Belépés
2020. július 04. szombat | 27. hét | 186. nap | 03:51 | Ulrik
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A spanyol pártok többsége nem támogatja Sánchez szocialista kormányfő újraválasztását
Az uralkodó a törvényi előírásoknak megfelelően konzultációt kezdett az alsóház pártjaival az április 28-i választások utáni kormányalakítási lehetőségekről, hogy felmérje: melyik miniszterelnök-jelöltnek lehet esélye megszerezni a parlamenti szavazáson a szükséges többséget, majd pedig kormányt alakítani.

A találkozók sora szerdán vette kezdetét a legkisebb, mindössze egy-két képviselői mandátummal rendelkező pártoktól haladva a nagyobb politikai erőkig.

Pablo Casado, a legnagyobb ellenzi frakcióval rendelkező konzervatív Néppárt (PP) elnöke a csütörtöki megbeszélés után elmondta: arról tájékoztatta az uralkodót, hogy nem támogatják Sánchez miniszterelnökké választását. A PP álláspontját Casado azzal indokolta, hogy a választók az ellenzék vezetését bízták pártjára, illetve hogy nem bíznak meg Pedro Sánchezben. Bírálta a szocialista vezető gazdaság- és Katalónia-politikáját.

"Nem tudjuk milyen terve van Spanyolország számára" - jegyezte meg. A pártelnök úgy vélte, a szocialista párt (PSOE) nincs patthelyzetben, és Sánchez megválasztásának tőlük függetlenül is megvan az esélye.

Albert Rivera, az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt elnöke szintén az ellenzék vezető erejeként definiálta pártját, és kijelentette, hogy ők sem fogják támogatni a parlamentben Sánchez kormányfővé választását. A szocialistákat "az ország érdekében" mielőbbi kormányalakításra ösztönözte.

Pablo Iglesias, az Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) radikális baloldali tömörülés vezetője szerint a "legésszerűbb" az volna, ha közreműködésükkel egy baloldali koalíciós kormány jönne létre Spanyolországban, hogy így biztosítsák a politikai stabilitást. Mint mondta, nyilvánvaló, hogy Sánchez az Állampolgárok párt támogatását kereste, de az is nyilvánvaló, hogy "ezt nem kapta meg".

Santiago Abascal, a VOX radikális jobboldali párt elnöke a PSOE kormányzását elutasító álláspontját tolmácsolta az uralkodónak. Egy olyan kabinet megalakulását tudnák csak támogatni, amely "helyre akarja állítani az alkotmányos rendet" az országban, és újból alkalmazná az alkotmány 155. cikkét - mondta.

Ez utóbbi alkalmazásával függesztették fel ideiglenesen Katalónia autonómiáját a 2017. október 1-jei alkotmányellenesen megrendezett függetlenségi népszavazást követően.

A VOX elnöke sajnálatosnak nevezte azt a "demokratikus anomáliát", hogy VI. Fülöpnek olyan politikai erőket is fogadnia kell most, amelyek államellenes puccsot hajtottak végre Katalóniában.

A nap folyamán találkozott a királlyal az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) függetlenségi pártot képviselő Laura Borrás. A megbeszélés után elmondta: közölte VI. Fülöppel, hogy a katalánoknak nincs királya.

Sánchez megválasztását ők sem fogják támogatni szavazatukkal - tette hozzá.

A király utolsóként fogadta Pedro Sánchezt, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkárát, aki azonban csak azután áll a nyilvánosság elé, hogy Madridban találkozik Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. június 06. csütörtök, 21:02
Címkék: Pablo Casado, Pedro Sánchezben, Albert Rivera, Pablo Iglesias, Unidas Podemos, Santiago Abascal,
Kommentek
A lengyel elnök az életszínvonal további növelését ígérte kampánynyitó nagygyűlésén
A nagyszabású rendezvényen Andrzej Duda beszéde előtt Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnök szólt az egybegyűltekhez. Beszédet mondott Mateusz Morawiecki miniszterelnök, valamint Beata Szydlo volt kormányfő, európai parlamenti képviselő, aki az előző, 2015-ös elnökválasztáshoz hasonlóan Duda választási stábjának elnöke lett.

Mindhárman fontosnak nevezték Andrzej Duda újraválasztását a PiS eddigi szociális, gazdaság- és biztonságpolitikája folytatásának szempontjából.

Kaczynski "ideális jelöltnek" minősítette Dudát azok számára, akik olyan Lengyelországot szeretnének, amely "igazságos, erős, fejlődik, és számít Európában".

Morawiecki aláhúzta az államfő szerepét a kormány eddigi kulcsfontosságú gazdasági döntéseinek megvalósításában. Hangsúlyozta, hogy Duda folytatja a 2010-es szmolenszki légi katasztrófában elhunyt elődje, Lech Kaczynski örökségét, az ő programjának középpontjában is "az igazságos, független, szuverén és gazdaságilag erős" Lengyelország
velemenyezd, 2020. február 15. szombat, 23:18
Impeachment - A képviselőház megszavazta a határozatot a vádpontok továbbításáról a szenátusnak
az elnök elmozdítását célzó alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) mellett és ellen.

