Belépés
2019. június 16. vasárnap | 24. hét | 167. nap | 04:58 | Jusztin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A spanyol pártok többsége nem támogatja Sánchez szocialista kormányfő újraválasztását
Az uralkodó a törvényi előírásoknak megfelelően konzultációt kezdett az alsóház pártjaival az április 28-i választások utáni kormányalakítási lehetőségekről, hogy felmérje: melyik miniszterelnök-jelöltnek lehet esélye megszerezni a parlamenti szavazáson a szükséges többséget, majd pedig kormányt alakítani.

A találkozók sora szerdán vette kezdetét a legkisebb, mindössze egy-két képviselői mandátummal rendelkező pártoktól haladva a nagyobb politikai erőkig.

Pablo Casado, a legnagyobb ellenzi frakcióval rendelkező konzervatív Néppárt (PP) elnöke a csütörtöki megbeszélés után elmondta: arról tájékoztatta az uralkodót, hogy nem támogatják Sánchez miniszterelnökké választását. A PP álláspontját Casado azzal indokolta, hogy a választók az ellenzék vezetését bízták pártjára, illetve hogy nem bíznak meg Pedro Sánchezben. Bírálta a szocialista vezető gazdaság- és Katalónia-politikáját.

"Nem tudjuk milyen terve van Spanyolország számára" - jegyezte meg. A pártelnök úgy vélte, a szocialista párt (PSOE) nincs patthelyzetben, és Sánchez megválasztásának tőlük függetlenül is megvan az esélye.

Albert Rivera, az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt elnöke szintén az ellenzék vezető erejeként definiálta pártját, és kijelentette, hogy ők sem fogják támogatni a parlamentben Sánchez kormányfővé választását. A szocialistákat "az ország érdekében" mielőbbi kormányalakításra ösztönözte.

Pablo Iglesias, az Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) radikális baloldali tömörülés vezetője szerint a "legésszerűbb" az volna, ha közreműködésükkel egy baloldali koalíciós kormány jönne létre Spanyolországban, hogy így biztosítsák a politikai stabilitást. Mint mondta, nyilvánvaló, hogy Sánchez az Állampolgárok párt támogatását kereste, de az is nyilvánvaló, hogy "ezt nem kapta meg".

Santiago Abascal, a VOX radikális jobboldali párt elnöke a PSOE kormányzását elutasító álláspontját tolmácsolta az uralkodónak. Egy olyan kabinet megalakulását tudnák csak támogatni, amely "helyre akarja állítani az alkotmányos rendet" az országban, és újból alkalmazná az alkotmány 155. cikkét - mondta.

Ez utóbbi alkalmazásával függesztették fel ideiglenesen Katalónia autonómiáját a 2017. október 1-jei alkotmányellenesen megrendezett függetlenségi népszavazást követően.

A VOX elnöke sajnálatosnak nevezte azt a "demokratikus anomáliát", hogy VI. Fülöpnek olyan politikai erőket is fogadnia kell most, amelyek államellenes puccsot hajtottak végre Katalóniában.

A nap folyamán találkozott a királlyal az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) függetlenségi pártot képviselő Laura Borrás. A megbeszélés után elmondta: közölte VI. Fülöppel, hogy a katalánoknak nincs királya.

Sánchez megválasztását ők sem fogják támogatni szavazatukkal - tette hozzá.

A király utolsóként fogadta Pedro Sánchezt, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkárát, aki azonban csak azután áll a nyilvánosság elé, hogy Madridban találkozik Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. június 06. csütörtök, 21:02
Címkék: Pablo Casado, Pedro Sánchezben, Albert Rivera, Pablo Iglesias, Unidas Podemos, Santiago Abascal,
Kommentek
Érvényes és eredményes a romániai igazságügyi népszavazás
A hivatalos végeredmény szerint a referendumon csaknem nyolcmillió román állampolgár, a jogosultak több mint 43 százaléka adta le voksát. Romániában egy referendum akkor érvényes ha a választók legalább 30 százaléka (ebben az esetben több mint 5 millió 480 ezer ember) leadja voksát, és akkor eredményes, ha legalább 25 százalékuk (4 millió 567 ezer ember) azonos módon szavaz.

A szociáldemokrata kormányt élesen bíráló jobboldali Klaus Iohannis államfőnek sikerült megszereznie a polgárok hozzájárulását ahhoz, hogy Romániában tilos legyen amnesztiában részesíteni a korrupciós bűncselekmények elkövetőit, valamint ahhoz, hogy a kormány ne módosíthassa sürgősségi rendelettel a büntetőjogot.

