni öröm! akcióban
A közlemény szerint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Spar-csoport 23. alkalommal elindított közös kezdeményezésnek eredményeként több mint 31 ezer ajándékcsomagot jutattak el a hátrányos helyzetű emberekhez az ünnep előtt. A csomagok főleg a mindennapokban is fontos termékeket, tésztát, konzervet, rizst, kekszet, lisztet, cukrot és étolajat tartalmaznak.

"A karácsonyi gyűjtés jószándékú emberek tízezreinek tette lehetővé, hogy adott pillanatban, az üzletekben, rászoruló társainknak segítséget nyújtsanak, akár csekély összeggel is. A vásárlók felajánlásaiból készített ajándékcsomagokból rászoruló családok, egyedül maradt idősek, fogyatékossággal élő és hajléktalan emberek részesültek" - idézi a közlemény Romhányi Tamást, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetőjét.

A december 12. és 17. között megszervezett karácsonyi gyűjtésben a jótékonysági szervezet közel háromezer önkéntese vett részt, akik 172 Spar és Interspar áruházban fogadták a vásárlók adományait. Az Adni Öröm!
velemenyezd, 2019. december 19. csütörtök, 11:51
Fülöp Attila: a fogyatékosságügy szolgálatába kell állítani az informatikát
Fülöp Attila a látássérült emberek számára okostelefonokra kifejlesztett, távoli segítségnyújtást célzó Távszem projekt zárórendezvényén elmondta: a cél az, hogy a fogyatékossággal élőknek észszerű megoldásokat nyújtsanak, ezt pedig 2019-ben csak az infokommunikáció segítségével lehet elérni. Az államtitkár jó példának nevezte a Távszem projektet.

Kiemelte: a kormányzat ahogy eddig, úgy ezután is támogatni fogja a szervezetek ilyen és ehhez hasonló fejlesztéseit.

A Távszem szolgáltatás lényege az, hogy az okostelefonos alkalmazáson keresztül elérhető operátorok "a látássérült helyett látva", szóban adják át a számukra szükséges vizuális információkat, ilyen például egy ruha színe, egy termék lejárati ideje, a lázmérőn mutatott hőmérséklet vagy egy kézírás szövege.

Az államtitkár szólt arról, hogy az Országgyűlés decemberben elfogadta azt a törvénymódosítást, amely alapján 2021. január 1-jétől minden magyarországi, 16 évnél idősebb látássérült vagy vak ember részére biztosítják a
velemenyezd, 2019. december 16. hétfő, 13:49
Képek, videók
Magyar Civil Szervezetek
kmmmarika
2009. július 28. kedd, 09:52
Nyitrai Zsolt államtitkár
agica2004
2011. február 03. csütörtök, 15:30
Aki igaz értelmi és érzel
jakabgasparne
2009. március 29. vasárnap, 06:21
6 hetes értelmiség
dorothy48
2006. szeptember 19. kedd, 22:38
Isten szövetségének jele
dandej
2017. július 15. szombat, 10:35
A gyűrű szövetsége.jpg
pacsakute
2014. július 17. csütörtök, 05:13
Úttörők szövetsége 40 éve
lacipecsenye
2013. december 11. szerda, 08:43
Új szövetséged elfogadom
erzsebet1969
2012. október 04. csütörtök, 17:53
A gyűrük szövetsége.bmp
mbartis
2011. május 02. hétfő, 22:05
Harcosok Szövetsége.hu.c.
finike
2007. október 10. szerda, 14:17
A Penge Szövetsége.en.c.j
finike
2007. augusztus 05. vasárnap, 09:33
Shaolinok Szövetsége.hu.j
rambobby
2007. május 23. szerda, 04:44
Harcosok Szövetsége.hu.jp
rambobby
2007. április 13. péntek, 20:31
Farkasok Szövetsége.hu.jp
finike
2007. március 12. hétfő, 04:46
A Penge Szövetsége.hu.jpg
rambobby
2007. február 18. vasárnap, 07:53
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.