Jerrold Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke - aki az impeachment-menedzserek egyike - Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonbeszélgetésére utalva azt hangoztatta: szerinte Donald Trump "elárulta országunkat, amikor a hivatali hatalmát arra használta fel, hogy katonai segély visszatartásával nyomást gyakoroljon egy kormányra annak érdekében, hogy elősegítse az újraválasztását".

Doug Collins georgiai republikánus képviselő bírálta a demokratákat, és hangsúlyozta: az impeachment-eljárás oka az, hogy a demokraták "nem szeretik ezt az elnököt és a remekmunkát, amit végez". Collins szerint politikai megfontolásokból indított eljárásról van szó.

Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke és az impeachment-menedzserek csoportjának vezetője ismét úgy vélekedett, hogy legjobb lenne az elnököt "bűnösnek találni és elmozdítani hivatalából".

Kevin
velemenyezd, 2020. január 15. szerda, 20:52
Román lapértesülés: előrehozott parlamenti választásokról egyeztet a kormánypárt az RMDSZ-szel
megbeszélésükön azt mondta a PNL-t vezető Ludovic Orban miniszterelnöknek: az RMDSZ támogatja a parlamenti választások előrehozását azzal a feltétellel, hogy a kormány ne módosítsa a helyhatósági választási törvényt. A PNL és főleg a kisebb román pártok ugyanis az - RMDSZ által ellenzett - egyfordulós polgár-mesterválasztás bevezetését szorgalmazzák, azt remélve, hogy így könnyebb lesz a tavasszal megrendezendő önkormányzati választásokon meggátolni a helyhatóságok többségét vezető PSD elöljáróinak újraválasztását.

A parlamentet - a kormány megbuktatása vagy lemondása után - akkor oszlathatja fel a román államfő, ha a törvényhozás két egymást követő alkalommal leszavazza miniszterelnök-jelöltjét. Az Adevarul kizártnak tartja, hogy a PNL a miniszterelnök lemondásával próbálná elindítani az előrehozott választások kiprovokálásának folyamatát, mivel ez azt jelentené, hogy az ehhez szükséges három hónapos átmeneti időszakban Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnökként sem maradhatna a kormány élén.

A lap
velemenyezd, 2020. január 06. hétfő, 14:51
Romániai elnökválasztás - Az USR-PLUS szövetség Iohannist támogatja a második fordulóban
Barna, akit sokan esélyesnek tartottak arra, hogy Iohannis kihívója legyen a második fordulóban, az érvényes voksok 15 százalékát megszerezve a harmadik helyen végzett a vasárnapi első fordulóban, több mint 7 százalékponttal lemaradva Dancila mögött. A jelölt szerint a két versenyben maradt jelölt közül az USR-PLUS egyértelműen a - választás első fordulóját 37,8 százalékkal megnyerő - Iohannis céljaihoz áll közelebb, ezért arra bíztatja szavazóit, hogy a második fordulóban a tisztségben lévő elnök újraválasztását támogassák.

Barna közölte, hogy nem mond le a pártelnöki tisztségről. Elismerte, jobb eredményt remélt, és részint az ő hibája, hogy nem sikerült több választót a maga oldalára állítania, de szerinte az USR-PLUS így is bebizonyította, hogy az ország harmadik legfontosabb politikai ereje, amely képes új lendületet adni és alternatívát kínálni a román politikának.

A sajtóértekezleten Dacian Ciolos, a PLUS elnöke, az USR-PLUS kormányfőjelöltje is jelen volt, aki megerősítette, hogy az
velemenyezd, 2019. november 11. hétfő, 14:51
Krónika 9. rész (azonnali kérdések)
Azonnali kérdések

Jobbik: meddig él vissza a kormány az emberek türelmével?

Meddig él vissza a kormány az emberek türelmével? - vetette fel azonnali kérdése címében Lukács László György (Jobbik) Polt Péter legfőbb ügyészi újraválasztását kritizálva, mondván, a vádhatóság vezetője az elmúlt kilenc évben "a legmagasabb szinten blokkolta" korrupciós ügyek kivizsgálását.

Hozzátette: ezért is adták át - a kinevezése után - Polt Péternek "a hazai korrupció arany fokozatú támogatója" díjat, kijelentve, ő nem az ország, hanem a Fidesz legfőbb ügyésze.

Válaszában Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt hangsúlyozta: az említett ügyek közül több van nyomozati vagy bírósági szakban, hangsúlyozva: több uniós tagállamtól eltérően Magyarországon nincsen az ügyészség a kormány alá rendelve.

Viszonválaszában az ellenzéki képviselő a legfőbb ügyész elfogultságát, részrehajlását vetette fel, mondván, "Polt Péter védte azokat, akik a hatalomhoz közel álltak, és Polt Péter nem
velemenyezd, 2019. november 04. hétfő, 20:21
Krónika 1. rész (napirend előtt: gyásznap, mentelmi ügy, Fővárosi Közgyűlés)
el az országot.