A második kérdés keretében Iohannis ahhoz is támogatást kért - és kapott - a választóktól, hogy a sürgősségi kormányrendeletekkel szemben az ombudsmanon, azaz a nép ügyvédjén kívül más intézmények is óvást emelhessenek az alkotmánybíróságon.

Az első kérdésre 6 millió 459 ezer, a másodikra 6 millió 477 ezer
velemenyezd, 2019. június 03. hétfő, 23:51
A megyei tanácsok elnökeinek közvetlen választásáról döntött a román kormány
kormányfő kifejtette: a megyei tanácselnökök közvetlen megválasztásához történő visszatérés növeli legitimitásukat, és a választói akaratot nem írhatja többé felül a pártok közti háttéralku.

Klaus Iohannis jobboldali államfő szerint a kormány semmit nem értett a múlt vasárnapi voksokból, ha továbbra is visszaél a sürgősségi kormányrendeletekkel, önös politikai érdekei szerint avatkozva be a választójogba. Az elnök úgy értékelte: a közvetlen választás a tisztségben lévő önkormányzati vezetők újraválasztását segíti, a kormány pedig a Szociáldemokrata Párt (PSD) tisztségben lévő megyei "báróinak" újraválasztását próbálja megkönnyíteni, akik megijedtek a múlt heti választási kudarctól.

Iohannis szerint a megyéknek nincs olyan sajátos identitása, mint a településeknek, az alkotmány sem említi a közigazgatási egységek között, ezért nem indokolt a közgyűlés elnökének közvetlen választása. Ha pedig a PSD-t valóban foglalkoztatná az önkormányzati választási rendszer kijavítása, akkor támogatnia kellene a
velemenyezd, 2019. június 03. hétfő, 23:36
Kiírta az igazságügyi témákról beígért népszavazást a román államfő az EP-választások napjára
A népszavazás kiírását a korrupció leküzdésére és a köztisztviselők feddhetetlenségére vonatkozó, élénk társadalmi érdeklődéssel és egy átgondolt, stabil törvényi keret szükségességével indokolta az államfő.

Az referendum megszervezéséről szóló elnöki rendelet szerint két kérdésben lesz alkalmuk véleményt nyilvánítani a román állampolgároknak. Egyrészt arról dönthetnek, hogy, hogy Romániában tilos legyen-e amnesztiában vagy közkegyelemben részesíteni a korrupciós bűncselekmények elkövetőit, másrészt arról kérdezik majd meg a választókat, hogy egyetértenek-e azzal, hogy a kormány ne módosíthassa sürgősségi rendelettel a bűncselekmények meghatározását, a kiszabható büntetést, illetve az igazságszolgáltatás működését. A második kérdésben Iohannis ahhoz is támogatást vár a választóktól, hogy a sürgősségi kormányrendeletekkel szemben az ombudsmanon, az úgynevezett nép ügyvédjén kívül más intézmények is óvást emelhessenek az alkotmánybíróságon.

A román jogban az amnesztia a büntetés és a büntetett
velemenyezd, 2019. április 25. csütörtök, 12:29
A Mol részvényesei 142,50 forint osztalékra számíthatnak az idén
11,8 százalékkal, 85 forintról hozzávetőlegesen 95 forintra nő, ehhez az előző évhez hasonlóan a társaság rendkívüli osztalékként megosztja a részvényeseivel a 2018-as erős szabad cash flow-t, mely az alaposztalék 50 százaléka, részvényenként 47,50 forint,

Így az igazgatóság több mint 107,284 milliárd forint osztalék kifizetését javasolja a 2019. április 11-én tartandó közgyűlésnek.

A közlemény szerint javasolják Csányi Sándor, Anthony Radev és Martonyi János igazgatósági tagként való újraválasztását 5 évre, továbbá Talal Al Awfi igazgatósági tagnak és Pandurics Anett felügyelő- és audit bizottsági tagnak választását, ugyancsak öt évre.

A Mol-csoport 728,2 milliárd forint (2,69 milliárd dollár) tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el tavaly, 10 százalékkal többet az előző évinél; ez a legmagasabb EBITDA az utóbbi hét évben. Az eredmény meghaladta a felfelé módosított 2,4 milliárd dolláros célt. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint 2018. is kiváló
velemenyezd, 2019. március 14. csütörtök, 18:31
Meghalt Györgyi Kálmán volt legfőbb ügyész
Györgyi Kálmán 1939-ben született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát 1964-ben, utána ott kezdett oktatni. 1979 és 1985 között a kar dékánhelyettese, 1989 és 1990 között a dékánja volt.

A rendszerváltástól, 1990-től újraválasztását követően, 2000 tavaszáig töltötte be a legfőbb ügyészi posztot.

Később az igazságügyi tárcánál az új büntető törvénykönyv előkészítésének miniszteri biztosává, majd miniszteri főtanácsadóvá nevezték ki.

Györgyi Kálmán az Európai Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) felügyelőbizottsági tagja is volt.

2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét a Csillaggal, emellett magas állami kitüntetésben részesült Németországban és Ausztriában is.

Györgyi Kálmánt az ügyészi szervezet saját halottjának tekinti - áll a Legfőbb Ügyészség közleményében.
velemenyezd, 2019. február 17. vasárnap, 15:32
Kiss J. László: Folytatódik Angela Merkel hatalmának lassú eróziója
második legerősebb párttá a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD ) párt lépett elő.

Mindez a szakértő szerint megnövelte a frakcióvezető-választás jelentőségét is, különös tekintettel arra, hogy a választásban - lévén szó közös frakcióról - mind a CDU, mind a CSU érintett volt. Volker Kauder leváltása, illetve Ralph Brinkhaus megválasztása nem csupán Angela Merkel, de a CSU-elnök, belügyminiszter Horst Seehofer veresége is volt, hiszen mindketten a 13 éve a frakciót vezető Kauder újraválasztását támogatták. A szavazás így egyfajta bizalmatlansági szavazás volt Merkel személye ellen, és sokan - nem alaptalanul - Angela Merkel hatalmának lassú erózióját látják ebben.

Kiss J. László emlékeztetett arra is, hogy Volker Kauder lényegében azóta állt a frakció élén, hogy Merkelt 2005-ben először kancellárrá választották. Ő gondoskodott arról, hogy a frakciót fegyelmezze, és Merkel számára a parlamenti többséget, illetve a lojalitást biztosítsa. Szerepe nagyon fontos volt, a kancellárnak nem
velemenyezd, 2018. szeptember 26. szerda, 18:08
Oroszországban megkezdődtek a regionális és helyi választások
tartanak.

Az első szavazóhelyiségek az orosz Távol-Keleten közép-európai idő szerint péntek éjfélkor, az utolsók pedig, Kalinyingrádban, szombat reggel nyolckor nyitottak meg. A választás, amely országszerte 65 millió ember érint, este kilenckor zárul.

A részvétel a várakozások szerint alacsony lesz, részben a kormány által kezdeményezett nyugdíjkorhatár-emelés népszerűtlensége miatt.

Moszkvában megfigyelők szerint borítékolni lehet a jelenlegi polgármester, Szergej Szobjanyin újraválasztását. Leghatározottabb ellenzéki bírálói, Ilja Jasin és Dmitrij Gudkov ugyanis nem tudtak átjutni az úgynevezett "helyhatósági szűrőn". Polgármesterjelöltkénti bejegyeztetését csak olyan aspiráns volt jogosult kérelmezni Moszkvában, aki a fővároshoz tartozó 146 kerület és település közül legalább 110-nek az önkormányzati testületéből fel tudta mutatni legalább egy helyi képviselő támogatását. Mivel az ellenzék kevés helyen rendelkezik képviselettel, az előírás hátrányosan érinti jelöltaspiránsait. A moszkvai
velemenyezd, 2018. szeptember 09. vasárnap, 09:31
Képek, videók
Szocialisták 01.jpg
chillik
2017. április 19. szerda, 07:44
Szocialisták 02.jpg
chillik
2017. április 19. szerda, 07:44
Szocialisták 03.jpg
chillik
2017. április 19. szerda, 07:43
Szocialisták 04.jpg
chillik
2017. április 19. szerda, 07:43
szocialista brigád jelvén
jpiros
2012. március 11. vasárnap, 18:22
szocialisták- nuku.jpg
agica2004
2012. február 13. hétfő, 16:59
szocialista menü.jpg
agica2004
2011. április 19. kedd, 14:21
szocialista Varsó
mecsery
2010. február 27. szombat, 23:05
A szocialista éra üdvözlő
caris11935
2009. április 12. vasárnap, 13:27
Édes Varázs Szocialista B
tothgergo
2006. november 14. kedd, 14:53
casada01.jpg
hollyka
2015. június 08. hétfő, 23:54
Alexis Sánchez Chile.jpg
agica2004
2014. július 01. kedd, 13:31
Roselyn-Sanchez2anian. png
charlotteani
2012. december 11. kedd, 12:08
Sanchez
andomanyi
2012. március 24. szombat, 15:41
Roselyn Sanchez,szinész-m
farkas1945
2010. november 11. csütörtök, 18:35
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.