Az alelnök megemlékezett a közelmúltban elhunyt Nagy-Bozsoky Józsefről (MDF), aki 1990-1994 között volt az Országgyűlés tagja, valamint Huszár Tiborról, aki az MSZP párton kívüli jelöltjeként 1990-ben került be a parlamentbe.

Bejelentette, hogy László Imre (DK) október 29-én, míg Tóbiás József (MSZP) november 1-jén lemondott mandátumáról; az országgyűlési képviselők létszáma jelenleg 195 fő.DK: Varju László ártatlanGréczy Zsolt (DK) Polt Péter újraválasztását tette szóvá, értékelése szerint a legfőbb ügyész nem vád-, hanem védhatóságot vezet, amely megvédi a fideszes politikusokat a börtöntől. Szerinte Polt Péter százával tussolta el azokat az ügyeket, amelyekben félő volt, hogy a vizsgálat kormánypárti politikusok érintettségét is feltárhatja.

Most a fideszes ügyészség garázdasággal és súlyos testi sértéssel gyanúsítja Varju Lászlót (DK), akit tavaly decemberben a biztonsági őrök erőszakkal próbáltak eltávolítani az MTVA székházából - mondta. Szerinte a
velemenyezd, 2019. november 04. hétfő, 15:21
Gulyás Gergely: a kormánypártok támogatják Polt Péter újraválasztását a legfőbb ügyészi posztra
Gulyás Gergely közölte: Áder János a harmadik államfő, aki Polt Pétert találta a legalkalmasabbnak a vádhatóság első számú vezetői tisztségére. Az első Göncz Árpád volt, aki így döntött - jegyezte meg.Polt Péter habilitált egyetemi tanár, büntetőjogi szaktudása megkérdőjelezhetetlen, komoly nemzetközi és európai elismertsége van - mondta a miniszter.Hangsúlyozta: Polt Péter az elmúlt években bizonyította, hogy a magyar ügyészség következetesen és kellő szigorral alkalmazza a büntetőjogot, a vádhatóság eredményességi mutatói a legjobbak közé tartoznak Európában. A bűncselekmények száma ennek is köszönhetően csökkent kevesebb mint a felére a 2010-es kormányváltás óta - tette hozzá.A kormánypárti frakciók támogatják a köztársasági elnök jelöltjének megválasztását a legfőbb ügyészi tisztségre - közölte Gulyás Gergely.Áder János október 18-án kelt - a parlamenti honlapra kedden felkerült - levelében tájékoztatta Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét
velemenyezd, 2019. október 29. kedd, 19:15
A román szenátus leszavazta a visszatérést a kétfordulós polgármester-választáshoz
tiltja, hogy a választások előtt kevesebb mint 12 hónappal módosítsák a választójogot.

Romániában 2012-ben és 2016-ban is egyetlen fordulóban dőlt el a csaknem 3200 települési polgármesteri tisztség sorsa, és minden településen az a jelölt lett a polgármester - akár 20-30 százalékos támogatottsággal is - akire a legtöbben voksoltak.

A kétfordulós rendszerhez történő visszatérést azért szorgalmazzák az ellenzéki pártok, mivel szerintük az egyfordulós választás a tisztségben lévő elöljárók újraválasztását, vagyis főleg a szociáldemokratákat segíti, akiknek a legtöbb polgármesterük van. A PSD szerdán azzal érvelt a második forduló ellen, hogy az "negatív" szavazatot eredményez, vagyis már nem a jelöltek programjára voksolnak a választók, hanem többnyire valamelyik jelölt ellen szövetkeznek.

A kétfordulós polgármester-választáshoz való visszatérés a magyar érdekképviseletnek is érzékeny veszteséget jelenthet. Az RMDSZ szerint 10-20 százalékkal kevesebb magyar polgármester lesz Erdélyben, ha a
velemenyezd, 2019. október 16. szerda, 18:11
Képek, videók
Szocialisták 01.jpg
chillik
2017. április 19. szerda, 07:44
Szocialisták 02.jpg
chillik
2017. április 19. szerda, 07:44
Szocialisták 03.jpg
chillik
2017. április 19. szerda, 07:43
Szocialisták 04.jpg
chillik
2017. április 19. szerda, 07:43
szocialista brigád jelvén
jpiros
2012. március 11. vasárnap, 18:22
szocialisták- nuku.jpg
agica2004
2012. február 13. hétfő, 16:59
szocialista menü.jpg
agica2004
2011. április 19. kedd, 14:21
szocialista Varsó
mecsery
2010. február 27. szombat, 23:05
A szocialista éra üdvözlő
caris11935
2009. április 12. vasárnap, 13:27
Édes Varázs Szocialista B
tothgergo
2006. november 14. kedd, 14:53
casada01.jpg
hollyka
2015. június 08. hétfő, 23:54
Alexis Sánchez Chile.jpg
agica2004
2014. július 01. kedd, 13:31
Roselyn-Sanchez2anian. png
charlotteani
2012. december 11. kedd, 12:08
Sanchez
andomanyi
2012. március 24. szombat, 15:41
Roselyn Sanchez,szinész-m
farkas1945
2010. november 11. csütörtök, 18:35
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.